Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Milyen állat a bank?

2010. szeptember 15. - zugügyvéd

Az egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát most akarják jogszabályba foglalni. Vajon a banki lobbin kívül milyen érdek vezetett eddig ehhez a bankoknak igen csak kedvező jogszabályi környezethez?

 

Tisztelt Zugügyvéd,

 

már régóta tekintem a csodával határos két jelenség közül az egyiknek (a másikról az utóiratban) azt, hogy a bankok egyoldalúan, személyre szóló értesítés nélkül megváltoztathatják az ügyfelekkel kötött szerződéseket? Vegyünk egy alapesetet: nyitok egy számlát bizonyos feltételekkel. Aztán ezek a feltételek elkezdenek változni tudtom és beleegyezésem nélkül. Itt nem csak egyes tételek mértékének változására gondolok, hanem új díjtételekre. Ilyen volt pl. anno az orvul bevezetett havi számlazárási díj (vagy mi az izé) bevezetése. Egy másik példa: a bank automatájával békésen elkövetett készpénzfelvétel havonta két alkalommal díjtalan volt, aztán egyszer csak azzal szembesültem, hogy már régóta nem az.

 

Tudom, a bank kiakaszt egy fecnit (közlemény) az ajtófélfára és ezzel a tájékoztatás el is van intézve. Talán be kellene néznem naponta megkérdezni "mi újság?". Én is kiragaszthatnék a konyhában a hűtő ajtójára egy-egy közleményt? Ok, tudomásul vettem, hogy aláírásommal beeveztem az olvasatlan és olvashatatlan apróbetűs részek hínárjába és (talán) aláírtam, hogy a bank bármit megtehet, de hogyan teszi túl magát ezen a erőfölénnyel végzett országos coituson a PSZÁF, vagy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség?? Talán az első parlamentestül/pártostul benyal a bankszektornak (emlékezzünk a PostaBank vip számláinak felszínre emelkedéséről a politikai pöcegödörben és ne tévesszen meg Orbán műbetyárkodása). A második pedig nem ugat bele a nagyok dolgába. Gyarapodás és békesség. Más nem jut eszembe.

 

A napokban a PayPal - amit használok, pedig ezidáig nem tudtam hol lakik és hova tűzi a közleményeit - küldött egy értesítést a feltételek változásáról. Horribile dictu, lehetővé tette, hogy elfogadjam, vagy felmondjam a szerződést. Itt a példa. Létezik a pénzvilágban is az ami minden más világban létezik: egyenlő ügyfelek korrekt szerződése. A magyar bankok azonnal mondjanak le!


(az alábbi levélben magam módosítottam a személyes adatokat).

Kérem legyen szíves árulja el nekem azonnal, mi a jogi alapja a bankok ilyetén módon kivitelezett basáskodásának?

Ui: A másik példa a fizetős szoftverek végeérhetetlen jogi tilalomlistája: fizesd ki, de csak egy gépre telepítheted (olykor azt is megkötik melyikre), nem a tied, nem adhatod el, nem ajándékozhatod el, nem küldheted vissza, nem nyúlhatsz bele, bele sem nézhetsz, ne várd el hogy működjön, még azt sem, hogy ne okozzon kárt, ne számíts segítségre, sem fejlesztésre, értsedmeg, nincs jogod, egy szál sem, és kusslegyen mert megy a kommandó és bebörtönöz, stb.. A legjobb, ha rá sem teszed a warezzel szennyezett mancsodat a telepítő lemezre. A világon nincs még egy ilyen termékcsoport.

Ezt évekkel ezelőtt megoldottam. Folytonosan elkövetett, megfontolt hirtelen felindulásból kizárólag GNU/Linux rendszert és szoftvereket használok. Azon a gépen is, amelyikhez árukapcsolással windows-t is adtak. Annyira megcsapott a Creative Commons füstje, hogy ez a levél is szabadon felhasználható, továbbítható, eladható, módosítható, meg minden és akárhányszor.

Szívesen olvasnék a blogjában egy szakvéleményt az általam feszegetett banki magatartás jogi hátteréről. Feltételezem nem vagyok egyedül.

Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel,

bdki
 

135 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr702298085

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki fizet a devizahitelesek helyett? 2010.09.15. 15:25:55

Némileg felháborodottan olvastam a Véleményvezér blog tegnapi, Index.hu címlapjára is felkerülő posztját, melyben a lakossági devizahitelt felvevőket teszi felelőssé a gazdaság mai állapotáért. A posztoló „szépen” levezeti, hogy (A) a svájci fran...

Trackback: Nekem ez nyolc... 2010.09.15. 15:06:34

Néppártabb már nem is lehetne a Fidesz: ha jobbról, ha balról jön valami, arra tudnak tromfolni. Rendet akarnak a radikálisok? Lesz itt olyan, amiről álmodni se mertek... A szocik mentenék a devizahiteleseket? Ne okoskodjanak, azon rohadtul rajta vanna...

Trackback: „Nehogy már az én pénzemből mentsék meg a hiteleseket!” - olvasói vélemény 2010.09.15. 15:05:31

Sefi barátom sörözés közben anyázott nekem egy sort, hogy miért mentik meg a jelzáloghiteleseket. Mondtam neki, inkább írja meg ide, de hagyjon békén sörözni. Íme meglehetősen sarkos véleménye, melyet amolyan vitaindítóként illesztünk be. A reakciókat ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.09.15. 16:38:09

Iiijjj, de jó témafelvetés mind a kettő.Ezeket már én is kérdezgetem egy ideje, de senki nem tudott válaszolni.Hogy a pék f*szába képzelték ezt el, és ki az a rohadék jogalkotó, aki ezt lehetővé tette.Lámpavasra velük mind!

Pilotax 2010.09.15. 16:46:31

@qwertzu: Bocsi igazad van!
Mármint a full extrás ügyben :).
Én nem informatikus, csak mezei felhasználó vagyok. Gazdasági, műszaki vagy tudományos szoftvereket nem vásárolok. Mondjuk bemegyek a TESCOBA és megveszek egy játék CD-t mert rohadtul tetszik az ismertetője, hogyan próbálhatom ki?

Pilotax 2010.09.15. 16:50:41

Tiszteljük a téma felvetőjét annyira, hogy az ő általa felvetett kérdéseket próbáljuk kivesézni, ne menjünk el egy teljesen más téma irányába. Bocsi mindenkitől de részemről itt befejeztem a program licencek témáját.

és Háccs 2010.09.15. 16:50:53

A cib épp most próbálkozott be nálam ilyennel. A vámosputtonyi fiókjukkal szemközti italbolt wc-jébe kifüggesztették nyaralószezon közepén egyik éjjel, hogy megemelik a díjaimat.
Ha szept. 15-ig erre nem jövök rá, akkor szerintük egyértelmûen elfogadtam az új feltételeket.
Szerencsére olvasok homárt, így szept. 14-én bekullogtam, és megszüntettem a számlám. Biztos jól járnak ezzel a bunkóparaszt hozzáállással.

Azért egy levelet küldtek, hogy ha beszervezek nekik 1 balekot, akkor kapok 5 rugót. Anyádat, azt.

ihatethisindapassthingy 2010.09.15. 16:58:33

@ámbátor: Nem ugyazért a munkáért kér újra meg újra a fejlesztő pénzt, hanem felosztja a fejlesztés költségeit a felhasználók között. Igen, ha jól találta el, hogy hogyan ossza fel a költségeket, akkor ez egy ponton túl profitábilis lesz (atya ég!), ám az üzlet működtetésére akkor is fordítani kell. Amikor lefejlesztetted az 1.0-ás verziót, akkor még mindig ott lesznek a fejlesztők, akik a 2.0-ás verzión dolgoznak, meg a takarítók, meg az irodabérlet, meg a könyvelő, meg a sales és marketing csapat meg minden.

A szoftveripar alapvetően nem különbözik más iparágaktól, minden egyes licensz előállítása pénzbe kerül és még csak nem is feltétlenül egyre kevesebbe. Ha olyan irtózatosan nagy biznic lenne ez, mindenki ezt csinálná, hidd el, de valójában csak olyan üzlet, mint bármi más, nagyjából azonos befektetett összegre hasonló hozamokkal (persze a kisszámú kivételtől eltekintve).

qwertzu 2010.09.15. 17:00:20

@Pilotax: A játékok nyilván speciális állatfajták. Az egyszemélyes játékoknál szokott lenni egy pár pályás próba, de kb ugyanaz a kockázat áll fönt mint bármilyen más hasonló "egyszer használatos" terméknél.(Könyv, DVD, zene CD, stb...)

De pl WOW-hoz van 10 napos ingyenes próba:
www.worldofwarcraft.com/burningcrusade/trial/

Elméletileg.
Gyakorlatilag lehúzod torrentről és döntesz. :)

ihatethisindapassthingy 2010.09.15. 17:03:35

@Pilotax: A olcsóbb fizetős termékek mellé szokott lenni próbaváltozat, mondjuk 30 napig ingyen használható. Nyilván annak is van egy licensszerződése, de az jelzi is, hogy 30 napig ingyen használhatod, majd döntesz: megveszed vagy sem. Bár adtak volna a telefonom mellé ilyet, tudtam volna, hogy karcolódik :)

Tény, hogy nem minden program mellé van ilyen és az szívás :(

De mondom, normálisabb (és főleg a kisebb) cégeknél gyakran van ún. moneyback guarantee, 60-90 nap és ha mégsem vagy elégedett a termékkel, visszakaphatod az árát. Nekünk ez pl. nagyon megéri, mert talán 0.01% élt idáig a lehetőséggel, viszont biztosan legalább 0.1%-ot ezzel győztünk meg, hogy biztonságban van ha minket választ.

Netuddki. 2010.09.15. 17:03:48

Az a helyzet, hogy akinek van pénze az diktál.
Magyarországon az állampolgárok többségének nincs pénze. Amit meghagy az állam azt elszedik a bankok. :P

Blobov 2010.09.15. 17:04:10

@Pilotax: Előtte a netről letöltöd a demóját vagy egy számítógépes magazinban található demókat gyűjtő dvd-ről feltelepíted.

Netuddki. 2010.09.15. 17:08:31

@ihatethisindapassthingy: "Amikor lefejlesztetted az 1.0-ás verziót, akkor még mindig ott lesznek a fejlesztők, akik a 2.0-ás verzión dolgoznak, meg a takarítók, meg az irodabérlet, meg a könyvelő, meg a sales és marketing csapat meg minden."

Persze, ezért veheted meg a 2.0-ás verziót kb. ugyanannyiért, mint az 1.0-ásat.
Legfeljebb az 1.x verziót ingyen frissítheted, mert az a hibajavítás. Persze azt se mindenhol. Ezt nevezik követési díjnak és amíg fizeted addig tudsz "frissíteni".

mozikiller 2010.09.15. 17:09:04

ha esetleg érdekel valakinek a tapasztalata aki software-t fejleszt:

License:
Ez szerzői jog alá eső termék. Mint a könyv. Ha megveszel egy könyvet akkor a többi példányát is ingyen akarod megkapni??? Végül is azt is csak egyszer írták meg... Ha dobozos terméket árulsz azt is csomagolni, forgalmazni kell tehát költséggel jár (még ha interneten árulod is letöltéssel akkor is leszedik a jutalékot a forgalomért)
Visszatérítés: jobb ha tudja mindenki, hogy vissza lehet küldeni a terméket. A vásárlástól való elálláshoz mindenkinek joga van az eladó beleegyezése nélkül is. Ha interneten árulod a terméket számíthatsz is rá hogy egy csomóan vissza is igénylik (a szolgáltató (Paypal, Regnow, Share-it, Plimus stb.) minden megkérdezés nélkül a vevő kérésére elindítja a visszaigénylést (refund procedure) még akkor is ha már kiadtad a termékhez a regisztrációs kulcsot.
Sajnos sokan ezzel vissza is élnek. Megvásárolják a terméket, letöltik, telepítik, regisztrálják elkezdik használni és párhuzamosan elindítják a visszaigénylést.

Ja és én is vittem már vissza komplett dobozos terméket felbontva a Media Marktba (véletlenül a PS2 verziót vettem meg és előbb bontottam ki utána néztem csak meg otthon) a vevőszolgálatos nem akarta visszavenni mert, hogy fel van bontva. kihívtam vezetőt. ő se akarta vissza venni emiatt. Felhívtam a központi ügyfélszolgálatot ahol pár kapcsolás után beszéltem egy emberrel aki miután meghalgatott oda telefonált az üzletbe, hogy viszem vissza a CD-t.
És még azt is hazudhattam volna, hogy nem volt benne a CD, vagy meg van karcolva a CD nem olvasható, stb.
Ha nem működik a mikród, nem viszed vissza?

anyadmajma 2010.09.15. 17:15:24

@qwertzu: windows, a játékszoftverek és az összes mikorszopsos prg. Ezekből én személy szerint egyetlen trialt sem láttam. De szép színes reklámot igen, aztán jött a nagy bukta a kipróbáláskor. A guta ütött volna meg, ha pénzt adok értük! Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Ezért is nincs belőlük promo, mert a kutya nem venné meg a szarjukat. Azt azért még hozzáfűzném a témához, hogy ahogy én látom, a "sima user" nem érti, miért annyi egy prg, illetve hogy miért fizeti annyiszor a jogdíjat. De ezek az emberek általában nem használnak pro progikat, mint pl. a photoshop, illetve nem pénzkereseti célra, hanem otthon, hobbiból. Egy "komolyabb" szoftver kifejlesztése simán lehet milliós tétel, persze dollárban. Iszonyat sok munkaóra tud benne lenni 1-2 (müködő) gigabyteban.
A jogdíjnak van még egy jó tulajdonsága: általában nem is a "gyártó" (zenész, művész, programozó) sikítozik érte(általában számítanak erre az árazáskor), hanem a mindenféle szarrágó jogdíjvédő szervezetek, akik kaszálnak, és a "gyártónak" meg nem adnak semmit, hanem zsebrevágják. Nemzetközileg.

