Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Hogyan ajándékozhatom a földem az államnak?

2009. december 10. - zugügyvéd

Az ingatlan tulajdonjoga sajnos súlyos kötelezettségekkel is járhat, ezt ismerte fel időben az alábbi levél írója. Talán egyszerűbb megoldás lett volna, ha a hagyatékot visszautasítja.

 

Kedves Zugügyvéd,
 
Alábbi esetben vagyok kissé tanácstalan, jó lenne nálam okosabbak véleményét hallani. Amennyiben kellően érdekesnek találod, kérlek posztold a blogodban.
 
Haláleset történt a családunkban, ezért örököltem három olyan osztott (?) ingatlant (erdő, legelő, ilyesmik), melyek kárpótlás útján jártak vissza néhai nagyanyámnak. Az ingatlanok értéke együttesen nem éri el a 100ezer forintot. Eddig fizettem 18ezret a földhivatalnak, hogy a nevemre kerüljenek, további költségeket nem szeretnék. Eladni nehézkes lenne, fel kéne kutatni a többi tulajdonost, sejtésem, hogy több lenne az utánajárás, mint a haszna. Az lenne kérdésem, hogy tudnám-e az államnak ajándékozni? Jobb ötletem nincs… Az ingatlan kb. 200 km-re van, megkeresni is nehézkesen tudnám, nemhogy kötelezettségeket teljesíteni vele kapcsolatban, pl. parlagfű irtás.
 
Köszönök minden hozzászólást,
PK

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr91588600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2009.12.10. 17:39:27

Államnak? Ajándékozni? :o

Oszt ha osztott, szerintem akkor is fel kéne kutatni a többi örököst. Vagy hogy lesz akkor az az ajándékozás?

Pipas 2009.12.10. 17:47:36

Az államnak nem ajándékozunk, akkor inkább letagadjuk az egészet. Az állam rohadjon meg.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.10. 17:59:34

Ezek szerint faxán kárpótolták szegényt, ha csak ennyire futotta, vagy ő váltotta be rosszul a jegyét...

Pipas 2009.12.10. 18:04:59

18 ezret kérni azért, hogy a 100 ezret a nevedre írják. És te még ajándékot akarsz adni nekik? Nem kellene kifizetni a tizennyolcat és ha nem tetszik akkor ne írják át... bár ezek levonják a fizetésből. Mocsok egy banda.

Puncskocka 2009.12.10. 18:18:00

az elején el kellett volna utasítani a hagyatékot, és akkor az önkormányzatra száll. Csak akkor minden ment volna.

Öreg Sam 2009.12.10. 18:19:27

@Pipas:
Az állam ne rohadjon meg,mert az állam mi vagyunk!
Letagadni nem lehet,mert belekerült a "húsdarálóba".
Való igaz,akinek a nevén van a birtok,bármikor megbüntethető,ha nem gondozza.
Posztolónak: matematika a dolog,számolandó az érték,ill a ráforditott költség.Lehet esetleg államnak,önkorinak,vadásztársaságnak,bűnszövetkezetnek,stb. felajánlani?
Nem tudom,nem vagyok jogász,azt viszont biztosan tudom,hogy mindenféle sarc helyett van lehetőség az örökség visszautasitására.

JanSz 2009.12.10. 18:26:16

@Dzsinga: Nem el, hanem vissza. Nem önkormányzat, hanem állam. A többi stimmel. ;-)

jacobsson 2009.12.10. 18:40:39

Érdemes esetleg olyan jótékonysági vagy vallási szervezetnek a költségek térítése fejében odaajándékozni akik hasznosítani tudják.
Pl Buddhisták, keresztények stb akik elvonulási helyként megelégednek egy békés, civilizációtól távol eső hellyel. Igy emberek hasznára válhatna és ez által az ön hasznára is....

halaloszto 2009.12.10. 18:52:25

1. ha ez az egyetlen dolog volt a hagyatekban, akkor tenyleg vissza lehetett volna utasitani. akkor automatikusan a tobbi orokose lesz, ha van olyan. ha mas is resze a hagyateknak, akkor ez nem megy, mert csak az egeszet egyben lehet visszautasitani.

