Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szaros bor emberi méltósága

2010. május 13. - zugügyvéd

Bár már néhány blog felkapta a szarozós TASZ videót, a Zugügyvéd is kiposztolja, főként, hogy először ez a blog kezdett foglakozni az üggyel, és a Zugügyvéd, mint védő is érintett.

Íme a felülvizsgálati kérelem:

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága részére
a Budapesti II. és III. kerületi Bíróság útján
1035 Budapest, Miklós u. 2.

 

 


Tisztelt Legfelsőbb Bíróság!


Alulírott Uj Péter vádlott – Dr. Bodolai László ügyvéd  jogi képviselőm útján – a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 416. § (1) bekezdés b) pontja alapján, a 418. § (2) bekezdésében biztosított törvényes határidőn belül, a Fővárosi Bíróság 20.Bf.7368/2009/6. számú ítélete ellen

felülvizsgálati kérelmet

terjesztünk elő, s kérjük a T. Legfelsőbb Bíróságot, hogy a támadott ítéletet vizsgálja felül, majd a Be. 427. § (1) bekezdés b) pontja alapján a felülvizsgálattal támadott ítéletet helyezze hatályon kívül, és helyette a jogszabályoknak valamint eredeti kérelmünknek megfelelő határozatot hozzon, a vádlottat felmentve a terhére rótt vétség alól.

 

A hivatkozott ítélet felülvizsgálatát alábbi indokok alapján kérjük.

Álláspontunk szerint védencem véleményt formált a magánvádló által forgalmazott termékekről. Az erőteljesebb stílus önmagában nem lehet büntetőjogi kategória. Ezt az álláspontot osztja a Fővárosi Bíróság dr. Pataky Árpád tanácselnök bíró által meghozott 19.P.20.572/2008/3. számú ítélete is, amelyet jelen kérelemhez mellékletként csatolunk.

A 36/1994. (VI. 24.) AB határozat indoklása részletesen foglalkozik a véleménynyilvánítás szabadságával:
„Az egyéni véleménynyilvánítási szabadság szubjektív joga mellett az Alkotmány 61. §-ából következik a demokratikus közvélemény kialakulása feltételeinek és működése fenntartásának biztosítására irányuló állami kötelezettség. A szabad véleménynyilvánításhoz való jog objektív, intézményes oldala nemcsak a sajtószabadságra, oktatási szabadságra stb. vonatkozik, hanem az intézményrendszernek arra az oldalára is, amely a véleménynyilvánítási szabadságot általánosságban a többi védett érték közé illeszti. Ezért a véleménynyilvánítási szabadság alkotmányos határait úgy kell meghatároznia, hogy azok a véleményt nyilvánító személy alanyi joga mellett a közvélemény kialakulásának, illetve szabad alakításának a demokrácia szempontjából nélkülözhetetlen érdekét is figyelembe vegyék. A szabad véleménynyilvánításhoz való jog nem csupán alapvető alanyi jog, hanem e jog objektív, intézményes oldalának elismerése, egyben a közvélemény, mint alapvető politikai intézmény garantálását is jelenti.
A szabad véleménynyilvánítás jogának kitüntetett szerepe ugyan nem vezet arra, hogy ez a jog - az élethez, vagy az emberi méltósághoz való joghoz hasonlóan - korlátozhatatlan lenne, de mindenképpen azzal jár, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jognak valójában igen kevés joggal szemben kell csak engednie, azaz a véleményszabadságot korlátozó törvényeket megszorítóan kell értelmezni. A vélemény szabadságával szemben mérlegelendő korlátozó törvénynek nagyobb a súlya, ha közvetlenül másik alanyi alapjog érvényesítésére és védelmére szolgál, kisebb, ha ilyen jogokat csakis mögöttesen, valamely intézmény közvetítésével véd, s legkisebb, ha csupán valamely elvont érték önmagában a tárgya.
A szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi. A véleménynyilvánítás szabadságának külső korlátai vannak csak; amíg egy ilyen alkotmányosan meghúzott külső korlátba nem ütközik, maga a véleménynyilvánítás lehetősége és ténye védett, annak tartalmára tekintet nélkül. Vagyis az egyéni véleménynyilvánítás, a saját törvényei szerint kialakuló közvélemény, és ezekkel kölcsönhatásban a minél szélesebb tájékozottságra épülő egyéni véleményalkotás lehetősége az, ami alkotmányos védelmet élvez. Az Alkotmány a szabad kommunikációt - az egyéni magatartást és a társadalmi folyamatot - biztosítja, s nem annak tartalmára vonatkozik a szabad véleménynyilvánítás alapjoga. Ebben a processzusban helye van minden véleménynek, jónak és károsnak, kellemesnek és sértőnek egyaránt - különösen azért, mert maga a vélemény minősítése is e folyamat terméke.”

Tehát a fentiek alapján a vizsgált cselekmény nem bűncselekmény, álláspontunk szerint az ítélet anyagi jogba ütközik.

Továbbá álláspontunk szerint az Ítélet több szempontból is hibás:

Az (elsőfokú, e részében helybenhagyott) ítélet érdemi - a bűnösségre vonatkozó - indokolása a 9. bekezdésében található.

A bekezdés álláspontunk szerint értelmezhetetlen, nem felel meg a magyar mondatszerkesztés szabályainak. Az ítélet leírja, hogy a vádlott „olyan fajta kritikát” írt, majd nem folytatja, hogy a leírt kritika „milyen fajta”. Vélhetően az I. fokú bíróság arra gondolt, hogy olyan fajta kritikát írt a vádlott, amely alkalmas a Tokaj Kereskedőház (vagy a tokaji borok?) jó hírének csorbítására. Mert ha a bekezdést önmagában értelmezzük, az azt jelenti, hogy a tokaji borokról kritikát írni eleve meghaladja az újságírói szabadságot, vagyis tabu.


A másodfokú bíróság a vádlott azon magatartását minősítette nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés vétségének, hogy a Tokaj Kereskedőház olcsó borait a „szar” jelzővel illette.
 
A másodfokú bíróság nem látta büntetőjogilag értékelhetőnek a cikk a bor rossz minőségére utaló egyéb megállapításokat (savanyú, buta, eloxidált, rossz minőségű, mindenféle resztlikből összehordott izék, szürkerothadás plusz egy kis szerencsi cukor, dohos hordók), szerinte ezek a kitételek nem lépik túl a véleménynyilvánítási szabadság határát, ellenben akkor, amikor a vádlott mindezeket összefoglalóan a termékről azt állítja, hogy „szar”, már igen.
 
A védelem álláspontja szerint a „szar” a rossz szinonímájaként a verbális kommunikációban általánosan használt kifejezés, fokozottabb indulati érzelmek kifejezésére használatos, nem trágárkodásra, mocskolódásra. Az írott szövegben valóban ritkábban használatos, de ennek nincs büntetőjogi relevanciája, a törvény nem tesz különbséget írott és beszélt szöveg között.
Ezt szem előtt tartva, furcsán is hatna, ha elfogadva a másodfokú bíróság érvelését, valakit büntetőjogilag felelősségre lehetne vonni, mert sátoros ünnepen bort kóstolván azt „ez szar” minősítéssel illet.
 
Nyilván más lenne a helyzet, ha a vádlott a sértettet illette volna a „szar”, „szarházi” minősítéssel, de – mint ez a szövegkörnyezetből egyértelműen kiviláglik – a termékre (borra) irányul, így az semmiképpen sem tekinthető a sértettre irányuló mocskolódásnak. A vádlottnak a borra irányuló, meglehetősen lesújtó jelzőit a másodfokú bíróság a véleménynyilvánítási szabadság határán belül értékelte, holott ezek borász körökben bizony az ominózus „szar” jelzővel egyenértékűek, különösen adott esetben, tokaji borról lévén szó.
Továbbá fogalmilag kizártnak tartjuk, hogy a bornak, mint a jelen ügyben minősített terméknek a véleménynilvánítás szabadságát korlátozó (emberi) méltósága, becsülete lenne.

 

Tekintettel arra, hogy a tényállás felderített, kérjük a T. Legfelsőbb Bíróságot, hogy a Fővárosi Bíróság 20.Bf.7368/2009/6. számú támadott ítéletét vizsgálja felül, majd a Be. 427. § (1) bekezdés b) pontja alapján a felülvizsgálattal támadott ítéletet helyezze hatályon kívül, és helyette a jogszabályoknak valamint eredeti kérelmünknek megfelelő határozatot hozzon, a vádlottat felmentve a terhére rótt vétség alól.


Tisztelettel

 

 

 

 

Uj Péter vádlott
képviseletében

Dr. Bodolai László ügyvéd

 

280 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr352000187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

safranek 2010.05.13. 15:17:02

@efhábé: azt, hogy ha a bíróság elfogadta az említett "szakmai jellegű" erőssen leminősítő jelzőket, akkor az összefoglalásként említett "szar"-t miért nem?

Azaz, ha egy borra, lehet mondani hogy savanyú, ecetes, seprős, karcos,....akkor a "szar"-t is,

OkoskaTo:rp 2010.05.13. 15:47:40

Szar a bíróság. :o)

Dr. Kix 2010.05.13. 15:48:45

Nevetséges? Közröhej? Vagy csak simán szar ítélet.

Kixx 2010.05.13. 15:55:02

Egy agrármérnök barátom mesélte, hogy a szarból írta a diplomáját.

Úgy látom lassan a jogászok előtt is megnyílik ez a lehetőség.

SumQuiSum 2010.05.13. 15:56:50

@efhábé: Azt, hogy a bíróság szerint:
- (ez) a bor szar
- mondhatod, hogy barnászöldes, vébélből előtörő, szilárd, esetleg híg halmazállapú és nyomot hagy a csészén, de hogy szar, azt nem :)

II.Briandrew 2010.05.13. 15:59:14

A magyar újságírás egyre mélyebb bugyrokba merészkedik, nem csupán határokat feszeget, hanem sok esetben már buldózerrel rombolja azokat. Mindenkinek lehet véleménye, de egy újságírónak hatalom is van a kezében a kis "magánvéleménye" mellé. Természetesen nagyon sok magyar és nem magyar cég termékei minősíthetetlenek, de nem hiszem, hogy pont a Tokaji bor egyik legnagyobb forgalmazójáé lennének ihatatlanok. Kíváncsi vagyok, hogy az itt "szarozók" közül hányan ittak is valóban belőlük. Nem lepne meg, ha "csak" beálltak a kórusba együtt szarozni. Szép is a szólásszabadság, hiszen legközelebb akkor büntetlenül elküldhetünk valakit több millió olvasó szeme láttára a jó édes anyjába, kívánhatjuk a halálát és egyebek. Mert a határok ilyen irányú feszegetése azt eredményezi, hogy egy idő után már nem lesz elég a "szar" jelző, hanem több kell a kívánt inger eléréséhez.
Bocsánat, ha hosszú voltam, de Új Péter amúgy sem először lépi jócskán túl a határokat. Az pedig külön gusztustalan, amikor valaki az újságírói mivolta mögé bújva bármit megenged vagy megengedhet magának.
Ettől függetlenül a perelés hülyeség, de a szarozás is legalább annyira az.

Valamiről véleményt mondani, kritizálni, normális hangnemben és szavakkal teljesen korrekt. De valakit szarozni, bemocskolni, besározni, holott valóban szubjektív élmény alapján írta, elég erős.Ha engem az általam leírt kritikát alapul véve bárki elő tud venni, arra befizetek. De lehet próbálkozni! És még egyszer leírom, hogy itt a stílusról beszélek, nem pedig arról, hogy az a bor most jó vagy rossz!

BéLóg 2010.05.13. 15:59:16

Hááát... A magyar igazságszolgáltatás erősen belecsapott a szarba, asszem...

Labancz 2010.05.13. 15:59:33

Abszurdisztán.
Miért képzelik azt a Markó utcában, hogy ők aztán mindenhez értenek?
Gondolom a bíró úr is azt a Kerházas szart issza, oszt sértette a vélemény.
Egyes vélemények szerint hülye a bíró. Lehet, hogy osztom ezt a véleményt.

Labancz 2010.05.13. 16:05:25

@II.Briandrew: " Kíváncsi vagyok, hogy az itt "szarozók" közül hányan ittak is valóban belőlük."
Nem kell inni, elég kóstolni is.
Több száz Tokaji tétel kóstolása után mondhatom, hogy a Kerházas borok nagyon-nagyon rossz minőségűek. De sajnos több probléma is van arra felé. Csak keres rá a gugliban a "kalitkás" aszúkra és azok értékére. Többek között a Kerháznak köszönhető, hogy a múzeális aszúknak semmi értéke nincs, bizonytalan az eredetük, az éjváratuk, stb, stb.

A szerelő 2010.05.13. 16:06:03

ezzel az üggyel 2 évet szaroztak a független bíróság független és elfogulatlan bírái és ennyi idő alatt odáig jutottak, hogy szegény bor személyiségi jogai meg lettek sértve? ez az abszurdum tartott ennyi ideig? én ekkora baromságot 1 perc alatt ki tudok találni :)

a katona fehérben 2010.05.13. 16:08:44

@II.Briandrew: Ma már mindenki (lehet) újságíró. Bárki kommentelhet népszerű, kattintékony cikkeket, nyithat saját blogot, szórhatja a mondanivalóját a közösségi oldalakon stb., kellő behálózottság esetén akár több emberhez is eljuthat egy-egy mondat, mint ha a Népszabadságban jelent volna meg.

"a perelés hülyeség, de a szarozás is legalább annyira az" - körtét hasonlítasz az almához, az előbbinek ab ovo pártatlannak és színtisztán a törvényekhez igazodónak kell lennie, az utóbbi pedig természetéből fakadóan pártos, hiszen szubjektív. Véleményre, pláne egy termékről, nem pedig emberről közzétett véleményre, legyen bármilyen erős is, perrel válaszolni színtiszta ostobaság, a felperesnek igazat adni pedig már nem is tudom, micsoda. Ilyen alapon perelhetnék a Művelt Alkoholista blogot is, amiért nem ad minden tesztelt palacknak tízpontos értékelést.

Ezeknek? 2010.05.13. 16:14:05

Tip-top felülvizsgálati kérelem.

2010.05.13. 16:19:16

@Magóg napján: de legalább nem perel be a véleményedért. :D

II.Briandrew 2010.05.13. 16:22:24

@a katona fehérben:

Igen, igazad lehet. Engem csak az dühít, de nagyon, hogy UP magánakciójáról van szó, nem pedig a szólásszabadságról. Pusztán csak azért csinálja, mert betegesen ragaszkodik az ocsmány szavakhoz. Nézd, véleményt mindenről lehet és kell is mondani. Kritikát is írhatott volna akár 10 oldalban is arról, hogy milyen silány az a bor és a végén mindenkinek az jött volna le, amit most éppen leírt egy szóban. Amire szerintem kiadkadtak, az a stílus és bizony azt be kell ismerni, hogy a vehemencia soha nem vezet semmi jóra, csak újabb indulatokat szít...

@Labancz:

Én is kóstoltam, ittam is nem keveset belőlük, mert a korábbi cégem kapcsolatban volt a TK-val. Vannak nagyon jó boraik és vannak rossz boraik is...ez tény.

Összegezve csak annyit, hogy kell szabni egy határt a becsületsértő, rágalmazó írások és az olykor erős véleményt megfogalmazó kritika között. Azt gondolom, hogy a határ itt van...

old_field 2010.05.13. 16:24:49

én spec ittam már jó kerházas aszút is, de tény hogy nem tartoznak a topba...
az megint 1 más kérdés, hogy ha vki véleményt ír 1 borról, és annyira futja az elemzésben, h sz@r... ez nem csak a bort minősíti, hanem a véleményformáló intellektusát, kreativitását is.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 16:28:48

"Valamiről véleményt mondani, kritizálni, normális hangnemben és szavakkal teljesen korrekt. De valakit szarozni, bemocskolni, besározni, holott valóban szubjektív élmény alapján írta, elég erős."

Ne terelj, nem valaki szar, hanem valami. Kicsit összemosod, remélem, véletlenül.

Exchange_student (törölt) 2010.05.13. 16:32:50

Lehet, hogy szar a bor és ezért perélni faszság de szerintem meg Uj Péter szar ember és szar újságíró a TASZ meg egy szar társaság.

Mindenki szarozzon!

egy-két-há'

II.Briandrew 2010.05.13. 16:34:07

@droid_:

A valamit és valakit a mondatban lehet, hogy összekevertem, de ettől még a lényeg nem változik!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 16:38:09

@II.Briandrew: De, szerintem nagyonis. Mint ahogy írják is, pl. dolog jogait nem sértheted közvetlenül, mivel nincs olyanja.

II.Briandrew 2010.05.13. 16:42:48

@droid_:

Az általad említett "dolog" mögött emberek vannak, hús, vér emberek. Ebbe ne menjünk bele. Amúgy legalább huszadjára írom le, hogy a STÍLUS verte ki a biztosítékot!

sunázósün 2010.05.13. 16:53:14

@II.Briandrew:
Ez jog, nem esztétika.
Milyen stílust keresgélsz ott?

Platon 2010.05.13. 16:59:15

A tisztelt magyar bíróság ismét hozta a formáját.

Egy termék mint becsületsértés passzív alanya? Ezek szerint ma Magyarországon egy üveg bor jogképes. Mondjuk ha következetesek lennének akkor a magánindítványt is a bornak kellett volna benyújtania.

A kerháznál meg komplett idióták ülhetnek mert kutya nem emlékezne az ügyre mára, de hála az ostobaságuknak ismét címlapon van hogy a boruk szar.

Ami egyébként - sajnos - igaz.

Talán a kritikusok perelése helyett inkább a minőség javításába kellene ennyi energiát fektetni.

James T. Kirk (törölt) 2010.05.13. 17:01:09

az lett volna érdekes, hogy mit szól UP ha valaki leírja, hogy egyik vagy másik cikke szar. vajon perelt volna?

sixx · http://comment.blog.hu 2010.05.13. 17:02:22

@II.Briandrew: már ne is haragudj, de ki a tököm vagy te, aki megmondja, mi a jó, elfogadott, stb. stílus, és mi nem? kit érdekel, hogy neked nem tetszik egy írűs színvonala? itt nem erről van szó, és nem UP magánakciójáról, hanem arról, hogy a magyar bíróság szerint a szar szót nem lehet véleményként leírni, ez pedig egy kicsivel lényegesebb, mint az, hogy neked, bazdmeg, neked nem tetszik, amire persze szarok én magasról, érted.

sixx · http://comment.blog.hu 2010.05.13. 17:02:50

@James T. Kirk: jó nagy marha vagy ha ezt akár csak félkomolyan is kérdezed.

