Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Átíratott súlyadó

2008. október 16. - zugügyvéd

A Zugügyvéd tapasztalatai szerint is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vevő „elfelejti” átíratni a megvásárolt gépkocsit. Az ilyen helyzetek ellen úgy tud a legjobban az eladó védekezni, ha ő is bejelenti egy szerződésmásolattal az adásvétel tényét.


Tisztelt Zugügyvéd!


Történetem 2005. májusában kezdődik, mikor régi autómat beszámítva
vettem egy új szgk-t. Kicsit később megkaptam a régire a súlyadóról
szóló csekket. Bementem az önkormányzat adóügyére az adásvételivel,
hogy elrendezzem a dolgot és ott tudtam meg, hogy ez egy éves adó,
tehát aki kocsit cserél az köteles abban az évben mindkettő után
fizetetni. Nem örültem az új tudásnak, de befizettem.

Kaptam 1.5-2 milliós parkolási bírságot is, de a parkolási cég
elfogadta az adásvételi szerződés másolatát.

A súlyadóról időnként leveleztem az a önkormányzattal.

2007. szeptemberében ellopták az "új" autómat és az adásvételivel
felszerelkezve kivonattam mindkét kocsit a forgalomból. Meg voltam
győződve, hogy valami adminisztrációs hiba miatt küldik még mindig
nekem a csekkeket, hiszen a Vevő (a Kereskedő) az adásvételi
szerződésben egyik pontjában kötelességet vállalt a kocsi 15 napon
belüli átíratására, de ha már ott járok, akkor ezt az ügyet is
lezárom...

Kb. fél éve ismét felszólítást kaptam. Válaszomban az adásvételire
hivatkozva ismét kifejtettem, hogy az adott szgk. a jelzett
időpontban már nem volt a tulajdonomban. (Amit nekem kellett
kitalálnom, mert a felszólításon rendszám, márka, típus vagy
időtartam nem szerepelt.)
Választ erre az ajánlott levélre sem kaptam. Viszont pár napja jött
egy újabb felszólítás, miszerint 8 napon belül fizessem be a 20+5e
forintot, mert utána küldik a behajtókat.
Természetesen most sincs semmi konkrétum, hogy milyen autóra,
milyen időintervallumra vonatkozik a követelésük. Nem ajánlott
levél.
Minden tulajdonban levő autó után természetesen mindig befizettem
az adót.

Hogy igazságos-e a követelésük, nem kérdéses. Nem.
Egy ideje ezt az önkormányzatnak is tudnia kell, mert minden papírt
megkaptak tőlem.
A kérdésem az, hogy milyen lépésre számíthatok a önkormányzattól és
mit lehet/kell tennem, hogy ne fizessek azért, mert hittem a
szerződésben foglaltaknak.
Foglalkozni kell-e egyáltalán egy olyan követeléssel, amiben
gyakorlatilag csak egy összeg szerepel?


Válaszát várom köszönettel!


E G

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr45716826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hasat 2008.10.16. 13:14:11

Előre is bocsánat a tökéletes OFF hozzászólásom miatt.
Viszont!
Az Indexen most olvastam a cikket arról az esetről, ahol egy alapítvány gyűjtött adományokat egy beteg kisfiúnak / családjának, és a befolyt adományoknak pusztán az ötödét kapna meg a család. Mindezt úgy, hogy mind az ügyészség, mind az APEH rendben, jogszerűnek találta.
Van lehetőség arra, hogy a részletekkel együtt kikerüljön ide az anyag? Szerintem érdekes téma lenne a jogszabály vs. (köz)erkölcs téma boncolgatására. (Adományozóként kicsit furcsán érezném magam, ha kiderülne, adományom 4/5-ével egy szervezet működését támogatom. Ezek után én már nem is adófizetőnek hívom magam, hanem adományozónak.)
Bocs még egyszer az OFF-ért.