2. eladni, elajandekozni csak a tobbi tulaj beleegyezesevel lehet, ha kozos. ugyhogy meg kellene oket keresni, es nekikajandekozni. sajnos felo, hogy meg ennek a koltseget sem fogjak/akarjak kifizetni.

vajk

halaloszto 2009.12.10. 19:05:30

@Flora_kisasszony: mire mennel vele? kivagja valaki veletlenul, es meg bortonbe is mehetsz termeszetkarositasert!

ilyen kicsi erdo nem er semmit, csak annak, akie a szomszed resz.

vajk

kispista2 2009.12.10. 19:23:30

Földhivatalban ingyen beletekinthetsz a tullapba (másolat pénzért van) és valamelyik nagyobb tulajdonostársnak jelképes áron felkínálod

cincinnatus 2009.12.10. 19:27:40

Szerintem még mindig nem vagy "veszteséges". ;) Államnak, hogy kufárkodjon vele az MNV Zrt.??
Ne tévesszen meg, hogy a hagyatékátadó végzésen mennyire taksálták, messze nem tükrözi a piaci viszonyokat az ott feltüntetett érték.
Ha sok a tulajdonos, semmivel sem nehezebb az eladás, mivel nem kell a társtulajdonosokat megkeresni elővásárlási szempontból. Ha nem fizetted volna be a 18ezret, akkor is nevedre írták volna, csak megpróbálták volna behajtani adók módjára kevés sikerrel...
A haszonbér sem elhanyagolható szempont, mert biztos használja valaki.;)
Földet ma eladni, vagy neadjisten az államnak "ajándékozni"...a legnagyobb hülyeség. Jelenleg az egyik legjobb befektetés.

Zacsi 2009.12.10. 20:03:00

Az odáig rendben, hogy az államnak semmit nem ajándékozunk, de vedd számításba, hogy az örökölt területekkel kötelezettségek is terhelnek. Gondolj csak a parlagfű irtásra, vagy az annak elmulasztásáért kiszabható bírság mértékére!

cincinnatus 2009.12.10. 20:11:35

Erdőnél a parlagfű egyáltalán nem jelentkezik. Rét-legelőnél sem jellemző, jobbára a szántónál. Nagy valószínűség szerint valaki használja a területet, ha más miatt esetleg nem is, de a támogatások miatt bizonyára.;) Amennyiben érvényes haszonbérleti szerződése van az örökhagyónak, akkor a parlagfű elleni védekezés a bérlő feladata, az estlegesen kiszabandó bírság is őt terheli.

Zacsi 2009.12.10. 20:38:40

Látom, mezőgazdásszal van dolgom cincinnatus személyében. A parlagfű nem válogat rét-legelő és szántó között. De ezzel cska arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a föld nem minden esetben áldás, a helyes mezőgazdasági gyakorlat minden esetben alapvető kötelezettség.

cincinnatus 2009.12.10. 20:43:44

@Zacsi: gazdálkodunk, jogász vagyok, földhivatalban dolgozom.;)

avram iancu 2009.12.10. 21:06:11

Ptk. 674. § (1) Az örökös az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasíthatja. Az államot, mint törvényes örököst az örökség visszautasításának joga nem illeti meg.
(2) Az örökös külön is visszautasíthatja
a.) /hatályon kívül/
b.) a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezés, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Gera 2009.12.10. 21:07:58

Én ennél sokkal jobbat mondok: én egy utcát (illetve egy csekély hányadát) örököltem édesapám után :)

Kis Hableány 2009.12.10. 21:31:42

Szerintem inkább valami kőcsóró családnak kéne adni mint sem a tetves államnak.

Ládatündér 2009.12.10. 21:38:47

Én volnék a szösszenetet beküldő. Először is köszi a zuginak, hogy kitette és hogy ennyien hozzászóltatok.

Akkor menjünk sorba az észrevételeken:

- néhai nagyanyám kapta kárpótlásból 70+ évesen az ingatlant, testvérem+én akkor kiskorú, szüleink befektetésekben és ügyeskedésekben nem járatosak -> nem firtatnám, hogy miért "csak" ennyi. Nagymama halála után örökölte apuka és annak testvére, most meg apuka részét én (hogy testvérem miért nem, arról később bővebben). Nagymama egyébként nem grófnő volt kastéllyal, sima földműves, felmenői vagy ő tsz-esítéskor válhattak meg zsebkendőnyi földjüktől.

- a 18ezer nem megfizetése nem kérdés, egyrészt megtörtént, másrészt nem akarok apeh-os balhét, hogy fáradjak be az utóbbi 5 év szja bevallásaival és az azokat alátámasztó dokukkal... meg hát a gyes-ből nem lenne vidám, ha végrehajtanák... és akkor még a bt-ről nem is beszéltünk, melynek beltagja vagyok...