Platon 2010.05.13. 17:03:41

@James T. Kirk:

Írtak már ennél különbeket is róla és a cikkeiről is.

Amúgy pedig imho, aki kritika miatt perel, annál komoly mentális problémák vannak.

ReggieHammond 2010.05.13. 17:11:49

@II.Briandrew: Aha akkor ott tartunk hogy ízlésrendőrség kéne ??? Kicsit próbálj meg elvonatkoztatni a bortól és a kereskedőháztól: pl most elítélik UP-t mert szarozott, tegnapelőtt elítélték volna x.y újságírót mert le merte írni hogy a bírósági rendszer szarul működik (pedig nem is használta a szar jelzőt), blogokat föggesztenek fel mert egy bizonyos hatóság szerint tiltott reklámot folytat.... szerinted hová vezet ez ??? HA elolvasod az idézett AB határozatot/indoklást elég világosan le van írva hogy miért fontos a sajtószabadság. Ugye te még sohasem káromkodtál/szaroztál esetleg becsméreltél mást ??? Pl a kommented miatt beperelne UP "Pusztán csak azért csinálja, mert betegesen ragaszkodik az ocsmány szavakhoz." az hogy tetszene ???

II.Briandrew 2010.05.13. 17:32:37

@sixx:

No comment.

@ReggieHammond:

Vállalom az utolsó betűig, amit írtam. Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy hova tart a magyar újságírás. Lehet utálni érte, lehet köpködni, de sajna a tény, még tény marad. Ha egy újságíró véleményét egy ilyen szó leírásával tudja csak kifejezni, akkor ott már rég baj van. A bíróság pedig nem hülye, ha egyszer ezt az ítéletet hoz

II.Briandrew 2010.05.13. 17:34:28

Bocs, véletlen entert nyomtam. Szóval ha ezt mondta a bíróság, akkor ezt mondta, nyilván okkal és mert ők így ítélték meg. Amíg viszont nekik van joguk ítéletet mondani valaki vagy valami fölött, addig ez van, mondhatunk mi akármit.

Rwindx 2010.05.13. 17:42:23

A gondolatmenet ott hibázik hogy egy bor tényleg nem jogi alany és a becsületét sem lehet sérteni. Viszont azzal hogy UP azt mondja hogy a bor szar, azzal véleményt mond az adott bor készítéséről, és aki azt végzi, a készítőjéről. A készítője meg már lehet jog alanya és becsülete, jó hírneve is van.

Ha pedig állít valamit amivel becsületet, jó hírnevet akármit lehet sérteni, akkor nyilván felkért igazságügyi szakértőkkel meg lehet vizsgálni a dolgot tényszrűen. Ha a szakértők azt mondják ez tényleg szar, akkor ennyi. Ha azt mondják nem szar, akkor UP megszopta.

_tx_ 2010.05.13. 17:51:10

"A vádlottnak a borra irányuló, meglehetősen lesújtó jelzőit nem tekintette a másodfokú bíróság a véleménynyilvánítási szabadság határán belül értékelte,"

"A bekezdés álláspontunk szerint értelmezhetetlen, nem felel meg a magyar mondatszerkesztés szabályainak."

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 17:51:53

@Rwindx: ilyen alapon senkiről, semmiről nem lehetne negatív véleményt megfogalmazni.

@II.Briandrew: Ne keverjük már össze a dolgokat. Ha valaki trágár, az tudtommal nem bűncselekmény. Ha a bíró a magyar nyelvet akarja védeni, akkor pályát tévesztett. Amúgy a bíróság-nyelvápolás összefüggésben javaslom fusd át a fent belinkelt, előző posztban látható ítéletet.

Treuga Mei 2010.05.13. 17:52:38

@II.Briandrew:
Új Péternek olyan a stílusa, amilyen. Néha szar. Gondolom, a stiláris kérdések nem egészen büntetőjogiak.
Mondjuk a rágalmazás vétsége az volna. Ha a T. Bíróság szar ítéletét fölülvizsgálná a fölülvizsgálati kérelem hatására, és a következő ítéletekben már lecsattana az, ami egy közepes intelligánciájú palotapincsinek is: hogy jogokat tárgyak viszonylag ritkán bírnak, akkor esetleg érdemes volna vizsgálni a magánvád megalapozatlanságát és a rágalmazás kérdését...
Lehet duzzogni, hogy egy publicista szarnak találta a borotokat - és én is fingnak tartom, kezdheted a pereskedést! -, de legfeljebb megkísérelhetitek a kevésbé szart a piacra dobni.
Amit most csináltok, avval magatok alatt vágjátok a fát. És meg is érdemlitek!

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.05.13. 17:53:56

A kérelemből hiányolom annak kifejtését, hogy a "szar" jelen esetben a "nagyon rossz" szinonímája és nem több. Ha a bíróság nem bünteti (márpedig nem bünteti) a borra vonatkozó "rosszízű", "ihatatlan", stb kifejetéseket, akkor milyen alapon bünteti ezek fokozott vagy vulgáris változatát?
Vagy azért büntet mert csúnyán beszélt? De a csúnya beszéd nem magánvádas, hanem köztörvényes nem?

ReggieHammond 2010.05.13. 17:56:29

@II.Briandrew: Azért azt te se gondolhatod komolyan hogy a bíróság tévedhetetlen. Amúgy egy "kollega" megírta, hogy a stílus nem bűntetőjogi kategória. De itt nyílvánosan fogadok veled egy akármilyen Tokaji szar vagy nemszar borban, hogy a LB megsemmísíti az ítéletet az idézett AB és az idevonatkozó Strassbourg-i állásfoglalások alapján.

ReggieHammond 2010.05.13. 18:00:00

@Rwindx: Azzal hogy UP azt mondja a borról hogy szar azzal azt mondja a borról hogy szar (szerinte). Azt ideképzelni hogy ezzel leszarozta az előállítóját (ezen alapon a szél a nap és a termőföld is jogképes ???merthogy nélülük nem lenne mit leszarozni ) nem más mint : szarakodás.

Rwindx 2010.05.13. 18:00:18

@droid_:
Már miért ne lehetne? Csak legyen alapja, ennyi a kitétel.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.13. 18:01:47

Én sztem UP nem több, mint egy ehész élvezhető, de mesterkélt Hunter S. Thompson-klón, de azért a kurva anyját a felperesnek, akárhojsívják.

ReggieHammond 2010.05.13. 18:02:06

@II.Briandrew: @Rwindx:

index.hu/belfold/2010/05/07/felmentettek_a_birosagokat_kritizalo_ujsagirot/

A lényeg:" Az Alkotmánybíróságra (Ab) és a strasbourgi emberi jogi bíróságra hivatkozva utasította el az ügyészségnek az újságíró objektív felelősségére hivatkozó álláspontját a Fővárosi Ítélőtábla abban a precedens értékű büntetőügyben, amelyben jogerősen felmentette a rágalmazás vádja alól az igazságszolgáltatást bíráló cikk szerzőjét"

Rwindx 2010.05.13. 18:02:49

@ReggieHammond:
És mitől lehet szar a bor? Csakúgy magától? Nem. Azért mert valaki elszarta és úgy palackozta. Legvégül így szart akar kereskedelmi forgalomba hozni.
Ebben az állításban ez is benne van.

Rwindx 2010.05.13. 18:04:27

@ReggieHammond:
Szerintem meg ez a lényeg:
"A bíróság kimondta: az újságíró ténybeli tévedése nem feltétlenül elegendő bűnösségének megállapításához, ha a kifogásolt cikknek van ténybeli alapja, a szerző jóhiszeműen járt el, és közszereplőkről írt."

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.05.13. 18:06:28

Amúgy én aktákat vezetek a közszereplőkről, akik becsületsértés miatt pereltek be médiamunkásokat. Grespik, Mitnyan, Keller, az a mozgássérült helyre parkoló sudribunkó, meg ez az újann MSZP-s köcsög, aki mostanában perelt be egy aktivistár. Mind megvagytok fiúk. És azt ugye tudjátok, mi következne rögtön, miután átvettük a hatalmat? Ugye tudjátok, kiket állítuk akkor először a falhoz?

ReggieHammond 2010.05.13. 18:08:23

@Rwindx: a két eset nem 100% ig hasonló. De mint fentebb írtam, nyílvánosan vállalom a fogadást akár veled akár II. Briandew-al, hogy felmentő ítéletet hoz majd az LB kb a fentiek alapján. Ami ebben az esetben azt jelenti hogy hogy az újságírói és állampolgári véleménnyílvánítási szabadás sokkal erősebb jog mint egyes emberek érzékenysége. Egyébként azért gondolom érzed a különbséget aközött hogy leszarozom az autódat vagy leszarozlak téged nem ?? Mert szerintem nem mindegy.

Rwindx 2010.05.13. 18:14:52

@ReggieHammond:
A két eset alapjaiban sem hasonló.
1. A cég nem közszereplő.
2. Hogy UP jóhiszeműen járt-e el majd a bíróság megállapítja.
3. Hogy van-e ténybeli alapja a dolognak, arra meg ott vannak a szakértők.

Ha leszarozod az autómat az teljesen más, mivel nekem semmilyen személyes kapcsolatom, én csak birtoklom. Persze jól esni nem fog.
Ha leszarozol engem az egyértelmű, mindkettőnk szerint.
Ha leszarozod a munkámat, akkor az hasonlít az esetre.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.13. 18:16:45

@James T. Kirk:
Nagyon kell a szólásszabadság Uj Péternek, de az Index cikkei alatt nincs kommentablak, hogy másnak is lehessen ilyen frappáns véleménye, esetleg pont Uj Péterről.
Milyen kár.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 18:17:30

@Rwindx: Te elolvastad a posztot?

"A szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi. A véleménynyilvánítás szabadságának külső korlátai vannak csak; amíg egy ilyen alkotmányosan meghúzott külső korlátba nem ütközik, maga a véleménynyilvánítás lehetősége és ténye védett, annak tartalmára tekintet nélkül."

Ott a forrás is.

old_field 2010.05.13. 18:18:07

@II.Briandrew: Ne fáraszd magad, akik imádattal falják Up + (el)Tóta...stb liberálneoprimitív ömlengéseit, azok nem értik, hogy miről beszélsz...
és persze azt sem értik, hogy 1 kritika nem attól lesz ütős, hogy minél több mocsok jön ki az elkövető száján, hanem a szellemes, logikus gondolatoktól.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 18:20:39

Te jó ég, nem hittem volna, hogy a Zugügyvéden is ilyen kommentek születnek. A Büntetőjog Különös Részt asszem itt is idéznem kell, mert simán belefér a becsületsértés kategóriába, de az ügyvéd még ráakaszthatna Uj Péterre polgári pert, sajtóhelyreigazítási pert meg rágalmazást is. (Én nem iszom a Tokaj Kereskedőház borait, tehát véleményt sem tudok formálni róluk, ha netán valaki azt hinné, hogy tőlük jövök.:P)

"Becsületsértés

180. § (1) Aki a 179. § esetén kívül mással szemben
a) a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben,
b) nagy nyilvánosság előtt
c) a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a becsületsértést tettlegesen követi el.

1. A becsületsértés kisegítő jellegű törvényi tényállás, tehát amennyiben az elkövetési magatartás a rágalmazás törvényi tényállási keretei közé illik, becsületsértés nem valósul meg. A bűncselekmény jogi tárgya a személy emberi méltóságának védelméhez fűződő társadalmi érdek.

2. A bűncselekmény passzív alanya természetes élő személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező személyösszesség (például munkaközösségek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági, polgári jogi társaságok, stb.) lehet.

3. A bűncselekmény elkövetési magatartása a becsület csorbítására alkalmas kifejezés használata, az egyéb ilyen cselekmény elkövetése, illetve a tettlegesség.
a) A becsület csorbítására alkalmas minden olyan kifejezés, amely az emberi méltóságot sérti. A becsületsértés tehát megvalósul olyan kifejezés használatával is, amely nem utal közvetlenül tényre, amelyből nem lehet meghatározott eseményre, történésre következtetést levonni. Így a becsületet sérti minden olyan kifejezés használata, ami a passzív alany testi vagy szellemi képességeire utal (például nyomorék, szamár, idióta) jellembeli tulajdonságaival kapcsolatos (hazudozó, szószegő), vagy negatív szokásokra vonatkozik (iszákos). A becsületsértő kifejezés lehet durva, trágár szidás, sértés, de megvalósulhat gúny, tréfa formájában is.
Az ítélkezési gyakorlat szerint nem valósít meg becsületsértést a véleményt, kritikát, bírálatot tartalmazó közlés akkor sem, ha azokkal az értintett nem ért egyet. Ugyanakkor a gyalázkodó jellegű és az emberi méltóság sérelmével járó nyilatkoztatok még abban az esetben is bűncselekménynek minősülnek, ha azok – formálisan – kritikai megjegyzésként kerülnek nyilvánosságra (BH 1994/300.).
b) A becsület csorbítására alkalmas egyéb cselekmény alatt minden olyan tevékenységet érteni kell, amely megszégyenítő, megalázó, lealacsonyító jellegű, de nem minősül kifejezés használatának, illetve tettleges becsületsértésnek.

Az első két elkövetési magatartás tanúsítása csak akkor minősül becsületsértésnek, ha ezekre
- a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével, közérdekű tevékenységével összefüggésben, vagy
- nagy nyilvánosság előtt
kerül sor.
Az elkövetés helyének tehát meghatározó jelentősége van. A becsület csorbítására alkalmas kifejezés használatlának, illetve az egyéb ilyen cselekmény elkövetésének a passzív alany munkakörének, közmegbízatásának, közérdekű tevékenységének az ellátásával összefüggésben kell állnia, akár úgy, hogy a munkavégzés, a közmegbízatás, illetve a közérdekű tevékenység gyakorlása során, akár úgy, hogy emiatt használ az elkövető becsületsértő kifejezést.
Amennyiben az elkövetés nagy nyilvánosság előtti, a becsület csorbítására alkalmas kifejezés használata, illetőleg az egyéb ilyen cselekmény kifejtése abban az esetben is megvalósítja a becsületsértést, ha ezek nem állnak összefüggésben a passzív alany munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével, vagy közérdekű tevékenységével.

10. A rágalmazás és becsületsértés elhatárolása körében az alábbiakra kell figyelemmel lenni:
- a rágalmazás kizárólag tényállítással (híreszteléssel, kifejezés használatával) követhető el, míg a becsületsértés kifejezés használatával, illetve tettlegesen"

ReggieHammond 2010.05.13. 18:22:31

@Rwindx: Abban hasonló, hogy mindekettő az újságírói véleménynyílvánítás szabadságáról szól. Az egyik teljesen magánvéleményt fogalmaz meg (UP) a másik meg egy tanulmányra alapozta megállapításait. Az igaz hogy a cég nem közszereplő jogi értelemben, de nyílvánvaló (szerintem) hogyha előállít egy terméket a nagyközönség számára akkor a "nagyközönségnek" lehet róla véleménye. Ezek szerint csak jót lehetne róla mondani ??? Ugye ezt te is viccnek gondolnád. Viszont akkor megint ott tartunk hogy a "szar" mint jelző a nagyon rossz szinonímája és mint ilyen stílus kérdése. Az meg hogy a "szar" mint szó a közbeszéd szerves része, tény akár tetszik akár nem.

Rwindx 2010.05.13. 18:24:13

@droid_:
El. És? Nekem nem lehet véleményem?
Mert akkor te is olvasd át újra.

ReggieHammond 2010.05.13. 18:25:14

@Mj: "Az ítélkezési gyakorlat szerint nem valósít meg becsületsértést a véleményt, kritikát, bírálatot tartalmazó közlés akkor sem, ha azokkal az értintett nem ért egyet. "

Nem én írtam.

Azt meg hol olvasod hogy a bor jogképes lenne ???

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 18:25:33

@old_field:

Na igen, az meg a hab a tortán, hogy valaki pont ilyen stílussal fusson be. Nálam például még mindig nem menő a trágárság, és írásban sem célom öncélú mocsokkal telehinteni az anyanyelvemet.

cinna 2010.05.13. 18:25:34

faj az egesz sztori ugy ahogy van, de most tenyleg en vagyok az egyetlen, akinek azonnal a South Park ominozus epizodja ugrott be elsore (lehet szarozni a TV-ben vagy nem lehet szarozni a TV-ben..)? tessek megnezni, mert tanulsagos (tenyleg). 5 evad, 'it hits the fan' neven fut.
kisertetiesen hasonlit erre az egeszre, es pontosan visszaadja mindket oldal rohejesseget..

Rwindx 2010.05.13. 18:28:09

@ReggieHammond:
Nem állítottam hogy mit lehet mondani egy termékről. Bárkinek lehet róla véleménye, de ha azt nagy nyilvánosság előtt teszi, akkor nem baj szerintem ha van köze a valósághoz.Ha otthon beszéli meg két feles között, vagy éppen az borospolc előtt az áruházban ahhoz senkinek semmi köze.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 18:29:05

@ReggieHammond:

Azt hol írtam, hogy jogképes lenne? Pont az a lényeg, hogy mivel a bor nem jogképes, ezért az azt előállító lehet a sértett fél. Mert az idézetben benne van az is, hogy ha valakinek a munkáját ócsárolod, az lehet becsületsértés. A szar itt nem kritikus megfogalmazás, hanem egyértelműen sértő kifejezés.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 18:30:36

@Rwindx:

Itt még a nagy nyilvánosság sem alapfeltétel, hiszen valakinek a munkakörével kapcsolatban tette a kijelentést.;-)

Rwindx 2010.05.13. 18:33:43

@Mj: nem vagyok jogász, csak igyekszem gondolkodni :)

Taurusz 2010.05.13. 18:35:04

@cinna: Nem, nem te vagy az egyetlen :)
A bort nem kóstoltam, de nem kell ahhoz suszter, hogy tudjuk hol szorít a cipő...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 18:35:13

@Rwindx: "Csak legyen alapja, ennyi a kitétel." - Ha ez a véleményed, az rendben van. Csak az AB-nak más a véleménye, gondoltam, kiemelem neked ezt az információt.

ReggieHammond 2010.05.13. 18:35:16

@Rwindx: amit leírsz az akkor azzal egyenlő hogy nagy nyílvánosság előtt csak dícsérni (nem szídni/rossz véleményt) lehet alkotni a borról(bármiről) Másrészt: az újságíró attól újságíró mert nem a havernak beszél az asztal mellett. Egészen pontosan mindenki a "haverja" amíg elolvasod a sztoriját. Pontosan ezért védi a jog kiemelten az újságíró véleménynyílvánítási szabadságát. lásd beposztolt link. Fogadás ??? Nyerhetsz egy üveg jó bort ???