mumli 2008.10.16. 13:36:05

Mindenképpen menj be személyesen a dokumentumokkal. Ismerősöm járt ugyanígy, ellopták az autóját, lejelentette, utána még évekig kapta a súlyadós csekkeket. Ő is levélben kérte őket többször, h vegyék ki a rendszerből, persze nem tették (okmányiroda=egy nagy Vicc, ahol még mindig 198*-ben érzik magukat a dolgozók).
Megunta, bement a papírokkal, és követelte, hogy ott, előtte töröljék már. Akkor végre megtörtént a csoda (kb 2 perc kellett hozzá).

mumli 2008.10.16. 13:38:18

az OFF-hoz: na az engem is érdekelne. Biztos az alapítvány új A8-nak a súlyadóját fizették be a lenyúlt pénzből.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.10.16. 15:13:52

Szerintem minden állami hivatali rendszer túl pörögi a dolgokat, és még tényleg a kőkorszakban élnek. Nemtudom, hogy a nyenyi megszüntette-e már a kislemezen beküldendő adatkérést, + mellékelni papírokat.
Teljesen vicc ez a papír állam.

A kommentben felhozott alapítványi pénzgyűjtés pedig teljesen felháborító szerintem. Igaz én soha nem adok semmi kéregetőnek, sem házalónak, de ez teljesen gerinctelen. Sőt pár hónapja láttam hirdetést is erre szakosodott szervezettől (cég/szervezeti formára nem emlékszem), és másoknak szerveznek adománygyűjtéseket. Gondolom Ők is szép haszonnal. Az állam helyébe az ilyen nyereségvágyó más adományaiból élő szervezeteket törvénytelenné, működésüket ellehetetleníteném, esetleg előírnám, hogy a gyűjtött adományok 95%-át továbbítani kell a célra.

nokri 2008.10.16. 15:49:00

az adásvétel polgári jogi eset, a "súlyadó" melynek neve gépjárműadó pedig adójogi eset, ha elolvassátok a Gjt. 2.§. 4-5 bekezdését látjátok, hogy kinek meddig kell adót fizetni

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.10.16. 15:57:53

én vettem egy kocsit fél éve. átírattam a nevemre. de súlyadóról még nem küldtek nekem semmit. ez hogyan van? a törvény szerint mindent megtettem, de ott nincs külön fejezet a súlyadóról.
vagy be kellene menni személyesen, hogy héhó vettem kocsit súlyadót akarok fizetni???

hbe 2008.10.16. 16:02:01

@Torpedó: jövőre fizetsz majd, idén már nem fogja rád kivetni az önkormányzat.

0xFFFF 2008.10.16. 16:09:44

Adásvételnél az eladó a saját érdekében jelentse be az okmányirodán a tulajdonosváltást.

Giga Fika · http://gigafika.blog.hu 2008.10.16. 16:11:56

A nagyapám ladájának alkatrészei már a továbbfeldogozó ipar legtitkosabb zugaiból is elhamvadtak, de kapunk még leveleket, hogy nem ártana fizetni. Se nem a miénk már, ezt többször igazoltuk adásvételi sajtpapírossal,sem pedig forgalomba helyezve nem van - (jesszus micsoda mondat). Akkor ez most hogy van ez?

Labasmaz 2008.10.16. 16:25:35

Nekem egy '94-ben vett es eladott, majd '98-ban az akkori tulaj altal a forgalombol vegleg kivont autom utan probaltak behajtani a 2005-os (!!!) sulyadot, mert abba a keruletbe koltoztem, ahol az eredeti elado lakott, es igy "megtalaltak" a keruleti nyilvantartasban. :-)

Telefonaltam nekik, hogy ez igy nem lesz jo, kerjek le a BM-tol az auto adatait, es meglatjak. Mondtak, azt nem lehet "csak ugy", mit kepzelek, menjek be, vigyem be az adasvetelit. Mondtam, nem megyek, kulonben is mit akarnak tolem az adasvetelivel 11 ev utan?! Reg kidobtam. Koszonjek meg szepen, esetleg kezet is csokolhatnak erte, amiert szolok egyaltalan a nyilvanvalo balgasaguk miatt, es nem varom meg a feljelentesuket, ami utan meg egy karteritesi pert is akaszthatnek a nyakukba, es meg is nyernem. Hagyjanak logva, visz'hallas.