- hagyaték elutasítása nem volt kérdés alábbi okok miatt:
ad1) adott volt még egy lakás, ahol testvérem lakik + némi kp, ami a temetési költségeket fedezte - azokat nyilván nem kellett volna bukni
ad2) testvérnek van egy combos tartozása, ami végrehajtható, ő elutasította a hagyatékot
ad3) legelő és társaira csak a hagyatéki tárgyaláson derült fény, a beidézett jogszabályt nem ismertem, így azt sajnos buktam. Kár, ez jó megoldás lehetett volna.

Haszonbérlő, tulajdonostársak stb:
ingatlanok 200 kilométerre találhatók, nekem 2 kisgyerek és munka mellett nincs időm, energiám utánajárni, egyszerűen csak szeretnék túladni rajta. Az ingatlanokról az ősöknél semmilyen papírok nem lelhetők fel, magánnyomozót, helyi ügyvédet szintén nem érné meg felbérelni szerintem, hogy ezeket kiderítsék.

Lehet, hogy a föld tuti befektetés, de mire megyek vele? A kötelezettségeimet nem tudom vele kapcsolatosan teljesíteni, hasznot max akkor húzhatok, ha eladom, de jelenleg az sem tűnik pozitív szaldósnak. Hát így jött a remek ötlet, hogy legyen az államé :)

Szóval így a tények teljesebb ismeretében ha tudnátok tutit mondani, azt megköszönöm!

Kis Hableány 2009.12.10. 21:44:26

Azért egy kincskertesővel végig kéne menni rajta mielőtt....

cincinnatus 2009.12.10. 22:05:46

@Ládatündér: megvan a földhivatal határozata->ismered a helyrajzi számát, terület nagyságát, aranykorona értékét->lehet következtetni esetlegesen a piaci értékére (erdőnél nem ártana tudni, milyen faállomány van esetleg benne..)
Szántó, rét-legelő esetében fel kellene venni ottani földhivatallal kapcsolatot, hogy van-e bejelentett földhasználó->megkeresni, bérleti szerződés, díj ügyében őt. Esetleg felajánlani megvételre neki.
Vagy tedd fel egy ingatlanos oldalra.

sanyix 2009.12.10. 22:12:35

@Öreg Sam: akkor te közszolga, poltikus állami cégvezető vagy?

Én nem, úgyhogy nem én vagyok az állam. Engem csak sanyargat az állam, ergo ROHADJON meg.

semmicico 2009.12.10. 22:41:46

@sanyix: Nem működik valami fényesen az állam gépezete - ez nem vita tárgya, de szvsz túlzás amit írsz.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.12.10. 22:53:11

Neked saját sherwood-od van? :)

- Vegyél fel rá jelzáloghitelt :) Persze ahhoz kicsi.
- Gyújtsd fel és zsebeld be a biztosítási díjat. Ehhez meg biztosítás kellene.
- Vedd meg a szomszéd telkét, ha az is ilyen keveset ér. Minél többet vásárolsz meg, annál többet fog érni.

kispista2 2009.12.10. 22:59:16

@ReWriter:

- Vegyél fel rá jelzáloghitelt :) Persze ahhoz kicsi.
nem kap rá

- Gyújtsd fel és zsebeld be a biztosítási díjat. Ehhez meg biztosítás kellene.
biztosítási csalás. de a sitten garantáltan nem fogja nyomasztani a lelkét a nadrágszíjparcella

- Vedd meg a szomszéd telkét, ha az is ilyen keveset ér. Minél többet vásárolsz meg, annál többet fog érni.
100 e ft értéktelen vacak helyett lesz 200e ft értéktelen vacka

a legjobb valamelyik tulajdonostársnak elsózni, a költségeket ráhárítva

ostván 2009.12.10. 23:04:47

A reális lehetőség a jelenlegi haszonbérlő felkutatása és neki eladni. A hrsz alapján ez a személy, v. szervezet megtalálható (erdőfelügyelet, önkorm., mg.hiv., stb). A haszonbérlőnek egyébként is elővételi joga van.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2009.12.11. 00:39:34

Ajándékozd oda a tesónak, hogy legyen rajta mit végrehajtani. (Legalább meglátjátok, hogy amazok mennyire elszántak.)

Vagy: Telepítsd be fenyővel, és néhány év múlva remek bevételed lesz a sok-sok karácsonyfából.

Vagy: Áss el pár régi érmét, találd meg, és csinálj belőle médiaszenzációt.

Vagy: Fogj egy sziklát, vágass bele egy lyukat, tolj bele egy régi kardot, alul rögzítsd hozzá a kőhöz, és ásd be picit. Garantált a hatás.

:D

(Hülyeség OFF, egyiket sem kell komolyan venni.)

(Én megkesesném a helyet, és Mindenszentekkor sétálnék egy nagyot a gyerkőcökkel a friss levegőn.)