Mr Chapel 2010.05.13. 18:37:04

Nos! A felülvizsgálati indítványban hivatkozott AB. határozat a közhatalmat gyakorló személyekre és intézményekre vonatkozik, s a vonatkozásukban enged meg szélesebb körű véleménynyilvánítási szabadságot. Egy kereskedőház pedig nem tartozik ide, irreleváns volt a hivatkozás. /A büntetőeljárásban pedig nem jogi képviselője van a terheltnek -aki ebben a szakaszban elítélt, és nem vádlott- hanem védője! :))) /

kvadrillio 2010.05.13. 18:39:39

Komolyan mondom, kezdem magam szarul érezni a saját hazámban, ha ilyen szar ítéleteket hoznak a bíróink !
Egyre szarabb lesz a közérzetem tőle.
Megállás nélkül terjeng a szarszag a tokaji bor ügy körül, és nem értem, hogy ha egyszer szar íze van egy bornak, és ezt valaki kinyilvánítja, miért akarják büntetni érte ???!

ReggieHammond 2010.05.13. 18:42:37

@Mj: Azért az a kijelentés hogy szar borokat készítesz szerintem nem egyenlő azzal hogy "az" a bor szar. Lehet hogy csinál 99 kurvajó bort (ja ha azt írta volna UP lenne per???) és 1 történetesen szar. akkor mi van ???

Rwindx 2010.05.13. 18:43:13

@ReggieHammond:
Valamiért nem akarod megérteni amit írok. Lehet mondani egy borra hogy szar, ha az a bor történetesen tényleg SZAR.
Hozzáteszem szerintem, mert már van aki ezen okoskodik.
Ok legyen egy üveg bor, ha bpi vagy és az ítéletre gondolsz(ugyan célszerű lenne definiálni milyet). Ha figyeled az eseményeket küldj egy üzenetet a blog.hu-n keresztül. Ha nem bpi vagy akkor hagyjuk (ez nem kirekesztés, csak nem akarok a postával szórakozni, és másnak sem kívánom).

@droid_: Kösz.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 18:46:08

@Rwindx: "Lehet mondani egy borra hogy szar, ha az a bor történetesen tényleg SZAR" - akkor kellene majd valami Véleményformáló Hatóság, akik előre eldönthetik. Vagy mindenről népszavazunk majd?

ReggieHammond 2010.05.13. 18:47:53

@1.Tardigrada: "A szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi...Ebben a processzusban helye van minden véleménynek, jónak és károsnak, kellemesnek és sértőnek egyaránt - különösen azért, mert maga a vélemény minősítése is e folyamat terméke.” Idézet a postból

Általános érvelésről van szó, nem közszereplőkhöz kötötten (ez akkor is igaz ha pl ez az indoklás egy közszereplőt érintő ügy kapcsán merült fel"

Rwindx 2010.05.13. 18:49:09

@droid_: Ezt ugyan nem neked írtam, de már leírtam hogyan képzelem, itt: @Rwindx:

Nincs szükség emiatt változtatni a közjogi rendszeren, sem pedig új hatóságot létrehozni.

ReggieHammond 2010.05.13. 18:52:18

@Rwindx: akkor mégegyszer "A szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi..." Mellesleg nem tudom hogy egy bornál a "szar" kategóriát azt hány g/L cukortól tanninsavtól esetleg kéntől számolják.

Bp-i vagyok a fogadás áll. Hogy ne érhessen vád: A fogadást megnyerem ha az LB megsemmisíti az ítéletet a becsatolt AB határozat ill a strasbourgi bíróság határozatai alapján. Ha megfelel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 18:54:09

@Rwindx: Azért megnézném azokat a szakértőket akik pl. itt eldöntik, hogy a szóban forgó borok tényleg szarok-e. Főleg azt, hogy UP szerint szarok-e.

kvadrillio 2010.05.13. 18:54:30

A borok értékelésénél, versenyénél is, minden versenynél van jó, jobb, még jobb és rosszabb, legrosszabb, szarabb..........
sőt, lehet egyik szarabb, mint a másik.....

Most viszont nem tudom, hogy itt a bor a felperes és Uj Péter az alperes, hogy a bor-nak van-e önérzete, hogy a bor védett személy-e, vagy csak egy élvezeti szer, termék, ami vagy ízlik valakinek vagy kifordul a szájából........

azután persze ne hülyéskedjünk már, mert még megárt !!!!!!!

Rwindx 2010.05.13. 18:55:42

@ReggieHammond:

Én sem tudom, de gyanítom élnek olyan emberek a bolygón akik ezzel foglalkoznak, majd ők megmondják, ha kérdezik őket.

A fogadás rendben.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:00:52

@ReggieHammond:

Olvasd el még egyszer az idézetemet, aztán szólj, ha még mindig van kérdés.

jog-ász 2010.05.13. 19:01:34

azért tényleg csinálnék közvéleménykutatást jó nagy körben arrol hogy ha az érintettek munkáját, termékét bármijét nagy nyilvánosság előtt leszarozzák valoban ugy itéli e meg a társadalom hogy az sértő, vagy ma már mindenki tudomásul venné minden probléma nélkül. ha ez a közfelfogás akkor tényleg nem tükrözi a döntés a valos mai viszonyokat. ha viszont mindenki kiakadna és megsértődne akkor meg kár tépnünk a szánkat itt.

ReggieHammond 2010.05.13. 19:02:19

@Rwindx: nem akarom túlspilázni de ez most jutott az eszembe: a cikk ugye arról szól (alapvetően) hogy UP szerint a szóban forgó bor szar. Nem azt írja hogy 300.000 ember vagy 9 millió magyar állapolgár szerint szar csak azt hogy szerinte. Ergó magánvéleményt publikál. És ezen az se változtat ha a világ leghíresebb borszakértője azt mondja hogy a szóbanforgó termék a földkerekség legnagyszerűbb nedűje. Max annyi történne hogy valószínüleg egy lap se kérné fel UP-t borkritikusnak :)

Amúgy ember vagy a gáton ezt szeretem. ha lesz valami jelezek vagy te nekem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:02:21

@ReggieHammond:

Pont arra van a Btk., hogy megmondja, mi nem fér bele a szabad véleménynyilvánításba. Újfent el lehet olvasni az idézetemet.

Rwindx 2010.05.13. 19:04:09

@ReggieHammond:
Próbálom figyelni majd én is :)

Mr Chapel 2010.05.13. 19:04:54

@ReggieHammond: Persze, csak éppen az maradt ki, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga magára a processzusra vonatkozik, és nem annak a tartalmára! Ennek a jognak az emberi méltóság, a becsület, a jóhírnév védelme a külső korlátját képezi... Vagyis szépen csúsztatni próbált a tisztelt indítványozó, de hát nem jött be. Persze a laikusok beveszik, mert nem olvassák el az egész határozatot, csak a postot.

ormotlan 2010.05.13. 19:05:34

A Bíróság ítélete szar! A Tokaj Kereskedőház bora szintén szar!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:06:23

@ReggieHammond:

Véleménynyilvánítás is lehet becsületsértő, a lényeg, hogy itt a munkakörre is vonatkozik, meg nagy nyilvánosság előtt is elkövette azt, hogy más becsületét sértő kifejezést írt le. És még egyszer mondom, a TK becsületét sérti, nem a borét.:P

Mr Chapel 2010.05.13. 19:08:55

Mellesleg felettébb cikinek tartom egy ügyvéd részéről, hogy miután három bíróság is bűnösnek találta a védencét, mindezt kipostolja azzal, hogy az ítélet a szégyen. Pedig csak ismerni kellene a vonatkozó anyagi jogot, miként azt MJ is ismertette.

ReggieHammond 2010.05.13. 19:10:45

@Mj: @1.Tardigrada: Ezt senki nem vitatja. Nyílvánvalóan ezért nem lehet buzizni, cigányozni, nyomorékozni stb. De mint leírtam azzal hogy valaki egy terméket a piacra dob nyílvánvalóan vállal valamilyen alapvető szintű kritikát is (jót is rosszat is). Ha azt írta volna UP hogy az a "szar alak, szar cég szar bort csinál" nyílvánvalóan más lenne a helyzet. De nem ezt tette.

ReggieHammond 2010.05.13. 19:12:56

@Mj: Az sérti a TK becsületét (önérzetét ??) hogy nem jó kritika jelent meg egy termékéről. Life Sucks.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 19:16:38

@Mj: Akkor neked is: ilyen alapon minden mesterséges képződményt csak dícsérni lehetne, hiszen minden ilyen valakinek, valakiknek a munkájának eredménye, és a negatív kritikával áttételesen az ő munkakörük ellátását minősítenéd. Kivéve persze, ha a szakértők is azt mondják, hogy tényleg szar :) Vagy akkor a szakértők se kritizálhatnak?

Mr Chapel 2010.05.13. 19:21:38

@ReggieHammond: A kérdés végtelenül egyszerű. A negatív kritika és a becsmérlő kritika nem ugyanaz. Az előbbi szabad, az utóbbi büntetendő. A kettőt a használt kifejezések társadalmi megítélése dönti el. A bíróság szerint a "szar" jelző már becsmérlő jellegű, ezért állapította meg a bűncselekményt. Egyetértek. Egy gyenge produkciót mutató ügyvédre én is inkább azt mondom, hogy rossz, és nem azt, hogy szar. Persze ha valaki nem érzi a két jelző közötti különbséget, akkor felesleges ezen vitatkozni.

Bobby Newmark 2010.05.13. 19:22:01

Ti még nem tudjátok... ez az alkoholtilalom első lépése. A következő az lesz, hogy nem korlátozhatjuk a bor élethez való jogát a megivással. Mert nem él ugyan, de joga az lehet hozzá!

ReggieHammond 2010.05.13. 19:23:56

@Mj: Akkor vegyük sorra: kihagytad a 179§-t ami így szól :

"179. §
(1) Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság előtt,
c) jelentős érdeksérelmet okozva "

Megjegyzés: VALAKIRŐL ill ALJAS INDOKBÓL.

2: ezt még csak nem is én írtam hanem te:

"1. A becsületsértés kisegítő jellegű törvényi tényállás, tehát amennyiben az elkövetési magatartás a rágalmazás törvényi tényállási keretei közé illik, becsületsértés nem valósul meg. A bűncselekmény jogi tárgya a személy emberi méltóságának védelméhez fűződő társadalmi érdek."

Azaz vagy 179§ vagy 180§ a kettő együtt nem megy.

2010.05.13. 19:28:46

@1.Tardigrada: szerintem ez egy szar post. remélem érzed a különbséget. a becsmérlő kritika büntetendő... jájj. oszt millen jogszabált citálsz mán erre?

Ferry 2010.05.13. 19:29:06

Briandrew !
Teljesen egyetértek abban, hogy kritikán aluli stílusú cikkeket írnak egyes újságírók (ld TótaW írásait). Felelősségük van (még ha néha nincsenek is tisztában vele) - ez is rendben. Mindenki a saját szókincsének szűkösségét hirdeti, ha ilyen erős szavakat használ - de ebben a konkrét esetben ez messze nem büntetőjogi kategória, de még csak nem is polgári jog. Ha ugyanis elmész a Szerelem pincesorra megkóstolni milyen is egy jó Tokaji, aztán iszol ebből a kritizált löttyből, akkor nem szarnak fogod nevezni (mert ahhoz túl híg) hanem vizeletnek. Szégyent hoz az egész borvidékre, hihetetlen, hogy efféle lőrét egyáltalán forgalomba lehet hozni. (Megjegyzem, egyáltalán nem vagyok borszakértő, nem is értek hozzá, de a csábítóan jót az ilyen szélsőségesen rossztól könnyű megkülönböztetni.)

ReggieHammond 2010.05.13. 19:29:20

@1.Tardigrada: Értem én mit mondasz, ezen kár is vitatkoznunk,fentebb utaltam is rá. maradjunk annyiban hogy szerintem a szar még bőven negatív kritika és nem becsületsértés. De majd az LB eldönti. Ha meg a TK javára dönt bukok egy bort és azt mondom hogy "a bíróság jogot szolgáltat, nem igazságot" :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:30:22

@ReggieHammond:

Ha Uj Péter azt írta volna, hogy neki nem ízlett a bor, nem lehet belekötni.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:31:09

@ReggieHammond:

Ez nem kritika, hanem sértő kifejezés. Akinek ez a kritika, annak meg gratulálok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:31:43

@droid_:

Lásd az előző két kommentemet.;-)

ReggieHammond 2010.05.13. 19:32:29

@Mj: persze az enyémet is sértené ha én csináltam volna a bort :)

II.Briandrew 2010.05.13. 19:33:41

@Treuga Mei:

Szerintem kicsit eltévesztetted a házszámot, mert nem vagyok a TK embere még csak véletlenül sem.

@old_field:

Örülök, hogy akad ember, aki érti is, mit akartam írni és tovább lát a problémán...

@ReggieHammond:

A per szerintem is hülyeség. De én nem is erről beszéltem egyetlen egy percig sem. Ha megsemmisíti, akkor úgy lesz. Ettől még nem fog változni sem UP, sem a TK...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:33:48

@ReggieHammond:

Természetes, a rágalmazást akkor követte el, amikor a borról valótlan tényeket állított, amik a cikk utána lévő részében következnek. A becsületsértés pedig csak a szar sértő kifejezésre vonatkozik. Mi nem világos ebben?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 19:35:56

@Mj: Látom, csak azt nem értem paragrafusilag, hogy hogyan kötődik össze a "becsmérelt" dolog (a bor) és a magát megsértve érző TK. Ez a munkakörös dolog majdnem jó, de nem azt írta UP, hogy ott csupa tróger dolgozik, ill. baszik dolgozni, hanem azt, hogy bizonyos boraik szarok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:37:01

@ReggieHammond:

Az újságírót is sérteni fogja, ha a főnöke azt mondja a munkájáról a többi kolléga jelenlétében, hogy "ez akkora szar, hogy trágyázásra sem használná". Ennyire egyszerű, mindig az a kérdés, hogy az érintett illetőt sérti-e, hiszen magánvádas.;-)

II.Briandrew 2010.05.13. 19:37:46

@Mj:

Ne fáradj, mert itt az emberek 99%-nak ez nem veri ki a biztosítékot, szerintük ez így helyes. Feltételezem, hogy ha legközelebb UP tovább megy és azt írja, hogy " a TK olcsó borainak készítői szar emberek", ezt is míves kritikának veszi a nép és tapsikolni fog...Ennyi, feszíti a határokat. Legközelebb már nem lesz elég a "szar", durvábbat kell kitalálni, hogy a kívánt hatást elérje. Megbotránkoztasson. Ennyi, mert ez nem kritika, az biztos!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:38:48

@droid_:

Mivel a borokat ők állítják elő, ezért a termékük becsmérelésével az ő munkájukat becsméreli - innentől lásd a munkakört -, ők pedig nyilván sértve is érzik magukat, akármilyen minőségű is legyen a boruk.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:40:50

@II.Briandrew:

Köszi, de nem fáradok, mert már indulok is iszogatni.:) És nem a TK borait.:P

Ferry 2010.05.13. 19:44:25

@Mj:
És ezek szerint az is őket minősíti, ha egyszer egész évben alig esik, keveset süt a nap és emiatt ehetetlen szőlőből csinálnak ihatatlan bort, ugye ? És megsértődnek ha azt bárki szarnak meri nevezni, és elmehetnek bíróságra beperelni az illetőt és a borásznak lesz igaza, ugye ?

Mr Chapel 2010.05.13. 19:45:54

@avman: Avman! Mi nem vagyunk egy súlycsoportban ezen a területen, veled nem állok le vitázni. De ha végigolvasod amiket Mj írt, már megérte megírni ezt a postot! :)))

ReggieHammond 2010.05.13. 19:47:45

@II.Briandrew: Akkor nézzük kicsit távlataiban a dolgot (és most hagyjuk egy kicsit a jogot inkább maradjunk a szubjektív véleménynyílvánításnál) Mondjuk nézzük az impresszionistákat. Őket is leszarozták ki se állíthattak az akkori nagyokkal az AKADÉMIÁVAL. És 10 év múlva ők voltak a császárok a műveik most milliókat érnek dollárban is. Azaz a vélemény szubjektív, és valóban vannak határok, de ezért akár sajnálsz vagy megvetsz, hogy egy újságíró leszarozzon egy bort bele kell férnie a szubjektív véleménynyílvánítás kategóriájába. (pl változna a helyzet ha kiderülne hogy egy konkurens Tokaji borcég fizetett volna a cikkért)

2010.05.13. 19:48:01

@II.Briandrew: az emberek 99%nál az ítélet veri ki a biztosítékot. ízlésről hoztak meglehetősen súlyos ítéletet, miközben a szólás és a sajtószabadság sérült.
szerintem és sokak szerint.
nem kedvelem up írásait, a művelt alkoholista blogot meg rühellem.
de ha leírom h szar újságíró, nem fog beperelni. remélem. hadd legyen már jogom sarkosan fogalmazni.

Az igazi Trebics 2010.05.13. 19:48:24

A jogi részhez: a zugfirkász nem először bizonyítja, hogy hogy lövése sincs a büntetőjoghoz.

A morális részhez:
w.blog.hu/2009/11/06/mea_culpa_since_2006#more1504114

Teszt Ádám 2010.05.13. 19:49:40

Az a vicces, hogy mivel egészen szép publicitást kapott az ügy, a legtöbb emberben valószínűleg két dolog marad meg:
1. A Tokaj Kereskedőház szart árul.
2. Ráadásul kibaszott arrogáns, kicsinyes seggfejek vezetik.
Az a negatív PR, amit UP szarozása jelentett, eltörpül e mellett. Tipikus.

Ferry 2010.05.13. 19:49:52

@1.Tardigrada:
Mj egy óriási csúsztatásra építi a logikáját. Nevesül arra, hogy azonosítja a kritizált DOLGOT az előállításában KÖZREMŰKÖDŐ személlyel. Nem a személyt érte a kritika, ha magára vette, úgy kell neki. Tudod mit mondanék arra ha valaki leszarozza a termékemet ?
"Véleménye és végbélnyílása mindenkinek van."

