Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Cégeljárás és XML

2008. június 30. - zugügyvéd

A Zugügyvéd is közzéteszi az alábbi tájékoztatást az E-cégeljárás kontra józan ész jelenlegi állásáról. A kötelező alkalmazás holnap lép életbe. A Zugügyvéd kíváncsi hány tájékoztatás jön még a közeljövőben és hány kolléga érti meg ebből  pontosan, hogy mit jelent  az XMLformátum.

 


Nyomtatványok formátuma


A kérelem formanyomtatványát kizárólag XML formátumban lehet benyújtani.
A cégszolgálat automatája július 1-jétől nem engedi át azokat a kérelmeket, amelyekben a formanyomtatvány nem felel meg a cégszolgálat honlapján közzétett XML sémadefiníciónak.


A cégszolgálat automatája az informatikai ellenőrzés során az e-aktában szereplő, A kérelem formanyomtatványa nevű dokumentumot vizsgálja.
A cégszolgálat elutasítja a kérelmet, ha a A kérelem formanyomtatványa nevű dokumentum nem XML formátumú (hanem pl. egy szkennelt irat és PDF formátumú), vagy XML formátumú, de nem felel meg a cégszolgálat honlapján közzétett XML sémadefiníciónak.
Ebben az esetben a Ctv. 38. §-a szerint a cégszolgálat nem küldi tovább a cégbíróság felé a kérelmet.


Nyomtatványkitöltő alkalmazások


Az utóbbi egy hónapban elérhetővé váltak azok a nyomtatványkitöltő szoftverek, amelyek már megfelelnek a cégszolgálat által közzétett követelményeknek, és helyes XML formátumban mentik el a nyomtatványt.
A szoftverek által előállított nyomtatványt nem kell kinyomtatni és aláírni, hanem közvetlenül a kérelem e-aktájába kell illeszteni.
Új cég alapítása esetén a cégbíróságok megkövetelik, hogy az ÁFA nyilatkozaton szerepeljen a cégképviselő aláírása, ezért ezt a két oldalt továbbra is ki kell nyomtatni, aláíratni, majd visszaszkennelni.


Nyomtatványkitöltő alkalmazások megfelelősége


A nyomtatványkitöltő alkalmazások megfelelőségét a Magyar Ügyvédi Kamara is teszteli.
Levelünkhöz csatoljuk a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének tárgybeli tájékoztató levelét.
 

Végzések kézbesítése, átvétele


2008. július 1-jétől a cégbíróság nem közvetlenül a végzést küldi meg a jogi képviselő részére, hanem egy értesítő e-mailt küld, amelyben tájékoztatja, hogy új végzése érkezett.


A jogi képviselő a végzéshez csak akkor jut hozzá, ha előbb aláírja minősített elektronikus aláírással, hogy a végzés kézbesítve lett a részére.
Az értesítő e-mail részletes útmutatót fog tartalmazni az átvétel lépéseiről.
Amennyiben a jogi képviselő 3 munkanapon belül nem veszi át az elektronikus végzést, akkor a cégbíróság írásban is megküldi a végzést (Ctv. 39. § (2)).
e-akta aláírása vagy minden dokumentum aláírása


A 2008. évi XXX. törvény módosította az ügyvédi törvényt és a cégtörvényt, és egyértelművé tette, hogy július 1-jétől elegendő a teljes e-aktára elhelyezni egy XAdES-T típusú időbélyeges aláírást, nem kell minden dokumentumot külön-külön aláírni.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a bejegyzési és változásbejegyzési kérelmeket július 1-jétől kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani.

 

 

 Tájékoztatás intelligens nyomtatványkitöltő programról


A Magyar Ügyvédi Kamara tájékoztatása az elektronikus cégeljáráshoz szükséges intelligens nyomtatványkitöltő programokról

Korábbi körlevelünkben jeleztük, hogy az ügyvédi kar érdekeinek érvényesítése érdekében megkerestük a nyomtatványkitöltő programok előállításával foglalkozó cégeket azzal a kéréssel, hogy programjaikat az IRM 2008. július 1-től előirt követelményeinek való megfelelés érdekében mind műszaki, mind alkalmazási szempontból tesztelhessük.
A megkeresett szállítók a következők: KjK Complex, Vibastyle Kft, Egov Kft, Net-Solicitor Kft, HVG-ORAC Kft. Ezek közül a Vibastyle Kft, Egov Kft, Net-Solicitor Kft, elfogadta felkérésünket.


A műszaki-alkalmazási célú ellenőrzéshez a MÜK Informatika tesztelési irányelveket dolgozott ki, amelyeket a felsorolt vállalkozóknak, valamint négy ügyvédi irodának jutatott el, kérve véleményüket a programok használhatóságáról.
Az IRM az ügyvédi kamarák vezetői számára 2008. június 23-án konzultációt szervezett, melyen részt vettek a fővárosi cégbíróság és az IRM képviselői is. A megbeszélésen bejelentették, hogy az IRM honlapján a KjK Complex szoftvercsomagja lesz ingyenesen elérhető.


Mindezekre tekintettel az ellenőrző vizsgálatba bevontuk a KjK Complex ingyen letölthető programját is. Minderre azért is szükség volt, mert az IRM képviselője a megbeszélésen bejelentette, hogy a Tárca nem vizsgálja a KjK Complex nyomtatványkitöltő programcsomagjának megfelelőségét.


A tesztelési folyamat mind a mai napig nem zárható le. Ennek fő oka, hogy a programcsomag szállítók a 24 cégformára és névfoglalásra, azaz a 45 nyomtatvány kitöltésére alkalmas programot, egy kivétellel nem készítették el. A KjK Complex jelenleg elérhető programja két cégformára vonatkozik és a közölt verzió fejlesztésre szorul.
Eddigi elemzések alapján az EGOV Cégirnok programcsomagja teljesíti az IRM követelményeket. A programcsomag azonban csak térítéssel vehető igénybe. Reményeink szerint a Vibastyle Kft 2008. június 23-án átadott tesztprogramjának, valamint Net-Solicitor ígért tesztprogramjának vizsgálata is a közel jövőben eredményesen lezárul.
A MÜK feladatának tekinti az ügyvédek érdekeinek képviseletét és reméli, hogy az IRM rendeletben foglaltaknak megfelelően az elektronikus cégeljárás KjK Complex nyomtatványkitöltő programcsomagja az IRM Cégszolgálat honlapjáról a szükséges szolgáltatásokkal, ingyenesen mielőbb hozzáférhető lesz. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a többi szolgáltató is lehetőséget kaphasson az IRM Cégszolgálat honlapján a megjelenésre, a szolgáltatási feltételek közlésével. Az IRM-től kapott szóbeli tájékoztatás alapján ennek nem lesz akadálya.


Budapest, 2008. június 26.


