Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Rámtört a nagynéném

2007. február 22. - zugügyvéd
Címkék: birtokvédelem

A Zugügyvédnek nem profilja az internetes jogi tanácsadás, a következő történetet is csak azért teszi közzé, hogy illusztrálja, milyen hihetetlen jogértelmezési problémákkal küzdenek egyesek. Tényleg, jogosult-e a bentlakó haszonélvező ajtót cseréltetni a tulajdonos ellenében? Vajon túllépi ez a birtokvédelem kereteit? Leltározhatja-e ilyen esetben a nagynéni a más tulajdonát? Tényleg annak lesz-e igaza ebben az ügyben, aki hangosabb?

 

Kedves Zugügyvéd!

A következő esetben vagyok személyesen érintett, és sajnos egyáltalán nem tudom mit lehetne csinálni.
Én nagyanyámmal lakom egy másfélszobás lakásban, enyém a nagyszoba. A lakás tulajdonjoga nagynénémé, de a teljes haszonélvezeti jog (földhivatalnál bejegyzetten, teljesen legálisan és elismerten) viszont nagyanyámé.

 Egy ideig ők együtt laktak, de azután nagynéném elköltözött, otthagyva az idős (beteg) asszonyt egyedül, és ekkor költöztem én oda. Egy ideig minden rendben is volt, mikor néhány napja nagynéném megjelent a telefonban, és elkezdett fenyegetőzni, hogy ott mennyi minden az övé, és takarodjak onnan, majd ő idejön stb. Nos, ma reggel ez be is következett, és csak onnan tudtam meg, hogy édesanyám (aki szintén át szokott járni nagyanyám gondját viselni) pont akkor, egy kicsit később ment oda.

Az a kép fogadta, hogy nagynéném, és az eléggé kétes jellegű élettársa nagyban túrják bent a lakást, és hogy ők hívják a rendőrt, és az majd rendet tesz. Tanácsomra édesanyám is felhívta a rendőrséget, ahol közölték vele, hogy ez az ügy nem rájuk tartozik, a bútorok, háztartási gépek sem pro sem kontra nem bizonyíthatóak, hogy kié, valamint a tulajdonosnak elvileg (a haszonélvezeti jogunk ellenére?) bármikor van joga bemenni a lakásba.

Ezek után nagynéném már azt is kitalálta, hogy mivel ő a tulajdonos, joga van betörni az ajtót is, ha mi zárat cserélnénk, illetve ő majd kiadja a lakás nagyszobáját, ahol én lakom (tudtommal, ha nem egyezik bele ebbe a haszonélvező, akkor az ingatlancsalás); tehát vele beszélni, vagy egyezkedni egyáltalán nem lehet, az "aki jobban üvölt, annak van igaza" elvet vallja.


Itt tart most az ügy, próbáltam már ügyvéd ismerősökkel beszélni, ők ígértek is választ a közeljövőre, de igazából mit lehet ez ellen tenni? Nem engedni be a lakásba, és reszkírozni, hogy betörik az ajtót? Nem engedni, hogy elvigyék azt a bútort, gépet, ami szerintük az övék (ennyi erővel bemondásos alapon bármit el lehetne vinni, amire nincs ráírva, hogy a miénk)? Ezt hogy lehet kivédeni?  Mit tudunk csinálni, hogy nyugalom legyen, és se most se a későbbiekben ne zaklassanak? Erre vajon, a fent leírt haszonélvezet függvényében milyen védelmet biztosít a törvény?

Üdvözlettel,

Jack

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7739213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisködmön 2007.02.23. 06:14:57

Sok jóra ne számits!!!Ebben az országban valami oknál fogva az igazság malmai lassan őrőlnek.Sajna a gyakorlat azt mutatja,hogy még sokáig kell elviselned nagynénéd erőszakos zaklatásait.Tőled azt várja a törvény,hogy jogkövetőként viselkedj,viszont képtelen megállitani azonnali hatállyal a nagynénéd eröszakos viselkedését.Ha hoznak is bármilyen intézkedést arra a nagynénéd nagyivben kakilni fog,és innen kezdve megint a Te türelmed és pszihikai teherbiró képességeden múlik,hogy meddig birod cérnával.Viszont ha Te valami viszont erőszakon gondolkodsz( amit persze nem javaslok) akkor Rád "a törvény teljes szigorával fog lesulytani".Nagy-nagy türelmet és kitartást kivánok Neked.

Dezsőjóska 2007.02.23. 08:41:51

Én a családon belüli erőszakban hiszek!

Sanyi 2007.02.23. 08:57:35

Az ügyről azt gondolom, hogy ami ingoság a lakás tulajdonosáé, azt ki kell adni neki. Nyilván mind a levélíró mind a nagynéni jól tudja mi kié.

Viszont a lakás szobájának kiadása badarság. A haszonélvező - ez esetben nagymama - rendes használaton belül a lakás teljes egészével rendelkezik, azaz akarata ellenére annak egy részét nem lehet bérbe adni. Egyébként nagynénit érdemes lenne figyelmeztetni, hogy mint tulajdonosnak, a lakás javításának költségeit - mint pl. ajtócsere, ablakok cseréje, fűtőtestek cseréje, stb. - köteles ő viselni.