A bankokhoz meg egyenlőre csak annyit, hogy ha kiküldik, hogy 1.-től magasabb a lakáshiteled kamata 1%-al, akkor nem fogadod el, és felmondod a szerződést? Hja, akinek van pénze egybe kifizetni a tartozását....
A betétszámláknál már mondjuk érdekesebb a dolog, mert ott ugye simán váltasz bankot, akár havonta is.
Ez azért lehet, mármint az egyoldalú szerződésmódosítás, mert a parlamentben ülő senkiháziaknak minden oldalon vannak "támogatóik" és érdekeltségük a bankokban, azaz inkább minden pártnak. Nos, szerintetek mi fog változni? Mármint amúgy ténylegesen. Mert az, hogy nem emelhet kamatot, nem jelenti azt, hogy kezelési költséget sem emelhet. Illetve hogy nem vezethet be újabb díjakat. Nem fogadod el? Ha átviszed másik bankba a hiteled, az is százezres tétel.
Aki hitelt vett fel, az fizesse is a hülyesége gyümölcsét.
Ha egyszer lejár az enyém (már csak 16 év....), inkább levágom a kezem, mielőtt aláírok egy másik hitelszerződést. Pedig egyenlőre majdnem vígan tudom fizetni, mert forintban van.

Blogger Géza 2010.09.15. 17:21:03

Ebből a posztból csak azt nem értem, hogy jön ide Orbán Viktor "műbetyárkodása". Pont az új rezsim mondja azt, hogy igenis mindenki tartson önvizsgálatot, (MNB, PSZÁF, előző kormány(többség), "független szakértők"), hogy mit is tettek az ellen, hogy ilyen helyzet alakuljon ki. (Ha ez nem megy, akkor némi rásegítés is elkél.) Mert panaszkodás meg másikra mutogatás az nagyon megy, de felelősségvállalás az már kevésbé.

Továbbá olyan a jövőben szabályozás legyen, amely nem első sorban a bank szája íze szerint való, hanem megfelelően képviseli az ügyfelek/adósok érdekeit is.

A mai netes világban ugyan miből áll kiküldeni egy e-mailt az ügyfeleknek a változásokról. Bezzeg ha valami akciós termékük van, amit rám akarnak sózni, mindjárt megtalálnak!

Azt azért nem lehet elvárni, hogy ha közlök egy folyószámla-szerződést, annak a kondíciói mondjuk 10 év alatt se változzanak meg (infláció, technikai fejlődés stb.), szóval a banknak is kell legyen joga kezdeményezni a változtatást, de azért ez ne lehessen korlátlan és egyoldalú és tájékoztatásmentes.

ihatethisindapassthingy 2010.09.15. 17:21:10

@kovi1970: És honnan tudod, hogy a 2.0-ás verzió nem került annyiba, mint az 1.0-ás verzió kifejlesztése? Konkrétan az van, hogy a karbantartás és fejlesztés költségei a termék komplexitásával folyamatosan nőnek. Valami teljesen idióta példával élve, a program első verziójában sima gombokat használsz, de a felhasználói igényeket követve a 2.0-ban lángcsóvát fújó Csubakkát animálsz a háttérben, ha a fókuszt kap a gomb. Na, ha már az 1.0-ban is láncsóvát fújó Csubakkás gombod lett volna, akkor megspórolod fejlesztési költségben az 1.0-ban található 593 gomb cseréjét, amin egy napot elszórakozott egy fejlesztő (mondjuk 50 rongy).

A szoftverkarbantartási szerződés perpetual license mellé valóban egy érdekes kérdés :) Azt bizony arra használja az ipar, hogy szép lassan kiépüljön egy fix bevételi csatornája, illetve a legtöbb helyen hozzákötik az ügyfélszolgálatot is, ez utóbbi valahol jogos. Ennek egyébként egyre gyakrabbi alternatívája az előfizetéses licensz, gyakorlatilag határozott idejű programbérlet. Az egy nagyon fair model, viszont sokan nem szeretik, főleg a cégek - kevés cég akarja 150 szoftverbérlet lejárati időpontjait figyelni.

Pilotax 2010.09.15. 17:22:29

A legfőbb problémák egyikének a bankoknál azt látom, hogy nem magyar tulajdonúak, nem is merik ezt az üzletpolitikát folytatni az anyabankjaik otthon. Egyrészt mert a sokkal nagyobb anyagi erejű lakosság villámgyorsan eredményesen bojkottálná ezt az üzletpolitikát és mehetnének a sóhivatalba. Ajropa emberibb tájain még csak nem is hallottak olyan banki díjakról amiket itt kitaláltak és húznak le rólunk, mert lehet, mert a jogalkotóink engedik sőt ösztönzik, mert ami nem tilos az szabad, akkor is ha erkölcstelen és indokolatlan. Másrészt az emberek morálja egy kissé más mint mifelénk. A magyar erkölcsből fakadnak azok a jogszabályaink amik szabályozzák a bank és az ügyfelek kapcsolatát.
Beszéljünk egy kicsit a sokat emlegetett előtörlesztési díjról. A bankok azt mondják ez azért kell mert ha ezt büntetlenül tehetjük akkor ők nem tudnak tervezni. Banki körökből tudom, hogy az előtörlesztések aránya néhány százalék - tíz alatt - vagyis ha ennyit nem tudnak kezelni akkor nincs elegendő tőkeerejük, vagyis a betétem nincs náluk biztonságban. Másrészt ha előtörlesztek azt a bank azonnal hitelezheti egy hitelt felvevőnek, vagyis kétszeres hasznot húz, tőlem elszedi az előtörlesztési díjat, a hitelfelvevőtől meg a kamatot ugyanazért a pénzért.

kilométerfaló 2010.09.15. 17:24:01

én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy hova lett Füredi és Tsai, akiknek a véleménye még érdekelt. Törvényszerű, hogy minden index címlapos bloggal ez történik?...

anyadmajma 2010.09.15. 17:24:37

@és Háccs: áá, ez nem igaz! a cibesek jó fejek és teljesen korrektek.
A húgoméknak ott van a lakáshitelük(nem ott kezdtek, de a cib megvette a másik bankot). Aztán 10.e helyett 20.-án kezdték vonni a lóvét, persze előre, aztán, hogy visszaálljon a szerződéses rend, fizessenek ők a szerződésmódosításért. A szocpol lejárata előtt 2 hónappal simán ráterhelték a számlára, és még csak az sem zavarta őket, hogy szerz.szerint hozzá kellett volna írni a hitelhez havi részletekben. De hát ők sem tudják átvinni másik bankhoz, mert momentán nincs plusz pár százezrük, amennyibe kerülne a móka.

ihatethisindapassthingy 2010.09.15. 17:24:41

@anyadmajma: Windows trial: technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/cc442495.aspx?ITPID=neweffc (home verziókból szerintem nincs), Office-ból van, legtöbb cuccukból van. A játékokból többnyire online letölthető demo van, de ott is inkább a bemegyek-és-megveszem-a-dobozt model játszik sajnos.

Részemről témazárás, helyen mutatott rá fentebb valaki, hogy a banki téma a fontos az egész bejegyzésből.

mozikiller 2010.09.15. 17:26:14

nem tudom jobban hangsúlyozni:
ha megrendelsz egy software terméket a neten akkor kapsz róla egy visszaigazolást (általában egy fiókot is létre kell hoznod hozzá) ha visszamész a webhelyre ezzel ott van egy lehetőség a pénz visszaigénylésére. Ez az ismert szolgáltatoknál mindegyiknél így van. ismerek vagy 50-et. (a Paypal a legkeményebb ebből a szempontból mert még lehetőséget sem ad a vevővel való diskurzusra. Ha kérik a pénzt vissza akkor elindítja a visszaigénylést azonnal)
Ha kártyával történt a fizetés akkor a visszaigénylést a bankfiókban is el lehet indítani. Ez ugyanúgy eljut a szolgáltatóhoz és itt sincs lehetősége az eladónak ezt befolyásolni.
Ezek nap mint nap zajlanak nálunk. Ha ők visszatudják igényelni a pénzt akkor Ti miért nem?

Jamesboci 2010.09.15. 17:26:25

A bank az olyan állat, hogy :
-irt, tartozoma 100 frankkal a hitellel.
-visszairtam, vegye le a devizaszámlámról, van annyi fedezet.
-válasz: csak forintban törleszthetek. na, ez ilyen állat.

mozikiller 2010.09.15. 17:30:03

A banki téma: a másik gusztustalan dolog a kezelési költség egyoldalú emelgetése . ismerősöm lakás hitelénél (OTP) a törlesztőrészlet mellet ez már havi 11 000 Ft-nál jár! És gondolom még gyorsan majd utoljára egyoldalúan megemelik. Gusztustalan! Mi a fene kerül ennyibe havonta?

jog-ász 2010.09.15. 17:39:29

nos a polgári jogban cselekvőképes polgári jogi alanyok szabadon köthetnek szerződéseket-ez a szerződési szabadság. a szerződéskötési szabadság keretében megállapodhatnak ugy a felek hogy az egyik fél jogosult egyoldalúan módositani a szerződést. valójában itt nem csak ugy általánosságban modosit a bank, hanem amikor felveszem a hitelt, egy jol meghatározott körben a felek megállapodása alapján a bank modosithatja a szerződést egyoldaluan. ezt a bank megteheti mert ő nyujtja a hitelt, ő dolgozza ki hogy milyen kondiciok mellett éri meg neki a befektetők pénzét hitelbe kiadni, és nem is köteles hitelt nyujtani(gyakran felháborodnak ügyfelek mert él az a mentalitás hogy a bank köteles pénzt adni az ügyfélnek-ez 80as évek otp időszakában volt igy) általában a módositás a kamatot érinti, néha kezelési költséget, de azért mert a szerződésben egy vagy ötéves kamatperiodusokat kötnek ki. ez a bizonytalan, kockázati eleme a szerződésnek, azaz én is ugy veszem fel husz évre a hitelt hogy ötéves kamatperiodus mellett, előre fogalmam sincs mekkora kamattal fogom fizetni a hitelt..ez a felek kokcázata.
jelenleg sztem nincs olyan biroság ami érvénytelenné nyilvánitana szerződést csak azért mert amikor felvettem a kocsi hitelt 140ft volt a frank, most meg 225 ft és nem tudom fizetni. tudomásul kell venni hogy a hitelezésben a pénzintézet a kockázatot csökkenteni igyekszik(hiszen nem a saját pénzét helyezi ki hitelbe hanem azokét akik oda beteszik a pénzüket), a hitelt igénylő pedig ki van szolgáltatva, kell neki a hitel.
ma nem hinném hogy hitel ügyletnél tudná a fél bizonyitani hogy kényszerités, fenyegetés, megtévesztés hatása alatt állt a hitelszerződés aláirásakor-mert hogy ilyen okok esetén van lehetőség támadni a szerződést.
a polgári jogban alap esetben nem lehet egyoldaluan szerződést modositani mert a szerződés két cselekvőképes fél egybehangzó akaratnyilatkozata, kivéve ha a felek nem állapodnak meg abban hogy lehet az egyik félnek egyoldaluan modositani. persze mindent jogszabályba lehet iktatni.

szerintem tudatos fogyasztói hozzáállásra, alapos és valodi tájékoztatásra van vagy lenne szükség, de főleg arra hogy az általános tájékozottság része legyen az alap pénzügyi ismeret.

anyadmajma 2010.09.15. 17:39:44

@ihatethisindapassthingy: Igazad van.
Csak még annyit, hogy csak a 7nek van trialja. És kb van sejtésem, mennyi munkaóra van egy szoftverben(pl nem véletlen, hogy pár száz programozóval is évente-kétévente adnak ki új játékot), és mennyi a járulékos költsége. És igen, egy szoftver cég nem a vöröskereszt, hanem egy kőkemény üzleti vállalkozás, és nem is a legkockázatmentesebb. Sőt!

@Jamesboci: Sajnos ezt így határozta meg egy jogszabály. Azt nem állítom, hogy ez így van jól.

@mozikiller: Ez is egyszerű. Nálunk az internetes vásárlásnak sem kultúrája, sem bizalma nincs. És a "bolti" vásárlásnál sincs meg a kellő jogi és vevő-eladói kultúra a minőségi problémák kezelésére. De előbb-utóbb meglesz.

[megmondoember] 2010.09.15. 17:41:48

@ámbátor: "A szoftver licensz halott konstrukció. A szerzői jog is. Alapvetően igazságtalan, hogy egy munkáért ezerszer, milliószor kérjen pénzt valaki."
Mert minden felhasználó ugye kifizeti pl. az egész Windows fejlesztésének több milliárd dolláros költségét, igaz, és nem csak a rá jutó töredékét, részét annak, igaz? Ugyanez zenealkotásoknál, könyveknél, stb.

"Csak a személyes foglalkozásért, támogatásért, oktatásért lehetne jogosan pénzt kérni. (Az egyedi szoftverfejlesztés nyilván más tészta)."