Dr.Bánáti János
elnök

69 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr11546558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e-bojtár · http://e-bojtar.hu 2008.06.30. 20:03:50

A legnagyobb baj azzal van, hogy a szereplők közül a cégbíróságok nem akarják az elektronikus cégeljárást. A minisztériumban nem értik a technikai hátteret és csak Budapest határáig látnak el.

Az ügyvédek meg csinálnák de az irányító és a fogadó oldalon telje a káosz.

Jól jellemzi ezt, hogy XML formátumban beadott kérelmet június elején a cégszolgálat visszadobta.

Az is szép volt amikor kiderült, hogy minden dokumentumra kell aláírás. Aztán az, hogy mégse.

Megint szép magyar történet, hogy két teljesen azonosan beküldött cégügy közül az egyiket elutasította a cégbíróság a másikat pedig bejegyezte. Mert más cégbíróhoz került.

Holnaptól pedig minden eddiginél több elutasító végzés fog születni.

ajandeknapmintnap.info · http://www.ajandeknapmintnap.info 2008.06.30. 20:30:54

"Holnaptól pedig minden eddiginél több elutasító végzés fog születni."
-Ez lehet, de legalább gyorsabban csinálják. A programot beállítják arra, hogy csak minden 10. legyen elfogadva, a többi elutasítva :)

Freelife 2008.06.30. 20:53:49

Teljes a káosz....
Én arra lennék kíváncsi, hogy mikor csinálnak valóban platformfüggetlen programokat, ami Apple és Linux-os gépeken is fut. Most, hogy az XP kifutott és a Vista egy halom katasztrófa, elgondolkoztató lenne.
Mondjuk egy weben kitölthető, a szerveroldalon rögtön ellenőrzött dologról beszélek.
Miért kényszerítenek rá a Microsoftra, ha és más platformot használok. Ez nem ütközik a gazdasági versenyszabályokba?

ugyvedblog.admin 2008.06.30. 21:06:39

e-bojtár: holnaptól lehet csak használni az xml formátumot, nem értem, mi abban a csoda, ha a CB visszadobta?

Én azt az infot szereztem be ma a complextől személyesen magától :), hogy az irm honlapon már a jó verzió van fent, de egy-két napon belül a tökéletes lesz :) Szóval, enyhén szólva nem teljesen igaz, hogy a KJK-s csomag "kiforratlan". Biztos jó sokan megvették az egov-ot, a ma megkapott 26.-i keltezésű hírlevél szerint ugyanis csak az a megfelelő :S

Én személy szerint nem is akarom megérteni az xml jelentését, elég, ha legalább azt nem kell beszkennelni :)

dfxwarrior 2008.06.30. 21:20:19

1.) A cégeljárás folyamatosan és szükségtelenül elbonyolódott. A bírák megyei bírói fizetéssel intéztek tisztviselői feladatkört, a 10-szeresére duzzadt létszámú ügyvédi kar számára pedig mindennapi kenyérré vált.

2.) Az egyszerűsítésre megérett az idő, az elektronikus cégeljárás európai trend. Az elektronikus eljárás magyar változata annyiban sántít, hogy pl. Németországban közjegyző intézi a cégeljárást, így az iratok közhiteles kezelése talán jobban megoldott azt követően, hogy a cégbíróságon nincs eredeti irat.

3.) Az ügyvéd-kényszer az ügyfelet, elektronikus cégeljárás kizárólagossága pedig a jogászi szakmát állítja kényszerpályára, azt vetíti előre, hogy egyre inkább obskurus számítástechnikai megfontolások fogják helyettesíteni a jogi eljárást, és egy idő után az informatikai szolgáltatók diktálják az eljárásjogot. Ez nagyjából már ma is így van.

4.) A elektronikus aláírás hitelesítés egy merő fikció, hiszen a cégeljárásban például hitelesítő-kártyát csak akkor használ normális ügyvéd, ha a titkárnője szabadságon van.

5.) Az elektronikus eljárás megítélésem szerint a jelenlegi formájában csak ott elfogadható, ahol tisztán technikai jellegű feladatot lát el. Az adóhivatali eljárásban is fel fog még merülni, hogy a könyvelő valótlan adóbevallása milyen büntető jogi konzekvenciával jár a megbízóra nézve, ha a könyvelő 80 éves, és mindent magára vállal.

2008.06.30. 21:34:51

A posztban szereplő kérdésre (mit jelent az XML formátum?) elég egyszerű a válasz, ha az a kérdés, hogy mit jelent ez az XML formátum a végfelhasználó, adott esetben a jogászok számára. A válasz:

Az XML egy adatformátum, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó választhasson (vagy írasson) egy másik programot , amennyiben valami miatt nem tetszik az a szoftver, amit pl. a KJK Complex, vagy akárkicsoda bocsájt rendelkezésre. Nyílt formátum, ezért a kérdéses elektronikus dokumentum előállítása bármilyen rendszeren (Apple, Linux, Windows, akármi), sokféle eszközzel megvalósítható.

A szerencsétlenkedés az, amit nem értek, hiszen egy ilyen XML dokumentum előállítása egyáltalán nem rakétatudomány. Az összes modern szoftverfejlesztő eszköz tartalmaz egyszerű megoldást arra, hogy létrehozza és a megadott séma szerint ellenőrizze a dokumentumot. Szóval egy profi szoftverfejlesztő cégnek ujjgyakorlat, hogy ezt a rendszeréhez illessze.

Gondolom a jogászokat jó sokat vakították az informatikai partnereik, hogy ez micsoda egy bonyolult dolog. Így megy ez Lehúzásországban. Ha meg tényleg túl sok nekik ez a meló, akkor el kell gondolkozni a partner leváltásán. Tényleg nem fikázásból, de az XML-nél nincs jelenleg egyszerűbb megoldás az ilyen típusú adatok előállítására.

OkoskaTo:rp 2008.06.30. 21:49:14

Az XML teljesen platformfüggetlen (ezért is lényegesen jobb, mint a Word-Excel-PowerPoint szentháromság). Akár egy Notepaddel is tud írni ilyet, aki ért hozzá.

idi admin: "egyre inkább obskurus számítástechnikai megfontolások fogják helyettesíteni a jogi eljárást, és egy idő után az informatikai szolgáltatók diktálják az eljárásjogot." Hát ez jó nagy hülyeség. Az XML-nek semmi köze a szolgáltatókhoz, és az eljárásjoghoz. Vagy egy papír alapú beadványnak nincsenek meg a formai kötöttségei? Az új bevallás formai szabályait írja le az XML séma, de a tartalmi részét ugyanúgy a jogászok szülik meg. A séma arra jó, hogy mondjuk ellenőrizni lehet _formailag_, hogy egy születési időhöz beírt adat valóban dátum-e. Elektronikus adóbevallást láttál már? Az ABEV.EXE és a hozzá letöltött űrlap a formai kényszer, de a szabályok forrása nem az informatikus, hanem az Országgyűlés.

dfxwarrior 2008.06.30. 22:23:06


Szerintem amit Te írsz, az egy jó nagy húlyeség. Ma XLM, holnap Bill Gates, holnapután az ellenkezője. Az intelligens nyomtatvány-kitöltő programba pedig beírod a TEÁOR számot, aztán semmi, gépelheted be a szöveget.

