Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Polgárbarát labancok

2007. november 21. - zugügyvéd
Címkék: rendőrség
Az alábbi történet egyszerre nyugtalanító és felháborító. A Zugügyvéd hallott már egy-két német vagy osztrák rendőrségi túlkapásról, de ilyen tényszerűen még nem írt le ide senki egy esetet. És az sem vigasztalhat bennünket, hogy nem csak itt korruptak a rendőrök, hanem az oly pedánsnak tűnő Ausztriában is.




 

Egy érdekes történetet szeretnék veletek megosztani:

Fiam, 2007. május 21-én Németországból tartott hazafelé saját gépkocsijával, amikor az Ausztriában az A4- es autópályán - Schwechát közelében – a rendőrök megállították, és közölték vele, hogy mivel a 100 km sebességkorlátozó táblánál 130 km/h-al közlekedett, megbírságolják. Azonnal ki is szabták a büntetést, 1.100 €-t. A fiamnál ennyi pénz nem volt, közölte, hogy ez nem tudja itt a helyszínen kifizetni, mivel összesen 350 € van nála.

A rendőrök közölték, hogy hozassa valakivel oda a hiányzó pénzt, de este hatig, mert akkor lejár a szolgálatuk. Ekkor fél négy volt. Engem hívott fel telefonon, és kérte, hogy azonnal vigyem a pénzt. Én elindultam, de az már világossá vált, hogy hatig lehetetlen odaérnem, és ezt közöltem is a fiammal, ő meg a rendőrökkel.

Ekkor a rendőrök gépkocsijával együtt előállították a schwecháti autópálya rendőrségre, elvették a GPS-ét, a gépkocsiját lefoglalták, beállították az udvara, lezárták, és elvették a kulcsát. Elvették az összes iratait is, - többek között útlevelét, jogosítványát, bankkártyáját, de még tb. és adókártyáját is. A bankkártyájáról megpróbáltak pénzt levenni, de mivel a fiam nem adta meg nekik a PIN kódot, - és egyébként se volt rajta csak egy minimális összeg – ez nem sikerült. (A banknál később érdeklődtünk, és közölték, hogy rögzítve vannak a sikertelen pénzfelvételi kísérletek.)

A fiam felhívta egy barátját, aki jól beszél németül – mivel ő nem – és kérte, hogy segítsen neki a kommunikációban, kérdezze meg a rendőrtől, hogy mi ilyenkor a teendő. A rendőr átvette a telefont, majd kikapcsolta, és azt is elvette. Érdekes, hogy mindent – de mindent! – elvettek tőle, csak a 350 €-t nem. No de nem sokáig maradt így a helyzet, mert miután a fiam kérte, hogy adja vissza részére a telefont, mert még nekem sem tudja elmondani, hogy hova menjek a pénzzel, így a rendőr a gyereknél lévő 350 € ellenében visszaadta a telefont!
Majd közölték vele, hogy hagyja el a rendőrség területét – gyakorlatilag a repülőtéren kizavarták az utcára iratai és egy fillér nélkül! – és hozzon pénzt. Csak a karórája, meg a mobiltelefonja maradt nála.

Közben én elindultam a hiányzó pénzzel, és folyamatosan tájékozódtam telefonon, hogy mi történik. Amikor a fiam arról értesített, hogy gyakorlatilag minden értékét elvették, és iratai nélkül az utcára zavarták, felhívtam a bécsi konzulátust, kértem a segítségüket. Ott közölték, hogy semmilyen segítséget nem tudnak adni. (Ma már tudom, hogy mivel a fiam rendőri intézkedés alatt állt, a rendőrségnek kellett volna pl. tolmácsról gondoskodnia, de ha ezt ők nem teszik, akkor a konzulátusnak kellett volna ebben segíteni.)
Mivel magam is rendőrtiszt voltam sok éven keresztül, így olyan érzésem volt, hogy jelen esetben nem egy normális rendőri intézkedéssel állunk szemben, - valami nem stimmel. Ezért amikor megérkeztem a rendőrségre, a kezembe vettem egy mini diktafont, és az ott zajló teljes beszélgetést kiváló minőségben rögzítettem, - erről persze a rendőrök akkor semmit nem tudtak.

Letettem az intézkedő rendőr elé a hiányzó 750 €-t, és kértem, hogy az átadott 1.100 €-ról adjon egy étvételi elismervényt. Ezt nagyon nem akarta megérteni. Kollegája végre megértette, hogy mit akarunk, és azt mondta neki, hogy adjál neki 140-ről. És kaptunk 140 €-ról elismervényt. (Amin egyébként az van, hogy azért kapta, mert nem működött együtt a rendőrökkel.(?) Érdeklődésünkre a konzulátus azt válaszolta, hogy a rendőr azt is értékelheti nem-együttműködésnek, hogy nem tudott a fiam németül.)(!)

Tovább kértem a rendőrt, hogy a hiányzó 940 €-ról is adjon elismervényt, de ezt ő nem tette, hanem egy német nyelvű, jegyzőkönyvnek, feljegyzésnek kinéző két oldalas iratot akart velünk aláíratni. Közöltem, hogy mivel német nyelvű, és én nem igazán tudok németül, nem írjuk alá. Kérjük, hogy tolmács fordítsa le. A rendőr közölte, hogy ha nem írjuk alá, akkor nincs papír. Magyar nyelvű papírért meg menjünk Magyarországa, ezt itt Ausztria, itt német nyelvű papír van. Később átadott egy másik elismervényt, amin a fiam jogosítványának bevonása szerepelt.
Mivel kérésünket megtagadták, így a rövid idő után a rendőrségről eltávoztunk. Természetesen a rendőrségen folytatott teljes beszélgetés rögzítve lett, így az is amint a rendőr leszámolja az 1.100 €-t.

2007. június 01-én a Korneuburg-i Államügyészségen személyesen büntető feljelentést tettük, amelyben azt sérelmeztük, hogy az intézkedő rendőrök – annak ellenére, hogy részükre 1.100 €-t adtunk át, csak 140 €-ról adtak elismervényt. Sérelmeztük továbbá, hogy iratai nélkül küldték ki az utcára, és hogy a bankkártyájáról hozzájárulása nélkül pénzt próbáltak meg levenni.
Az ügyész a feljelentésünket felvette, és közölte, hogy – amennyiben ez így történt – akkor több súlyos mulasztást és törvénysértést is elkövettek a rendőrök, és megkezdik az ügy kivizsgálását.
2007. június 12-i(!) keltezéssel a schwecháti rendőrségtől kaptunk egy határozatot, amely tartalmazza, hogy a 960 €-t letettük.

2007. augusztus 6-i keltezéssel a Korneuburg-i Államügyészség az eljárás leállításáról értesített, hogy mostantól jogunk van a Korneuburgi tartományi Bíróságának előzetes vizsgálatát kérni. Felhívta egyben a figyelmünket arra is, hogy amennyiben a Testületi Kamara az Önök indítványának helyt ad, viszont a büntető eljárás nem végződik elmarasztalással, akkor Önöknek a büntető eljárás minden költségét (beleértve a védelem költségeit) ki kellene fizetniük, amelyek az Önök sikertelen közbeavatkozása miatt keletkeznek.

Itt tartunk most.
Azt hiszem mindenki belátja, hogy igen megfontolandó részünkről az eljárás megindítása, mivel ha a bíróság is úgy látja, hogy nem történt szabályszegés, akkor egy kisebb vagyont kell fizetnünk.
Én nem hiszem, hogy normális dolog az, hogy egy rendőr elvesz tőlem 1.100 €-t, és csak 3 héttel azt követően ad róla egy határozatot. Pláne akkor nem, ha a határozat előtt már két héttel ezért fel is jelentik az ügyészségen. Megtudtam azt is, hogy nem vehették volna el a jogosítványát, csak akkor, ha vezetésre alkalmatlan állapotban van. Természetesen a bankkártyáját sem húzhatták volna le, csak ha ő hozzájárul, és az iratait is vissza kellett volna kapnia, amennyiben kiküldik az utcára. (Pláne egy repülőtéren.)

(Gondoljátok el, ha ugyan ez történik egy osztrák állampolgárral Magyarországon… már az ENSZ rendkívüli taggyűlését is összehívták volna! Megjegyzem, hogy két héttel később, a 8-as úton egy osztrák gépkocsi, - aki nem tartotta be a követési távolságot – a gépkocsimmal betolt az árokba, az autóm eleje-háta összetört. A helyszínre érkező rendőrök az osztrák gépkocsivezetőt 5.000 Ft.(!) helyszíni bírsággal sújtották.)

Hát itt vagyunk az Európai Unióba. Bravó! Csak az a fontos, hogy a paradicsomok egyenlő nagyságúak legyenek…


138 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr76236821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OFK 2007.11.22. 12:12:10

A történethez tartozik, hogy a konzulátus írásban faxon küldte el részünkre a választ, és abban van az a rész, hogy a 140 € büntetést azért kaphatta mert nem tudott kommunikáéni a rendőrökkel a fiam.(!)
A magyar média már lehozta a sztorit, RTL Klub, Bors, Napkelte, de senkit nem érdekel a dolg, mindenki mélyen hallgat azóa is. megkeresett egy osztrák újságírónő, akinek minden dokumentumot megküldtem, ő megírta és le akarta hozatni, de a teljes osztrák sajtó elzárkózott. hallani se akarnak róla.

2007.11.22. 13:07:59

Nem elsősorban az osztrák rendőrökre érdemes kihegyezni a dolgot, legalább is érdemes azt külön szálon futtatni.

Ami Mo-on érdekes lehet, az az, hogy külföldön súlyos jogsértés esetén miért nem számíthatunk az adófizetők pénzén méregdrágán fenntartott konzuli szolgálatra. A leírt eset nem az első, és nem az utolsó, pedig gyanítom a nagyrészéről mégcsak nem is tudunk. Elég pl. az Angliában bajba került pizzafutárokra gondolni, akiken végül az egyik angol szakszervezet segített, miközben a követségen öltönyben, nyakkendőben gyártották a kifogásokat, hogy miért nem tehetnek semmit.

Ha minden követségen eggyel csökkentenék a létszámot abból bőven kitellne, hogy esetenként bárhol megbízzanak egy helyi ügyvédet.

OFK 2007.11.22. 13:12:49

Még valami:
Mi nem a büntetés nagysága miatt tettünk feljelentést - azt tudomásul vettük, és befizettük - hanem a rendőri eljárás, megalázás miatt. Nem hiszem, hogy egy ilyen rendőri intézkedés normális az unióban.

Tasma 2007.11.22. 13:34:52

Kedves OFK!

Jó lenne, ha a kapott jegyzőkönyvet -természetesen- a személyes adatok kitakarásával beszkennelnéd, mert akkor talán konkrétan láthatnánk, hogy mire is hivatkoztak, amikor kiszabták az 1.100,- €-ós büntetést. Igazából az érdekelne, hogy StVO melyik paragrafusára (§) hivatkoznak.

vernarancs 2007.11.22. 16:15:19

Olyan a vilagon nincs, hogy egy zsaru elvegye a bankkartyamat es meg hasznalni is probalja. Olyan polgari pert akasztanek a nyakaba hogy csak na! Ez konkretan lopasi kiserlet es bankkartyaval valo visszaeles. Es mivel ezt nem egyedul csinalti igy szervezett bunozes is :)
Azt sem tartom normalisnak, hogy 1100 ojrot helyszini birsagkent akartak beszedni. Ilyen nincs. Itthon sem szaladgal az ember szazezrekkel allandoan. Masfelol ekkora osszegnel szerintem kotelessege feljelentest tenni.

