Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Vontatmány és beismerés

2008. július 17. - zugügyvéd

Úgy látszik a nyár slágerei a közlekedési szabálysértési ügyek lettek. Az alábbi horror kamionos történet is ezek közé tartozik. A Zugügyvéd alapvető tanácsa az: semmiképp nem szabad beismerni a ártatlanul a vétkességet még kényszerítés hatására sem.

 

 

 

Tisztelt Zugügyvéd!

 

 Kérem állásfoglalását a következő ügyben!

 

Néhány hónapja történt az alábbi eset, mely – várakozásommal ellentétben – első fokon rám nézve terhelő kimenetelű.

  

Éjféltájt autókáztam hazafelé, utam során érintettem az M0 autóutat. Az autóútra felhajtás közben egy kamion haladt előttem. A gyér forgalomnak köszönhetően gyakorlatilag lassítás nélkül (60km/h) tudtam besorolni a szélső forgalmi sávba, ahova az előttem haladó kamion is besorolási szándékát jelezte. Miután én már besoroltam, elősegítvén a besorolását lassítottam. Néhány másodpercre rá a mögöttem időközben utolérő kamion nagy sebességgel (megítélésem szerint kb 40-50 km/h sebességgel) nekiütközött az autómnak. Az ütközés után még nagyjából 50-70 métert tolt az úton.

 Szerencsémre és egyben szerencsétlenségemre az előttem besoroló kamion már elhaladt, elkerülve így, hogy maguk közé préseljenek.

  Miután elfogyott a lendületünk lehúzódtunk az útpadkára. Kiszálltam az autóból és kissé szédelegve megkezdtem a károk felmérését, miközben a hátulról érkező kamion sofőrje kissé sápadtan kérdezgette, hogy „nincs ugye semmi bajom, ne haragudjak, nem vette észre, hogy lassítok”. Mondtam, hogy jól vagyok, és hívtam rendőrt. Miután letettem a telefont, mellém lépett még két úr, és „kitépem a szíved, ha azt mondod, hogy mi voltunk a hibásak” köszöntéssel elmondta, hogy neki mennyire halálfélelme volt, hogy itt most meghal az ütközésben. Nehezen tudtam felfogni hogy honnan került ide még kettő, akiket újabb két ember követett, hiszen ennyien már nehezen férnek bele a kamionba, amikor is megláttam, hogy a kamion, amelyik belém ütközött egy másik kamiont vontatott merev rúdon, és a vontatmány mögött még egy furgon is parkol.

 

Felmérve a kialakult helyzetet, beleszámítva a – mint utóbb kiderült – vontatott jármű sofőrjének tettlegesség közeli állapotát és a nem múló émelygésem úgy döntöttem, elvállalom a felelősséget. Mivel betétlapot senki sem tudott előhúzni, így lassan megérkeztek a rendőrök is.

 

 Előkerült a tachográfap, melyen saját szememmel láttam a 90km/h körüli sebességét a járműnek, valamint a vontatmány sofőrje büszkén jelentette ki, hogy már mintegy 100km óta vontatják egymást autópáján és autóúton. Rendőrök fotóztak, utasítottak, üvegszilánkokat söprögettek.

  

 Helyszínelést követően a közeli rendőrőrsön megtettük a vallomásunkat mind én, mind a kamion sofőrje, mind a vontatmány sofőrje. A vallomásomban vétkesnek vallottam magam abban a tekintetben, hogy lassításra kényszerítettem a mögöttem haladót. Émelygésemben és kialakuló fejfájásomban elfogadtam a rendőrök – fotóval illusztrált – azon álláspontját, miszerint az ütközés pillanatában az általam vezetett személygépkocsi nem tartózkodott teljes szélességében a szélső forgalmi sávban.

  Miután minden papírral végeztünk elindultam hazafelé, de nem szűnő fejfájásom miatt a baleseti ügyelet felé vettem az irányt. 48 órás megfigyelés mellett egy szilánkot találtak az egyik nyakcsigolyám mellett, így nem beszámíthatónak nyilvánítottak.

  Kórházból kijövet után jeleztem a rendőrkapitányságnak, hogy – tekintettel az akkori állapotomra a vallomásom nem vehetik figyelembe – újabb vallomást kívánok tenni. Több telefonhívás alkalmával több ügyintéző is mondta, hogy most éppen nála van, de nem ő az illetékes, és hogy majd kedden reggel lesz a megfelelő előadó kezében. Kedden reggel újra próbáltam, amikor is az előadó tájékoztatott, hogy már meg is hozta a határozatot, amit már postára is adott.

