Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Folyosóra sugárzott tanúvallomás

2010. április 02. - zugügyvéd

Érdekes a felvetett kérdés, milyen következményei lehetnek, ha a tanú vallomást véletlenül kihangosítja a bíró a többi tanúnak?


Szia Zugügyvéd,

A minap beidéztek tanúként egy vidéki bíróságra. Miután rögzítették, hogy megjelentem, kiküldtek a folyosóra várakozni, a majd a másik beidézett tanút behívták vallomást tenni. A balfék bíró elfelejtette kikapcsolni a mikrofont, amin keresztül a folyosóra tud kiszólni. Nemcsak a másik tanú vallomását hallottam, hanem a bíró jegyzőkönyvezését is, ahogy a magnóra mondta. A tárgyalóterem a folyosó végén volt egy kis beugróban, senki más nem vette észre. Érdemben mondjuk nem befolyásolta a vallomásomat, de ez ilyenkor nem eljárási hiba?
 

Vt

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr671889700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guy 2010.04.02. 15:31:58

De az. Mondjuk lehetett volna jó fej, és szólhatott volna a bírónak.

Jaguar 2010.04.02. 16:19:39

Érdemben mondjuk nem befolyásolta a vallomásodat, de ez ilyenkor nem parasztság / mamlaszság /kötsögség (megfelelő aláhúzandó) hogy nem szóltál a bírónak?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.02. 16:23:01

A probléma jogos!
Az elmúlt két hónapban az egész bíróságon kicserélték a beszólító készülékeket. Eddig érintő gombos volt, vagyis, ha hozzáértél bekapcsolt, ha elvetted az ujjad kikapcsolt. Most viszont egy olyan gomb van rajta, amit ha megnyomsz akkor lennmarad. Gyakorlatilag MINDENKIVEL előfordult az elmúlt két hónapban - beleértve magamat is. Be kell szólni.

Eljárási problémát egyébként nem okoz.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.02. 16:24:34

"Gyakorlatilag MINDENKIVEL előfordult az elmúlt két hónapban - beleértve magamat is." - hogy bekapcsolva marad, évtizedekig máshogy kellett csinálni, előfordul.

index-cenzura.biz 2010.04.02. 16:29:22

gratulálunk a zseninek, aki lecseréltette a gombokat.
Nyomógombossal nem fordult ez elő soha, és hiába telnek múlnak a hónapok, mindíg meglesz esély az új felszereléssel, hogy bekapcsolva marad.

Amúgy aki nem ott dolgozik, csak bejár, nem biztos, hogy 'várakozzon odakint' felszólítás ellenére be fog kopogni, és szólni fog. Magyarok vagyunk. Ha az orvosnál egyszer bekopogsz a tiltó felirat ellenére, az biztos, hogy ott megáll a kezelés 10 percre, amíg az orvos/nővér ki nem üvöltötte magát.

A jog házát még az orvosnál is komolyabban veszik ;)

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.02. 16:42:43

@index-cenzura.biz: Igazad van. Igazából biztonsági gombos, mert azt kell csinálni, hogy lenyomsz egy gombot, ezzel aktiválsz, aztán egy billenőgombbal behívsz, és akkor egy lámpa jelzi, hogy működik.Csak ha mind a kettő lenn marad, akkor van gond - lenn marad,természetesen.

Istenem, amikor kezdtem, olyan termem volt, vidéken, ahol nem volt beszólító. Vagy kiküldtem a jegyzőt, vagy csak elbődültem... Ott nem volt gond.

respecta /01 2010.04.02. 16:47:21

Jártam pont így... nem a napokban, tehát korábban is előfordulhatott.
Mondjuk a biztonsági őr majd' azonnal bekopogott szerencsére.

@index-cenzura.biz: Egyetértek!
Állampolgár nehogy már köcsög/paraszt és hasonló legyen, mert pont a bíróságon nem lép azonnal.
Láttam én már nagyfiút is nagyon apróvá válni ott. :-)

Jogász 2010.04.02. 16:55:01

Most mit panaszkodsz, legalább a várakozás ideje alatt nem unatkoztál, volt mit hallgatni...:))))

Én meg olyanról hallottam (nem tudom igaz-e vagy városi legenda), hogy egy ügyvéd gyerek egy bekapcsolt diktafont hagyott bent a másodfokú polgári tárgyaláson a berekesztés és az ítélethirdetés között, mert kíváncsi volt, hogy ilyenkor mi a túróról beszélnek sokszor egy óra hosszat is a bírók. (Azt ugyanis magam is többször tapasztaltam, hogy a másodfokú tanácsban az előadó bíró az szinte kívülről tudja az ügyet, de a tanács másik - nem elnök -tagja az vagy láthatóan nagyon unja a dolgot és oda sem figyel, de többször volt olyan is, hogy az iratismertetés alatt a tanács másik tagja behatóan tanulmányozott - egy másik aktát...Nem mondom, hogy ez általános, de én is többszöt láttam ilyet.)