OFK 2007.11.22. 16:21:21

Tasma!

Szerinted mit írhattak abba a jegyzőkönyve, ami az ügyészségen történt feljelentésük után 11 nappal írtak?
A közúton elkövethető szabálysértések teljes tárházát tartalmazza + a kútmérgezés!:-))
Amikor megállították egy papírra felírta neki a rendőr, hogy 100 - 130 km/h és hogy 1100 €. Ennyit és nem többet.
De még egyszer írom, nem ez a problémánk. Bármiért is kapta az 1100 € büntetést, nem reklamáltunk, tudomásul vettük, kifizettük.
a gond akkor kezdődött, amikor többszöri kérésünk ellenére sem adtak róla elismervényt, lefoglalták minden értéktárgyát és a gépkocsiját, lehúzták a bankkártyáját, és minden papír nélkül kiküldték az útcára, hogy hozzon még pénzt.
A teljesen szakszerűtlen és törvénysértő, valamint megalázó rendőri intézkedés miatt jelentettük fel, és nem a büntetés mértéke miatt.

OFK 2007.11.22. 16:30:52

Vernarancs!A bankkártya lehúzásának kísérleteit a bankunk rögzítette. (Sikertelen ATM tranzakciók.) Az is ott van, hogy osztrák terminálon, erről a saját bankunknál meggyőződtünk.

Az osztrákok azt mondják, hogy azért hajtják be azonnal a helyszínen a pénzt, mert a magyaroknak hiába adnak csekket, akkor sem fizetik be, ezért aztán a helyszínen kell fizetni.
De ezt se értem, mert tudtommal 70 € fölötti összeget a magyar hatóságok is behajtják az osztrákok kérésére, mióta az unióba vagyunk.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.22. 16:36:26

"Azt sem tartom normalisnak, hogy 1100 ojrot helyszini birsagkent akartak beszedni."

Olyan a világon nincs, hogy 5 rendőr megerőszakol egy lányt. Aztán mégis.

Ha ez Romániában vagy Ukrajnában történik, nem is csodálkozunk. Én sem tartom valószínűnek a történetet, de nem zárom ki.

vernarancs 2007.11.22. 16:37:02

Igy van. Siman be lehet mar hajtani itthon is az osztrak bunteteseket. Ha tenyleg eleg jok a bizonyitekok en mindenkeppen feljelentenem a zsarukat. Talan meg polgari peres uton is azt aki babralt a bankkartyaval. Kell legyen felvetel a zsarurol az ATM uzemeltetojenel (bar ezeket nem tudom meddig orzik). Elkepeszto. En biztosan nem engedelmeskedtem volna. Az intezkedesnek is aranyosnak kell lennie az elkovetett szabalysertes/buncselekmennyel. Egy gyorshajtasert nem tehettek volna ilyesmit. Max egy feljelentes es aus viedersehen!

vernarancs 2007.11.22. 16:38:48

Adblock_júzer 2007.11.22. 16:36:26

Mar bebizonyosodott az eroszak?

En nem vonom ketsegbe a szerzo szavait. Csak egyszeruen nem tudom elhinni, hogy rendorok ezt barhol megcsinaljak. Ennek nyoma van es ha valaki eleg tokos akkor a kovetkezmenyek is meglesznek.

OFK 2007.11.22. 16:40:03

Adblock_júzer!
Nem kell elhinni a történetet, csak tudod a tények makacs dolgok.
Végül is itt van a 140 €-ról az elismervény, meg a 960 €-ról a határozat. Az ugye együtt 1100 €, ha jól számoltam.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.22. 17:09:21

OFK!

"Nem kell elhinni a történetet,"

OLvasd vissza, amit írtam! Nem azt írtam, hogy nem hiszem el, hanem ezt: "Én sem tartom valószínűnek a történetet, de nem zárom ki."

"a tények makacs dolgok.
Végül is itt van a 140 €-ról az elismervény, meg a 960 €-ról a határozat."

Hol az az "itt", mert én nem látom? Az, hogy leírsz 71 betűt, az én felfogásomban nem bizonyít semmilyen tényt. Azt én is le tudom írni. Meg az ellenkezőjét is. Szerencsésebb volna, ha belinkelnéd a dokumentumokat, mint azt Tasma javasolta.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.22. 17:17:55

vernarancs!

"Mar bebizonyosodott az eroszak?"

Számomra igen. Azt tudjuk, hogy a fakabátok nem vallanak egymásra, lásd pl. a tavaly őszi rendőri túlkapások vizsgálatát. Persze az, hogy nem vallottak egymásra nem bizonyítja az ellenkezőjét, csak nincs hitelük. A csajnak meg hiszek. Persze idővel az ellenkezője is kiderülhet számomra.

Az ügyek kivizsgálásába, ítélet hozatalba is kerülhet hiba, lásd móri ügy, Tánczos Gábor, stb.

Amennyit szarakodtak a bizonyítékok vizsgálatával, abból is látszik, hogy maguk is jól tudják, mi az ábra.

OFK 2007.11.22. 17:22:55

Kérem, valaki írja le, hogyan tudok beszkennelt anyagot ide felrakni.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.22. 17:53:30

OFK!

"Kérem, valaki írja le, hogyan tudok beszkennelt anyagot ide felrakni."

Elküldöd Bodolai Lászlónak ugyanúgy, ahogy az eredeti cikket küldted, és kiteszi kiegészítésként az oldal elejére.

Másik lehetõség, hogy egy ingyenes képfeltöltőre teszed. Én ilyeneket nem ismerek, a www.flickr.com jut először eszembe. A linket simán beírod a hozzászólásodba, ha wéwéwével kezded, a blogmotor kattinthatóvá teszi.

dr.justice 2007.11.22. 19:05:05

Nekem is az a véleményem, hogy amikor valaki ide ír, ha komolyan választ vár jó lenne, ha a határozatot, ítéletet, vádiratot stb. beszkennelné. Ez elég ritkán szokott előfordulni.
Ettől függetlenül ez egy teljesen hihető történet.Meg lehet lepődni, de ez egyáltalán nem ukrán/román netalán magyar sajátosság.

OFK 2007.11.22. 19:15:49

Elküldtem a Zugügyvédnek - 17.53-kor - a 140 €-ról a másolatot, és a 960 €-ról a határozatot. Remélem rövidesen felteszi.

dr.justice 2007.11.22. 19:28:33

Adblock

Tánczossal kapcsolatban milyen hiba merült fel ?

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.22. 20:03:40

"Nekem is az a véleményem, hogy amikor valaki ide ír, ha komolyan választ vár jó lenne, ha a határozatot, ítéletet, vádiratot stb. beszkennelné. Ez elég ritkán szokott előfordulni."

Igazad is van, meg nem is.

Ez nem az ingyen tanácsadás.

Az összes iratot úgysem tudja elküldeni, ha igen, mi nem tudjuk elolvasni. Inkább a lehetséges kimenetelek az érdekesek, nyugodtan lehet feltételezésekkel élni.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.22. 20:04:34

"Tánczossal kapcsolatban milyen hiba merült fel ?"

Uhm... Elítélték. Mi a kérdésed?

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.22. 20:36:29

Két dolog szólt ellene, a saját beismerő vallomása, és a mikroszálak a ruháján. Az első bizonyító erejét nem szabad túlbecsülni, lásd a koncepciós perek beismerő vallomásait. Az utóbbiról a második ügyvéd kiderítette, hogy összekeverhették szállításkor szőnyeget a ruhával, az lett volna csoda, ha nem találnak mikroszálakat a ruháján.

Minden más mellette szólt. Lehetősége, ideje sem volt rá, indoka sem. Mást láttak a házba bemenni, az csinálhatta. Tánczos utána felment az ismerőséhez, és gondtalanul beszélgettek. A Tánczos egy bugyuta, naív álmodozó, nem egy hidegvérű számító alak. Napestig folytathatnám...

Meggyőző még a tiltakozása az ítélet ellen. Az éltette, hogy fellebbez, fellebbez, fellebbez... Akár el is követhette, de ő úgy tudja, hogy nem.

Ez esetben elfogadom a "bíró a hozott anyagból dolgozik" tételt. A rendőrség olyan vehemenciával szúrta el, hogy lehetetlen az igazságot kideríteni. Egyértelmû, hogy bizonyíték hiányában felmentés kellett volna.

dr.justice 2007.11.22. 22:02:42

Adblock

Igazad is van, meg nem is.

Nem ingyen tanácsadás ok. De egy konkrét iratból legalább azt meg lehetne állapítani, hogy nem kamu a történet. És könnyebb lenne megítélni mennyire igaz, hogy ártatlanul vádoltak, elítéltek, bírságoltak, elvittek stb.

Tánczos
"a második ügyvéd kiderítette, hogy összekeverhették szállításkor szőnyeget a ruhával, az lett volna csoda, ha nem találnak mikroszálakat a ruháján."
Hát én úgy tudom, ezt csak az ügyvéd állította. Neki pedig miért hinnék ? A sajtónak nyilatkozó védők nem az igazmondás bajnokai. Én nem emlékszem rá, hogy a védő a ruha és a szőnyeg összekeverése miatt tett e feljelentést hamis vád miatt, mert más ellen bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot hozott valaki a hatóság tudomására.

Nem volt indoka. Szerinted egy gyerek megölésének milyen elfogadható indoka lehet ? Egyébként szerintem egy felmentő ítéletet sokkal könnyebb megindokolni, mint egy elmarasztalót. Pláne ha sok egymással ellentmondó bizonyíték merült volna fel.

dr.justice 2007.11.22. 22:03:44

Pontosabban egy bizonyíték hiányos felmentő ítéletet.

Tasma 2007.11.22. 23:43:55

Hogy került ide a Tánczos ügy?

Nehogy a Kenedy-gyilkosságot is itt oldjuk meg! ;-)

Én azért szóltam az ügyhöz, mert több szempontból is tanulságosnak tartom. Én 4 évet éltem Ausztriában és volt pár közlekedési kihágásom, de többnyire korrektek voltak velem a rendőrök, csak fafejűek. Ausztria egy rendőrállam! :-( Állandó kontroll alatt állsz. Hogy ez jó, vagy rossz az nézőpont kérdése. De mivel minden szabályozva van, ezért azt gondolom, hogy ebben az ügyben is lehetne találni valami jogorvoslatot a hangfelvétel és a kapott papírok alapján. Szerintem a bírság összege is érdekes OFK. Te elfogadnád idehaza, ha az M1/M7 bevezető szakaszán 100 helyett 130-al mérnének be, és a helyszínen 275.000,- Ft-ra büntetnének?

Triznyai Döme (törölt) 2007.11.23. 07:47:38

A Tánczos ügyben véletlenül KONKRÉT információim vannak.
A helyi rendőrség valóban követett el súlyos adminisztratív hibát. Nem jegyzőkönyvezték ugyanis EGYENKÉNT, hogy xy azonosítójú, szabályosan csomagolt és előírásszerűen lezárt bűnjeleket milyen sorrendben tették gyűjtőcsomagolásba. Ettől még az elkülönített kezelés, csomagolás, lezárás, majd a külön csomagok gyűjtőcsomagolásban elhelyezése szabályosan történt, keveredésre, a bűnjelek egymással érintkezésére nem volt lehetőség.
Az egészen más tészta, hogy az USA szokásos törvénykezési gyakorlata szerint egy ilyen hiba miatt még egy nyilvánvaló sorozatgyilkos ellen is megszüntethetik az eljárást. Szerencsére azér ez még MO.
(mondom ezt pont én, akinek igazán nincs túl jó véleménye a magyar jogszolgáltatásról, úgy általában.