Erdekes, de soha tobbet nem kaptam csekket a regi autom utan. Megis le lehet kerni "csak ugy" az adatokat a BM kozponti nyilvantartobol?

2008.10.16. 16:34:27

ha már a NYENYI floppilemez szóba került (kicsit off):

a megszűnőben lévő cégemnek (pici bt) valamilyen több évvel ezelőttről volt tébés bevallás elmaradása, húzódott az ügy jó sokáig, végül monduk, hogy jó megcsináljuk utólag a bevallást. küldtek egy floppit, hogy azon kell. az a helyzet, hogy egyetlen otthoni gépben sincs már floppi, a munkahelyemen volt egy ilyen gép, azzal megcsináltuk, elküldtük és rossz volt a lemez. néhány "lemez/levélváltás" után a feleségem bement személyesen a hivatalba, és ott megcsinálták a lemezt...

johnplayer 2008.10.16. 16:47:31

Hivatalnok vagyok... :-) adóügyi.
Sajnos az állampolgárok, csak akkor vesznek a hivatalról tudomást, amikor már a letiltási levelet kapják, vagy valami nagy sz*ban vannak, addig még a saját érdekükben sem mozdulnak meg. (valószínűleg kádári örökség a passzív várakozás, de súlyos pénzekre megy) tudni kell, hogy a gépjárműadó, bár helyi adó, de nem önkormányzatok vetik ki, hanem országos, általános szintű, és ami ebben az ügyben a legfontosabb: éves adó,

Az 1991. évi gépjárműadóból: " 9. § Gépjármű tulajdonátruházása esetén, ha a tulajdonátszállással érintett felek egyike sem tesz eleget a külön jogszabály által meghatározott bejelentési kötelezettségének, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig a 2. § (1) bekezdés szerinti tulajdonos nyilvántartásba bejegyzett lakcíme, székhelye, illetőleg telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság az illetékes a tulajdonváltozással érintett gépjármű adóztatására..."
Szóval szívás, ha az illető bement volna az első csekkel a hivatalba... rendes segítséget kapott volna. Évente 2x küldenek csekket, + 1x úgynevezett egyenlegértesítőt, tehát nem mondhatja senki, hogy nem tudott róla évekig, Mi van. A csekkeken nincs rajta a rendszám, de az egyenlegértesítőn részletesen rajta van, mi után adózik, mi az adó alapja. :-(
Örüljön az ügyfél, hogy csak az adó és pótlékai befizetésével megúszta, mert sajnos már volt olyan eset is, hogy bűncselekményt követtek ez a gépjárművel, és (2008. május 1. után egyetemleges a tulajdonosi felelősség) mondjuk akit éjjel 2-kor visznek el a házból a rendőrök kihallgatni, mert beazonosították a kocsit, az költözhet a szomszédok elől máshová, és a zsaruknak is valószínűleg órákig magyarázhatja, hogy nem övé volt a kocsi, eladta, de mire azt elfogadják... Jó ha megvan az adásvételi. A bontók papírjaival is sokan visszaélnek, NEM minden bontó fogadhat be gépkocsit! sokan (ork, SIC) bűnözők, csak nem merik/akarják felszámolni őket, tehát, a bontóknak is európai uniós papírt kell adniuk a feldolgozott kocsiról, márka, típus szerint. Sima adásvételi itt sz*rt se ér.

ui: egy hifitorony, vagy TV vásárlásakor az emberek napokig vajúdnak, utánanéznek a dolgoknak. Érdekes, hogy pont a komoly ügyekben, (ingatlancsalásokra és a gépjárművel való visszaélésekre gondoljatok) miért nem gondolkodik és cselekedik felelősen az ügyfél?

ui2: a tisztviselőket nagyon erős minőségpolitiaki követelmények fogják, tehát mindig segítenek, csak oda kell menni, és kérdezni kell! Miértünk vannak, és rosszul fizetettek, agyondolgoztatottak (kérem, itt nem a minisztériumi, megyei kongó folyosós hivatalra kell gondolni, az unalomba fulladó dolgozókkal, hanem, mondjuk egy vidéki város szűkös keretből gazdálkodó önkormányzatát) a lakosságot ellenük uszítják, kevesen vannak, sok létszámleépítés után, rossz munkakörülmények között, és mégis mindenki őket szidja?!

johnplayer 2008.10.16. 16:48:50

Bocs a rossz hejesírtásért.