Nem vitatta senki, hogy a számítógép jó dolog, de a helyzet úgy áll, hogy nem a jogi célszerűség, hanem az informatikai kivitelezhetőség és más jogon kívüli szempontol fogják az eljárásjogot a kelleténél jobban befolyásolni. Lásd. időbélyeg mizéria, még csak most vezetik be a rendszert, de már kellően zavaros. Az elektronikus aláírás hitelessége egy fikció, és ez főleg egyedi ügyeknél lesz komoly probléma. Az elektronikus ügyintézés kizárólagosságára nincs társadalmi igény, ez a szokásos voluntarizmus.

szaGértő 2008.06.30. 22:49:07

Már várom azt a kérdést, hogy hova kell ragasztani az időbélyeget. :)))))

dfxwarrior 2008.06.30. 22:54:44


Az időbélyeget helyes gyakorlat szerint a homlok közepére kell ragasztani. Ha elküldök egy beadványt a cégbíróságra ott úgy is regisztrálják az átvételt, sőt digitális tértivevény is küldenek, mihez képest teljesen közömbös, hogy a titkárnőm tegnap reggel vagy ma délben szkennelgette egyenként a mellékleteket.

e-bojtár · http://e-bojtar.hu 2008.06.30. 23:26:30

Aranyhalacska, a technikai átállások sose mentek egyik napról a másikra. Ez a jogban elfogadott lehet de a gyakorlati életben szükséges lehet a rendszerek ideiglenes egymás mellett működésére.

Főleg olyankor amikor ez egy egyszerű technikai kérdés: eddig elfogadtam A-t, holnaptól efogadom B-t is(!), majd két hónap múlva nem fogadom már el A-t. Ja, ehhez nem árt tudni, hogy A és B megoldást is én találtam ki csak közben meggondoltam magam :-)

Egyébként az XML jó, tényleg platformfüggetlen. De az utalványmintát digitálisan aláírni csak IE-ben lehet.

Az IRM honlapján lévő intelligens programról pedig a Complex supportja vallotta be, hogy a minisztérium kérésére kivették belőle a kényelmi funkciókat. Érti ezt valaki?!

visin 2008.06.30. 23:27:56

Eddig csak ügyfél oldalról voltak megjegyzések, de ha nekem jók az információim a Fővárosi Cégbíróságon az összes vezető azért mondott le, mert az új eljárási szbályokat, határidőket a meglévő személyi és különösen technikai feltételekkel nem lehet teljesíteni!
Tuti a káosz a fővárosban, sokak szerint talán csak a kisebb megyékben fog működni ez a rendszer!

heliox 2008.07.01. 10:08:45

idi amin megközelítése érdekes. Körülbelül ilyen: milyen hülyeség a kerék, mint közlekedési mód. Nézzétek meg milyen lassú egy szekér, miközben csak felpattanok a lóra és száguldok...

dfxwarrior 2008.07.01. 12:36:01


A megközelítésem lehet érdekes, de mindenképpen logikus is, szemben a Tiéddel. Én éppen szekeret mint alternatívát hiányolom a lóval szemben, mivel a szekérre bárki felülhet (lásd papír), szemben a számítógépes megoldásokkal, melyre csak a lovagolni tudók.

A kérdés elvi jellegű: ha sem az ügyfelek nem rajonganak az elektronikus ügyintézés kizárólagosságáért, sem a hatóságok, ráadásul a kritikák sok tekintetben megalapozottak, akkor vajon nem voluntarizmus-e ennyire erőltetni. Arra azért jó, hogy az informatikusok percenként megsértődjenek, ha valaki nincs elájulva az e-ügyintézés jelenlegi módjától.

e-bojtár · http://e-bojtar.hu 2008.07.01. 12:45:05

idi admin: igazad van, kár erőltetni a kizárólagosságot. Elég lett volna fenntartani a kedvezményes illeték- és költségtérítési összegeket. Az ügyfelek nagyobb része figyelt erre, március óta nőtt az elektronikus cégeljárásra felkészült ügyvédek iránti kereslet.

Én informatikusként nem vagyok elájulva a jelenlegi elektronikus cégeljárástól. Július elsejétől végre képes fogadni a cégbíróság az xml-t, ezáltal tényleges elektronikus ügyvitelt megvalósítani. De ami ezen kívül történik az csak a postának rossz, mert levél helyett email-ben utaznak a cégpapírok és a díjakat se lehet már csekken befizetni.

heliox 2008.07.01. 16:17:29

idi amin
>>
Én éppen szekeret mint alternatívát hiányolom a lóval szemben, mivel a szekérre bárki felülhet (lásd papír), szemben a számítógépes megoldásokkal, melyre csak a lovagolni tudók.
>
A kérdés elvi jellegű: ha sem az ügyfelek nem rajonganak az elektronikus ügyintézés kizárólagosságáért, sem a hatóságok, ráadásul a kritikák sok tekintetben megalapozottak, akkor vajon nem voluntarizmus-e ennyire erőltetni.
>
Arra azért jó, hogy az informatikusok percenként megsértődjenek, ha valaki nincs elájulva az e-ügyintézés jelenlegi módjától.

heliox 2008.07.01. 16:18:26

Ez már nem csak a végét vágja le?

heliox 2008.07.01. 16:30:42

No még egyszer nekiugrok, mert tönkrevágta a rendszer a kommentemet.

---
Én éppen szekeret mint alternatívát hiányolom a lóval szemben, mivel a szekérre bárki felülhet (lásd papír), szemben a számítógépes megoldásokkal, melyre csak a lovagolni tudók.
---


A papírt sem tudja mindenki használni, csak aki írástudó. Persze ez ma már követelmény, ha valaki ügyvéd akar lenni. Mivel a digitális információkezelés sokkal hatékonyabb (olcsóbb), mint a papír alapú, ezért zépen el fog terjedni, és mindenki meg fogja tanulni, legalább annyira, mint amennyire ma mindenki tud írni.

---
A kérdés elvi jellegű: ha sem az ügyfelek nem rajonganak az elektronikus ügyintézés kizárólagosságáért, sem a hatóságok, ráadásul a kritikák sok tekintetben megalapozottak, akkor vajon nem voluntarizmus-e ennyire erőltetni.
---

Sem a szülő nők, sem az orvosok nem rajongtak a fertőtlenítő kézmosásért :-)


---
Arra azért jó, hogy az informatikusok percenként megsértődjenek, ha valaki nincs elájulva az e-ügyintézés jelenlegi módjától.
---

Tegyék, az az ő bajuk.

