Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Zöld űrlapos statisztikahamisítás

2011. március 21. - zugügyvéd

A rendőrségi-ügyészségi statisztika meghamisítása, a számokkal való trükközés régi műfaj a bűnüldöző szerveknél. Most, hogy büntetőeljárással fenyegették meg a trükközőket, egyre több ilyen eset kerül napvilágra.  A 13. kerületi Hírhatár online is egy ilyen történetet tár fel.

 


A volt rendőr elmesélte a fenti  szerkesztőségnek, hogy:


 „Az volt a „szokás”, hogy minden bűncselekmény lezárást követően (teljesen mindegy, hogy az eljárás vége megszüntetés, vagy vádemelési javaslat volt az ügyészség felé), ki kellett tölteni az ügygazdának egy úgynevezett „ZÖLD STATISZTIKAI LAPOT”. Ezt központilag kellett megküldeni, egy központi rendőrségi statisztikai hivatalnak, vagy statisztikai hivatalnak, erre nem emlékszem pontosan. Minden nyomozó naponta/hetente állított ki ilyen lapokat, az ügyszámok függvényétől változott a mennyiség. Ezt a statisztikai lapot kizárólag ceruzával lehetett kitölteni és tollal kellett az ügygazdának aláírni. Én több esetben tiltakoztam ez ellen és követeltem, hogy tollal töltsem ki , mivel tollal is írom alá, pont azért,  hogy ne tudják utólag átírni annak megfelelően, hogy éppen milyen statisztikai adaton akarnak „javítani.”  Az alosztályvezetőm határozottan megtiltotta ezt nekem és fegyelmi eljárást helyezett kilátásba ha tollal próbálnám meg kitölteni. Arra hivatkozott,  hogy ha elírok valamit, akkor nem tudják utólag kijavítani.

 

Ezt nem tagadhatja le egy rendőrnyomozó sem, hisz erről szinte mindenki tudott, vagy tudniuk kellett! Ebből adódóan, vélhetően nem csak most történt hamisítás, hanem folyamatosan adott volt a lehetőség mindvégig, ugyanis ez a ceruzás eljárás folyamatosan adott visszaélési lehetőséget.

 

Érdemes lenne megnézni, hogy hány olyan lapot találnának, ahol az eredetileg kitöltő ügygazda tollal írt aláírása alapján a kézírás nem ugyanaz, mint az afelett szereplő írás. 

 

Amennyiben nem hisznek nekem, úgy vegyék elő az összes régi ügyem, és meg lehet nézni, hogy a tollal kitöltött részek nem az én írásomat fogják mutatni, ugyanis ha az a csoda történt, hogy a ceruzás részt annak megfelelően, módosítás nélkül írták át, akkor sem az én kézírásom lesz rajtuk. Pályafutásom alatt, csak én egyedül, körülbelül 300 ilyen statisztikai lapot töltöttem ki ceruzásan!

 

Olyan eset is előfordult, hogy új kapitányságvezetőt kaptunk, majd a váltást követően azonnal ki kellett menni razziát tartani a kerület területén található bolhapiacra, majd lefoglalásra került több száz másolt DVD. Ezt követően a több száz másolt DVD-s ügyben, minden egyes lefoglalt DVD-t kvázi "külön ügynek" vettek statisztikailag, így több száz statisztikai lap került kitöltésre, holott egy ügyről volt  szó.Ebből adódóan jelentősen megnövekedett a kerületben a felderített ügyek száma, ily módon mesterségesen. Ezt használta ki az új kapitányságvezető és a következő év zárásakor büszkén nyilatkozta a belső tájékoztatón statisztikai eredményességét.

 

Pontosan már nem emlékszem, hogy ebben az időszakban Hatala Úr milyen pozíciót töltött be, de a munkatársaim és a közvetlen feletteseim, illetve más kapitányságokon dolgozó kollégák elmondása alapján, más kapitányságok vezetői is, mindenhol így tettek. Kérdés, ha mindenki így tett a helyi vezetőkkel együtt, akkor ezt tudnia kellett-e a magasabb szintű vezetőknek is, hiszen ez a "módszer", teljesen evidens volt mindenki számára!”
 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr302759262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Traktoros Pista 2011.03.21. 18:42:13

Nálam évi egy lopás/betörés/feltörés van. Mindig be is jelentem. Persze a tettes soha nincs meg. Érdekes módon a városban mégis csökken a bűnözés... Most már értem.

mrzigi 2011.03.21. 19:45:13

Pont az ilyen, meg még ilyenebb rendőri hamisítások miatt nem hiszünk már a hivatalos bűnügyi statisztikáknak.
Számítógépes rendszer, az elkövetők faji-nemzeti meghatározásával ... így működik ez FEJLETT demokráciákban (FR, IT, ...) (civil felügyelettel?)

És ott a híradónak sincs kiadva SZDSZ-es (már LMP) ukázba, hogy elkövetőnél TILOS kimondani, hogy mely kisebbség tagja, áldozatnál meg KÖTELEZŐ.

Amíg még voltak dörzsölt KOMOLY rendőri vezetők, addig pl el tudták érni, hogy az ukrán maffia elhagyja az országot (és egy pisztolylövésébe sem került)
Ezek már csak azt nézik, hogy melyik ex Bp-i kapitány (féltve)őrző(tt) biztonsági cégéhez kapituláljanak 40 évesen.