Bástya elvtárs (törölt) 2007.11.23. 09:45:02

Az osztrákok már kétszer is büntettek az autópályán: egyszer 30 EUR, máskor 36 EUR -ra.

Gábor

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.23. 12:27:17

Bástya elvtárs!

Ha jól számolom, 100 helyett 101-el mentél. Ha kilométerenként 36 EUR, akkor 30 km-es sebesség túllépésnél 1080 EUR. Stimmel.

zsg? 2007.11.23. 14:33:23

Ugyan a konkrét ügy konkrét megítélését semmilyen formában sem befolyásolja, de azért leírom, hogy én mit tapasztalok a magyar rendőrökkel. Nyaranta járnak hozzánk holland barátaink, általában 2-3 hetet töltenek kis hazánkban. Ezalatt a 2-3 hét alatt átlagosan 3-4 alkalommal állítják meg őket a magyar rendőrök, és jellemzően hülyeségekre hivatkozva akarják őket megbírságolni. A szokásos gyorshajtás szemmértékkel mérve mellett volt már "el van repedve a visszapillantó tükör", vagy "a vonóhorgon nincs E betű", és így tovább. Eddig a csúcs 300.000 Ft-os igény volt, a tatabányai autópálya rendőrök hozták össze. De a 30-60 eFt teljesen általános. Ja, bocs a rendőröktől a diszkriminációért, egyszer a vámosok is megállították a román határ mellett, hogy gyorsan hajtott:)

Káposztakukac 2007.11.24. 01:22:33

most komolyan, itt vmi nem stimmelhet. ki az a szerencsétlen, aki szerint normális az, hogy egy járőr 1100 euro helyszíni bírságrot szab ki?! az még kint is hatalmas összeg, amit egy szimpla 30-as sebességtúllépés miatt még lakott területen belül sem szabnának ki. arról nem is beszélve, hogy tudtommal az osztrákoknál is, akárcsak a németeknél, a bírság megállapítása nem hasraütéses módszerrel történik, hanem az egyes túllépésekhez meg vannak adva az ú.n. "bußgeldkatalogban" a kiszabható bírságok, amik legdurvább esetben is ~400 eurónál nem nagyon magsabbak. csak egy példa: egy nagyon közeli hozzátartozómat lekamerázták 130 helyett mérési tolerancia levonása után ~230-cal (tehát reálisan valszeg 250), és neki kellett volna 350 eurót fizetnie...

kisködmön 2007.11.25. 15:57:33

Azt mondod van hangfelvétel a teljes beszélgetésről ami a rendörségen történt.Miért nem keresed meg vele valamelyik TV-t? A "cuclisag" ügy is igy került teritékre.Proba szerencse.

OFK 2007.11.25. 16:45:40

Megkerestem, az RTL Klubon és a Napkeltében le is ment az interjú, és a hangfelvételből is adtak be részleteket.

kisködmön 2007.11.25. 17:27:25

Bocsi nem láttam.Ritkán nézem a magyar televiziókat,ez lehet az oka.Az egész onnan jutott eszembe,hogy a minap megnéztem a TV2 napló cimü müsorát és ott volt egy riport arról,hogy Ausztriában elöadásokkal,riasztokkal és "ne lopj Magyar" feliratokkal készülnek a teljes határ nyitásra.Az az ötlet jutott eszembe,hogy milyen érdekes lett volna kontraszként leadni ezt az anyagot is.De ez csak egy "kibicnek semmi sem drága" idea volt részemről.Már csak azért is mert ismerve a magyar TV-ket nem hiszem,hogy ezt igy fel merné vállalni bármelyik is.Innen a távolból nézve talán,de nagyon hangsulyozva a talánt a HIR TV tette volna meg.Szivből sajnálom ami Veletek történt!Az meg aztán teljesen igaz amit az egyik hozzászoló irt a Magyar Külképviseletekről.Az minden csak nem képviselet.Borzasztó dolog lehet ártatlanul meghurcoltnak lenni,amikor a legalapvetöbb jogot a védekezés jogát veszik el az embertől burkolt fenyegetéssel(az Ausztriai ügyészség levelére gondolok itt).Az egészben a legelitélendöbb számomra az,hogy saját Hazád hagyott cserben.Mégegyszer mondom nagyon sajnálom ami Veletek történt!De egyszer majd el fog jönni mert el kell jönnie annak a kornak amikor Volt hazám is ki fog állni minden Magyarért!(természetesen Göncz Kinga nélkül.

derelyegrádi szellem 2007.11.26. 10:00:15

kisködmön

A Magyarért most is kiállnak. A magyarokért nem. De mindenkiért ők sem állhatnak ki, ezt igazán megérthetjük...

Viszont a "ne lopj Magyar" felirat érvényes most is. Csak itthon :)

kisködmön 2007.11.26. 19:29:19

Szellem
Minden tiszteletem és nagyrabecsülésem a Tiéd! De meg kell,hogy mondjam igzad van.

Navarone 2007.11.28. 14:52:04

Ha én osztrák rendőr lennék, én is vadásznék a magyarokra. A szabályokat nem tartják be, jó sok büntetést lehet kiróni rájuk.
Igazuk van.

pakesz (törölt) 2007.11.28. 15:03:07

velem az volt hogy a 130 helyett mentem 165-el na erre adtak 35 eurot, kiscsákó nem gondolkodott, hogy egy picit nagyobb az az osszeg mint ami kene hogy legyen? vagy magyar mentalitas van mogotte(mind a sertett mind a rendorok magyar szarmazasuak voltak...), hogy nem is 130 volt az a tullepes, hanem 180 akar??? es akkor meg mar apuci elott nem meri vallalni???

egyebkent ha mar gyorsan hajt akkor kerdezze meg a haverokat vagy apucit vagy barkit hogy mire szamithat...

blachowski 2007.11.28. 15:15:38

sokszor jártam már arrafelé, de hála Istennek még egyszer se volt dolgom osztrák rendőrrel.

execute 2007.11.28. 15:21:46

két hete kaptak el. Éppen átmentem a határon Hegyeshalomnál, és ott még 80-as tábla van.

80 helyett 108km/h = 30 euró

de még ezt is lealkudtam 15 euró + 1000 Forintra.

Akit 1000euróra levesznek, az idióta. Az ilyeneket szokták itthon is megszivatni.

Istikem 2007.11.28. 15:45:54

Milyen hatást váltana ki nemzetközileg egy hasonló eset, amely Magyarországon történne meg egy "sógorral" ?

Pappistuta 2007.11.28. 15:51:56

Én több mint 10 éve járom szinte folyamatosan -Ausztrián keresztül- Europát.
Nekem meglepő ez a "zsebredolgozósdi" én ilyet még nem tapasztaltam, pedig hetente min. kétszer ellenőriztek.
Az egyszer biztos, hogy a labanc rendőrök nagy része egy tetű, gy beszélnek többnyire az emberrel, mint a sz@rral-már ha hagyja az, akit így kezelnek...
Én nem hagytam soha, pedig nem sokat beszélek németül.
Nos itt van az első probléma: ha valaki külföldre megy, legalább egy minimális szinten tudjon megszólalni abban az országban, ahová megy!
A cikkből kiderül, hogy az Orosz család már 16 éve jár az osztákokhoz, a srác még se beszéli a nyelvüket... Ez azért elég gáz...
A másik; ha valaki sokat jár külföldre, ajánlatos pl. a D.A.S. jogvédő szervezettel biztosítania saját magát, és az autóját.
Tapasztalatból mondom; amióta az én autómon is kinnt van a kis kék matrica, "picit" máshogy viszonyulnak -még itthon is- a zsaruk hozzám...

atesz666 2007.11.28. 15:51:56

Ez nem a reklám helye, de talán ez is megoldás lehet:
das.hu/

Ha jól tudom évi 19.000 Ft-ért profi jogászaik vannak, aki sokat jár külföldön annak mindenképp megtérülhet...

execute 2007.11.28. 15:54:51

kisködmön! A Zuschlag ügy érdekessége, hogy a hangfelvétellel a "sértett" felkereste az országos médiumot (az indexet is), de csak a HírTV volt hajlandó fizetni neki. A TV2 Naplója is csak arra használja manapság a rejtet kamerát, hogy szemetelő fiatalokat "leplezzen le"... Ez a nagy demokrácia manapság.

execute 2007.11.28. 15:56:24

jav: felkereste az országos médiumokat.

Pappistuta 2007.11.28. 15:59:45

atesz666!
A 19 ezer az stimm, de az csak féléves tagdíj.
Én tavaly kötöttem meg, és nekem már "spóroltak" úgy 120 ezret, úgyhogy kb. 3 évnyi tagdíjamat tudom ebből az összegből rendezni...

boboty 2007.11.28. 16:01:18

És mondjátok csak kedveskéim, az senkinek nem jutott eszébe, hogy esetleg, nemtalántán nem kellett volna gyorsabban hajtani a megengedettnél? Hmmmm?

Pappistuta 2007.11.28. 16:03:40

boboty! Senki nem állította hogy nem ment gyorsan. Az eljárás gusztustalanságairól megy itt most a beszéd...

vinyi 2007.11.28. 16:19:56

Nekem ehhez képest egy apró sztorim van (nem is rendőr, hanem határőr), de azért röviden összefoglalom. A vösendorfi Ikeaban voltunk bútort vásárolni. Fel is pakoltunk szépen, tetőre csomagtérbe és 4en ültünk a kocsiban. A határon kilépéskor egy lófarkas osztrák hölgyemény elkérte az útlevelet - 2003-at írunk- majd rögtön utána kéri a forgalmit is. Csodálkoztam ,hogy kilépéskor az osztrák határőrt ugyan mit érdekli a forgalmim, de odaadtam természetesen. Belenézett, majd közölte, hogy túl nehezek vagyunk. Mondta, hogy forduljunk vissza a belépő oldalon sorbaálló 40 tonnás kamionok közé mert le fognak mérni minket. Kissé röhelyesen mutatott a Corsa a monstrumok között, de odaálltunk, lemértek minket. Innen ugye másfelé nem vezetett út, csak vissza Ausztriába útlevél nélkül. Nem is akartak beengedni, csak hosszas magyarázkodás után. Miután kijutottunk, újra beálltunk a kilépő sorba Magyarország felé, jött a "kedves" lófarkas és annyit lökött csak oda, hogy "10 kilóval több, de menjenek." Értitek: egy hídmérlegen aminek a pontossága 50 kg 10 kilóval többet mértek....hogy nem szakad rá az ég. Jó pofát vágtam hozzá így a 40 perces senki földjén való kaland után végre hazaértünk...

atlbilbaoo 2007.11.28. 16:20:12

A sok kétkedővel ellentétben én elhiszem a történetet, a labanc labanc marad, az ő szemében mi mindig Balkán maradunk,nekünk kuss, és ha nem tetszik, akkor még ki is utasítanak.
1.Az Eu alaptörvénye szerint mindenkit megillet az anyanyelviség, minden eljárásban. Nálunk hasonló esetben mindig tolmácsot hívnak, aki segíti az eljárás lefolytatását.
2. A konzulnak nem lett volna messze,( Bécs kb 20 km-re van onnan ) kötelessége lett volna kimenni és legalább a tolmácsolást elvégezni, ha már a rendőrök nem hívtak tolmácsot.
3. Amíg velünk szemét módon viselkednek a labancok, addig itt ki van nyalva a seggük. Ismerősömet fékezés nélkül Stop táblánál legázolta egy osztrák, csak a szerencse mentette meg az életét, 30.000 Ft bírságot kapott, a kocsi totálkáros, a hölgy hetekig volt korházban. Az 120 Euró. Hol van itt az arányosság???
4.Tök mindegy, mennyivel ment a fiatalember, hiszen az apa nem a gyorshajtás tényét firtatta. hanem az eljárásét!!! Ne a gyorshajtást fikázzátok,(akit illet) hanem a labanc intézkedést!!!!
5. Kár ebbe belekeverni Fletót, meg a magyar rendőrséget, meg egyebeket. Ez egy klasszikus kuruc labanc harc, a labanc az erő, a kuruc az igazság, így volt 400 évig, nem változott semmi, se ott se a brenyóknál, se a románoknál!!! És ez pártsemleges!!

analpgy 2007.11.28. 16:50:40

Itt ( index.hu/politika/bulvar/svehat1127/ ) ugye azt írják hogy "Az osztrák szabályok szerint, ha valaki kifizeti a helyszíni bírságot, azzal elismeri a szabálysértés elkövetését."
Ha pedig nem fizetek akkor ( "...jogosult további büntetést kiszabni akkor, ha valaki magatartásával megnehezíti az eljárás lefolytatását, vagyis nem működik együtt a hatóságokkal.") még rontok is a helyzetemen.