"És erre is megy a világ. A nagy gyártók is egyre inkább ingyen vagy majdenm ingyen adják a termékeiket, és a támogatásért, egyedi szakértésért fizttetnek."
Fenéket. Ez olyan esetekre igaz, ahol a gyártók valójában mások által előállított terméket adnak ingyen, vagy azért adják ingyen, hogy így teremtsenek igényt a jóval több pénzért elsózható kiegészítő termékeikre. Pl. egy Red Hat valójában amit neked ingyen ad, az nem a saját terméke, hiszen egy Red Hat Linux-ban lévő össze kód és programnak kb. csak 0.0001%-át írta őt - minden mást mások készítettek, amit ő csak továbbad neked (de bárhonnan máshonnan is megszerezhetnéd), így még szép, hgy nem kér pénzt érte (nem is tudna). Viszont mivel a Linux személyében egy jó silány minőségű cuccot ad el neked, aminek a használata állandóan problémás, ezért jó kis keresletet teremt a saját, valóban fizetős szolgáltatására, termékére: a támogatásra. Ez a titok nyitja.

"És ez így lesz jól."
Jaja. Egyszer már elindultunk a múlt évszázad közepe táján ebbe az irányba. Azóta is nyögjük a következményeit, és fél évszázadig is eltart még majd, mire sikerül kihevernünk a dolgot.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.15. 17:48:59

@ihatethisindapassthingy: Hát, azért nem teljesen így kéne...
Ez is egy termék. Amire vonatkozhatnának ugyanazok a jogok, amelyek egy mosógépre, vagy bármilyen másik termékre.
De nem teszik.

Emelett a szoftverek jelentős része külföldi. Magyarországon, a hatályos jogrend szerint elég fura elfogadni egy - mondjuk - amerikai jogi rizsát, az amerikai jogrendszerre érvényesen, angolul. Persze magyar forgalmazótól...

anyadmajma 2010.09.15. 17:49:34

@jog-ász: Nos, nem is azzal van a probléma, hogy 140 helyett 220 a frank, hanem hogy 3% helyett 6% lett a kamat a hitelen. Illetve közvetve a bankok nagybani felelőssége sem zárható ki a bedőlt hitelek miatt, hiszen szinte fedezet nélkül adtak hitelt. És persze mindenkinek elmondták, hogy húha, ha 140 helyett 180 lesz a frank, akkor többet kell fizetni, de hát az olyan úgysem lehet, mer nem létezik. Pedig de.
A másik probléma, hogy a betétszámlák esetében is szó nélkül módosítanak az ügyfél kárára. AZt meg ugye kötelező tartani, mert kp-ba nem adnak fizetést szinte sehol(a boríték az nem fizetés).
Ha jól emlékszem, van valami törvény(jogszabály), hogy elvileg a munkáltatónak, ha kötelez a számlára, ki kéne fizetnie a számla költségeit. Ha még él ez a dolog. De ha valaki holnap odaáll a főnöke elé ezzel a dologgal, az legyen szíves kamerázni a főnök arcát közben, és közzétenni a felvétel linkjét itt is. De jogilag le van védve a dolog.

[megmondoember] 2010.09.15. 18:05:25

@Vérnűsző Barom: "Emelett a szoftverek jelentős része külföldi. Magyarországon, a hatályos jogrend szerint elég fura elfogadni egy - mondjuk - amerikai jogi rizsát, az amerikai jogrendszerre érvényesen, angolul. Persze magyar forgalmazótól... "
Én semmi olyan nincs a magyar jogrendben ami ezt megtiltaná. De ha szerinted igen, akkor ne fogd vissza magad, és idézd be nekünk a vonatkozó paragrafuksokat.

A másik, hogy ez sajnos nem lenne jó kifogás még akkor sem ha igaz lenne (azaz, ha a "rizsa", a licenszerződés érvénytelennek minősülne a magyar jog szerint). Ez ugyanis maximum azt jelentené, hogy kizárt lenne, hogy jogot szerezz az adott szoftver használatára (azaz, semmilyen körülmények között nem használhatnád, birtokolhatnád azt). Nem pedig azt, hogy az adott szoftverszerződésben megfogalmazott "rizsa" ne lenne kötelező érvényű rád, azaz pl. szabadon másolhatnád azt, vagy hasonlók.

anyadmajma 2010.09.15. 18:09:56

@[megmondoember]: MOndjuk, az internet "világában" összedobhatnának már valami nemzetközi licensz-jogot, hogy ne az amcsit kelljen elfogadnom. hiszen az itt nem érvényes, ott meg engem aztán perelhet, én oda ugyan nem akarok menni sose.
Illetve ugye a magyar törvények szerinti magyar használati útmutató mellékelése, és hát nekem nem kötelező angolul tudnom a licenszükhöz. Tudom, nem is kötelező használnom. de nem is konkrétan csak magyarországról van szó, hanem a világ szinte összes országáról.

2010.09.15. 18:13:49

Bizony, ez így van. Példa:
Az ERSTE abban a pillanatban, hogy Viktor betyárék belengették a bankadót, a Lakossági Bankszámlák díjai rögtön fölmentek(aug.2-től): Pl Erste On-Line bankszámla 498-ról, 520-ra, kiértesítés nélkül, csak látja az ember a számlán. Biztos kell nekik az a 22 ft :) Nem is gondolkodtam sokat, azonnal felmondtam 1-2 szolgáltatásukat(elvből), és szépen intézem a Raiffeisen számlámat, ott most van ingyenes számlavezetés, kp felvét. Ha ez kell az ERSTEnek, felőlem, elveszítenek egy 8 éve náluk levő ügyfelet. Ráadásul némelyik fiókjukban nevetséges az ott dolgozók hozzá állása, pl a Stadionoknál, egyszer betévedtem oda, hát többet nem fogok.

BKV reszelő 2010.09.15. 18:21:28

@aachi2: "1 photoshop kifejlesztése gyakorlatilag ugyanannyiba kerül mint 100-é. tehát valahol az emberek igazságérzete jogosan háborog, igaz ? "

Nem jogosan. Ha a gondolatmenetedet követem, akkor az első eladott példányért lehet pénzt kérni ugye....de akkor 17000000 USD lenne a példány ára pl. Megvennéd? A követésről és a többiről most ne fecsegjünk.

anyadmajma 2010.09.15. 18:23:10

@Belpo: Hehe, akkor üzletelj az ellával. Vagyis axa, most már így hívják. Visszasírnád az erstét.
Igaz, a folyószámlám tajszövös, de érdekes, ők küldtek levelet, hogy megváltozik a kondíció. És ők drasztikusan, átlag kb 30%-al emelték a számlákat. Úgyhogy mostmár 145Ft.-ot fizetek a számlavezetésért havonta.:D:D:D:D
Ja, és az erste is szimpi bank, látom a tv-ben, hogy hónapok óta keresik az első ügyfelüket.:)

mozikiller 2010.09.15. 18:26:31

@Belpo: És akkor még nem láttad az Érdi Erste fiókot. Amíg náluk voltunk kénytelenek voltunk a Bartok Bélára bejárni. Ma Már K@H banknál vagyunk.
Szerintem az embereknek ott kell hagyni a bankot gond nélkül (ha lehet) és átmenni egy másikba. Így talán valamilyen versenyhelyzet alakulhat ki (hacsak meg nem egyeznek a háttérben)

A csúcs számomra az akkor is az OTP.
Felmondom a lakossági számlavezetést és kérik vissza a kártyát. (minden évben fizettem érte...)ha nem tudom vissza adni akkor fizethetek most is. Ja, hogy dombornyomott volt a kártya. Az akkor 2szer ennyi. (5000 Ft.) Miért?
A rendszerben ha dombornyomott akkor az más adat? A monitoron kidudorodik vagy mi?
Ja és ha lehet akkor a számlavezető fiókomban mondjam fel mert ez nála lesz mínusz pont... (gondolom a számlanyitás plusz pont)

Jamesboci 2010.09.15. 18:31:49

@anyadmajma:
és azt se felejtsük el: 2005-re euró lett beigérve!!

BKV reszelő 2010.09.15. 18:35:06

@BKV reszelő: Mondjuk a kereket is egyszer "fejlesztették" ki, mégis minden darabért fizetsz...mi lehet az oka?

guy2 2010.09.15. 18:57:57

@Johny the mocsok: Te is mindenki pénzét akarnád, de elképzelhető, hogy hülye vagy hozzá, mígy a zsidók nem.

szaGértő 2010.09.15. 18:58:47

Hogy milyen állat a bank? Rája. Szarik rája.

anyadmajma 2010.09.15. 19:01:13

@Jamesboci: Na, az meg kell a fenének. Így is elég szar helyzetben vagyunk, és a frankhitelen az sem segítene, mert az euróhoz is erősödött nem gyengén.
De igen, annyi minden szépet ígértek, csak hogy vegyél már fel hitelt, hogy azt elmondani sem lehet. A parlament szépen asszisztált nekik az elmúlt 20 évben. de 15ben tuti.

@mozikiller: Az is valami? igaz, régen volt de: postabankos kártya, otp-bankos atm. kiveszek 2000Ft.-ot. pénzt nem ad, bizonylatot igen. éjjel volt, másnap bemegyek a postabankhoz, kérdem mi van. Telefonálnak az otp-be, mondják, hogy igen, szar volt az atm, bocsi, visszaadják a lóvét. Mondom megvárom. mondják, hogy az 3 munkanap. Oké, megértem. de azért csak bementem 3 nap múlva, hogy mi a helyzet(az otp-ből mentem a postabankhoz, mert tele lett e tököm velük). mondják hogy semmi gond, visszautaltak 1643ft-ot. DE MONDOM 2000 VOLT!!! ja, a többit az otp levonta kezelési költségnek. Azóta javulni biztos nem javult a mentalitásuk, ebben biztos vagyok.

pg2 2010.09.15. 19:16:59

Mindkettőre az a válasz, hogy azé, mert így van a törvénybe. A szoftveres dolgokról fentebb elég tisztán elmondták már, hogy miért jó így, csak aki mindent ingyen akar, az nem fogja megérteni; a banki ügyek megértéséhez pedig, talán ha kicsit visszalapozna a nagyérdemű olvtársaság az emlékezetében, ifjabbak meg offline újságokban (mert akkoriban még alig vala magyar online híradás).

A pénzügyi törvények ilyetén alakulása viszonylag nagy vita mellett ment végbe. Voltak komoly felszólalások, amik már akkoriban kifogaásolták az íly módon (is) értelmezhető, akkor még csak tervezett passzusokat. Ám kis hazánk nem lévén járatos az erős piaci diktátumok levezénylésében, kénytelen volt bizonyos, valószínüsíthetően háttéralkuk, aka diplomácia, lobbi stb. során összetákolt paramétereknek megfelelni, hogy egyáltalán legyen mit szabályoznia Mo-n a pénzügyi törvényeknek, vagyis hogy egyáltalán legyen itt valami pénz meg ügy. És végre a vitrinbe tehessük az évszázados igét: "S hitel hija szinte minden mozgást elakaszt."

Röviden: azért ilyenek a törvények, mert ezek nélkül valószínüsíthetően nem lett volna ennyi befektető (működőtőke-behozatal) sem. Az, hogy a (nemcsak a) bankok gyakorlati tevékenysége sokáig nem verte ki a biztosítékot, az a fékek hiányának köszönhető. Vagyis a mindenkori magyar törvénylkotó elfelejtett kellően erős hatáskört adni a felügyeleti szerveknek, illetve sosem kérte számon azok használatát. (Ha valaki visszetekint az elmúlt 20 évre, tán az is feltűnik majd, hogy kb. csak az elmúlt 6-10 évben lett rendszeres a reklám- és egyéb fogyasztóvédelmi törvények megsértését komoly tételekkel szankcionálni.)

qwertzu 2010.09.15. 19:25:17

@anyadmajma:
"windows, a játékszoftverek és az összes mikorszopsos prg.Ezekből én személy szerint egyetlen trialt sem láttam."

Direkt ferdítesz?

Office 2010 próba, nálam jelenleg fönt van:
office.microsoft.com/en-gb/try/

Visual studio próba:
msdn.microsoft.com/hu-hu/vstudio/bb984878%28en-us%29.aspx

Ingyenes sql server (asszem 3 gb limittel)
www.microsoft.com/express/database/

Windows 7 90 napos próba
technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/cc442495.aspx?ITPID=neweffc

Plusz volt vagy 3 ingyenesen kipróbálható beta.

Játék próbákat, meg hagy ne keressek már, vannak dögivel. Általában minden MMORPG-hoz van X napos próba verzió.

Martian (törölt) 2010.09.15. 19:28:16

@jog-ász: "a polgári jogban alap esetben nem lehet egyoldaluan szerződést modositani mert a szerződés két cselekvőképes fél egybehangzó akaratnyilatkozata"

Ha Józsi aláír egy olyan szerződést, hogy mától fogva élete végéig egy tál levesért napi 14 órában fog követ törni egy bányában, abból két dolog is következik:

1. Józsi semmiképpen nem lehetett kényszertől mentes, cselekvőképes állapotban, amikor ezt aláírta, ergo a szerződés érvénytelen. :)

2. Ha a jogrendszer szerint ez a szerződés érvényes és betartandó, akkor a jogot megalapozó morális alapállásban magyobb lyukak vannak, mint az ementáli sajtban.

