Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Feljelentett miniszterelnök

2006. október 13. - zugügyvéd

A választás rendje elleni bűncselekmény fogalmilag is kizárt, a hűtlen kezelés nem áll meg, a visszaélés közérdekű adattal gyanúja viszont elvileg, számos körülmény beigazolódása esetén felmerülhet - az Index Tóth Mihály büntetőjogász professzort, a pécsi egyetem tanárát kérdezte arról, mennyi alapja lehet a Fidesz által egyelőre szóban felvetett, többek által viszont az ügyészség által még vizsgált feljelentésekben is konkretizált büntetőeljárás indítási kezdeményezéseknek.

Akkor lássuk konkrétan miről is szólnak ezek a paragrafusok (Forrás CompLex Jogtár):

/p>

Visszaélés közérdekű adattal


177/B. § (1) Aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével


a) tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget,
b) közérdekű adatot hozzáférhetetlenné tesz vagy meghamisít,
c) hamis vagy hamisított közérdekű adatot hozzáférhetővé vagy közzé tesz,
vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt jogtalan haszonszerzés végett követik el.

A választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény

211. § Aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás vagy népi kezdeményezés során


a) a jelölési eljárás szabályait megszegve erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást,
b) népszavazás vagy népi kezdeményezés indítványozása érdekében erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez aláírást,
c) jogosultság nélkül szavaz,
d) jogosulatlanul aláír, hamis adatokat tüntet fel,
e) arra jogosultat a választásban, illetőleg a népszavazásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik,
f) megsérti a választás, illetőleg a népszavazás titkosságát,
g) meghamisítja a választás, a népszavazás, illetőleg a népi kezdeményezés eredményét,
bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hűtlen kezelés

319. § (1) Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el.
(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a hűtlen kezelés kisebb vagyoni hátrányt okoz.
(3) A büntetés bűntett miatt
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a hűtlen kezelés nagyobb vagyoni hátrányt,
b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hűtlen kezelés jelentős vagyoni hátrányt,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hűtlen kezelés különösen nagy vagyoni hátrányt,
d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a hűtlen kezelés különösen jelentős vagyoni hátrányt
okoz.

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7516046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2006.10.13. 11:31:10

Nem tudja valaki, ismeretlen tettes ellen vagy GyF ellen tették meg a feljelentést?

adófizető 2006.10.13. 12:19:45

ismeretlen tettes ellen.

okostojás 2006.10.13. 12:26:45

Azért érdekes, mert akkor nem GYF-et jelentették fel, ahogyan Áder bejelentette (hazudott-monnyonle). Ha név szerint jelentették fel akkor meg azért, mert ilyen bűncselekményt csak az adat kezelője tud elkövetni, aki meg valószínűleg nem GYF. Gondolom.

Virág et. 2006.10.13. 12:28:23

Meg mert ismeretlen tettes ellen tett felejelentés esetén nem kell tartani az esetleges Hamis vádtól.
Az Áder meg politikus ergo hazudik. Nem nagy meglepetés.

adófizető 2006.10.13. 12:34:42

Jogtalan haszonszerzés a választások megnyerése érdekében történt államháztartási adatok eltitkolása ?
DÜBÖRGŐ GAZDASÁG HAZUDÁSA ?
" Pannonpuma " ? Kik is irigyelnek minket a
"nagyajólétünkért " ?
...ha ez mind igaz lett volna, akkor most nem lenne szükség "gyurcsánycsomagra" !
Hazudtak ? Nem hazudtak ? Csaltak ?
Lehet, hogy annyira el voltak foglalva a
kampányukkal- a mindenáron hatalomban maradásukkal-, hogy nem maradt idejük a kormányzásra ?

okostojás 2006.10.13. 12:47:37

Az a baj, hogy ha a morális kérdéseket, a politikát meg a jogot összekeverik abból csak nagy zagyvaság lesz. De hát persze, lehet, hogy valakinek éppen ez a célja. Gondolom.

Sanyi 2006.10.13. 15:56:23

Hehe.

