Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kötelezhetem-e a fórum-üzemeltetőt összes fórum-hozzászólásom törlésére?

2011. március 03. - Pomponius

Csoki egy mindnyájunknak kedves témát feszeget. Tényleg, ha valaki egyszercsak ki akar szállni egy fórumból, és minden régebbi hozzászólását töröltetni akarja, vajon megteheti-e ezt? 

Kedves Zugügyvéd,
 
egy remélhetőleg érdekes témát szeretnék felvetni a fórumozással kapcsolatosan, amire  talán valami semleges jogi útmutatás is születik. Mégpedig a fórumozó - fórum - hozzászólások jogainak viszonyát.
Konkrétan: nemrégiben az egyik internetes oldal fórumán ütköztem abba a polémiába, amit egy régi tag és először a fórum moderatúrája, majd az oldal üzemeltetője folytatott. A dolog lényege annyi volt, hogy az ilyen-olyan okokból távozó tag szerette volna, ha minden addigi hozzászólását is törlik, természetesen az idézetek kivételével.
Mindenki hivatkozott sok mindenre, de igazi jogi aspektusát sehol nem láttam a dolognak. És igazából csak a sötétben tapogatózom, ha rá gondolok.
Van ugye egy általános szerződési feltétel féle, amit belépéskor elfogad a fórumtag. Ez kb. arról szól, hogy az üzemeltető fenntart mindenféle jogot a hozzászólások megjelentetésével kapcsolatosan, a fórumozónak meg kb. nulla jutott. Lehetőséget ad arra, hogy hozzászóljon valaki, de alapesetben, ha a hozzászólását eltüntetik, gyakorlatilag nulla jogai vannak ezzel kapcsolatosan (ezzel alapvetően semmi baj sincs). Az üzemeltetőjé a fórummotor, a szerver, minden.
Alapvetően egyébként az volt az üzemeltető szívfájdalma, hogy ez iszonyatosan macerás munka lenne, és a fórum szerkezetét is megbontaná vele, sok egyéb hozzászólás meg  értelmetlenné válna.
A fórumtag egyébként több ezernyi hozzászólással rendelkezett, jobbára szakmai vagy segítő szándékúval. Tipikusan olyanokkal, amikre a google-al bukkan egy problémakeresésnél az ember. De ezen kívül elég komoly szószösszenetei voltak híradástechnika és hasonló témában.
Hogy ez most hogyan és miként kicsinyes vagy nem, vagy műszakilag mennyire bonyolult megvalósítani, attól tekintsünk el.
Személy szerint azt gondolom, hogy szerzőként az ember alapvetően sem mondhat le minden jogáról pl. szerzőség esetén sem, még az oly divatos creative commons ellenére sem (ami egyébként is csak vagyoni jogról meg a továbbfelhasználásról szól).   Illetve sok fórum egyáltalán nem is hivatkozik a CC-re, esetleg nem jól. De ha már egy fórumon szóba kerül, akkor bizony minden hozzászólás aljára oda kellene biggyeszteni, külön-külön. Mert változhatnak a felhasználási feltételek, illetve mert akkor jogilag minden hozzászólás külön-külön élvez védelmet.
De egyáltalán védett műnek tekinthető-e egy fórumhozzászólás, ilyen szempontból kinek a tulajdona,  kinek mennyi és milyen joga fűződik hozzá? Ha nincs szerzői jog, csak adat, akkor adatkezelés szempontjából mik a szabályok?
Jogilag sem pro, sem kontra nem tudnám megindokolni, mert egyszerűen nem látom azt, hogy ez milyen szinten és hol van szabályozva. Emberileg érthetőnek tartom, hogy ha az üzemeltető szerint ez egy lehetőség, nem kötelező senkinek sem osztani az észt, és egyébként is azt tesz a hozzászólásokkal, amit akar (mert a gyakorlat ez, tényleg azt tesz), akkor nem kötelező letöltést sem generálni és közvetve hasznot szerezni sem ám mások dolgaival. Az üzemeltetőt sem kényszerítette senki, hogy infrastruktúrát tartson fenn eme tevékenységhez. Haszonnak meg akár 100 ft is haszon.  Erről alapvetően le lehet mondani, és nem is szabad igényt tartani ilyesmire egy szabadidős hobbitevékenység kapcsán. Erre jó a CC. De épp azért, mert egy fillért sem kapott soha, egy szerzőnek (ha egyáltalán annak tekinthető) szerintem jogában kellene álljon, hogy azt kezdjen a hozzászólásaival, amit ő akar. Ha úgy dönt, hogy szeretné eltüntetni a netről, akkor megtehesse. Ne csak az üzemeltető tartsa fent magának ezen jogot.
Blogoknál könnyű a helyzet, egy katt és megy a dev/nullba.  Ahogy egyébként a topik is odament pár nap után.
Köszönettel,
Csoki

145 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr882707044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zRg 2011.03.03. 21:13:07

@Dandie: na igen, az ellen nem véd :) nálunk alap, hogy módosíthat, amíg nem szóltak hozzá. akár tudja törölni a tartalmát is, ha pl. három hét teljes közöny után rájön, hogy felejtős a téma :)
vannak emberek, akik emiatt szeretik lecövekelni egymás hülyeségeit, csak hogy ne tudja törölni a másik :)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.03.03. 21:15:55

Ez csak olyan "szvsz" mert valójában az egész blog, a fő bejegyzésekkel, és a kommentekkel egyetemben szerzői jogi védelem alá esik, mint publicisztika, publikált - szubjektív - vélemény, sőt olyan publicisztika, ahol egyes vélemények megütköznek. Vagyis a mű nem az egyes komment, nem minden egyes komment egy különálló punlicisztika, hanem az "egész", amelynek nyilvánvalóan több szerzője van.

(tessék végre olvasni)

A szerző maga járul hozzá a publikáláshoz, azzal amikor az írást elküldi a blog.hu-nak, aki ezt a szerző akaratával egyezően publikálja.

A szerző vissza vonhatja ezt az engedélyt. De a korábban engedéllyel publikált dolgokat technikailag egyszerűen nem lehet törölni (megjegyzem például nyomtatott újságnál sem lehet).

Erre a jobb érzésű blog szolgáltatók, mint pl. a blog.hu külön ki is térnek az üzletszabályzatukban.

Szóval ha meggondolod magad, akkor ha tudják törlik ha ésszerű energiaráfordítással nem tudják akkor kisnyúl. Ennyi.

ostvan 2011.03.03. 21:17:08

Azzal kezdem, hogy nem értek a dologhoz. De egy ötlet: Ha olyat kér a hozzászóló, vagy fórumozó, hogy töröljék, lehetséges-e, hogy csak a NEVÉT töröljék? Így maradna a fórum logikai menete, a támák végigvezethetőek, de anonímmá válna egynémely hozzászólás.
Vélemény?

2011.03.03. 21:20:33

@zRg: na akkor megyek oda trollkodni. :D

egyébként én valahol képmutatónak érzem, h pl. egy alapvetően csak flame-re meg trollkodásra érdemes hírnél bevetik a csodafegyver radírt.
azzal semmi baj nincs, ha valaki kiviszi a zsidozó-komcsizó-fasisztázó-kurvanyázó-legyilkollakozó szemetet, sokszor az sem baj, ha ánblokk, kukástul megy az egész a fenébe, nem kár érte.
mondjuk jellemzően az index anyánknál tényleg csak a fenti moderáció van. monnyuk a spam mellett eltüntethetnék ezeket a viktorozó bérkommentelőket is. fasznak nincs kedve még itt is erről olvasni.
de amikor előkerül a ne flémelj, ne személyeskedj mantra, főleg olyanoktól, akiknek erkölcsileg porszemeket nem lenne szabad dobálnia, nemhogy köveket, akkor heveny okádhatnékom támad.

Dandie (törölt) 2011.03.03. 21:23:12

@ostvan: Persze, átnevezheti egy admin külön kérésre a nevét, de ez egyrészt nem lesz elég a kérőnek, mert ő nem azért hőzöng, mert a nevéhez fűződik a tartalom, hanem, hogy a tartalom létezik. Ráadásul, precedens értékű megmozdulás lenne, onnantól elvárt lenne, hogy a mod/admin, akárki, átírogassa a felhasználóneveket. Nem tartom életképes ötletnek, de egy kivételes helyzetben én simán belemennék. A káposzta is megmarad...
A lomtárba dobálás, vagy az anonim user-hez csapás azért nem jó, mert megint csak sérül a topic olvashatósága. Sosem tudod, hogy két anonim hsz két különböző usertől származik, vagy egyazon egyéntől. Félreérthető és kényelmetlen lenne. De mondom, szerintem ez nem elégíteni ki az ilyen usert sajnos.

2011.03.03. 21:27:08

@Pascal: és újra egy teljesen ésszerű és a felvetéssel kapcsolatos komment, ami megint hoz egy jó szempontot. hát mi van itt ma, kéremszépen, bittos jó helyen járok? :D
a végén még előkerül egy ügyvéd, vagy bíró, aki találkozott egy ilyen üggyel... :D

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.03.03. 21:32:33

@ostvan: én egy nagyon kezdetleges, mondhatni egyszerű weboldalt üzemeltetek. Ha egy felhasználó a törlését kéri, akkor törlöm a nickjét. Ha azt kéri, töröljem az összes hozzászólását, törlöm, azzal a feltétellel, hogy a regisztrációkor megadott címéről írjon pár szót, amiből azért nagyjából feltételezhetem, hogy valóban Ő kéri a törlést, nem pedig valami kedves jóakarója. De nálam pl. teljesen kivitelezhető a dolog. Tehát a kérdésedre válaszolva, vannak olyan fórumok, ahol megoldható a nick törlése és a hsz-ek megtartása. :)

2011.03.03. 21:37:25

@Pascal: viszont, ha továbbgondollak: "a már nyilvánosságra hozott művének további felhasználását pedig megtilthatja"
azaz többet nem jelenhet meg, ha nyomtatott dologról van szó, de gondolom elégetni nem kell minden példányt-
de itt egy újra és újra lehívható weboldalról van szó, azaz minden letöltés tekinthető akár további felhasználásnak is.