3. Ha mégsincs rendben ez a szerződés, felelősségre vonandó, aki ezt készíttette és aláiratta.

Harley 2010.09.15. 19:37:13

A magyarországi sajnos lesujtó , jó lesz tudomásul venni eladtak bennünket ,mint a marhát . A bank olyan mint a tolvaj ,ha hagyják mindent ellopna . Lenne nálunk egy testület , akinek arra van jogositványa hogy a polgárait megvédje ,törvényekkel .Nos mindenki nézze magába , a magyar bankokat rendszabályozó törvények ,velünk ,vagy ellenünk vannak ? Nos mire való a PSZÁF ? Hát arra ,hogy a bankárok beültessék az embereiket , tehát mi várható tőlük ,az hogy kiszolgálják a gazdát ! Addig mi magyar emberek nem fogunk össze ,addig itt ebben az országban ,nem fog rajtunk segiteni senki ! Olyan szervezet kell ,akár több is mint a VÉSZ ! El is indult a vezetője ellen már a banki támadás , nem is szerepel a "kiváló" sajtóban erről semmi . A bankárok és a magyar kiszolgálóik azt szereteik ha a magyar lakosság ,megfélemlitett ,csak szüköl ,sir , és fizet .

anyadmajma 2010.09.15. 19:50:02

@qwertzu: Nem, nem direkt, sőt, ha elolvastad volna amit utána írtak nekem, és mait írtam én, akkor azt is tud(hat)nád, hogy be is ismertem a tévedésemet. De ha már így vagyunk, akkor mióta is (hány éve) csinál a billigeci próbaverziókat? Ugye, nem akarjuk itt most kivesézni az üzletpolitikáját? Akkor jó.
De igazad van, mert manapság már tényleg vannak nekik is ilyen jellegű próbálkozásaik.
És hogy próbálsz ki egy progit 30-90 nap alatt, amikor a kezelői tanfolyama min. 2 hónap(intenzívbe 2-3 hét)? Na mindegy, ez a része engem nem nagyon érdekel.

@Harley: Á, Éliás úrral nincs semmi gond. Most éppen terrorizmus-gyanusítottként nyomoz ellene az AVH vagy az NNYI( bevallom, erre nem emlékszem, hogy melyik), mert feltette a kérdést, hogy hogy fognak beszélni a bankok, ha 2000 csákányos bemegy a székházba, és megkérdi, hogy mi újság?
Meg pár kivitelező cégnek segített a pénzéhez jutni. Mit képzel ez? A végén még tényleg az lesz a dologból, hogy ha valaki megcsinál valamit, akkor azt ki kell fizetni.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.09.15. 19:56:09

ez már nekem is eszembe jutott. milyen alapon több a bank egy egyenlő felek közt létrejött szerződésben, miért módosíthat egyoldalúan szerződést?
mi van, ha én pedig a munkaidőm csökkenésére vagy a jegybanki alapkamat csökkentésére hivatkozással közlöm, hogy mostantól a hitelkamatom csökkent 0.25%-kal?
gondolom, alsó hangon körberöhögnének, hogy ugyanmá'...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2010.09.15. 20:34:44

@anyádbogár:
Pedig nagyon szimpatikus a közleményed... Méltányolható, hogy a táplálkozási kockázatod belekalkulálod a részletbe! :)

samot 2010.09.15. 20:52:21

Ideje lenne megtanulni:Bankok,Biztositok= legalizàlt Maffia!!

és Háccs 2010.09.15. 20:55:56

kár, hogy szétoffoltátok ezzel a szar szofteres mellékággal a témát, pedig fontos kérdés lenne a bankos, szerintem.

van egy-két ilyen szent kérdés ma ebben a taknyos országban, amit az ún. """újságírók""" nem bírnak föltenni semelyik illetékesnek. ez is ilyen.

(ha végkép kifingatjátok ezt a postot, majd idevetek én is még egy-kettőt.)

shawshank 2010.09.15. 21:10:09

Az azért mindenképpen bájos, hogy mindenkinek van arra ideje, hogy blogokon hörögjön, mert a bank szerződési feltételeket módosít, de arra már nem fussa, hogy a bank honlapján folyamatosan kövesse a számlájának kondícióit. Minden változás ki van emelve az összes bank hírei között, csak néha tájékozódni is kellene ostoba lázadozás helyett...
Felteszem mindenki blogokat sír tele, ha a benzinkúton más áron adják a cuccot, mint előzőleg. Mégis milyen alapon merik ezt megtenni, hisz múlt héten/hónapban már megállapodtunk egy árban. Mocskos kapitalisták, hogy mindig csak a nyereség számít, pfff. (milyen vicces még mindig az "I love MOL" matrica a csomó ostoba autóján mert meg kellett menteni a "magyar" olajtársaságot :))
De ha állandó szolgáltatót keresünk (ne beszéljünk arról, hogy a tej árát is emelték a kötsögök), gondolom mindenki veri a nyálát a víz/gáz egyéb szolgáltatójánál, vagy a neten, mert az egyoldalúan árat emel. Ja nem, az állam kompenzáljon, mert nekem az jár. Most ez jön a bankoknál is. Nevetséges!

A poszt tolónak a második felvetését sem értem. Ha veszel egy szoftvert, azt miért használhatnád fel akár 40-szer? Ha egy tévét veszel, akkor azt negyvenszer is elviheted a boltból? Vagy vajból is vihetsz többet, ha csak egyet fizetsz ki?
Csak azért mert több gépre tudsz valamit telepíteni, az nem jelenti, hogy SZABAD is. Csak tudod, más munkáját is értékelned kellene...

és Háccs 2010.09.15. 21:24:38

@shawshank: te szerződésben vagy a mollal meg a tehenészettel? aláírtál valamit? a sajtkészítők aláírtak neked valami vállalást az áraikról? nem?

talán ezért nem várja el senki, hogy tartsák az árat. nem is tartják.

a nevetséges cibbel viszont én kötöttem egy szerződést, hogy mostantól vezetik a számlám, cserébe használhatják a pénzem, és persze még én fizetek. nem hitel, nem kölcsön, hanem beginning of a beautiful friendship.

és erre évente képes 5-10 fél kilós reklámlevelet küldeni, de nem képes szólni egyikben sem, hogy megváltoztatta a megállapodásunkat, felemeli a díjait, mert csak. és ha nem megyek be szept. 15-ig, akkor ezzel szerintük LEFOGADOM a módosítást. WTF?

és ezt úgy kell megtudnom valami fisfos blogról.

na, dereng valami? kifüggesszek a vécémben valami bírságot?

és Háccs 2010.09.15. 21:25:25

azaz "ELFOGADOM" a megállapodást...

és Háccs 2010.09.15. 21:26:22

...a módosítást...
:D
bocs

arch 2010.09.15. 21:35:17

@[megmondoember]:
"Pl. egy Red Hat ..., így még szép, hogy nem kér pénzt érte (nem is tudna)."

Kérni tudna, csak nem szándékozik. Nem találna vevőt. A GPL licenc nem tiltja az értékesítést, mi több egyenesen biztat rá. www.gnu.org/philosophy/selling.html
Én is eladnék egy Debiant, vagy egyéb disztribúciót (van pár száz), nagytételben, mondjuk darabonként 1.000 forintért. Legálisan. Linuxéknál a "vigyed, használd, örüjéé" a jelszó. A "támogass" is gyakran szerepel, de ez többnyire nem a pénzről szól. Döbbenetes mik vannak, ugye?...

"Viszont mivel a Linux személyében egy jó silány minőségű cuccot ad el neked, aminek a használata állandóan problémás, ezért jó kis keresletet teremt a saját, valóban fizetős szolgáltatására, termékére: a támogatásra."

A "Linux személyét" nem értem, ezért az UFO-s polcomra teszem. Nem lényeges. A Red Hat szolgáltatásokból él. Van egy ingyenes, egyenértékű, csak kalapmentes (brand-mentes) klónja a CentOS, tehát az RH-nak mint szoftverforgalmazó már csak ezért sem lenne egy vevője sem. Nem csak a silány minőségű cuccokhoz kell IT támogatás. A telepítés, konfigurálás, integráció, oktatás stb. nem van a cd-n, hanem csinálják, ugye. Bácsik (olykor nénik) akik értenek hozzá, de legalábbis láttak már ilyet. Ahol van elegendő személyzet, szervezeti háttér, partnerek, szóval valami cégszerű képződmény ami tárgyaló-, ütő- és számlaképesnek tűnik. Na ez a Red Hat. Lehetne bármilyen IT cég, és az hozhat bármilyen (jó/rossz, ingyenes/fizetős) rendszert, azt be kell üzemelni, sőt olykor rá kell nézni, esetleg méretre kell vágni, ... és igen, foltozni kell, ha a varrás mentén reped.

A MS-al általában csak két problémám van. Pontosabban a mindenkori puhapöcsű parlamenti pártokat/kormányt hibáztatom: MS monopólium az oktatásban és MS monopólium az állami szektorban. Az alternatív (korrekt módon versenyeztetett) jelenlét rendben volna.

Konkrét bajom akkor lesz, ha egyszer laptopot szeretnék venni, de nem kell az árukapcsolás. Idegenországban már a boltban vissza lehet kérni az át nem vett (visszautasított) windows árát.

És a kipróba? Mióta léteznek a live disztribúciók, ez nem is kérdés. Sőt, pl. egy Mint futtatása (és minden hardver automatikus felismerése) nélkül csak ingyen vinném haza a vasat. Szeretek játszani. Eddig minden régi/új eszköz beizzításakor előbb-utóbb rátaláltam a megoldásra, leírásra. Mert legálisan be lehet nyúlni a motorháztető alá. Csak egy kis olvasás és a műszaki érzék csírája kell hozzá.

De térjünk vissza a bankoláshoz. Aktualitása és tragikus hatásai miatt sokan a kölcsönök feltételeinek változására hegyezték ki a népharagot.

Mi van az alapvető/hétköznapi, nem évtizedekre szóló, nem kockázatos, nem kiszámíthatatlan tranzakciókkal? Olyanokkal mint a számlavezetés, pénzfelvét, átutalás, közüzemi számlák intézése, sms értesítés stb.? Mi akadályoz meg egy bankot, hogy holnaptól bevezesse pl. az ügyféltér-felmosási díjat (mondjuk 50 Ft/hó)? Mer' az is kell, nem? És nincs ingyen a felmosás sem, de nem ám. Az 50 Ft-ot meg nem is veszi észre a Nép, meg nem is fog a Parlament elé vonulni miatta. Oszt' jónapot, vagy el lehet innen menni, kinek mi tetszik jobban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.09.15. 21:35:23

pénzes

a pénz alapú társadalmakban annak van hatalma, akinek pénze van, ez teljesen logikus
ő bármit megtehet

mint ahogy az is, hogy a rabszolgatartó, kizsákmányoló rendszerek (mint amilyen a kitalált fogalomra, a pénzre épülő is) előbb-utóbb összeomlanak
ez szükségszerű
és már látszik is

szaGértő 2010.09.15. 21:58:05

@anyadmajma: Nincs véletlenül a gépeden Total Commander? Kéri, hogy indításkor kattanj az 1,2,3 számok valamelyikére? Mert akkor próbaverzió.

Esetleg Winrar, amelyik sikít indításkor, hogy regisztráld? Az is próbaverzió.

szaGértő 2010.09.15. 22:05:37

@aachi2: Csakhogy az 1 photoshop kifejlesztése nem annyiba került, mint egy darab ára, hanem lényegesen többe.

Ha egy liter tej vásárlásakor ki kéne fizetned a tehén és a tejüzem árát is, biztos pampognál. :D

efi 2010.09.15. 22:16:40

@szaGértő:
Ki is kell, elosztva.
Csakhogy amíg az 1000. tej előállítása kvázi ugyanannyi, mint a 999.-é, addig egy újabb Photoshop-CD 5 évvel a kifejlesztés után, egy üres adathordozó megírása és felmatricázása (lehet vagy 20 Ft), de azért ugyanannyiba kerül, mint az első.

BKV reszelő 2010.09.15. 22:23:35

@efi: A tejjel nem csinálsz pénzt, ezzel igen. Két eltérő ok, amiért mindkettőnél ki kell fizetni mégis minden darabot.

arch 2010.09.15. 22:26:24

@szaGértő: Veszek egy könyvet, zenét CD-n, filmet DVD-n. Elolvasom, meghallgatom, megnézem. Aztán bármelyiket eladhatom.

A photoshop és társai nem így működnek. Csak a használati jogot szerzed meg. Az is "névre" szól. Még csak el sem ajándékozhatod, mert nem ruházhatod át a szerzett jogodat. Örököseidre sem száll át a használati jog.

BKV reszelő 2010.09.15. 22:29:38

@és Háccs: A gáz árának emelését honnan tudod meg? Ha nem követed a megadott fórumok valamelyikén - gyk. nem csevegő fórum, hanem sajtó, tv, szolgáltató honlapja, stb. - akkor utólag a számlából. De szemetek! Nem mennek oda hozzád, hogy: Hello! Itt egy sör, idd meg, mert az látszik rajtad és egyébként árat emelünk, pedig a szerződést mi is aláírtuk annó...na, dereng már valami?

efi 2010.09.15. 22:35:13

@BKV reszelő:
Miért ne lehetne a tejjel pénzt csinálni.
A Parmalat vagy a Milram pl az szegény emberek gyülekezete?

arch 2010.09.15. 22:36:55

@BKV reszelő: Bemondja a TV/rádió, minden hírben benne van. De azt még egy gázszolgáltató sem tette meg, hogy csendben bevezeti a lángvilágítási díjat (mert nem csak fűt, hanem szép a lángja), vagy a bűzpótlékot a belekevert szaganyagért.