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.12.11. 00:56:03

@kispista2: Pont azért ér ilyen keveset, mert a mérete alapján nem éri meg művelni. De ha többet összevonsz, akkor már nem csak a telekárak összegét fogja érni, hanem egy kicsivel többet is, mert könnyebb rajta hasznot termelni.

@Brigi \"B. A.\" főnöke: A fenyőfa jó ötlet, de hamar ellopják és ráadásul esik vissza a kereslet. Lehet, hogy pár év múlva azt a pár darabot sem tudná eladni, ami megmaradt.

ohrana 2009.12.11. 07:43:03

Csinálj rajta ufóleszállót, azaz mindenféle fura jeleket véss a földbe, és híreszteld el a környéken, hogy ha jönnek az ufók, itt fognak leszállni.
Két nap múlva ott lesz a Fókusz, aztán egy hét múlva az ufóhívó tömegével fognak oda zarándokolni, lehet belépődíjat szedni, meg egy büfét felállítani (persze kapsz tőle bérleti díjat).
Vagy valósítsd meg a nagy álmomat: kezdjél el felállítani a földeden egy nagy kokakóla falloszt. Üres nem visszaváltható üvegeket ragasztgassál össze, mondd azt, hogy a multik környezetrombolása ellen tiltakozol.Benne leszel a tvében, az összes zöld majd a Te földeden fog nyilatkozni, meg veled éldálódzni. És ha a kokakóla fallosz elég nagy lesz, ajd megkeres a kokakóla, hogy méltányos árért megválnál-e a műtől.

avram iancu 2009.12.11. 07:54:56

@ohrana: Pozitív, értelmes ötleteid vannak. Megdícsérlek.

ohrana 2009.12.11. 08:00:51

@avram iancu:
Na ja.
Van olyan, mint az időkerék a Hősök tere mellett, pedig azt tévé-újság bálványozta, Demszky pénzelte.

o

gabcigirl 2009.12.11. 08:05:38

@Pipas:

:)))))))))))))))))))))))

Öreg Sam 2009.12.11. 08:20:56

@sanyix:
Egyik sem vagyok,csak próbálok felelősen gondolkodni veled ellentétben.
Komolyan nem érted,hogy az"állam" mi vagyunk??
A te -én-mi adónkból történnek a dolgok,és ha nem birkák lennénk,hanem az"istenadta nép",akkor lehetnének változások,ahogyan MI akarjuk.
Ugyhogy ne rohadjon meg az állam!

Füredi 2.0 (törölt) 2009.12.11. 09:18:48

Nem olyan vészes ez a történet, a földhivatali papírok alapján írni kéne a két társnak, hogy nem akarják-e megvenni. Egyébként eladható másnak is, csak elővásárlási joga van a tulajoknak (meg termőföld lévén az egész falunak...).

Nem akarom a közjegyzőt szidni, de ez igazán belefért volna a kioktatásba, hogy a termőföld önállóan visszautasítható.

@Öreg Sam:

Súlyos tévedés, az állam én vagyok. (Lajos)

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2009.12.11. 09:38:24

USA-ban élő horvát származású ismerősöm örökölt egy hasonló kaliberű telekrészt a horvát tengerpartnál, másik 20 rokonnal együtt. A gond akkor kezdődött, amikor kiderült hogy ez azóta egy államilag kijelölt és körbezárt természetvédelmi területen van, ahova egy gyufaszálat sem szabad bevinni és autóval sem lehet behajtani, nemhogy építeni egy bódét. Szerencsétlennek el kellett jönnie 3 hétre felkeresni a szétszóródott rokonságot és megegyezni, lemondani, átengedni, földhivatalozni, a végére nem kis szívás és költség lett, mert kizárólag személyesen lehet az ilyesmit lezárni :( Tiszteletem a magyarországi földhivataloknak, most már elektronikusan és gyosan csinálják.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.11. 10:18:23

@Kis Hableány: a kőcsóró család szerinted mit fog kezdeni egy osztott tulajdonban lévő, isten háta mögötti földterülettel?

Mr. O'Donaghue · http://watchdog.blog.hu 2009.12.12. 02:20:36

Mindenki az eladást javasolja, azonban én haszonbérbe adnám a helyedben (akár az eddigi haszonbérlőnek, ha volt). Nagyon kellemes helyzet, mert a földdel járó macerákkal foglalkozik helyetted, és még bérleti díjat is kapsz...

Iustizmord 2009.12.12. 13:42:26

@Dzsinga: mintha termőföldet önállóan is vissza lehetne utasítani, nem?

