Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elvált apa és az ellenőrző

2008. október 31. - zugügyvéd

Az alábbi ügy nem tűnik nagy fajsúlyúnak, de az érintett apa részére mindenképpen nagyon fontos kérdés lehet.

Tisztelt Zugügyvéd.

Egy elvált apa vagyok.A váláskor a két kiskoru gyermekemet a biróság az
édesanyának itélte. 2 és 6 évesek voltak. Az iskoláskor elérése után
rendszeresen eljártam azokba az iskolákba ahol a két
gyermekem tanult .

 

A volt feleségem akkor ebben az iskolaközpontban
tanitott.A gyerekek közül a lányom minden iratába -osztálynapló, ellenőrző,bizonyitvány az élettárs neve szerepel az apja neve
rovatban .

A kijavitása hogyan lehetséges.Mivel a nevezett iskola már
megszünt.

A volt feleségem aláhúzta a gondviselő szót . De én úgy gondolom
,hogy.a rovat kitöltésekor a kérdés az apa nevét
kérte aki az anyakönyvben szerepel.Az iskolai tanulmányait a lányom
befejezte a bizonyitványban szereplő adatokat továbbvitte a középiskolába.
Én az édesapa mikor kapom vissza azt a jogom , hogy lányom Szabó Judit Kata
irataiban én Szabó József szerepeljek az apja neve rovatban .

Ez a adatelirás a fiam esetében nem történt meg. Ilyen esetben kihez
fordulhatok jogi segitségért.

Kérem válaszát . Előre is köszönöm .  Tisztelettel  Sz. J.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr74742076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

füredi (törölt) 2008.10.31. 14:11:01

Tudom, hogy nem helyes bagatelizálni a panaszokat, de igazából ennek nincs akkora jelentősége, hogy már lezárt osztálykönyveket kellene átírni. A bizonyítványban sem nézi meg senki az apa nevét. Ami fontos, vagyis a születési anyakönyvi, abban te fogsz maradni apa.

A gondviselő az egy nagyon érdekes szó, ugyanis gyakorlatilag megfoghatatlan, hogy mit jelent, ilyen nincsen például a Csjt-ben. A jelentősége talán annyi, hogy kit kell értesíteni, ha gyerek szája felszakad a bunyóban, vagy ki írhatja alá az ellenőrzőt, meg kit kell berendelni igazgatói dörgedelemre - praktikus inkább, mint objektív. Azt hiszem szerencsés az anyára bízni ezt, hogy ide kit ír be.

Az elvált apákat mindig megértem, elhiszem, hogy kurvára fáj, hogy az utód szerepel a lányod ellenőrzőjében, de mondom, semmi komoly jelentősége nincsen...

macibácsi 2008.11.01. 21:07:56

Egyetértek füredivel.
1. ahol szerepel az apa (gondviselő) rovat, azok az év végi bizonyítványok, amik soha, sehol nem fognak kelleni
2. ami kell majd: érettségi bizonyítvány, nyelvvizsga, diploma -azokban nem is szerepel ilyen rovat, így a volt felesége élettársa sem
3. az pedig egy jó kérdés, hogy kit is zavar az, hogy nem Ön szerepel a lánya bizonyítványában: mert ha Önt, akkor nem sokat tehet: amikor azokat kiállították, akkor a szülői felügyeletet gyakorló volt felesége a belátása szerint adhatta meg az adatokat. Ha mindez a már felnőtt (nagykorú) lányát zavarja, akkor neki lehetősége lenne arra, hogy kérje az okiratok újbóli kiállítását, de
4. véleményem szerint, ha újra kiállítják az okiratokat, akkor sem tüntethetnek fel benne más adatokat, mint az eredetiben, mert az újbóli kiállítás lényege, hogy az eredeti tartalommal megegyezően kell kiadni

Teljesen megértem a felháborodását, és azt, hogy ezzel megalázva érzi magát, de nem ettől fog közelebb vagy távolabb kerülni a lányához. És azt is megértem, hogy jogi segítséget kérne, de azt hiszem felesleges, mert nem "adatelírásról" van szó, ahogyan Ön a levele végén írja.

xaraud 2008.11.03. 11:12:48

Amikor én jártam iskolába akkor az volt a szokás, hogy minden év elején, az első osztályfőnöki órán a diákok írták be az ellenőrzőbe a saját nevüket, apa/gondviselő nevét, tanárok nevét stb stb. Gondolom ez ma sincs másképp. Az a véleményem, hogy a lányával kell ezt tisztázni, jobban mondva megkérni, hogy az Ön neve legyen azon a helyen, ill. a volt feleségével is kéne beszélni, hogy a lányát erre kérje.
Meg lehet ezt az ügyet (is) oldani a legkisebb hangfelemelés, vita nélkül is.

éva69 2008.11.03. 12:56:34

A felvetett probléma inkább akkor kap jelentőséget ha a gyerekek még valóban kiskorúak és gondoskodásra szorulnak az oktatási intézménnyel kapcsolatos dolgaikban.Tapasztaltam ugyanis,hogy az oviban az anyuka a legtermészetesebb módon bejelenti gondviselőnek az "utódot"és nyilatkozik,hogy ő elviheti a gyereket az oviból,míg a feledés homályába vész,hogy apa is van,akit mellesleg senki nemt tiltott el a szülői felügyeleti jogától.Na és akkor érdekes szitu áll elő az oviban,ha a két érintett egyszerre jelenik meg a gyerekért.Szóval az apa azért,legyen apa és ne csak az anyakönyvben.Az már más kérdés,hogy az apa is érdeklődhet az intézménynél,hogy miként vannak az adatok megadva...

kartárskám 2008.11.05. 21:51:34

A helyedben azonnal beszélnék az osztályfőnökkel, hogy ez a személyes adattal való visszaélésnek is minősülhet. Egy udvarias kérés, néhány jogi szakkifejezéssel finoman tűzdelve általában elég hatásosnak bizonyul.

füredi (törölt) 2008.11.06. 08:55:07

kartárskám!

Miért is? Mit is jelent a személyes adattal visszaélés? Lehet, hogy egészen mást?

guy 2008.11.06. 17:25:58

Nem értem, hogy ez miért zavarja a cikkírót. Magában kéne lerendeznie, pl. hogy mennyire zavarja a saját gyereke fejlődését, hogy az apa nyomoz utána, stb.

kartárskám 2008.11.06. 20:31:55

Füredi!
Az, hogy valakinek ki az apja, anyja személyes adat. Ezeknek az adatoknak a kezelésére is csak bizonyos feltételek mellett és szabályok között kerülhet sor. Azt még szigorúbban szabályozzák, hogy ezeket milyen módon lehet megváltoztatni és az adatkezelőnek, az iskolának, a jelen esetben nem volt joga az adatok megváltoztatásához.
Nyilvánvaló, hogy tisztában voltak vele, hogy nem húnyt el az apa és az élettárs pedig nem fogadta örökbe a gyermeket, hiszen édesapa bejárt az iskolába.
Amúgy az apának is személyes adata, hogy ki a gyermeke.
Nem büntetőjogi kategóriákban gondolkoztam, ombucman sem abban az értelemben használja a visszaélés fogalmát, hanem a jogellenességre utal.
süti beállítások módosítása