Arról, hogy a diktafonon mi volt több verziót is hallottam......, az viszont tény, hogy a korábbikkal szemben az utóbbi időben minden cúmót ki kell vinni berekeszés után a képviselőknek.

nyekk 2010.04.02. 17:21:17

Én egyszer betörők ellen tanúskodtam. Ott volt egy csomó pigmentált hiéna képű bűnöző, és a hasonló népes rokonsága.

A bírónő (titulusú liba) megkérdezte: "Tanu, meg kívánja-e őrizni az inkognitóját?"
Azt hiszem, a fentiek figyelembe vételével mindenki más is meg kívánta volna őrizni. "Rendben!" -mondta a bírónő.
Tíz perccel később: Teremőr kinyitja az ajtót, és a folyosóra harsányan: "Füty Imre tanu jöjjön be!" (minden pigmentált egyszerre rám néz, és félhangosan anyáz).

Bent a tanuvallomásom során: "Nos. Tanu! Ön Kobász utca 3 alatti földszinti lakásából tisztán látta, hogy...stb...

Na, ezek után a sanghaji nagynéném, aki még egyszer az életben tanúskodjon nektek. Idióták.

vadibandi 2010.04.02. 17:33:05

Tekintettel arra hogy a tanú félt a vádlottaktól a bíró engedélyezte, hogy ne a jelenlétükben tegye meg terhelő vallomását, azaz kiküldte őket a teremből. Így mindössze a hallgatóság padsorait kitöltő 30 rokon hallgathatta ahogy a tanú "mószerolja" a vádlottakat.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.02. 17:48:56

@nyekk: Jó sztori, egy gond van. Hazudsz. Magyarországon sehol sincs teremőr. Láttál egy filmet valahol, istenem.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.02. 17:51:54

@nyekk: Továbbá sehol sem kérdezik meg a kiküldés előtt, hogy "meg akarja kívánja-e őrizni az inkognitóját". Tényleg tökjó történet, becsuktad a szemed, azt mondtad: "Cigányozni szeretnék!" Egyenlőre ennyire futotta, nem baj, gyakorolj.

Jogász 2010.04.02. 18:32:12

@Füredi 2.0:
Teremőr nincs, de olyan már velem is X-szer előfordult, a bíró megkért, hogy szóljak már ki a tanúért. Egy laikus meg mit tudja, hogyha kiszól egy öltönyös ember, az teremőr, vagy kicsoda...(mielőtt azt írnád, hogy nem mondok igazat, mert az ügyvédek nem öltönyt, hanem talárt hordanak, jelzem, hogy jogtanácsos vagyok így nem kell talárt hordanom:).

Aztán a fene tudja, aki már állt sorban reggel negyed kilenc és fél kilenc között a PKKB-n a beléptetőkapunál, vagy végigsétált fél kilenc előtt öt perccel azon a folyosón, ahol a
büntetőtárgyalások vannak, valóban nem biztos, hogy szeretné, ha a megjelent nagyszámú Tisztelt Hallgatóság tisztában lenne a nevével, meg a címével......

Az igaz, hogy a Tisztelt Hallgatóságtól a kapuban elveszik a bicskát, boxert, gázsprayt, tömör acélcsövet (ezeket mind magam láttam, bár nem tudom pontosan, hogy ezekre a PKKB felkereséséhez pontosan mi szükség van), csak aztán amikor mennek kifelé, visszakapják.......

nyekk 2010.04.02. 18:35:14

@Füredi 2.0: Füredi! Akkor te nem jártál mostanában bíróságon! Hacsak nem (tettesként)(Akkor meg minek beszélsz bele)
Na jó! Hogy te is örülj egy kicsit! Lehet, hogy nem teremőrnek hívják, hanem biztonsági őrnek, vagy securiti man-nek.
Egyébként érdektelen, hogy elhiszed,vagy nem. Én ott voltam, és így volt.

Csanna 2010.04.02. 18:46:25

@Füredi 2.0: nem biztos, hogy nyekk hazudik.
Kecskeméten a Stadler pernél két ún. "teremőr" is végig bent volt. Aztán tudja Isten, hogy azok konkrétan milyen jogviszonyban látták el a feladatot.

Jogász 2010.04.02. 18:47:31

Egyébként a büntetőtárgyalások biztosítása sem teljesen tiszta nekem.
(Jogtanácsosként, hála a Magasságosnak, nem kell eljárnom büntetőügyekben, de a PKKB-n sokat vagyok, és ott teljesen mindennapos, hogy elegáns acélsodronyra felfűzve a BV-sek ott terelgetik a polgári tárgyalásra várakozók között a Tisztelt Bűnelkövetőket).

A minap két - már elnézést, de nem tudom jobban kürölírni - két szöszke 50 kilós BV-s kiscsaj vezetett elő egy Tisztelt Bűnelkövető Hölgyet, mit mondjak, a tárgyalásra várakozó nagyszámú Tisztelt Hallgatóság - ha akarja - megeszi őket késsel-villával reggelire.