Mikor az OTP bevezett, évekig töprengtem mi a havi zárási díj? Ott a pénzem, nekik fial és ezért még fizetnem is kell? Sokáig lestem mikor szednek belépőt a bankfiókok bejáratánál.

efi 2010.09.15. 22:41:15

Asszem én is létrehozok egy saját honlapot, aztán ha valami szerződésbeli adatom vagy körölményem megváltozik, vagy pl más módon akarom fizetni, mint ahogy a szerződésben volt (pl havi helyett negyedéves), akkor sasolja mindig a bank a honlapomon a saját hirdetményeimet, különben így járt. Meg persze az összes szolgáltató látogassa a saját érdekében.
Mert ugye, mi van most: ha én akarok valamit nyökögjek náluk, ha ők akarnak valamit b@szanak ideszólni.

és Háccs 2010.09.15. 22:45:13

@BKV reszelő: hány gázszolgáltató közül választottad a tied? 1? ez van. a jövőben próbálok megszabadulni a gáztól. ha lehet.

és hány bank közül választhatsz? és mi alapján? árak alapján, amiben megállapodtok. aztán az egyik fél felrúgja a megállapodást.
nem érted, mi?

na a gázszolgáltatóhoz hasonlítsd, mert abból egy van egy helyen, és az tényleg mindenható.

ha a zöldséges kiírja, hogy 100 ft az alma, és neked mégis 200-ért adja, akkor fizetsz, mint a birka, mondván "ez van, nem tudok mit tenni, ő mondja meg az árat".
nem.
átmész a másik zöldségeshez, mivel ez átbaszott.

dereng valami, okoska?

alien 2010.09.15. 22:48:22

csak annyit, tudom, hogy durva de régen még a háború előtt meg az előtt akinek nem volt pénze az nem plazmázott, meg sajna együtt lakott a nagycsalád, meg nem volt sütőhitel, meg utazáshitel, akinek nem volt annak nem volt
most olyannak is van akinek még a jövőbeli megtakarítása sem fedezi ezt. na gonosz a bank
ja hogy aláírtad, na akkor sem a banknak akkor sem lehet igaza
amúgy most olvastam, hogy a deviza hitel 241-es árfolyamig érte meg, akkor miért nem sírt senki?
a forintos hitelre durván 1 millával többet kell fizetni
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100915-nem-erdemes-forinthitelre-valtani-240-forintos-svajci-frank-alatt.html

ami jó hír a bankok áldozatainak

eddig a magánjog alapelveinek összességének olyan olvasata volt, hogy a polgári jog mellérendelt, jóhiszemű alanya gondolkodik, mérlegel, úgy jár el, ahogy az adott helyzetben elvárható, régen aki nem így tett az megjárta
szladits megaszonta, ha úgy veszel házat, hogy nem mész a telekkönyvben megnézni kié és te pont nem a tulajtól veszed akkor úgy jártál, miért nem mentél oda?
na de itt a jó hír jön EU anyácskátok és majd ezt jól felpuhítja és jól megvéd benneteket örüljetek

Csigorin 2010.09.15. 23:24:56

A baj ott van, hogy a bankok között még mindig nem alakul ki kellő verseny. Mert alapból a mentalitás az hogy figyelj kiscsákó, én tudok neked adni pénzt. A feltételem az, hogy táncolsz ahogy fütyülök. Kell vagy nem?
NAmost az ilyen ellen az lenne a védekezés, hogy akkor megyek másik bankhoz aki nem ilyen fasszopó köcsög mint te.
Probléma: olyan nincs...

ZéBé 2010.09.15. 23:28:04

@jog-ász: "...a bank modosithatja a szerződést egyoldaluan. ezt a bank megteheti mert ő nyujtja a hitelt, ő dolgozza ki hogy milyen kondiciok mellett éri meg neki a befektetők pénzét hitelbe kiadni..."

Ez igaz, semelyik banknak nem kötelező hitelt adni. De ha már egyszer eldöntötte, hogy ad hitelt, akkor vállalja a felelősséget a döntéséért. Ha a hitelfelvevő kisembertől elvárjuk, hogy tudjon előre tervezni húsz évre, akkor a banktól mért nem várjuk el? Vállalja a bank is a felelősséget a döntéseiért!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.09.16. 00:32:10

@ámbátor: Kívánom neked és kedves családodnak, hogy olyan világban élhessetek, ahol ti lehettek a munkájáért cserében éhen haló progamozók, akiknek csak éhenhalni van joga, míg mások a "supportért" minimális munkával dollármilliókat keresnek.

Ugyanis így nem adod tovább a fene nagy eszedhez tartozó selejtes génjeidet. Megfelel a jókívánság, vagy csak más fejlesztőknek kívánsz ilyet?

@arch: Az MS nem véletlenül monopólium az oktatásban. Az a baj, hogy mivel ahány linux disztribúció annyiféle, nem egységes, hiába tanítanál mondjuk valamilyen arányban linuxot azzal feltehetően nem sokra mennének a hallgatók utána.

Részben mert a linux eleve viszonylag ritka, és furcsa módon a server piacon is kezd erőteljesen megjelenni a windows, részben pedig mert nem egységes.

Miért nem terjed a linux? Gondolj a chmod parancsra és megérted.

Ma egy filehez mondjuk a könyvelés, a management, egy illetékes osztály, azon belül a felelős, stb. más más hozzáféréssel rendelkezik.

Az unixot nem hálózatba kötött, laikus felhasználók által használt személyi számítógépekre találták ki.

Fejleszteni kéne komolyan, csakhogy akik emögött állnak azoknál mindig mindenki más hibás, de ők nem fejlesztenek.

Ma linuxra fejleszteni, ezt támogatni sajnos már drágább mint windowsra fejleszteni, windowst támogatni. Akár software-t fejlesztesz, akár hardware-t adsz el, és ezzel megerősödik a Windows.

A linuxban ugyanúgy megvannak a biztonsgi gondok, de van egy csomó más hibája is, amíg ideológia okokból, szavazatszerzés kedvéért, PR akció keretében lehet használni, máskor a hiányosságai döntőek, akkor gond van.

Ezek a hiányosságok, hibák onnan erednek, hogy végtelenül idealista és naív fiatalok, egyetemisták dolgoznak rengeteget a fejlesztésen. De ők nem látják azt, milyen környezetben használnák ezt.

Nem tudatosul bennük, hogy a nekik kényelmes, de kicsit más disztribúció azzal jár, ha egy cég ezt alkalmazná, minden új munkaerőt oktatásra kéne küldeni, ami drágább, mint az egységes windows.

Olyat aki ezt tudja, ismeri a csoportmunkát cégen belül, a munka értékét pont azért nem kap a linux, mert aki fejleszt az éhenhal, tőle független multi milliókat keres.

A linux nem a szabadságban, hanem a kizsákmányolásban az első.

Én is tudom, vannak linuxhoz olyan modulok amikkel a jogosultságok, a policy kezelése majdnem olyan mint windows alatt, igaz nem egységes, experimental, nem stabil, könnyebben megkerülhető, de több évnyi lemaradás után kezd ilyen is lenni.

5 év alatt behoznak ilyenből némi lemaradást, mondjuk 1 évnyit. De gyűlik 5 másik évnyi.

Igen: Szép az X, amikor megjelent korszerű volt, mára viszont nem véletlenül használunk komponenseket, nem véletlenül nem Cben írjuk az alkalmzások többségét.

15 éve meg voltak sokan győződve arról, hogy a 20% körüli desktop jelenlétről a "klasszikus" unixok és ezen belül a linux 2010re domináns lesz. Ma 1% körül áll.

De az OS X hozzáadásával sem lépi túl a 10%ot.

Akik nagy hangon jelzik ők mekkora linuxosok, azok többnyire fel vannak háborodva, hogy a frankhitelnél a svájci jegybanki alapkamat, és Magyarország kockázata miatti felár dönt és nem a magyar jegybanki alapkamat. Nem gondolkodnak.

A linux mögötti üzleti modell az, ha ők jobban támogatják azt aki linuxot használ, akkor a valóban dolgozó fejlesztőket kisemmizve "supportot" eladva lehet mások pénzét zsebretennie egyes üzleti köröknek az USAban.

Sajnálatos, hogy sokan úgy gondolkodnak, hogy természetes hogy ők más munkájával pénzt keresnek, takarítanak meg de nem akarnak a fejlesztőnek pénzt fizetni, az dögöljön éhen csak nekik termeljen pénzt szívesen semmiznek ki másokat.

Többnyire az ilyenek felejtik el, hogy a bank nem azért változtathat egyoldalúan mert multi, hanem azért mert közvetít, aközött akinek betétje van és aközött akinek pénzre van szüksége. Elfelejtik, mert így jobban alszanak amikor azon gondolkodnak, hogyan kéne kisemmizni, kirabolni a fejlesztő után a betétest is, nem felvállalva az ismert kockázatokat.

Mindenesetre, ha a postoló siránkozásra szánt idő helyett értéket teremteni, dolgozni akarna a munkahelyén, és a megtermelt haszonból betétje lenne, és nem örülne ha kisemmiznék ha már alkotott valamit, akkor jobb vvilágban élhetnénk.

egyszerüen 2010.09.16. 09:24:44

Nekem a következő az észrevételem amin pl én is bukok

Aszonypajtás vett fel hitelt svájciba, apropénz volt a törlesztő, aztán ugye jött a válság hogy hopp dupla összeg lett

számoljunk 165 Forintnál vette fel utána még lement aztán hirtelen fel most nem tudom olyan 230 körül van?? tökmindegy

Ami engem aggaszt hogy ha emelni kell akkor azonnal emeltek, de amikor visszament akkor csökkenteni nevetséges összeget csökkentettek azt is fél évre rá

Be terveztük a hitelt a törlesztőt is, és azért álljunk már meg. A válságot a bankok csinálták nem én, és én szivjam meg mert egyszerüen a bankoknál kilukkadt a lufi??
Arrol nem beszélve krmányváltásnál a két jomadár ügyesen beszolt, meg nyilatkozott és puff megint emelkedett a havi törlesztő

Erről is én tehetek?? De az a baj hogy megint rajtam csattant

Mndegy decemberbe lejár
prsze a bank felhivta aszonypajtást hogy ö humánis és segiti az ügyfeleket és milyen rendes a válság miatt (amibe vastagon szerepet játszott ö is)a csökkenti a havi törlesztőt kemény 3-4 ezer forinttal havonta, de a futamidőt kitolja vagy még 1 évig. Már röhögtünk ezen, azért ennyire palimaár nem vagyunk

nálunk apropénz volt nem plazmára kellett a pénz hanem lakásfelujitásra és most is csk olyan 24-26 ezer,

Persze mikor az önkéntes nyugdijpénztárt szeretted volna felvenni amit te befizettél akkor széttárták a kezüket és bocs de elbuktuk a manit fizetni szinte csak a 10 részét tudjuk, de ne szüntessük meg, inkább fizessük tovább, mert nekünk milyen jo lesz

Ekkor söpörtem le az asztalt, elmehetnek a jo messszi messzi turoba

Na akkor ki is védi a bankokat??

Szégyen ami itt folyik és ehez minden kormány asszisztál, Dumálni én is tudok , csak abbol a szerencsétlen flotásnak nem lesz jobb

Mi elbirjuk a hitelt, igy is de a pofátlanságnak is van határa, szerintem marad a párnába eltett pénz

egyszerüen 2010.09.16. 09:30:43

Ja persze ha szerenéd visszmondani ergo visszafizetni akkor zsiros büntit nyomnak rád, hogy hogy merted a banknak visszaadni a pénzt, mert igy nem tud akkor még kizsákmányolni téged. Nem hogy a paraszt bank örülne hogy visszakapja a pénzét egy összegbe, nem még fizess be ilyen költséget pluszba meg olyan költséget pluszba

Na elmehetnek a sohivatalba,

Azon meg már röhögni tudok mikor a user akinek nincs hitele azt mondja hogy ugy kell nekik minek vettek fel hitelt, bezzeg ö

Na ilyentől venném el a szavazati jogot

Nem mindegy hogy az energiát (olajat, benzint gázt, stb) 145 Ft/dollár áron veszem, vagy 220 Ft/dolláron veszem
persze ö nem bukik rajta. Dehogynem csak egyszerüen könnyebb szapulni a devizásokat. Persze ehhez ész is kell

OftF 2010.09.16. 09:37:44

A szoftver licensz feltételeinek elfogadásával valóban eléggé kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz, ha lejár a visszavásárlási idő, amin belül meggondolhatod magad. Ez sajnos így van, az okok között azonban nem feltétlenül szerepel a fejlesztő cégek rosszindulata. A szoftverek még ma is jelentős tempóval fejlődnek, nincs idő a tökéletes minőség elérésére (minden termékben maradnak hibák). Ha egy cég leállna a fejlesztéssel, és arra törekedne, hogy egy termékben MINDEN hibát kijavítson (ez csak elméletileg lehetséges, mert előtte persze azokat meg is kell találni, plusz költség, és néhány millió programsornál ez már gyakorlatilag lehetetlen is), akkor a jelenleginél lényegesen drágábban kellene adnia a termékét, amit így már nem fognak megvenni, mert mennek a konkurrenciához, még akkor is, ha abban több a hiba. Fogyasztóvédelmi szempontból ideális esetben persze törvény kötelezhetné a szoftvergyártókat erre, és akkor nem ér ilyen versenyhátrány egy fejlesztőcéget se. Ekkor viszont a fejlődés lassulna le, az új technológiák megjelenésére három-ötször annyi ideig kellene várni. Hosszú távon szerintem még mindig jobb, ha egyre fejlettebb szoftverekkel, azok hibáihoz kreatívan alkalmazkodva egyre több időt spórolhatunk meg, mintha hiba nélküli szoftverrel dolgozunk sokkal több munkaidőt belefektetve. Persze vannak már szoftverek, ahol már nem nagyon látom a fejlődés lehetőségét, főleg az irodai alkalmazások és némileg az operációs rendszerek terén, de sokkal összetettebb szoftverek esetén még így is évtizedek kellenek a hasonló fejlettségi szint eléréséhez. A játékokhoz nem értek, ahhoz nem tudok hozzászólni.
A kérdés hitel részéhez se :)