Az igazi Trebics 2008.10.16. 17:02:15

johnplayer-hez csak enyit tennék hozzá:

35/2000. (XI. 30.) BM rendelet
a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

76/A. § (4) A gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését a változástól számított 15 napon belül, a régi tulajdonos a tulajdonjog változásáról készült okirat benyújtásával (megküldésével) teljesíti.
(5) A (4) bekezdésben foglalt bejelentési kötelezettség teljesítésének tényét az érintett járműnél a közlekedési igazgatási hatóság a nyilvántartásba rögzíti.

isti77 2008.10.16. 17:13:06

"...aki kocsit cserél az köteles abban az évben mindkettő után fizetetni."

Egy nagy lóf..., már elnézést. Ezt nagyon rosszul tudta(?) az "illetékes".

Adott évben az után az autó után fizeted a teljes évi gépjárműadót, amely tárgy év január 1-jén a tulajdonodban volt.
Az új autód után egyáltalán nem fizetsz adót abban az évben, amikor vetted, viszont cserébe, amikor eladod, legyen ez akár január 2-án, akkor is te fizetsz utána abban az évben, a teljes évi adót.

isti77 2008.10.16. 17:21:16

Ha én valamilyen rejtélyes oknál fogva kéthavonta autót cserélek (de mindig csak egy van a tulajdonomban egyidejűleg), akkor az év végén már 6 autó után fizetnék?

Ha az ominózus önkormányzati "illetékest" kérdezzük, akkor igen.

johnplayer 2008.10.16. 17:53:19

isti77: A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény-t légyszíves olvasd el. Igen, nagy szopxs, ha új autót veszel, a forgalomba helyezést követő hónaptól adózol, és ha közben eladtál akár 6 db autót azok után is adózol az év végéig. :-) Nem én találtam ki, és nem is a tisztviselők, hanem azt a törvény írja elő. Azzal meg vitatkozhatsz. ;-)
Akkor nem fizetsz a régi után adót, ha azt eladás előtt kivonatod a forgalomból, az új tulajdonos visszahelyezteti, és a forgalomba visszahelyezés után hónaptól már adózik, és akkor nem fizetsz az újonnan vásárolt után adót, ha azt nem új kocsiként, első forgalomba helyezőként, hanem használtként vásároltad, olyantól, aki nem vonatta ki eladás előtt a forgalomból. Konyhanyelven kb. ennyi.

gyrgyvrs 2008.10.16. 18:17:05

Johnplayer azt hiszem elmondott mindent a témában.
Nyenyihez még annyit, hogy ebben az évben lehetőség van elektronikusan beküldeni a nyenyit, én egy 2007-es bevallást pótoltam, de elképzelhető, hogy a 2006-os is megoldható, ügyfélkapun keresztül.
Ja, hamarosan anyakönyvi kivonatok is igényelhetők lesznek az ország bármelyik anyakönyvi hivatalából.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.10.16. 18:40:01

Nekem 3 évvel az eladás után még mindig úgy jön ki az adóról a csekk, hogy az én nevemen van a kocsi, de azt már sikerült elérnem, hogy nulla adóval. Nem volt könnyű.
Ráadásul még a vevő helyi önkormányzatától is levelzgettek velem, miszerint már fél éve tilosban parkolok, elfaxoltam nekik is az adásvételi szerződést, hogy keressék a kedves vevőt az ügyben.
Igaz, én sem jelentettem be az adásvétel után, mivel ez a szerződés és a szokásjog alapján is a vevő feladata, én meg nem gondoltam, hogy szándékosan elmulasztja, pedig ezt tette.