Összefoglalva: azért nem adták fel a papírt, mert csöpögött a lúdtoll, elégett a papír, és elfújta a szél, míg a kőtáblával ezek a problémák nem voltak.

Ugyanígy nem szabad feladni, hogy az információt digitálisan kezeljük, még akkor se ha csöpög, elfújja a szél vagy elég.

szaGértő 2008.07.01. 17:45:10

A továbblépés nem akkor szükséges, amikor már az eredeti módon kezelhetetlen a dolog. Ezt hívják fejlődésnek, aminek mindig vannak ellenzői.

Mint ahogy azt valahol olvastam, a kőkorszaknak se azért lett vége, mert elfogyott a kő...

dfxwarrior 2008.07.01. 18:04:04


Látom itt a progresszió hívei fölénybe kerültek. Azt azért mondjátok meg: jó-e ha elektronikus cégeljárás esetén rendszer-alkalmatlanság miatt senki sem kap nyugtát az illetékről, közzétételi díjról, szkennelgetni kell az iratokat, mert az iratokat magukat senki sem írja alá elektronikusan, nincs valóban hiteles ellenjegyzés, az időbélyeg funkciója ismeretlen, a cégnyomtatvány kitöltő nem írja ki a tevékenységi köröket, eredeti irat egyetlen hiteles helyen sincs őrizve, a számítógép képtelen a cégadatokat idegen nyelven automatikusan idegen nyelven megjeleníteni, egy óra a bejegyzés, de két nap míg igazolást kapsz az illeték és közzététel kifizetéséről.

Szerintem egyébként a fő baj ott van, hogy nem értitek a lényeget: A jogot nem bonyolítani, hanem egyszerűsíteni és mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni, a kerék jó dolog, feltéve, ha nem négyszögletes. A társasági törvény és a cégeljárás a jelen formájában egy túlbonyolított és túlmisztifikált rendszer, amire egy ilyen kis országban végképp semmi szükség.

ugyvedblog.admin 2008.07.01. 18:07:58

e bojtár: én asszem értem: ennek az lehet az oka, hogy nehezen képzelem el, hogy a fizetős programok ne írnák be maguktól a TEÁOR szöveget....

Van valakinek egyéb ötlete? :-S

Ui: akkor személy szerint szívok egy nagyot, ugyanis mivel ma érkezett meg egy igazolásom, csinálhatom meg újra a már elkészített kérelmet a 60 TEÁOR-kóddal :-S

Secnir 2008.07.01. 20:44:11

hááát
informatikus vagyok, de összepisálom magam, ha értem, mit kell csinálnia a szegény ügyvédeknek...

peterm 2008.07.01. 23:58:17

Az a helyzet, hogy a párom ügyvéd. Én meg informatikus vagyok. És nem sikerült beadni elektronikusan, XML formátumban két céget. A hiba a következő: a becsatolt formátum (XML) nem megfelelő.

Valószínüleg a Microsec e-Szigno programja hibásan állítja össze az aktát. A Microsec honlapján egy büdös szó nincs az életbe lépett új szabályokról.

Közben pedig nézzük a Hiradóban, hogy külföldiek órákat állnak sorban, mert a MÁV képtelen számítógéppel kiadni a jegyeket.

Jól seggbe kellene rúgni azokat, akik felveszik a nagy zsét, és közben képtelenek egy más országban már használt és bevállt technológiákat (értsd: elektronikus ügykezelés) bevezetni.

Mindenki monnyon le...

Aletta 2008.07.02. 09:00:28

Peterm nekem ugyanez volt a problémám tegnap. Beküldtem 4 céget és abból kettő folyamatosan visszajött, hogy hibás e-akta. Nem XML formátumba készült a kérelem formanyomtatvány, pedig az IRM oldaláról letöltött nyomtatványkitöltővel töltöttem ki mindet.
Van valakinek ötlete mit csináljak, mert van egy olyan cégem aminek még digitális tértivevénye sem jött. Küldjem el mégegyszer? Nem néznek majd furcsán, hogy háromszor ment el ugyanaz a módosítás.

ugyvedblog.admin 2008.07.02. 09:19:38

Aletta: ha jól írják ki a cégszolgálat honlapra, tegnap este 21.45-kor még frissítették. Nekem azt javasolta a support a complexben, hogy az első napokban mindennap frissítsem a már feltelepített programot.

Halkan megjegyzem, nem csodálkoznék, ha hetekig használhatatlan lenne a program, mert így szépen lassan mindenkit rá lehetne "venni" a vásárlásra :-S

Egy 2 nappal ezelőtti beadásra nekem is jó pár óra múlva jött meg a tértivevény....

e-bojtár · http://e-bojtar.hu 2008.07.02. 10:57:41

aranyhalacska: a fizetős programok beírják automatikusan a teáor szöveget. Az alapul használt Complex Iratmintakitöltő is beírja. Azt nem értem, hogy minek külön energiát fordítani arra, hogy jól működő kényelmi funkciókat távolítsanak el a szoftverből. Gondolom nem ingyen kérte az IRM...

Secnir: annyira nem bonyolult a helyzet. Minden papírt el kell készíteni és alá kell írni, aztán szkennelni. Ez alól a kérelem kivétel, mivel az egy kötött adatbeviteli űrlap. Ezt elég elektronikusan kitölteni és szabványos XML formában tárolni. Végül az egészet egy dossziéba kell pakolni és a dossziét digitálisan aláírni és e-mailben elküldeni a cégszolgálatnak.

Peterm, aletta: tudom későn szólok, de a másik cég friss szoftverével nincsenek ilyen gondok. Ha pedig nem jön vissza tértivevény 1-2 órán belül akkor küldjétek újra a csomagot nyugodtan, a szerverek meg fognak tudni birkózni vele, a cégbíróság pedig már csak egyet kap meg.

Aletta 2008.07.02. 11:02:14

Köszönöm aranyhalacska a választ, kicsit megnyugodtam. Bár nem tudom ma meddig fogok dolgozni, mert mindent újra kell csinálnom már lassan háromszor. Nekem amit tegnap elküldtem, nem jött rá tértivevény, sőt ma is elküldtem mégegyszer hirtelen felindulásból és még arról sem jött semmi válasz. Próbáltam hívni a cégbíróságot, de semmi konkrétum, a Microces Kft. pedig állandóan foglalt.


Ui.: a cégszolgálat honlapján lévő nyomtatványkitöltő program ugye az IMeditor program, mert én azt töltöttem le.

Jó munkát nektek.