Tehát ha én pontosan tudom hogy 100 helyett 130-nál a büntetés 70-80€ és a fakabát benyögi hogy ezer akkor mégis mit tehetek?

Tényleg érdekelne, gyakran járok arra...

_Wasp_ 2007.11.28. 17:05:42

ezbizony csak 72 eurót mutat...

_Wasp_ 2007.11.28. 17:09:31

kéred, hogy vegyenek fel jegyzőkönyvet, (amiből másolatot is kérsz!), nem fizetsz ki semmit, aztán jónapot.

Biztos, hogy ott is meg lehet támadni a közigazgatási határozatokat. Nem különbözik annyira az osztrák jogrendszer...
(hiszen a mienk is jelentős osztrák hatás alatt alakult ilyenné, ha jól emlékszem)

pakesz (törölt) 2007.11.28. 17:11:52

atlbilbaoo!

En abban ketkedek, hogy ott a srac valojaban "csak" 130 -al ment volna.
Nagyon konnyen elofordulhat, hogy ott a susmus megtortent, de az apuka okoskodott. Ilyen tortent nalunk is a Zsanett ugynel, itt is ott is lehettek volna nagyvonalubbak. Emlekezzunk, hogy ott a kiscsajt jol megpakoltak de tul mohok voltak, es penzt is kertek tole a vegen, hogy elnezzek a dolgot... Itt is ha 300 akkor 300 megvan, zsebretesz, nem jon apuka okoskodni.
Hogy mi az osszefugges a ket tortenet kozott? Az hogy 100 eve azt a teruletet meg Nyugat-Magyarorszagnak hivtak :)))

Nincsisilyennick 2007.11.28. 17:30:37

Pappistuta-nak igaza van, ennyi idő alatt össze lehetett volna szedni egy minimális német nyelvtudást. Meg minimális infót arról, hogy milyen jogai vannak ausztriában az állampolgárnak meg a rendőrnek, ha már annyit jár arra.
Aki meg lusta tanulni és informálódni annak ott a D.A.S. meg a jó ügyvédek.
Aki meg lusta és spórol is, meg gyorsan is vezet, az magára vessen, ha le akarják húzni.
Tessék tudomásul venni, hogy hülye emberek (rendőrök) mindig lesznek, az ilyen eseteket úgy lehet elkerülni, ha felkészülünk rájuk, ez pedig csak rajtunk múlik.
Amig Magyarországon az "én vagyok a király, nekem mindent szabad, nekem nem kell tanulni, nekem minden jár" hozzáállás marad, addig ez a hozzállás lesz a jussunk.
Tessék tanulni!

Fractus 2007.11.28. 17:40:53

Nem csak a bécsi rendőrök ilyenek.

Szeptember elején jöttünk haza Svájcból, és Innsbruck előtt, Imst környékén, egy alagút előtt cselesen kihelyezett 80-as táblánál vadásztak a kedves zsandár urak. Engem 97-tel fogtak meg. Ez 150 eurómba került. Eleve kurva sok, de nem volt más esélyem, mint csengetni. Még szerencse, hogy volt nálam pénz.

Érdekes módon csak a külföldi rendszámú autókat állították meg a "kollégák", osztrákot egy darabot sem. Pedig a saját szememmel láttam a trafin, amíg a rendőr a cetlit írta, hogy nem egy, nem kettő osztrák autós 110-el, 120-al száguldott el. De nem őket szedték ki, hanem a 95-100 között befutó németeket, franciákat, svájciakat és magyarokat.

Hajrá Ausztria, hajrá osztrákok!

Fractus 2007.11.28. 17:44:52

És még annyit hozzáteszek, hogy a mi rendőreink ugyanígy előszeretettel vadásznak a külföldiekre. Tehát egy fikarcnyit sem jobb egyik fél sem a másiknál

OFK 2007.11.28. 18:41:28

Úgy vélem, hogy néhány hozzászólásra reagálnom kell.
Griffi!
Rendben van, ha valaki szabálytalankodik, szabjanak ki rá büntetést. Most is ez történt, mi meg kifizettük. A probléma nem itt van.
A gond az, hogy nem adtak az átvett pénzről elismervényt, valamint az elvett (!) bankkártyájáról akartak pénzt levenni.
Te mit szólnál, ha veled ez történne?

Pakesz!
Hogy 130, vagy 180 volt a sebesség, az jelen esetben mindegy. És nem kell előttem vállalnia, de letagadnia se, nem fogom megpofozni.:-)

Execute!
Majd kerülj egyszer abba a helyzetbe, hogy a rendőr Ausztriában előállít a rendőrségre, kiszabja az 1100 € büntetést, elveszi az értékeidet, autódat, irataidat, és kizavar az útcára, hogy menj, hozz pénzt. Utána beszélünk róla, hogy ki az idióta.

A fiam olyan szinten beszél németül, hogy egy kirándulásnál amire szüksége van, meg tudja oldani, de annyira már nem, hogy egy ilyen jogi helyzetben jogaira való hivatkozásokkal a rendőrt presszionálni tudja. (Különben is jól lesz..ják.)

Wasp!
Elénk toltak egy kétoldalas iratot, hogy írjuk alá. Mivel német nyelvű volt, nem írtuk alá. Közölták, hogy rendben, akkor semmilyen papírt nem adnak. (Rajta van a felvételen szó szerint az is, hogy közölte a rendőr: Ez Ausztria, itt német papír van, menj Magyarországra magyar papírért.)
Közben meg tudjuk ugye azt, hogy tolmácsot kellett volna biztosítania.

Pakesz!
Az apuka nem okoskodott, hanem pénzt vitt, és átvételi elismervényt kért róla. Ezen kívül mást nem csinált. (Ja, és persze felvette a rendőrségen lezajlott diskurzust.)
Még annyit, hogy a konzulástus akkor este semmilyen segítséget nem adott, csak másnap délelőtt hívta fel a rendőrséget a főkonzulnő, és persze tájékoztatták arról, hogy a fiam súlyos szabálysértést követett el. Ennyi, egyenlőre.

csipinymous 2007.11.28. 18:52:56

Holgyek es Urak!
Becsben elek evek ota, mivel a felesegem osztrak.
A sogorok zome nem szereti a magyarokat, sot ahol lehet megszivatjak Oket.
Bar minden kulfoldivel igy bannak, mikozben hangosan hirdetik a toleranciat. Ami csak alszentalizmus a reszukrol.
Aki egy picit is figyeli az osztrakok maguk alkotta tortenelmet az gyorsan rajohet, hogy meg maguknak is hazudnak.
Nem reg (kb 2 eve) egy osztrak irono egy konyvet irt ezekrol a szenteskedesekrol es azota nem kivanatos egyen a sajat hazajaban. Ausztraliaban el.
Becsi rendszamu autoval kozlekedem, de a hataron Hegyeshalomnal az osztrak rendorok fele kekeckedik.
-Hova megy?
-Haza Becsbe.
-Maga magyar! Mit akar Becsben?
-A felesegem osztrak.
Na ekkor jon a pofavagas es fejcsovalas!
De itt hagy jegyezzem meg, hogy azert egy jelentos resze az osztrakoknak elismer minket, egy resze szeret is.
Szerintem nagyon sarkosak! Aki hulye az nagyon hulye! Aki normalis az nagyon normalis!

csipinymous 2007.11.28. 19:01:58

Bocsi a buntik osszege!
A mult honapban emeltek meg.
Regen: 41 euro (kethavonta bekapok en is egy radart), de volt olyan kollegam aki 42 eurot fizetett.
Nyaron kaptam egy csekket 120 eurorol.
Becs utan, Hegyeshalom fele a 30km-nel volt egy epitkezes ahol a nyolcvanas tablanal 111km/h mentem.
Elismertem a bunom es fizettem. Nem kekeckedtek. Teljesen normalisak voltak.
A tilosban parkolas 22 euro +- 1-2 euro.
Am mint irtam ezeket most emeltek fel.
Egyebkent 10km/h val lehet tullepni a megengedett szaguldozast!
A fix radarok 150-l mernek,
80-l 90-l mernek, 100-l 110-tol

Jaffar 2007.11.28. 19:15:09

Fractus!
Ha 150 eurorol kaptal szamlat is akkor sztem rendben van a dolog, de a mi kis esetünkben nem éppen erröl van szó.

Az esetröl meg csak annyit hogy aki balfasz azt itthon is ugyanugy megszivatják. Elismervény nélkül és tolmács nélkül nem fizetek ki ennyi pénzt. Inkább megvárom a tolmácsot és kiverem a hisztit, mint hogy apucival hozassak még lóvét. Sry ha negativ voltam

OFK 2007.11.28. 19:20:06

Jaffar!

Majd ha a fiad ott áll a rendőrség előtt az útcán, pénz, iratok és gépkocsi nélkül a legközelebbi lakott helytől 5 km-re, talán elgondolkodol rajta, hogy odavidd- e neki a büntetés összegét, vagy azt mond neki, hogy verd a tüzet fiam, kérj tolmácsot, és ne fizess.

The Hangman 2007.11.28. 19:30:29

Minden szajbavert gyorshajtot, buszsavban kozlekedo f@szparasztot, leallosavban elozo idiotat, index nelkul savot valto fuxos tahot, tilosban parkolo trogert stb... sz@rra kene buntetni itthon is 300khuf up.
Talan meg kellene tanulni koz-le-ked-ni...

GázGéza 2007.11.28. 19:42:07

Mr Lampshade:
téged meg jól meg kéne dolgozni hegesztőpisztollyal, feszítővassal.

The Hangman 2007.11.28. 19:48:41

Kedves GazGeza,
Don't take it too personal...
Inkabb tanulj meg kozlekedni Te is!
Vagy ha nem sikerul, akkor viseljed szepen Te is a kovetkezmenyeit. Ez a srac mar biztosan nem fog Ausztriaban gyorshajtani. Sikersztori.