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:50:57

@Ferry:

Uj Péter kijelentése arra vonatkozott, hogy a TK által előállított bor szar, ami sértő kifejezés. Arra nem tért ki, hogy a TK-t nem akarja megsérteni, és tulajdonképpen csak a napfény/eső mértékkel elégedetlen. Tehát ne bonyolódjunk már bele ilyen-olyan "mi lett volna, ha" feltételezésekbe, mert kezdem unni, meg indulok is már.:P

2010.05.13. 19:51:18

@1.Tardigrada: őszintén szólva leszarom a fejben jogászkodásotokat. jóérzésű ember köp egyet tőle.
a bíróságokat kritizáló cikk kapcsán is összeültek ugye a jogtudorok és a végére hálistennek pofára estek.
szóval nem, nem szeretnék a fajtádhoz tartózni. kiver tőle a víz, jobban mint tótaw meg up írásaitól.

shoessale 2010.05.13. 19:52:43

nem kedvelem up írásait, a művelt alkoholista blogot meg rühellem.
de ha leírom h szar újságíró, nem fog beperelni. remélem. hadd legyen már jogom sarkosan fogalmazni.
www.shape-upsskechers.com/christian-louboutin-pumps-c-1544.html

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:53:16

@Ferry:

Nézd meg az általam idézett gyakorlatot, ott van benne, hogy az is önmagában sértő, ha valakinek a munkáját ócsárolod. Ennél már csak a faék az egyszerűbb.

2010.05.13. 19:53:26

@avman: tartozni. fene tuggya mér' gépeltem e'.

PioDVD 2010.05.13. 19:55:06

@Mj: Éppen ez a bibi. Ha azt írja, nem ízlik, nincs per. Ha azt írja, rossz, nincs per. Azt írta, sz@r - lett per. Így viszont egyértelmű, hogy a "sz@r" szó miatt lett elmarasztalva, ez meg nagyon nem kóser. Pláne nem jogi kategória.

Mondom ezt úgy, hogy rühellem a trágárságot (még ha az én számon is kiszalad néha).

2010.05.13. 19:55:24

@Mj: akkor fogok nagyot röhögni rajtad, ha a végére ugyanúgy sül el a dolog, mint a másik esetben, ahol a bíróságokat kritizálták.
ha meg nem, sírni fogok.

Égbekiáltó 2010.05.13. 19:55:47

Micsoda álszent dolog, hogy a szar kifejezés már büntetőjogi kategória. És az még rosszabb, hogy mindkét szinten elmeszelik a használóját. Ez még nem is a legdurvább véleménynyilvánítás. Ilyeneket Sixx kollégátok hetente produkál. Vagy Bayer Zsolti. Mondjuk őt perlik is rendesen.
"A védelem álláspontja szerint a „szar” a rossz szinonímájaként a verbális kommunikációban általánosan használt kifejezés, fokozottabb indulati érzelmek kifejezésére használatos, nem trágárkodásra, mocskolódásra."
Ez nagyon tetszett, itt az igazság. Remélem az LB bölcsebb lesz mint az első és másodfok.

Ferry 2010.05.13. 19:56:18

@Mj:
Az, hogy valami sértő és az, hogy mi a becsületsértés (mint jogi kategória) : egyáltalán nem ugyanaz. Bármit lehet sértőnek titulálni (pl azt, hogy 'nem vitatkozom veled mert már unom' :-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:56:24

@avman:

Jóérzésű ember köp egyet attól a trágárkodó színvonaltalanságtól, ami mostanában olyannyira menő a liberális oldalon. Bőven elég, hogy úton-útfélen trágár és mocskolódó szavakat hallok, ha kilépek az ajtón, nem kell még az országos napilapokból is ennek folynia. De ez természetesen csak ízlés dolga, és nem ez a büntetendő, hanem a becsületsértés.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:57:45

@PioDVD:

A szar számomra is sértő, meg szerintem minden kulturált ember számára is, aki nem keveri össze a végbelét a szájával.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:58:15

@avman:

Tökre hidegen hagy, hogy mikor, hol és kin röhögsz.

PioDVD 2010.05.13. 19:58:21

@Mj: Egyrészt nem valaki munkáját ócsárolta (nem azt írta, hogy sz@r borokat tudnak csak), másrészt mi az, hogy ócsárlás? Ha egy kézimunkára azt mondod, hogy csúnya, akkor már perelhet? Vagy csak ha lesz@rozod? Ha az első igaz, akkor jogos más(ok) kérdése: rosszat nem lehet írni? Ha a második, akkor megint a stílust ítéli meg a bíró?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 19:59:42

@Ferry:

Jaj Istenem, olvassátok már el az első kommentemet itt... Én meg most mentem, nincs kedvem egyszeregyet magyarázni. További jó eszmecserét kívánok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 20:00:27

@PioDVD:

Bocs, de te már nem férsz bele, további szép estét.;-)

PioDVD 2010.05.13. 20:01:02

@Mj: Hol a határ? Mondhatod a rosszul lerakott járólapra, hogy sz@r? Vagy csak, hogy gané munka? Esetleg, hogy okádék? Vagy csak csúnyát? Vagy még azt sem, mert megsérted a "mestert"? Biztos, hogy a jognak szavakon kell lovagolnia?

PioDVD 2010.05.13. 20:01:57

@Mj: Nincs bocsánat. :)
Viszont!

2010.05.13. 20:02:38

@Mj: és ki kényszerít arra, h elolvasd? beleolvastam a blogodba, az életbe nem fogok visszamenni. pedig nem vagyok liberális, csak kiütést kapok az egydimenziós emberektől.

ReggieHammond 2010.05.13. 20:06:56

@Mj: nézd meg a belinkelt cikket. szar az eddigi gyakorlat amit a T, magyar közt. bíróságok alkalmaznak. Szerencsére úgy tűnik a feljebbvitelieknél már néha más szél fúj, ha másért nem azért mert tudják hogy strasbourg úgyis elmeszelné őket.

Naszta · http://naszta.hu 2010.05.13. 20:09:12

@Mj: OMG. Nem lehet kritizálni a munkát?! A Te világodban a következő párbeszédek normálisak?

Egyik:

- Béla, szarul raktad fel a csempét, ez így nem jó, szar.
- Jajj, a személyiségi jogaim, beperellek a rákba!

Másik:

- árufeltöltő kisasszony, ön nem csinált ma semmit, szarul dolgozik, ki van rúgva.
- Jajj, a személyiségi jogaim, beperellek a rákba!

Biztos, hogy ez a normális élet? Bár nem vagyok jogász, erősen kétlem...

Ferry 2010.05.13. 20:09:53

@Mj:
Megnéztem. Mivel nem vagyok jogász, még azt is aláírom, hogy az idézett szöveg szerint a szarozás büntetendő (bár a munkakör környékén még futnék pár kört, de nem ez a lényeg). Csakhogy : a törvény (nekem mint laikusnak) azért van, hogy az erkölcsi normákat írásba foglalja, számonkérhetővé tegye, stb. Amikor azonban egy józanul gondolkodó átlagember vállrándítással (esetleg ejnyebejnyével) reagál a hírre, miszerint valaki leszarozott egy szar bort, és ezt egy bíróság (meg Te) becsületsértésnek fújod fel, na akkor erős kétségeim támadnak, hogy a jogszabály írója (aki a közerkölcs hangja) is így gondolná-e. Lehet, hogy száz évvel ezelőtt egyértelműen bűn lett volna ilyet mondani, de ma egy óvodás gyerek is ezt a szót használja az ebédre, úgyhogy ki kéne időnként nézni a törvénykönyvek lapjai közül, hogy mi is történik idekint. És nem kéne azt gondolni, ha a 'valamikori' morális hangulatot (az óvodás száját) majd efféle példaperekkel helyre lehet állítani.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.13. 20:19:44

@Mj: Jaj istenem, gondolj már bele, ha az általad idézett szabályt a munkakör ellátásáról olyan tágan lehetne értelmezni, ahogy te azt szeretnéd, akkor minden ember által előállított dolog kritizálása miatt perelhetne valaki. És nem hiszem, hogy az "ez szar" és az "ez ihatatlanul rossz" között jogilag különbséget lehetne tenni. Ez az egyszeregy.

Mikrobi 2010.05.13. 20:32:53

Itt az ideje, hogy Uj Pétert elítéljék minden kritikán aluli, útszéli, primitív, ocsmány, mocskos pofája miatt. Elegem van már abból, hogy az Indexen minden cikkbe bele lehet tenni a trágárságot és ha UP felbukkan egy videón, csak a szenny dől a pofájából!

ReggieHammond 2010.05.13. 20:34:26

@Mikrobi: akkor ugye ezért téged is be lehetne perelni nem ???

Ferry 2010.05.13. 20:34:44

@Mj:
Nah, elolvastam a blogodból kb 5 képernyőt. Te észrevetted már hogy hány becsületsértést követtél el nagy nyilvánosság előtt ? Kezdve azzal, hogy 'jókat' kívántál Mesterházy Attila édesanyjának, és Meseházinak GÚNYOLTAD ? Vagy azt hiszed, hogy amit Slotáról írtál az őt nem sérti az emberi méltóságában ? Azzal, hogy burkoltan fejezed ki magad még nem leszel ám különb a trágárul ordibálótól, sőt....

És ezek után még van képed erkölcscsőszt játszani, szavakat kiforgatni és álszent módon ítélkezni mások felett, csak mert trágár szavakat használnak ?
Hallatlan.

Ferry 2010.05.13. 20:40:53

@Mj:
FIGYELEM, IDÉZET MJ BLOGJÁRÓL !!!

"Mert szerintem a Jobbikos arcoknak, akik kidolgozták azt a szart, amit nyugdíjprogramnak hívnak nagy naivan, fogalmuk sincs a jelenlegi helyzetről."

Ezek szerint Te leírhatod potenciálisan ugyanakkora közönség előtt mint egy újságíró, és majd Te megmondod hogy rajtad kívül ki teheti még meg. Ki vagy Te ?

Ferry 2010.05.13. 20:42:42

Közben leesett. Mindig akkor kezd el valaki vádolni valakit, amikor saját maga vétkezett. Projekció.

2010.05.13. 20:48:10

@Mj: Teljesen abszurd mind a bírói ítélet és mind az, amit te érvelés címszó alatt leírsz. Egy éve, az első ítéletnél már leírtam mit gondolok erről az egészről. Most csak a te hozzáaszólásaidra reagálnék.

Miért érzem azt, hogy ha nem UPról, hanem valaki számodra kedvesebb személyről lenne szó, akkor fel lennél háborodva egy hasonló ítéleten, és nem értelmeznéd ilyen kiterjesztően 'a sértett munkakörének ellátásával kapcsolatos' és 'a becsület csorbítására alkalmas' kitételeket? Ezen az alapon semmit se lehetne kritizálni, ugyanis nem nagyon van olyan, ami közvetve bár, de ne tartozna valaki munkakörébe.

Idéznék a blogodról:
'Elegem van már abból, hogy a mostani újságírók Tóta W.-vel az élen úgy trágárkodnak és sértegetnek azt, akit nekik jól esik, hogy kényelmesen elbújnak a mindenható szólásszabadság mögé, ráadásul ebből még mainstream stílust is akarnak csinálni, hogy ünnepeltessék az igénytelenséget. Hát a fenét, tessék szépen tudomásul venni a liberális megmondóembereknek, hogy nem írunk le minden bélsarat, ami kibuggyan az agytekervényeink bugyraiból.'

Nézzük! Tóta W.-t a) a munkakörével kapcsolatban (újságírás) b) nagy nyilvánosság előtt (a blogodon) azt állítod, hogy trágárkodik és sérteget, ünnepelteti az igénytelenséget a szólásszabadság mögé bújva, és hogy amit tesz, az nem más, mint az, hogy leír minden bélsarat, ami kibuggyan az agytekervényeinek bugyraiból. (Gyk. amit ír, az szar.)

Vajon a saját logikád szerint megvalósítottad a becsületsértés tényállását? Igen.

Vajon a ’szar’ szó - ami egyébként egy létező magyar szó - azáltal, hogy egy eufemizmussal helyettesítetted (’bélsár’), még ugyanazt jelenti? Igen.

Vajon Tóta W. beperel téged? Nem hiszem.

Ja, és a stílusról panaszkodóknak. Amiket kifogásoltok, azok létező - méghozzá régóta létező - magyar szavak. Tetszik - nem tetszik, a magyar szépirodalomnak is részét képezik. Hadd idézzem például a hazai ellenreformáció nagy alakját, a kiváló rétort és hitvitázót (Mj, ha jogász vagy / annak tanulsz, akkor ráadásul jó eséllyel jártál / jársz az általa alapított egyetemre): ’A protestánsoknak pedig a seggem bűzös terhét küldöm.’ De Janus Pannonius igaz, latin nyelvű, de meglehetősen pajzán verseit is nyugodtan citálhatnám. Ja, és ezzel nem hasonlítom UP-t a fent említett úriemberekhez, csak gondoltam leírom a miheztartás végett.

sunázósün 2010.05.13. 20:55:38

@Ferry: Nem figyeltél a lényegre!

MJ: "...tessék szépen tudomásul venni a liberális megmondóembereknek, hogy nem írunk le minden bélsarat, ami kibuggyan az agytekervényeink bugyraiból. Egyrészt azért, mert éppen elég közönséges szenny van a világban ahhoz, hogy megpróbáljuk óvni azt, ami rajtunk múlik: például az anyanyelvünket."

Csak a liberális megmondóemberekre vonatkozik az a szócséplés amit itt levágott.

Nagyzee 2010.05.13. 20:58:52

@Mikrobi:

Helló Mikrobi. Nem félsz, hogy UP beperel ezért a hozzászólásért?:D Ennyi erővel megtehetné.

dr. trafik nomac 2010.05.13. 21:03:43

Azert akik neoliberalis primkonak kialtjak ki a szabadsagjokokat koveteloket, jeleznem, hogy mi van ha en a magyart nem anyanyelvi szinten tenultam, es rossz bort mar osztalyoztam, rosszababt is, viszont ez tenyleg szar (tobb szot nem is tudok ra)? Gondolatrendoresg majd megvizsgal es azt mondja, hogy tragar vagyok, mert nem kerestem masik szot a szotarban ? Mondjal mar nekem koltoket, akik nem tragarkodtak ? Nagyon idegesitenek ezek az alkonzervativok, total taplo egy banda, mindenkinek betart, gyulokodik, es meg azt is korlatozzak, hogy az ocsmanysagukat szarozzuk, ha bor, ha masok szabadsag, es emberi jogainak sarbatiprasarol van szo. Szegyeljetek magatokat mind, a biuro is. Nem szeretnem ha igy lenne, de erdekes tukor lenen egy olyan tarsadalom, ahol nem azokat viszi el a rendor, akik korrekt velemenyuket, esetlegesen az adott rendszerrel szemben fogalmazzak meg, hanem azokat, akik masok velemneyet korlatoznak, na persze ez abszurd, ilyen nyilvan nem lehet, de egy gondolatmenetet megerdemel.

old_field 2010.05.13. 21:04:16

@tory_t: csak azt hagytad ki, hogy Up és (el)Tóta ebből élnek : konkrétan nyilvánosan sz@roznak és trágárkodnak "internetes újságírás" címszó alatt...

old_field 2010.05.13. 21:07:59

@nomac: Persze a költők is trágárkodnak/tak, de mellette írtak olyan műveket, amik száz év múlva is adnak vmit az embereknek. Szerinted Up vagy (el)Tóta írt valaha is ilyet ??

dr. trafik nomac 2010.05.13. 21:08:34

Ja meg akkor definaljuk mar mitol tragarsag a szar ? Van akinek a szar a megelhetese. Nyilvan ezen kivul egy ertektelen jelzo, de akinek bantja a szajat, a irja le latinul, vagy okoskodjon maganak...
Alszent barmok, ismerek par embert akik kiseloadas kereteben oktatnak ki a tragarsagrol, ellenben ha valami bantja, ugy szitkozodik mint egy kocsis. Az, hogy az ihatatlan bort szarank hivjuk, semmit nem ront a magyar nyelven, ellenben van 1000 mas ami igen.

sunázósün 2010.05.13. 21:08:40

@old_field: MJ blogja nem nyilvános?
Bárki szabadon választhat, hogy arra klikkel vagy UP-re.
Az , hogy UP ezzel pénzt keres nem változtat a leányzó fekvésén.

old_field 2010.05.13. 21:12:00

@sunázósün: szerintem baromira nem mind1, hogy valaki ebből él vagy csak hobbi szinten blogol.

dr. trafik nomac 2010.05.13. 21:13:22

@old_field: Nos eleg sok kolto/iro volt akirol azt sem tudjuk, hogy letezett/letezik. Valoszinunek tartom, hogy nem a szarozasok szama szerint. Mindazonaltal, ha nem tetszik valami nem kell olvasni, ennyi. A mediat szidoknak is csak azt tudom mondani, hogy pont azert olyan amilyen, mert nezik, es azok is nezik akik szidjak, nekem mar 8 eve nincs TV-m, es csuda modon nem is szidom, ilyen egyszeru a dolog.
UP meg lehet egy taho, de legalabb van sasjat velemnye, es eppen ezert olvassa aki olvassa. Lehet gyogyoru ivekke varazsolni a szavakat, de attol a mondanovalo, meg lehet annyit er mint az inkriminalt bor.

zolmagne 2010.05.13. 21:15:35

Az viszont tuti, hogy UP-nek jó ízlése van! A magyar borászat zászlóshajójának illő tokaji hírnevét nem szabadna A TK szaraival rontani. Ha a Legfelsőbb B országimázs védelme ügyében döntene, akkor UP-TK 1:0 döntést kellene hoznia.

2010.05.13. 21:19:20

@old_field: ..és egy annyiban változtat a helyzeten, hogy.. (?)

sunázósün 2010.05.13. 21:20:57

@old_field: Akkor nagyon el vagy tévedve.
Ugyanaz a szabad felület, aki ügyes és keres vele az büntethető, aki ügyetlen (vagy hobbiból csinálja) az nem.
Érdekes lenne ilyen kitétel a jogban.

old_field 2010.05.13. 21:21:50

@nomac: én csak azt mondom, hogy ha vki folyamatosan publikál és ebből él, akkor adjon már magára annyit, hogy 1 snassz sz@rozás helyett igyekezzen "gyogyoru ivekke varazsolni a szavakat"...

old_field 2010.05.13. 21:23:19

@old_field: ui, nem mindig!! DE legalább néha.

venszivar 2010.05.13. 21:27:39

Én még életemben nem ittam meg ÖSSZESEN egy üveg bort.Számomra ,mind sz....
Annyira kényes lelkületűek vagytok !!??Az itt írt ,mindenkit 100x,10 000x gyengéden,komolyan,véresen komolyan LE K..anyázták,már rég 100 000 ezreknek kéne komolyan bűnhődnie.........TUDOM ,hogy MINDEN PÉLDA SÁNTÍT , EZ IS .
U. P. írta volna,hogy pöce gödörbe való.
Mj !! Szedd össze Magad !! Igyál még !!Vagy éppen az a baj,hogy sok volt?Nehogy vezess !!!

Labancz 2010.05.13. 21:29:24

Az volt már, hogy: Sunáznám?