Gyakorlati tanács: nem beengedni őket és ha mégis bemennek és a nagyi kérésére sem távoznak és ez többször ismétlődik és a nagyi is beleegyezik, akkor feljelentés zaklatásért.

kisködmön 2007.02.23. 09:36:00

A magyar jog nem ismeri azt a kifejezést,hogy zaklatás.Valami mást kell kitalálni.

Fischer 2007.02.23. 10:15:36

Ez nehéz ügy!
Az a kérdés, mennyire lehet meghunyászkodásra bírni a nagynénit, ha levered a veséjét?...
Amellett természetesen, hogy a korrektség látszata érdekében a saját cuccait kirakod neki a küszöbre, megemlítve, hogy amíg normális hangnemben próbál meg beszélni veled/veletek, addig nem lesz újabb egészségügyi problémája. Mindezt úgy, hogy ne legyen tanú ellened...
Tehát, ha ért az elrettentés taktikájából, jó. Ha nem, akkor beszívtad, de akkor már mindegy...
Sok szerencsét!
Fischer

Sanyi 2007.02.23. 11:09:23

Igen, lemaradt az ékezet az o(ó)-ról. :))

Sanyi 2007.02.23. 11:17:53

Kisködmön, igazad van, nincs zaklatás meg restrain order sem. Hülye egy jog a magyar, még jó, hogy elég messze alkalmazzátok. :)

Akkor marad a birtokháborítás per; haszonélvező a tulajdonos ellen. Szerintem az megállna. De amíg nincs jogerős ítélet meg "távoltartó rendelkezés" sem, addig tényleg marad a más módon történő elintézés... Ilyet, hogy a jog indukáljon jogellenes cselekedet mert máshogyan nem lehet elintézni a dolgot. Igen, rossz a szabályozás.

wannabe 2007.02.23. 12:31:38

mi sem egyszerűbb ennél az esetnél: irány a kerületi polgármesteri hivatal, és a jegyzőnél birtokvédelmi eljárást kezdeményezni, de késlekeés nélkül, úgymond azonnal. /nem is értem mire várt a levélíró eddig../ a gyakorlat persze azt mutatja hogy a rendőrség a tulajdonjogot preferálja nagy előszeretettel, de ez mit sem változtat azon a jogi tényálláson, miszerint a haszonélvező jogosult az ingatlan korlátozás-mentes használatára.
ez vonatkozik arra a személyre is, akinek a használatot a haszonélvező -akár pénzért, akár ellenérték nélkül-, átengedi /jelen esetben ez a levélíró/.
a tulajdonos csupán arra jogorult, hogy időnként a rendeltetésszerű használatot ellenőrizze, illetve az állagmegóvó munkálatokat elvégeztesse, az ingatlanban keletkezett károkat helyreállítsa, etc, etc.., és ebbe nem tartozik bele a haszonélvező (és az általa befogadottak) normális lakhatásának megakadályozását célzó, önkényes zárcsere, pláne nem a teljes ajtócsere. /kivéve persze ha maga törte be azt, mert akkor köteles a kárt helyreállítani, a költségeket viselni, mint mondottam volt, de akkor meg irány a rendőrség, mert ebben az esetben a garázdaság mint bcs, máris megvalósult/.

ergo mivel mind a levélíró, mind a nagymama jogszerűen birtokolja az ingatlan, a tulajdonos magatartása viszont messze nem nevezhető jogkövetőnek, tessék késlekedés nélkül fellépni ellene a jog adta lehetőségek keretein belül, azaz nyavalygás helyett: IRÁNY A JEGYZŐ!

wannabe 2007.02.23. 12:34:09

jaj, a rongálást kihagytam a garázdaság mellől, pedig ezt előszeretettel húzzák rá, amire csak lehet a t. rendvédelmi szervnél, mivel könnyen behatárolható, ill. bizonyítható...

hawkeye 2007.02.24. 07:56:51

Prokator, ez itt nem a nepszava.hu, vagy a kuruc info!

[] (törölt) 2007.02.24. 12:44:18

bezzeg a regi szep idokben nem irtak ilyen faszsagok miatt olvasoi levelet, kapott a nagyneni 2 sallert, aztan csend es beke honolt a tajon.

[] (törölt) 2007.02.25. 12:39:55

mi az a judeobolsi? mi koze a zsidoknak az ugyhoz?

nem igazan birom agyilag kovetni, amit beszelsz, de szerintem te magad sem.

Fischer 2007.02.26. 22:16:43

Kedves Prókátor, ne mondd tovább.
Ezt az eszmefuttatásod légy szíves tartsd meg a saját blogod számára.
Hacsak nem akarsz "nagynénivé" válni...
Üdv!
Fischer

veny 2007.02.28. 21:57:07

prokator kartárs, miért keresel mindenképp konfliktot mindenkivel? Mi helyett?
süti beállítások módosítása