OftF 2010.09.16. 09:42:28

Amúgy, ha 100 licenszt vesz egy cég, akkor nagyon ritka az a fejlesztő cég, aki ezt az 1 licensz 100-szorosáért adja, jelentős árengedményre számíthat az ilyen vevő.

eztígyhogy (törölt) 2010.09.16. 09:45:22

Jog-ász
Szerintem meg lehetne támadni a hitelszerződéseket, ugyanis a bankok egyike se írta le, hogy az ügyfél által aláírt devizahitel nem sztenderd hiteltermék, hanem egy fokozattan kockázatos ügylet a mögötte lévő spekulációs 1-6 havi rövidtávú hitelfedezet miatt. Miután erről az ügyfeleket a bankok nem tájékoztatták, ügyfeleik nem az összes ismeret birtokában hozták meg döntésüket, azaz tévedésben voltak. Azt már hozzá sem merem tenn, hogy esetleg rosszhiszemű megtévesztés áldozati lehettek, mert nehezen képzelhető el, hogy egy 70 oldalas lakás-hitelszerződés összes ától cettig szabályozott és leírt pontjai közül pont ez az aprócska, de rendkívül releváns információ csak úgy véletlenül maradt ki. ha mégis ilyen kis figylemetlenek voltak abnk jogászai, akkor igazán említhette volna ezt az aprócsak tényt az ügyfél által 50-100 ezer fotinban megfizetett közjegyző, hogy ugye azt tudod, hogy bár a kamatod 5-6 százalék,de a banknak csak 1-6 hónapig van mögötte fedezete, ami azt jelenti, hogy a következő hónapban a hiteled kamata akár 15% is lehet, ha a helyzet úgy alakul. mert a bankok összességében csak annyit mondtak, hogy emelhetnek kamatot, na ez nem ugyanaz. Ez kábé olyan mintha származtatott befektetési terméket vennék, amiről elmondják, hogy kockázatos termék, csak épp kifelejtik a szerződésből, hogy származtatott termékről van szó és hogy a termék nem kockázatos, hanem kiemelten kockázatos.

szakállasbácsi 2010.09.16. 10:17:00

A bank simán tud adni olyan hitelt, amelyiknél állandóak a feltételek. Ebben az esetben a bank garantálja, hogy nem változtat semmin.
Ez a hitel viszont drágább lesz, mert a betétesek szemébe kell nézni és elmondani nekik, hogy nem kockáztatja könnyelműen a pénzüket.
A hitelfelvevők az olcsóbb hitelt fogják választani, amiben a feltételeket egyoldalúan változtatni lehet.
Ez van.
Lehet anyázni, de saját magatokat anyázzátok.

eztígyhogy (törölt) 2010.09.16. 10:34:29

@szakállasbácsi:
Sajnos nem így van. Magyarországon minden lakossági hitelszerződésben benne van a kulcsmondat, hogy a bank egyoldalúan módosíthatja a feltételeket. Jó példa erre az a banki termék, ahol például árfolyam-biztosítást lehetett kötni. Amint elkezdett szállni az árfolyam, az adott bank egyoldalúan felmondta az árfolyam-biztosítást. Biztosítás csak addig volt, míg a díját fizetni kellett, amikor a biztosítási esemény bekövetkezett a bank megszüntette a hitelhez kapcsolódó terméket. Az ügyfelek hiába reklamáltak, panaszolták be a pénzintézetet, bukták a panaszukat, meg a a befizetett díjukat is. Volt olyan, aki olyan terméket választott, ahol elvileg semmiféle díjat és jutalékot, meg kezelési költséget nem számíthatott fel a bank. Mondanom sem kell, hogy bank nem is számított fel ilyet, csak a devizahitel kamatát megemelte 40-60%-kal, pedig a legmagasabb kezdeti költséggel rendelkező termék volt. Hiába választotta a vélt biztonságot az egyszeri ügyfél, így is (erősen) rosszul járt...

gnsz 2010.09.16. 11:07:58

@szakállasbácsi:

"A bank simán tud adni olyan hitelt"

Pompás elgondolás, csak ilyen egyrészt nincs, másrészt meg hülye lenne ezt tenni, ha azt is megteheti, hogy kivonja magát a polgári jog szabályai alól.

(Gyengébbek kedvéért jegyezném meg, hogy az, hogy "polgári jog" nem jelent teljes diszpozitivást - pl. az, hogy a szerződés megkötése v módosítása akaratmegyezés, nem diszpozitív szabály v legalábbis szabadversenyes piacgazdasági viszonyok között semmiképp sem lehetne az, max egy banánköztársaságban.)

egyszerüen 2010.09.16. 11:31:18

@eztígyhogy:

igy igaz volt ilyen biztositás:DD aztán pofátlanul eltünt. Nemhiába a bankok magyarországon rekordnyereséget könyveltek el. És ugye ez hivatalos adatt, nem mendemonda.
Nem vagyok pénzügyi szakember, de soha nem jöttem rá arra hogy a banknak miért éri meg az egekbe emelni a törlesztőt, annak ellenére hogy a hitel lehet hogy bedől. Miért kell neki rekordnyereséget elérni
ha nem lenne annyira moho akkor talán kevesebb hitel dölne be.

Ne mondjuk azt hogy ezek minimálisak csak. Mivel ez egy lufim, addig emel mig az összes hitele bedől akkor meg mit csinál??

Nem vagyok pénzügyes, de számomra jobb a kis haszon de sok ügyféltől, mint sok haszon csökkenő ügyféltől
Ha mindenkit Bar listára tesznek akkor vajon kinek fognak mondjuk pár év mulva hitelt adni, pénzt kihelyezni??

ááh nem értem én ezt:DD

egyszerüen 2010.09.16. 11:35:22

Aról nem beszélve hogy az én bankom PL ugy küldte ki az önkéntes értesitött hogy nálunk a pénzek csak 30%-át buktuk be, huu de ügyesek vagyunk

itt se vagyok egy matekzseni, de ha mondjuk előtte küldtek egy levelet hogy ekkora a haszon meg ennyi van összesen kb 7-800 ezer és mikor ugye az ember kivette és a maradék 100-110 ezer akkor itt hol van 30%???

Suliba kell mennem, mert számolni nem tudok ugy látszik

persze itt az egyszerü Juzer szivja meg, a hitelnél megint a Juzer

Anno megkérdeztem, a válaszon szabályszerüen elröhögtem magam és megkérdeztem hogy ugye ezt maga se önként mondja

Dr.Traktor 2010.09.16. 12:22:06

@egyszerüen:
szerintem itt az van mint ami a legtöbb multinál is. csak a negyedéves mutatók számítanak.
a növekedési spirálnak folyamatosnak kell lennie, ha nem az hát addig csűrik-csavarják faragják, trükköznek míg az lesz.

egyszerűen nem a fizetőeszközről/pénzről van szó hanem a számokról. dagobert bácsi effektus.

pld ha idén értékesítek 1200 gépkocsit akkor hiába ért el a cégem ezzel hatlamas profitot jövőre akkor is 1350 lesz a cél. vagy 1500.
más gondolkodásmód ez, ne a mezei polgárnak való. :F

phaidros 2010.09.16. 13:00:25

"A világon nincs még egy ilyen termékcsoport."

Igen, nincs még egy ilyen termékcsoport. Ez egy "új" termékcsoport. Remélem nem omlott össze egy világ a posztolóban. A kőbalta óta nagyon sok új termékcsoporttal kellett szemebsülnie az emberiségnek.

Hülye.

eztígyhogy (törölt) 2010.09.16. 13:06:15

@egyszerüen:

a dolgok logikája: egyszeri júzer megvette a lakást 10x forintért, amiből 2x mondjuk saját, 8x a bankhitel. ha júzerunk olyan típus volt még fel is újította mondjuk 2x-ért. Tegyük fel, mondjuk a futamidő 20 év, az annuitásos kamatszámítási modellből következően a futamidő 1/3-ában a júzer csak kamatot fizet. A megemelt kamatok miatt jelenleg a felvett tőke 3-szorosát, azaz 30x-et kell visszafizetni devizában és kábé ötszörösét (50x) forintban. Ha júzert a futamidő első harmada után bedönti a bank, akor már gyakorlatilag megkereste rajta az eredeti 8x összegű bankhitel kihelyezett tőkéjét devizában, forintban lehet 10x-et. Ha mondjuk csak a harmadik év után dönti a júzert, akkor is keresett rajta 3x-et. Elárverezteti a bank a lakást mondjuk 5x-ért plusz költségek. A fennmaradó tőketartozás még 3x deviza, kábé 5x forint, amit a júzer jövedelméből tiltat, ha van miből. Kamatokkal együtt ez 9x deviza lesz, mire a júzer nyugdíjas korára tán lejár. Hogy a a bedőlt hitel után még beszedett 9x épp mennyi lesz forintban, azt a jövő dönti el, de a jelen feltételek mellett olyan 12-15x forintban. Szerinted megéri-e?

szgyula 2010.09.16. 13:47:10

Könyörgöm, hagyjuk már abba a parasztvakítást, néphülyítést az "eddig a kamatot fizette" baromsággal. Ezt valami zseni találta ki az "előtörlesztés nincs" illatossá tételére.

Ha elárvereztet a bank, akkor azonnal megkapja a pénzt, azaz előtörlesztés van. Ilyenkor újra kellene számolni a kamatokat.

Egyébként korrekt országokban évente jön egy elszámolás, hogy ennyi a tőketartozásod év elején, ennyi a (mondjuk) éves kamat. Fizettél valamennyit, az adott évi kamatot levonva megkapod mennyivel csökkent a tőketartozásod. Erre jönnek büntetések (pl. előtörlesztésért, stb.). A végén kijön egy szám, ami a tőketartozásod az év (mondjuk) végén.

Józan paraszti nyelven: kamat akkor keletkezik, amikor használod a pénzt. Jövőbe senki nem lát, így semmi alapja nincs a 2015-ös év kamatjáról beszélni, így az törleszteni sem lehet.

eztígyhogy (törölt) 2010.09.16. 14:13:35

@szgyula:
Gondolod, hogy egy 1000 CHF-es havi törlesztőrészletből a futamidő első tizede után 40 CHF tőketörlesztésre fordítva számottevően csökkenti a tőkét. Az előző hozzászólásomban például én is számoltam az elárverezés utáni tőketartozás újraszámított kamataival, a jelenlegivel, de büntetőkamattal például nem is, pedig a legtöbb banknál ez plusz 10% a meglevő 8-9% kamaton felül.

Amúgy van egy kis összegű hitelem, élő példának jó lesz: 4 éves futamidő, pont egy év múlva jár le, 3 évet már kifizettem. A felvett tőke 200 ezer volt, jelenleg 140 ezer a tőketartozásom. Befizettem 270 ezret a havi törlesztésekben. Tehát a futamidő 3/4-ében mindössze a tőke 1/3-át sikerült fizetnem, miközben befizettem már 210 ezer forint kamatot. Könyörgöm...
Semmi értelme jövőbeni kamatról beszélni, de ha tudni akarom, hogy változatlan feltételek mellett jelenlegi állás szerint egy hitel mennyibe fog kerülni, akkor hadd számolhassa már ki a jóember, hogy mennyi a törlesztőrészlete szorozva a futamidővel. Egyébként meg miért ne számolhatna bárki a most fennálló rossz kondíciókkal, hisz épp azt hányják a devizahitelesek szemére, hogy nem számítottak a "rosszra". Holott -ugye - lehet akár rosszabb is, mint a jelenlegi helyzet. Ezen az alapon senki se szólhat egy rossz szót sem a devizahitelesekre, meg a forinthitelesekre, honnan kellett volna nekik 2-3-5 éve azt látni mennyi kamat keletkezik most. Viszont kiindulva bankok eddig gyakorlatából az ügyfél inkább számíthat a jelenlegi meglevő magas kamatra, mint alacsonyabbra.

szgyula 2010.09.16. 15:58:59

@eztígyhogy: Én azon akadok ki, amikor a bank kiszámolja, hogy 10 millió felvett hitel menetrendszeri törlesztésekor összesen (mondjuk) 18 milliót fizetsz ki az évek során (ez eddig jogos). Ezt felosztják 10 tőke és 8 kamat törlesztésre és először a "kamatot" törleszted. Ha előbb ki akarsz ugrani (előtörlesztés), akkor azt mondják, hogy "na de eddig semmi tőkét nem törlesztettél". Na ez a vicc.

Az egy teljesen más téma, hogy hosszú lejáratú, fix törlesztőrészletű hitelnél a törlesztés alig haladja meg a kamatot eleinte (ha nem így lenne, akkor rövid lejáratú lenne). Innentől kezdve a tartozásod eleinte alig csökken névértéken. Reál értékben persze igen, mert inflálódik.

Változó törlesztéssel még az is kijöhet, hogy a tőke névértéken nő, nincs abban semmi Istentől elrugaszkodott.

Egy iskola példáját tudom: Ott a hitel lényegében úgy szól, hogy negyed évente ki kell fizetni a kamatot, ami meg van mondva, hogy hogy számolandó (LIBOR, stb.), meg azon felül ennyi meg ennyi tőkét kell törleszteni. Ez korrekt, érthető, stb. Ilyennek kéne lennie minden szerződésnek. Ja, és az is része a szerződésnek, hogy a valutaszámláról veszik le a negyedéves részletet, csak ha nincs rajta elég, akkor nyúlnak a forintszámlához. Ez is korrekt.