MSimon 2010.05.13. 21:34:37

@tory_t: hehe, és ez áll a blogján: "A blogban található tartalomért a blog üzemeltetői nem vállalnak felelősséget, mert elhatárolódnak maguktól. Amennyiben a blogban olyan tartalmat talál, amely alkalmas az ön vallási, kulturális, vagy akármilyen önérzetének megsértésére, akkor javasoljuk más blogok olvasását, vagy humorérzék és/vagy önkritika kinövesztését. Azt, aki meg úgy szeretne politizálni, hogy nem köt (feltétlenül) bele az élő fába is, nagyon nagy szeretettel köszöntjük olvasóink közt."

Na, mit csinált a szájából? ;-)

old_field 2010.05.13. 21:38:10

@sunázósün: félreértettél vmit, nem a büntethetőséget kérem számon, hanem a minőséget, ha már ebből él...

Rot 2010.05.13. 21:49:27

nem hiszem el hogy ilyen létezik...

Elolvasva UP sorait, még így szövegkörnyezetből kiragadva is egyetértek vele. Ciki, de ez van, a Kereskedőház olcsó borai biza nem jók. Sőt...
Azonban igenis vannak ott jó borok is, de nem az 1000 alatti kategóriában.
Hogy jut eszükbe ezen a kritikán izmozni?
Miért nem hívták meg UP-t inkább egy pincelátogatásra/borkóstolóra? (voltam náluk, nem volt szar)

A per a bormarketing eszköze lenne?

Melyik agyatlan bunkó gondolta úgy, hogy a per jó megoldás??? Áh...

A droid bíróságot most hagyjuk.

sunázósün 2010.05.13. 21:51:22

@old_field: Ebben igazad van, és akkor körbe is értünk.
Ott vagyunk megint, hogy simán megelégszünk-e azzal - mivel UP minősíti önmagát az irományai ocsmány szóhasználatával -, hogy emiatt lapozunk az oldalairól vagy emiatt még kínáljuk meg pluszba egy jó kis perrel.

zolmagne 2010.05.13. 21:51:55

Kedves Hölgyek/Urak!...látom senki nem harapott rá UP cikkének és iménti hozzászólásomnak fő pontjára: azaz miért írta UP, hogy szar a TK-s tokaji.
Nagyon sokat teszek a hazai ízek népszerűsítéséért külföldi kollégák/barátok körében és 1-2 kellemetlen tapasztalat alapján a TK nálam fekete listára került. Miért lehet, hogy cégek, mint TK, nemzeti szalagos palackokban hírnévrontó (már ami megmaradt belőle) löttyöket forgalmaznak? Ennél már csak a magyar pirospaprika súlyosabb...néztétek már, hogy mit árulnak a boltokban?
Kéretik tehát UP stílusa helyett -ami egyébkent nekem bejön - bírálata tárgyára összpontosítani!

2010.05.13. 21:54:31

de ha egyszer tényleg szar az a bor...

Ferry 2010.05.13. 22:18:53

@zolmagne:
Senki nem harapott rá ?? Olvass is.

Ianas 2010.05.13. 22:42:15

@Mj: De ha SZAR, akkor hazudjon? :D

P.A.N. 2010.05.13. 22:53:11

@Mj:

Függülegesen lóbálom az arcom.... : Igazad van :)

zolmagne 2010.05.13. 22:54:23

@Ferry: bocsesz, jár a pont, csak felületesen olvasgattam...jobban megnézve láttam 19:29:06-os írásodat is.
Volt 1ébként szerencsém iható TK-s aszuhoz is, a gáz az, hogy kiszámíthatatlan és sajnos többször gáz, mint iható.
Ha így becsüljük meg a zászlóshajót, a szlovákok beelőznek ezzel is...ismét bocs, ez azért remélem túlzás volt:)

P.A.N. 2010.05.13. 22:55:18

@Naszta:

Civilizált országban nem mondhatod a melósnak sem, hogy szar a munkája, legfőképp nem országos nyilvánosság előtt.

Persze igénytelen ország igénytelen népének azt mond mindenki, amit akar....

P.A.N. 2010.05.13. 23:11:29

@tory_t:

Annak idején Vitray, Kepes, Győrffy és még sokan a maiak közül is el tudták- tudják mondani a véleményüket megfelelő éllel, normálisan... Ehhez nem kell közönségesnek és igénytelennek lenni. SzabóZ pl. - aki már helyesírni sem tud, csak közönségesen fröcsögni, - nyilván megaetalon a szemedben. Pedig csak a tartalom, a valódi írás- és nyelvtudás hiányát leplezik az ilyenek. De mint látjuk, egyre többen vannak, akinek ez is tökéletesen megfelel. Nyelvében él a nemzet ugyebár.... Persze ezt is valami konzervatív hülye írta, gondolom.... :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.13. 23:59:08

@PioDVD:

Igen, mondhatod, hogy gané munka, főleg, ha ezt nem nagy nyilvánosság előtt teszed. Nem hiszem el, hogy valaki nem képes kifejezni önmagát meg a kritikáját sem anélkül, hogy használná azt a szót, hogy szar.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:00:53

@PioDVD:

De, lehet rosszat írni, csak normális keretek között. Könyörgök, tegye már meg valaki mielőtt ír nekem, hogy elolvassa az első kommentemet... Köszönöm.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:02:00

@avman:

Nem érdekel, hogy hányan olvassák a blogomat. Ilyen emberek meg inkább ne is kommenteljenek hozzánk.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:04:13

@ReggieHammond:

Az eddigi bírói gyakorlatot ugyanúgy lehet kritizálni, mint az első fokú ítéletet, ez legalább értelmes alapokon nyugvó eszmecsere volna. Belinkelt cikket viszont nem látok tőled.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:05:58

@Naszta:

Azért ezek a számodra mindennapi párbeszédek elég messze esnek egy nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértéstől. Másrészt még mindig nem hiszem el, hogy egy ember munkáját ne tudnád más szavakkal kritizálni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:10:19

@Ferry:

Elárulom, én sem vagyok jogász.:D Viszont ha te egy óvodás szájából magától értetődőnek veszed ezt a szót, akkor nincs miről beszélnünk. Előttem például egyetlen káromkodást nem ejtettek el a szüleim - pedig hús-vér emberek, akik 5 gyereket neveltek föl -, úgyhogy én azt tartom normálisnak, ha az ember kulturáltan igyekszik beszélni. Persze nálam is be szokott csúszni egy-egy keresetlen szó, de nem azzal a céllal, hogy valakit vagy valakinek a munkáját ezáltal ócsároljam. De ez már nagyon messze esik attól, hogy mi fér bele a Btk.-ba és mi nem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:14:20

@droid_:

Konkrétabban is lehetne szabályozni, ez tény. Reméljük, ez a botránykeltés is pont abba az irányba tereli majd a törvényalkotókat, hogy normálisabban elhatárolható lesz egymástól a becsületsértés és a szabad véleménynyilvánítás kategória. Addig is tessenek nagy nyilvánosság előtt kulturált hangnemben kritizálni, és akkor nem lesz belőle probléma.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:16:44

@Ferry:

Tőlem úgy ítéled meg a blogomat, ahogy akarod, abszolút nem érdekel, már csak azért sem, mert nem ez a munkám, mivel Uj Péterrel ellentétben én nem vagyok újságíró.:P
Majd ha az illetők úgy érzik, hogy sértettem a becsületüket, akkor szólni fognak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:20:01

@Ferry:

Ezt nem én írtam, majd az írója vállalja érte a felelősséget. Egyébként szerinted itt ki a fenét érdekel, hogy a nevem mellett linkelt blogon mit írogatnak össze tök ismeretlen arcok?:) Elég unalmas életed lehet, hogy számodra ismeretlen emberek kommentvadászatával töltesz el egy csütörtök estét.:D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:49:34

@tory_t:

"Teljesen abszurd mind a bírói ítélet és mind az, amit te érvelés címszó alatt leírsz. Egy éve, az első ítéletnél már leírtam mit gondolok erről az egészről."

Sajnálom, de nem olvastam, úgyhogy erre nem is tudok érdemi választ adni.

"Miért érzem azt, hogy ha nem UPról, hanem valaki számodra kedvesebb személyről lenne szó, akkor fel lennél háborodva egy hasonló ítéleten, és nem értelmeznéd ilyen kiterjesztően 'a sértett munkakörének ellátásával kapcsolatos' és 'a becsület csorbítására alkalmas' kitételeket?"

Hozz egy hasonló példát, és akkor mondok véleményt. (Természetesen sohasem állítottam, hogy ne lennék bizonyos kérdésekben szubjektív.) Addig meg minek bonyolódjunk feltételezésekbe és megérzésekbe, amikor úgysem vezetnek semmire?

"Ezen az alapon semmit se lehetne kritizálni, ugyanis nem nagyon van olyan, ami közvetve bár, de ne tartozna valaki munkakörébe."

Miért, szerinted ha Uj Péter felhívja telefonon a TK-at, és azt mondja, hogy nem elégedett a 800 forintos boraikkal, akkor beperlik? Pontosan lehet tudni, hogy ebben és amúgy a legtöbb más esetben hol a határ. Például ha szándékosan bunkó stílust veszel elő, ahhoz még nagy nyilvánosság sem kell, hogy az illető becsületébe gázolj.

"Nézzük! Tóta W.-t a) a munkakörével kapcsolatban (újságírás) b) nagy nyilvánosság előtt (a blogodon) azt állítod, hogy trágárkodik és sérteget,"

Ezeket az állításokat alá is tudom támasztani. Például engem magyarként sért, amikor a honfoglaló őseinket cigánybűnözőnek titulálta.

"ünnepelteti az igénytelenséget a szólásszabadság mögé bújva,"

Igen, társaival együtt örül is neki, hogy ezért tüntetik ki.

"és hogy amit tesz, az nem más, mint az, hogy leír minden bélsarat, ami kibuggyan az agytekervényeinek bugyraiból. (Gyk. amit ír, az szar.)"

Ez egy általános kijelentés volt a részemről, ami nem Tóta W.-re vonatkozott, így nem sérthet konkrét jogalanyt. De ha még Tóta W.-re is vonatkozna, ő akkor is közszereplő, akinek többet kell így elviselnie, mint egy nem közszereplőnek. Nyilván ismered a vonatkozó Ab. határozatokat.

"Vajon a saját logikád szerint megvalósítottad a becsületsértés tényállását? Igen."

A saját logikámat éppen az idézetekre való reagálásommal fejtettem ki, értékelj ennek fényében.

"Vajon a ’szar’ szó - ami egyébként egy létező magyar szó - azáltal, hogy egy eufemizmussal helyettesítetted (’bélsár’), még ugyanazt jelenti? Igen."

Jelentheti ugyanazt, csakhogy én a bélsár szót nem egy megnevezett személyre alkalmaztam, illetve ha arra is akarod érteni, akkor is közszereplő.

"Vajon Tóta W. beperel téged? Nem hiszem."

A jelen szempontból hidegen hagy.

"Ja, és a stílusról panaszkodóknak. Amiket kifogásoltok, azok létező - méghozzá régóta létező - magyar szavak."

Valaminek a régisége igazolja annak minőségét is? Ha régen is használtak kemény drogokat, akkor én is használhatok? Ha Pázmány Péter bezáratott egy hallgatót, és hosszú ideig kenyéren-vízen tartotta (ez egyébként tényleg megtörtént), akkor az én rektoromnak is szabad? Ugyan már.

"Tetszik - nem tetszik, a magyar szépirodalomnak is részét képezik."

Szerintem a szépirodalom nem azonos egy abban helyet kapó író/költő összes kijelentésével, de ez már nagyon nem tartozik ide.

"Hadd idézzem például a hazai ellenreformáció nagy alakját, a kiváló rétort és hitvitázót (Mj, ha jogász vagy / annak tanulsz, akkor ráadásul jó eséllyel jártál / jársz az általa alapított egyetemre):"

Pázmány kikérné magának, hogy ellenreformáció.:P Mellesleg a Pázmányra járok, de történelem-művészettörténet szakpár mellett középkor specializációt és tanár szakot választottam. A jogi pályát így is épp elég ember választotta a szeretteim közül, úgyhogy én inkább megkímélem magam a biflázásoktól.:)

Egyébként köszönöm a kimerítő választ, végre értelmesen is tudok itt vitázni.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:50:33

@sunázósün:

Itt igen. Ha más értékrendű újságíró tesz ugyanilyet, akkor annak idején beszélhetünk arról is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:54:57

@nomac:

Aki nem tud különbséget tenni egy rendszer kritikája és a becsületsértés között, azzal miről lehet egyáltalán vitázni?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:56:18

@nomac:

Nem attól lett becsületsértés, hogy primitív jelzőt használt egy borra. Megint tudom ajánlani az első kommentemet, de már ezt is unom ismételni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 00:59:35

@sunázósün:

Nem is ez a fő probléma - Uj Péter tőlem béllapátolásból is élhet -, hanem az, hogy bizony büntethető a hatályos jogszabályok alapján.:P Én meg maximum közszereplőket szoktam kritizálni - ráadásul lehetőleg nem trágár szavakkal -, akiknek többet kell elviselniük, mint egy mezei jogalanynak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 01:00:58

@sunázósün:

Abszolút zsákutca az, amiről beszéltek.

Naszta · http://naszta.hu 2010.05.14. 01:02:02

@Mj: nem hiszem el, hogy nem érted a lényeget: nem szeretnénk olyan helyen élni, ahol pl. te vagy bárki eldöntheti, hogy melyik szó csúnya és azt, hogy kinek a termékét kritizálom/kritizálhatom vele. Ha bunkó módon teszem: egyéni szoc. problémám, legfeljebb bunkónak tartanak. De: nehogy már büntetendő legyen! Ezzel az erővel a blogolok 3/4-e büntethető lenne - köztük épp tied is. Vedd már észre királylány, hogy azért veszélyes terep ez, mert ha az ilyen ítéletek normálisak lesznek/lennének, akkor a gyártók (pártok, cégek stb.) minden számukra kedvezőtlen cikket be perelnének becsületsértésért. Ajánlott irodalom: 1984. A dolog szempontjából csak a szar, UP, a bor és a lelki világod lényegtelen...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 01:03:56

@venszivar:

Neked kellene összeszedned magad, mert te hagytál ott egy eszmecserét.;-) Egyébként megvagyok, kösz, de épp elég volt egy fröccs a ma estére, ugyanis flakonos borból csinálták.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 01:04:33

@MSimon:

Ezt sem én írtam, nem is értek vele egyet maradéktalanul.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 01:06:38

@zolmagne:

Na én az indoklásra is simán rá tudnék húzni egy rágalmazást.:) De őszintén szólva már unom Uj Pétert meg a TK-at is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 01:07:26

@Ianas:

Leírtam, hogy mik lettek volna az alternatívák, hadd ne kelljen már nekem gépelnem, amikor ti nem olvastok...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 01:09:15

@LHA:

Akinek az is normális, ha az óvodás szájából tör elő ez a szó, annak aztán lehet magyarázni... Bár tory_t szerintem pont nem ez a kategória.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 01:11:37

@Naszta:

Éljünk a lehető legsuttyóbb világban, ahol bárki lekurvázhat egy kislányt, és bárki azt mondhat nagy nyilvánosság előtt, amit akar, hogy nehogy véletlenül jöjjön érted a fekete autó. Tökre összefüggő dolgok, de tényleg...

Naszta · http://naszta.hu 2010.05.14. 03:00:17

@Mj: gyárban dolgozol és bugyikat gyártasz. Ha azt mondom kurvás a bugyi, amit gyártasz, akkor az ugyanaz, mintha azt mondanám, hogy kurva vagy? Ugye hogy nem! Itt is ez a helyzet.

2010.05.14. 06:55:33

Kedves Mj dicséretes az elszántságod, ahogy véded az álláspontodat, de itt nem UP-ről van szó, hanem a borról.

UP egy konkrétan behatárolható termékről írta azt, hogy szar, és erre a véleményre konkrét érzékszervi vizsgálatok alapján jutott, amit természetesen részletesen ki is fejtett.
Az ügy megoldása mondjuk a valóság bizonyítása lehetett volna, de ezt a bíró nem tartotta szükségesnek, ehelyett stilisztikai kérdésben hozott ítéletet, ami abszurd.

Nekem személy szerint sajnos több alkalommal volt szerencsém TK inkriminált boraihoz, valamennyi esetben a nyitást követően a palack tartalma a lefolyóba került és 10 perces kereszthuzattal szellőztettük a lakást.

Sics68 2010.05.14. 07:01:42

@Mikrobi:
> Itt az ideje, hogy Uj Pétert
> elítéljék minden kritikán aluli,
> útszéli, primitív, ocsmány,
> mocskos pofája miatt. Elegem van
> már abból, hogy az Indexen minden
> cikkbe bele lehet tenni a trágárságot

Addig egyetértek veled, hogy a trágárkodást nem kéne hagyni.

Bár ez nem olyan egyszerű kérdés, lévén ma mindent egy utilitáriánus (hasznosság elvű) értékrend ural. (pénz...)

Korábban létezett morális és esztétikai értékrend is - mára az utóbbi gyakorlatilag megszűnt létezni... számunkra már az olyan dolgok értelmezése is nehézséget okoz, hogy valami esetleg azért "nem okés" mert nem néz ki jól. A morálisról még vannak fogalmaink... de ritkaság hogy a morál nyerne a hasznossággal szemben.

De visszakanyarodva a trágárkodáshoz: nem okés, de ... tipikusan olyasmi, amit normális esetben nem igényelne jogi eljárást - a jog erre nem jó, "nem erre való". ( Ez is a modern társadalmak sajátja: hogy az etikai és esztétikai értékrend fellazulása/eltűnése miatt olyan dolgokat is a jog kéne eldöntsön, ami korábban nem a jog feladata volt... így nyomul be a jog igen fura területekre... ahol aztán rendre nem is funkcionál igazán jól.

***

Az én problémén az ítélettel az,hogy a delikvenst nem a mocskos szája miatt ítélték el.

Érted: ha a bíróság eltiltotta volna a trágárkodástól (esetleg az újságírói szakma gyakorlásától egy időre) és valami bírság megfizetésére kötelezte volna, arra bólogatnék.

De itten nem ez történt - hanem polgári per volt, mert valaki rinyált, hogy az ő bora nem szar.

Nos, eléggé úgy tűnik, hogy a bora megérdemelte a fenti jelzőt - és a cikket író mocskos szájú trágárkodó delikvenst így végső soron azért ítélték el, mert igazat mondott - ami viszont már nagyon nem okés. ( Az hogy állampógárként tudjuk vagy legalábbis tudhassuk mi van, az fontosabb szerintem a cég vélt sérelmeinél...)