The Hangman 2007.11.28. 19:57:54

...Szingapurban pl. ezert nincs eldobalt rago az utcan: mert 5.000,- SGD az ara. A jomunkasember szabadon valaszthat: nem szemetel az utcan ingyen, vagy szemetel 5k-ert. Ebbol a penzbol takaritanak.
Ausztriaban + rest of EU meg lehet szabalyosan kozelekedni olcson, vagy szabalytalanul dragan. Oszt van aki tanul belole, van aki meg fizet tovabb. Az o penzukbol jon a helikopter menteni a baleset aldozatait...

2007.11.28. 20:03:52

Átfutottam a cikket az Indexen index.hu/politika/bulvar/svehat1127/
Szégyen gyalázat, ahogy Németh Krisztina főkonzul magyarázza a bizonyítványát. Jól tenné a külügyminisztérium, ha utánanézne mi folyik kinn az adófizetők pénzén. Akad talán nála alkalmasabb is az ottani képviseletünkre.

csipinymous 2007.11.28. 20:27:25

Mr L.
Szerintem teljesen igazad van!
Rengeteg idiota vezet az utakon!
Jo magam is 140-150 kozott vezetek, am elozesnel 4-5x is belenezek a tukorbe, hogy nem jon e valaki. Indexelek a visszateresnel is. Nem megyek ki senki ele sem. Az automnak 250km/h korul van a vege, elvezem a turbo csippanasat, de esszel ulok be a kormany moge.
Nagyon sokat vezetek, es azt latom, hogy talan minden huszadik autovezetonek van jo technikaja. A tobbi ostoba, alak aki meg a sajat autojat sem ismeri. Mindig csak a jobb pedal.
Par napja este jottem haza az A/4 -1-0c° a kocsi rendszere az orrom ele irja, hogy figyeljek mert csuszhat. Ket csikot lattam a kodben! Kb. 100km/h vezettem a legtobb autoval egyutt.
E kozben 180-200km/h huznak el mellettem a BL,RO,H felsegjelu autok, altalaban audi Q szerie, BMW, Merci! Mind nagy dogok. Ha valakibe belemennek azt kinyirjak! Felelotlen barmok! Az elottem levo egy kamiont elozott, en lattam, hogy valaki szaguld mogottem, az RO jelzesu auto nem fert el a belsoben, megallni nem tudott, igy ki ment a lealloba es ott eloztt! Index nelkul, kodben, 0c°, a lealloban, 180 korul, sotetben.
Sok emberkenek penze van de esze nincs.

Pappistuta 2007.11.28. 20:43:57

Barath Arpad!
Szinte minden szavaddal egyetértek.
Én is azt tapasztalom, hogy -sajnos- a külföldön eszetlenül közlekedők nagy része kelet-europai és nagyon sok magyar van közöttük...
A magyar rendszámú furgonok kinnt 160-180km/h-s sebességgel nyomulnak, Németországban annyi balesetet okoztak egy év alatt a furgonosok(nem csak a magyarok), hogy a németek komolyan elgondolkodtak azon, hogy a 3,5t össztömeg alatti autókban is kötelezővé teszik a sebességíró műszert(tachograph)

OFK 2007.11.28. 20:52:02

Kicsit kutassatok az emlékezetetekben...
Hány alkalommal láttok osztrák, német, vagy éppen olasz gépkocsit úgy közlekedni Magyarországon, hogy le se sz@rja a szabályokat? Mert én szinte minden nap. Ott is vannak idióták.
Szombaton az M1-esen egy német rendszámú gk. a leállósávon előzte meg az előttem haladó kamiont. A hajam az égnek állt.

namostatutituti... 2007.11.28. 21:16:08

MrLampshade!
Persze igazad van! Vagy állítsuk inkább falhoz összes közlekedési szabálysértőt aztán bumm, meg az összes többi törvénysértőt, aki áthágja a szabályokat, kezdjük magunkal mert nincs ma magyarországon ember aki nem követett el semmi szabálysértést.
Az lesz a legjobb ha jönnek a sógik, már a határon lőjünk beléjük csak úgy figyelmeztetés képpen, hiszen minden tizedik valamit úgyis elkövet itt, engedély nélkül vadászik, kéteserkölcsü hölgyekkel enyeleg, átlépi a sebességhatárt és társai.
Aztán meg ha rejtakapjuk őket vegyük el mindenüket kocsit, pénzt, igazolványt mindent, lökjük ki a pusztába... Szerinted? Menne haza sírva, és hírdetné az ott a balkán, szörnyű! Persze Ő megteheti hiszen mi magyarok csak MÁSODRENDŰ EU állampolgárok vagyunk (büdöslábú parasztok)nekünk nem jár tolmács picit sem... az EU-ban véletlenül sem annyira hivatalos nyelv a magyar mint a osztrák (bocs hiszen még nyelvük sincs)szóval német, magyarnak nem jár tolmács tanuljon meg a telefonjából németül, van rá 1 órája. Nem tudom mit szólna hozzá ha Hévizen nem németül köszönne rá a portás, és a takarítónő nem németül kérdezné a szobatakarításról.

Persz ők kicsit sem koruptak, nem láttam még én sem pökhendi osztrák határőrt, rendőrt azt kérdezvén miért viszem haza ezt a (számára)roncs autót, egyet sem.Lenéz minket mert lejáratjuk magunkat pedig mi csak meg akarunk élni mint a RO,a BG, Nem vagyun elég trendik a nyugati EU-hoz nincs közlekedési kulturánk. Nem is lesz amíg a főnökd 30 címet és 700 km-t vár el tőled naponta Magyarországon nem létező úthálózaton. Nem azért hajt gyorsan a sebességtúllépők 95% mert potenciális elmebeteg és ölni akar, hanem egyszerűen megélni, hát ezért megyünk mi gyorsan és ezért néznek le minket az osztrákok.
Persze csinálhatnánk olyat is, hogy betartunk mindent, de te csodálkoznál a legjobban, hogy nincs az áruház polcán kenyér, nincs kávé a kávézóban, mert nem ért oda...
2007 EU Magyarország.

Pappistuta 2007.11.28. 21:16:43

OFK!
Én megértem mindazt ami veletek történt, velem is előfordult már hogy köcsögölt a labanc rendőr.
De azért a német(oszták) közlekedési morált ne hasonlítsd a magyarhoz...
Az olaszok ahhoz képest hogy nagyon lendületesen vezetnek -a magyar szemnek szinte eszetlenül- szerintem sokkal normálisabbak az útakon mint pl. a németek.
Bár az "udvarias" szót törölték a szótáraikból, én még is szeretek olaszban közlekedni.

kovácske 2007.11.28. 21:16:44

off:
bocs, hogy ide írom, de mégis hova máshova.
idézet:"Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem,hogy mik a jogaim az intézkedő rendőrrel szemben ha obszcén szavakat használ vagy visszaél a helyzetével, jogtalanul intézkedik. PL: ... stb. Kérdésem: elkérhetem a jelvényszámát, nevét, rendfokozatát? Hogy jelenthetem fel azonnal, mi alapján? Kérem, válaszoljon.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A rendőrségi törvény alapján a rendőr az intézkedés befejezése után az intézkedés alá vont személy kérésére köteles az azonosító jelvényének számát közölni vagy szolgálati igazolványát felmutatni, a nevét és a szolgálati helyét megjelölni. A rendőri intézkedések így az igazoltatás ellen is lehet jogorvoslattal élni, konkrétan a sérelmezett intézkedést követő 8 napon belül panaszt lehet benyújtani az illetékes rendőrségen, melynek vezetője a beérkezéstől számított 15 napon belül határozattal bírálja azt el. Ez ellen a határozat ellen is van fellebbezésnek helye, a közléstől számított 8 napon belül a felettes szervhez címezve, a panaszt elbíráló határozatot hozó rendőri szervnél lehet előterjeszteni és még ennek a döntésnek is lehet a bírósági felülvizsgálatát kérni.
Tisztelettel:
Dr. Koszoru István
"
kérdés: mégis mikor van vége az intézkedésnek? amikor átadtam az igazoltatásra a személyimet? amikor lekérdezte az adatokat és megállapította a rendőr, hogy nem szerepelek a körözött nyilvántartásban? amikor ezután felszólít arra, hogy rakjam ki a földre a zsebeim tartalmát? vagy amikor ezt sérelmezve megkérdezem, miért nincsen rajta jelvény egyáltalán? amikor ezutn javaslom, hogy menjünk az őrszobára, ahol a rendőr az ügyeletesnek azt hazudja, nem igazoltam magam, ezért hozott be? amikor ezután az ügyeletes felhívja a munkahelyemet és közli a főnökömmel, hogy llenálltam a rendőri intézkedésnek? amikor ezután az igazoltató rendőrök elmennek, engem az ügyeletessel hagyva az őrszobán? mikor van jogom megtudni a sérelmezett intézkedést kezdeményező rendőr jelvényszámát és mi a garancia rá, hogy azonosíthatóan meg tudom nevezni a benyújtandó panaszomban?
várom a gyakorlatban is alkalmazható ötleteket.
ps: az eset évekkel ezelőtt történt, de azóta a tavalyi "forradalmi" garézdálkodás volt az első eset, amikor a jelvényviselés (pontosabban nem viselése) asajtóban visszhangot kapott, és a jelvényviselés kérdése átjutott a hatóságok ingerküszöbén. éljenek az autógyújtogató "forradalmárok" és a járókelő-ütlegelő járőrök, mert nekik köszönhető, hogy a magyar rendőrség lindult a megtisztulás útján. remélem jövőre is felgyújtja a csőcselék a TV-t, akkor talán még egy fokozattal tovább jutunk a jogállami szabályozáshoz és annak tényleges végrehajtásához. tényleg nem megy ez "forradalom" nélkül??
ps2: tisztelt autójogász válasza annyit ér, mint a diplomája.

Pappistuta 2007.11.28. 21:26:37

kovácske!
Az intézkedésnek akkor van vége, ha a rendőr azt mondja: "Az intézkedést befejeztem, viszontlátásra..." (ez így szabályszerű)

kovácske 2007.11.28. 21:42:41

azt hiszem kissé zaklatottan fogalmaztam ahhoz képest, hogy többéves, csekély jelentőségű epizódról van szó. de a kérdések továbbra is állnak: mi módon tudhatom meg az intézkedő rendőr jelvényszámát, mi a garancia arra, hogy a rendőr azonosíható, mi a gyakorlatban követendő eljárás? aligha az, hogy az elsétáló rendőr után szaladok, vagy "ismeretlen, rendőrruhát viselő személy" szabálytalan intézkedése ellen nyújtok be panaszt. egyáltalán, addig amíg a rendőr nem visel jelvényt, milyen alapon tekinthetem hatósági személynek, intézkedési joggal? mert rendőrruhát a kellékesnél is szerezhet bárki, arról nem is szólva, hogy honnét tudjam, milyen a "szabályos" rendőruha. és nem arról van szó, hogy azonnali közbelépést igénylő helyzetben bűncselekményt akadályoz meg a rendőr, hanem utcai járókelővel szemben intézkedik, aki épp az imént igazolta magát.

