Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Át nem írt autó nyűgjei

2014. április 04. - zugügyvéd

Az alábbi kérdés évente előjön a Zugügyvéden is, de úgy látszik a jogalkotók nem találtak még erre megfelelő megoldást

 



Még 2013-ban a legújabb szabályos adásvételi szerződéssel eladtam a gépjárművem. Az eladást igazoló okmányokat 5 napon bemutattam a lakóhelyem szerinti okmányirodában, ahol azt megfelelő módon kezelték.

A vevő sajnos azóta sem íratta a nevére a gépjárművet, mivel az adásvétel óta minden parkolási bírság, az én nevemre és címemre érkezik. Szinte hetente járok az adásvételi szerződésemmel és az okmányirodától kapott irattal különböző parkoló társaságokhoz, autópálya felügyelethez igazolni, hogy a gépjármű már nem az én tulajdonom, a szabálytalanságokat nem én követtem el.

Kihez tudok fordulni, hogy végre valaki kényszerítse az új tulajdonost az általa megvásárolt gépkocsi nevére történő átíratására?
Várom válaszát. Tisztelettel:

KZ

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr375916676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schdl (törölt) 2014.04.04. 21:30:34

A kérdésre nem ismerem a választ, lévén hogy nem vagyok jogász, de had tegyek egy javaslatot annak érdekében, hogy ezt el lehessen kerülni a jövőben.
Az lenne a legszerencsésebb, ha a rendszám "emberhez" tartozna, nem járműhöz. Így ha eladom a kocsim, akkor te viszed a kocsit, a rendszám marad nálam. A vevő meg intézkedik átmeneti és végleges (új) rendszámról. Rögtön megszűnnének az ehhez hasonló visszaélések.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2014.04.04. 21:51:28

Én úgy hallottam, ilyenkor hivatalból kivonják a forgalomból. De ha nem, akkor a szenvedő fél kérésére. Ha nem, akkor fel is lehet gyújtani ;)

Netuddki. 2014.04.04. 22:04:19

@schdl: Egyelőre nem ez a helyzet.

"A megvásárolt gépjárművet a hatályos szabályozásnak megfelelően 15 napon belül át kell iratnunk az eladó nevéről a vevőére. Tartsuk észben, hogy ez 15 naptári napot jelent, nem pedig 15 munkanapot. A határidő be nem tartása több tízezer forintos bírságot vonhat maga után."

Szerintem a sünökre tartozik. Ennyi.

dr kíváncsivagyok 2014.04.04. 22:49:55

@kovi1970:

"Szerintem a sünökre tartozik. Ennyi. "

A "sunok" leszarják , de leszarják a parkolótársaságok is és az onkormányzatok is !
Nekem 2 eladott kocsim után jonnek folyamatosan bírságok...hol gyorshajtás , hol parkolás , hol más miatt !
Szabalyosan bejelentettem az ocsmányirodában az eladást , lepecsételték és azt mondták , ezzel rendben !

Hát nem volt rendben !
Az egyiket hosszas levelezések után 4 hónapra kivonattam a forgalomból,...utána KEZDODOTT ELOLROL !!!
Telefonos ugyintézéskor azt mondtá k hogy interneten is intézhetem , ha cstolok bizonyítékokat !

Hazudtak , hogy szakadt volna a fejuk az anyjukba nekik is , meg az átírást elmulasztó geciknek is !

Most ott tartok , hogy fénymásoltattam egy csomó adásvételit és levelezgetek folyamatosan kulonbozo hatóságokkal !!!
NINCS MEGOLDÁS ?!!!!???
Kérdem :

ha én szabályokat betartva 5 napon belul bejelentem az eladást,...
MI A JÓ KURVA ANYJUKÉRT NEM KOZLIK ENNEK A TÉNYÉT EGYMÁSSAL A HATÓSÁGOK ???????????????????????????????????????????????????????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.04.04. 23:27:29