Iustizmord 2009.12.12. 13:43:29

@Iustizmord: látom füredi2.0 már megválaszolta. de jó hogy néha emlékszem erre-arra.

Iustizmord 2009.12.12. 13:44:24

amúgy érdemben meg azt csinálod, hogy a falu jegyzőjénél bejelentkezel és ő ingyé jól kioktat.

Mackósajt66 2009.12.12. 15:46:01

@Füredi 2.0:

Én hasonló esetben visszautasítottam külön a termőföldet, mire jött a közjegyzőtől egy levél, hogy vagy mindent visszautasítok, vagy semmit......

Erre visszírtam, hogy bocs, de az én Ptk-m szerint vissza lehet utasítani külön a termőföldet, mikor helyezték ezt a rendelkezést hatályon kívül?

Erre nem válaszolt közjegyzőkém, hanem a hagyatéki tárgyaláson előadta, hogy bocsika, egy kezdő közjegyzőhelyettes küldte a levelet, nem volt képben....
Na egen....
(Megjegyzem, az egyik csoporttársamat Ptk. szigorlaton ezért rúgták ki, de a "kezdő" -egyébként szakvizsgázott- közjegyzőhelyettes nem tudja.....)

Nekem az volt a szerencsém, hogy jogászként ismerem a Ptk-t, de mit várjon egy laikus.....

Mackósajt66 2009.12.12. 15:50:30

@Mackósajt66:

Az eladásról meg annyit, hogy a hasonló örökölt termőföldet én is felajánlotam az államnak, a helyi önkormányzatnak, meg az összes tulajdonostársnak a visszautasítás előtt.

Az állam nem válaszolt, a tulajdonostársak némelyike visszaírt, hogy neki nem kell, de ha tudok vevőt, szóljak, mert ők is el akarják adni már évek óta, az önkormányzat meg tájékoztatott, hogy nekik ilyenre nincs pénzük, de gondoskodjak a parlagfűírtásról, mert különben xarrá bírságolnak, meg fizessek valamilyen vízközműhozzájárulást....

Na ekkor utasítottam vissza az örökölt termőföldet....

Iustizmord 2009.12.12. 21:05:19

@Mackósajt66: sok jogász sem ismeri a ptk-t.

és most majd roszabb lesz, fene tuggya miért kell egy új ptk, annak minden bajával. szép lesz a tartós jogviszonyokat nézegetni a bíróságon, kezdetkor régi, elbíráláskor új ptk-val. nagy szar lesz itt a bíráskodásban / jogbiztonságban úgy 10 évig. brrrr.

Iustizmord 2009.12.12. 21:06:23

@Mackósajt66: kitalálom, a föld nem hegyeshalom vagy rábafüzes mellett feküdt... :o)

avram iancu 2009.12.12. 22:14:54

@Iustizmord: csak jelzem, hogy először én mutattam rá (jogszabályi hellyel együtt) az önálló visszautasítás lehetőségére.

heliox 2009.12.14. 08:59:40

Az jutott közben az eszembe, hogy könnyebb az állam a földemnek ajándékozni, mint a földem az államnak.

3006 2009.12.15. 16:04:43

Földet megtartani nem kell félnetek...:-)))

Irásban megkeresni a helyi földhivatalt, hogy az adott helyrajzi számú termőföld kinek a használatában van a földhasználati nyilvántartás szerint. Mert valaki biztos, hogy felveszi rá a földalapú támogatást.( szántó és rét legelő) Erdő esetén levél a területileg illetékes erdészeti hatóságnak, hogy ki az erdőgazdálkodó.

Aztán a visszamenőleges öt év haszonbér peresítése. Vidéki ügyvéd felesben megcsinálja.

LittleBear 2009.12.27. 19:09:12

@Füredi 2.0:
ebbe a "pofonba" mi is belefutottunk, fél éve kértem is a véleményeteket
A közjegyző tényleg mondhatta volna, akkor nem vesszük a nyakunkba azt a pár csík földet. Kifizettünk egy halom pénzt az átírásra, aztán jött a papír, hogy parlagfű, meg ejnye-bejnye. Mi is 120 km-re lakunk, még szerencse, hogy ott van a nagynéném, aki tud intézkedni. De a beíró helyében én is bajban lennék. 200 km-nyiről a többi tulajdonost felkeresni, alkudozni, átírás költségeit valakivel megint kifizettetni...

Kellene ilyen helyzetekre valami megoldás központilag, egyre több ilyen nadrágszíjtelek-tulajdonos lesz szerte az országban...

szaGértő 2009.12.27. 21:49:28

@heliox: Mert az állam én vagyok...
süti beállítások módosítása