Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Megszorított szocpolosok

2009. június 24. - zugügyvéd

A Zugügyvéd szocpol-szakértők hozzászólásait várja elsősorban.

 

Kedves Zugügyvéd!

Az alábbi, nem csak minket érintő kérdésben kérném a véleményeteket:

A kormány megszorító intézkedéseinek következtében megszűnik a szocpol július 1-től. A határozat szövege szerint:
1/A. $ 2009 július 1-jén vagy azt követően a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményre, ... benyújtott támogatási kérelmek alapján az e rendelet szerint állami támogatás nem nyújtható.

A kormány által tartott sajtótájékoztató után megjelent hírek szerint:
Akik július 1-je előtt nyújtják be az igénylésüket, vagy már jelenleg is részesülnek valamilyen típusú lakástámogatásban, azoknál megmarad a jelenlegi rendszer.

Minket konkrétan az érdekelne, hogy ha már két gyerekre megkaptuk a Lakásépítési kedvezményt és a jelenleg hatályos rendelkezések alapján megkapnánk a harmadik (születendő) gyermek után is, akkor most ezt mégsem kaphatjuk meg? A most még életben lévő fogalmazás is eléggé kacifántos:

(7) A kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti - ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb - a kölcsönszerződés megkötésekor hatályban volt rendelet szerinti - feltételeket.

Az állami szervek eddig mindig a bankhoz irányítottak minket, ahol pedig azt az információt kaptuk, hogy a szocpolt eltörölték, így nem jár a pénz. Nem kis összegről, 1.4 millió Ft-ról van szó. Csak hogy érzékeltessem a kérdés ellentmondásosságát:
Két gyerek esetében ha valaki megelőlegező kölcsönt kért, az majd megkapja a szocpolt a gyerekek megszületése után, aki pedig nem élt ezzel a lehetőséggel, az most el is vesztette ezt. A családtámogatási rendszer átalakításánál képesek voltak egy évet várni a hatálybalépéssel, de most gyakorlatilag két hetet hagytak a reagálásra. Mi decemberre várjuk a babát, de nem irigylem azokat, akik mostanában szülnek és érintettek, ugyanis a kérelem beadásához a gyermek papírjait is mellékelni kell.

Üdv:
        Márton

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr241205152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.06.24. 11:57:56

Nem egy egyszerű dolog ez a szocpol, dehát mit is várnánk?

futureboy (törölt) 2009.06.24. 12:34:28

Kedves posztíró! valóban jogosult lennél, de "kézbe" ilyen pénzt biztosan nem fognak neked adni, max. a hitel-tartozásodat csökkentik vele. a bankban azért mondták, hogy nem jár, mert nekik ez csak plusz-munka. ezt intézni az önkormányzatnál, pontosabban a lakóhelyed körzetében illetékes jegyzőnél tudod. sajnos az átfutások miatt szerintem ez már egy kicsit késő, de próbáld meg.


(magánvélemény: végre megszüntetik, nagyon unalmas volt már ez a sok nyavalygás az állami ingyenpénzért. persze nyilván tudom, hogy az államnak megérte, az Áfából több bevétele volt, mint amennyit kifizetett szocpolra, de "nép-nevelési" szempontból nem jó, a vissza-nem-térítendő támogatásoknak még az elve is hibás. ráadásul ezek az "utólagos" igénylések elég idegesítőek, itt már nincsen "utólagos áfa-bevétel". ugyanez a véleményem a kamat-támogatott hitelről: a kamat-támogatás is vissza-nem térítendő támogatás, hiszen egyszerűen a piacinál kevesebb kamatot kell fizetni, a különbözetet meg az adófizetők állják a nagy közösből.)

futureboy (törölt) 2009.06.24. 12:39:01

bocsánat, nem olvastam elég figyelmesen:

".. Mi decemberre várjuk a babát, ..."

akkor NEM jár, tudomásom szerint. az előbbi hsz-t abban a hitben írtam, hogy már megszületett a harmadik gyermek.

futureboy (törölt) 2009.06.24. 12:42:19

".. A családtámogatási rendszer átalakításánál képesek voltak egy évet várni a hatálybalépéssel, de most gyakorlatilag két hetet hagytak a reagálásra. .."

nem két hete, hanem jó három hónapja, a Bajnai kormányra kerülése óta tudható ez, persze így is sietős volt, de ebből is látszik, hogy milyen bajban van az ország.. már azokra a támogatásokra sincsen pénz, amik egyébként Áfa-bevételt generálnak.