Fantozzi 2007.11.28. 22:39:02

Szerintem abból kellene kiindulni hogy le akarták húzni a bankkártyát Ez bűncselekmény és mivel magyar a kártya én itthon tennék feljelentést emiatt Mivel rendőr voltál még talán ismerősöd is van és tudod kihez kell fordulni Egyszerűen ismeretlen tettes ellen feljelentést kell tenni . A bank tárolja a "record" ot és az ATM meg a fotókat Miután ezt megtörtént és elindult a nyomozás MEG KELL IDÉZTETNI A LABANC ÁLLATOT és ha nem jön el a beidézésre akkor elő kell állítani és nagyon megijeszteni hogy leültetik a súlyos bűncselekmény miatt amit elkövetett

csipinymous 2007.11.28. 22:47:59

OFK!
Abban igazad van, hogy sok az osztrak es nemet valamint olasz rendszamu szaguldozo!
Am azt is nezd meg, hogy ezek 90% nem EU-s atkelon jonnek magyarorszagra. Tobbnyire torokok, szerbek, romanok, bulgarok akik hazafele tartanak vagy eppen a a hazajuknak titulalt (otthont ado)orszagukba.
A szerb szarmazasu kollegaim arra buszkek, hogy mikeppen rohannak vegig az M1-rol az M5 at hazaig 240km/h korul. Osztrak rendszammal, es a legujabb luxusnak modhato autokkal, mert naluk csak ez szamit. Mondjuk reszben a magyarok is ilyenek. Nagy es draga auto a popsi ala, aztan, hogy a gyerek nem eszik rendesen, es egy putriban el az lenyegtelen.
BMW: 300 szeria a torokok maniaja, 5oo pedig a szerbeke!
Azertt nezz meg egy kisbuszt ami 60E euro korul van, tuti hogy fatyolban ulnek benne. A vezetesi technikajuk is balkani de, a rendszam lehet A,D,I,F.
A romanok elkezdtek az audikat favorizalni az utcai terepjarokkal egyutt. Mondjuk igaz anno par eve romaniaban max 100km autop. volt.
A baj, hogy altalaban artatlanok halnak meg, mivel nincs csucs technologiaju, gyors autojuk, csak egy tiz eves pukkancsuk, amit egy ilyen bohom kettevag!
Nagyemberek ezek, sok penzuk van (honnan?:-)), istenek, titanok akik azt hiszik, hogy mindent megtehetnek. Ha meg egy romant, bulgart...stb. (nagy embert) megallit egy osztrak rendor, osszepisilja magat a fegyver lattan. Nem a felelemtol, hanem, hogy eloben lathat ilyet.
Persze nekunk magyaroknak is sokat kell meg tanulnunk Europatol.
Viszont ami veletek tortent az felhaborito! A felesegem nem akart hinni nekem. Ismeroseim sem! De, mindegyik osztrak azt mondja, hogy ezt tovabb kell vinni! Ki kell vizsgaltatni! EU!

hahaha2 2007.11.28. 22:48:42

Üdv mindenkinek!

Mielőtt bárki félreértené (bár így is félre fogják) leszögezném, hogy a rendőrök intézkedésével, viselkedésével abszolút nem értek egyet, elutasítom és tényleg fell kell ellene lépni!
DE!
Az Orosz családdal kapcsolatban csak annyit, hogy én az index.hu-n olvastam az esetüket, és megjegyezném, hogy:
- Ez az egész elkerülhető lett volna a szabályok betartásával
- Ezért nem az Osztákokat kell utálni vagy kerülni, hanem a szabálysértést.

Én például más országban különösen figyelek arra, hogy ne legyen összetűzésem a "szervvel", elkerülve ezzel az efféle incidenseket. És meg is volt a haszna, mert 150e Km külföldi vezetés során egyszer sem állítottak meg szabálysértés miatt.

Azzal egyetértek, ha már megtörtént akkor ne csak a gyorshajtót, hanem a rendőrséget is büntessék szabálysértésért. És ne legyenek lekezelőek, bunkók, megalázóak.

Fantozzi 2007.11.28. 23:06:32

ja és én először küldenék egy fizetési felszólítást 1100-72 azaz 1028 euróról

pakesz (törölt) 2007.11.28. 23:06:59

"Az apuka nem okoskodott, hanem pénzt vitt, és átvételi elismervényt kért róla."
Az okoskodast ugy ertettem, hogy elozoleg felteteleztem a simlit. Az egesz hozzaszolasom erre ment ki. De akkor meg egyszer.

Szoval szerintem az is elofordulhatott akar, hogy a vezeto 130-at hitt, hogy annyi a hatar es ott ment a legszelen tehat 165-nel. Erre leintettek es kiderult, hogy 100 volt a sbessegkorlatozas. Na most nalunk ez ugy nez ki hogy a rendor kifejti hogy milyen rossz is ha nincsen az embernek jogsija. Mit szolnak a munkahelyen, egyebek... Es valahogyan elintezik ezt a helyzetet ugy hogy mind ket fel jol jarjon, azaz leszopja a rendort(lasd: Zsanett), vagy a nala levo ertekeket atadja neki. A rendor ezert jo vastag penzt kap a vezeto meg tovabb vezethet, ami neki akar meg 1000 ajrot is megerhet. Mert meger, fokent akkor ha a kocsijaval melozik. Ebben az esetben az uzlet megkottetett, csak a zsaruk mohok voltak. Es az apuka itt "okoskodott", mint Zsanett. Majd szepen mind a ketto le fog bukni, mert ugyanugy az osztrakok sem szeretik, ha a rendoseguket moszeroljak annak ellenere hogy jogos a moszer.

pakesz (törölt) 2007.11.28. 23:24:30

Baráth Árpád
koszi ezt nem is tudtam hog megemelkedtek a bunti osszegei, ennyiert mar megeri betartani azt a sebesseget :)

Yasashi Tanuki 2007.11.29. 00:03:30

Az osztrákok sikeresen ültették el a köztudatba, hogy Hitler német volt.
Azt is sikerült valahogy elhitetni az Európai Unióval, hogy Ausztria jogállam. Az esetről eszembe jut egy volt kollegám története akit Ausztriában azért csuktak hetekre fogdába mert a neve véletlenül egyezett egy körözés alatt álló bűnöző nevével - teljesen köznapi név, mint mondjuk Kovács János.
A történtek után kiengedték bocsánatkérés nélkül. Az senkit se érdekelt, hogy mi lesz a két gyerekével akikkel együtt utazott. Beperelte a hatóságot és kártéritést kért - egy rakás pénzt költött ügyvédekre, pedig nem állt valami jól anyagilag, de nem bírja a megaláztatást.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.29. 04:55:35

Azt hittem eddig, hogy az osztrák pandúr korrekt, legalábbis korrrektebb, mint magyar vagy pl. horvát kollégája. Ez utóbbiak pl. megcsinálták azt, hogy megállítottak 50-es táblánál (tutira nem mentem többel, mert direkt figyeltem rá), és egy radarpisztollyal hadonásztak az orrom előtt, ami 74-et mutatott. Én ragaszkodtam a fényképhez, ők meg a 150 euróhoz, aztán 150 dollárhoz (no itt lett végképp gyanús a történet...), a legvégén még forinttal és kunával is beérték volna, de akkor már csakazért se fizettem egy fillért se. Végül ők unták meg kb. tíz perc után. Mint itthon kiderült, szerencsémre, mert be is vihettek volna, és járhattam volna rosszabbul is.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.29. 05:00:53

Kérdésem is lenne hozzátok. Jogszerű az, ha hasonló esetben fényképet vagy videofelvételt készítek az intézkedésről (ill. készít valamelyik utasom)? Ragaszkodhatom ehhez? Lefényképezhetem a rendszámát, az azonosítóját és az ocsmány pofáját?

hulyemagyar 2007.11.29. 08:33:49

Határ mellett lakom, osztrák cég az üzleti partnerünk. Van tapasztalat: Ganaj az összes. Nincs kivétel.

csipinymous 2007.11.29. 11:21:41

Lefenykepezni egy rendort a beleeghyezese nelkul nem lehet, meg hangfelvetelt sem lehet kesziteni. Mint ahogy rolunk sem lehet.
ORK!
Talan az lenne a legjobb, ha tudnatok szerezni meg nehany karosultat, akik hasonloan jartak es esetuk stabilan all a birosagon. Majd osszefogva, kozosen vinnetek tovabb a panaszt! Ne adjatok fel! Nem szabad!
Mert ugy erzem, hogy ez egy bizonyos foku diszkriminacio, velunk magyarokkal szemben.
De, nem szabad minden rendort egy kalap ala venni! Ausztriaban azert nem minden rendor ilyen, mint ahogy Magyarorszagon sem, vagy barhol mashol.
Gorogoknel pld. egy biztonsagiov nelkuli kocsikazas a helyieknek 10 euro, kulfoldinek 400 euro fejenkent.
Ami engem ebben az esetben (osztrak) legjobban felhaborit a magyar konzulatus inpotenciaja! Nagyon sok ismerosomtol hallom, hogy a legtobb orszagban csak disznek vannak es abszolut nem segitenek semmiben de, azt magasan tartott orral. Mind e kozben, ha egy osztrakkal tortenik valami kulfoldon egy egesz szak aparatus all mogotte, hogy kelloen kepviseljek az erdekeit!
Nekunk kellene egy picit a sarkunkra allni mar vegre! A konzulatus ezert kapja a fizeteset (ado) otthonrol, ez lenne a munkajuk egy resze!
Masik a b.kartya! Probalna meg itt kint egy rendor hozzanyulni valakinek (osztraknak) a kartyajahoz es arrol penzt leemelni! Nagyon rovid idon belul a racs masik oldalan talalna magat. Bar nem lenne media vizhangja az biztos! Azt itt nagyon nem szeretik.
A sogorok szeme csak a kulfoldieken legelodik!
A hatar mellett anno rengeteg magyar szantot vasaroltak fel az osztrak parasztok (vallalkozok). Magyarokkal dolgoztatnak (nem mindig legallisan)de, a szennyezonek titulalt tragyat a megsemmisites helyet athorgyak a magyar foldekre, igy ket legyet fognak egy csapasra. Olyankor hol vannak az osztrak rendorok?
Azt hiszem, hogy hagyni kell sogorekat a fenebe. Nekunk kell talpra alni, na nem a spanyol viasz kiszarasaval!
Nekunk nem szabad olyannak lenni!

TsK 2007.11.29. 11:32:07

tipikus tortenet. kicsifiu otthon erzi magat kulfoldon aztan koppan mert szaguldozni meg szarni a torvenyre azt tud de mar egy rohadt nyelvet megtanulni mar nem. itt mocsok hollandiaban ha 50% al tulleped a sebesseget (50 -> 75 , 100 -> 150) ugrott a jogsid ,alatta meguszod 600euroval. ha ott all a rendormotoros az ut szelen akkor minden fele kutyu meg fenykep meg radar nelkul szemre azt mondhatja hogy gyorshajtottal es ennyi. ha pedig meg is belefut a delikvens egy trajectcontrol ba ahol egy adott szakaszon lefutott atlagsebesseget mertek es jon a fenykep akkor leszarjak hogy nem te vezetted az auto , nincs kibujas ugyeskedes. hozza kell tenni rend is van az utakon nem toljak le egymast az autopalyan nem vagnak be goreny modjara nem szaguldoznak a varosban pedig van szep nagy gyors auto errefele is. termeszetesen sajnalom a fiut de a tanulopenzt meg kell fizetni.

TsK 2007.11.29. 11:38:48

a konzulatus viselkedese abszolut gusztustalan ,vegul is oket ezert fizetik az adofizetok hogy adott esetben szilveszter ejszaka 23:59 kor is keszen alljanak honfitarsaikon segiteni.

