Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Parkolás és jogbiztonság

2007. március 14. - zugügyvéd
Több kifogást is megfogalmazott Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese a budapesti parkolási társaságok parkolási pótdíjkiszabási gyakorlatával kapcsolatos, napokban elkészült jelentésében.

Az ombudsman helyettese szerint a fizetési felszólítás elhelyezése a gépjármű szélvédőjén önmagában alkalmatlan a fizetési kötelezettség elmulasztásáról való felhívás közlésére. Ebből az is következik, hogy a parkolót igénybe vevő autóst nem megfelelő tájékoztatásra alapozva parkolási díj és pótdíjfizetésre kötelezni sértheti a jogbiztonság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

A jogbiztonsággal és a tulajdonhoz való joggal összefüggő visszásság közvetlen veszélyét látja Takács Albert abban, hogy a parkolási cégek nem bizonyítják megfelelően a parkolást, „hanem pusztán a nyilvántartásukban való szereplést bizonyító erejűnek tekintik”.

Ehhez képest a Zugügyvéd tapasztalatai szerint a bíróságok általában bizonyítékként fogadják el a társaságok nyilvántartását, és az alperesre hárítják a bizonyítási terhet.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2146432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2007.03.14. 10:54:42

"Ehhez képest a Zugügyvéd tapasztalatai szerint a bíróságok általában bizonyítékként fogadják el a társaságok nyilvántartását, és az alperesre hárítják a bizonyítási terhet."

Ami azért érdekes gyakorlat, ezt ismerjük el. Bizonyítsam, hogy nem voltam valahol.

Én is aggályosnak érzem az autón hagyott mikuláscsomagokat. Ezeket bárki leszedheti onnan, aki arra jár és vicces kedvében van. Ilyenkor a tilosban parkoló nem értesül a tartozásáról, csak akkor, amikor már késedelembe esett (felszólító levél hatására), de ilyenkor már a késedelmi kamatot is fizetnie kell. Aggályos.

A Centrum álláspontja pedig nevetséges: "Nincs ennél jobb módszer." Hát hogyne lenne! Tessék a mikuláscsomag mellett levélben is értesíteni a tulajdonost a díjfizetés tényéről! Talán a 6-7000 forintos pótdíjból futja 100 ft postaköltségre is.

H 2007.03.14. 14:00:26

Szerintem is a postai értesítés lenne a megfelelő mód. Természetesen ajánlva.
A jelenlegi rendszerben nem tudják bizonyítani, hogy a vétkező autós megkapta a büntetést. Ez így az autóra szórt reklámmal egyenértékű.

Virág et. 2007.03.14. 14:41:31

Bezony. Tértis postai kézbesítés a mikuláscsomag mellé.

Tekintetbe véve, hogy 0 szolgáltatásért fizetek így is óránként 250-et, talán ki tudja valahogy gazdálkodni ezt az összeget a Centrum.

SzigMa 2007.03.14. 15:47:52

Múltkor engem megbüntizett a közterületfelügyelet, mert valami olyan helyen parkoltam, ahol nem lehetett volna (mentségemre: parkolóban, nem a mozgássérültek lehajtóján). Láss csodát, ők meg tudták úgy oldani, hogy a szélvédőn egy cetli vár:
"büntit kap, levélben küldjük!"

Persze tudjuk, "az állam rossz gazda" és a kiszervezett cégek jobban tudják csinálni!

derelyegrádi szellem 2007.03.14. 18:08:39

Virág et.

Kiváncsiságból elvállaltam egy ilyen ügyet. Hát érdekes. Különösen az rész amikor felepers álláatja, hogy rendszere tévedhetelen, zárt, tehát manipulálhatatlan. Aztán van nálam valami, ami ennek az ellkezőjét bizonyítja. Privátban megosztom veled. Pl. amikor hozod a borom.:)

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2007.03.14. 21:23:06

szellem lehet kíváncsikodni?
ugyan jelenleg nincs ügyem a jópofákkal, csak nem szeretnék beleszaladni...

csövi 2007.03.14. 22:19:09

A dolognak van egy másik aspektusa is. Ha szerencsés vagyok, és egyértelműen tudom bizonyítani, hogy nem parkolhattam ott, akkor van lehetőségem visszaperelni őket? Btk. esetén hamis vád lenne, node Ptk. esetén? Lényegében tisztességtelen haszonszerzéssel próbálkoznak be. (Persze mindez csak azért lehetséges, mert a bírói gyakorlat szó nélkül áttolja az alperesre a bizonyítási kényszert.)