Dezsőjóska 2009.06.24. 12:58:35

Ha rendeződik valamelyest a gazdasági helyzet, a szocpolt vissza fogják állítani.

Dezsőjóska 2009.06.24. 13:03:44

A családi kedvezmények nagy része (egésze?) már betöltött 12 hetes terhesség után jár. Nem tudom, hogy ez igaz-e a szocpolra, de érdemes utána nézni!

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.06.24. 13:43:06

Ha megengedtek egy linket, a szocpolról, a jogállamiságról, és egyáltalán a magyar "rendszerről":
tudtad.blog.hu/2009/06/24/tucsok_es_hangya_magyar_modra

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.06.24. 13:43:32

Ha megengedtek egy linket, a szocpolról, a jogállamiságról, és egyáltalán a magyar "rendszerről":
tudtad.blog.hu/2009/06/24/tucsok_es_hangya_magyar_modra

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.06.24. 13:44:15

bocs a dupla miatt (kérem törölni)

Karlitosz 2009.06.24. 13:48:55

a sok mocskos ingyenélő cigánynak ezután is megteremtik majd a hat gyerek után a családi házat, de aki becsületesen dolgozik és adózik nem mer két gyereket se vállalni mert nem tud egy három szobás lakást megvenni. a szocpol eltörlésével még az utolsó esélyt is elvették.
dögölj meg futureboy ha ezzel te elégedett vagy.
slanger: teljesen ide vág a történeted.

veny 2009.06.24. 13:53:58

@Karlitosz: A szocpol mióta volt normális dolgozó embernek esély? Hol tetszik élni?

visz 2009.06.24. 16:09:12

Ha jól értem, akkor korábban lakásépítésre vagy vásárlásra kölcsönt vettél fel. Amennyiben a kölcsön felvételekor jelezted, hogy szocpolt szeretnél igénybe venni a törlesztéshez (ennek azért van jeletősége, mert szocpolt csak meghatározott értékű és méretű ingatlanra lehet felvenni), akkor szerintem jár, de persze nem kézbe kapod, hanem a tőketartozásod összegét csökkentik vele.

Az is érdekes még, hogy nem a jelenleg aktuális szocpot kapod meg, hanem annyit, ami a kölcsön felvételekor járt, azt viszont a hitel kamatával növelve. Én 2000-ben vettem fel kölcsönt és 2007-ben született a harmadik gyerek. Ekkor kb. 1.300.000 ft-tal csökkentették a tőketartozásomat, mivel 2000-ben 1.000.000 ft szocpol járt a 3. gyerek után és erre jött még a hitel hét évnyi kamata.

avram iancu 2009.06.25. 00:43:15

Csak egy példa, hogy mennyire "átgondolt" intézkedés a szocpol (LÉK) eltörlése új lakások esetén, kisbarátaim. Vegyünk egy nettó 20 milliós lakást, ennek csak az ÁFÁ-ja 4 millió Ft. Ha ebből 2 gyerek miatt az állam térített 2,4 milliót LÉK formájában, még mindig az állam járt jól. Ezután nem fog az állam téríteni, de nem is lesz ÁFA-bevétele sem, mert a forgalom erősen lecsökken. Sikerült sokat spórolni újra.

elfmage 2009.06.25. 10:37:39

Másik pléda új lakásra:

Svéd vállalkozó barátunk, népes rokonsági körét kihasználva 2,4mFt-ért építget patyomkin házakat (pl gépészet nincs benne, csak kapcsolók a falon meg csapok, mozsdó, zuhanytálca, wc, magyarul vezetékek, víz és csatornacsöveket megspórolja). Amikor "átadta" akkor bontja és építi ugyanazon anyagból egy másik telken.

Tippeljél mennyi áfát fizet...
Na ezért szűnik meg a dolog, mert sajnos ők vannak többen, és minden feltételnek meg is felelnek.
Nekem pl nem járna pedig 2 gyerek megvan, csak ugye én hülye a hülye szüleim révén rendelkezem vagyonnal.

Sajnálok minden érintettet aki bukja a lehetőséget, de a svéd ügyeskedők miatt túl sokba kerül az államnak.
így van ez még pár másik téren is, azokat is rendbe kéne tenni.

Sajnos csak 1 pártból nézem ki hogy meg is teszi...
süti beállítások módosítása