Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elvontatott főzeléküzem

2007. július 12. - zugügyvéd

SzigMa kolléga küldte be az alábbi mókás jogesetet. A megállapított tényállás szerint a terheltek a kerítésen át behatoltak a konzervgyár területére. Ott a parkírozó két vontatóval külön-külön, több ízben megkerülték a főzeléküzemet. Eközben összeütköztek, s a vontatókban 2489 forint kárt okoztak.  Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a jog száraz szakma.

 

Kedves Zugügyvéd!
 
Ez nagyon nem aktuális ügy, de ha netán két rendőri túlkapás között uborkaszezon állna be, egy kis mókára megteszi. Ez volt az első a BH-k közül, amit elolvastam, amikor rájöttem, hogy hogyan lehet őket előhozni a jogtárból, és azóta is mindig jót derülök rajta. Persze nem a finom jogászi mérlegeléssel elhatárolt megítélés miatt, hanem mert, valahogy annyira jól átjön a száraz tényállásismertetés mögött egy fülledt nyáreste élménye, ahogy a vidám fiatalok a főzeléküzem körül dodzsemeznek a targoncákkal...
 
Üdv
SzigMa
 
BH1977. 10.


I. Vontatónak a gyár zárt területén történt jogtalan használata nem valósítja meg a jogtalan használattal elkövetett lopás bűntettét [1961. évi V. törvény 291. § (2) bek.],


II. Jelentős kár hiányában gondatlan rongálással elkövetett vagyon elleni vétség törvénysértő megállapítása [1961. évi V. törvény 303. § (1) bek.].
A megállapított tényállás szerint a terheltek a kerítésen át behatoltak a konzervgyár területére. Ott a parkírozó két vontatóval külön-külön, több ízben megkerülték a főzeléküzemet. Eközben összeütköztek, s a vontatókban 2489 forint kárt okoztak.


Az ügyész lényegében azonos tényállás alapján a terheltek mint társtettesek ellen 1 rb., az 1961. évi V. törvény (a továbbiakban: Btk.) 291. §-ának (2) bekezdésébe ütköző és a 296. §-a (2) bekezdése f) pontjának 1. és 3. alpontja szerint büntetendő, jogtalan behatolás útján elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat.


Az első fokú bíróság az ismertetett terhelti magatartások alapján a lopás bűntettét nem találta megállapíthatónak. Érvelése szerint a Btk. 291. §-ának (2) bekezdésében meghatározott lopás megállapításához az ítélkezési gyakorlat a jármű megszerzését és használatát kívánja meg. Ebben az esetben azonban a járművek a sértett birtokából nem kerültek ki, azokat a terheltek nem szerezték meg. Kárt okozó magatartásukkal a terheltek a Btk. 303. §-ának (1) bekezdésében foglalt vagyon elleni vétséget valósították meg.
A másodfokú bíróság álláspontja szerint a terheltek, amikor a járművekkel közlekedtek, azokat jogtalanul rendelkezésük alatt tartották s jogtalan használat céljából elvették. Minthogy így a Btk. 291. §-ának (2) bekezdésében meghatározott tényállási elem - a jogtalan használat végetti elvétel - megvalósult, a terheltek vagyon elleni vétségként elbírált cselekményét az ügyészi állásponttal egyezően, jogtalan használattal elkövetett lopás bűntettének minősítette.


A másodfokú bíróság érvelése téves, és az arra alapított döntése - az alább kifejtendőkre figyelemmel - törvénysértő.


A Btk. 291. §-ának (2) bekezdésében meghatározott lopás a lopás speciális alakzata. E törvényhelyhez fűzött miniszteri indokolás szerint a cselekmény külső megjelenési formája a lopáséhoz hasonlít, elkövetési tevékenysége, az elvétel pedig azonos a lopáséval. Attól csak az elvétel célja különbözteti meg: Az elbírált esetben azonban a terheltek magatartásából hiányzott az elvétel tényállási eleme. Az állandó ítélkezési gyakorlat szerint ugyanis az elvétel csak akkor valósul meg, ha az elkövető cselekménye folytán a sértett már nincsen abban a helyzetben, hogy a dolog felett rendelkezzék. A terheltek szándéka nem irányult arra, hogy a sértettet rendelkezési jogától megfosszák, hiszen nem is szándékoztak - ezt a bíróságok nem állapították meg, s erre a perben nincs is adat - a vontatókat a gyár területéről kivezetni, azt azon kívül használni. Céljuk csupán a gyár udvarán belüli használatra korlátozódott. Erre figyelemmel pedig - habár a terheltek cselekménye kétségtelenül jogtalan volt - az elvétel megkezdésének a hiánya miatt még a Btk. 291. §-a (2) bekezdésének első fordulatában meghatározott lopás kísérlete sem valósult meg.


De tévedett és törvényt sértett az első fokú bíróság is, amikor a terheltek említett magatartását a Btk. 303. §-ának (1) bekezdésében meghatározott vagyon elleni vétségként értékelte azzal az indokolással, hogy a károkozás értéke a gondatlan cselekmény szabálysértési értékhatárán belül van.
Az 1971. évi 28. sz. tvr-rel módosított Btk. 302. §-ának (4) bekezdése ugyan is a társadalmi tulajdon gondatlan rongálása miatt a büntetőjogi felelősségrevonást csak a jelentős kárt okozó cselekmények esetén teszi lehetővé.

