Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Nemzetközi házasságszédelgés

2011. január 20. - zugügyvéd

Mi a módja annak, hogy kiderítsük, hogy valaki mondjuk egy afrikai országban már korábban házasságot kötött? Van-e különbség egyes országok jogában az elvált és az egyedülálló státusza között?


Szia Zugügyvéd!
 
Többször olvastam blogodon egyedi eseteket külföldi házassággal kapcsolatban.
 
Világjáró barátommal kis vitába keveredtünk,kíváncsian várom hozzáértő jogász véleményét.
 
Barátom sok éve házasságot kötött Ázsiában,egy ottani hölggyel.
Itthon,nem jelentette be házasságkötését,tehát nem honositotta.Erre egyébként nem kötelezi a törvény,csak ajánlott az itthoni honosítás.
Itthon a nyilvántartás szerint „single”,azaz egyedülálló!
Pár év múlva a házasságkötés helyszínén  elvállt feleségétől.
 
Erről válási okiratot (divorce certificat) kapott az ottani hatóságtól.
 
Eltelt pár év,és a barátom Afrika barátnőt talált. Normál esetben ő elváltnak minősül,de az Afrikai állam a magyar hatóság igazolását kérte!
 
A magyar hatóság nem tudhatta igazolni azt,hogy elvált,csak azt hogy single,azaz egyedülálló,hiszen anno elmaradt az előző házassága honosítása!
 
Igy,a magyar igazolás alapján-hogy a házasságnak jogi akadálya nincs-ismét házasságot kötött,immáron Afrikában!
 
Barátom állítja:nem követett el semmi szabálysértést,hiszen ő szerinte ugyanazt jelenti az elvált,és az egyedülálló státusz,tehát mindkettő esetében lehet házasodni!
 
Szerintem meg megtévesztette az Afrikai hatóságokat,mivel magát egyedülállónak,és nem elváltnak tüntette fel!
 
Kíváncsian várom válaszod,hogy ez az eset milyen szabálysértést vagy esetleg bűncselekményt valósított meg?!
 
 
Pali

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr822600190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2011.01.20. 15:19:00

ez így ebben a formában értelmetlen. hogy követehetett volna el bármilyen "szabálysértést" vagy esetleg "bűncselekményt".

ráadásul mostanra elvált és már elváltként vette el az újabb kontinens leányát.

inkább buszos posztokat kérünk zug. hátha van olyan posztolni szándékozó is akinek még igaza is lenne valóban.

ergerberger 2011.01.20. 15:55:13

"a barátom Afrika barátnőt talált. Normál esetben ő elváltnak minősül,de az Afrikai állam a magyar hatóság igazolását kérte!"

1. Tuti úgy hívják a barátnőt, hogy "Afrika"?
2. Tuti úgy hívják az államot, hogy "Afrikai"?

Vagy inkább csak írástudatlan balfasz a levélíró?

qwertzu 2011.01.20. 15:58:30

Vazze kákán a csomót. Nem tök mindegy, hogy elvált vagy egyedülálló?

Überspannung 2011.01.20. 16:03:44

szerintem Palit csak az zavarja, hogy nem ő sunázza a feka csajt

venszivar 2011.01.20. 16:06:26

Pali!Te a világ legjobb barátja lehetsz!Remélem a haverod neked is beszervez egy Hepatitisz C-s csajt s ott rohadtok meg mindannyian Afrikában.....

bohuš 2011.01.20. 16:07:18

"Szerintem meg megtévesztette az Afrikai hatóságokat,mivel magát egyedülállónak,és nem elváltnak tüntette fel!

Kíváncsian várom válaszod,hogy ez az eset milyen szabálysértést vagy esetleg bűncselekményt valósított meg?!"

Mifelénk erre mondják, hogy minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak :-).

Egyébként a válasz a kérdésedre szerintem attól is függ, hogy melyik afrikai államról van szó, és ott milyen szabályozás van (mint ahogy arra sem lehetne válaszolni, hogy "Sértette-e az európai állam szabályozását...?"). Szóval szerintem a kérdésed ebben a formában nem megválaszolható.

Jilly 2011.01.20. 16:30:33

Már nyomnád fel a havert, mi Palikám...

WildBear 2011.01.20. 16:30:35

Mi a bánatos f.szért kell Ázsiában megnősülni, majd ott elválni, majd Afrikában nősülni akarni..?

Járjon rendesen utána, honosíttassa előbb az első házasságát, majd a válást, stb.

upperclass 2011.01.20. 16:46:17

Ne rakjatok már ki minden kamu mailt amit beírnak nektek. :(

Blogger Géza 2011.01.20. 17:05:30

Egyébként szerintem a magyar nyelvben az elvált is egyedülállónak minősül. Maximum nem nőtlen, hanem elvált, de így is úgy is "egyedülálló", tehát nyugodtan házasodhat. Épp ezért itt talán jobb lenne a nőtlen/hajadon fordítás. Amúgy meg az okiratot a magyar állam hatósága állította ki, nem ő, tehát ha az okiratban valami nem stimmelne, kérdéses, hogy ő ezért mennyiben felelős.

De hogy ennek az egész kötözködésnek mi értelme van? Remélem, a barátnak valaki megmutatja ezt a blogot, és az jól fejbe rúgja Pali "barátját", akit ha álnevéről nem is, de talán egyedi helyesírásáról be tud azonosítani.