@schdl: pontosan errol van szo
es ezt mar tizmillioszor leirtam
USA-ban is igy megy
megvetted a kocsimat, OK, de a rendszam marad, az az enyem
ha nem iratod at nincs rendszamod, nem tudod hasznalni
tehat atiratod

ha kereskedesben veszed 30 napig papir rendszam, utana/ ez ido alatt/ ha nem iratod at nincs rendszamod

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:07:06

Hahó ! Az internet korában nem az volna a hatóságok dolga , hogy egymással kommunikáljanak ?
Pl. mia faszért kell 5 napon belul bejelentenem az eladást,...HA NEM TORTÉNIK SEMMI ?!
Az ocsmányirodáknak KOTELESSÉGE lenne az osszes hatóságnak megkuldeni a tulajdonos-változás TÉNYÉT !!!
EZ A DOLGUK !!!!

jaty 2014.04.05. 09:09:25

@schdl: Az a vicces,hogy törvény szerint úgy van ahogy írod.A rendszám az emberhez tartozik és nem az autóhoz. Amikor vásárolsz pl. egy új autót akkor külön csekken kell befizetni az 5500 ft rendszám, és külön csekken a regisztréciós matrica árát(Szélvédőn...).Ha eladsz egy autót jogod van levenni róla a rendszámot és berakni otthon a szekrénybe, még akkor is ha soha többet nem veszel autót amire újra felrakhatnád. Csak annyi a tennivalód, hogy kérsz erről az akciódrol az okmányirodában egy igazolást...

csak egy néző 2014.04.05. 09:19:29

Nekem még sosem volt ugyan ilyen gondom, eladásnál, amikor megcsináltuk az adás-vételi szerződést a forgalmi engedely alsó részét, ahol a tulajdonos adatai vannak, egyszerűen letéptem a forgalmi engedélyről. Többnyire ez mindig megdöbbentette a vevőt, de, hát az csak az én személyes adataimat tartalmazta. Így tuti, hogy lebukik az elsó rendőri ellenörzéskor, vagy a vizsgán és ezzel a módszerrel talán egy kis nyomást is kitudok fejteni iránta, hogy átírassa.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.05. 09:19:33

Hallgatassék meg a másik oldal is.

Amióta nem írattam át autómat, bárhol ingyenesen tudok parkolni. Miért írassam át?

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:53:54

@csak egy néző:
" Nekem még sosem volt ugyan ilyen gondom, eladásnál, amikor megcsináltuk az adás-vételi szerződést a forgalmi engedely alsó részét, ahol a tulajdonos adatai vannak, egyszerűen letéptem a forgalmi engedélyről. Többnyire ez mindig megdöbbentette a vevőt, de, hát az csak az én személyes adataimat tartalmazta. Így tuti, hogy lebukik az elsó rendőri ellenörzéskor, vagy a vizsgán és ezzel a módszerrel talán egy kis nyomást is kitudok fejteni iránta, hogy átírassa."

1.) Szerintem ez jogellenes , hiszen hivatalos irat a forgalmi.
2.) a rendor beuri a számítógépébe a RENDSZÁMOT és te fogod megszívni , mert a rendszám alapján te vagy a tulaj.

Ismét kérdem : mi faszért kell bejelentenem az eladást , ha semmi sem változik ezzel ?!

dr kíváncsivagyok 2014.04.05. 09:55:46

@woerg:
"Legjobb tudomásom szerint (ami azóta változhatott), esetedben a lakóhelyed szerint illetékes rendőrkapitányságon egy kézzel írt levéllel kezdeményezheted az autó kivonását a forgalomból "

Mikor ? Az eladás után rogton ? (Ez kissé furcsa lépés a vevovel szemben , nemde ? )Vagy megvárod az elso buntetést ?

♔batyu♔ 2014.04.05. 09:58:43

@dr kíváncsivagyok: Én pontosan ugyanígy jártam. Aztán amikor reklamáltam azt mondták, hogy nincs itt semmi gond, csak nekem is megküldik a leveleket. (Ami nyilván nem igaz, miért lenne valaki olyan ostoba, hogy annak is küld tv-s levelet, aki három éve eladta az autóját).

Többet ezután már nem kaptam.

