Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szabályszerű lomégetés?

2010. november 23. - zugügyvéd

A nagy avarégetések időszakát éljük, de úgy tűnik, néhányan ezt kiterjesztik könyv, rongy és háztartási gép égetésre is. Persze a hatóság ilyenkor nehezen mozdul, ha mozdul egyálltalán.

Érdekes anomáliára hívnám fel a T. olvasók figyelmét.

Szomszédom miután a tulajdonosok elhunytak, megvásárolta a szóban forgó ingatlant.
Hatalmas szemét, több éve ki nem pakolt szekrények, bútorok, használati tárgyakat maradtak az ingatlanban.

Neki is állt annak rendje módja szerint megsemmisíteni ezeket.
Udvar közepén máglya arra válogatás nélkül került minden .Könyvek ( mint anno Adolf Hitler) ruha, cipő,stb ), de aztán inkább dohos szőnyegek műanyag, gumi, és még ami jött.
Ez hellyel közzel tartott 4 napig. (szomszédok őrjöngenék a sohasem szűnő bűztől)
Két nap szünet. (szombat-vasárnap)mert hogy nem voltak otthon.
Többszöri felszólítás után előkerült egy konténer(nagyon drága volt) ma ebbe ment az üveg a fémlábasok.

És a tűz újra fellobbant .

Minden ami papír, rongy, bőr, szőnyeg, gumi,ruhanemű, na és némi műanyag (háztartási robotgépek vegyesen) rá került.
A szomszédok besokalltak.

Első telefon. Közterület Felügyelet, ja ha nem közterületen történik nekik semmi közük hozzá: Na de KI? ) NINCS HATÁSKÖRÜK HOZZÁ)
Levegő Munkacsoport. ( Köztudomásúan jelentős állami támogatásból élő környezetvédelmi szervezet.

Válasz sajnos értekezett, bár igazam van nem tud érdemben foglalkozni vele senki. Két óra múlva sem.(akkor hívtam Őket újra)
Tűzoltóság: Amennyiben magánterületen éget felügyelet mellett nincs hatáskörük eljárni. tegyek feljelentést környezet szennyezés miatt a rendőrségen, vagy bejelentést az Önkormányzat illetékes osztályán.

Megtettem:, a holnapi nap folyamán tudnának kijönni...de mondom most van penetráns szag, és füst.

(1/2 3 volt ...sajnos lejár a munkaidőnk... kb 800 méterről volt szó.
Na de nem adom fel: rendőrség. ...feljelentés környezetszennyezés miatt.
Ki vagy? mivel bizonyítod tanúk? felvételek? és majd ha ezt benyújtom foglakoznak vele.
Addig a tűz csak ég...csak ég .Mi belefulladunk, a hatóság majd lép (DE KI?) majd ha lesz hatásköre.


 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr412468167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taurusz 2010.11.23. 17:48:16

Ó, igen... hasonló ügyek miatt igen hasonló köröket futottam. Az eredmény? Elfogyott az égetnivaló.

gorcsev54 2010.11.23. 18:01:09

@Taurusz: Na látod megoldódott a probléma:Te is jól jártál vége lett a füstnek ö is jól járt elfogyott a szemét,más mindenki is mert nem kellett semmit csinálni.

Ibn al-Haiszam 2010.11.23. 18:11:25

A háztartási hulladék veszélyes anyagnak minősül, azt szabadon, vagy háztartási tüzelőberendezésben elégetni tilos. A kerti hulladék égetését általában önkormányzati rendeletekkel szabályozzák, de jobbára nevetséges szankciókkal (~30e Ft. körül) súlytják e rendeletek be nem tartóit.

Felháborító a rendőrség hozzáállása, ennyi erővel ha betörést látsz akkor nem foglalkoznak vele amíg meg nem nevezed a tanúkat és nem mutatsz bizonyítékokat?

Mária néni 2010.11.23. 18:18:42

A sok rohadék önkormányzati naplopó, rendőrségi parazita és más államigazgatási alkalmazott csak azon töri a fejét, hogy milyen ürüggyel bújhat ki a munka alól. De most minden rendben lesz, mert még emelik a fizetésüket a "nagy teherre" való tekintettel.
Anarhia van és marad is. Meg a 700 ezer ingyenélő söpredék.

bumerángos csilla: eZZel, aZZal 2010.11.23. 18:24:14

Mindig konténert kell rendelni a helyi szemetesektől (általában olcsó) egy napra, 3-4 fordulóval megvan az egész (ha átlagemberekről van szó).

De tüzelni persze sokkal olcsóbb.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.11.23. 18:25:03

Itt legalább nincs az égetésnek kötött ideje. Somlón csak pénteken lehet legálisan tüzelni. A szomszédok rendesen fel is nyomnak, ha nem akkor csinálod. Ja sok kiskert csak hétvégi szórakozásnak van, ahova eleve nem mennek ki pénteken a tulajok.