Amúgy meg: vannak komolyabb, borok megszakértésével foglalkozó szerveződések, meg kéne kérni a bíróságnak ezeknek a szakvéleményét ( bár valszeg az ilyen szervezetek szakértői kiköpnék a vitatott minőségi bort..) oszt ha ezen szervezetek szakértői véleményükben egybehangzóan állanák, hogy az egy jó közepes asztali bor... akkor kéne csak szétrugdosni az újságíró seggét...

bye
Sics

2010.05.14. 07:06:36

@Mj: tudom, h nem érdekel, de én jól szórakozom, ahogy szánalmasan kapálózva égeted magad...

2010.05.14. 07:37:19

@Sics68:
"a cikket író mocskos szájú trágárkodó delikvenst így végső soron azért ítélték el, mert igazat mondott - ami viszont már nagyon nem okés."

Igen, sajnos ez nem a látszat, hanem a tény, amit bizonyít az is, hogy a bíróság a dohos, cukrozott, ecetes stb. jelzőket nem kifogásolta.
Márpedig az ilyen borokat még kifinomult úri körökben is szarnak nevezik.

sasmadar 2 2010.05.14. 07:56:15

Most volt a TV2.n,Péter nyilatkozott.
Nekem Fásy mulató "Lacibetyára" jutott eszembe,ahogy megláttam.
Talán inkább a zugügyvédnek kelllett volna nyilatkozni,nem?!

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.14. 09:16:53

Nem tudom, elsütötte már valaki, de kellene egy próbát tenni arra, hogy valaki - nem én, én az LB ítéleteivel MINDIG, MOST meg KÜLÖNÖSEN maximálisan egyetértek - mondja azt nyilvánosan, hogy "szar ez az ítélet", kiváncsi lennék, mi fog történni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 09:29:58

@Naszta:

Nem azt jelenti, de ugyanúgy sértő. Persze én emiatt nem perelnélek be, de ez már az én érzelmi intelligenciám hatásköre.:P Ebben az esetben Uj Péter is lehetett volna kulturáltan okosabb, meg a TK is lehetett volna találékony, de számomra ez alapvetően nem a kettőjük konfliktusáról szól.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 09:38:18

@bagoly2:

"Kedves Mj dicséretes az elszántságod, ahogy véded az álláspontodat, de itt nem UP-ről van szó, hanem a borról."

Számomra ebből a bor érdekes a legkevésbé. Pont azért, mert abból semmi probléma nem lenne, ha Uj Péter azt írta volna, hogy "ez a bor nem ízlett".

"UP egy konkrétan behatárolható termékről írta azt, hogy szar"

Pontosan ezek a kritériumok a támadhatók. Egy konkrétan felismerhető termék és annak sértő kifejezéssel való jellemzése, ami pedig az előállító munkáját minősíti. Vajon hányszor kell még ugyanazt leírnom?:-/

"és erre a véleményre konkrét érzékszervi vizsgálatok alapján jutott, amit természetesen részletesen ki is fejtett."

Ez pedig a rágalmazás kategóriába eshetne a becsületsértéstől természetesen függetlenül.

"Az ügy megoldása mondjuk a valóság bizonyítása lehetett volna, de ezt a bíró nem tartotta szükségesnek, ehelyett stilisztikai kérdésben hozott ítéletet, ami abszurd."

A valóságot rágalmazás esetében kell bizonyítani, becsületsértésnél jól is néznénk ki, ha valaki azt mondja egy illetőre, hogy hülye kurva, aztán igazolni kell, hogy tényleg abból él, ráadásul még imbecillis is.:) A helyzet az, hogy a kifejezés még mindig sértő tartalmúnak számít, és nem csak a bíró számára.

"Nekem személy szerint sajnos több alkalommal volt szerencsém TK inkriminált boraihoz, valamennyi esetben a nyitást követően a palack tartalma a lefolyóba került és 10 perces kereszthuzattal szellőztettük a lakást."

Ez teljesen magánügy, én sem élek a TK boraival.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 09:39:50

@bagoly2:

Mivel még mindig magánvádas eljárásról van szó, a TK ügyvédjének kellett volna kifogásolnia.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 09:41:24

@Füredi 2.0:

Még akkor is egyetértesz az LB-vel, ha a szántóföldön vadnyúl által okozott kárt nem minősítik vadkárnak, mivel a vadnyúl nem is vadállat szerintük?:D Mondjuk ha nem az, akkor micsoda, jármű?:)

Naszta · http://naszta.hu 2010.05.14. 10:32:59

@Mj: már megbocsáss, de melyik emberi mivoltodat sérti, hogy az általad előállított terméket minősítik? Minden munkahely megteszi, csak a szocialista vállalatoknál nincs minőség ellenőrzés, de ma már alibiből talán még azoknál is! Talán egyet értünk abban, hogy egy termék minősíthető, függetlenül a gyártótól. Nem becsületsértő, ha megállapítom, hogy a Pick párizsi, rossz minőségű. Miért lenne az?

Ha ezt szabad, akkor igazából csak ÍZLÉS dolga, hogy milyen mellékneveket használok. Ez pedig NEM jogi kategória. Vedd már észre, hogy tárgyat minősít és nem embert!

A legutolsó példa meg kifejezettem plasztikus: egy gyári munkásnak mi a radai rosseb köze van ahhoz, hogy kurvás bugyikat gyárt a cég? Hol és milyen módon sérti az ő személyiségi jogait, ha ez szóba kerül? Még ha tehet is róla: ez akkor is lehet a bugyi egy tulajdonsága. Mivel ez csak egy TÁRGYról alkotott vélemény, mindenkinek lehet sajátja, akár nagy nyilvánosság előtt is. A bugyi nem fog besértődni.

2010.05.14. 11:14:19

@Mj:

Nagyon jó, mondhatnám kurva jó példát hoztál!:)

Tehát, ha UP a termék minősítésével, annak előállítója becsületébe gázol, akkor a Te logikád szerint, a lekurvázással nem a lekurvázott személy, hanem annak előállítóit, vagyis szüleinek a becsületét sértjük.

Gratulálok, nem akarsz mégis jogász lenni? :))

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.14. 11:40:58

@Mj: Házi. A nyúl gyakorlatilag nem vad már, ahogyan a fácán sem.

efhábé 2010.05.14. 11:44:59

@safranek: Nem arról volt szó, hanem a magyarul teljesen értelmetlen mondatról.
Az értelmetlen mondat eltűnt a szövegből, ahogy a kommentem is.
Ez a net már csak ilyen :)
De azért köszönöm, hogy hülyének nézel, ahelyett, hogy figyelmesen olvasnál...

efhábé 2010.05.14. 11:47:34

@SumQuiSum: Lásd Safraneknek írott válaszom.
A totálisan értelmetlen mondatért és a kommentemért megérkezett a lefüggönyzött Pobjeda...

efhábé 2010.05.14. 12:17:02

@II.Briandrew: "Szóval ha ezt mondta a bíróság, akkor ezt mondta, nyilván okkal és mert ők így ítélték meg."

Jaja, ez pont így van. Nyilván okkal, tehát teljesen értelmetlen nem azonnal jogerős ítéleteket hirdetni és teljesen értelmetlen fellebbviteli bíróságokat fenntartani.
Ebből kifolyólag sosem történt még meg, hogy a másodfokú bíróság megváltoztatta az ítéletet...

efhábé 2010.05.14. 12:20:38

@Mj: "Egy konkrétan felismerhető termék és annak sértő kifejezéssel való jellemzése, ami pedig az előállító munkáját minősíti. Vajon hányszor kell még ugyanazt leírnom?:-/"

Ha sokszor írod, akkor is hülyeség marad.

Bármely termékről bármit állítasz, azzal az előállító munkáját minősíted, mégsem tilos leírni, hogy egy termék átkozottul jó és melegen ajánlott.
Mennyiben lett volna más az előállító munkájának minősítése, ha azt írja UP a borról, hogy ihatatlan? Vagy ha azt írja, olyan mértékben rossz, hogy ő még ellenségének sem ajánlaná?
Annakidején UP leírta, mi a problémája a borral, majd a sok problémát összegezte egy szóban.
De tudod mit, javaslom, hogy jelöljünk ki valakit az időjárás felügyeletére és ha valaki azt meri mondani, "de szar idő van ma", akkor az legyen perelhető...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 12:44:04

@Naszta:

"már megbocsáss, de melyik emberi mivoltodat sérti, hogy az általad előállított terméket minősítik?"

Megbocsájtok.:P Abban sért, hogy a munkámat sérti.

"Minden munkahely megteszi, csak a szocialista vállalatoknál nincs minőség ellenőrzés, de ma már alibiből talán még azoknál is! Talán egyet értünk abban, hogy egy termék minősíthető, függetlenül a gyártótól. Nem becsületsértő, ha megállapítom, hogy a Pick párizsi, rossz minőségű. Miért lenne az?"

Fogytán az energiám és a türelmem is, hogy állandóan ugyanazokat a típusú kérdéseket kell megválaszolnom.:-/ A minőség ellenőrzése és valaki munkájának az ócsárlása ég és föld.

"Ha ezt szabad, akkor igazából csak ÍZLÉS dolga, hogy milyen mellékneveket használok. Ez pedig NEM jogi kategória. Vedd már észre, hogy tárgyat minősít és nem embert!"

Akkor kérlek, te is vedd már észre, hogy a munka ócsárlása a jogalany becsületének a sértése, természetesen akkor, ha nem szimpla kritikáról vagy szakmai minőségellenőrzésről van szó. Nálam viszont ugyanúgy sértő kifejezés a szar, mint a bírónál, ez van. Nálad nem, úgyhogy majd kérheted a jogalkotókat, hogy ugyan, pontosítsák már a jogszabályt. De engem tulajdonképpen miről akarsz meggyőzni?;-) (Arról fölösleges, hogy a szar kifejezés nem sértő, mert én mindig is annak tartottam, és nem fog változni a véleményem.)

"A legutolsó példa meg kifejezettem plasztikus: egy gyári munkásnak mi a radai rosseb köze van ahhoz, hogy kurvás bugyikat gyárt a cég?"

Akkor van szó becsületsértésről, ha a sértő kifejezéssel illetett termék előállítója fölismerhető. Tehát tök mindegy, hogy cégvezető vagyok-e vagy gyári munkás, ha azt mondod, hogy "szar ez a bugyi, amit Mj gyárt", mert a munkakörömhöz köthető és engem így becsületemben sért. Más kérdés, hogy én először is megkérdezném, hogy miért nem tetszik neked, aztán esetleg megmutatnék neked első osztályú kollekciókat is a termékeim közül.

"Hol és milyen módon sérti az ő személyiségi jogait, ha ez szóba kerül? Még ha tehet is róla: ez akkor is lehet a bugyi egy tulajdonsága. Mivel ez csak egy TÁRGYról alkotott vélemény, mindenkinek lehet sajátja, akár nagy nyilvánosság előtt is. A bugyi nem fog besértődni."

Kit érdekel a bugyi, ami nem is jogalany? Itt sem a bor érzelmeiről volt szó, hanem a jogalany munkakörét illető sértő kifejezésről. De most komolyan, hány napig akarunk még rugózni ezen a témán, mindenfajta előrelépés nélkül?:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 12:44:58

@bagoly2:

Miért, melyik embert tartod te jogképességgel nem rendelkező dolognak vagy terméknek?:D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 12:49:54

@Füredi 2.0:

Ezt abszolút nem értem, milyen kritériumok alapján nem számít egy fácán vagy egy vadnyúl vadállatnak?

2010.05.14. 12:57:48

@Mj:

És Te melyik bort tartod jogképességgel rendelkezőnek?:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 13:03:56

@efhábé:

"Ha sokszor írod, akkor is hülyeség marad."

Márpedig mást nem fogok tudni írni, mint amit eddig írtam, ugyanis még mindig a jogértelmezésből kell kiindulnom, amit szintén nem én találtam ki, hanem a legújabb kiadású tankönyv. De ha gondolod, megmondhatod Busch Béláéknak, hogy hülyeségeket tanítanak az ELTE jogon.

"Bármely termékről bármit állítasz, azzal az előállító munkáját minősíted, mégsem tilos leírni, hogy egy termék átkozottul jó és melegen ajánlott."

Ki mondta, hogy tilos? Még mindig arról van szó, hogy a sértő kifejezéseknek jogi következményük is lehet. Ehhez még kritizálni sem kell valakit, egy becsületsértéshez az is elég, ha kifigurázva utánzod egy csípőficamos járását.

"Mennyiben lett volna más az előállító munkájának minősítése, ha azt írja UP a borról, hogy ihatatlan? Vagy ha azt írja, olyan mértékben rossz, hogy ő még ellenségének sem ajánlaná?"

Szerintem ezek nem túlzott mértékben sértők, de elég határeset kategóriák. A szar kifejezés attól pedig még mindig sértő, tehát jó lenne, ha nem bocsátkoznánk "mi lett volna, ha" feltételezésekbe, mert a konkrét vita szempontjából lényegtelenek.

"Annakidején UP leírta, mi a problémája a borral, majd a sok problémát összegezte egy szóban."

Egy sértő kifejezésben. A borról írt részletes jellemzés pedig lehet rágalmazás, amennyiben kiderül, hogy állításai minden alap nélküliek. Ez viszont nem tartozik a becsületsértés tényállásához, tehát jelen esetben lényegtelen.

"De tudod mit, javaslom, hogy jelöljünk ki valakit az időjárás felügyeletére és ha valaki azt meri mondani, "de szar idő van ma", akkor az legyen perelhető..."

Hülyeség, az időjárás jellemzésével semmilyen jogalany munkáját nem minősíted sértően.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.14. 13:04:44

@Mj: A vadászati törvény szerint csak a mezei nyúl vadkárát kell megtéríteni, az üregit nem. Másrészt mivel mind a nyulat, mind a fácánt tenyésztik, a tenyésztésből kiszökő az nem vad.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 13:04:50

@bagoly2:

Egyiket sem, soha nem is állítottam, hogy bármely dolog jogképességgel bírna. Ilyenen csak a TASZ szokott pörögni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 13:06:58

@Füredi 2.0:

És honnan állapítod meg a nyúl okozta vadkárról, hogy kiszökött-e a tenyésztésből vagy sem, illetve, hogy 50 méter messzeségből mezei vagy üregi volt-e?:)

Naszta · http://naszta.hu 2010.05.14. 13:25:51

@Mj: "Abban sért, hogy a munkámat sérti."

A munkádat nem sérti, csak az eredményét. Az eredmény minősége viszont nem mindig korrelál a befektetett munkával. Az a hited/meggyőződésed, miszerint a munkád eredményének a minősége egyenesen arányos a munkáddal már alapból nem állja meg a helyét, sok esetben még csak szoros összefüggés sincs. A munkád és munkád eredményének a minősége független, tehet nem együtt minősülnek. Ezt a logikai összefüggést (illetve függetlenséget) úgy látszik nem sikerül megugrani.

Másrészről sajátos a logikai vázad is. Ha nem használok csúnya szavakat, akkor bárkiről írhatok bármit (ld.: blogod), de egy tárgyra viszont nem lehet csúnya szót szólni/írni, hisz az sérti a készítő személyiségi jogait. Ha ezt komolyan gondolod, akkor egyszerű vagy, mint a faék (no csúnya szó rulez).

venszivar 2010.05.14. 14:19:30

@Naszta: Én idős korom s munkám elvesztése miatt kerültem ebbe a "világba" s akkor "találkoztam" Mj. igen művelt,kifinomult,gondosan felkészült,összeszedett (utánanéz !?)tudással valamint nekem még igen sokat segített,tanított.Köszönöm !!Mikor ,igaz személyes vitába bonyolódtun,akkor derült ki,hogy értelmes kompromisszumra eggyáltalán NEM képes.Szövegelni ,bár mennyit tud !!!Nyomja a gombot.....Itt is látszik,kb.30-35%-ba Ő van a
"placcon" Hu remélem ezért nem perel be !!???
Tehát jogilag igaza van,de csak 1D-ben tud gondolkozni.Pedig,mint többen megjegyzik a témát ,akár 3D-ben is lehet nézni,értékelni.No Őt hiába győzködöd........

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 14:25:37

@Naszta:

Ami a munkakörömhöz tartozik, az engem sért, mivel én vagyok köteles ellátni a munkakörömet, és nem az anyukám vagy az időjárás. Márpedig az általam előállított termék az én munkakörömhöz tartozik, így annak sértő kifejezéssel történő ócsárlása engem minősít.

Bizonyos szavak önmagukban sértők, ezt is olyan egyszerű felfogni, mint az egyszeregyet. De úgy látszik, te is inkább másokat szeretsz minősíteni, mintsem, hogy alapvető logikát próbálj meg sokadszorra felfogni.

A továbbiakban köszönettel berekeszteném a vitát, mert az álláspontjaink nem közelednek, a személyeskedés nem érdekel, az önismételgetés pedig végtelenül untat. Ráadásul így is bőven elég időt és energiát áldoztam erre a problémára, úgyhogy ha lehet, a továbbiakban a kommentelők ne engem keressenek, mert nem tartom arányosnak, hogy kb. minden kommentelő folyamatosan hozzám intézzen ugyanolyan típusú, már százszor végigragozott kérdéseket, nekem pedig már csak a tisztesség kedvéért is válaszolni kelljen rájuk.

Naszta · http://naszta.hu 2010.05.14. 14:30:05

@Mj: OK

@venszivar: ja. Lassan leesett, hogy "write only" üzemmódban van. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 14:31:41

@venszivar:

Tőlem akár most is megegyezhetünk kompromisszumban, csak nem tudom, hogy ezt hol kellene megállapítani, amikor szubjektív élményekről van szó.

Igen, sajnos elég sok kommentet írtam ide, de pont azért, mert kb. mindenki nekem címezte a mondanivalóját az első kommentem után. Én pedig már régóta szeretném befejezni, mert egyszerűen nincs értelme az eszmecserének.

Amúgy a jog sajnos egydimenziós, hála Istennek nem fogok vele foglalkozni, mert valószínűleg beszűkítene. Ha a probléma nem jogi oldalára kíváncsi valaki, arról nagyon szívesen elvitatkozom, mert annak van még értelme. Például ki mit tett volna Uj Péter vagy a TK helyében, hogyan kritizáljunk borokat, ki milyen bort, pincészetet vagy borvidéket szeret, miért probléma az, ha a trágár, sértő beszéd az újságírás fellegváraiban is létjogosultságot nyer, netalán ünnepelt lesz, és még sorolhatnám a szempontokat.

sunázósün 2010.05.14. 14:38:36

@Mj: kb. beleugattál abba is ami nem is neked szólt.
Nehogy eljátszd a mártírt, hogy illendőségből írsz ennyit és csak válaszolsz.
Szeretsz szerepelni és ontani az ostobaságaid.
Legalább magadnak ne hazudj!