Aletta 2008.07.02. 11:04:06

e-bojtár: Melyik a másik cég friss szoftvere? Ha azzal nincsenek gondok, akkor azzal küldöm. Köszi

glugi 2008.07.02. 11:24:40

Üdv! rosszul kezelik a dolgot, mint minden mást kis hazánkban. nekem ez tűnt fel leginkább:
"Új cég alapítása esetén a cégbíróságok megkövetelik, hogy az ÁFA nyilatkozaton szerepeljen a cégképviselő aláírása, ezért ezt a két oldalt továbbra is ki kell nyomtatni, aláíratni, majd visszaszkennelni."
könyörgöm, mégis hogyan? ugyanis ezt nem lehet kivitelezni az XML miatt(ami egyébként végre egy értelmes döntés volt-persze, ha menne a rendszer, de nem..), vagy esetleg arra gondoltak, hogy ez a két oldal kimarad a kérelem formanyomtatványából és egyéb irat lesz vagy mi? szerintetek?

Veder1 2008.07.02. 12:12:45

Újabb hibák:

- mellékleteknél, ha hosszú a megnevezése és átnyúlik egy újabb sorba, akkor nem fogadja el a rendszer.
- tevékenységi köröknél ugyanazt a 9/x számot kell használni, ami a cégnyilvántartásban szerepel. A gond az, hogy a cégkivonat sorszámai sok esetben eltér a cégbíróság belső nyilvántartásától.

Aletta
"Nem XML formátumba készült a kérelem formanyomtatvány, pedig az IRM oldaláról letöltött nyomtatványkitöltővel töltöttem ki mindet."

a nyomtatványkitöltőnél ne mentés másként használj, hanem a mentés xml formátumbant.

Aletta 2008.07.02. 12:39:53

Szia. Úgy mentem el a bejegyzési kérelmet, hogy XML fájl készítése. Úgy már elfogadtak 2 céget, a másik 2-t nem fogadják el. Ugyanúgy lett mentve mind a 4.

Sőt, azért idegeskedek, mert digitális tértivevényt nem kapok az egyikről, így azt nem tudom, hogy megfelel-e nekik.

e-bojtár · http://e-bojtar.hu 2008.07.02. 12:55:35

Aletta: tökéletes szoftver nincs, ott is vannak gondok :-) A szofvter neve Netlock Mokka, itt megtalálod: www.netlock.hu/mokka/ De ezzel csak 30 napig fogsz tudni beadni, utána már csak megnyitni és ellenőrizni :-(

Aletta 2008.07.02. 13:24:46

e-bojtár: most próbálkozom ezzel a programmal és elküldöm ezzel is a céget. Köszi

Aletta 2008.07.02. 13:52:47

Sajnos nem tudom ezzel a progival sem elküldeni, lefagy a gép folyamatosan. Nem küldi el az emailt.

ugyvedblog.admin 2008.07.02. 14:41:32

e-bojtár: nem akarok ünneprontó lenni, de szerinted ezt elfogadja a CB? Mert a kamara legutóbbi levele szerint az egov az egyetlen program,amit úgy említ, hogy átment a tesztjükön.

Nekem egy cégem lóg a levegőben, de nem szeretnék úgy járni, mint Aletta..

Aletta: igen, IM Editor a neve és majdnem teljesen úgy néz ki, mint a régi nyomtatványkitöltő.

Egyébként látom, marha jó a rendszer, ha már most ennyi hiba van...

e-bojtár · http://e-bojtar.hu 2008.07.02. 15:36:55

Aletta: mondtam, hogy nem hibátlan a szoftver. Alt + S billentyűket nyomd le a levélküldéskor és már megy is az email.

aranyhalacska: a Mokka programmal elektronikus dossziét (e-aktát) tudsz készíteni, aláírni, időbélyegezni. A cégnyomtatványt nem ezzel kell csinálni. Bt, Kft esetén jó az IMEditor, azt elfogadja a cégbíróság.

ugyvedblog.admin 2008.07.02. 15:38:46

e-bojtár: köszönöm...

pedig már reménykedtem, hogy ez egy kérelemkészítő program :-S

Aletta 2008.07.02. 18:09:41

Köszi nektek a segítséget. kb. 6.-ára sikerült egy bt. módosítást elküldenem, a www.onlinecegeljaras.hu oldalon töltöttem ki a formanyomtatványt, így jött digitális tértivevény is. Kb. rá fél órára küldtem egy végelszámolást ugyanígy és arról már nem jött tértivevény. Így jártam. Próbálkozom.

ugyvedblog.admin 2008.07.02. 18:45:54

Aletta, hát ez szuper! Most regisztráltam, létezik, hogy van egy ingyenes JÓ program???

Szerintem várj a tértivevényre, van, hogy órák múlva jön...

peterm 2008.07.02. 22:44:51

Nekünk sikerült megoldani az XML problémát. A Microsectől kaptunk kis segítséget.

Az volt a probléma, hogy az xml e-aktába történő behelyezése során az e-Szignó nem ismerte fel a formátumot (application/octet-stream a text/xml helyett).

A megoldás az alábbi: a Windows registry-ből hiányzott az xml formátum egyik paramétere. Az alábbi tartalommal létre kell hozni egy xml.reg állományt (figyelni kell arra, hogy ne xml.reg.txt állományt hozzatok létre!):

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\.xml]
"Content Type"="text/xml"

Ha duplán rákattintunk a .reg állományra, akkor a registryben létrehozza a szükséges paramétert.

Aletta 2008.07.03. 12:44:32

Megjöttek a tértivevények, már bejegyzésem is jött, csak nem tudom átvenni, mert kiírja, hogy Hibakód: 5. Teljesen hülyének érzem magam. Eddig minden ment, hogy két nap alatt az önbizalmamat leépítették.

Aletta 2008.07.03. 13:32:52

...szóval: Eddig minden ment, de most két nap alatt az önbizalmamat leépítették.

Civil Kurázsi 2008.07.04. 00:09:32

Jó estét, Kollégák - Sorstársak!

Mi is az IRM oldaláról letöltött IMEditorral dolgoztunk, és sorra jöttek vissza az e-akták arra hivatkozva, hogy hibásak...
Kicsit olvasgattam, nyomozgattam tegnap este az interneten, és ma az egyik céggel megpróbáltam a következőt:

A nyomtatványt a kitöltését követően elmentem, majd elindítom a "dokumentum ellenőrzést".Ha minden rendben van, egyből azt a narancsos-okkeros hátterű xml fájlt adja ki; ha nem, akkor egy kisebb ablakban kell végiggörgetni a formanyomtatványt, és jelzi azt a sort/sorokat, ahol probléma van...Ezek után pedig elkészítem és elmentem az xml fájlt.

Ezt a fájlt beillesztem a kérelembe, az kérelmet aláírom elektronikusan, majd elküldöm az illetékes cégbíróságra.