Rejtélyes 2010.11.23. 18:25:06

Benzinnel csíkot húzni a rakás és a háza közé :D Ha lehet, az ajtajához, így lehet azt mondani, hogy elfolyt valami, amit kivitt a házból :D

VilMarci 2010.11.23. 18:29:10

Azért a mai világban a feljelentést nem lehet olyan nagy gond pár fényképpel, videofelvétellel alátámasztani.
Szerintem, ha a tűzoltónknak többen is betelefonálnak, hogy "hatalmas füst jön a szomszéd telkéről, csöngőre, kiabálásra nem reagál", azért csak kijönnek.

heliox 2010.11.23. 18:44:18

Telefonon bejelentettem, hogy bejött a kertbe valaki, amikor észrevette, hogy otthon vagyok, akkor kereste a Kovácsot, de persze mire kimentem már lelépett, a kerti kaput szétbarmolta. A rendőrségnek mondtam, hogy ebben a pillanatban van itt az ember.

Másfél óra múlva jöttek ki, és lebsztak, hogy miért nem mondtam, hogy folyamatban volt a betörés. Mondtam, hogy hallgassák vissza, amit mondtam.

Ebben maradtunk.

Gondolod, hogy akkor egy kis kerti égetésre kijönnek?

heliox 2010.11.23. 18:45:37

Amúgy gondolj arra, hogy a faszi a szomszédod lesz évekig. Most egyszer tüzel. El kell viselni. Persze ha mindig ezt fogja csinálni az más. Te meg flexelni fogsz következő hétvégén. Néha.

Szerintem ennek az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja.

TiZ 2010.11.23. 19:05:29

Egy szó: közalkalmazottak

spamle 2010.11.23. 19:10:24

Annyi alkalommal kell bejelenteni ahányszor éget és videózni. Tapasztalat sajnos, hogy, aki így intézi el a szemetét az mindig talál égetni valót. Van ilyen szomszédom nekem is sajnos és néha tetézi némi vasárnap hajnali flexeléssel stb. Megoldás több szomszéd összefogva jelezi önkormányzatnak, így pénzt sem kérnek a bejelentésért, egyébként 15.000 HUF lenne. Első alkalommal, figyelmeztetést kap, másodszor egy jelképes összeget kell befizetni, több alkalom után 6 számjegyűre kúszik fel a büntetés. Gondolom önkormányzata válogatja mekkora a bírság. Idáig még nem jutottunk el, mert elmúlt másfél évben visszavett a tevékenységből és szerencsére körzetünk önkormányzati képviselője ki nem állhatja ezt az embert. Jelenleg nyugi van.
Kíváncsi lennék zugügyvéd válasza hol olvasható?

károly szántana 2010.11.23. 19:24:56

németörszágban úgy működik a dolog, hogy ha te engedély nélkül égetsz (kizárólag csak akkor égethetsz, ha papírod (engedélyed) van, hogy a fertőzött növényeidet kell megsemmisítened (tűzelhalás, lisztharmat miegyéb). a mixer meg a ronygyszőnyeg nem ez a kategória. a szomszéd kihívja a tűzoltókat, te meg fizethetsz a vonulásukért. nem keveset. elméletileg az avarégetés (a fenti példa nem ez, sem a lomisok kábelről a műanyagot leégető akciója) nálunk is csak engedéllyel (jegyző/önkormányzat) lehetséges. de hát magyarországon szabályokat betartani...

brainticket 2010.11.23. 19:34:04

Sok igénytelen balkáni paraszt...
Miért van az hogy ilyen eszébe nem jut senkinek tőlünk nyugatabbra? A hatóságok szokásos reagálása meg egy vicc.

T mint T 2010.11.23. 20:00:00

Részvétem a posztolónak. Nekünk kb ugyanez a tapasztalatunk, amikor állatvédelmi okoból hívjuk a hatóságokat. Tisztelet a kivételnek.
Általában megy az egymásra mutogatás meg a vállrángatás, aztán mire bejutunk egy magánterületre, az állat már elpusztult...

b-max 2010.11.23. 21:06:26

A helyzet az, hogy sokan lomokkal fűtenek, mivel hogy az milyen jól ég.. Kábelek, rongy, műanyag, zacskó ilyesmi.
A óriási probélma az, hogy ezeknek a füstje RÁKot okoz. Tehát az egy dolog, hogy szagolod, még jól bele is halhatsz pár év alatt.

kód 2010.11.24. 03:31:26

nálunk előírta az önkormányzat hogy mely napokon lehet égetni zöldhulladékot (bár nem tudom minek engedik egyáltalán, mert közben ingyen el is viszik). Azt is, hogy mást égetni semikor nem szabad. Egyszer valamit égetettek nem messze, nem is a megadott időben, és a szaga alapján minden volt az csak nem zöldhulladék. Telefonáltam közterületfelügyelőknek, kijöttek negyedóra múlva. Fényképeztek bár csak kintről, beszóltak, elmentek, megoldódott a probléma. Polgármestertől függ hogy rend van-e egy városban. Meg persze a lakosoktól, nyilván ahol a többség olyan, amilyen, ott reménytelen a helyzet. Műanyagégetést ritka szemétségnek tartom, mert megkapja a rákkeltő anyagot az is, aki betartja a szabályokat.
süti beállítások módosítása