Pista Bácsi 2008.10.16. 18:57:49

johnplayer!

Ha még vonalban vagy, akkor válaszolhatnál egy kérdésemre.

A súlyadót két részletben kell ugye fizetni. Ha az első részlet befizetési határidejét lekésem, de a két részletet egyszerre fizetem be, akkor miért kell késedelmi díjat fizetnem?!?!

Az első részlet (x/2 Ft) befizetésével késtem 40 napot, de a második részletet (szintén x/2 Ft) 140 nappal hamarabb fizettem be.

Ennek az akciónak a pénzügyi egyenlege xy kerület önkormányzata szerint x/20 Ft késedelmi díj.

De mi a túróért ?!?!

Mackósajt66 2008.10.16. 19:43:34

A gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást a jogszabály szerint a régi tulajdonosnak kell megtennie a hatóság felé. (Ez logikus is, ugyanis a régi tulaj érdke, hogy a kocsit "leírják" a nevéről.)

Aki annyira kényelmes, hogy ezt rábízza a vevőjére (és nem is ellenőrzi, hogy a vevő tényleg átíratta-e a kocsit), az jól megszívhatja.

Kb. ennyi a tanulság.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.10.16. 20:31:39

Mackósajt, eddig már négyszer adtam-vettem autót, és minden szerződésben ki volt kötve, hogy ez a vevő kötelessége, mármint a bejelentés. És eddig működött is, egy kivétellel.

Amúgy nem tudom, milyen súlyadóról beszéltek, tudtommal a teljesítmény az adó alapja, semmi köze a súlyhoz...

Lacibetyár 2008.10.16. 20:38:39

D.S.:
A vevőé a felelősség, így az eladó akár el is felejtheti, nincsen semmi jogkövetkezménye, de a józan paraszti ész szerint egyszerűbb az adásvételt az eladónak is bejelenteni, mint esetleg később pereskedni a vevővel, a téged ért idegi megterheltség anyagi vonzata miatt. Dehát aki szeret pereskedni, annak igazán mind1.

nokri 2008.10.16. 20:39:26

Pista Bácsi: ha elmulasztod ez 1. félévi határidőt, elkezd ketyegni az óra... a te esetedben 40 napot. az, hogy a 2. at előbb fizeted meg az magánügy, az óra nem fog visszafele pörögni!!! emberek ez ADÓ!!! nem vicc

Daily Shark: 2007. jan 1. óta a teljesítmény és az évjárat az adó alapja, de csak a személygépkocsi és a motorkerékpár esetében, a többi (teherautó, vontató, utánfutó stb) maradt a súly alap

és még valami, ha az Országos Nyilvántartásba NINCS bejegyezve, hogy te 5 éve eladtad, mert EGYIK fél sem jelentette, be akkor a gépjárműadó szempontjából SENKIT nem fog érdekelni az adásvételi-d, mert az Országos Nyilvántartás alapján adózól és nem egy polgárjogi szerződés alapján!!!

nokri 2008.10.16. 20:42:05

ja igen, polgári perben természetesen az adásvételi alapján visszaperelheted a vevőtől az adó összegét, de akkor is neked kell előbb megfizetned, mert a Te neveden ragadt, max ha játszod a sértődöttet majd meggondolod ha a végrehajtó elviszi az épp neveden lévő autódat a régi adója miatt.

johnplayer 2008.10.16. 20:47:23

Pista bácsi: ha az első félévi adó befizetési határidejét (általában folyó év március 15-e) lekésted, akkor (fejből írom) a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd részét kell naponta fizetned adópótlék gyanánt. Magyarul késedelmi kamatot fizetsz, ez mindenhol így szokásos. (bankoknál, mobiltelefon befizetésnél, stb.) Az, hogy a másik részletet előbb fizetted be, az itt nem játszik, mert a pótlék már automatikusan (számítógépes program által kiszámolva) jön rá a befizetendő késedelmes összegre, mert azt nem fizetted be időben.
A másik félévi adót is elég lett volna a határidőig (szept. 15.) befizetni.
Arra az előre befizetett összegre kamatot az önkormányzatok neked nem adnak, nem számítolnak vissza, nem bankok. :-)) De visszaigényelheted a túlfizetést bármikor, csak vigyázz, az újra esedékes összeget időre küld vissza.
Van tv. amiben le van írva, szvsz a Helyi adókról szóló 1990. évi C. tv.