Mivel pedig a terheltek által okozott kár jelentős kárnak nem tekinthető, és mert az említett tvr. 84. §-a a szabálysértések sorából az 1968. évi I. törvény 105. §-ának (2) bekezdésében meghatározott gondatlan rongálást kivette - á terheltek bűnössége a Btk. 303. §-ában foglalt vagyon elleni vétségben sem állapítható meg. A nevezettek kárt okozó magatartása csupán a kártérítés érvényesítését teszi lehetővé.


Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a törvénysértést megállapította, az ítélet vonatkozó rendelkezéseit hatályon kívül helyezte és mindkét terheltet az ellenük 1 rb. lopás bűntette miatt emelt vád alól a Be. 214. §-a (3) bekezdésének a) pontja alapján felmentette. Ennek következtében a polgári jogi igény érvényesítésére a sértettnek egyéb törvényes út áll rendelkezésére. (Legf. Bír. B. törv. III. 340/1976. sz.)

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr29116673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pK · http://www.munkavedelem.biz 2007.07.12. 16:33:33

Meg kellett volna alaposan vizsgálni a targoncákat, ha valami hiányosság lett volna rajta, ég a gyárnak is lehetett volna egy jó munkavédelmi bírságot a nyakába akasztani.

Bár anélkül is lehetett volna:
14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet
a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről

"8. § A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a veszélyes munkaeszközt kizárólag annak kezelője használja."

efi 2007.07.12. 16:56:40

"Mindezek alapján a Legfelsőbb Bíróság..." Hát én k..ra örülök, hogy a gyönyörű jogrendszerünk miatt ilyesmivel egy Legfelsőbb Bíróság is foglalkozik. Meg annak is, hogy hárman ötféle ítéletet hoznak ki, gratula. Mindjárt legfelül kéne kezdeni, megspórolnánk az előtte lévő bohózatot! Az is igazán nagyszerű, hogy nem tudom hány év alatt, hány százezres költséggel tesznek esetleg 2489 Ft-os igazságot. Persze én laikus vagyok és majd a jogászok leugatnak, hogy EBBEN az esetben is így van ez a legnagyobb rendben...minden szabál szépen betartva, minden nagyon jó és szép.

232323 2007.07.12. 17:54:07

Böáf. ennyire izgalmas. szeretem a kumpifőzeléket.

efi 2007.07.12. 18:18:15

Most se jobb a helyzet.

DRusza 2007.07.12. 20:18:37

Khm, érdekes és 1977 óta sem sokat változott a helyzet. Hogy ma is eljutnánk a vádemelésig, az szinte biztos, de talán ma már 1 ilyen egyszerű ügyben egy városi bíró is mindjárt felmentést hozna.(Ma egy tényállás ilyen téves minősítésért simán repül az ember -és joggal - a BJ államvizsgáról, 1977-ben még a társadalmi tulajdon elmélete sok zavart okozott a fejekben.) Annyi eltérés lenne még, hogy ma egyúttal nemcsak büntetőeljárást indítanának a kocsmából hazafelé utat gyárlátogatással levezető fiatalok ellen, hanem mindjárt szabálysértési eljárást is, holott a kettő kizárja egymást. (Ez ma mégis igen gyakori eset!) 1 szóval azt akrom mondani, hogy a rendőrök (vizsgálók) és az aktákat csak felületesen átböngésző ügyészek felkészültsége (vagy rátermettsége) ma se sokkal jobb. Egy pár ezer forintos ügyben is képesek százezeres bűnügyi költséget csinálni, ahelyett, hogy egyszerűen elintéznék egy megrovással(oszt jónapot!) Aztán ha ez nem tetszik a két kijózanodott kölöknek, akkor majd megfellebbezik....

moli 2007.07.13. 14:01:23

1977-ben 2500ft mennyit ert?

leon, a proli 2007.07.13. 18:41:00

moli, 1977-ben 2500,- Ft-ot ért :DDDD

leon, a proli 2007.07.13. 18:49:40

ha jól tudom, 500 forint volt a (tul. elleni) szabálysértési értékhatár akkoriban, ami jelenleg 20.000 forint

Mille38 2007.07.14. 17:32:57

2500 Ft kb anyám középiskolai tanári fizetése volt, pótlékokkal együtt.

Sanyi 2007.07.14. 18:16:42

Volt jogositvanyuk targoncara? Vagy nem kellett akkor, ha azt nem kozuton hanem a gyar teruleten vezetik?
Oke, akkor meg a maganterulet fogalma amolyan istenkaromlas felenek hathatott, de megis, nem volt valami olyan szabaly ami miatt nem mehettek volna be a gyar teruletere? Vagy jo kommunistak lettek aztan odaszolt az illetekes elvtars, hogy hagyni kene a fiukat?

molaris 2007.07.16. 10:03:45

Az a kisebbség amely útálja a spenótot,no az tartott be nem jelentett demonstrációt!Félelmükben így.Várható a sóskát útálók közössége megmozdulása is.

moli 2007.07.17. 18:55:15

Leon, bazz, ott a pont :D
süti beállítások módosítása