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.21. 21:02:57

ezt már olvastam pár éve...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.22. 08:57:29

Ennyi... Nem lepne meg, ha szóról szóra igaz lenne...
Sőt. Az lepne meg, ha nem lenne igaz.

driopios 2011.03.22. 09:13:55

@ColT: a rendőrök hazudnak. Törvény van erről!

wattafilling 2011.03.22. 09:22:43

Bűnügyi, egészségügyi, hadügyi, munkaügyi, adóügyi, oktatásügyi, földművelésügyi, satöbbiügyi statisztikák.
Mi a bánatos sz@ron csodálkozunk mi itt?

talpi 2011.03.22. 09:31:06

Ha jól emlékszem, talán Churchill mondta, hogy csak annak a statisztikának hisz, amit saját maga hamisít.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.22. 09:31:45

Statisztikával bármit be lehet bizonyítani, és az ellenkezőjét is.

Jaffar 2011.03.22. 09:31:46

Ezek csak utánozzák a politikusokat. Ha ott bejött, akkor náluk is, nem?

NewWay 2011.03.22. 09:33:16

Jellemző... bezzeg amikor hiszti van, akkor mindenféle semmisségi törvényre hivatkoznak, hogy az rombolja a rendőrök becsületét, hogy nem hiszünk nekik.

Lószart! A rendőrök becsületét sajnos maguk rombolják, a posztból látszik, hogy talán sokszor vezetői utasításra.

magyar ember teli szájjal 2011.03.22. 09:35:37

Remélem azóta sikerült nyugdíjba vonulnod, idióta fakabát.

Gukker 2011.03.22. 09:44:23

"lefoglalásra került", "statisztikai lap került kitöltésre". Ecsém, ha nem mondják is rájövök, hogy rendőr vagy. Ezt a bikfa nyelvet. Került, mi? Csak úgy magától, mi? Lefoglaltuk, kitöltöttük!

herut 2011.03.22. 09:51:42

@magyar ember teli szájjal: Az,hogy ki az idióta a hozzászólásodból ékesen látszik.A fejed és annak reciprok-értéke alliterál.
Egyébként a leírt jelenség általános,kizárólagos és közismert a rendőrségen,mégpedig az ügyészség tudtával és elvárásának megfelelően.

wattafilling 2011.03.22. 10:21:14

Szerintem kár ezt a dolgot (a konkrét esettől persze eltekintve) a rendőrökre kihegyezni.
A statisztikának az a dolga, hogy egy tervet, véleményt, vágyat alátámasszon, ténnyé nemesítsen.
pl. az év első három hónapjában tett 196 db. kategorikus kijelentésem min. 92 százalékban alapos és igazolt.

BAR0KKER 2011.03.22. 10:35:30

Én ilyen esetben azt tenném talán, amit a főnököm mond. Ceruzával írnám meg, ha egyszer az a parancs. De arra azért odafigyelnék, hogy baromi erősen rányomjam a ceruzát a papírra, hogy legyen nyoma. Még, ha radírozzák is aztán. Jó erősen, nagy, kivehető betűkkel... és úgy írnám alá...

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2011.03.22. 10:41:39

Kiváncsi lennék, én mit lépnék arra, ha dolgozom egy ügyön, így vagy úgy lezárom, aszonnyák csináljam meg a statisztikát, és egyből tudatosítanák, hogy segghülye vagyok, akiben nem lehet bízni, mert úgyis elkúr mindent. Gondolok itt a "hogyan javítják, ha elírok valamit" részre. Gyanítom, hogy nem sokáig dolgoznék ott.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.03.22. 11:01:18

A kabbalisztikából eredő lenini számmisztika (~"annyi benne a tudomány, amennyi a matematika") egyenes következménye. Nyugi, a közgazdasági adatok is ugyanilyen megbízhatóak...

watchfun 2011.03.22. 11:26:01

És még hány ilyen van...
- Egy éjszaka alatt egy utcában akárhány autót törnek is fel, az EGY bűncselekmény, legfeljebb lesz benne 30-40 sértett.
- MINDEN ügyet 3-as kóddal kellett felvinni (a tettes ismeretlen volt, de felderítették), még a tettenért ittas vezetőt, meg a tartás elmulasztását is.
- A DVD-lemezeknél ahány sértett (ahány kiadóvállalat, jogtulajdonos stb.) annyi rendbeli az ügy, annyi felderített eset...

Nem sorolom.

Mondjuk ma már nincs ceruza és zöld lap, gépen kell kitölteni és a kitöltő le is hitelesíti. A gép meg rögzíti, ha az elektronikus hitelesítést feloldják - kérdés, hogy nézi-e valaki utólag.

bagoly2 (törölt) 2011.03.23. 08:48:30

Aszondja zsarukám, hogy pályafutása alatt kb 300 zöld lapot töltött ki.
Ha az évi kb félmilliós büncselekmény számot elosztom a nyomozók számával, akkor zsarukám nagyon rövid ideig kergethette a bűnözőket.
süti beállítások módosítása