2010.05.14. 14:46:34

@sunázósün: szerintem csak sunáznád, de pici a farkad, és nem mered. valld be... :DDD bár aztán lehet nem is nőnemű... de akkor is sunáznád...
bocs, a nicknév miatt nem tudtam kihagyni... hülyeviccvót. amúgy meg kb. egy véleményen vagyunk.

venszivar 2010.05.14. 15:05:30

@Mj: Nasztanak írod,hogy az "ismételgetés untat" Te itt már régen azt tetted s ezért találtak meg annyian !!Azt én is belátom,hogy egy újságíró ennyire csúnyán ne írjon !!?? De ezt a többi tollász ,így vagy úgy ,majd eldönthetné......Viszont az túlzó,hogy éppen ez a borzasztó nagy horderejű s nemzetünket talán a romba döntő szarra ,Te talán még állandó bizotságot létre hozatnál !!???Kissé erős volt!!DE itt legfőképpen BIZNISZRÓL van szó.A dohányt már X éve nem lehet kínálni...OK.Most meg sör,bor dicsérete folyik mindenhonnan....Miért nem ez ellen lépsz fel? Tudod a választ!!!
Ha én az esztergomi gépkocsikat előállitó cégnél dolgozom,attól még tudom DE miért nem mondhatom,hogy az egy kalap fos !!!Igaz !!!Nem újságba teszem,mivel odáig nem tudok eljutni...DE agy citrommal,oroszlánnal,villámmal,békejellel szembe ......az egy fos ,ez a VÉLEMÉNYEM !!!
JA sérti a füled,pedig NÉHA NEKED IS KICSÚSZIK A SZÁDON........Vétkeztél,ejnye-bejnye, megbocsátok,de picit nézz MAGADBA !!

dr. trafik nomac 2010.05.14. 15:39:33

@Mj (akinek mindig mas a nickje):
A szar szora tudok legalabb 10 szinonimat, ezek tobbnyire bantoak, de nem hinnem, hogy azert van ilyen sok belole, hogy minnel csunyabban beszelhessunk. Nepi mondas, hogy mindenki budoset szarik, ez van, ha bantja a lelked, akkor ki lehet vezeti a hasfalra ;) Ergo, ha zavar a sar, nem kell olyat csinalni, ami ezzel a minositesel all meg. Megint a fatol az erdot esete, azaz sosem az a hibas, aki a tenyleges kart/hibat elkoveti, hanem keresni kell egy bunbakot. En szeretnek egy oszinte vilagban elni, ahol a szar az szar, ahol boraszok vallaljak a tetteikert a feleloseget. Tudom, ez sok embernek szurja a szemet, mert akkor nem kenyszerithetik az akaratukat masokra.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 17:27:51

@venszivar:

"Te talán még állandó bizotságot létre hozatnál"

Neked még válaszolok. Ezt hol írtam?

"A dohányt már X éve nem lehet kínálni...OK.Most meg sör,bor dicsérete folyik mindenhonnan....Miért nem ez ellen lépsz fel?"

Ezt nem is értem. Hol írtam olyat, hogy dohányt például nem lehet dicsérni? A régebbi vitánk sem erről szólt, hanem szubjektív íz- és szagélményekről.:)

"DE miért nem mondhatom,hogy az egy kalap fos"

Tőlem mondhatod, nem minden trágár kifejezés becsületsértő, és nem minden becsületsértésből lesz eljárás. Én sem csinálnék belőle jogi hercehurcát, amikor vannak intelligensebb megoldások is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.14. 17:29:40

@nomac:

A blog.hu-n ezzel a nickkel regisztráltam, és azóta sem változtattam, ha érdekel. A továbbiakban ajánlom az előző kommentjeimet, szép hétvégét és jó pihenést kívánok!

venszivar 2010.05.14. 20:03:13

@Mj: Te tényleg csak a saját hangodat érted meg !!!NEM TE !! ÉN írtam neked,feléd,hogy ezt a dolgot annyira komolyra veszed,hogy az új kormányba még állandó bizotságot is létrehoznál....
Én eggyáltalán nem hiszek az ezoterikus stb.-be de ha visszaemlékszel amire most utalsz akettőnkre vonatkozó személyes eszmecserénk utolsólyába én az írtam,hogy azt hiszed,hogy te nem büdit sz... ???? MOST Nomac 15:39:33-kor neked címezve szinte ugyan oda jutott,más megközelitésből,de ua.ír.Én azt az "értekezésünket"éppen pár napja töröltem,addig " vártalak"Rentgeteg emberrel vitatkozól (találnak meg Téged )s ezért már sokszór nem tudod megérteni,hogy mit is akar a másik mondani,habár az is igaz,hogy mire a betük leütéséig jutok ,én is rossz szórendet s kevesebbet írok,mint az elején,amikor eltervezem...........Légy jó !!

Ferry 2010.05.14. 20:32:49

@venszivar:
Pontosan. Egy-két emberrel még lehet úgy vitatkozni, hogy figyelek is rájuk, követem a gondolataikat. Ha viszont sokan vannak, nem marad más csak a vagdalkozás - amit úgy próbálok befejezni, hogy "nem közelednek az álláspontok, zárjuk le". Ez már rég csak egy elvakult ego harca, nem a szellemé.

Lehetsz művelt, olvasott, jólnevelt, attól még lehetsz makacs, konok, önfejű is a végletekig - sőt, minél műveltebbnek, olvasottabnak tartod magad, annál kevésbé fogod elfogadni mások véleményét, mert annál többre tartod magad másoknál.

Részemről ennek a 300 hozzászólásnak ez a tanulsága.

2010.05.14. 21:21:20

@Ferry:

Igen, ez is lehet egy tanulság. Én azt próbáltam megfejteni, hogy egy abszurd álláspontot gyakorlati tapasztalat, ész érvek, logika alapján hogyan lehetne megcáfolni. Hát sehogy, amennyiben az abszurd álláspont mögött túl nagy gazdasági, tőke érdek húzódik.
Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a TK jobban tette volna, ha hallgatott volna, így felhívta magára a figyelmet, és már nemcsak én nem vásárolok tokajit...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.15. 00:57:33

@venszivar:

Azt hiszem, hogy kb. semmilyen lényegi mondanivalót nem tudtál felfogni abból, amit közöltem feléd. Amit nagyon sajnálok, mert abszolút empatikusan szerettem volna megbeszélni veled, hogy mi a gond.

"azt hiszed,hogy te nem büdit sz... ????"

Bizony furcsa dolog ez az internet, még akkor is, ha maximálisan úgy akarok viselkedni, ahogy az életben szoktam. Aki személyesen ismer, az tudja rólam, hogy szinte már a végletekig vállalom a természetes emberi tulajdonságokat vagy gyarlóságokat - éppen tegnapelőtt viccelődtem azzal, hogy nálam is működik az anyagcsere:) -, és bizony minél többet olvasok, annál inkább rájövök, hogy mekkora egy tudatlan és műveletlen bunkó vagyok, aki annak is örülne már, ha egy porszem lehetne a tanárai lába nyomában. Sajnálom, hogy interneten keresztül kell beszélgetnünk, mert úgy látszik, te sem teljesen azt írod, amit mondani akarsz, és rólam is teljesen más kép alakul ki, mint ami a valóságban jellemez.:(

"Én azt az "értekezésünket"éppen pár napja töröltem,addig " vártalak""

A blogomon beszélgettünk, oda pedig tudtommal egy sort sem írtál azóta. Tehát én abban a hiszemben voltam, hogy én voltam az utolsó, aki válaszolt. De ha nem így van, hol olvashatom a válaszod?

"Rentgeteg emberrel vitatkozól (találnak meg Téged )s ezért már sokszór nem tudod megérteni,hogy mit is akar a másik mondani"

Az a helyzet, hogy ide konkrétan egyetlen kommentet szerettem volna írni, mert már a Sárdobálón is untam a témát, amikor ott olvastam az ezzel kapcsolatos kommenteket. És mivel ebben az egyetlen kommentben gyökeresen eltért a véleményem a blogon találhatókétól, ezért aki csak elolvasta az írásomat, mind vitát kezdeményezett velem. (Majdnem lefordultam a székről, amikor láttam, hogy mennyi sárga világít a monitoron.:)) Én pedig azt tartom tisztességes dolognak, hogy ha valaki hozzám szól, akkor válaszolok neki. Ezek szerint válasz nélkül kellett volna hagynom a nekem címzett írásokat, és akkor legfeljebb azért kapok a fejemre, mert nem tudom megvédeni az álláspontomat, és "gyáván megfutamodom".:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.15. 01:07:44

@Ferry:

Hol vagdalkoztam konkrétan?:( Tudtommal senkinek nem vágtam a fejéhez semmilyen sértő megjegyzést. Viszont én kaptam egy-két keresetlen szót azzal együtt, hogy az egyes kommentelőknek sokkal kevesebb energiájukba került volna megérteni az én Büntetőjog tankönyvből kiinduló álláspontomat, mint fordítva.

"sőt, minél műveltebbnek, olvasottabnak tartod magad, annál kevésbé fogod elfogadni mások véleményét, mert annál többre tartod magad másoknál."

Minél többet olvasok, annál kisebb lesz az egóm.:D Pont azért, mert folyton arra kell rájönnöm, hogy ehhez is hülye vagyok, ezt se tudom, ez is mennyivel tájékozottabb nálam, az is mennyivel okosabb, akit én sose érhetek utol. Bárkinek a véleményét hajlandó vagyok elfogadni, amint igazolva látom, hogy a vitatott dolog logikájába beilleszthető. Pont azért is szeretek eszmét cserélni, mert mások által én is gazdagodhatok, épülhetek belőle.;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.15. 01:09:16

@bagoly2:

"a TK jobban tette volna, ha hallgatott volna, így felhívta magára a figyelmet, és már nemcsak én nem vásárolok tokajit..."

Szerintem is csak maguknak ártottak ezzel, ennél jobb antireklámot el sem tudnék képzelni.

2010.05.15. 09:30:34

@Mj:" sokkal kevesebb energiájukba került volna megérteni az én Büntetőjog tankönyvből kiinduló álláspontomat, mint fordítva."

Próbáltál már csak és kizárólag egy szakácskönyv útmutatására hagyatkozva sütni, főzni? Ha igen, megette valaki?:)

Tényleg komolyan gondolod, hogy egy szalonképtelennek ítélt kifejezés használatát össze lehet mosni a vélemény-nyilvánítás szabadságával?
Te fejtegetted a rágalmazás és becsületsértés viszonyát, akkor most vedd elő a tankönyvedet olvasd át figyelmesebben. Gondolkozz el azon is, hogy az egész ügy büntetőjog, vagy a polgári jog körébe illik inkább.

Egyébként annak, aki büdös, ecetes bort földrajzi védjeggyel, nemzeti pántlikával hoz forgalomba, annak nincs becsülete, így megsérteni sem lehet.

Ferry 2010.05.15. 11:36:53

@Mj:
Az a baj, hogy szentírásnak veszed azt a könyvet, pedig nem az. Irkálhat tudósjogász bármit, taníthatják akár a Cambridge-en is, az igazságot mindig az adott társadalom, a közösség mondja ki. Ha a közösség véleménye az, hogy lehet trágár kifejezéssel illetni egy ezt megérdemlő tárgyat nyilvánosan, foglalkozás körében is anélkül hogy félned kellene az alkotó perétől, akkor az úgy van, hiába ítél másképp (téveszmék alapján) egy-egy bíróság. El lehet vitatkozni rajta, hogy az itt megjelentek hűen reprezántálják-e a társadalom véleményét, de ebben a kérdésben az arányok azt mutatják, hogy igen.
A bíróságon is emberek dolgoznak, sokszor hibáznak ők is - de tízmilliárd légy nem tévedhet. A tehénszar finom :-)
Lehet jó és lehet rossz véleményt mondani valamiről, egyik sem lehet tilos. Eddig érhet el a jog keze, nem tovább - ez az alkotmányos szabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, amiért sokan az életüket is odaadták.
Az, hogy a jó és a rossz fogalmának leírásához milyen szavakat használ valaki, az az ő magánügye. Lehet enyhe, lehet túlzó, és lehet sértő is - de ezek szubjektív fogalmak, mindenkinél máshol van a tűréshatár. Az egyén szabadságát korlátozná az, ha egy taláros testület döntené el, hogy mi az ami sértő és mi az ami még elmegy. Ennek eldöntése, a szavak kategóriákba sorolása nem lehet feladata semmilyen bíróságnak vagy jogalkotónak.
Most mondhatod, hogy na de ki védi meg a 'sértettet' ha igaztalanul vádolják ?
Erre is a közösség ad választ : ha alaptalanul vádol (bírál, kritizál) valamit, annak a véleményére az emberek nem fognak adni, van ugyanis saját eszük is. Ahogy TótaW cikkeit sem olvasom már nagyon régóta, mert nekem nem tetszenek - de sosem kampányolnék érte, hogy tiltsák be.
Az pedig, hogy ki hogyan éli meg a kapott igaz vagy igaztalan kritikát, magánügy. Meg lehet tanulni elválasztani az érkező információt és annak egónkra kifejtett hatását, és lehet nem megtanulni is, ez is szabad akaratból történik. Ha akarom szenvedek tőle, megsértődök vagy felkötöm magam - ha meg akarom akkor nevetek rajta, vagy azt sem. Mindez csak és kizárólag az egyén döntésén múlik, amiért felelősséggel is tartozik. Ha megsértődtem akkor vállalom is a szenvedést, nem várhatom másoktól a feloldozást, főleg nem bírósági ítélet által.
Nincs jogom óvodás módon panaszt tenni egy bíróságon, hogy engem megsértett valaki a szavaival, amit ráadásul nem is rám mondott (!), mert ezzel visszaélnék azzal a társadalmi szervezettel, amit sok-sok pénzért fizetnek mások is azért, hogy lényeges ügyekben igazságot tegyen.
Érted ?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.15. 19:16:30

@bagoly2:

"Próbáltál már csak és kizárólag egy szakácskönyv útmutatására hagyatkozva sütni, főzni? Ha igen, megette valaki?:)"

Volt már rá példa, és isteni lett. Meg arra is, hogy inkább érzésre sütöttem-főztem, és akkor is nagyon finom lett. Általában nem szoktam elrontani a kajákat.:)

"Tényleg komolyan gondolod, hogy egy szalonképtelennek ítélt kifejezés használatát össze lehet mosni a vélemény-nyilvánítás szabadságával?"

Pont az a lényeg, hogy ne mossuk össze, vagyis, hogy ne bújjunk mindig a véleménynyilvánítás szabadsága mögé.

"Te fejtegetted a rágalmazás és becsületsértés viszonyát, akkor most vedd elő a tankönyvedet olvasd át figyelmesebben. Gondolkozz el azon is, hogy az egész ügy büntetőjog, vagy a polgári jog körébe illik inkább."

Ha nem a tankönyvi szöveget, hanem engem kérdezel, én inkább polgári peres eljárás körébe utalnám. De amíg ez a törvény és ilyen a jogértelmezés, amit szintén nem én találtam ki, addig nincs mit tenni.

"Egyébként annak, aki büdös, ecetes bort földrajzi védjeggyel, nemzeti pántlikával hoz forgalomba, annak nincs becsülete, így megsérteni sem lehet."

Én sem tartom becsületes dolognak - ráadásul az ország megítélésének is árt -, de ez már a jog hatáskörén kívül esik. Egyébként az is magára vessen, aki 800 forintos Tokajit vesz.:P Persze a boroknál az árak nem feltétlenül tájékoztató jellegűek, de egy ünnepre biztos, hogy nem bontanék fel egy 3 számjegyű értékkel kifejezhető bort.;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.15. 19:24:17

@Ferry:

"Az a baj, hogy szentírásnak veszed azt a könyvet, pedig nem az."

Abban a tankönyvben a bírói gyakorlat és a jogértelmezés van leírva. Ha tehát meg akarom érteni a bíró döntése mögött húzódó okokat, akkor meg kell értenem a tankönyvet is. Ez a két dolog gyakorlatilag azonos úton halad, tehát a bírót nem kritizálhatom azért, mert nem jól értelmezte a jogot. Viszont természetesen csinálhatok belőle elvi, stilisztikai vagy borászati vitát is, vagy en bloc az egész jogot kritizálhatom, nagyon sok alappal.

Amúgy értem én, amit mondasz, csak a helyzet attól még ugyanúgy nem változik. Légy jogalkotó, és módosítsd a Btk.-t, esetleg írd felül a bírói gyakorlatot.;-)

efhábé 2010.05.15. 19:38:46

@Mj: A szar kifejezés sértő, írod, holott a mai magyar nyelvállapot szerint a szar minőségjelző, jelentéstartalma kb. a rossznál is rosszabb.
Amennyiben ezt a bíróság nem veszi figyelembe az ítéletnél és ugyanúgy értelmezi, mintha emberrel kapcsolatban hangzana el pl. a szarházi kifejezés, akkor nem veszi figyelembe a nyelv aktuális állapotát, ami szerintem súlyos hiba.

Chiro2 2010.05.15. 19:52:13

Olvadtam Btk. idézetedet, nyilván igazad van, hogy bele lehet sujszterolni a "szarozást" a 180. §-ba, de elfelejtetted (vagy még nem tanultad, mert dehogynem vagy joghallgató), hogy az Alkotmány magasabb szintű jogszabály, mint a Btk., azaz egy ítélet nem sérthet alkotmányos alapjogot. Egy kérdésem van: a felülvizsgálati kérelemben idézett sátoros ünnepen elhangzó "ez szar" kijelentés bűncselekmény-e?

2010.05.15. 21:23:54

@Mj: Ha már érzésre tudsz főzni, akkor már nem csak a szakácskönyvre vagy utalva, hanem a gyakorlati tapasztalataidra is. Ismered a sütés hőmérsékletét, idejét fűszerek hatását, mennyiségét stb.,vagyis azt a technológiát, amit általában mellőznek a szakácskönyvek.
Meg általában a tankönyvek.

ha igaz lenne, amit a tankönyvedről és a jogról írsz, nem lenne szükség elvi döntésekre, II. fokú tárgyalásra és még egy csomó mindenre.

Örömmel látom viszont, ha érzésre jogászkodol, sokkal jobban látod a lényeget. A józan paraszti ész nem jogellenes és még szégyellni sem kell.