Ezeknek? 2008.10.16. 21:43:57

Ha ezt az ügyet gyorsan akarod lerendezni, akkor menj be az okmányirodába az adásvételivel és egy nyilatkozattal, miszerint megtörtént az adásvétel, adatok, stb. Ott ezt iktatják, amiről azonnal /!/ kapsz egy papírt, ezzel sétálj át az adóügyre, itt is írj egy nyilatkozatot, leírva az egész esetet és adj be minden papírt.
A végeredmény az lesz, hogy a tárgyévi adón kívül nem kell majd fizetned. /Ne kérdezd, miért van ez így!/ Erre két lehetőséged marad: vagy befizeted a tárgyévre és megpróbálod visszaperelni a mostani tulajdonostól, vagy, ha még nem járt le a fell. határidő, illetékkötelesen megfellebbezed. Nagy az esély rá, hogy elutasítják.
Legközelebb a vevőtől függetlenül jelentsd be az eladás tényét.

Gabriel_MTB 2008.10.17. 08:49:03

johnplayer:
Le sem tagadhatnád, hogy (adóügyi) hivatalnok vagy. Ugyanúgy elbeszélünk egymás mellett.
A hivatal akkor végzi jól a dolgát, ha a polgár minél kevésbé veszi észre. Ha nem tűnt volna fel, bementem és nem kaptam segítséget. Sem akkor, sem a későbbi levelezésben nem említették meg, hogy a vevő valószínüleg nem tett eleget a szerződésben lévő igéretének és ezért rohanjak az önkormányzatba.
Nem a csekken kerestem a rendszámot.
Meg ugye örüljek, hogy nem lőnek le...
Meg kellett volna kérdeznem, hogy: Ugye nem számít az, ami adásvételi szerződésen szerepel? Ennek ellenére minen felelősség engem terhel?
Nonszensz. Ezt csak akkor kérdezhetem, ha már tudom a választ. Akkor meg már minek.
Amúgy éppen az a gondom, hogy az önkormányzat (elvben) nem ellenérdekelt fél, tehát elvárom, hogy úgy is viselkedjen.

Daily Shark:
Tudom, hogy nem súlyadó a hivatalos neve, de így mindenki miről van szó.

Ezeknek?:
Az okmányirodában már elintéztem. A tárgyév az eladás évét jelenti (amit már befizettem) vagy az eladás és a bejelentés közti éveket.

nokri 2008.10.17. 09:09:33

a tárgyév a bejelentés éve! de idézek, mert gyorsan felejtetek, tehát Gjt. 2.§ (5) "(5) Gépjármű tulajdonátruházása esetén, ha a tulajdonátszállással érintett felek EGYIKE SEM TESZ ELEGET a külön jogszabály által meghatározott bejelentési kötelezettségének, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig az (1) bekezdés szerinti tulajdonos az adó alanya." ez pedig az, akinek a nevén szerepel az Országos Nyilvántartásban...

isti77 2008.10.17. 11:07:36

johnplayer: amit leírtál, az nekem azért új, mert én 3-4 évente autót cserélek, és eddig mindig az általam leírt módon kaptam a csekkeket az önkormányzattól.
Amikor először vettem saját autót, az augusztusban volt (talán '96-ban), mégsem fizettem utána az év hátralévő részére.
Az utolsó autócserém pedig tavaly februárban volt, mégis a régi után fizettem még a tavalyi második félévet is.
És mivel nem is tette eddig szóvá senki "hivatalos" részről a fentieket (én meg hülye lennék, hiszen csak jól jártam vele, mivel azóta folyamatosan volt autóm, és mindig az öregebbet cserélem fiatalabbra, tehát a csere évében mindig az "öreg" után kirótt "korkedvezményes" adót fizettem), úgy gondolom, ez akkor rendben is van így.
Lehet, hogy te tudod jól, a III. kerületi önkormányzat mégis az általam leírtak szerint járt el eddig mindig.

