Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Furfangos faszállító

2007. augusztus 30. - zugügyvéd
Címkék: szavatosság

A következő levelet azért teszi közzé a Zugügyvéd, mert az már kiderült hogyan nem szabad tűzifát vásárolni, de arra nem talált még választ, hogy milyen módszerrel lehet az ilyen csalókat ellenőrizni az áru átvételénél?

 




 

 

Tisztelt Zugügyvéd!

1995 óta élek a Szentendrei szigeten egy kis faházban, cserépkályhával fűtök. Minden évben megrendelem a 2x20 mázsa tűzifát és minden évben becsapnak. A mennyiséggel, a minőséggel. Akácfát kérek és közécsempésznek rőzsét, nyárfát, ki tudja még mit. Száraz fát ígérnek és vizeset hoznak. Számlát sohasem kapok, fogalmam sincs, hogy a fa honnan származik.



A mostani szállítás viszont annyira felbosszantott, hogy gondoltam, megírom. 20 mázsa akácot rendeltem, 2500 Ft/mázsa. Tavaly még 1800 volt ( nem ennél a szállítónál) a mostani azt állította, azért ennyi, mert felhordják a ház oldalába és a helyére pakolják. Máskor én csináltam egyedül, nem könnyű munka, elfogadtam. Meg is érkezett a fa, felhordták és letették a fűre, közel a házhoz. Kérte a pénzt, ő ezzel befejezettnek tekintette a munkát.

 

Kisebb szóváltás után kifizettem. Elég kevésnek láttam a kupac fát, a szemem többhöz szokott, ő közölte, hogy akkor mérjem le. Mondom, csak konyhamérlegem van. Akkor azzal. Mindegy, fizettem - számlát persze eszébe nem jutott adni, én nem kértem, tartottam egy újabb vitától - és elkezdtem a helyére rakosgatni a fahasábokat. Nagyjából tudtam, mekkora helyen fér el a húsz mázsa, ez a mennyiség meg sem közelítette. Minimum 5 mázsával hozott kevesebbet. Többszörösen becsapott tehát.


Azt szeretném Önöktől megtudni, mit tehetek? Hova, kihez, milyen fórumhoz fordulhatok? Az úr neve és mobiltelefonszáma van a birtokomban, nem tudom, hol lakik és az autó rendszámát sem írtam fel. Érdemes egyáltalán küzdenem az igazamért? Vagy viseljem el, hogy minden évben valami ilyesmi történik?

Segítségüket, válaszukat előre is köszönöm.

K. I.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr31153052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EÖ (törölt) 2007.08.30. 16:59:32

nulla köbmétert kell venni, akkor nem b..sznak át

Rosszindulatú Vászka 2007.08.30. 17:43:15

Mutyilandban így megy ez. Régen, TÛZÉP-en ez úgy ment, hogy bejáratnál teherautó lemér, terhelve kifelé lemér, szállítólevél, számla, vita nincs.

Erdészettôl vásárolva: fa méterben (a kb. másfél méteres rönkök szabályszerûen stócolva, hányszor-hány méter fa, nagyjából pontos (nem nagyon), ugyanígy lerakva, de akkor kell még fûrészes ember is.

Tapasztalt júzer meg nagyjából tudja, mekkora platóra hány mázsa fér fel.

Átvágási próbálkozások: nyers fa (nehezebb és nem alkalmas fûtésre, kivéve az akác, az nyersen is ég), korhadt fa (nincs fûtôértéke), vékony ágak (nincs parazsa, hamar kihûl a kályha). A gyertyán, tölgy, bükk közé gyümölcs vagy lábonszáradt fa keverése.

Tapasztalat, szállítólevél nélkül ellenôrzés átvételkor nincs. Ez olyan bizalmi dolog. Illetve a bizalmatlanság is megfoghatatlan.

Amúgy meg nem értem, miért pont akácot szeret a levélíró.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.08.30. 19:40:34

Én is szoktam fát venni. Egyrészt addig nem szabad kifizetni amíg nincs felrakva. Aztán centiméterrel lemérni a farakást kb. hány köbméter (egy köbméter akácfa olyan 6-7 mázsa). Ha így kéz alatt veszi az ember, akkor nem lehet egy mázsa 2000 forintnál több.

Múltkor az ember győzködött, hogy egy köbméter fa az szerinte 11-12 mázsa. Hozott mérleget. Az ő mérlegével biztos annyi is. Megkérdeztem, hogy úszik-e a fa a vizen, és hát ugye egy köbméter víz 10 mázsa (a fa könnyebb eleve, és ahogy föl van rakva még levegő is van közte).