Grafogirl 2011.01.20. 17:08:26

Nem követett el semmilyen törvénysértést! hiszen nem volt házas amikor elvette a második feleségét! Egyébként jól tette, hogy nem jelentette be az előző házasságát! Tehát otthon jogi értelemben nőtlen volt!
Ja csak megjegyzem! olyan papírokat kérnek Magyarországon egy házasság bejelentéséhez, ha unión kivüli országról van szó, hogy az eszem megáll! Mivel országunkra nézve a külföldi bigámisták nagyobb veszélyt jelentenek mint pl. az adócsalók!

Ha bejelentette volna az első házasságát, akkor a válást is be kellett volna jelenteni. Hivatalos fordítást kérnek az összes bírósági papírról plusz ezeket a dokumentumokat még hitelesítettni is kell a helyi külügyminisztériumban és más hivatalban is a konzulátuson kívül!
Tehát a válasz nem követett el jogsértést!

Honda RC 51 2011.01.20. 18:04:12

Fuu na most en paraztam be. Csaladdal kijottem Floridaba es itt birosagon elvaltunk de otthon senkit nem tajekoztattam. Van "divorce certificate". Itt ujra nosultem egy amcsi leanyzoval es tervezzuk a magyarorszagi latogatast. Idaig nem is gondoltam arra hogy otthon esetleg megkerdik hogy elvaltam-e az elozo felesegemtol. De szerintem nem lesz gond. Vagy megis?

JohnHenry 2011.01.20. 18:07:18

Pali, te ugye nem Schmitt vagy? Ő szokott ilyen tartalmas dolgokat írni :-p

krausz2 2011.01.20. 18:20:04

Jó házasság aranyat ér, rossz házasság pokol,
ezért érdemes egy életen át gondolkozni, hogy megcselekedjük- e ?

sasmadar 2 2011.01.21. 08:27:26

A külföldi házassághoz - magyar állampolgárnak- a Közigazgatási Hivatalnak kell adni egy Tanusitványt(ez tartalmazza,hogy a házasságnak nincs semmilyen akadálya)amely Közikirat.

Ez a Közikirat valótlan tartalmú,ha egyedűlállónak van a polgár feltüntetve,nem elváltnak!
Értelemszerűen ha elvált,számos más okirat kell:court divorce record,ha külföldi biróság választotta el akkór Külügy Apostille bélyegzővel,ha "Aposstille"kivüli ország akkór Konsul felülhitelesités!+forditások,stb

Ha valótlan adatot tartalmaz a Közikirat,innentől bukik,dől az egész buli,a házasság:Érvénytelen!

anyadmajma 2011.01.23. 12:52:25

Szerintem meg törvénysértést akkor követsz el, ha kiderül. Addig nem.:)
És nem arról beszélünk, hogy pl. a katolikus egyház szerint amit isten összekötött, azt ember szét nem választhatja.... Pedig van pár példa, hogy mégis szétválasztotta a pápa.:D
Maximum mulasztást követett el, hogy nem jelentette, márha kellett volna neki.
Ergo nem bigámista. De erről ugye érdemben nyilatkozni akkor lehetne, ha ismernénk az idevonatkozó magyar, ázsiai és az afrikai rendelkezéseket együtt.

@Honda RC 51: elvileg nem lesz gond, de azért a helyedben minél előbb honosítanám a válást, mert ki tudja, esetleg pár év múlva lehet belőle gond. Neaggyisten mondjuk egy örökösödési eljárás keretein belül. Vagy a volt asszony itthon perel be. Felesleges macera akkor nekiállni bizonygatni, hogy az már régóta nem így van. Pl. a magyar jog szerint a házastárs adóstárs is egyben.:) Kell ez neked?

zse 2011.01.28. 17:37:48

Na, nekem meg pl. az volt, hogy elváltam, és amikor Brazíliában tartós élettársi kapcsolatot létesítettünk, ott azt írtuk be, hogy nőtlen vagyok (nem elvált), mert így egyszerűbb volt.

Érdekességképpen, amikor később Magyarországon megházasodtunk, olyan dokumentumot kértek Brazíliából a házasság engedélyezéséhez, hogy annak nincs törvényes akadálya.
De ilyen papír ott nincs.
Sőt, pl. olyan lakosságnyilvántartás sincs, amiből kiderülne, hogy valaki házas-e. Tehát nincs hivatalos családi állapot igazolás.

A menyasszonyom hozott egy papírt, hogy 2 ismerőse igazolja, hogy tényleg hajadon.

Aztán kész.

Én sem érzem egyébként az elvált és a nőtlen közötti különbséget. A lényeg, hogy az ember nem házas. Nem?

zse 2011.01.28. 17:41:30

@samadar 2: A közigazgatási hivatal ilyen dokumentumot (törvényességi igazolás, a neve, ha jól emlékszem) kér a magyarországon házasulóktól, és ilyet kiad, ha valaki kéri.

De pl. amikor úgy gondoltam, hogy Brazíliában nősülök, ott nem kértek ilyen papírt, csak egy családi állapot igazolást, amit meg édesanyám a lakcímnyilvántartóból hozott (ha jól emlékszem).

Egyébként ha az van benne, hogy elvált, vagy az, hogy nőtlen, az eredmény ugyanaz: a házasságnak nincs törvényes akadálya. Nem?
süti beállítások módosítása