isti77 2008.10.17. 11:08:48

Ja, még valami: mindig bejelentettem 8 napon belül a cserét/új vásárlást.

nokri 2008.10.17. 11:36:43

isti77: használtautó vásárlásakor csak a köv évtől fizetsz, de Vadonatúj, első forgalomba helyezett autónál a forgalomba helyezést követő hónaptól te vagy az adóköteles személy. az, hogy fiatalabra cseréled, az nem jelenti a vadonatúj autó vételét a pl 2-3 évesen vett autódnak meg az előző tulaja fizeti a vétel évében az adót

johnplayer 2008.10.17. 17:02:04

Gabriel_MTB: Sajnálom, ha hozzánk jössz be, akkor hidd el, bármelyik munkatársam biztosan tájékoztat. Nem minden Önkormányzat és tisztviselő egyforma...
Vagy téged lehet, hogy lelőnénk? :-)))

Nem ide tartozik, de már szerencsére ott tartunk, hogy tudunk külön megfogalmazott levelet is írni minden ügyintéző gépéről akár minden ügyfélnek külön. Képzeld el, két hónappal ezelőttig csak 1 db DFX5000 nyomtatónk volt, és 1 db kisebb HP lézer, a csoportvezető gépén, és csak azon volt Word. Mondjuk én azzal kezdtem, hogy felraktam a saját gépemre és utána mindenkinek egy Openoffice-t, de soxor meg kellett mutatnom a licencét, míg beletörődtek... (ingyenes hivatali használatra is, csak ugye a számtechek. elestek a zsebbejutaléktól.) (sic)

Nekem pl. ott van kinyomtatva az egész Gjt. és ha kell oda is adom az ügyfélnek elviheti. Nem olyan sok oldal az egész.

doondee 2008.10.17. 18:18:29

A kérdésem a következő:egy december 30-án eladott saját autó esetében,amikor a bejelentésre azévben már nincs mód,a következő évi adót nekem kell megfizetnem,függetlenül az eladás dátumától?!
Az okmányiroda a jogszerűtlenül eljáró (nem bejelentő) új tulajdonos nevére az adásvétel dátumától írja át az autót forgalmi szerint,így a nyilvántartás alapján mindketten fizetünk?

Ezeknek? 2008.10.18. 00:16:46

Gabriel_MTB
A tárgyévre az eladás évét /tehát az utolsó évet/ értettem, ha az már be van fizetve, akkor jó.

johnplayer 2008.10.19. 13:46:16

doondee: NEM, ha január 15-ig megte3szed a bejelentést, akkor az okmányirodában el kell fogadniuk előző évinek, tehát van egy kis "átfutási idő" pontosan a felvázolt szitu miatt. De ha csak május 15-én jut eszedbe, az már késő. Különben a bejelentést nem kell megejteni személyesen, be lehet küldeni az adásvételivel egy megbízottat (pl. a nagymamát) vagy még egyszerűbb: tértivevényes levélben beküldeni az adásvételi másolatot, és a tértivevényre felírni a megjegyzés rovatba, hogy mit küldtél, és jól megőrizni a szelvényt.

doondee 2008.10.20. 17:38:57

Köszönöm,kedves johnplayer.
Apám az érintett,neki egyáltalán nem jutött eszébe bejelenteni,csak mikor megkapta a felszólítást.
Tehát a hatóság követelése jogos,ráadásul egész évre.
Mellesleg hogy legyen benne egy csavar,a vevő mogássérült,tehát mentesült volna az adó megfizetése alól.
Kedves kis tanulópénz...
süti beállítások módosítása