 

 A határozatban elmarasztalták a kamion sofőrjét „a balesettel összefüggésbe nem hozható szabálysértés miatt” (a megengedett 40km/h helyett a !!!tachográf szerint!!! 60km/h sebesség miatt), és a rá kiszabott büntetés mintegy KÉTSZERESÉRE engem is, szabálytalan sávváltás miatt. A határozatban nincs említés sem arról, hogy már 100km óta vontatnak tilosban, sem a tachográf adata nem helyesen van leolvasva. A teljes nyomozati anyag !!!NEM TARTALMAZZA A TACHOGRÁF MÁSOLATÁT!!!

 

 

 

 

Mindezek tekintetében kérném állásfoglalását, miszerint érdemes-e az ügyet másodfokra tovább vinni, vagy a beletörődés, és annak elkönyvelése, hogy MAGYARORSZÁGON HÁTRAFELÉ IS OSZTUNK BETÉTLAPOT valamint HA TÖBBEN VAGYUNK, AKKOR ÚGYIS MI NYERÜNK elvek működnek.

 

 

 

 

Tisztelettel…
 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr42572945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.17. 17:30:22

Az. Jótanács! Semmiképpen sem szabad ártatlanul beismerni! Akkor lenne 8 napon túl gyógyuló beismerő vallomás is.

Teker 2008.07.17. 18:34:06

welcome to abszurdisztán.
nem érdemes fellebbezni. legalábbis nem éri meg neked. ugyan nem írtad milyen összegre bírságoltak, de szinte biztos, hogy az ügyvédnek többet kéne kifizessél a képviseletért.

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.07.17. 18:40:47

Semmit nem szabad elismerni sajnos.
A rendőrnek az az érdeke, hogy mielőbb lezárja az ügyet, minél kisebb macerával, az igazság és a jog a legutolsó a szempontok közül :(

währenßhöhleigkeitigchen 2008.07.17. 18:41:15

Nem jogász, ezért csak a jövőre nézve:
Ha rosszul vagy, hívj mentőt. Furcsálom, hogy a rendőrök nem kérdeztek rá, hogy kell-e mentőt hívni. A hátulról belemenésnek, ha émelyegsz, rosszabb következménye is lehetett volna mint aszilánk. És addig se ismerhettél volna el semmit ...

akira2 2008.07.18. 06:48:40

A leírásodból nagyon is hihetőnek tűnik, hogy minden úgy történt, ahogy leírtad, és ha ezekete a tényeket bizonyítékokkal is alá tudod támasztani, akkor mindenképpen érdemes fellebbezned - legalábbis én így tennék a helyedben.

Nem tudom, hogy tachograf adatait be lehet-e citálni a bíróságra, de ha igen, akkor egyértelmű, hogy miért ment meked a kamion. Éegalább 2X annyival ment min a megengedett, így eleve lehetelen volt megállnia, mindegy is miért fékeztél.

Azért amit állítasz, azt igyekezz tárgyi (pl. fénykép) bizonyítékokkal is alátámasztani, mert sajnos a puszta logika alapján kisebb esélyed van.

Sok sikert szurkolok...:)

fghjk12345 2008.07.18. 08:41:40

Ez a kép nem a Párbajból van?

Salgo2 2008.07.18. 10:17:14

"Ez a kép nem a Párbajból van? "

De bizony.

hawkeye 2008.07.18. 14:09:27

Azóta se készült ilyen jó film az értelmetlen erőszakról....

Az értelmetlen erőszakosak viszont azóta is egyre szaporodnak...

Sutty ! 2008.08.03. 01:20:21

Nem tudom ,hogy időbe van -e,de azt tudom ajánlani semmi képen se felebezzél!Nem azért mert nincs igazad .De ha kéred, indokolni fogom miért.

whxxx 2008.08.11. 10:50:57

Sutty!

Kérlek, indokold...

Suttyó 2008.08.12. 23:51:20

Azért,mivel most már igazából nem a károkozóval fogsz vitatkozni,hanem a rendőrséggel.Ebben az esetben a bíróság csak azt engedi elmondani illetve figyelembe venni ami a hatóság döntését helyben hagyja.ROSSZABB ESETBEN MÉG JOBBAN MEGBÜNTETNEK!Gondolom ezt idáig érted .De van még rosszabb eset is amikor,hogy nem fizetsz egy fillért sem! De azt nem hiszem ,hogy akarnád !Mivel említetted hogy sérülés volt részedről,ezért esetleg igazságügyi szakértőt bevonhatnak részedre. Amint említettem,lehet,hogy nem fizetsz ,de a jogsidat teszed kockára .A többit meg a képzelő erődre bízom .Hát ezért !Erre mondják azt:amit a révnél nyersz,a vámnál ez esetben elveszted !

-=Ger=- 2008.08.24. 21:21:33

Hali!
Az jutott eszembe, hogy mi lenne ha elkövetnék egy közlekedési szabáysértést és azt látja két rendőr, de többen ülünk az autóban.
Mivel mi vagyunk többen bármit le lehetne tagadni ?
süti beállítások módosítása