Ma több változásbejegyzési kérelmet is beadtam, igaz, csak a késő délutáni-kora esti órákban, így arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire vagyok sikeres...

Elnézést, ha túl terjedelmes voltam, vagy olyat írtam le, ami másnak egyértelmű volt, de remélem, vannak olyanok is, akiknek segíthettem.

Üdvözlettel:CK

(P.S.: Egy érdekesség: a kkt.-s változásbejegyzési kérelmem többszöri ellenőrzés ellenére is hibát jelzett. Kiderült, hogy be kellett írnom a tagokat is - annak ellenére, hogy semmi változás nem volt az adataikban. Viszont a vezető tisztségviselőt meghosszabbítottuk. Lehetséges, hogy ezt érzékelte a program úgy, hogy a tagokban is változás következett be? CK )

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.07.04. 09:53:15

Kedves Mindenki, és Civil Kurázsi!

Köszönöm a segítségeteket, egyszerűen sehol nem találtam róla semmit, mi lehet a baj az xml-nél, csak itt, holtt kéne nekünk is céget beadnunk (kft alaíptással ügyködök, mint próba) .. Amit Civil Kurázsi írt, az úgy fest megoldott egy hibát (remélem már nincs sok... :S) Szóval kitöltögetve a táblázatot (Complex-es letölthető program), dokumentum ellenőrzés, és ha a programsort hozza be, akkor valahol error van (nálunk a pénznem maradt ki a törzstőkénél) és ha ezek javítása után ellenőrzöd újra, akkor a tényleges sárga hátterű kész adatlapot kell, hogy kidobja! Ilyenkor már nincs hiba benne. Már csak az a kérdés, átjut-e a Msec rendszerén :)

Mindenkinek köszi!

ugyvedblog.admin 2008.07.04. 13:44:37

Kedves Mindenki,

a kérelemben az első oldalakon be kell irni a nevet a "jogi képviselő neve" fölé?

Bocs, ha túl egyértelmű, de sajnos nekem már semmi nem az ebben az xml-világban :-S

thyles (törölt) 2008.07.04. 17:08:10

aranyhalacska,

be kell írni.

Jellemző, h a kétnapos szarakodás után ma minden simán ment, a cégszolgálat automatája már úgy nyelte a kérelmeket, mint kacsa a nokedlit...:)
Ja, és az egyórás ügyintézés is simán ment, a tértivevények, végzések csak úgy záporoztak

Amúgy én örülök ennek az ixemelesdinek, a kérelem formanyomtatványát nyomtatni, szkennelni fölösleges anyag- és időpocsékolás volt

kutyauristen 2008.07.04. 21:52:31

Tegnap este kétszer próbáltam meg elküldeni ugyanazt a céget, mivel hibát jelzett a rendszer: nem ismerte fel az .xml kiterjsztést. Ami kötelező.

A Msec annyiban segített, hogy akkor is ezt írja ki, ha hibás a nyomtatvány kitöltése. De könyörgöm: az ellenőrzés funkcióhoz nem lehetne adni valami kis tájékoztatást? Szvsz évszázadok alatt beleivódott az emberiség génjeibe, hogy a zöld szín a helyes megoldást jelenti, a sárga vagy piros pedig a hibásat?!

Megjegyzem, hiába kattintok az XML fájl létrehozására, ha a létrejött "fájl" nem kap semmilyen (!) kiterjesztést...

Lassan tényleg be lehetne dobni a hőn áhított ítélkező automata tesztverzióját is, legalább minden fél/vádlott esetében ugyanazokat a téves ítéleteket hozná meg, nemre, korra, származásra stb. tekintet nélkül.

De mi lesz, ha a cégbíráknak valóban tárgyalniuk is kell majd? És nem lesz kéznél a nyomtatványkitöltő belső segédlete, amiől kilvasható az X megfelelő helye, csak éppen a pervezető és érdemi végzések közötti különbség nem...

OFF: Na meg ez az új Pp., hát nem semmi.

dfxwarrior 2008.07.04. 23:09:41


Régen úgy volt, hogy T. Cégbíróság, kérem, hogy a mellékelt iratok alapján a céget a cégjegyzékbe bejegyzeni szíveskedjék. Ez volt az ügyfél barát rendszer.

Aztán bevezették a cégnyomtatványt pótlapokkal, én meg megkerestem az első 500-mat, amikor egy sürgős ügyben egy idősebb kolléga engem kért meg, hogy legyek már olyan jó töltsem ki neki a nyomtatványt.

A jelenlegi esetben a kérdés az, hogy a fentiek a rendszer gyerekbetegségei, vagy sikerült megint a lehető leghülyébb szisztémát kitalálni. Úgy látom egyesek már most elélveznek az informatikai problémák kezelése okozta gyönyörtől. A cégjog érdekel még valakit? Szerintem senkit, a lényeg az, hogy a cég be legyen jegyezve, az senkit sem zavar, hogy egy gyanútlan ügyvéd pl. külföldi azt hiszi a szerződés minta láttán, hogy az ügyvéd részeg volt amikor készítette.

ugyvedblog.admin 2008.07.05. 09:07:03

thyles: köszi, majd beírom akkor.

Tegnap nekem sikerült beszélnem a complex-szel, bár röpke 42 perc volt (majd kiszámlázom a kamarának :))) de sikerült megoldanunk.

Mondjuk nekem fogalmam sem volt, hogy a dokumentumellenőrzés után minek kell kijönnie, de ez is kiderült. Mondta a srác, hogy a kamara vehetné a fáradtságot, hogy kiadjon egy tájékoztatást...

Még azt is mondta, hogy a következő jogtár már AUTOMATIKUSAN BE FOGJA IRNI A TEÁOR-OKAT!

kutya: elvégezted a dokumentumellenőrzést? Mert ha a complex programmal csinálod, és nincs semmi hiba, akkor át kell alakítania xml-be. A másik hiba lehet, amit peterm írt, hogy létre kell hozni egy xml.reg állományt a windows-ban.

kutyauristen 2008.07.05. 22:30:59

halacska,

elvégeztem az ellenőrzést, ekkor jött ki a kék illetve zöld sorral besatírozott szöveg (rovatcím). Ez az xml.reg állomány még kicsit magas nekem, de majd tanulmányozom a problémát.

Remélem, mire visszajövök az egy hét pihiből, a rendszer felnő önmagához (vagy öntudatára ébred, és elözönlenek minket a kaliforniai kormányzók, Delaware állam társasági jogát lobogtatva...).

ugyvedblog.admin 2008.07.06. 08:40:57

kutya:

az baj, ha az jön ki, mert akkor valahol még hiba van, egy vagy több. Amikor már nincs egy hiba sem, akkor az ellenőrzés végén egy olyan SZÜRKE dokumentumot kapsz, amin látod az egész kitöltött kérelmedet, olyan, mintha kinyomtatnád a kérelmet és egymás alá raknád a lapokat.