Szerintem egyszerűen némelyik ügyintéző baszik beírni a változást. Nálad azonban valószínű még a papirokat is elkeverték.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.04.05. 10:06:05

@csak egy néző: ez hogy tartja vissza az illetőt hogy fizessen parkolási díjat?
Hisz az álló autót nem fogják igazoltatni.

csak egy néző 2014.04.05. 10:20:44

@dr kíváncsivagyok:
Nekem eddig még ebből soha nem volt gondom, sőt már én is vettem így autót és az átírásnál az okmányirodában sem volt semmilyen gondom, hiszen az adásvételit bemutatva megkaptam az új forgalmit.
1. A rendőr, ha megállít akkor valószinűleg megkérdezi, hogy miért is hiányzik a forgalmi alsó része?
2. Miután beüti a rendszámot és megtudja, hogy ki a tulaj, akkor vajon hogy magyarázod meg, hogy miért is van nálad egy más tulajdonát képező gépkocsi?
3. A delikvens max az adásvételi bemutatásával tudja igazolni, hogy miért is ő közlekedik a gépkocsival, akkor viszont a rendőr tuti észreveszi, ha lejárt a 15 nap.

Sandor Akarki 2014.04.05. 23:37:01

@schdl: Igazad van, így kéne (ennél jobb helyeken így is van). Meg a bónusz is emberhez kéne kötődjön...

Sandor Akarki 2014.04.05. 23:39:56

Én az első háromra tértivevényes levélben leírtam volna, hogy eladtam, ti lepecsételtétek, rögzítettétek, hagyjatok békén. Negyediknél besétáltam volna a rendőrségre egy zaklatás ismeretlen személy elleni feljelentéssel.

metal · http://electric.blog.hu 2014.04.07. 13:05:27

Pár éve az okmányirodának be kell jegyeznie az eladó bejelentését, és utána már a megkeresésekre a vevő adatait kell megadnia. Tehát az okmányirodában kell reklamálni, miért nem végzik el a dolgukat.

kilométerfaló 2014.04.07. 14:31:59

@csak egy néző: szerintem nem jogellenes amit csinálsz, csak az értelmét nem látom. Persze lehet, h én vagyok naív, de a zsandárok a rendszámot / tulajdonost akkor is leellenőrzik, ha nem hiányos a forgalmi, nem? Vagyis ott vagy legkésőbb a műszaki vizsgán kibukik, h nem íratta át a kedves. Amit írtál, az pl. a posztolón vajmi keveset segít, mert mire valaki ellenőrizné a rendszámot (akár a letépett forgalmi miatt), már csillió büntit begyűjtött.

csak egy néző 2014.04.07. 14:43:47

@kilométerfaló:
Lehet, hogy csak nekem van szerencsém, de eddig a forgalmi engedély személyi részét, amit letéptem azzal és az adásvételivel beballagtam az okmányirodába bejelenteni, kaptam rá bélyegzőt, hogy OK és még sosem jött semmiféle papir az eladott autóm után. De az is lehet, hogy csak rendes emberhez kerültek eddig az autóim.
De ha kapnék is bármit az eladott autóm után, a lebélyegzett adásvételit elküldeném mailban és részemről a dolog lezárva.

McZozo 2014.04.11. 14:09:12

@dr kíváncsivagyok:
nem jogellenes hivatalosan igy is kene hogy a forgalmidnak a te adataidat tartalmazo reszet te leteped elrakod s az uj tulajnak csak az auto adatait tartalmazo reszt adod csak ezt othon sokan elfelejtik

j311 2014.05.21. 11:26:43

Kényszer átíratás intézménye már nem működik?

heliox 2014.06.06. 21:20:39

Eladtam. Akkor még nem kellett lejelenteni, de lejelentettem. 30 nap után kivonták a forgalomból. Vevő kapott egy levelet, hogy vigye be a rendszámot. Nem vitte be. Két évig kaptam a leveleket, (autópálya, parkolás) amíg, gondolom, szétesett az autó.

A legtöbb helyre elég volt a scannelt forgalomból való kivonási dokumentumot eMail-ben elküldeni. Az autót 2008. május-ban adtam el.
süti beállítások módosítása