Boyxboy 2007.11.29. 13:10:27

Nekem ott sántít a dolog, hogy miért ismeri el az illető az 1100 eurót büntetésként? Olyan irreálisan magas, hogy már önmagában az összegen látszik, hogy átverésről van szó, nem pedig szabályszerű eljárásról. De miért ismeri el, hogy ez jogos volt...?

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.29. 13:25:29

Egyébként azt nem értem, hogy PIN kód nélkül mit akartak kezdeni a labancok a bankkártyával? Vagy azt is elkérték/megkapták? Ha nem tudják a kódot, akkor pár próbálkozás után az ATM vissza sem adja a kártyát. Hogy is volt ez?

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.29. 13:26:36

"Nekem ott sántít a dolog, hogy miért ismeri el az illető az 1100 eurót büntetésként?"

Nem kell olyan sokat aludnunk már, hogy itthon se legyen irreális összeg, sőt...

Boyxboy 2007.11.29. 13:30:27

Kizártnak tartom, hogy 270.000 Ft-ot helyszíni birságként be fognak szedni.

hulyemagyar 2007.11.29. 13:53:52

Azt felejtsétek el, hogy van Ausztriában (törvényesen) 1100 EUR büntetés.

hulyemagyar 2007.11.29. 13:54:25

Akarom mondani, helyszini bírság.

cimkezo 2007.11.29. 15:19:57

emberek, ne labancozzunk már...

voltak ugye az osztrákok ellen lázadó magyarok: a kurucok, meg az osztrákpárti magyarok: a labancok - meg persze osztrákok is. (akikkel pl. most is van a baj... :)

(meg ugye Schwechat az nem Burgenland, azaz sosem volt "magyar föld", ahogy valaki írta... :)

2007.11.29. 16:44:10

A sok érzelmi túltengés és vakvágány után nem lehetne logikusan átgondolni miről van szó? Hol vagytok jogászok?

A cikk alapján a cselekményt a magyar jogra átültetve az osztrák hatóságok részéről felmerülhet a közokirat-hamisítás, vesztegetés, hivatali visszaélés, zsarolás.
Szóval első körben ezekből lehet válogatni.

Volt gyorshajtás , vagy nem. Gyorshajtás akkor volt, ha hitelesitett műszer bemérte, ennek hol a dokumentációja?

A 140 EUR büntetést miért kapta, ez mért nem derül ki egyértelműen.

Nem hinném, hogy az osztrákoknk nincs meg a magut számviteli törvényük, vagy valami hasonló.
Mi az , hogy nem adok bizonylatot 960 EUR-ról, majd utólag kiállítok egyet.
Kinek állította ki, az ügyészségnek? Ezt annak kell kapnia aki a pénzt adta.
A bizonylat mindenütt a világon a pénz mozgásának nyomonkövethetőségét szolgálja, ha nincs bizonylat , akkor hivatalosan pénz sincs, tehát ez zsebre ment.
Akkor most az osztrák ügyészség falaz a rendőröknek?

A magyar konzulátus szerepvállalását egyenlőre még emészteni kell, de valószínűleg nem fog sikerülni.

Azt nem lehet megemészteni, hogy egy magyar állampolgárt megaláznak megzsarolnak és ez nem éri el a konzulátus ingerküszöbét. Az én adóm, nem arra való, hogy osztrák utonállóknak falazzanak belőle.

Véleményemet a cikkre alapozva fogalmaztam meg, amennyiben cikkben foglaltak nem fedik a valóságot a véleményemet sem tartom fent.
De a konzulátusnak tulajdonított nyilatkozatok alapján, úgy tűnik nem kell változtatnom.

OFK 2007.11.29. 18:54:46

A hozzászólások alapján ismét szólnom kell.

Boyxboy!
Ha elismerem, ha nem, a büntetés 1100 €, amit át is vettek tőlünk.
(Ne felejtsük el, hogy erről hangfelvétel van!)
A büntetést befizettük, azt nem vitattuk. Az eljárás további részével nem értettünk egyet.
Persze, hogy nekünk is irreálisan magasnak tünt, de mit tehettünk volna? Alkudozunk? Mint látható a határozatból, később meg is indokolták, hogy miért ennyi.

dark future!
A bankkártyát a többi összes iratával együtt vették el, (Útlevél, személyi, TB kártya, adókártya, stb.) és azt maguknál is tartották, egészen addig, amíg a büntetést ki nem fizettük. Közben próbálták meg a pénzt a kártyáról levenni. Hogy mire számítottak, nem tudom.

hülyemagyar!

Márpedig van, olvasd el a határozatot.

bagoly2!
A 140 € büntetést azért kapta - rajta van a bizonylaton - mert nem működött együtt a rendőrséggel.(!)Erre írta másnap faxban a főkonzulnő, hogy a rendőr értékelhette nem-együttműködésnek azt, hogy nem tudott németül.(!)
Egyébként mindenben igazad van. És nyugodj meg; a cikkben leírtak mindenben fedik a valóságot. (A fontosabb dokumentumok a cikkben megtekinthetőek.)
Hogy a jognál maradjunk, én pl. már azt sem értettem, hogy az esemény után egy héttel megtettük büntető feljelentést, majd két héttel később még ebben az ügyben a rendőr határozatokat irkál nekünk! Amikor az ügyben már elvileg büntető eljárás van két hete! Hogy Magyarországon rendőr már semmit se irogatna ilyen ügyben, az biztos.

ZoOoLiKaAah 2009.01.14. 19:45:27

Hello!

Egy hasonló esetet mondanék én is ehhez! Anyum már több mint tíz éve ausztriában dolgozik!(Insbruck) Bécs elött ő is állítólag gyorsan hajtott! (130al) mint a mellette haladó többi autós. Egyszer csak egy rendőr autó beelőzi villog és megállítja, hogy gyorsan hajtott mert baustelle tábla volt kirakva és 80al szabadott volna menni! Anyám egyből elkezdett németül tisztelettudóan beszélni, hogy ő nem látta neharagudjanak, mire a rendőrök torkaszakadtából órdítottak vele és megalázóan beszéltek egyfolytában és többször is rászólt hogy kérem velem ne kiabáljon és a rendőrök annak ellenére folytatták. Nemcsak a pálya mellett hanem bevitték a rendőrségre pontosan most nem tom hány eurót kértek tőle de 100 000 Ft körüli összeget anyámnál persze csak 300 euró volt és addig nem engedték ki amíg ki nem fizette a helyszínen a bírságot! 6 órát ült a rendőrségen, csekket nem voltak hajlandók adni kizárólag készpénzt kértek! Nem tudom h országok közti szokássá válik-e h a magyarokat utálni kell mert már szlovákia, szerbia is nagyon ellenünk van de ezek szerint az osztrákok is. Kizárólag a magyarokra utaznak csak azért, mert magyar vagy és utálják h az országban jársz vagy esetleg dolgozol, de anyám direkt még azt sem mondta hogy ott dolgozik inkább azt mondta, hogy az egyik ismerőséhez jött! Kaptunk hivatalos levelet is utólag és egy 1 eurós csekket, komolyan mondom nevetséges h elküldenek egy 1 eurós csekket magyarországra, képesek kiküldeni ami eleve többe kerül amíg elér hozzánk mint amit befizetünk! KOMOLYAN MONDOM: NEVETSÉGES!

ZoOoLiKaAah 2009.01.14. 20:01:51

Az utóbbiakat kiegészíteném! Bankártyát tőle is kértek és nem 80 hanem 100 km/h-ás sebesség korlátozás volt!

Plusz még újraírhatnám az egészet anyum változatával! De Lényegében ugyanaz!

alex49 2010.04.06. 08:42:28

Minden kommentár nélkül teszem fel ezt a levelet az oldalra. Ez megtörtént velem, és így történt.

A Bundespolizeidirektion Schwechat. 2320 SCHWECHAT Plankenwehr Str. 2, alatt székelő rendőrség két beosztottja ellen rablás, és más bűncselekmények elkövetése miatt feljelentést teszek.

Az elkövetők nevét, és szolgálati számait nem ismerem, mert a közúti ellenőrzés során, - miután megállítottak – nem köszöntek, és nem mutatkoztak be. Később kérdeztem az egyik rendőrtől a nevét, és a szolgálati számát, de azt mondta, hogy rajta lesz a papírokon, és nem mondta meg. A szolgálati számot az egyen ruhájukon sem láttam.
A vád bizonyítására elmondom a történéseket. A jelenetnek számtalan szemtanúja is volt. A műszaki vizsgáztatást végző rendőrök, a kényszervizsgáztatást elszenvedő többi gépkocsivezető, és a mentősök.

A közúti ellenőrzés során vizsgáztatásnak vetették alá az általam használt gépjárművet. Elvittek a mobil vizsga-ponthoz, ahol több vizsgára váró autó is várakozott. Amíg sorra került az én autóm, a rendőrök fotókat készítettek az autóról. Közben az ajtókat is kinyittatták, hogy az általam szállított rakományt is ellenőrizhessék.

Az oldalajtó kinyitása után láthatóvá váltak bizonyos szerszámok, amelyek között volt egy használt HILTI márkájú fúrógép. A rendőr kérte tőlem a gépről a számlát. A nyelvtudás hiánya miatt nem tudtam elmondani, hogy a rakomány egy barátom tulajdona, akinek szívességből viszem haza a holmiját, miután a munkáját Németországban elvégezte. Elmondtam azt is, hogy az a bizonyos gép (HILTI) már nagyon öreg, és természetesen számla, nincs. Erre megkérdezte, hogy mit akarok csinálni, ezekkel a szerszámokkal. Bankot akarok rabolni? Kérdés volt az is, hogy a kocsi rakományát loptam e, és van e számla a használt bútorokról.

E pillanatban úgy éreztem, hogy ez az ellenőrzés már nem tréfa. Ez már komoly vád, és közöltem a rendőrrel, hogy szeretnék tolmácsot kapni a beszélgetéshez, és ügyvédet a jogaim védelme érdekében. Miután rájöttem arra, hogy ez a rendőr engem bűncselekmény elkövetésével vádol. Tolmácsot azért is igénybe szerettem volna venni, mert a rendőr közölte velem, hogy beszéljek németül, ha már Ausztriába jöttem. Azt ugyan nehezen értem, hogy ez az ember milyen jogon kényszeríthet engem arra, hogy az Ő nyelvén beszéljek. Az jutott eszembe, hogy már volt olyan világ Európában, amikor csak azok számítottak embernek, akik németek volt. Én azt hittem, hogy ez a mostani Európa már nem ilyen világ. Csak azért szenvedtem hátrányt, mert nem tudtam, nem voltam hajlandó németül megszólalni, és volt merszem szembeszállni a rendőr akaratával.

Amikor világossá vált számomra, hogy itt már komoly baj van, felhívtam a barátomat. Ő beszél németül. Oda adtam a telefont az egyik rendőrnek, és a barátom el mondata neki, hogy a rakomány az Ő tulajdona, és ha a használt bútorok eredete érdekli a rendőrt, akkor hívja fel azt a német családot, kiktől a bútorokat kapta. Megbeszélték, hogy sms-ben elküldi a telefonomra a német család telefonszámát, címét, hogy a rendőr, ha akarja, ellenőrizhesse ennek az állításnak a valóság tartamát. Természetesen a rendőr, nem akart Németországba telefonálni. Ebből is az tűnik ki, hogy a rendőrök nem az „igazságot” keresték, csupán mindenáron bűnt, hibát szerettek volna találni, hogy „megbüntethessenek” miután nem tettem a kedvük szerint.