Ha az ablak jön ki, akkor meg kell keresni azokat a sorokat (3 vagy 4 egymás után) ahol "log" kezdetű minden sor. Na, annak az utolsó soraiban találod meg sasszemmel, hogy hol van a hiba, mert azt legalább odaírja...

Houritsukomon 2008.07.08. 00:46:16

Értem vagyis nem értem.

Ezt kapom mindig "errorCode: 2147467259 (0x80004005)" ergo ahhoz, hogy beadj egy nyomorult változásbejegyzési kérelmet minimum tudni kell olvasni a hexadecimálist:)

Ez egy agyrém...

guy 2008.07.09. 16:38:50

Namost a legszebb az egészben, hogy van helye a jogi képviselő aláírásának az xml-ben, de oda nem lehet aláírni, hanem gépelni kell. Visítva nevettem vagy két percig, mikor ezt megtudtam. Akkor mire való az elektronikus aláírás. Egyébként visszadobták már valakinek azért, mert a szkennelt dokumentumon nem volt olvasható az aláírás? És miért kell fekete-fehérben szkennelni, miért nem lehet szürkeárnyalatosban, vagy horribile diktu színesben? Drága a tárhely vagy mi? Nem telik a bíróságnak merevlemezre. Kicsit Offtopic, de valahol azt olvastam, hogy szegény cégbíróságok hatvan millát kaptak, hogy fejlesszék az informatikai apparátusukat, pártunk és kormányunk meg kétszáz misit költ egy nyomorult kormányszóvivői portálra.
Letöltöttem az xml sémadefiníciót, de aki nem tud programozni vagy ilyesmi az simán nem érti. Kíváncsi vagyok, mikor kell majd vegyész vagy atomfizikus (ok ez kicsit túlzás) diploma a cégeljáráshoz, vagy egyáltalán mikor fogják nekem megmagyarázni, hogy ha ügyvezetői megbízást váltok át határozatlan idejűre, akkor miért kell beírnom a jogviszony végét is, ha az még le sem járt. Aki meg kivette a kényelmi funkciókat, az meg nem az ügyvédekkel, hanem főleg az ügyvédjelöltekkel szúrt ki, mert mi gépeljük szezonban hűvös éjjeleken a hülye teáorokat, mikor nem kéne, úgyhogy sejthető, mit kívánok neki, bár biztos nem érdekli, és mást sem agyon :-). Szívesen leültetném a gép elé az illetőt, hogy változtasson meg negyven teáor számot. Ok, hogy a copy-paste módszert lehet alkalmazni, de miért kell favágni azt nem értem.
Azt sem értem, hogy ha már szkennelünk, és az aláírás jó esetben is olvashatatlan, akkor miért kell egyáltalán bármit aláírni, ha az úgysem bizonyító erejű.
Szerintem az égvilágon semmi haszna nem volt az elektronikus cégeljárásnak, sőt, az ügyvédek részéről az átutalási kényszer miatt lassítja az egész folyamatot.

vanczak 2008.07.10. 18:10:41

Itt el lehet érni "a hőn áhított ítélkező automata tesztverzióját":

www.e-cegjegyzek.hu/e-cegeljaras/index.html

Minden céges xml formanyomtatvány, amit érvényesnek talál ez az automata, azt a cégbírósági automaták is érvényesnek fogják találni.

Amennyiben az automata az ellenőrzésre feltöltött formanyomtatvány xml fájlt érvénytelennek találja (nem felel meg az IRM által közzétett sémaspecifikációnak), hibaüzenetet küld, pirossal megjelölve a feltöltött xml fájlban a hibás részeket.

Ha a hibaüzenet ismeretében sem tudják javítani a hibát, forduljanak a formanyomtatványkitöltő program gyártójához.

ugyvedblog.admin 2008.07.10. 21:20:56

guy: a complex azt mondta, hogy a következő jogtárban már automatikus lesz a TEÁOR-kód, úgyhogy mással is elütheted az éjjeleket .-D

Én ma vettem át az első olyan végzést, amit csak elektronikus aláírással lehet. Már majdnem tépni kezdtem a hajam, mert sehogy sem sikerült először, másodszor...Még explorer-ben sem. Aztán látom ám, hogy engedni kell a blokkolt fájlt és akkor valahogy sikerült...Valahogy az xml óta az az érzésem, hogy már egy mozdulathoz is vadászpilóta vizsga kell :-S Ilyenkor arra gondolok, hogy aki pl. csak közepesen van jóban a számítógéppel, mit visíthat....vagy kifizet tízezreket az oktatásra...

Az én tegnapi kalandom: a (július) 4.-én kitöltött és (hála istennek) xml-be tett nyomtatványt már nem tudtam kijavítva megint xml-be tenni. A complex azt mondta, hogy azért,mert egy "régi" sablont töltöttem ki!!! Ha akkor nem teszem át xml-be, én is megint egy óráig írhattam volna a 40 TEÁOR-t...

Tanulság: első körben nincs, másodikban az, hogy minden egyes kérelem kitöltése előtt frissítsetek...vagymittudomén...

Az a legjobb még az egészben, hogy a microsec és a complex is elérhető volt kb. 5 perc alatt és nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.

kutyauristen 2008.07.14. 20:51:43

Na szóval: az IMEDITOR-ban elvégeztem az összes lehetséges ellenőrzést, minden hibátlannak tűnt (legalábis a jelzett hibákat javítottam), XML fáj létrehozva, és lőn elküldve az kérelem. Persze a rendszer (vagy a benne lakó szellem) természetesen nem engedte át.

Menekülőút: az onlinecegeljaras.hu nyomtatványkitöltője. Kicsit fura, hogy nem a programot kell letölteni, csak a kész nyomtatványt, meg hogy mindennek más nevet adnak, mint ami. De a LÉNYEG: az ezzel létrehozott kérelmet átengedte a szellem, és végre-valahára megkaptam az első xml-kérelmes digitális tértivevényemet.