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.03.03. 21:39:35

@Dandie: nagyon egyszerűen meg lehet különböztetni a törölt felhasználók neveit a kommenteknél: del_name_1, del_name_2, etc...
Szerintem az oldal üzemeltetője döntötte el eddig is, hogy mit töröl, mit nem. Én zokszó nélkül törlök. Ha ez a felhasználót boldoggá teszi, akkor legyen! Ő melózott a kommenttel, ha szeret fölöslegesen gépelni, akkor tegye.

Rosszindulatú Vászka 2011.03.03. 21:41:47

Mi lesz a júzer által törölt nikkekből? Sok nagy blogba anikkátnevezés visszamenőleges, de sokban meg nem. A nikknév az kinek a tulajdona?

hirokin 2011.03.03. 21:43:09

Az én ecccerű, paraszti észjárásommal a forumozó kívánsága egy kicsit olyan, mint amikor az egyszeri ujságolvasó levelet küld az Olvasóink írták rovatba, az ott megjelenik, aztán később kéri, hogy töröljék ki az újságból.

Ami nyilvánosságra került - legyen az nyomtatott média vagy netes fórum - az ott marad örök időkre. Ezért is jó meggondolni, hogy miket ír le az emberfia.

Iustizmord 2011.03.03. 21:48:34

@Pascal: gyűjteményes mű, teccik érteni, hogy jogira fordítsuk szavaidat?

@zRg: mond, ti direkte szivassátok egymást a kolhozba'?

@tiboru: megvolt, nem értem a motivációt. szűkebb pátria?

@hirokin: jó hasonlat

Netuddki. 2011.03.03. 21:48:49

Hát embörök, tudomásul kéne venni, hogy aki hozzászól egy blogban onnantól kezdve a felelősség egyedül az övé. Nyilván azzal a szándékkal tette és tudatában is volt, hogy a hozzászólásait gyakorlatilag mindenki elolvashatja aki éppen odatéved. A netes keresők lemásolhatják, sőt még más hozzászólók is beidézhetik, és így tovább...
Szóval nem értem milyen alapon akarja töröltetni a hozzászólásait valaki. Vagy ajándékot is vissza szokott kérni?
Ó bocsika, igaz, hogy egy hónapja neked ajándékoztam a kenyérpirítómat, de az enyém elromlott hát legyél olyan szíves és add vissza...

Netuddki. 2011.03.03. 21:57:06

@Rosszindulatú Vászka: Hát szerintem egy nicknév ha egyszer bekerült a rendszerbe akkor onnantól már csak max. letiltani lehet(ne). Nyilván ez nem egy újrafelhasználható valami.

Persze technikailag megoldható lenne a dolog de szerintem etikailag erősen kifogásolható. Mint a hozzászólások törlése. Ami alatt nem a fórumszabályzatot megsértő hozzászólásokat értem.

Még annyit ahozzászólásokhoz. Kb. szerintem úgy kéne elképzelni, hogy a hozzászólását valaki gyakorlatilag közkinccsé tette. Tehát önként és dalova lemondott minden a hozzászólással kapcsolatos jogáról. E mitt sem töröltetheti és e miatt kell kétszer is meggondolni amikor valaki egy fórumon hozzászól...

Goompah 2011.03.03. 21:58:47

@Iustizmord: Jó hasonlat hirokiné, ha figyelmen kívül hagyjuk az elektronikus média nyomtatott sajtóénál sokkal, de sokkal nagyobb flexibilitását. De miért hagynánk figyelmen kívül, miért mondanánk le róla, mikor épp ez az egyik óriási előnye?

2011.03.03. 22:05:40

@kovi1970: láttam már pár régi motorost, akit ilyen-olyan okokkal kitiltottak egy-egy fórumról, a fórumszabályzat megsértése miatt. sokszor volt neki egy rosszabb napja, vagy épp olyannal mérte össze a farkát, akivel nem kellett volna, mert annak vagy nagyobb volt, vagy a nyelve volt barnább.
szóval, ha valakit kitiltanak egy oldalról, és visszavonják a hozzászólási jogát, akkor adott esetben úgy fair, ha ő bizony őt is megilletik a jogok és visszavonja minden hozzászólását. szóval vica versa is működjön a dolog...

Megoldó 2011.03.03. 22:06:36

Mondjuk az Index fórum moderátorainak nagy része szerintem hülye, és a fórumon éli ki elnyomott hatalomvágyát. És az a baj, hogy sajnos a főnökeik sem jobbak náluk.
De sajnos ez van, a forradalomra még várni kell...
Akkor majd mindent megoldanak a lelkes aktivisták.

Leiter Jakab · http://leiterjakab.blog.hu 2011.03.03. 22:15:09

Nálunk volt ilyen, egy jogász végzettségű kolléganő sértődött meg (ráadásul a semmire: kiderült, hogy a kommentjei alapján férfinak vélték többen is, és úgy érezte, ez durva szexizmus, ilyen társaságban pedig nem marad tovább). Szóval, küldött nekem egy szép levelet, amiben idézett valamilyen törvényt, és barátságosan megfenyegetett, hogy ha nem teljesítem a kérését, akkor bíróság, stb. El sem olvastam a hivatkozott törvényt, mert nem is érdekelt. Meg is írtam neki a válaszomban, hogy nem az állítólagosan vonatkozó törvény miatt teljesítem a kérését, hanem csak mert úgy látom jónak. Valójában annyira hülyének tartottam, hogy inkább nem is akartam a blogon látni a hozzászólásait (pedig a megőrülése előtt normálisakat, jókat szólt hozzá). Azt azért még megírtam neki, hogy barátságosabb dolog lett volna, ha előbb szépen kér, és aztán jön a törvénnyel, ha nem teljesítem a kérését. És persze, ki kellett törölnöm egy csomó rá válaszoló hozzászólást is, mert értelmetlen maradt volna a beszélgetés.
Bónusz: volt két posztja is, amiket korábban beküldött, meg illusztrációnak szánt képe is - ezek törlését nem kérte, csak azt a posztot nem engedte kitenni, ami még a várólistán állt. De már nem is akartam volna kitenni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.03. 22:43:27

@Megoldó:
"az Index fórum moderátorainak nagy része szerintem hülye, és a fórumon éli ki elnyomott hatalomvágyát."

Jaj, ne ijessz meg!
van, aki szerint ez a hatalom?
Ez már AZ?

:DDD

NIL7 2011.03.03. 22:55:52

Jogi szempontból egy nicknek nincs jogalanyisága, tehát semmiféle joga sincsen, hiszen nem temészetes személy se nem jogi személy, hanem egy nick (vagy több nick). Ezt a gyakorlatot meglehetősen helyesnek tartom - s mondom ezt kb 15 ezer hozzászólással. Amit nem akarunk nyilvánosság elé tárni, azt jogunkban van nem beírni. Esetleg kevesebbet is lehet inni fórumozás előtt, és nem kell utána szégyenkezni.

Rosszindulatú Vászka 2011.03.03. 23:13:20

És mi van a blogogból készült könyvekkel? Pl. a Szakítós könyvvel, a mi a beküldött posztokból készült?

Ami még érdekes, hogy mi lesz a lámpavasazó meg népírtó-igazságosztó kommenterekkel? A becsúszott fajvédő komment kinek a sara? A bloggazdáé, vagy a kommenteré? Vélhetően a rengeteg sok kisblogot nem tudja a blog.hu folyamatosan radarozni. Továbbá van-e elévülési ideje egy kommentnek becsületsértésileg?

visonka (6th ham) 2011.03.03. 23:13:22

@Aullah: buzizni meg nácifasiszta-antiszemita-kirekesztő-feudális csökevény.
Btw zsidózni kell, de csúnyába, azt biztos törlik, mert az a leg-leges-legeslegnagyobb bűn amit a neten (és a Földön a Holddal együtt) el lehet követni.

R9naldo 2011.03.03. 23:16:28

Adatvédelmi felelősként azt kell mondanom/irnom, hogy nil7 nagyon nagy sületlenséget állit. A nick személyes adatnak minősül. Továbbá személyes adat minden ami által egy személy azonositható (rendszám, furcsa frizura, egyedi tetoválás, például a tomcat nick is egy abszolút személyes adat hiszen azonnal tudunk következtetni a tulajdonosára...). Az biztos hogy ha egy felhasználó kéri a nickje törlését a hozzászólásokból akkor annak mindenképp eleget kell tenni. Ha nem akkor lehet menni az adatvédelmi biztoshoz, biróságra, rendőrségre. A hozzászólások már más kérdés, de ott is igaz az adatvédelmi törvény, hogy az összes olyan hozzászólást törölni kell ahol a hozzászólsából következtetni lehet a felhasználó személyére...mert ugye akkor az is személyes adat.

Rosszindulatú Vászka 2011.03.03. 23:29:47

@R9naldo: akkor mi van azokkal a blogokkal, ahol iwiw vagy facebook adatlapokkal vagy humorizálnak etnikai, vagy más alapon? Azt szabad?

