Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Visszamenőleg módosított jutalék

2010. október 22. - zugügyvéd

Az alábbi levél egy jutalékos szerződés körüli problémát taglal. A munkaszerződés módosítás csak írásban lehetséges, ha a jutalék szabályzat melléklete volt a szerződésnek, akkor elvileg azt is csak közös megegyezéssel módosíthatják. A visszamenőleges módosítás még aggályosabb.


Üdv Kedves Zugügyvéd!

Nem tudom, közlésre érdemesnek tartod-e majd a történetem, de remélem, hogy igen.
Egy pénzügyi intézménynél dolgozom, ahol az alapfizetés mellé jutalékos rendszer is működik. Az elért teljesítményt havi szinten mérik, mindig előre kiadott mérőszámok alapján. (legalábbis eddig így történt)

A múlt hónapban bejelentették, hogy októbertől változások lesznek, de hogy pontosan milyenek, azt még nem tudtuk meg. Most ugye október vége lesz lassan, a hónap elején a tervek kiosztásra kerültek, természetesen még a régi szabályok szerint, a mérés pedig már az újak szerint fog történni. De hogy mik ezek az új szabályok arról jelenleg sincs még tudomásunk.

Milyen jogalapja van a munkáltatónak arra, hogy utólag, a hónap végén, vagy akár a következő hónapban visszamenőlegesen módosítson a jutalékszabályzaton? Ez ugye azért problémás, mert így azt sem tudjuk, hogy mi alapján mérnek minket ebben a hónapban. és így nem is tudunk készülni, és nyomon sem tudjuk követni azt, hogy az adott hónapban milyen eredményt értünk el.

Az ilyen visszamenőleges módosításokra van egyáltalán bármilyen joga, vagy lehetősége?
Köszönöm a válaszod!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr92391125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyanzes (törölt) 2010.10.22. 20:37:37

Az attól függ, hogy meg akarod-e tartani az állásodat?

Pl. biztos lehetsz benne, hogy jópár cégnél nemhogy a jutalékot, de még a munkabért is csökkenteni fogják 2011 elejétől, ha lemegy 16%-ra a jövedelemadó. Vannak, akik így gondolkodnak. Pedig hát a munkavállalók nem nettóban, hanem bruttóban egyeznek meg. De hát ilyen a magyar.

gelsystem 2010.10.22. 22:25:48

sütifasza..............!
nettó-bruttó-bruttó-nettó-----------
lőtéri vadászkutyát érdekli!
-mennyi?
-x!
-tessék x.
-ja, meg plussz áfa!
-bazzze! azt kérdeztem mennyi! nem azt, hogy mennyi plussz üvegbetét! rohadj +!!!

kuffeertz 2010.10.22. 22:28:17

@kyanzes: munkabért csökkenteni??? azt meg hogy? :)

a posthoz általánosságban:
visszamenőleg nem lehet módosítani
az érvénybe lépés előtt min. 1 héttel ki kell értesíteni a dolgozókat a változásokról (az új szabályokról konkrétan), - nyilván egy pénzintézetben megfelelően le van szabályozva ennek a mikéntje, utána kell nézni, illetve valószínűleg van megfelelő ember is, akihez lehet fordulni cégen belül ilyen esetben, ha ennyire nagy a bizonytalanság

szvsz: a postban leírt "szemétség" még meg sem történt, a postoló egy kicsit túlreagálja a pletykákat és feltételez olyan dolgokat, amiket egyébként a leírtak nem indokolnak... majd ha megtörténik az eset, lesz értelme a postnak is

Sics68 2010.10.23. 00:18:48

Ez tuti valami biztosítást, befektetést, hitelt és más hasonló űberfaszaságokat áruló pénzügyi cég lesz.

Egy ilyen izének lehet a dolgozója/ügynöke a posztoló.

És ilyen helyeken biza simán előfordul hogy menet közben változtatnak a szabályokon...

És igen: ha nem tetszik a dolgozónak, elmehet. Okot majd találnak rá..

Sics

Mariannka51 2010.10.23. 06:45:06

Egyszerű a történet: a válságadót valahonnan elő kell teremteni. Év elején még nem tudták, hogy fizetni kell a tavalyi mérleg alapján így magasabb jutalékot tudtak adni..

Iustizmord 2010.10.23. 10:10:56

1. jogszerűtlen

2. életszerű

3. a vezető fizuja viszont nő, mert spórolt a dolgozói béreken

4. de ha az állam megtehette hogy a köztisztviselőkre vonatkozó felmentési szabályokat 1 tollvonással úgy változtassa h a köztisztviselőknek kedvezőtlen (vö 2 hós felmentési idő a korábbi hosszabbal szemben) akkor ugye a magánszektor is próbálkozik..

5 egyébként ismerek emnbert akinek a cégnél megmondták: fizu feleződik vagy a fele bandát kirúgják. mindenki maradt, fele bérért.

indapass90210 2010.10.24. 00:49:35

@kuffeertz: Ezt úgy fogják megoldani, hogy két papírt kap a dolgozó. Egy visszadátumozott értesítést meg egy felmondólevelet. Az egyiket kell csak aláírnia.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.10.25. 09:45:00

pontosan október hanyadikától lesznek és milyen változások?

1 héttel a változás előtt már tudnotok kell róla gyakorlatilag minden releváns infót, ha nem, akkor meg lehet bíróságra menni -- kérdés, hogy megéri-e.

@Dövan:
láttál-e már egy-két hasonlót? :D
süti beállítások módosítása