Hála Istennek nem történt semmi, de a BV-sek szemében néha mintha enyhe halálfélelem futott volna át.....

justitia. 2010.04.02. 18:54:31

Jogász 2010.04.02. 16:55:01
Valami igazság biztosan van a diktafonos történetben mert nekünk az egyetemen ezzel indokolták büntetőeljárás jogból azt, hogy miért KELL a tanács döntésének meghozataláig MINDENT kivinni a teremből.
Állítólag valami kíváncsi ügyvéd volt az illető de elkövette azt a hibát, hogy kazettás diktafont hagyott a táskájában és mivel elhúzódott a döntéshozatal a kazetta lejárt és hangosan elkezdett visszatekerni...

Csanna 2010.04.02. 19:08:12

@Jogász: hát igen, vannak ilyen "személyiségcserék":)
Nemrég hallottam:

40-es, decens, jól öltözött hölgy (gyanúsított)
30-as évei elején járó fiatal ügyvéd, farmerban, pólóban, diszkrét tetkó a felkaron.

Rendőr portáról telefonon felszól: megjött az ügyvédnő a gyanúsítottal..:)

Csanna 2010.04.02. 19:51:34

Bttő.másodfok: három tündéri, 45-60 közötti bírónő ítélethozatalra visszavonul.

Remegő vádlott és védője folyosón körülnéz, majd fülük az ajtóra tapad..

Néhány szakmai kérdés után:.. azért lett csomós a karfiolleves, mert a rántást nem hideg vízzel sűrítetted...:)

Úgyhogy sokszor nem kell mikrofon...:)

kacckacckacc 2010.04.02. 20:14:37

There's a genial site that gives you an iPod, a PSP or even a MacBook for free. It's lockerz.com.
Would you like me to invite you to this site? Just send an e-mail to lockerzinvite02@gmail.com
You can earn points then you can get free gifts.

You can earn points by

* logging in
* answering the daily question
* referring friends
* watching videos

After referring 20 friends, you become a Z-lister, you get a T-shirt for free, and your daily points will be doubled.

szaGértő 2010.04.02. 20:22:59

@Jogász: Nekem egy bíró mesélte, hogy vele is megtörtént.

flimo13 2010.04.02. 20:57:58

@Füredi 2.0 Egyelőre.

Iustizmord 2010.04.02. 22:29:16

1. a fővárosi bíróságon a biztonsági szolglat egyenruhás emberei néha beülnek a tárgyalásra. konkréta vaskuti mester "fekete sereges" tárgyalására. őket lehetett teremőrnek nézni

2. velem is előfordult várakozás közben h az FB-n bekapcsolva maradt a kihangosító s hallottam amint (aszem) K.Eldoróda jegyzőkönyvez. bekopogtam, szóltam, megköszönték.

3. a diktafonos sztorit én is hallottam, tudtommal igaz, és valóban nem az ügyről értekezett a tanács, eljárás lett belőle. tény hogy az aktán kívül mindent kivitetnek az ügyvédekkel, kivéve ha ismerik és tudják hogy nem fog inkorrektkedni.

4. az inkább a nagy baj hogy nem alapvető kötelezettség a SZÓ SZERINTI, hangfelvétel alapú jkv-zés

pgreta 2010.04.02. 23:14:44

Sziasztok!
Segítségetek kérném az alábbiakhoz: van-e olyan ingyenes jogsegély szolgálat Budapesten, ahol ténylegesen foglalkoznak az emberrel, használható tanácsokkal képesek segíteni, esetleg képviseletet ellátnak. Köszönöm

Fekete Sámuel 2010.04.03. 05:58:38

Tanúvallomás egybeírandó.

Szalacsi_Dezső 2010.04.03. 09:15:50

Olyankor kellemetlen, ha mondjuk előzetes letartóztatás van és amíg kint várakoznak a felek, meg a kísérő őrök, kihallatszik, ahogy a bíró diktálja az elrendelő végzést, miközben a meghallgatás még meg sem történt. Az nagyon ciki.
Amikor bementünk, szegény gyanúsított csak annyit mondott arra, hogy kíván-e felszólalni, Hogy, igen, fellebbezek.
Megtörtént eset!!

isti77 2010.04.03. 12:20:46

Miért lett volna köcsög a posztíró? Úgyis csak akkor tudott volna szólni, amikor már megtette a vallomást a másik tanú.
Vagy be kellett volna rohannia a tárgyalóterembe, hogy szóljon? Egy bíróságon?

Iustizmord 2010.04.03. 22:21:56

@Szalacsi_Dezső: és biztos elrohanr az elnökségre. kellett volna...

alien 2010.04.07. 15:27:26

szerintem egyértelmű az egész, a teljes jogrend alapjaiban rendült meg, mert a bíró aki még balfék is, kihangosított valamit és a jófej tanú meg nem szólt, így ég tudja milyen vallomást tett?

hát a legegyszerűbb, hogy az ember kimegy és behíjja akit akar és akkor nem működik a másik kedvenc szokás, hogy ott voltam, de nem hallottam meg zúg és nem hallottam, meg egyáltalán...

alien 2010.04.07. 15:29:37

@isti77:
képzeld el igen be semmi nem történt volna megköszönik neki szépen és mindenki él míg meg nem hal
süti beállítások módosítása