Dandie (törölt) 2011.03.03. 23:33:50

@avman: "szóval, ha valakit kitiltanak egy oldalról, és visszavonják a hozzászólási jogát, akkor adott esetben úgy fair, ha ő bizony őt is megilletik a jogok és visszavonja minden hozzászólását. szóval vica versa is működjön a dolog... "

Hosszú lesz, bocsi.
Huhh, hát alapvetően különbözik a véleményünk itt. Sok mindenért kitilthatnak egy honlapról. Demokratikusabb lapoknál például a házirend megszegése miatt, de alapvetően bármiért. Természetesen nem fizetős lapokról van szó kizárólag. Nem hiszem, hogy egy ingyenes honlapon futó fórumon, a kommentelőknek a regisztráció miatt bármiféle befolyása lehetne az én pénzemen bérelt adatbázis szerveren futó adatbázisomhoz. Nem is értem ezt a logikát. Az egy szomorú tanulság, - amit már korábban megtanultam - , hogy ezt el kell mondani, mert a ki-ha-én-nem jóember megmondja a tutit, hogyha én bannolhatom, akkor ő gyakorlatilag bármit tehet az adatbázissal. Miért is? Valóban tisztázni kéne, hogy mi is egy fórum hozzászólás.
Szeretném azt gondolni, hogy a fórum egy klassz dolog, ami egy fillérbe se kerül, ahol remekül lehet beszélgetni, vagy informálódni, ami olyasmi mint egy baráti sörözés. Ebben az esetben a honlap üzemeltetője pénzt fog beleölni abba, hogy ennek a lehetőségét kiépítse, mert remek közösségformáló erő, mindenki jól jár vele.
De lehet az is, amit te mondasz, egy szabály rendszer, ahol a usernek pontosan annyi joga van az ő belefeccolt 0 (írd, és mond: nulla) forintjával, mint a honlap létrehozójának. A tulaj csak alapos indokkal bannolhat, csak megszabott körülmények között, ha bizonyította az igazát, cserébe a user megmondja az üzemeltetőnek hogy mit csináljon, mit töröljön, mit nevezzen át, mit tehet a saját lapján, és mit nem. Ha a user követeli, hogy töröljenek valamit amit ő írt, akkor törli, ha azt parancsolja, hogy szerkeszthessen akkor a tulajnak fejvesztés terhe mellett végre kell hajtania a kötelező változtatásokat.

De ha már jogi maszlag az interneten, akkor igazán nem kéne ilyen szűklátókörűnek és dilettánsnak lenni, akkor már valóban precízen dolgozzunk még ki pár dolgot, hogy biztos nehogy eszébe jusson bárkinek is kishazánkban fórumot fejlesztenie és fenntartania. Például azt, hogy senki nem idézhet a másiktól. Te követeled, hogy tüntessék el a hsz-t, mert megsértődtél a jános72 nevű felhasználó miatt, akkor mivan ezzel a kommenttel, ami idézi a te törlendő hozzászólásodat névvel? Mivan a google tárolt változataival, mivan, ha valaki lementette a beszélgetést. Ő is bűncselekményt követett el, amiért perelni fogod? Sőt, mivan a minimum havi rendszerességgel mentésre került backupokkal? Elszállt a server, vesztek az adatok, korábbi állapot helyreállítása után, újra ott vannak a hozzászólásaid. Perelsz? Megszabod a rendszergazdának, hogy mikor menthet backupot? És milyen határideje lesz ennek? Vagy azt is deklaráljuk, hogy 24h van rá, és ki ellenőrzi? Kinek lesz ez jó? Pont az ilyen nekem-ehhez-jogom-van, ki-ha-én-nem ember lesz a legjobban felháborodva, ha bevezetjük a keménykedést a fórumokon. Két napnál tovább senki nem lenne tag sehol. Nemes egyszerűséggel ki-ha-én-nem jóembernek nagyon új még ez az internet dolog, meg ez a fórum dolog, és nem tudja hova tenni, hogy mi is az. Nincs ezzel baj, lassan jársz, tovább érsz, de akkor ne rugózzon, hogy kinek, és mihez van joga.

Mondja ki valaki a tutit, hogy mi egy fórum hozzászólás. Ha az lesz az eredmény, amit a postoló állít, miszerint egy szellemi termék, amivel ő gazdálkodik, akkor nem lesz többé fórum, mert senki nem fog ki-ha-én-nem retardáltál leállni veszekedni, csak simán nem lesz lehetőség rá.

Addig meg marad a ki-ha-én-nem-anti-retard EULA.

szanalmas 2011.03.03. 23:37:39

@R9naldo:

Ha te kiírod a neved és a telefonszámod minden kommented végére az a te dolgod. A nick meg nem személyes adat, senkit nem lehet beazonosítani _csak_ a nickneve alapján. Ha valaki összekapcsolhatóvá teszi önként a személyes adataival, az a hülye és haljon meg kategória. Marhaságokat beszélsz, pedig te adatvédelmi felelős vagy. \o/

Dandie (törölt) 2011.03.03. 23:44:21

@R9naldo: ha ez igaz, az rettentő gyalázatos képet fest az adatvédelmi biztosok felkészültségről. Regisztrálok valahová egy accot Dandi néven, majd 3 hónapig nem használom, akkor automatikusan törlik a regemet, ezután valaki más beregel Dandi néven. Most akkor kinek a személyestetoválásrendszáma a Dandi string? Sőt, most megyek és R9nalod néven beregelek egy másik fórumra, akkor hatályon kívül vagyunk? Milyen jogokkal élhet, az én Dandi stringem? Ki igazolja, hogy az hozzám tartozik? Mi van azokkal az accountokkal, amelyek több személyhez köthetőek? Van legalább 3 regem, amit közösen használok barátokkal. Az a string kinek a DNStetoválásrendszáma? Ha bizonyítani akarom, hogy az a string az enyém, akkor ezt hol kezdjem el? Mert csak egy másik stringgel, például e-mail címmel tudom igazolni. De bármikor csinálok egy r9naldo@gmail.com-ot. Ha kérheti a stringem, hogy töröljék a hozzátartozó kiskacsákat, akkor az adatvédelmi hozzánemértők miért biztosak abban, hogy nem egy hacker írja azt? Mi határozza meg a nick name fogalmát? Itt például az e-mail címem a releváns adat, a nick name egy változtatható mellékes dolog, ami megjelenik a kommentem felett. A fake accountokkal mi a helyzet? Ezekre mind várom a választ, mert nagyon mozgatja a fantáziámat, hogy az adatvédelem a nicket hogy védi. De komolyan, kérem hogy töröljék az accountomat, és beregel valaki más két évvel később ugyanezzel a felhasználónévvel, akkor mi történik? Ugyan már...

szanalmas 2011.03.03. 23:46:45

Ja, annyit ehhez még, hogy a blogok, fórumok üzemeltetői, szerkesztői általában normálisan állnak hozzá ha valaki kér valamit, mert úgy gondolja, hogy messzire ment, stb. Simán törölnek ilyen esetben egynéhány dolgot, de azért álljon már meg a menet, nem lehet egy olyan hülyével mit kezdeni aki hónapokig írkálja a kommentek százait aztán meg kitalálja, hogy töröljék. Menjen az olyan a picsába.

Rosszindulatú Vászka 2011.03.03. 23:54:23

Hamár nikkszédelgés: és mi van akkor, ha közéleti vagy médiaszemély nevét használva garázdálkodik valaki a blogokban/fórumokban?

szanalmas 2011.03.03. 23:58:54

Király nicknevem lett mi?!

Iustizmord 2011.03.04. 00:02:44

s mi lenne ha mindannyian +basznánk?

uwaga · http://uwaga.blog.hu 2011.03.04. 00:17:36

Eddig nem merült fel a felvetett kérdés fordítottja. Mi van akkor, ha a blog tulajdonosa töröl kommenteket önkényesen? Neki minden joga megvan bármilyen kommentet törölni? Nemcsak a felhasználási feltételek alapján, hanem jogilag is értem a kérdést. És nem is az egyértelműen sértő kommentekre gondolok, pl. rasszizmus, trágárkodás vagy ilyesmi.

Ezt nem véletlenül kérdezem, olvassátok el a blogomat, ott részletesebben leírtam, itt ez off lenne. Csak röviden: egy ismeretlen, névtelen, azonosíthatatlan, vagyis kissé gyanús társaság egy blogbejegyzésben macskamentő autóra indított gyűjtést. Azért gyanús, mert az állatvédők nem szoktak titkolózni, sőt éppen az eddigi tevékenységük bemutatásával igazolják, hogy jól használják fel az adományokat. Ennél a társaságnál se név, se telefonszám, se beszámoló az eddigi tevékenységről, se weboldal, semmi. A beígért tájékoztatások a társaság tevékenységéről sem történtek meg. Az ezt firtató kommenteket először törölték, később az összes kommentet törölték, a kommentelési lehetőséget megszüntették.

Ha van itt jogász vagy adószakértő, akkor ahhoz van még egy kérdésem. Ha valaki magánemberként gyűjtést indít, mert nem bejegyzett alapítvány vagy szervezet, akkor a gyűjtés számlájára érkező pénzek hogyan adóznak?

Legvégül: Alaposan gondoljátok meg, kinek adakoztok. Sok állatvédő szervezet van, azoknak adjatok pénzt, amelyek már bizonyítottak.

nyos 2011.03.04. 00:48:40

Technikailag nem hiszem, hogy gond lenne, a legtobb helyen adatbazisban vannak a hozzaszolasok, userid alapjan lehet torolni (1 SQL parancs).
Ha hierarchikus a forum - tehat a masik hozzaszolasra is lehet reagalni, es ezt le is kezeli - akkor meg egyszeruen at kell allitani a hsz tartalmat "torolt hozzaszolas" stringre, es kesz. A reakciok, idezetek megmaradnak, a hozzaszolas helye latszik, de a torolt felhasznalo hozzaszolasanak tartalma eltunik (plusz at kell allitani, hogy a torolt hsz-ok a torolt felhasznalo tulajdonarol atkeruljenek egy erre a celra fenntartott "torolt felhasznalo" user tulajdonara).