Sics68 2010.09.16. 16:24:25

Üdv!

Az Állatfarm állítása ugyebár az volt, hogy az állatok egyenlőek, és hogy vannak állatok ( a disznók) amelyek egyenlőbbek.

Valahogy így van ez a bankokkal is...

Erős, jó érdek-érvényesítő képességgel rendelkező "lobbi": kilóra meg tudják venni a rájuk vonatkozó törvényekről döntést hozó képviselőket, illetve számos más módon is nyomást tudnak gyakorolni az aktuális kormányra. ( Külföldről, a nemzetközi pénzcentrumok irányából érkező és most kristálytisztán tetten érhető beavatkozás, meg a hazai gazdaság finanszírozásával kapcsolatos machinációk. )

jog-ász 2010.09.15. 17:39:29
> nem hinném hogy hitel ügyletnél tudná a fél bizonyitani
> hogy kényszerités, fenyegetés, megtévesztés hatása
> alatt állt a hitelszerződés aláirásakor
> - mert hogy ilyen okok esetén van lehetőség támadni
> a szerződést.

Pontatlan vagy basszus és erre nekem amatőrnek kell reagálnom?

A szerződés vélhetőleg nem semmis - viszont egy nagy halom jogszabály van ami alapján megtámadható....

Szemezgettem kicsit a PTK szerződésekre vonatkozó paragrafusaiból - hadd kezdjem az idevágók közül a leglényegesebbel.

> A tévedés, a megtévesztés, a fenyegetés
> 210. § (1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges
> körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési
> nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta
> vagy felismerhette.

Szerintem a hitelfelvevők nagy többsége a szerződés megkötésekor lényeges körülmény tekintetében tévedésbe volt. ( Gondolta volna bármelyikük is, hogy így megnő a törlesztőrészletük? Nem gondolták... Ez lényeges dolog amiben tévedtek nem ?? :-) )

Okozta ezt a tévedést a bank, illetve felismerhette hogy tévedésben van a hitelfelvevő amikor nem gondol arra, hogy így megugorhat a törlesztőrészlet?

Ez egy érdekesebb kérdés, nézzük meg közelebbről!

Azt, hogy a havi törlesztő részlet a CHF árfolyam változása miatt változhat, szerintem minden hitelfelvevő felismerte.

Csakhogy a törlesztőrészlet nem csak a CHF/HUF árfolyam változásától függően változik!

Hanem attól is függ, hogy a hitelt nyújtó bank milyen "áron" kap hitelt... merthogy ugye maga a bank is hitelből finanszírozza a hitelnyújtást, és hogy mennyiért "adhatja" a hitelt, az függ attól, hogy ő maga milyen áron kap hitelt. ( Igen, maga a bank maga is hitelfelvevő, és rövid, néhány hónapos vagy fél éves periódusokra felvett hitelekből finanszírozza a maga hitelnyújtási tevékenységét. )

Ennek a fenti bekezdésnek a tartalmát ismerte és értette vajon a hitelszerződést aláíró magánszemély???

Az ugye, hogy a törlesztőrészlet változhat(változik) a bank-közi kamatláb változásakor, az OK hogy benne volt a szerződésben (vagy az ÁSZF-ben) ... sok oldalnyi szöveg közt, apró betűvel...

De vajon megértette ezt a hétköznapi ügyfél?

Tisztában volt azzal, hogy milyen drasztikus mértékben megemelheti az ő törlesztőrészletét a bank-közi kamatlábak voltása??

Tisztában volt egyáltalán az ügyfél azzal, hogy hogy is működik egy bank, hogy finanszírozza egy bank a saját hitel-kihelyezéseit??

Mert szerintem az esetek 99.9%-ában NEM.

Sőt: sokan még ma se értik, és azon háborognak, hogy miközben a CHF árfolyama másfélszeresére nőtt, addig a hitelük törlesztőrészlete meg a kétszeresére - nem értik, hogy a bank maga is drágábban kapja a hitelt, és ez IS megjelenik az ő törlesztőjükben ... ez a másik, ha nem a fontosabb oka a törlesztőrészletük emelkedésének.

No de ha ezt nem értik (vagy ha a hitel-szerződés aláírásának a pillanatában nem értették)... akkor viszont igaza az, hogy ők bizony tévedésben voltak a szerződés aláírásának a pillanatában!

Ezt a másik fél ( a hitelintézet azaz a bank) "okozta vagy felismerhette" ?

Megint csak jó kérdés, szerintem amúgy IGEN.

A bank nagyon jól ismeri a saját működését. nagyon jól tudja, hogy rövid távú hitel-felvételekkel finanszírozza a hosszú távú kihelyezéseit ( ezt pld. én sem tudtam... ) és azzal is tisztában van, hogy ha számára a bank-közi kamatláb változása miatt megdrágul a hitelfelvétel, akkor azt ő tovább fogja hárítani a saját adósaira - az ezt lehetővé tevő passzust nem véletlenül írta bele a szerződésbe...

A probléma ott van, hogy a bank adósai (azaz a hitel-felvevők) aligha értik a bank működését, és nem érették (nem érthették) meg, hogy mit jelenthet számukra az a bizonyos mondat.

Gyakorlatilag ezt csak az érthette, aki felsőfokú közgazdász végzettséggel ( lehetőleg bankos szakirány) rendelkezett...

A bank tudta vagy tudhatta hogy az adósai nem értik meg ezt a mondatot? Azaz hogy az adósok csak az árfolyam-kockázatot értik, a bank-közi kamatláb változásából eredőt nem?

Szerintem a bank tudhatta - vagy hogy "megfordítsam": a banknak semmi oka nem volt feltételezni, hogy a hitel-szerződést aláíró magánszemélyek tisztában vannak a bank működésével, a hitel-kihelyezés finanszírozásának mikéntjével és az ebből eredő kockázattal. ( Vegyük elő a magyar közoktatás tankönyveit: hol tanítják ezt ? ... Közgáz diplomát adó helyek bizonyos kurzusain. ... )

Innentől fogva viszont megáll a tévedés/megtévesztés, és meg támadható a szerződés... (vagy minimum a szerződésnek ez a pontja).

Még valami ami idevág és fontos:

205. §
> (3) A felek a szerződés megkötésénél együttműködni
> kötelesek, és figyelemmel kell lenniük egymás jogos
> érdekeire. A szerződéskötést megelőzően is tájékoztatniuk
> kell egymást a megkötendő szerződést érintő minden
> lényeges körülményről.

Kérdés, hogy megtörtént-e ezt a tájékoztatás a fenti témában, a hitel-kihelyezés finanszírozásának mikéntje és a bank-közi kamatok jelentőségének a tekintetében.

***

Szóval én úgy látom, hogy van kb. egymillió darab megtámadható szerződés...

bye
Sics

eztígyhogy (törölt) 2010.09.16. 17:18:51

@Sics68:
a gondolatmenet jó, csak nem az az érv, hogy honnan tudhatta az ügyfél, hogy a törlesztőrészlet nőni fog, mert ez nem érv. Az viszont érv, hogy igen, az ügyfelek valóban tévedésben voltak atekintetben, hogy a hosszútávú hiteleiket nem a lakáshiteleknél megszokott hosszútávú ügyletekkel, hanem rövid távú hitelekkel finanszírozzák. A 70 oldalas hitelszerződésekből valahogy ez a tény kimaradt, a bankok erről az ügyfeleket nem tájékoztatták, holott ők maguk nagyon is tisztában voltak saját gyakorlatukkal - legalábbis remélem. (Habár ez a tény azért annyira az átlag bankárok köreiben sem volt ismert.) Ez viszont így nem klasszikus lakáshitel-termék, hanem egy spekultív valami. Az induló 6-7%-os chf kamatok eleve magas hitelkamat áraival viszont alkalmasak voltak annak a látszatnak a megteremtésére, hogy egy hosszútávú szerződésről van szó, hisz mi a fene indokolná a 0,25%-os chf hitelkamat és 6-7% lakáshitelkamat közötti különbséget, mint a bankok kockázatkezelési gyakorlata a hosszútávú hiteltermékek időhorizontjából fakadó kockázatok kiegyenlítésére. Bár ez utóbbiról kiderült ugye, hogy nem így van, tehát már az elején is jól lehúzták az ügyfeleket, hiszen akkoriban - ezek szerint - "filléreket" fizettek a hitelért, csak jó drágán adták tovább. Fentebb már írtam, ez a termék ebben a formában olyan volt, mint ha egy származtatott befektetési terméket, csak befektetési termékként értékesítenének, elhallgatva, hogy származékos ügyletek állnak mögötte, a termékről meg azt állítanák, hogy kockázatos (igen, minden befektetés kockázatos valamilyen szinten), holott valójában fokozattan kockázatos a származtatott ügylet miatt.

Tehát, mindkét jogszabályt sértették:

A tévedés, a megtévesztés, a fenyegetés
> 210. § (1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges
> körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési
> nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta
> vagy felismerhette.

205. §
> (3) A felek a szerződés megkötésénél együttműködni
> kötelesek, és figyelemmel kell lenniük egymás jogos
> érdekeire. A szerződéskötést megelőzően is tájékoztatniuk
> kell egymást a megkötendő szerződést érintő minden
> lényeges körülményről.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.16. 17:52:58

@Sics68: @eztígyhogy:

igen, ezt már én is végigrágtam, de ez deviza-hitel szerződésnél, ha tegyük fel, ez alapján érvénytelenítem a szerződést, akkor mi történik?

az történik, hogy visszaállíttatja a bíróság a kiinduláskori állapotot és esetleg mindkét fél költségeit elszámolhatja, ami kb. az jelenti, hogy a hitelfelvevőnek vissza kell csengetni pár millát chf-ben, a bank meg visszaad némi kamat különbözetet.

és akkor hurrá, a lakáshiteles arc ugyanúgy szopóágon van, mert mostmár nem is vehet fel másik hitelt devizában, mert törvény tiltja neki.

mexikói patt, szóval sokra nem megyünk vele.

eztígyhogy (törölt) 2010.09.16. 20:46:39

@mcs:
Sajna van ráció abban, amit mondasz. A bankok is pont ezt gondolják a hitelfelvevők magatartásáról és ezért pont tesznek magasról a dologra.

A dolog pikantériája akkor bírna kigömbölyödni, ha egyszeri hitelfelvevő keresetében felsorolná az összes vagyoni és nem vagyoni kárát kamatos kamatostul, árfolyamveszteségestül, a félszívrohamon át, amit neki a megtévesztéssel okoztak és amennyiben ez az összeg meghaladná a bank követelését az ügyfél felé, úgy a bankok jogászai is a jövőben szorgosabban nézegetnék a szerződéseket és éreznének néminemű motivációt a tisztességes üzletelésre.
Gondolom először is kell egy próbaper egy kis összegű hitelre, a megnyert per alapján pedig a következő lépcsőben beadni a kártérítési igényt. Egy lépésben nem megy. A próbapert a gvh-n keresztül kellene intézni, mert sikeressége esetén a többi fogyasztóra is érvényes lenne. Az pedig már tömeg...

Egyébként pedig mondjuk, ha nem a 210. §, hanem a 205. § alapján perelsz, akkor viszont nem a szerződési nyilatkozatot támadod, hanem kártérítést követelsz azokért a károkért, amit a szerződéskötés előtti tájékoztatás hiánya miatt elszenvedtél. Így nem lesz semmis a szerződés, egy megnyert gvh-s fogyasztói próbapernél ez is szép kis jóváírás lenne tömeges szinten az ügyfélszámlákon...

eztígyhogy (törölt) 2010.09.16. 20:49:00

@eztígyhogy:

Ja, és kimaradt, a 205. § alapján elég egy lépcsőben perelni...

anyadmajma 2010.09.20. 21:39:29

@eztígyhogy: Igen, igen. És gondolod(hadd legyek már egy kicsit optimista), hogy van olyan bíróság ma magyarországon, aki ebben az ügyben jogerős ítélet tud és hoz az adós javára? Vannak kétségeim efelől. Vajon miért maradt ki mindig is a bankok szabályozásából néhány apró részlet, ami nem is kiskapu, hanem kétszárnyú ajtó?(pl. ha nem emelhettek kamatot, emeltek kezelési költséget, vagy bevezettek egy új díjat.)
Miért is jó az a mostani kormánynak is, meg az előzőnek is, hogy a bankok saját maguk írtak maguknak egy kódexet, amit nem kötelező aláírni? Nem is mindegyik írta alá. És az, hogy a devizahitelesek védelmébe hoznak pár lyukas szabályt tessék-lássék, az nem egy banki-pénzpiaci szabályozás.
És abban sem vagyok biztos, hogy a bank nem jogosult-e egyoldalúan indok nélkül felmondani a hitelszerződést.
Illetve, ha mégis a fent említett elvi!!! ítélet születne, és a szerződés nem szűnik meg, sőt, a bank kártérítést fizet az ügyfélnek, azt már mégegyszer nem sütöd el a bíróságon, hogy ezzel megtévesztettek.
Nos, vajon ezt a haszonkiesést vajon ki fizeti a banknak? Tán csak nem használják ki a bankok a következő kamatperióduskor, hogy valamilyen rejtélyes okból kifolyólag tavaly a parlament teljes egyetértésben elvette ama dolgot, hogy legyen uzsoratörvény, ne lehessen akármekkora kamatot kérni?
Szóval, aki hitelt vett fel, az vert helyzetben van. Mit érsz vele, ha törvény szerint közli a bank, hogy jövő hónaptól nem 10, hanem 40% a hitelkamatod? Persze, a jól bevált és nem bizonyítható módon a bank-kartell működik, és minden bank fel fogja emelni. Felmondod? remek. Csak ki kell fizetned, és már kész is.