Nem kell fizetni, amíg nincs meg amit megbeszéltünk. Érvelnek, néha kiabálnak, de ők is tudják, hogy megy ez. Így is becsapnak, de legalább nem nagyon. Mint a lóvásáron, úgy kell.

Jogorvoslatot utólag szerezni teljesen lehetetlen.

VIC20 2007.08.31. 08:45:01

Nem értem. Most akkor fenyegetnek? Mert akkor jelentsd fel őket.

Egyébként meg miért nem mástól veszed a fát?

Érdemes lenne egy egyszerűbb, kicsi mázsát beszerezni, aztán azt mondani, hogy akkor most tényleg leméred. Kíváncsi lennék a reakcióra.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2007.08.31. 09:26:43

No, a tüzifa 1 méteresre van vágva, nem lehet 1,5 méteres rönk(!). A tüzifát az erdészeteknél úgy számolják, hogy az 1 méteres hasábok 1,7 méter magas srangba (ez az a hosszú rakat) rakva folyóméterenként 1 köbmétert jelentenek. Most azt meg nem mondom, hogy melyik fafajból hány köbméter egy mázsa. (Nyilván attól is függ, hogy mennyire nedves)
Ha nyárfát raknak közé, arra az a megoldás, hogy odaállsz, és kiszedeted a nyárfát, mert papírral nyilván nem tüzel az ember. Rőzsét nem tudom hogy lehet közécsempészni, mert eléggé feltűnő, ha mondjuk egy nyaláb szőlővesszőt is közéraknak. : )
Ha gyümölcsöt kevernek közé, azzal nem vitatkoznék sokat, keményfa, nem hiszem, hogy rossz lenne. A lábon száradt fa se gond, ha nem korhadt szarról beszélünk.

sultzoldparadicsom 2007.08.31. 12:43:56

Én a tavaly télen akciósan vásároltam 30q fát 40ezerért, nem vagyok dendrológus, nekem a fa az fa. Kiderült, hogy nyárfát sóztak rám ami tüzelésre alkalmatlan. Csak egy telefonszámot ismertem - számla? mi az? - ennek ellenére feljelentést tettem a rendőrségen, ugyanis egy tüzelőkereskedőtől elvárható, hogy ismerje a fákat. Csodák csodája egy telfonszám alapján kinyomozták, és megkerültek a csalók, és kifizették a 40 ezer forintot - a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az okozozott kár megtérül ptk, akármennyi - igaz karácsony előtt okozott némi izgalmat a tüzelő hiánya, de a pénz májusban sem jött rosszul. Ezek tényleg szolgálnak, egészen elképesztő! javaslom fordulj bizalommal a szervekhez.

moli 2007.08.31. 12:57:02

hat ennyi lemondas, elfogadas es beletorodes utan rendkivul erdekes ez az utolagos problemazas..

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2007.08.31. 20:05:41

oké, csak azt nem értem mit keres ez a post itt?

inkább a homárra való - naív ügyfél rovat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.01. 03:05:53

egy furfangos faszallito neha jol jonne, ha csinos es jokat rohognenk a furfangjain kozosen
meg nyarfat is sozhatna ram

molaris 2007.09.01. 12:16:09

Nu,kedves Barátim.Mint a jártasabbak tudják,bizony létezik-vasfű!!Talán némi kiszóródás idézheti elő a víznél nehezebb fát.::))Meg nem mindegy mint veszünk,köbméter vs.tömeg.Javaslom a köbméteres megoldást,-mert a faipar egyébbként is így működik-és könnydén lehet ellenőrizni.Szögletesre pakolva:aXbXc.-utána lehet magyarázni.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2007.09.01. 15:58:58

egyébként tényleg nem értem a t. naív ügyfelet.

olyan durva hideg van már most, oly égető volt a szükség, hogy az első, átverésre specializálódott suttyótól azonnal meg kellett venni a szemlátomást elcsalt mennyiséget?

Babinyo 2007.09.02. 21:41:26

Alap: aki ilyenformán árul, annak sose higgy!
2. Teli kocsi tüzépen megmér (kb. 500 Ft), fa lerak, üres kocsi visszamér (kb. 500 Ft), különbözet visszamér. Ilyenkor mennyiségi átb@szás kizárva, max a minőségben lehet vitatkozni.