Kámfor 2011.03.04. 01:34:53

@R9naldo: jujj, tisztára izgatott lettem! nagyon izgalmas amit írsz, tehát a rendszám is személyes adat. vagyis én reggel kimegyek leszedem a rendszámot, mert nem járulok hozzá a személyes adatom közzétételéhez. tehát ha a rendőr emiatt piszkálni akar majd hivatkozom erre és ha emiatt kiröhög, akkor majd hivatkozom rád, hogy r9naldo ezt mondta nekem a zugügyvéd blogban, keressék meg őt, hiszen az r9naldo egy személyes adat ami alapján azonosítható vagy. ok ? :))

ha a rendőr ezek után mégis feljelent egyedi azonosítóval visszaélés vagy ilyesmi miatt, akkor vállalod, hogy képviselsz a bíróságon ? kámfor vagyok, ez a személyes adatom ez alapján már úgyis tudod ki vagyok. :))) köszi!

flea 2011.03.04. 02:11:23

Elnézést, ha már mondták, de számtalan fórumban benne van a regisztrációkor kötelező jelleggel elfogadott felhasználási feltételekben, hogy a felhasználó a hozzászólás küldésével egyben hozzájárul ahhoz, hogy azt a fórum gazdája korlátlanul és díjmentesen közzétehesse. Innentől kezdve az üzemeltetőnek minden joga megvan elhajtani a francba, aki a hozzászólásai törlését kéri. Persze ha ez nincs a feltételekben, akkor érdekes a kérdés, de akkor alapvetően az a probléma, hogy a felhasználási feltételeket bután sikerült megfogalmazni...

2011.03.04. 02:53:19

@Dandie: érdekes a hozzáállásod, minek jogok, Kína forevör.
A felhasználási feltételekbe bele lehet írni bármit, attól nem feltétlen lesz jogszerű.
@Kámfor: persze, leszedheted a rendszámot, csak ne közlekedj.

Hogy a fórumhozzászólások törlésről mit mond a törvény azt nem tudom, ez inkább szerzői jog kérdése gondolom.
_Szerintem_, tudtommal, anonimizálásra köteles a tartalomszolgáltató, ha úgy rendelkezem. Aztán ha már nem köthető hozzám az adat akkor nem személyes adat, így már kezelhető...

hominida 2011.03.04. 03:01:13

"...ez iszonyatosan macerás munka lenne, és a fórum szerkezetét is megbontaná vele, sok egyéb hozzászólás meg értelmetlenné válna."

Érdekes, az Index fórumain ez nem aggaszt egy-két hatalomittas, súlyosan személyiségzavaros moderátort. Az én egyik topikomból is nyom nélkül eltüntetett egy srácot, egy egészen más helyen való problémájuk miatt. Az, hogy így egy csomó valóban érdekes beszélgetés semmisült meg, mert az illető nálam nagyon aktív és agilis, ugyanakkor komoly vitapartner volt, az ilyenkor nem akkora akadály. Ha ő kérte volna ugyanezt, biztosan számos nehézséget soroltak volna neki.

[megmondoember] 2011.03.04. 03:12:09

Az eredeti posztra: a hatályos Szjt szerint az egyetlen amit formailag kérhetsz miután a posztolással átruháztad a hasznosítási jogokat a fórum üzemeltetőire ill. engedélyt adtál nekik a hozzászólásod a nyilvánosságra közvetítéséhez az az, hogy ne a te neved alatt jelenjenek meg a hozzászólások. Maguk a hozzászólások szövegének törlésére azonban soha, semmilyen körülmények között nem kötelezheted a fórum üzemeltetőjét.

hominida 2011.03.04. 03:26:54

@uwaga: Nekem is van egy hasonló történetem. Bő két éve néhány emancipált liba olyan nőknek írt egy blogot, akiket megerőszakoltak. A poszt lényege az volt, hogy ha a pszichológus csak megkérdezni is meri, hogy a nő miért ment oda, ahova, akkor a nő máris meneküljön a hímsoviniszta, érzéketlen, őt megbélyegző pszichológus karmaiból, amíg még tud. Én egy hosszú kommentben próbáltam ezt ellensúlyozni, az egyik kommentelő történetéhez csatlakozva azzal, hogy ne essen az egyoldalúság hibájába, a saját érdekében is gondolkozzanak el a pszichológussal azon, hogy van-e valami, amit máskor másképp kellene tennie, hogy ne szaladjon bele óvatlanul veszélyes helyzetekbe. A három "bloggazda" egyike pszichológusnak nevezte magát, a kommentelőket pedig pácienseinek (!!), de többszöri kérdésemre sem volt hajlandó elárulni bármit is a képesítéséről, minősítéséről, gyakorlatáról. A spinéről nem sokkal később kiderült, hogy tényleg van pszichológus képesítése, de attól még egyrészt durva szakmai hibákat követett el, másrészt pedig egyszerűbb lett volna válaszolni kérdéseimre, és megalapozta volna a későbbi kommentelők bizalmát. A tanácsát, tehát hogy a nő sosem lehet hibáztatható, részben sem, ő csakis áldozat, elmondtam egy gyakorlott pszichológus nőnek, aki erre azt mondta, hogy Jézusom, ezek nem normálisak. Neki is az volt a baja, mint nekem is, vagyis hogy ezzel a bigott butasággal emberek testi-lelki épségét kockáztatják veszélyes mértékig.

A blogban folytatott vita a "szakember" és két felhatalmazott híve részéről azt a módszert követte, hogy az összes kommentemet törölték. Azokat, amelyekben én csak annyit mondtam a nőknek, hogy vigyázzanak, nem mindig mérhetik fel jól a helyzetet, és ha valaki megtámadta, megerőszakolta a szerencsétlent, akkor legalább óvatosabb legyen a jövőben. Veszélyes duma, mi? A pszichológus megsemmisítette az intelmet, és a hozzá intézett kérdéseket is, kivétel nélkül. Most az áll ott, amit ő gondol. És aki odatéved, egy pszichológustól kap egy veszélyes szemléletre való bíztatást.

Aztán abbahagytam velük a hadakozást, de nem biztos hogy jól tettem. De ez egy példa, amikor a törlés lehetősége önmagában is eszköz a károkozásra, ez esetben szakértőként feltűnő ember hirdethet háborítatlanul életveszélyes elméleteket. Erre vajon hogyan terjeszthető ki a büntetőjogi felelősség kötelme?

Rosszindulatú Vászka 2011.03.04. 06:32:48

@RosszinduIatú Vászka: ez azért mókás többek között, mert egy nagy csomó név le van tiltva az indapass-ban (cölöpök, miegymás). Többnyire azok a nevek, akiknek ismertebb tuilajdonosai már hirigeltek az indeksszel :)

2011.03.04. 06:51:34

@Dandie: szerintem válasszuk már el az adatok kezelését (backuphatod és a többiek) a nyilvánosság felé történő közvetítéssel (az adott oldalon történő megjelenés és mindenki számára történő közzététel). gyanítom ez azért két erősen különböző dolog.
ha szerzőként van joga egy hozzászóláshoz (mert tényleg nevezhető publicisztikának), akkor amit
@flea ír "a felhasználó a hozzászólás küldésével egyben hozzájárul ahhoz, hogy azt a fórum gazdája korlátlanul és díjmentesen közzétehesse."
akkor joga van alapos indokkal ezt visszavonni. hogy mit jelent az alapos indok, vagy a visszavonás az elektronikus világban? hátööö. itt kerülhet a képbe az újságcikkben megjelenő levél, mint olyan. a postból kikerülő idézetek (akár azok, amelyek teljességgel tartalmazzák azt) megjelentek már valahol, ergo azokat továbbfelhasználás után bántani nem igazán lehet már, mert nem a fórum üzemeltetője, hanem már egy másik postoló tette közzé, engedéllyel. ezt az engedélyt így azt a teljesen másik postot visszavonni nem lehet.
viszont más kérdés lehet a magányos postnak a weboldal általi közzététele.
de ez tényleg csak és kizárólag hipotetikus.
egy biztos, kicsinyes rosszindulatú, hozzá nem értő moderáció adott esetben szülhet érthető és jogos kicsinyes rosszindulatot, h a mérleg nyelve helyrebillenjék.

Rosszindulatú Vászka 2011.03.04. 06:59:33

Alapvetően a nyilvánosság és a nagy nyilvánosság fogalmak jogi definícióját is újra kellene gondolni. Pl. egy blogban történt becsületsértésre ráutaló magatartás tényállás megvalósulása látszata hány olvasótól számít nyilvánosnak? Sztem erre a hun jogrendszer itélkezői nincsenek felkészülve.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.04. 07:08:06

@King Size Lobster: igen. Érdemes beleolvasni a hozzászólásaikba - különösen a moderátori topikokban. Ugyan, nagyjából évek óta leszarom a fórumukat, de néha még beleolvasok és a bicskám nyiladozik, valahányszor megszólal valamelyikük...
(de a dologhoz hozzátartozik, hogy ez kb. három-négy "ember" kismillió nicken, a legtöbb moderátor nem ennyire elmebeteg)

Rosszindulatú Vászka 2011.03.04. 07:21:42

@Atomot az indexre!: illetve fordítva is igaz, a moderátor nikkek meg több júzer egy nikken. Ez a házmester tempó szinte általános a blogszférában.

Gempacsöki boborján 2011.03.04. 07:21:44

@Iustizmord: Végre egy értelmes hozzászólás.A kétmondatos beírás véletlen sem mű.Továbbá egy fórum olyan mint egy könyv,melyből ha kitépjük a lapokat semmi értelme nem lesz a többi oldalnak,továbbá melyik programozónak van arra ideje,hogy egy debil gyökér besértődött fórumozó több ezer hozzászólását törölgesse napokon keresztül.Vicces lenne.

Gempacsöki boborján 2011.03.04. 07:25:35

@Rosszindulatú Vászka: Rosszindulatú Vászkát nagy nyilvánosság előtt becsmérelte Atomot az indexre! fórumozó,mely sértésből neki hatalmas erkölcsi és anyagi kára származott.....ezt adnád elő a bíróságon?Biztos k jót röhögne a bíró is.)

