Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Egyezség a tolvajjal

2006. december 27. - zugügyvéd
A Zugügyvéd talált egy érdekes jogszabályt. A 2006. évi CXXIII. törvény a büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szól. A joganyag szerint a közvetítői eljárás a bűncselekmény elkövetésével kiváltott konfliktust kezelő eljárás, amelynek célja, hogy a büntetőeljárást lefolytató bíróságtól, illetőleg ügyésztől független, harmadik személy bevonásával - a sértett és a terhelt közötti konfliktus rendezésének megoldását tartalmazó, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a terhelt jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő - írásbeli megállapodás jöjjön létre. A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a sértett és a terhelt között - a terhelt tevékeny megbánását megalapozó - megállapodás jöjjön létre. Kérdés, hogy a hazai viszonyok között mennyire válik be ez az új intézmény, és mennyien próbálnak majd visszaélni vele.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4724588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doki 2006.12.27. 19:51:25

Az ügy szépséghibája, hogy a mediátor
csak az Igazságügyi Hivatal lehet, ami kissé irányitottá teszi az ügyet.
Szabad közvetitő választás ( a közvetitői névjegyzékből) sokkal több eredményt hozna, mert ott gyakorló ügyvédeket is találni jelentős büntetőjogi tapasztalattal, aki esetleg motivált lehet abban, hogy létrehozza az egyzséget. Az IH-nál nulla motivációval akarnak valamilyen pozitiv számú eredményt elérni.( pedig a nullával történő műveletek már a matematikában sem vezetnek sokra)

anton.neutron 2006.12.28. 09:46:27

a post azt sejteti, mintha ez valami suttyomban elfogadott jogszabály lenne, holott a 2006. évi LI. törvény (2007. I. 1-i hatályba lépéssel) a Btk. és a Be. vonatkozó részeit már idén áprilisban módosította (Btk. 36. §, Be. 221/A. §, 266. § (3) bek. c) pont)

anton.neutron 2006.12.28. 09:49:21

dokker, teljesen igazad van, de talán van remény, mivel a jogszabály - igaz, hogy csak 2008. január 1. után - lehetővé teszi, hogy a közvetítői eljárást "a pártfogó felügyelői szolgálatnál közvetítői tevékenység végzésére bejelentkezett ügyvédek névjegyzékén szereplő ügyvéd" folytassa le.

walnut 2006.12.28. 11:10:12

A témával foglalkozik a Magyar Narancs 2006.12.20-án megjelent 51-52. (dupla)száma is egy cikkben - "Közvetítői eljárás büntetőügyekben: Beszéljék meg!". A mancs.hu-n még nem elérhető, de szerintem mindenképp érdemes elolvasni!
Aszerint a cikk szerint elég szigorú szabályok vonatkoznak majd az eljárásra. Na meg, hogy tőlünk nyugatabbra ez régóta bevett "szokás". (ezzel persze nem mondtam újat...) Remélem sikerül kihasználni a benne rejlő előnyöket itthon is, és nem lesz belőle újabb lehetőség az ügyeskedésre...

nick 2006.12.28. 11:38:12

Valaki rá tudna világítani, hogy mi volt a jogalkotók célja azon túl, hogy csökkentsék a bíróságok munkáját?
Nekem valahogy nem tetszik, hogy adót fizetek, amiért egy olyan szolgáltatás várok el (minimum) amit eddig megkaptam, és egyszer csak valaki hoz egy olyan döntést, hogy nem kapom meg az államtól a szolgáltatást, amiért fizetek, csináljam magam. Akkor miért fizetek adót?
Mi van, ha az elkövetővel kötött írásos megállapodásban rögzített kártérítést nem akarja vagy nem tudja kifizetni? Perre vihetem az ügyet? vagy akkor is forduljak mediátorhoz egy második papírért? Szerződésnek minősül ez egyátalán?

Szerintem bíróság != mediátor + aláírt papír (ami jogkövetkezmények nélkül semmisnek tekinthető).

A jogbiztonság az egyetlen út az önbíráskodás elterjedése ellen. Szerintem.

Savigny (törölt) 2006.12.28. 11:58:45

szerintem egyrészt ezzel pont az adóforintjaid kímélik, legalábbis teszik hatékonyabbá a bíróságok tehermentesítésével / az eljárás költségeinek drasztikus csökkentésével, a "csináljam magam" pedig nem jelenti azt, hogy neked kötelező módon meg kell egyezned a sérelmedre elkövetett cselekmény tettesével, hanem ez egy opció, nem beszélve arról, hogy - nyilvánvalóan megfelelő garanciák alkalmazása mellett - jobban járhatsz te is egy rapid kártérítéssel, mintha az illetőt (végső soron ugyancsak a te pénzeden) lecsukják x időre...

anton.neutron 2006.12.28. 12:21:35

Miklós, látom szerényen választottál magadnak nicket.

nick hozzászólásáról az a the simpsons jelenet jutott az eszembe, amikor a rendőrőrsön csöng a segélyhívó, mire a parancsnok (Chief Wiggum) szomorúan felsóhajt, "hát már teljesen kihalt a társadalomból az önbíráskodás szelleme?". lol.

nick, az általad felvetett kérdésre a hivatkozott törvény 14. §-a ad választ. hát ez van.

Savigny (törölt) 2006.12.28. 13:01:32

:) nagy kedvencem volt a fickó...meg minden tanár aki nagyon szeretett rá hivatkozni rómából...
de nem sokaknak esik le egyébként, szóval általában meg tudom őrizni a szerénység látszatát :P

nick 2007.01.02. 19:42:05

Értem, köszönöm. A 14§ tényleg tisztázza, hogy bárki bármit irt le, attól még lehet eljárás, csak nem hivatkozhatok arra a papirra, amit irtunk (logikus, ha a megegyezés kedvéért ismert be valaki valamit, nem biztos, hogy egy jogi eljárában is lemondana a másik fél bizonyítási kényszeréről).

Chief Wiggumnak meg van még pár hozzászólása (mikor Marge kigyúrja magát a pincében az .. ööö ... kemény? :)
süti beállítások módosítása