A dolog szomorúbb része, hogy az eljárással töltött időmet senki sem fogja megfizetni, a költségeimnek is csak a legtriviálisabb részét. Vagy tud valaki olyan bíróról, aki ilyen ügyben megítél néhány tízezer forintot az elcseszett napjaim után?

Gonosz 2007.03.14. 22:38:02

Csakúgy beleokvetetlenkenék, mint kisség érintett.

Az intrumot sikrerrel küldtem el a k.mamájába, el is tűntek... most a centrum parkolótársaságon a sor.

Van két ötletem a megszorongatásukra, de nem biztos h célszerű nyilvános fórumon megosztani....

DrJohnson 2007.03.15. 01:14:51

Nem vagyok jogász, de Magyarországon nincs ilyesmi, hogy törvény előtti egyenlőség? Ha igen, hogy lehet, hogy a parkolócég saját nyilvántartása többet ér az én vallomásomnál, hogy ugyan bizony soha nem parkoltam ott? Vagy hogy van ez?

LouCyber 2007.03.15. 08:04:25

Jogász én sem..., de csaknem egy éve meg kellett állnom Mammut környékén (Centrumos terület), és éppen nem volt semmilyen pénz nálam. A gyerek nem akart jönni, maradt a kocsiban. A bankjegykiadó automatához, majd az aprószerzés gyötrelme után vissza (max. 3 perc! alatt), a kék cédula már ott volt. Megtaláltam a madarat a járműtől alig 30 méterre, a szokásos vaker a gépről, a képről... reménytelen. Telefon az ügyfélszolgálatra, kivételesen gyorsan sikerült a kapcsolás, a hang nem mutatkozott be, csak sorszáma volt(!) nekije, (6. számú, a drága), elmondtam, elmondta, igazam van (volt), mivel, ha valaki ül(t) az autóban, akkor nem lehet(ett volna) cédulázni, írjam le. Leírtam, semmi válasz a mostani februári határidőig, de most csak csekk, hatezerről. Újabb levél, eddig semmi válasz. A gyerek 11 éves volt egy éve, legyen neki is bírósági gyakorlata...

huszita 2007.03.15. 19:54:57

Kiváncsi vagyok mit szólna a bíró ha közölném vele, hogy a cégünk számítógépes nyilvántartása alapján ő egy rakás árut vitt el tőlünk átutalásra, és most rengeteg pénzzel tartozik nekünk. Igaz, hogy a szállítólevelet nem írta alá, de kit érdekel? A számítógépes nyilvántartás: az számítógépes nyivántartás. Ha az ő neve van beírva és még a lakcíme is stimmel, akkor gyerünk bíróság elé vele!

Gonosz 2007.03.15. 21:06:02

Többek kérésére, az intrumos levelem. Erre meghunyászkodnak :)

XY Kelt: Budapest, 2007. ……

Ir. szám Város

Utca hsz.



Intrum Justitia Zrt.

Ir. szám Város

Utca hsz.



Tárgy: kifogás és tiltakozás

(ügyiratszám: ………………….)



Tisztelt Címzett!



Meglepődve tapasztaltam, hogy valamilyen behajtási ügyben megkerestek engem. Meglepődésem oka, hogy semmilyen kapcsolatban Önökkel nem állok ill. álltam, és Önök részére semmilyen személyes, ill. a személygépkocsimra vonatkozó adatot át nem adtam.


Önök ennek ellenére birtokában vannak bizonyos, rám vonatkozó személyes adatoknak. Tudomásom szerint személyes adatot kizárólag az kezelhet Magyarországon, akit erre törvény felhatalmaz, illetve akit az adat tulajdonosa előzetesen, írásban kifejezetten felhatalmazott.


Felszólítom Önöket, hogy a fentiekre tekintettel igazolják, hogy jogszerűen kezelik az adataimat.


A törvény alapján adatot kezelni Önöknek addig áll jogában, míg ezt az adat tulajdonosa meg nem tiltja. Jelen levelemet tekintsék tiltakozásnak, s töröljék az összes, hozzám kapcsolódó személyes adatot nyilvántartásukból, még akkor is, ha találnák olyan hozzájárulást tőlem, amely az adatkezelést Önöknek eddig lehetővé tette.


Mellékleten megküldöm az adatvédelmi biztos e témakörben kiadott állásfoglalását.