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.04. 07:45:16

@Rosszindulatú Vászka: 1/2-reértesz! Én kifejezetten index anyátok ( :D ) fórumának néhány moderátoráról beszéltem.
Az egy külön téma és erősen offtopic, hogy nekem nagyon bassza a csőrömet, ami a magyar fórumokon moderáció címén folyik.

Többfelé is látni azt a finoman szólva álszent(*) megoldást, hogy a moderátorok nem közös nicket használnak, de általában ugyanúgy nem tudod azonosítani az egyébként használt nevével. Más téma, hogy egyébként normális emberekből is rettentő nagy paraszt válhat, ha hosszabb időn át többlet jogokat kap egy nagy forgalmú fórumon...

* - van ahol adminisztratív oka van (később vissza tudják keresni, hogy melyik moderátor, mit művelt), de kisebb fórumokon előfordult már, hogy csak azért lett moderator1,2,3, hogy a felhasználók ne pofázzanak az anonim moderáció miatt. :D

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.04. 07:52:26

@Gempacsöki boborján: nem lenne. Az. Volt már rá példa. Nem is egy. Hogy milyen eredménnyel, azt nem tudom. Ettől függetlenül, nevetségesnek tartom a dolgot.
Más téma, amikor IRL dolgokhoz kapcsolódó témákat szednek elő, a nick egyértelműen köthető valós személyhez és annak valódi kárt okoz valaki...
Ezeket a "becsületsértés" dolgokat virtuális világtól függetlenül nevetségesnek tartom. (nem keverendő a rágalmazással, ami más kategória szerintem)

DreamerX 2011.03.04. 07:52:54

Ezt már én több éve feszegetem.
Egy fórummotort, meg egyebet felrakni egy internetes tárhelyre max. két óra, és akkor már lassú voltam. Az üzemeltetés annyi, amennyi időt beleölsz. Többet-kevesebbet.
Ettől megvannak a technikai feltételek, de az csak egy üres váz. A fórum igazán értékes azoktól lesz, akik oda írnak. Ők töltik meg élettel, és a többiek azért mennek oda, hogy elolvassák az írásokat, nem pedig azért, hogy a fórummotort csodálják (amit legtöbbször nem is az üzemeltetők írtak).
Szóval beleadott érték szempontjából a fórumozók igen jelentékeny tagjai egy-egy fórumnak.
Ha valaki egyszerűen csak elveszti az érdeklődését, akkor nem lép be többet, és kész. A hsz-ei ott maradnak.
Ha már a törlést kéri, akkor az azt jelenti, hogy igen komoly összetűzésbe került az üzemeletetőkkel.
Nem hinném, hogy ez az első eset erre. Csak általában úgy végződik, hogy maguk az üzemeltetők tüntetik el a fórumozót tokkal, vonóval, és hsz-eivel egyetemben, bannolják, stb.
Nem egy ilyet láttam már, technikailag megoldható, mert néha (vagy inkább sokszor) pár perc alatt meg is történik. :) Persze fóruma válogatja.
De hogy erre kötelezni lehetne egy üzemeltetőt, amikor nála az összes vezérlési lehetőség ...
Jogilag én megalapozottnak tartanám a kérést, de ettől még nem lesz így.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.04. 07:54:15

@Rosszindulatú Vászka: és hogy számolod az olvasókat? A valódi látogatók számát nem lehet mérni, csak a letöltések számát, ami semmit sem jelent...

DreamerX 2011.03.04. 07:56:13

@Gempacsöki boborján:
Tudod, ez informatika. Minden hsz-hez az adatbázisban ott van, hogy ki írta lerögzítve, mivel másként hogyan is jelenne meg. Szóval csak egyetlen vánnyadt rutint kell írni, vagy egy SQL keresést lefuttatni, és az eredményén törlést végrehajtani, vagy egyéb egyszerű művelet, amit egy értő üzemeltető megold max. fél óra alatt, sőt, rengeteg olyan fórummotor van, ami erre eleve fel van készítve, és csak egyetlen gombnyomás az egész.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.04. 07:57:15

@DreamerX: nem feltétlenül az üzemeltetőkkel.
Konkrét példa: az index fórumának üzemeltetőiről szvsz nagyon kevesen tudnak. Ott, ha valakivel gondja van az embernek, az max. a fórum néhány admin jogú felhasználója.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.04. 08:00:49

@DreamerX: kis fórumokon, hozzáértő üzemeltetőkkel még működhet is. De tudok olyan fórumról, amit olyanok raktak össze, akik mit sem értenek az egészhez. Kerestek egy tárhelyet, felrakták a phpBB-t, kicsit átszabták a megjelenését, aztán hajrá! SQL-hez nem értenek, de ha értenének, az önmagában kevés, mivel a phpBB belső struktúráit is ismerni kellene ahhoz, hogy ne okozzanak sérülést az adatbázis szerkezetében.

DreamerX 2011.03.04. 08:00:53

@Atomot az indexre!:
Most ez ebbőla szempontból majdnem mindegy. A vezérlés lehetősége nem annál van, aki ezt kéri. Innentől tök mindegy, hogy kinél van a szemben álló oldalon.
Ha fórumra belépsz, elvileg vannak jogaid, de csak addig, amíg azt a vezetőség neked valóban biztosítja is, nem csak megígéri.
Van olyan, azt hiszem törvényben is, hogy ha egy ingyenes, nyilvános felhasználású dologra regelsz be, elvileg minden usernek azonos jogokat kell biztosítani, és nem lehet másként bánni velük, nincs diszkrimináció, stb.
Aztán ez se így van.

DreamerX 2011.03.04. 08:02:06

@Atomot az indexre!:
Igen, én is tudom, hogy nagy a sötétség egyes helyeken, de osztják az észt. :)

Rosszindulatú Vászka 2011.03.04. 08:06:10

@Atomot az indexre!: ez is mókás, mert még a látogatók száma sem biztos, hogy valós adat, életszerűnek tűnik, hogy egy júzer több IP-ről, sőt több gépről észoszt (munkahely, otthon, kolesz, netcafé stb.), nembeszélve a több reggel garázdálékodókról.

@Gempacsöki boborján: félreértesz. Arra gondolok, hogy, ha mindjuk szamárszexzsírpetit becsületében sértem meg, avagy tettleg való bántalmazására buzdítok az honnan számít kriminalizálhatónak? Ugye el kell választani a köz- és intimszférát. Ezt a blogokra hogy lehet ráhúzni?Ha otthon buzdítók pár sörtől megokosodva a fennálló rendszer megdöntésére, azb magánügy. Ha a monnyole téren teszem ezt, már közügy, még akkor is, ha csak pár hasonszőrű ittas barom hallgatja. Kissé ködös ez nekem.

R9naldo 2011.03.04. 09:06:18

Sziasztok. Látom, hogy a tegnapi hozzászólásomat (melyben írtam hogy fórumos nick is lehet személyes adat ha azáltal egy személy azonosítható) egy páron - a troll szabályok maximális betartásával - lehülyézték és egy kiegészítették egy jó pár sületlenséggel.

Nos, remélhetőleg az adatvédelmi biztos állsáfoglalása megfelel...

ppos.hu/jogszabalyok_linkek/Adatvedelmi_biztos_beszamoloja_2006.pdf
90. oldal 3. sor alulról: "A nicknév személyes adat, ha a mögötte rejtõzõ természetes személy azonosított vagy azonosítható."
Az ajánlás utolsó mondata pedig: "A személyes adatokat – így a nicket is – a fórum üzemeltetõje az Avtv. alapján törölni
köteles. (1156/A/2006, 1175/A/2006)"

Amúgy az egész állásfoglalás arról szól, hogy valaki a hozzászólásait akarja töröltetni. Azok akik nem csak trollkodni járnak ide és érdekli őket a dolog, akár el is olvashatják.

űáélkjh (törölt) 2011.03.04. 09:10:38

Érdekes lenne, ha nem lenne joga kérni a hozzászólásainak a törlését. Még a "nagy testvérnek" kikiáltott google-nál is van. Pl. akik a google-nál ismerik a csoportszolgáltatást, vannak telejsen nyílt, illetve zárt, meghívással működő csoportok is. A tagoknak jogukban áll hozzászólásaiknak a törlésére-, és ezzzel a csoport-fórum létrehozójának főleg tisztában kell lennie, mikor létrehozza a csoportját!
A csoport működésével kapcsolatos feltételek között ez is benne van, tehát ha valaki indít egy csoportot, akkor tudnia kell(ene), hogy nem tagadhatja meg, ha valaki később kéri a hozzászólásainak/üzeneteinek a törlését.

A blog-.hu-n a hsz törlési jog nem lenne meg a kommentelőknek? Avagy akik amikor létrehoznak egy fórumot, blogot, nekik nincs valahol egy apróbetűs rész, hogy kötelesek törölni, ha kérik?

Tudom, hogy ez macerás lenne, és szomorú ilyenkor az ember szíve, megbomlik a beszélgetésláncolat...stb.-nekem google csoportom van, de ha kérnék, nincs mese, törölnöm kell...Az is jogában áll, hogy csak bizonyos írásainak a törlését kéri, de az is, hogy benyögi, hogy kerüljön törlésre az összes...

Nagyon furcsállnám, ha blog.hu-nál nem kellene törölni, ha még a "nagytestvérnél" is meg kell tenni...

Ha a google-nél a csoport tulajdonosa a hozzászóló kérése ellenére nem teszi meg, akkor az "felnyomhatja" a google-nál, és nem a hozászóló, hanem a csoport-fórum indítójának a fejére fognak koppintani...

R9naldo 2011.03.04. 09:12:52

@Kámfor:
válasz:
amikor igényelted azt a rendszámot akkor nem írtál alá semmit ugye?

nem csak adatvédelmi törvény van, hanem léteznek egyéb jogszabályok is... például melyek szabályozzák, hogy a rendőrnek (igazoltatás céljából) kötelező megmutatnod a személyes adataidat... ezek is mind rögzítve vannak...

ha nem csak trollkodással töltenéd az idődet akkor utánanéztél volna az avtv-nek és nem csak úgy simán böfögnéd fel a hülyeségeidet..

