Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

A közös képviselő fűtésrendszere

2009. augusztus 25. - zugügyvéd

Egy társasházi fűtési rendszer kiépítésének anomáliáit taglalja az alábbi levél.  Mint ahogy ez az ügy is bizonyítja, a  társasházi törvény igencsak megérett egy átfogó módisításra.

Szia Zugügyvéd!

 

Megírom a társasházi gondomat, talán valakinek lesz okos tanácsa.
Kisvárosi társasház közös képviselője közös fűtési rendszert vásárolt be,
amit a tulajok egy része nagyon nem akart. A hat elemit végzett nyugdíjas kk
néni körültekintés nélkül  elfogadta a kivitelező ajánlatát és mindent aláirt.
Most a ház egy részében a kivitelező mint szolgáltató üzemelteti a lízingbe
eladott rendszerét, még a gázfogyasztást is ő olvassa le . Nem részletezem,
hogy a rendszer mennyivel drágább az indokoltnál.

A közgyűlések során minden lehetséges törvényt  meghágtak és a bíróság
megsemmisítette az idevonatkozó határozatokat, mert csak a tulajok 4/5 részének hozzájárulásával lehetett volna ilyen húszmilliós beruházást szervezni.
Erre a kk leszerződtette a kisebbségnek pert nyerő ügyvédet, aki a soron következő közgyűlésen elnökölt és olyan elszámolást fogadtatott el a saját és a fűtést igénylő többség egyszerű szavazattöbbségével, ami az  fűtési  beruházási költségek egy részét  a társasház minden lakójára terheli.

Most egyedi fűtést vezetek be,mert a társasházban nincs mindenkit érintő közös fűtés, de fizetem a többségi csoport fűtési költségeinek egy részét.
Kisebbségben levő tulajdonostársaim idős emberek, elfáradtak a perekben és
inkább tűrik a jogtalanságot, mintsem újra pereljenek, ráadásul úgy tűnik, hogy
ügyvédünket a jövőre a kk szerződtette ( persze ennek a ránk jutó költségét is
mi fogjuk fizetni)

Van lehetőségem a közgyűlési határozat ellen mennem és a társasháztól vagy
a közös képviselőtől az általam igénybe nem vett fűtés költségeit visszaperelnem?


A kk ráadásul évek óta nem számol el és a fűtésben is kedvezményezett  klikk ezt természetesen elfogadja. Van lehetőségem a közös költségekre befizetett és el nem számolt összeget is visszakövetelnem polgári peres úton?
m. preston

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr231337695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papamaci1 2009.08.25. 23:02:50

Közös képviselői tanfolyamot végzett a kk ?
Ha még a 4/5 se fogadta el, perelni kell !
A kk. leváltható közgyűlés által.

vizipipa 2009.08.25. 23:04:48

A több évre visszamenő költségeiddel nem tudom mi a helyzet, de a mostani határozatot bíróság előtt megtámadhatod. Ha nem telt el még 60 nap. És ez minden határozatra igaz.
Először szerezd be a társasházi törvényt (interneten, x helyről). Olvasd el. Kétszer, háromszor. Tudni fogod mit lehet a kk-nak, a többségnek, neked.
Ha nem érted részvétem, keress valakit.

Sokan, sokat tettetek azért, hogy ez a helyzet létrejöhetett. Most fizeted/fizetitek a számlát.

elfmage 2009.08.25. 23:21:49

@vizipipa: A 60 napos jogvesztő határidőt az alkotmánybíróság töröltette, egyébként igazad van.

Egy hűtlen kezelés ismeretlen tettes ellen, jogalap nélkül végrehajtott beruházás melyben kimutatható károd van kellő jogalap lehet.

Mint tulajdonosnak jogod van átnézni a könyvelést meg a szerződéseket, szerintem itt találsz még más érdekes dolgokat is.

A nem elszámolás megint csak felmeríthet egy sikkasztás alapos gyanúját is, erre is lehet feljelenteni, azt majd kapkodja magát hogy elszámoljon. Megint ismeretlen tettes ellen, gyanúval hogy a kk a vélhető elkövető (ő fér hozzá a számlához).
A számviteli fegyelem megsértése tuti befigyel, ha meg rendben a könyvelés akkor miért nem számol el? Nem nagy kaland...

A lényeg hogy ne járkálj a hatóságokhoz hanem jöjjenek azok szépen rendet tenni :D
Igazából nagyon sok jóra ne számíts, csak kellemetlenkedni tudsz, sok év mire megkapja ami jár, ha egyáltalán megkapja.

Lakást eladni...

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.08.25. 23:53:26

Miért kellett 6 elemis nyugger néniből kk-t csinálni?

És mi az, hogy nem számolnak el évek óta? Eszerint éves beszámoló sem volt?

ave 2009.08.26. 00:55:19

Ezt a blogot nagyon nem ertem.

Bevag egy levelet, aztan a jogi tanacsadast en es a tobbi olvaso adja?

Ez kinek jo?

Ezeknek?? 2009.08.26. 01:50:14

Elfmage leírta a lényeget, még annyit, hogy nincs olyan, hogy valaki hat elemivel kk, mert az minimum OKJ-hez kötött.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2009.08.26. 06:11:41

@Ezeknek??: Szakmai végzettséghez akkor kötött, ha üzletszerűen végzi. Ha "tiszteletbeli" pozícióként bízzák meg, nem fizetést kap a munkájáért, akkor nem feltétlen OKJ-s. Ttv.