Tokaj hegalján speciális szabályok vonatkoznak a borkészítésre és forgalmazásra, amit véleményem szerint TK talán nem is kicsit leszart. Megtévesztett pl. sok vásárlót ( egyszer engem is ), hogy a
nemzeti pántlikás koronás palackban emberi fogyasztásra alkalmas bor van. Ez bizony egyáltalán nem esik kívül a jog hatáskörén. Tartok tőle TK pontosan ezért kezdett bele egy megelőző büntető eljárásba , nyakatekert abszurd okoskodással. Azért lett becsületsértés és nem rágalmazás, vagy polgári per, mert azt a tények alapján elbukta volna.

Ha a tokajit mindenki csak ünnepen inná, akkor már rég kiszánthatták volna a szőlőket. Nem az a baj, hogy tokaji néven olcsó bort lehet kapni, hanem az, hogy ihatatlan szart.

Chiro2 2010.05.15. 21:28:01

@bagoly2: Mit nem merészelsz állítani, te bűnöző :-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 00:13:10

@efhábé:

De mi az, hogy a mai nyelvállapot? Melyik szubkultúrában?:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 00:15:24

@Chiro2:

Sohasem lennék joghallgató, mert utálok magolni.:P
Az ünnep körülményei is fontosak szerintem, itt azonban önmagában a nagy nyilvánosság is pont elég.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 00:31:22

@bagoly2:

"ha igaz lenne, amit a tankönyvedről és a jogról írsz, nem lenne szükség elvi döntésekre, II. fokú tárgyalásra és még egy csomó mindenre."

Első fokon nagyon durva, hogy milyen bírók képesek milyen ítéleteket hozni.:)

"Örömmel látom viszont, ha érzésre jogászkodol, sokkal jobban látod a lényeget. A józan paraszti ész nem jogellenes és még szégyellni sem kell."

Csakhogy nekem abból kellett kiindulni, ami a tankönyv alapján a jogértelmezés, hiszen a bírói ítéletet a bírói gyakorlat alapján igyekeztem megítélni. Egyébként alaposan meg kell követnem magam a tankönyv és a bírói gyakorlat közötti összefüggés tárgyában, mert úgy tűnik, nem volt igazam. A kiinduló pontom mindig az idézet tartalma volt, és úgy tűnik, a tankönyvi szöveg mégsem fedi a gyakorlati valóságot. Erről a blogomon győzött meg egy kommentelőm, ha valakit érdekel, ott elolvashatja.

"Tokaj hegalján speciális szabályok vonatkoznak a borkészítésre és forgalmazásra, amit véleményem szerint TK talán nem is kicsit leszart. Megtévesztett pl. sok vásárlót ( egyszer engem is ), hogy a
nemzeti pántlikás koronás palackban emberi fogyasztásra alkalmas bor van. Ez bizony egyáltalán nem esik kívül a jog hatáskörén."

Arra értettem, hogy kívül esik a jogon, hogy szubjektíve eldönthetem, hogy számomra kinek van becsülete, a jogban viszont minden jogalanynak, sőt, még jogképességgel nem rendelkezőknek is van becsületük.

"Tartok tőle TK pontosan ezért kezdett bele egy megelőző büntető eljárásba , nyakatekert abszurd okoskodással. Azért lett becsületsértés és nem rágalmazás, vagy polgári per, mert azt a tények alapján elbukta volna."

Így sem jártak jobban, és hihetetlen, hogy valaki annyi belátással sem bír, hogy felfogja, egy egész ország vásárlóközönsége tudni fogja, hogy nem érdemes az ő boraikat inni. Pedig lehet, hogy az 1500 forintos kategóriában vannak szerencsés évjárataik is.

"Ha a tokajit mindenki csak ünnepen inná, akkor már rég kiszánthatták volna a szőlőket. Nem az a baj, hogy tokaji néven olcsó bort lehet kapni, hanem az, hogy ihatatlan szart."

Én azt írtam, hogy ünnepre nem 800 forintos bort nyitnék fel.:P Tokajit ittam már házibulin is, vettem ajándékba, meg őrizgetek párat a kamrában is, többek között egy '81-es 6 puttonyos Oremust is.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 00:33:08

@Chiro2:

Majd a TK eldönti, hogy él-e magánváddal.:P Amúgy Magyarországon szerintem percenként követnek el "lehetséges" becsületsértést.

Chiro2 2010.05.16. 08:40:13

@Mj: A nagy nyilvánosságot mire érted? A nagy nyilvánosság önmagában semmire nem elég. Hogy érted, hogy az ünnep körülményei? Ennyi erővel szempont lehetne az is, hogy UP milyen állapotban írta a cikket. Nem, az ünnep körülményei tökéletesen irrelevánsak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 23:34:06

@Chiro2:

Olvass tovább, és akkor rájössz, hogy a magam részéről már tárgytalan a jogi rész.

ynd 2010.05.17. 15:59:24

Kedves Zugügyvéd,

Ha már nem az ítéletet, hanem a felülvizsgálati indítványt tetted közzé, akkor ez utóbbit kritizálnám. :)

Egyrészt hiányolom belőle az utalást a törvényi tényállás "mással szemben" fordulatára. Ugyanis esetleg ez lehetne a törvényi hivatkozási alap ahhoz az érvhez, hogy a bor leszarozása miért nem valósít meg becsületsértést a bor készítőivel szemben. (Mi más?)

Másrészt jó lett volna kicsit abba is belemenni, hogy a strasbourgi esetjog fényében hogyan néz ki, ha Magyarországon bűncselekmény a "szar" szó használata. A következő lépés, gondolom, úgyis Strasbourg lesz.

Sanyi 2010.05.18. 12:24:10

LOL!

Kommenteket nem olvastam, csak eszembe jutott a valami... A jöttünk, láttunk, visszamennénkben az időutazó folyadékot Zsákfos a Bolondos így jellemzi ura "Milyen az íze, te bitang?" kérdésére: "Trágyalére emlékeztet."

Jót röhögtem ezen. Amúgy mi akkor szoktuk a sütire azt mondani, hogy nagyon szar ha ízlik és másnak nem akarunk adni belőle... hehehe

Sanyi 2010.05.18. 12:25:13

@Sanyi: Film Jean Renoval (és nagybetűvel kellett volna kezdenem a címét).

Chiro2 2010.05.22. 23:35:26

@Mj: Mecsoda verbális arrogancia! Kár, hogy csak az érveken alapuló vita előli menekülést palástolja.

Tisztelettel elfogadom a bedobott törölközőt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.25. 00:45:40

@Chiro2:

Én inkább szomorúnak éreztem magam, mint arrogánsnak. Sorry, ha csak az utóbbi jött át. Érveltem én itt már nemcsak eleget, hanem túl sokat is.

Chiro2 2010.05.29. 19:43:12

Te is tudod, hogy nem vetted fel a kesztyűt (nagyon okosan). Mindegy, várjuk ki, mit mond Strasbourg (az AB-ban nem igazán bízom), addig -tetszik-nem tetszik - neked van igazad.

HgGina 2010.07.26. 12:45:52

Társaság A SZarkeverésért.
Amúgy meg a k...a anyjukat.Sok sz.r zs..ó.

Chiro2 2011.07.20. 23:02:26

@Mj: Mivel eddig a bíróság tekintélyével revolvereztél, saját fejedre szóltál. Így jártál. Nem neked való a jogász szakma.

Ja, csak hogy tudd: Strasbourg kötelezte a magyar bíróságot, hogy földön csúszva kérjen bocsánatot Uj Pétertől.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.21. 14:36:48

@Chiro2:

1. Nem vagyok jogász, épp elég családtagom az.
2. Strasbourg fölmentette Vajnai Attilát is, én pedig továbbra sem tartom helyesnek, hogy vörös csillagot/sarlót-kalapácsot/horogkeresztet/nyilaskeresztet lehessen - népszerűsítés céljából - viselni. Úgyhogy Strasbourgban tehetnek egy szívességet.

venszivar 2011.07.21. 18:33:03

@Mj: Szió!Abban az esetben,ha Strasbourgba megteszik neked azt a bizonyos szívességet,no akkor kiviszel engemet,mint "kísérőt"?Ott még nem jártam s bizony már igen-igen régen röhögtem........

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.21. 22:27:18

@venszivar:

Szívesen, amúgy szép hely, már rég voltam ott.:)

Chiro2 2011.07.21. 23:07:49

@Mj: Nem is olyan rég szerinted faék egyszerűségű dolog volt, hogy ez bűncselekmény. Hát nem az. Legközelebb próbálj meg erősebben gondolkodni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.21. 23:15:20

@Chiro2:

Igen, Magyarországon az. Ahogy az önkényuralmi jelkép viselése is. Tehát Strasbourg mondhatni annyira hidegen hagy, mint az ENSZ meg a nemzetközi jogi humbugok.

Chiro2 2011.07.22. 10:43:50

@Mj: Nem, Magyarországon nem bűncselekmény azt mondani, hogy a bor szar. A sarló-kalapács viselése sem. Ez gránitba van vésve. Kérlek, a tények szellője legalább libbentse meg a hajadat! vagy ha úgy gondolod, hogy ezek bűncselekmények tegyél feljelentést!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.07.22. 11:24:17

Nem is ez a kérdés. Hanem. El lehet e marasztalni az újságírót aki leírja, hogy szar bor, a következő három pont alapján?
(1) mással szemben
(2) nagy nyilvánosság előtt
(3) a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ
Elég baj, hogy az EJEB-hez kell menni, hogy rámutasson arra, hogy a fenti tényállásnak sértettként csak természetes személy lehet alanya.

Nem kétséges, hogy nem elegáns a bort szarnak hívni, és egyéb jogi lehetőség van arra, hogy a kereskedőház "elégtételt" szerezzen (pl. sajtóper, kártérítés) ha már mindenáron ez a vágya; azonban ettől sem lesz az újságíró sem rágalmazásban sem becsületsértésben vétkes. Mer'hogy azt csak veled, velem, stb. szemben lehet elkövetni. Szóval bűnös, legalábbis ebben nem, sem itthon sem az EU-ban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.22. 15:48:50

@Pascal:

Kimaradt, hogy valakinek a munkájával szemben is lehet, márpedig a bor a munkád gyümölcse, de ez már oda-vissza végig lett rágva.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.22. 15:50:02

@Chiro2:

Én hosszan vitatkoztam erről, semmi kedvem újrakezdeni, úgyhogy olvass vissza, ha annyira boncolgatni akarod még ezt a témát.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.07.22. 16:05:20

Édes @Mj: igazad van; mármint addig, hogy sokat írtatok róla, és tényleg benne van a jogszabály szövegében.

De nézd csak meg ebben a konkrét esetben ki a sértett? Mind a rágalmazás, mind a becsületsértés magánvádas, a sértett - a képviselője útján - képviseli a vádat nézd csak itt az elsőfokú határozat - ki a magánvádló ? ki a sértett ?

img.index.hu/cikkepek/0906/belfold/itelet.jpg

Nézd meg ynd hozzászólását feljebb, de valószínűleg leginkább Füredié találja leginkább fején a szöget:

"Füredi 2.0 2010.05.14. 09:16:53
Nem tudom, elsütötte már valaki, de kellene egy próbát tenni arra, hogy valaki - nem én, én az LB ítéleteivel MINDIG, MOST meg KÜLÖNÖSEN maximálisan egyetértek - mondja azt nyilvánosan, hogy "szar ez az ítélet", kiváncsi lennék, mi fog történni. "

Fürediről annyit kell tudni, hogy büntető bíró.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.22. 17:31:39

@Pascal:

Tényleg muszáj ezt most újrakezdeni?:-/ Őszintén szólva én már belefáradtam ebbe. Ugye megérted?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.07.22. 17:52:22

Tőlem akár el sem kell kezdeni, az "újra" viszont rám biztosan nem vonatkozik :)

Egyébként én már egy jó ideje azon gondolkozom, vajon ezek után mire számíthat az az elkövető, aki politikusunkkal kapcsolatban a kifejezetten trágár, becsület csorbítására KIFEJEZETTEN és KÜLÖNÖSEN alkalmas trágár nyuszikás vicc poénjára utal! Ne kelljen idézzem !!

archiregnum.blog.hu/2011/01/28/milyen_feri_8

Btk. III. Az elkövetők
Elkövetők a tettes, a közvetett tettes és a társtettes (tettesek), valamint a felbujtó és a bűnsegéd (részesek).

Mivel a blog linkjét közzéteszed, a széles nyilvánosság elérésében részes vagy...

Chiro2 2011.07.22. 19:29:48

@Mj: Szerényebben. Ha ezt a témát szeretném boncolgatni, hidd el, nem a te irományaidat kezdem bújni. Én csak szóltam, hogy tök mindegy, mit gondolsz, ez nem bűncselekmény.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.23. 17:58:11

@Chiro2:

Ebben semmi szerénytelenség nem volt, pusztán leírtam, hogy nem szeretném újrakezdeni, úgyhogy ha érdekel a véleményem, megteheted, hogy visszaolvasol. Ennyi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.23. 17:58:52

@Pascal:

Sok sikert, jelents föl, engem tényleg nem érdekel már ez.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.07.23. 22:45:26

Szerintem nem bűncselekmény az ilyesmi, ellenben szerinted az ha jól olvasom fenn :)

Egyébként, miért jelentenélek fel, ugye írtam, hogy a sértett képviseli vádat (magánvád) ha már jogi blogon vagyunk.

21es 2011.07.24. 08:21:43

Kedves Mj,
az itteni ténykedésedről egy vicc jut eszembe, valahogy így szól:
"Szőke nő száguld az utójában, közben hallgatja a rádiót: - Figyelem, kedves autósok, egy személyautó forgalommal szemben száguld a sztrádán. Mire a nő: - Mi az hogy egy? Rengeteg!"

2011.07.24. 14:27:50

@Mj: ezen logikád mentén, ha én most leírom, a blogod, meg a beírásaid, fórumpostjaid szarok, akkor bűncselekményt követek el. és vica éva vagy-e versa. gondolom semennyire nem érdekel a véleményem, és gondolom nem indítanál pert ellenem, mert nevetségesnek tartanád. legalábbis minden normális ember így lenne vele.
itt végig, minden bírósági ítéletben elsősorban ízlésről volt szó, holott a valóságban a szólásszabadságról. én sem tartom nagyra UP munkásságát (ahogy az egész indexes sleppet sem kis kivétellel, bár ők jobbára már távoztak), de azért hadd mondhassa már ki, amit gondol. és ne egy függetlennek éppen nem nevezhető bíróság döntse már el, h egy újságcikk lehet-e trágár vagy sem, mikor és mi megengedett benne.
ha neked ezek a momentumok nem csípték a szemed, frissdiplomás törisként, akkor talán még túl sok a tojáshéj a fenekeden, vagy kicsit több személyes érzelmet viszel bele UP és újságírói vonulata iránt. ezek egyébként az idő múlásával orvosolhatóak. más magyarázatot nem találok így elsőre.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.24. 21:25:32

@Pascal:
@21es:
@avman:

Nem, a ti kedvetekért sem fogom újra kezdeni ezt a 600 éves témát, sajnálom. Unom, értitek? A többi kommentre meg előre jelzem, hogy nem fogok válaszolni, akár megpróbál teljesen fölöslegesen személyeskedni, akár nem. Szép estét!

2011.07.24. 23:29:05

@Mj: tévedni emberi dolog, szólt a sün és ezért nem is mászott le derótkeféről.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.25. 01:18:39

Most nem leszek következetes magamhoz, de neked még írok egy kommentet, egyféle tisztázásképp: @avman:

Igen, Levee-vel való kommentelésem során nekem is rá kellett jönnöm, hogy tévedtem bizonyos dolgokban, és ezt vállalom is. De már ezeket is leírtam, tehát oda-vissza túl van ragozva a téma. Na, tényleg szép estét meg szép hetet is!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.07.25. 10:25:14

Én viszont még nem írtam a témában 15 kommentet sem; sőt ezek nem is neked szólnak hanem úgy mindenkinek. Szóval magam részéről miért ne :) és persze nem zavar ha nem írsz választ.

Az ügyről jogi részéről annyit, hogy - ahogy az EJEB is kiemelte - a Tokaj Kereskedőház nem természetes személy, olyan vétséget ami "mással szemben" valósulhat meg, nem szabadna erőltetnie, bíró(k)nak pedig ezt nem észre vennie (!)

Az erkölcsi részről pedig annyit, hogy a "a bor szar" kijelentés nem súlyosabb, mint előszedni és hivatkozni a nyuszikás viccet "Milyen Feri" (a válasz "aki a faszát/seggét a szádba/orrodra veri" még ha az írás a "szalonképesebb" verziót idézi csak), majd szavazásra tenni, hogy melyik ferire kell gondolni Lisztferire, Gyurcsányferire, Szálasiferire, vagy Ferijózsefre (na vajon melyikre):

archiregnum.blog.hu/2011/01/28/milyen_feri_8

Vagy, rengeteg egyéb hasonlóan "súlyos" eset, hm: "szánalmas" kifejezés Verók Istvánnal kapcsolatban:
archiregnum.blog.hu/2011/01/13/verok_istvan_nem_politikus

Annyit kell eldöntened, hogy mindezeket a szar borral egyetemben a "bár nem elegáns", de "belefér" sőt "rászolgált" kategóriába soroljuk vagy - például egy rúd szalámi ellopásánál lényegesen súlyosabb - vétségnek, bűncselekménynek tekintjük.

Vagy-vagy, de akármelyik mellett döntünk, akkor mindre vonatkozik.

Chiro2 2011.07.31. 20:35:09

@Mj: De, kizárólag ez volt a bajom vele. A határtalan önteltség.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.08.01. 00:15:50

@Chiro2:

Látszik, hogy egyáltalán nem ismersz. A továbbiakban értékelném, ha békén hagynál.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.08.01. 00:17:50

@Pascal:

Közszereplőnek többet kell elviselnie, mint egy mezei polgárnak. A továbbiakban jó vitát másokkal.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.08.01. 12:03:29

Most már ez nem is vita, egyszerű vagdalkozás.

Ebben az ügyben kifejezetten kiemelték - nyugodtan olvasd el - hogy a Tokaj Kereskedőház állami cég, ami védelmet élvező magyar terméket gyárt; ergo a Tokaji bor - de akár a magyar pálinka - minősége éppúgy nem magánügy ahogy egy politikus tevékenysége sem; az újságíró pedig a közt, a nyilvánosságot képviseli.

Nem szép, nem elegáns a "szar" kifejezés használata; egy sajtópert megért volna - de nem bűncselekmény, sehol sem.

A másik tévedés, bár tényleg nem rám tartozik, hogy még politikusnak sem kell elviselnie az emberi méltóságában megalázó kifejezéseket (hadd ne idézzem újra, egyébként van ott még több is ha figyelmesen elolvasod saját magatokat).
süti beállítások módosítása