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.04. 09:19:10

@avman: vice versa, nem vica versa

@R9naldo: jól sejtem-e, hogy egy állásfoglalás nem kötelező erejű jogszabály? Vagy hogy van ez?

R9naldo 2011.03.04. 09:32:02

vészmadár: abszolút jó a meglátásod... viszont véleményem szerint az adatvédelmi biztos véleménye/ajánlása (amit a bíróság több esetben ki is kér) eléggé mérvadó lehet... ugyanúgy mint pölö az itélkezési gyakorlat... nem hinném hogy a bíróságok érdeke - csupán azért hogy ellent mondjanak az adatvédelmi biztosnak - joghézagot teremteni... az adatvédelmi biztosnak ez a feladata, ezért fizetik, ilyen témákban mérvadónak számít a véleménye...de attól amit állítasz az igaz: nem kötelező erejű

R9naldo 2011.03.04. 09:46:24

@vészmadár (pica pica): továbbá az adatvédelmi biztosnak bírságolási joga nincsen, de joga van például töröltetni az adott adatbázist ... ami azért egy forum/blog esetében eléggé meghatározó lehet...

Heritage 2011.03.04. 09:49:11

@zRg: Köszönöm a válaszod, valóban nem vagyok tisztában a technikai háttérrel, de szerintem mint igény nem annyira lenne túlzó.

Dandie (törölt) 2011.03.04. 10:52:05

@randomgenerator: szerintem éppen az lenne Kína, ha mindenki beleszólna abba, hogy egy fórum/blog hozzászólásai eltünhessenek, mert hisztis napja van a usernek. De nyertetek, legyen a user dbo, aztán csináljon magának lapot, ahol törli a saját hozzászólását. Remélem valóban törvénybe is iktatják ezt, mármint minden ködösítés nélkül. Az maj jó világ lesz, nem ilyen kína.

2011.03.04. 11:02:14

@Dandie: ez nem verekedés, nem kell nyerni vagy veszíteni.
1) személyes adat - ezzel kapcsolatosan már van törvény. Az adataim akkor kezelhetik, ha beleegyezem, kérésemre törölni vagy anonimizálni kell. Nem vagyok ügyvéd, de így tudom. az anonimizálás azt jelenti, minden kapcsolatot megszüntetnek, vagyis nem lehet megtudni többé (rendszergazda sem, adatbázisból), hogy azt én írtam. Tartalomban is lehetnek ilyen kapcsolatok. A usernév/profil, IP címek részt automatán lehet anonimizálni, a tartalom rész macerás lehet, de szerintem jogos ez a szabály. Ha beleegyeztem az adatkezelésbe az nem azt jelenti, hogy örökre lemondtam minden jogomról. A beleegyezés addig érvényes, amíg vissza nem vonom.
2) szellemi termék tulajdonjoga - ezzel kapcsolatban nem vagyok tisztában.

Egy céget számon lehet kérni ezekről a dolgokról, egy fórumot nem tudom, legalábbis peren kívül van-e lehetőség rá.

Dandie (törölt) 2011.03.04. 11:15:11

@randomgenerator: Persze nem is úgy értem. Ahogy írtad, úgy én sem vagyok ügyvéd, pláne nem erre szakosodott. Rendszerüzemeltetés szempontjából ez egy rémálom, és mint felhasználó is taszít ez a hozzáállás a neten. Még most sem hiszem el r9naldo - igen, a link ellenére sem - hogy a nickname a kocsim rendszáma, a pc-m IP címe, az én nevem, vagy a szem.ig. számommal vetekedne, vagy bármilyen súlya lenne. Ha így lenne, akkor értelmezhetetlen törvények léteznének, ami nagyon szomorú lenne. Fentebb 5-10 kérdésem is szerepel, amire szerintem nem ad választ sem a doksi, sem r9naldo, sem senki, mert nem megválaszolható, olyan előfeltételek kellene teremteni ahhoz, hogy ez így működjön, ami homlokegyenest az internet alappillérével szembemegy.

Sumam summarum: ügyvéd nem vagyok, ezért nincs különösebb súlya, de úgy gondolom, hogy se r9naldonak nincs igaza nicknamel, sem a postolónak a kommentekkel. Fentebb igyekeztem is érvelni serényen, ahogy más is contra. Még a szubjektív vélemények is eltérnek, nem hogy azon álláspontok, hogy a jog mit mondd ki. Hát ezért mondtam, hogy passz, feladtam. Ha a 2^n páratlan, akkor legyen páratlan.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.03.04. 11:22:53

Viszont, randomgenerátor, olvasni nem szoktál.

Ugyanis nem az a kérdés, hogy neked jogaid fűződnek a kommentedhez. Fűződnek hozzá jogaid, rendben van.

És nem is az, hogy te az nyilvánosságra hozási engedélyt amit korábban megadtál (a komment küldése gomb megnyomásával), visszavonhatod-e. Ha úgy gondolod visszavonhatod.

Hanem az a kérdés, hogy ha te visszavonod a korábban megadott publikálási engedélyt, akkor mit kell tennie a szolgáltatónak. Bizonyos dolgokat technikailag egyszerűen nem lehet törölni. Mármint ésszerű ráfordítással nem lehet törölni, nyilván mindent lehet ha szétbombázod az internetet.

Erre vonatkozóan az üzletszabályzat ad eligazítást. Benne van, hogy technikailag nincs lehetőség teljeskörű törlésre. Vagyis ha vissza vonod a korábban megadott engedélyt, akkor amit tudnak törölnek (legjobb szándék szerint) amit nem tudnak az marad.

Te az üzletszabályzatot, és benne ezt is elfogadod és tudomásul veszed amikor használod a blog.hu-t.

2011.03.04. 11:40:56

@Dandie:

Hát jó, akkor részletesebb leszek. :)

A "hú, akkor a user legyen dba???!!!oneoneeleven" hozzáállást sem értem.
Nem, a usernek nincs köze más adatbázisához. De a saját adataihoz van, amit te tárolsz. Rendes fórumon az ember bármikor szerkesztheti a hozzászólásait - ezzel megvan az a lehetősége, hogy - ha türelme van rá - szerkesztgessen ki mindent amit írt. Láttam magyar fórumot ahol ez nem így van, külföldit még nem.

A személyes adatokkal kapcsolatban, egyszerű - ami személyhez köthető, az személyes adat. A nick személyhez köthető, egy személyes azonosító, a sajátod. Mint az email cím is. Ezért kutya kötelessége az üzemeltetőnek kérésre megszüntetni ezt az állapotot - vagy törli a usert minden adatával együtt, vagy anonimizálja. Exuser 1, exuser 2 stb. Anonimizálás azt jelenti, nem csak megjelenítésnél, hanem az adatbázisban átír nick, név, cím, telefonszám, stb-t. Pl. a nemet vagy várost nem kell, mert az nagyon általános és nem személyhez köthető. Weboldal címét, messenger id-ját igen. Mindent amiből valószínűsíthető, hogy azonosítani lehet az embert.
Ha a user nem kéri akkor is törölt regisztráció után adott időtartam elteltével automatikusan anonimizálni lehet legalább a regisztrációs adatait. A scriptet csak egyszer kell megírni... pl. cégek esetében ez kötelező jellegű. Ha a szerződés megszűnik, akkor az adatkezelési jogod is megszűnik - jogszabályban meghatározott idő után köteles vagy anonimizálni az adatokat.

Azt a részét nem értem egészen, miért fura neked, hogy a user a SAJÁT adatai, tartalma kezelésében dönthet, hogy mi történjen vele. A regisztrációs adata az ő személyes adata, a hozzászólásai pedig az ő hozzájárulása.

A backupokról - ésszerű megoldás kell arra is. Pl miért tárolnád az idők végezetéig a backupokat? Ha rotateled mondjuk havonta, akkor nem tartasz meg személyes adatot "pluszba" max 1 hónapig. Egy fórumon azt gondolnám, minimum heti backup van, olyan gond meg nehezen elképzelhető, amit 1 hónapon belül senki nem venne észre. Azt senki nem várja el, hogy azonnal törölj minden backupról mindent, mert műszakilag esetleg nehezen kivitelezhető, de lehet ésszerű megoldást ajánlani. Ha nem akarsz dolgozni vele, vagy van valami rejtett indokod, hogy miért tartsd meg mégis az adatokat, akkor nyilván nem leszel érdekelt a megoldás megkeresésében inkább arra keresel ürügyet, hogy miért ne tedd meg.

Az EULA nem azért van, hogy az emberek jogait felülírja. Ez minden más szerződéssel így van. Amiért bedrogoznak és aláiratják velem, hogy rabszolga leszek, attól az nem lesz érvényes szerződés. Mert a jogszabályok a magasabb prioritásúak - felülírják.

Ha más regisztrálja be a - törölt - nicked egy idő után, akkor az már nem a te személyes adatod lesz. A telefonszámokat is újrahasznosítják azzal mégis gondolom egyetértesz, amíg a tied, addig a te személyes adatod. Hát ez is ugyanilyen.

Remélem pár dologra sikerült válaszolni. Mégegyszer - a hozzászólások tartalma nem esik feltétlenül a személyes adat körébe, illetve bizonyos részei eshetnek csak, így arra - általában - valószínűleg más szabály vonatkozik, amit kevésbé ismerek.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.03.04. 12:19:09

A komoly logikai levezetésből hiányzik egy láncszem.

HA - valamilyen módon, akár úgy hogy a jogosult szól, akár más módon - a szolgáltató észleli, hogy a megjelenített tartalom jogsértő, ABBÓL KÖVETKEZIK-e, hogy köteles törölni?