Üdvözlettel:





XY



Melléklet: az adatvédelmi biztos közleménye


AZ ADATVÉDELMI BIZTOS KÖZLEMÉNYE



Az adatvédelmi biztos ajánlást adott ki annak a vizsgálatnak a megállapításairól, amelyet az adósság- és követelésbehajtó gazdasági társaságok adatkezelésével kapcsolatban folytatott. A beadványozó magánszemélyek azt kifogásolták, hogy személyes adataikat az adatkezelő a megkérdezésük nélkül továbbította adósság- vagy követelésbehajtással foglalkozó gazdasági társaságnak. Több beadványozó kifogásolta a …. Rt. adatkezelését, mert a cég az előfizetői díjjal tartozó ügyfelek adatait a tartozások behajtása céljából átadta különféle gazdasági társaságoknak.


A biztos ajánlásában hangsúlyozza, hogy az adósságbehajtó gazdasági társaságok kezelésébe került magánszemély adósok adatai (név, lakcím, követelés mértéke, telefonszám) személyes adatok.


Az adatvédelmi törvény alapján magánszemély ügyfelek adatait az adatkezelő követelés- vagy adósságbehajtással foglalkozó gazdasági társaságoknak a követelés érvényesítése céljából csak az érintettek hozzájárulásával - az adatkezelés célhoz kötöttsége elvének betartásával - továbbíthatja. Az ügyfél hozzájárulása akkor tekinthető jogszerűen megadottnak, ha az az adatalany kívánságának önkéntes, határozott és tájékozott kinyilvánítása, mellyel beleegyezését fejezi ki az őt érintő adatkezelésbe (adattovábbításba).


Ezért az adatvédelmi biztos felszólította a ….. Rt.-vel szerződésben álló, adósságbehajtással foglalkozó gazdasági társaságokat, hogy a ….. Rt. magánszemély ügyfeleinek általuk kezelt személyes adatait töröljék, a törlés tényéről valamennyi érintettet és az adatvédelmi biztos irodáját tájékoztassák.


Az adatvédelmi biztos felszólította a ……. Rt.-t, hogy szüntesse meg magánszemély ügyfeleik személyes adatainak továbbítását adósságbehajtó cégek részére.

huszita 2007.03.15. 21:54:27

Én még ennél is tovább is hegyezném a dolgot. Múltkor olvastam a Centrum túlzottan átláthatatlanná "varázsolt" tulajdonosi szerkezetéről (lásd. HVG valamikori cikke. Én bizony a mindig elfeledett, pénzmosással kapcsolatos jogszabályaink vonatkozó kérdéseit is feltenném, mielött a T. magyar bíróság velük kapcsolatban együttműködésre, fizetésre kötelezne.

Egy ember 2007.03.16. 03:09:26

Nekem is voltak ilyen eseteim. Általában már csak a bírósági "itélet" jön. Érdekes, hogy védekezni nincs is jogom?
A multkoriban volt lehetőségem válaszolni, 8 napon belül. Megírtam a kifogásaimat.
Pl. A fényképezőgépek OMH-s papírjait kértem. Ugyanis nem hitelesített mérőeszközzel nem lehet mérni!
(A mérésügyi törvény szerint aki ilyen eszközzel mér, büntettet követ el.)
Én nagyon csodálkoznék, ha az általuk használt "kinai" fényképezőgépeket az OMH hitelesnek találná. (dolgoztam ott, tudom, hogy nem alkalmas)
Arról nem is beszélve, hogy a felhasználó bármikor elállíthatja az idő rajta.
Valamint az alkalmazott u.n. hőpapír adatmegörzési ideje után érdeklődtem, szélsőséges körülmények (autóban) között.

Ez még januárban történt.
Természetesen a mai napig nem válaszoltak. Öket nem köti semmilyen hatásidő?
Elég egyoldalú a jogrend.... ha egyáltalán lehet rendnek nevezni. Itt már nincs törvény!!!

mutter01 2007.09.16. 14:46:13

Sziasztok!
kaptam 2007 szeptemberében a CREDITexpresstöl egy fizetési felszólíást amiben már végrehajtással fenyegetnek parkolójegyek ügyében nem fizetés esetén, a felsorolt helyszínek fele nem esik parkolójegy hatálya alá, szerintetek ilyenkor mi a teendö? felvettem a céggel a kapcsolatot reklamáció üyében amire a válasz zárt rendszerben már nem vizsgálják a parkolás jogosságát vagy érvénytelenségét. természetesen fenyegés, hogy a bíróságon találkozunk. hasonló ügyben voltatok, vagy vagytok-e, segitsetek
süti beállítások módosítása