És most jön az igazi para: mit szól majd hozzá a tekéntetes cégbírnyóság!?

ugyvedblog.admin 2008.07.14. 22:19:34

kutya megjött a nyaralásból...de remélhetőleg nem az xml nyomtatványokat és a lehetséges megvásárolandó programokat böngészte wifin a tengerpart mellett :)

kutyauristen 2008.07.15. 20:40:25

Nyugi, halacska, nem voltam veszélyes a névrokonokra :-)

Mivel a gyerek már 1950 grammos az anyja hasában, nem mertünk 100 km-nél messzebbre távolodni a szaksegítségtől. Mégsem mindegy, milyen doktor piszmog ott lent, ha valaki kidugja a fejét érdeklődve, hogy akkor most átengedi-e őt a mediátor, vagy csak ha lementi magát egy új (még újabb), kisebb méretű és egyszerűbben kezelhető formátumba...

ugyvedblog.admin 2008.07.15. 21:58:48

uhhh, látom, kutya már csak xml mátrixban tud gondolkodni 8:-)

amúgy tényleg jól teszi, ha már most lementi magát, sose lesz úgyse még egyszer ilyen jó dolga :-P

sok sikert mindannyiotoknak a kibújáshoz/kor/nál :)

Profi 2008.07.23. 00:23:34

Aki nem tudná június 30-án kelt társasági szerződést 30 napig még papír alapon is be lehet adni.

Próbálkoztunk Kecskeméten egy változásbejegegyzéssel. Mi intelligens nyomtatványt küldtünk sima TEÁOR módosítással és tagsági jogviszony feltüntetésével illetékmentesen. Az ügyintéző nem volt még intelligens, de baromi gyors. 10 perc alatt megkaptuk az elutasító végzést. Indokolás: nyomtatvány nem felel meg.
A cégbíróság a változásbejegyzési kérelmet elutasítja, mert

- A változásbejegyzési kérelem kitöltése nem felel meg a jogszabályoknak. (A változásbejegyzési kérelem nem megfelelő, a kért módosítások nem kerültek átvezetésre a hatályos cégjegyzékbe a tevékenységi körök tekintetében, a tagok adatai tekintetében.

Telefonos segítséget vettünk igénybe, hátha kiderül hogy hol hibáztunk. Nem derült ki. Beadtuk újból.
Megnyugtattak, hogy náluk 80 % az elutasítás aránya.
No comment.

likudo 2008.07.24. 15:38:28

Most adtam be életem első e-aktáját, és megosztom a tapasztalatokat. Az első, amit már többen hiányoltak, és én is, az a nyomtatványkitöltő program hiányossága, ami már tragédiába hajlik. Nevezetesen a teáor számok nem automatikus kitöltése. Na most, az hogy egy programot lebutítanak, hogy egyértelműen több munkám legyen, plusz még tele is van hibával, az egy kicsit felháborító. Nem értem, hogy miért nem lehet egy 100%-os programot kihozni, amivel dolgozni is lehet.. A hibánál gondolok arra, hogy ha nincs illeték meg közzétételi díj akkor, ez természetesen nem lehet jelezni mondjuk a nyomtatvány első oldalán, ebből kifolyólag ügyintéző jöhet aztán már nyomja is az elutasító végzést. Régen fogtam magam és a jogszabályhely megjelölésével el volt intézve, hogy még véletlenül se essen bele ebbe a hibába. Aztán a szkennelésnél nem tudom elfogadni azt, hogy miért nem lehet egyszerre beilleszteni a dokumentumokat, miért kell külön-külön szenvedni vele, legalábbis ilyen funkciót nem láttam az e-szignó-ban. Miért nem lehet egy olyan opció, hogy beillesztés, és megjelölöm, hogy melyik doksiba illessze, aztán jónapot?

Kíváncsi leszek egyébként arra, hogy idősebb kollégák hogyan fognak ezzel a rendszerrel boldogulni, főleg a fentieket olvasva. A Microsec folyamatosan foglalt.

Aletta 2008.07.28. 15:11:05

Sziasztok. Rég jártam erre - szabin voltam - és szeretném kérdezni tőletek, hogy a bejegyző végzés átvételénél azt írja ki, hogy "Hibakód: 6", akkor mit rontok el? Mindig akad valami, amit nem értek, bár már azt hittem profi vagyok. :)

shearer86 2008.07.28. 16:22:29

likudo: rossz nyomtatványkitöltő programot használsz. Ajánlom a Cégírnokot, ami ugyan nem ingyenes, de nálunk mindenki meg van vele elégedve és a Kamarai Hírlevél szerint is a legjobb. Megoldja pl.: a TEÁOR-szám problémádat is.

szpal 2008.07.29. 22:10:38

Június 30-án 19:46-kor postára adott papír alapú változásbejegyzési kérelmet a Főv. Bíróság hiánypótlás nélkül elutasította a Ctv. 36. § (1),Pp. 103 § (5), Ctv 45. § (1), Ctv. 130. § (3) alapján. Szerintem viszont a Pp. 105. § (4) alapján "a határidő elmulasztásának következményeit nem lehet alkalmazni, ha a bírósághoz intézett beadványt legkésőbb a határidő utolsó napján ajánlott küldeményként postára adták." Szerintetek? Egyéb tapasztalatok?

szpal 2008.07.29. 22:16:39

Pár hasznos program, azoknak, akiknek a szkennerét nem támogatja az e-szignó:

www.primopdf.com - lehet vele szkennelt képből pdf-et csinálni. Completely free PDF creator!

Szeretném a cuccokat egybe szkennelni, tud valaki egy jó pdf-darabolót? Sajnos az első ilyen pdf-splitternek, amit ingyenesen letöltöttem, letelt a kipróbálási ideje.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.07.29. 23:42:10

"Sajnos az első ilyen pdf-splitternek, amit ingyenesen letöltöttem, letelt a kipróbálási ideje."

Az ilyeneket általában bankkártyával meg lehet venni az interneten. Sok bank árul debit/credit kártyákat.

szpal 2008.07.30. 13:09:10

Kösz, Adblock-júzer, alázz még, alázz, büntess keményen :-)

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2008.08.06. 09:39:02

Valaki kapott már vissza xml-ből rendes bejegyzést/módosítást? Mert nekünk az 1-én beadott (tévedés ne essék: JÚLIUS 1.) kft bejegyzésünk is lóg még a levegőben, és az utána beadottak is mind, sorban.... Semmi visszaigazolás nem jött még (tértiken kívül) és a céginfonál is "bejegyzés alatt" vannak. Az ügyfelek meg már ránk döntik az ajtót. (minden kifogás, elég hülye 1 hónap 6 nap után az 1 órás cégbejegyzésnél) Cégbíróság vajh kiadja ki foglalkozik vele? És az meg mond bú-t vagy bá-t? Mert ugye hiába hívom őket reggel óta. Max. a portás bácsiig jutok, följebb hiba kapcsol, nem veszik fel...

Aletta 2008.08.14. 13:27:40

Szia niamano. Mostanában elég lassú lett a cégbejegyzés, csak az egyszerűsített eljárással készített módosítást és bejegyzést intézik el egy nap alatt, a többi nekünk is majd két hónap. Mi is adtunk be még július elejei módosítást, vagyis június 30-a előttit is és még semmi válasz. Kitartás és türelem. Mondjuk mi is a kedves ügyfeleknek. Akik természetesen azt hiszik, hogy mi hibáztunk. :(
süti beállítások módosítása