(olvasni jó)

Dandie (törölt) 2011.03.04. 12:29:15

@randomgenerator:
- A "hú, akkor a user legyen dba???!!!oneoneeleven" hozzáállást sem értem.
* DBO, és a stílus nagyon nem tetszetős, szerintem nem így írtam, se neked, se másnak.

-De a saját adataihoz van, amit te tárolsz
* Látod, a kérdés az, hogy a kommentet ő birtokolja vagy az üzemeltető. Ne posztuláld, hogy ez így van, és vonj le következtetéseket, pont az a kérdés, hogy kié a komment.

-Láttam magyar fórumot ahol ez nem így van, külföldit még nem.
*Minden téma klasszikusa: bezzegország; nem értem, pont az interneten miben vagyunk annyira elmaradva jelenleg, de rendben, nem vagyok akkora szaki mint te, meghajlok előtted. Bezzegben bezzeg nemistudom mivan. Gondolom DKZ hozzáférés biztosan!

-egyszerű - ami személyhez köthető, az személyes adat (nickname)
* Pont ebben kételkedem, fentebbi kérdéseimre válaszolj már, mert látom, ez olyan mint a faék, csak én fejembe nem fér bele. Magyarázd el leereszkedő stílusodban kérlek, ne posztulálj, mondd, miért lenne nickname ilyen? Egyébként bezzegországban is újraregelhetek egy accot. Nem az volt, hogy ott nem lehet? És ki felügyeli ezt? Akkor miért lehet a honlapok 99%-ban újraregelni (bezzegországban is).

-Anonimizálás azt jelenti, nem csak megjelenítésnél, hanem az adatbázisban átír nick, név, cím, telefonszám, stb-t. Pl. a nemet vagy várost nem kell, mert az nagyon általános és nem személyhez köthető.
* ezt nem is értem, nagyon ködös, ki dönti el mit kell átírni, ki írja át, mire írja át, egyáltalában miért írja át?

-A scriptet csak egyszer kell megírni...
* áhhá, értem, taníts még!

-Ha a szerződés megszűnik, akkor az adatkezelési jogod is megszűnik - jogszabályban meghatározott idő után köteles vagy anonimizálni az adatokat.
* Biztos vagy benne, hogy a RoleManager táblát így túl kell spirázni? Hogy jön ez ide? Egy szerződéses alkalmazott, hogy kerül a témába?

- Azt a részét nem értem egészen, miért fura neked, hogy a user a SAJÁT adatai, tartalma kezelésében dönthet, hogy mi történjen vele.
* Olyan ez mint a teljes indukció, úgyhogy jön az n+1. alkalom és leírom újra: Te már posztulálod azt, hogy kinek és mi a személyes adata. Pl a város nem, de a ház szám igen, kivétel ha páros, de ha piros téglás kerítés van, akkor a neme is. Nem az a kérdés, hogy személyes adataival ki mit kezd, hanem, hogy mi a személyes adat. A kommentje az?

- a backupos rész pedig már annyi sületlenséget tartalmaz, hogy hagyom a fenébe, úgy van igazad, ahogy leírta.

- A többi úgyszintén ugyanazon rugózik. Kijelented, hogy mi a személyes adat, és azzal hogy kell bánni, és sánta párhuzamokat vonsz, egy telefonszámmal, amiről szerződés készül, amit aláírással igazolsz, amihez felmutattad személyidet, amiért havonta fizetsz. Miért nem mondtad egyből, hogy a használt autó is eladható újra? Eladható, persze, de hogy jön ez ide?

Nem az a kérdés, hogyha tudott, hogy ez személyes adat, akkor hogy kell kezelni. Ha ez beigazolódik - bezzegországban nem az, mielőtt még... - akkor mindenki tudja, hogy kell kezelni. Az a kérdés, hogy tényleg az-e?

és így utólag: elnézést, hogy felvettem a stílust, nem vagyok Buddha alkat, de esküszöm próbálkozom. Tényleg, sorry.

R9naldo 2011.03.04. 12:50:51

@Dandie: "Még most sem hiszem el r9naldo - igen, a link ellenére sem - hogy a nickname a kocsim rendszáma, a pc-m IP címe, az én nevem, vagy a szem.ig. számommal vetekedne, vagy bármilyen súlya lenne."

Felőlem ne hidd el...:) attől még létezik...

Itt egy másik adatvédelmi biztos állásfoglalás: "Egy panaszos azzal kapcsolatban kérte az adatvédelmi biztos tájékoztatását,
hogy az interneten használatos különféle azonosítók személyes
adatnak minõsülnek-e. A személyes adat fogalmi eleme, hogy
kapcsolatba hozható legyen az érintettel. Bizonyos adatok esetében ez
a kapcsolat ideiglenesen megszûnik a személy és az adat között, hiszen
például a nicknév esetén pont a személyazonosság elrejtése a cél.
Azonban szükség esetén, és ha törvény erre felhatalmazást ad, helyreállítható
a kapcsolat az adat és az érintett között. Az elektronikus levélcím,
a telefonszám, az msn, az icq és a skype azonosító személyes
adat,mert egy természetes személlyel összefüggésbe hozható adatok.
A felhasználó az internetes társadalomban ezekkel az azonosítókkal
vesz részt, ahogy az „off-line” életben a polgári nevével vagy fizikai elérhetõségével.
(1422/K/2006)"

Link: ppos.hu/jogszabalyok_linkek/Adatvedelmi_biztos_beszamoloja_2006.pdf (Adatvédelmi biztos beszámolója 2006)

További itt az európai únió biztosának az állásfoglalása arról, hogy egy IP szám is személyes adatnak minősül:

www.hwsw.hu/hirek/35154/europai_unio_adatvedelem_ip-cim_adatvedelmi_biztos_google_microsoft.html

Szerintem nekik sem higyjél...:)

Amúgy az egész adatvédelem gumiszabály, lehet így is meg úgy is értelmezni...de ezek az állásfoglalások eléggé beszédesek és mutatják az irányt.

Dandie (törölt) 2011.03.04. 13:07:18

@R9naldo: Értem már! Az adathozzánemértők nem érzik a differenciát egy MS LiveID és a kisvállalkozó honlapjának a gagyi Membership táblájában található UserName között (még csak nem is UserID, hogy igazad legyen).

A LiveID kicsit komolyabb dolog. Szó nem volt róla. Miképpen a telefonszámról sem. Sőt a benzin árához sem.

Hogyasszondja: "telefonszám, az msn, az icq és a skype azonosító személyes".
Ezek hogy kerültek ide? Arról nem is beszélve, hogy UserID != UserName; márpedig a nickname az string/nvarchar akármi, az a UserName. De ez a kisebb baj, legalább nem a regisztrálás dátumával keverik az adatbiztosak. De mégegyszer a címet: Fórum. Nem LiveID, nem SkypeID, nem T-Online sárgacsekk.

A végén Isten bizony kifog derülni, hogy alapvetően mind ahányan vagyunk egyetértünk az alapelvekben, és ugyan az lenne a célunk, csak explicit kéne deklarálni, hogy miről is próbálunk eszmecserét folytatni.

Én az ingyenes, nem üzletszerű fórumokról beszélek, amit magánszemélyek használnak, vagy egy blog comment faláról (lásd ez itt, amin vagyunk, vagy amiről a posztoló ír). Nem multinacionális nagyvállalatok mindenben érintett ügyfélazonosító rendszeréről. Még jó, hogy egy LiveID egy komoly dolog. LiveID-val veszem igénybe az MSDN szolgáltatásait, és fizetek ki sok százezreket fejlesztői környezetért, softwarekért.

Szal, mit is értenek az adatbiztosok NickName alatt? Te az vagy, gondolom volt egy ilyen tétel a vizsgán, mi a válasz? Gondolom - lévén jogról van szó - egy nagyon pontos definíció áll rendelkezésünkre, amiből kiindulhatunk.

Szétszabdalt 2011.03.04. 13:34:36

"Alapvetően egyébként az volt az üzemeltető szívfájdalma, hogy ez iszonyatosan macerás munka lenne, és a fórum szerkezetét is megbontaná vele, sok egyéb hozzászólás meg értelmetlenné válna."

Index moderátorok, a nagy varázslók.
Ha nekik dolgozni kell, de nincs motiváció, akkor előjönnek ezek az érvek, ha szopatni kell valakit, akkor meg keményen ott vannak ám.
Képesek akár kétpercenként törölni hozzászólásokat, ha nagyon akarják, figyelik keményen, tapasztaltam már...

A legdurvább szerintem amúgy nem az, hogy a moderátorok sértett kispályás frusztrált miniführerek, akiknek az életben semmi lehetőségük nincs keménykedni, megteszik a neten, hanem az, hogy pl az egészségügyi fórumtopicokban moderálók megtűrnek - perverzióból, hanyagságból, vagy leginkább anyagi érdekből (én ezt sejtem, mert van rá okom) megengedik, hogy emberek mások egészségét veszélyeztessék, tanácsokat osztogassanak úgy, hogy közben nem is valódi orvosok és nem jó tanácsokat adnak és persze közben fölhívják a figyelmet, hogy nem vállalják a felelősséget senkiért, semmiért.

Tehát, vannak a haverok, akiknek lehet reklámozni, akiknek lehet mindent, meg vannak, azok, akiknek a hozzászólását vagy mondjuk ajánlott, kiírt, rekámozott oldalát azonnal törlik. De tényleg azonnal, 2-3 percen belül.

Kemény biznisz ez... :(

2011.03.04. 14:50:03

@Dandie: "Szal, mit is értenek az adatbiztosok NickName alatt? Te az vagy, gondolom volt egy ilyen tétel a vizsgán, mi a válasz? Gondolom - lévén jogról van szó - egy nagyon pontos definíció áll rendelkezésünkre, amiből kiindulhatunk. "
leírták. ami alapján beazonosítható vagy/lehetsz. mivel minden nickname-hez tartozik egy személy, akinek az ip címét a jelenlegi joggyakorlat alapján könnyen be lehet azonosítani, és ezen keresztül személyét is (már maga az ip cím személyes adat),
rengetegen regelnek csúfnévvel, monogrammal, becenévvel, de akár a saját nevükkel is.
egy nickname alapján beazonosítható lehetsz. alkalmas arra, h meghatározzák vele ki vagy? igen. na ezért lesz személyes adat.
és most ne gyere nekem egy oroszországi proxyval, vagy egy tor kilépőponttal.
mert olyanokról van szó, aki előbújik a nickneve mögül. mert a töröltetéshez elő kell.