Sics68 2010.09.24. 06:59:29

Üdv!

Szerintem a bankos-hitelszerződéses kérdéskört még messze nem gondoltuk át teljesen... folytatni kéne.

Amire ha lesz időm-erőm szeretnék is még sort keríteni.

Addig is: épp most olvastam a témával ezzel kapcsolatos érdekes hírt

piacesprofit.hu/cegblog/penz/devizahitelek_modositasa_fideszt_az_alkotmany_allitja_meg.html

két gondolatot hadd idézzek belőle:

" Ha az állam beavatkozik egy polgári jogi szerződésbe, és ebből bármelyik félnek kára származik, akkor azt kötelessége megtérítenie az államnak - mondta Lövétei István alkotmányjogász azzal kapcsolatosan, hogy a parlament a középárfolyamok alkalmazását írná elő a devizahitelek törlesztőrészleteinek megállapításakor.
... Miután a hitelszerződésekben a vételi és eladási árfolyam szerepel, így az állam egy már megkötött polgári jogi szerződésbe "nyúl bele".

"Török Gábor polgári jogász, egyetemi tanár az MTI kérdésére úgy vélekedett, ezt az állam nem teheti meg. Véleménye szerint törvényben azt lehet előírni, hogy mekkora legyen a vételi és az eladási árfolyam közti különbség. Ez jelenleg eléri a 15 százalékot is, és ha a törvény arra kötelezi a bankokat, hogy elégedjenek meg 2 százalékos marzzsal, akkor a szerződésekhez nem kell hozzányúlni. Ekkor már csak egy probléma van: a visszamenőleges hatály"

Sics68 2010.09.26. 22:31:17

Ezúttal a PSZÁF-os Szász Károly szólalt meg a témában.

És (szerintem) vagy ő beszélt hülyeséget ( részben ) vagy pedig az újságíróknak nem sikerült felfogni és leírni hogy mit is mondott.

A link:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/25/szasz_karoly_lehuti_a_mentoovre_varo_devizahiteleseket/

Szász Károly sok jó dolgot is mondott amúgy:

"Mindenképpen el kell kerülni azt a képzetet, hogy egyesek azt hihessék, ha ők nem fizetnek, majd az állam vagy a felügyelet megsegíti őket, viszont a hitelszolgáltatást nyújtókat is korlátok közé kell szorítani, hogy ne lehessen például egyoldalúan szerződést módosítani."

"Nem fogadható el, hogy a bankrendszer továbbra is meg nem szolgált, kockázatvállalás nélküli költségeket terhelhet rá az ügyfelekre, abban bízva, hogy az állam előbb-utóbb úgyis belép az adósok megsegítése érdekében."

"A PSZÁF elnöke szerint az egyoldalú szerződésmódosítás ellentmond az európai gyakorlatnak, ezért is tartja fontosnak a jövőben ennek tilalmát. "

***

Ezek értelmes gondolatok :)

Persze Szász Károly (akárcsak a témában megszólaló minden komoly arc, politikus, közgazdász és jogász ) is csak kerülgeti az igazi kérdést: ezeknek a hitelszerződéseknek az érvényességét illetve megtámadhatóságát... Ez ugyanis az igazán nagy és fogós kérdés.

Gondoljunk bele egy pillanatra a következő, futurisztikus scenarióba: a ma Magyarországon létező kb. egy millió hitelszerződésből eredményesen megtámadnak mondjuk 300...700 ezer db-ot.

Milyen hatása lesz ennek a hazai bankrendszerre - és így közvetve a hazai gazdaság bankrendszer általi finanszírozására?

( Nem tudom, kicsi vagyok én ahhoz, hogy ebbe belegondoljak. Amúgy én ennek az útnak a híve lenné: öntsünk tiszta vizet a pohárba! - alapon. )

Minden esetre látható, hogy a "polgári" kormány nem ezt az utat akarja járni ... nem bírósági úton akarja a problémák rendezését, holott (szerintem) ez volna a jogilag követendő út ...

***

De visszatérve Szász Károly nyilatkozatára.

Volt még egy érdekes gondolata, amire nem tudok mit mondani - kíváncsi lennék mit mondanak Iustismord, DRC stb. urak!

Szóval a középárfolyam kérdése

Szász Károly:
"... Aki azt állítja, hogy ennek bevezetésével a bankoknak pótlólagos költséget okozunk, az nem mond igazat"

Ez szerintem mellébeszélés. ( Vagy a fene tudja - igazság szerint néha gyanús, hogy a közgazdászok nem értik a jogászokat és vica versa... )

Ugyanis nem arról van szó, hogy a középárfolyam kötelezővé tett alkalmazása okozna-e plusz költséget a hitelintézetnek.

Hanem arról, hogy van egy szerződés, mely kimondja a következőket:
- hogy az adós a bank eladási árfolyamán "veszi meg" a kölcsönét fedező devizát
- hogy az adósnak forintban KELL törleszteni ( és nem törleszthet devizában, akkor se ha lenne neki... )
- valamint hogy a forintban történő törlesztés devizára váltásánál viszont a hitelintézet a saját vételi árfolyamát alkalmazza.

Ez van a szerződésben leírva, a felek aláírták, elfogadták.

Hogy a hitelintézet vételi és eladási árfolyama közt 15% eltérés van... na az durva, de nem tiltja(?) a törvény. Minden esetre ez a 15% (is) a hitelintézet haszna lesz végső soron ( a hitel-törlesztésre fordított teljes összeg tekintetében! ... amely összeg ugye már eleve többszöröse a kihelyezett hitel összegének).

Hogy egyszerűbben mondjam: felvesz valaki 1 milla értékben deviza alapú személyi kölcsönt, és a hitel lezárásáig kifizet (tök mindegy mennyi idő alatt) elvileg 2 millát, illetve mint látni fogjuk 1.15x2 millát, Ft-ban. OK, az egy és 2 milla közt már láthatóan van némi haszna a pénzintézetnek. És ugyancsak a pénzintézet haszna lesz az a 0.15*2 milla is, amit a hitelező az eladási és vételár közti különbözet miatt kénytelen a hitelintézetnek kifizetni.

Ez lehet hogy szabad rablásnak néz ki - de könyörgöm, EZ VAN A SZERZŐDÉSBEN !

Szóval ha az állam vagy annak valamely szerve ( mint mondjuk a PSZÁF ) azt mondja, hogy tilos ilyen módon hasznot szednie a hitelintézetnek, akkor ez a rendelkezés ... valóban nem "kárt", hanem "elmaradt hasznot" okoz a hitelintézetnek.

Csakhogy ekkor az elmaradt haszonért lesz perelhető annak okozója... illetve ez az ami számomra túlzottan bonyolult jogi kérdés :-)

Mert ugye a PTK-ban a kártérítésnél az van, hogy

> A kártérítés általános szabályai
>
> 339. § (1) Aki másnak jogellenesen kárt okoz,
> köteles azt megtéríteni.

Csakhogy itt nincs jogellenes károkozás, hisz pont az történik, hogy a kormány hoz egy jogszabályt, ami szerint az van, hogy ... És ekkortól NEM jogellenes, ha az adott jogszabály miatt valaki rosszabbul jár. ( Gondoljunk bele, hogy hányszor változtatott az állam "menet közben" adó- és más egyéb jogszabályokon - akkor mindenki, aki ilyenkor rosszabbul járt ( később kapott meg egy adóelőleg-visszatérítést, hosszabb táppénzt kellett kifizetnie a dolgozójának ) perelhetné az államot ... ?

Persze azt nem mondom, hogy az ilyen durrbele törvényhozás kiszámítható gazdasági feltételeket teremtette ... épp ellenkezőleg, ez kiszámíthatatlan törvényi feltételeket jelent, ami befektetői szemszögből kevéssé vonzóvá teszi az így "viselkedő" törvényhozású/kormányzatú országot ... de hogy egy ilyen (mondjuk a vételi és eladási árfolyamok max különbségét rögzítő vagy épp a középárfolyamon történő elszámolást előíró törvény miatt kártérítést lehet-e kérni...

Szóval érdekelne, tik mit gondoltok ezekről a dolgokról?

Sics

szaGértő 2010.09.27. 10:02:24

@Sics68: Én nem értek hozzá, de józan paraszti ésszel egyetlen megjegyzésem lenne, az "ez van a szerződésben"-hez:

Minden bank minden devizás szerződésében benne volt, így a parasztnak ebben a tekintetben nem volt választása. Nem mehetett olyan bankhoz, ahol ez nincs benne.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.27. 12:34:02

@eztígyhogy:

oké, kedves ügyvéd urak, ha valaki szeretne képviselni egy ilyen jellegű próbaperben, akkor adjon privátban ajánlatot.

én látok benne fanzáziát.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2010.09.27. 18:08:37

@Sics68:
Tiszta vizet önteni a pohárba az "ügynökmúlt" nevű képződménnyel sem sikerült, pedig az mennyivel egyszerűbb feladat lett volna. :(

anyadmajma 2010.09.28. 17:40:03

@Sics68: Namost ugye a gond az a devizával, hogy van vételi meg eladási árfolyam, és ennek különbsége szabadáras, úgymondd. Tehát jelenleg a hitel így néz ki:
Bemész a bankba, kell hitel. Oké, mennyi? mondjuk 1 misi, euróba, az euró vételije 260, eladási ára 280. x évre neked a törlesztőd havi 100 euró, törlesztened minden hónap adott napján kell(általában a folyósítás napja). Euróban ugye nem fizethetsz, csak forintban. És ez a szép, ezt nem mondták senkinek, és nincs egyetlen szerződésben sem: mennyi is a törlesztőd forintba?
A bank elad neked az eurójából 260 Ft.-ért, tehát 26000 Ft ot utalj. Azaz várjcsak, hiszen mi 280-ért váltjuk vissza, ez nem lesz elég, utalj még mellé Kb 8.5%-ot(kiszámolhatom pontosan is). Mi ez, ha nem rablás?
A pereskedéssel meg az szemezzen, aki nem fél brüsszelbe menni az üggyel, és nem fogja megviselni, ha ott is simán elmeszelik.

Sics68 2010.09.28. 20:07:37

@anyadmajma:
> A pereskedéssel meg az szemezzen,
> aki nem fél brüsszelbe menni az
> üggyel, és nem fogja megviselni,
> ha ott is simán elmeszelik.

Üdv!

A pereskedéssel szerintem az szemezzen, aki

1.
Anyagilag nem jelent számára gondot a perköltség rá eső részének a "megelőlegezése"

2.
Illetve akinek az sem jelent súlyos anyagi gondot ha ne adj isten egy teljes pervesztés esetén a teljes perköltséget ráterhelik.

3.
Idegileg se készüljön ki a pereskedéstől. ( Készen áll 6-7 év pereskedésre? Mert ez lesz annyi... és tényleg lehet hogy Brüsszelben lesz az utolsó fordulója. )

4.
Legyen mellett/mögötte olyan ügyvéd, aki nagyon hozzáértő és nagyon tökös,

5.
Mint a próbapert bevállaló személy, mind az ügyvédje legyen felkészülve MINDENRE de szó szerint mindenre amivel a bank bepróbálkozhat... Gondoljatok bele, mennyit veszíthetnek a hazai hitelintézetek ... ha EGY ilyen pert bebuknak, utána mindenki perelni fogja őket - tehát elég komoly erőfeszítések várhatók, hogy NE bukják be a pert. Ebbe pedig simán belefér a próbapert indító magánszemély (és hozzátartozói) utáni magánnyomozás, majd bevétel-forrásaik támadása ... mennyire nehéz kirúgatni valakit a munkahelyéről, mit lehet tenni azért, hogy elveszítse megrendelő jelentős részét ... az összes létező hatóságot, apeh-től ántéeszig ráküldhetik... stbstb. Ja és persze ilyenkor az ügyvéd ... sőt az adott ügyvédet foglalkoztató ügyvédi iroda is presszió alá kerülhet ...

bye
Sics

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.28. 21:15:01

@Sics68: kicsit ez talán pöttyedt üldözési mániás megközelítés.

a bankban, és az ő jogi képviselőjében nem nagyon merül fel a mezei ügyfél nyerési esélye, szóval ezek az ármányos megoldások inkább a filmekbe valók.

egyébként kiszámoltam és nem olyan brutál nagyot lehetne vele nyerni.

Sics68 2010.09.28. 23:59:42

Üdv!

mcs: van kedved utánanézni a következő arcpl történetének ( pro és kontra):

Sándor István (rendőr, olajügyek)
dr. Monostory Attila (ügyvéd, Baumag ügy)

Bónusz kérdés: miért vonult vissza a politikától dr. Torgyán József?

***

És akkor még csak a nagyon ismert, elsőre eszembe jutó dolgokról beszéltem...

Meg hát tudod:

"Hogy a kis zöld emberkék el akarnak-e kapni vagy sem az nem függ attól hogy paranoiás vagy-e vagy sem!"

:-D

Sics

anyadmajma 2010.10.06. 18:48:52

@Sics68: Azaz. Nem az a lényeg, hogy paranoiás vagy-e, hanem hogy elég paranoiás legyél.
Valószínű elsőfokon leszarják a magánügyeidet, de ha már látszik, hogy bukni fognak, na akkor adnak a dolognak valószínű. Amilyen maffia van itt, még az is lehet, hogy bebetonoztatnak az ügyvéddel együtt a Dunába. Sajnos.
süti beállítások módosítása