Közben jöttek, mentek a telefonok, és felhívott a feleségem. Tudta, érezte, hogy nagy bajban vagyok, és megpróbált megnyugtatni. A tanácsára bevettem két erős nyugtatót, és a gyógyszereimet. Baj van a szívemmel. Egy súlyos infarktust éltem túl. A szívembe két stent-t lett beültetve, és az orvos javaslatára távol kellene tartanom magamat minden izgalomtól. Számomra minden stressz helyzet potenciális életveszélyt jelent. Legalább ötször próbáltam meg orvost kérni, de kinevettek. Nem hívták ki a mentőt. Az gondolták, komédiázok.

Több mint másfél óra elteltével hívták csak ki a mentőket. Kiabáltam, és szidtam őket, -magyar nyelven,- amitől elvesztették a türelmüket, vagy talán megijedtek, hogy esetleg tényleg bajban lehetetek, kihívták a mentőket. Közben megnyugtattak, hogy ne aggódjak, mert a feleslegesen kihívott mentőautó költségét is megfizettetik majd velem.

A mentősök megmérték a vérnyomásomat, és be akartak vinni a kórházba. A két rendőr eközben a mentőautó ajtajában állt, és bár a mentősök kérték Őket, hogy álljanak félre, hogy az ajtót becsukhassák, mert nem tudnak dolgozni, de a rendőrök csak nevettek, és az egyikük legfontosabb dolga az volt, hogy az időközben elkészült papírokat aláírassa velem. Természetesen ezt is megtagadtam. Fogalmam sem volt arról, hogy mit kellett volna aláírnom. Én mérgembe kiszálltam a mentőautóból, és megtagadtam azt, hogy bevigyenek a kórházba, mert bíztam abban, hogy a két ember miatt meghalok, és akkor talán egy életre megtanulhatták volna, hogy „mindent” nekik sem szabad. A mentősök megmérték a vérnyomásomat, és nem ítélték kritikusnak. Ez persze nem csoda, hiszen bevettem két Andaxint. ami meglehetősen erős nyugtató. Másfél óra múlva nem csoda, hogy hatott, és nem volt a vérnyomásom az egekben.

Az eseményeknek bizonyos értelemben fül tanúja volt egy ember, akit a rendőrök hívtak fel, és az illető azt állította magáról, hogy Ő egy tolmács. Tény az, hogy tudtam Vele beszélgetni, de ez a beszélgetés igazán nem volt tolmácsolás, mert a rendőr nem volt része a beszélgetésnek. Elmondtam Neki, hogy mi történik éppen velem, de segíteni nem tudott.

A rendőr kivette a kezemből a telefont, és megszakította a kapcsolatot. Ennyi volt a tolmács „segítsége”. A bécsi magyar konzulátus vezetője is értesült a történtekről, és felhívott. Segítséget ajánlott, és megpróbált megnyugtatni. Neki mondtam el, hogy milyen elképesztő dolog történt velem. A két rendőr odaszorított engem az autóm oldalához, és az egyik kivette a kabátom belső zsebéből a pénztárcámat, és kivette belőle a benne lévő 150 eurót. Azt mondta, hogy lefoglalja a büntetés kifizetésére. Ezzel egy időben átkutatták a vezetőfülkét, és a diplomata táskámból kivették a két telefont, és kivetették velem az autóból a navigátort, amit szintén lefoglaltak a büntetési díj fejében.

Tették ezt azért, mert kijelentettem, hogy egyetlen centet sem vagyok hajlandó fizetni. A 22 euró összegű vizsgadíjat sem akartam megfizetni, ezért az egyik rendőr a tőlem elrabolt pénzzel elment a vizsgáztató autóhoz, és kifizette a kérdéses 22 euró díjat. Miután a tárcámból kivették a pénzt, megpróbáltak rávenni arra, hogy legalább a vizsgadíjat fizessem meg, de újra és újra elmondtam nekik, hogy semmit nem fizetek ki. Nagyon ingerült, zaklatott voltam, és bosszantott a rendőrök hozzáállása, viselkedése. Tudtam, hogy gondban leszek a hazautazással, ha elveszik a pénzemet, ezért megpróbáltam menteni a menthetőt. Megkérdeztem tőlük, hogy ha a vizsgadíjat hajlandó lennék kifizetni, akkor a többi pénzt visszaadják nekem, de azt válaszolták, hogy nem. A maradék pénz megy majd a büntetésre.

Közben telefonált újra a Konzul asszony, és segítséget ígért, és azt kérte, hogy ne csináljak botrányt. Beszélt a rendőrökkel is, és valószínűleg ennek hatására vissza adták az egyik telefonomat, és a maradék pénzt. A Konzul Asszony valószínűleg eszükbe juttatta, hogy komoly hibát követtek el. Csak 128 eurót adtak vissza, mert a többit ugye, a 22 eurót, - az én akaratom ellenére – kifizettek a „vizsgáztatásért. Természetesen a Konzul Asszonynak elmondtam, hogy két rendőr fényes nappal kirabolt, és itt állok egy idegen országban egyedül egyetlen cent, és telefon nélkül a vakvilágban. A navigátort, és a másik telefont nem adták vissza. Kértem a telefonkártyát a telefonomból, de ezt a kérésemet sem teljesítették.

Közben elkészült a „számla” is. 1020 euró büntetést szabtak ki, amit később felkerekítettek 1200 euróra. Ki tudja miért? Azt mondták, hogy ha most kifizetem, hozhatom a trélert, és vihetem az autómat, és a rakományt, de ha nincs nálam elegendő pénz, akkor kapok három napot arra, hogy átutaljam a kérdéses összeget. Az elkobzott 150 euró is része lett volna a büntetés kifizetésének.

Szeretnék feljelentést tenni rablás miatt. A két rendőr odaszorított a kocsim oldalához, és a kigombolt kabátom zsebéből saját kezűleg vette ki a pénztárcámat. A rendőr újlenyomatát talán még most is megtalálhatják a pénztárcámon. Ha én a pénzemet önként adtam volna oda, akkor a pénztárcámon nem lehetne ott a rendőr újlenyomata. Védekezni esélyem se volt, a két állig felfegyverkezett, hatalmas termetű rendőrrel szemben.

Azt mondták, ha kifizetem a vizsgadíjat, és a bírságot, akkor mehetek. Természetesen én nem akartam, és nem tudtam fizetni. A viselkedésem a végsőkig felbőszítette a rendőröket, akik megütni nem mertek, de az egyik mérgében elfutott az autóhoz, és letépte a rendszámtáblákat.

A kálváriám ezzel még nem ért véget. Az utas fülkéből kivetették a diplomata táskámat, és kinyittatták. Találtak benne két darab használaton kívüli pénztárcát, amit a lányaimnak gyűjtöttem, a szemétben. Az egyik rendőr kikapta a táskából a két pénztárcát, és a zsebébe tette. Hiába magyaráztam neki, hogy a két tárca teljesen üres, nem hitt nekem. Később megnézte azokat, és miután látta, hogy tényleg nincs bennük semmi, utálattal visszahajította, a kocsiba. „Szemét” mondta, de közben a másik rendőr átkutatta a táskámat. Belenézet minden rekeszbe, zsebbe, és kereste az értékeke, amit „lefoglalhatna”. Az útonállók nem végeznek ilyen alapos munkát, amikor kirabolják az áldozataikat.

Ez az eljárás egyszerűen döbbenetes. Az, hogy a rendőrök ilyent megtehetnek büntetlenül a harmadik évezred szabad Európájában egy védtelen öregemberrel, az egyszerűen elképesztő. Képesek lettek volna teljesen kifosztva, egyetlen cent nélkül, üres zsebbel, telefon, és nyelvtudás nélkül egy idegen országban útjára ereszteni egy embert, és a sorsára hagyni. Ez eddig teljességgel elképzelhetetlen volt a számomra.

A szabálysértés tényét – az autó állapota miatt – nem vitatom. Még igazuk is lehetett volna, hiszen az eredményeket, hogy az autóm „kaput” a gép „mondta”, de ezek az emberek – EMBEREK? – emberségből elégtelenre vizsgáztak. Még talán ez sem lenne baj, de bűncselekményt követtek el. Kiraboltak fényes nappal egy védtelen embert. Pusztán a pénze miatt.

Lehet, hogy nem jól tudom, de az intézkedő rendőrnek még arra sincs joga, hogy az autóba benyúljon, és onnan valamit elvegyen. Ezek a rendőrök messze túl lépték a hatáskörüket, a hivatali hatalmukkal visszaéltek, és az eljárás során erőszakot alkalmaztak.

Bűncselekmény elkövetésével vádoltak. A védekezés lehetőségét megtagadták tőlem, pedig a jogi védelem jár nekem, még akkor is, ha az intézkedő rendőrnek történetesen igaza van, és az autó műszaki állapota nem felelt meg a jogszabályoknak. Az, hogy az autó műszaki állapota nem volt megfelelő, feljogosította a rendőröket a bírság kiszabására, az erőszak velem szemben alkalmaztak, akkor sem igazolható. Engem azért büntettek, mert megtagadtam a fizetést, volt bátorságom nemet mondani nekik. Lehet, hogy ezeknek a rendőröknek az életében én voltam az első, és egyetlen „mocskos külföldi”, aki vette a bátorságot, és packázni, mert velük. A rettegett „osztrák rendőr” méltóságát sértettem meg ezzel.

Ezek az embernek egyáltalán nem nevezhető lények képesek voltak még az orvosi segítséget is megtagadni tőlem. Ez nem egyszerűen embertelenség. Ez a körülmény akár szándékos veszélyeztetésnek is minősíthető. Azt még egy magyarul nem beszélő osztrák rendőrnek is illik megérteni, hogy „INFARKTUS” !!!!! Mondtam, hogy baj van a szívemmel.

Az orvosi segítséget is csak azért adták meg – a sokadik hiába való kérés után – mert nagyon hangosan követeltem. Gondolom láthatták a képemen, hogy nagyon ideges vagyok, és talán eszükbe jutott, hogy mi van akkor, ha mégsem komédiázok. A cinizmusukra jellemző, hogy szurkoltak nekem, hogy a mentősök állapítsák meg, hogy feleslegesen hívtam ki őket, és akkor még a mentőautó kiszállásának a költségét is fizetni fogd, te mocskos magyar. „Majd mi megmutatjuk neked, hogy fizetni fogsz.” Ez volt a képükre írva.

Így utólag végig élve újra a történéseket, szerencsésnek mondhatom magamat, hogy rajtunk kívül mások is voltak a telepen, mert ha mi történetesen magunk lettünk volna, akkor bizonyosan nem úsztam volna meg ezt a kalandot egy alapos verés nélkül. Az egyik rendőrnek az orra vészesen közel volt a képemhez….és talán szerencsém volt, hogy nem értettem azt, amit a képembe mondott, de a tekintete igen beszédes, és vészt jósló volt. Igazán kedvükre lett volna engem „tiszteletre tanítani”.

Csupán egy ügyvédet, és egy tolmácsot, és konzuli segítséget kértem. . Megmondtam, hogy amíg ezeket a feltételeket nem teljesítik, semmit nem fizetek. Igaz, nem is tudtam volna. Elkövettem még egy végzetes hibát is. Megszólaltam a saját nyelvemen, és nem voltam hajlandó a nagyhatalmú osztrák rendőr nyelvét használni. Igaz nem is tudtam volna. Ez úgy látszik végzetes hiba volt.

Kérem az elkövetők példás megbüntetését, és az elszenvedett megaláztatásokért kártérítést is kérek.
süti beállítások módosítása