Shitting Bull 2009.08.26. 06:15:55

Elolvasva ezt az irományt, nekem valahol bűzlik a dolog. Van egy olyan halovány sejtésem, ott is az mehet, ami anno nálunk ment: pár embernek nem tetszett az épp aktuális közösképviselő és addig vádolták (amennyire tudom, bizonyítékok nélkül) azzal, hogy sikkaszt, hogy a végén úgymond "önként" lemondott.
Valahogy úgy érzem, a posztban említett helyen most jutottak el páran oda, hogy megpróbálják eltüntetni az illetőt, a poszt írója meg valószínűleg folyosói pletykákból tájékozódik. Persze szigorúan SZVSZ...

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2009.08.26. 06:16:19

A mamzi azért nem semmi! Megnyernek ellene egy pert, mire megveszi az ügyvédet... Mindenki pitiánersége és lúzersége mellett a sztoriban ez azért bizonyítja, hogy nem hiába vetítették a Dallast idehaza... :)

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2009.08.26. 06:18:08

@Shitting Bull: Legalábbis ez IS lehet. Tényleg elképesztő, hogy a tházi tulajok többsége jellemzően mennyire shit mindenre, és csak az a tuti, amit a szomszéd mondott...

Modigliani 2009.08.26. 06:21:35

Tudom, h megragadtam a post lényegét, de vagy 10 perce röhögöm könnyesre a szemem azon a képen, ahogy maszkos, az egész estés intenzív testmozgástól izzadt lakók a közgyűlésen kétségbeesetten keresnek egy még mozgó, meghágható törvényt, majd ilyet nem találván, kéjes kuncogással indulnak a mindeddig a sarokban reszkető, aprócska kormányrendeletek felé:D:D

félig nigger 2009.08.26. 08:03:29

Egy kis kiegészítés/háttér KK-ügyben: a jelenleg hatályos szabályok összefoglalója mindenki okulására.
1. rész - internetdetektiv.hu/2009/06/23/5077
2. rész - internetdetektiv.hu/2009/07/02/5132
Folyt. köv. hamarosan...

Dzsok 2009.08.26. 08:34:35

Szerintem perrel biztosan bizonyíthatod az igazad.

10-20 év alatt talán le is zajlik a per, de addigra az idős közösképviselőtök már meghal, fizetni meg senki sem fog helyette.

keptelenseg 2009.08.26. 08:53:23

Csak kíváncsiságból: máshol mennyire szokott részletes lenni az éves beszámoló: pl.: tételes pénzforgalom, bizonylatok szoktak bemutatásra kerülni?

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2009.08.26. 09:06:57

@keptelenseg: Én az előző évi költségvetés mellé teszem az ottani sorok szerint rendezett összkiadásokat. Emellett a Számvizsgáló Bizottság beszámol a tételes ellenőrzésről, megerősíti, hogy a sorok úgy stimmelnek, és ennyi a többségnek mindig elég.

Jack__Bauer 2009.08.26. 09:15:38

"...aki a soron következő közgyűlésen elnökölt és olyan elszámolást fogadtatott el a saját és a fűtést igénylő többség egyszerű szavazattöbbségével..."
Ja, tetszettek volna közgyűlésre menni és szavazni!
Nálunk a 75 lakásos társasházból 16 ember ment le legutóbb a közgyűlésre. Akinek nem fontos annyira a ház ügye, hogy egyszer egy évben (este 18h-s kezdéssel) rászánjon 2 órát, annak utólag ne sírjon a szája szerintem...

dekaszta 2009.08.26. 09:23:39

@keptelenseg: A 224/2000. (XII.19.) sz. Kormányrendelet írja elő, hogy milyen módon és tartalommal kell a beszámolónak bírnia. Ezen felül a 2000. évi C. törvény (számvitel) szabályozza a kk könyvvezetését.
A bizonylatok bemutatása bőven nem fér bele egy elszámoló közgyűlés keretibe, de mint tulajdonostárs bármikor kérhetsz betekintést a bizonylatokba. Létezik még egy számvizsgáló bizottság, ám ezt csak a 25 lakásnál több lakásos tházaknál kötelező választani.

Az eredeti posztra is reagálva, a 2003. évi CXXXIII. törvény V. fejezete foglalkozik az értelmező rendelkezésekkel, ugyanis társasházaknál nem minden az, aminek látszik. Pl. arra gondolok, hogy a felújítás fogalma is nagyon tág, a tv. részletezi, hogy mi számít részleges, teljes felújításnak ill. korszerűsítésnek. Azok alapján egyértelműnek tűnik, hogy a kk és a T. megvásárolt ügyvéd úr is nyakig ül a sz.rban. Ha a kk már meg is hal a per végére, az ügyvéd úr majd elviszi a balhét :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.08.26. 09:30:24

@keptelenseg: Én egy 12 lakásos házban vagyok közös képviselő, szintén tulajdonosként, képzettség nélkül, mint az említett néni, csak több aggyal és tisztességgel. Az elszámolás úgy néz ki, hogy van egy Excel-táblám, amiben benne van minden be- és kifizetés, ezt projektor segítségével végignézzük a közgyűlésen az első laptól az utolsóig (12 lap a lakásoknak, kb. 10 lap a különféle kiadásfajtáknak). Bárki bármikor átnézhetné a bizonylatokat is, ha akarná (itt vannak egy-egy dossziéban az egy évhez tartozó anyagok) de 1,5 év alatt még senki nem élt a lehetőséggel. Előtte pár évig külsős kk volt, akkor én voltam a számvizsgáló, és év elején valamikor bementem az irodájukba átnézni az elmúlt év összes papírját. Nem dolgozott jól (igazából kb. sehogy sem, csak ha sokszor felhívtuk, hogy csináljon már valamit...) a pasas, azért dobtuk ki, de át nem próbált vágni egyszer sem.
süti beállítások módosítása