Akkor elévülési idő előtt minden politikust lehet perelni. 211 e) alapján legalábbis. :)

macibácsi 2006.10.15. 23:51:38

természetesen ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést: a nyomozás majd kideríti, hogy pontosan kinek lett volna törvényi kötelessége az államháztartási adatok nyilvánosságra hozása.

és ezután felvetődhet majd a kérdés, hogy a bűncslekmény elkövetésében kik vettek még részt részesként,(felbújtóként, főleg)és akkor előkerülhetnek a pénzügyminisztériumi tisztségviselők mellett nagyobb nevek is, egészen miniszteri szintig.

csakhogy a magyar politikai kultura nincs még felkészülve egy ilyen lehetőségre: a politikusok politikai döntéseikért! nem tartoznak felelősséggel, de büntetőjogi felelősségük változatlanul fennáll. jelen esetben a kettő határterületén vagyunk, bár kétség kívül történt törvénysértés, hiszen (nem tudom sajnos citálni a jogszabályt, de remélem valaki megteszi majd) választások előtt 30 nappal nyilvánosságra kell hozni az államháztartási mérleget. és ez nem történt meg, tehát tényleg egy büntetőtényállásnál vagyunk.

egyben biztos vagyok: ha vádemelésig eljuthat egy ilyen ügy, akkor a mentelmi jogot fel fogják függeszteni: ezt egy bizottság sem utasítaná el, főleg, hogy ellenzéki többséggel működik.

Kalpy 2006.10.17. 12:58:05

adófizető:

Már ne haragudj, nem védeni akarom GYF-et, meg nem is politika a téma, de hallottál valakitől olyat, hogy nincs rendben az államháztartás ? Ugyanis probléma csak ettől van és nem attól, hogy a gazdasági szektor nem müködik jól....
De mondom, nem védeni akarom őket, csak ez így igazságos....

Opus Dei 2006.10.17. 13:29:49

Kaply, ne viccelj már légy szives, hogy lenne rendben a gazdasági szektor? mert az audinak jol megy? vagy a bankszektornak? a munkaképes lakosság alig fele dolgozik, nagy részük minimál bérért (persze van aki többet kap de vidéken nagyon jellemzö a minimálbéres fizetés) a mikro, kis és közép vállalati szegmens nagyon nagy szarban van föleg az uj sarc politika miatt.

Kalpy 2006.10.17. 14:49:17

Nem viccelek, komolyan, a gazdasági növekedésünk eddig teljesen rendben volt.... Nézd meg az export - import növekedést, a kettő közötti különbség folyamatosan csökkent miközben nőttek a mutatók!!!! Nos, mi ez ha nem a gazdaság egészséges müködésének a jele ?
De mint említettem, ez nem pol topic, ugyhogy nem is itt kellene ezt folytatni...

Opus Dei 2006.10.17. 15:08:31

Kaplpy, könyörgöm attol hogy a gazdasági mutatok "jok" az nem azt jelenti hogy jo a gazdaság:) pár nagy cégnek jol megy pl az audinak, de nem a munkavállalok döntö többsége nem a multiknál dolgozik.

okostojás 2006.10.18. 12:15:55

Kalpy védelmében annyit, hogy a tényálláshoz ez is hozzátartozik. A gazdasági mutatók elemzése pedig nem politikai kérdés.

JP · http://hemar.freeblog.hu/ 2006.10.25. 09:32:32

Egy idevágó vicc: A Gyurcsány-csomag nem is hülyeség!! Persze, attól függ kinek a szájából. Ha például egy börtönőr mondja a csillagban: - GYURCSÁÁÁNY................ CSOOMAAAG!

jogász 2006.11.09. 13:04:43

Kedves Okostojás!
Élt valamikor egy Szent Ágoston nevű fószer, aki szerint "az erkölcs nélküli hatalmak csak nagy rablóbandák". Ez ma is igaz, nézz körül kicsit idehaza.

"Erkölcsi alapállását" tekintve Fletó Nietsche és Machiavelli legjobb tanítványa. Bár nem hiszem, hogy hallott volna e két úrról...
süti beállítások módosítása