Rosszindulatú Vászka 2007.09.03. 22:27:42

Ahmet! A méteres rönk javítás korrekt, régen fűtöttem már fával, monnyakle :(

., (törölt) 2007.09.04. 12:24:45

Fűtünk Vaze?
Én is veszek fát. Kettőötért kézenfogva házhozvezetik.
Ha meg ócsóér akarok venni, akkor kiderül, hogy ugyanannyi a végelszámolásnál.A seftestől max 1200-1500

szaporító 2007.09.04. 13:49:56

Azé' köll most megvenni a fát, mert minden paraszthoni tudja, hogy átkúrnak a vizes, frissen lopott rönkökkel. Télig meg majd kiszárad, hát nemde?
A Nagy Gázáremelés miatt amúgy is fölszállóban a tűzifabiznisz, lesz még ennél is cifrább történet.
Egyébként sokszor csak jön a billencs az udvarra és jól ledobja egy kupacra a 30cm magas 40cm átmérőjű rönköket. Azon aztán mérhettek térfogatot. Cserébe látszik minden fa, nincs minőségi átkúrás.

joci19 2007.09.13. 06:14:03

fabol farag testapolo azt azzal beverni seftes fatolvaj cigany orcajat

Maruszja 2008.02.19. 10:17:33

Sajnos engem is átvertek a fával.5 köbmétert rendeltem és szerintem csak 2.5 köbméter volt.Irjátok meg nekem, hogy l köbméter fa hány mázsa ?

Üdv.

Maruszja

nadal1 2008.10.03. 12:21:18

maruszja 7-8,5 mázsa egy köbméter.
Akác , bükk, gyertyán kb ez asorrend felfele. /ha nagyon vizes pl. tavasszal a hóolvadás után lehet több is./
Fontos: az erdészet köbméterre, amocsok tüzépes meg mázsára dolgozik.- Vizet is ad el. :((((

nadal1 2008.10.03. 12:29:21

Más: nekem azt tanácsolta egy erdész, akivel elég jól elviccelődtem, hogy álljunk ösze többen egy kamionnyi fához.
Sajna ezt még fűrészelni kell, de ez a tuti mert tőlük a tüzépes persze nem vesz át kevesebbet. Minket meg át akar verni a mazsom.

szaGértő 2008.10.03. 17:44:11

Nem csak a faárus ad el vizet, hanem a halárus is. Láttatok már olyat, hogy a hálóval kiemeli a halat? Nem, mindig úgy fogja meg, hogy a hal még a vízben van (a hálón belül), pedig úgy sokkal nehezebb megfogni.
Pedig ennek is megvan az oka. A víz alatt megszorítja a halacskát, majd el is engedi, ekkor a halacska jelentős mennyiségű vizet szív fel. Teljesen beöntőpumpa elven működik a dolog.
Aztán halat+vizet megméri, vásárló fizet, és hazafelé a cekkerben a halacskából szépen kicsöpög a víz.
De láttam már fél kiló aprókaviccsal megetetett halat is.
Szóval minden árusnak megvan a trükkje, hogy veri át a vevőt. A gond csupán az, hogy egyáltalán át akarja verni.

manager2008 2009.03.26. 14:11:48

Fát vásárolni nem egy szerű dolog, ettől már elszokott a nagyérdemű.

itt van egy csomó ismeret.
www.pointernet.pds.hu/tuzifa/tudas/index.html

Okos ember megveszi a fát február-március tájékán köbméterre, és szépen elheylezi a telkén úgy hog yérje a nap és a szél. Egy kis tető is ráfér (nem bonyolult, csak hogy ne ázzon.
A legjobb fajták a cser,akác,bükk, tölgy, a többi olcsóbb mert kicsi a fütőértéke ezekhez képest.
A kandallóba a szép lángja miatt az akác mutat jól, a hőértéke a csernek nagyobb.
A kalodában szállított fa 1m2+1,7 magas, kizárja az átverést, mert a köb az köb.
A méteres árú darabolását és hasítását kisgépekkel meg lehet oldani ha hosszabb távra gondolkodik valaki.

lsvktr 2009.10.07. 20:32:14

Kicsit segítenék! A legszárazabb KEMÉNY 1m3 tüzifa is nyom 8 mázsát! Frissen vágott csertölgy 12.5 mázsát. Gyertyán és tölgy 12 körül! Egy erdei köbméter 1x1x1.75!!! Ja és nem mindegy, hogy van berakva! Keresztbe vagy sorba! üdv: Kamionos
süti beállítások módosítása