Szűcslaci 2011.03.04. 19:21:05

És egyúttal kötelezni kell az összes - nem csak a fórumban regisztrált felhasználót - humanoidot, aki valaha olvasta, vagy olvashatta a nevezett hozzászólásokat, azokat megjegyezhette, lemásolhatta - hogy sürgősen felejtse el. Óvodás tempó. Nincs visszaszívás, csak szívás.

2011.03.04. 21:11:18

@Dandie:
- az adatbázis hozzáférés eleve kötekedés volt, te írtad, nyilván nem kell hozzáférést adj a usernek, nem ő az üzemeltető.
- írtam, hogy a kommentről nem tudom, hogy személyes adat-e. Inkább azt mondom, tartalmazhat személyes adatot.
- azt, hogy ne lehet szerkeszteni a hozzászólásokat ugyancsak te említetted. Én meg azt, hogy tényleg láttam ilyet, de szerintem erősen ritka lehet, és itthoni fórumon láttam. Nem értem mi a gond?
- a nickname az (lehet), hisz én regisztrálok és írkálok alatta évekig... az is egy név, mint a Kis Pista, csak én választom, nincs formalizálva. Te is láttál Internetet, nem egyszer fordul elő, hogy az ún. anonim nicknév tulajdonosának azonosságát felfedik. Ha beregisztrálok egy kamu nevet, nem írok semmit és 2 nap után többé soha nem lépek be az adott weboldalra, akkor nyilván nem lesz a személyemhez köthető. Az újraregelés relevanciáját nem látom.
- mi ködös? ha az illető távozik a fórumról, a személyes adatait írod át olyan formára, hogy többé ne lehessen az adott emberhez kötni - ez az anonimizálás. Pl a profilban átírod usert exuser99-re, lakhelyét valami általánosra a település helyett, tel. számát 9999999-re, az email címét none@none-ra (feltételezve, hogy nem akarod törölni, mert ugye elrontja az adatbázisod).
- nem értek adatbázisul, nem tudom mi az a rolemanager, és hogyan releváns itt. Szerződés alatt nem csak formálisan aláírt papírdarabot értek hanem azt, hogy regisztrálok és elfogadom a szabályzatod - ergó megállapodás jön létre köztünk - majd az megszűnik, mert távozni akarok, vagy kitiltasz.
- ha rólam valaki annyit tud, hogy teszem azt Kiskunfélegyházán lakom, az azért nem személyes adat, mert nem köthető az én személyemhez (kb 30e más emberrei is érvényes). Tehát önmagában, egyedül ez nem személyes adat. Más adatokkal együtt az lehet, tehát ha írok életkort, emailt, címet, kommentben arról mesélke hol dolgozom és mit, akkor ezek bizonyos kombinációjából már ki lehet találni, ki vagyok. Vagyis ha biztos akarsz lenni benne, hogy nem tartogatod valaki személyes adatait jogosulatlanul, akkor akár ezt is lehet anonimizálni, miért ne tennéd? Nem értem, miért kell pont ennél a mezőnél mérlegelni, az ember az egész profillal megcsinálja és kész.
- a backuppal nem tudom mi a baj, csak azért említettem mert arra is van relevanciája, valamint más is említette (talán pont te) fennebb.

A támadást nem értem, de azt igen, hogy a személyes adat fogalma nem világos. Amint mondtam, személyes adatom az, ami a személyemhez köthető. Igen, ennél pontosabban nem lehet meghatározni, mert szituációfüggő. Sokszor egy adott adat önmagában nem minősül személyes adatnak, de más adatokkal kombinálva már valószínűsíthető, hogy a tulajdonos személyazonosságát meg lehet belőlük határozni. Mivel egyes adatoknál kevésbé kérdéses, hogy személyes adat vagy sem, ezért inkább azt az elvet szokás követni, hogy ami kétséges, azt inkább személyes adatként kezeljük - ez egyrészt erkölcsi döntés, másrészről pl. egy esetleges pert megakadályozandó. Műszaki akadálya valójában többnyire nincs. Persze nálunkfele nem divat a pereskedés, ezért mindenki (főleg magánember) azt tesz, amit akar (ugye ez a demokrácia megfelelője).

A személyes adat nem attól személyes adat, hogy jogi személynek adtam oda kezelésre, vagy hogy fizetek-e az adatkezelőnek. A cégek azért vigyáznak jobban, mert náluk sokkal nagyobb a kockázata egy pernek, többet is veszíthetnek vele.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.03.05. 17:29:59

@randomgenerator: A mű nem jelent személyes adatot, a hozzászólás pedig mű. A nicknév, mivel sokan regisztrálhatnak azonos nicknévvel már nem feltétlenül személyes adat.

Az anonimzálás (a név átírása) viszont a szerző feltüntetésének kötelezettségével ütközik. Méghozzá a gyakorlatban a szerzőt az általa szerzőként használt néven szokás feltütetni. De a szerző kérésére a név átírható. Az email címet természetesen törölni kell az adatbázisból, stb

Úgy gondolom, hogy *szabályzat nélkül is* ráutaló magatartással kötsz szerződést, amikor a fórumra írsz, és így a műved adott módon való felhasználsát engedélyezed.

Ezen engedélyek egy részét három kitétellel vonhatod vissza.

1. Nyomós okkal rendelkezel - a sértődés, vita nem feltétlenül az jogi értelemben.

2. Nem átruházott vagyoni jogról van szó. Ellenben mivel származtatott művek készítéséhez is hozzájárultál (moderátori szerkesztés, topic, FAQ) ezért szerintem a közlés engedélyezésén túl átruházott vagyoni jogról van szó.

3. Az okozott kár megtérítése. Ezzel az "odaadom-visszaveszem" játékkal kárt okoznál. Csak akkor veheted vissza a hozzászólást, ha megtéríted a kárt.

A kár a helyreállítás költsége, ebben pedig a postajid fizetett szerzők általi pótlása (megfelelő minőségben), a post átírás során keletkező munka költsége, stb is benne van.

A fentieket lehet jelezni udvariasan a volt tagnak, és közölni, hogy bár 2 szempont alapján sem vagy köteles szerinted törölni, te hajlandó vagy belemenni, hogy a kártérítés megérkeztével a hozzászólások törléséről, stb. gondoskodj.

Pár vállalkozó szerző árajánlatát is csatolhatod, de ha ő olcsóbban talál ugyanolyan jót, neked az is megfelel...

Ha korrekt az üzemeltető, a többi felhasználó korrekt érdekére hivatkozik, akkor a nyilvánosság is neki kedvez.

2011.03.05. 18:45:16

@TheElf: nem ártana jogszabály helyének citálásával is alátámasztani ezeket a kijelentéseket, mert nekem nagyon blődnek tűnnek így a levegőben.
"A kár a helyreállítás költsége, ebben pedig a postajid fizetett szerzők általi pótlása (megfelelő minőségben), a post átírás során keletkező munka költsége, stb is benne van."
kérdés csak az, mennyiben és mit lehet kárnak nevezni a törléskor. a postokat ugyanis értelemszerűen nem kell pótolni. mert miért is kellene? a szabad felhasználás körében a hozzá fűzött idézeteket biztos, h nem kell törölni.
még ha azt írnád, hogy a postok törlésével kapcsolatos technikai műveletek vagy akadályok elhárításának költsége, annak még lenne értelme.
"hogy bár 2 szempont alapján sem vagy köteles szerinted törölni, te hajlandó vagy belemenni, hogy a kártérítés megérkeztével a hozzászólások törléséről, stb. gondoskodj.
lásd fentebb, citátum nélkül egyelőre a 2 szempont a következő egy: 0.
"Pár vállalkozó szerző árajánlatát is csatolhatod, de ha ő olcsóbban talál ugyanolyan jót, neked az is megfelel..."
oszt ez hol férne bele bárhol a szerzői jogba? még az esetleges szabad felhasználásba se... meg mi van a szerző jogos érdekeivel, mert itt pl a jogos érdeke h a személyével kapcsolatos esetleges beírásai mint személyes adatok eltűnjenek (ebben az esetben adatkezelésről lenne szó), másrészt:
(2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.
attól a pillanattól kezdve, ha pl. a fórumtag hozzáférését törlik, és a továbbiakban az adott oldal szolgáltatásaihoz többé nem fér hozzá, a szerző hivatkozhat arra, h a jogos érdekei megsérültek, és a felhasználás ezen formában nem fér meg a tisztesség követelményeivel, ha az oldal nem tart igényt az ingyenes tevékenységére, akkor ne tartson igényt a postjaira se, semmilyen formában. (persze, ha éppenséggel olyan magatartás miatt vágták ki, amely BTK-s szankció, az megint érdekes lehet)

2011.03.05. 18:49:00

jav: a szabad felhasználás körében a hozzá fűzött idézeteket, illetve azokat, melyek a postoló hozzászólásait akár teljes mértékben idézik, szerintem biztos, h semmilyen formában nem kell törölni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.03.05. 19:20:15

@avman: Itt van a jogszabály idézete.

11. § A szerző *alapos okból*, írásban visszavonhatja a mű nyilvánosságra hozatalához adott engedélyét, a már nyilvánosságra hozott művének további felhasználását pedig megtilthatja; köteles azonban a nyilatkozat időpontjáig *felmerült kárt megtéríteni*. Ez nem érinti a munkáltató jogát a mű felhasználására, továbbá *nem akadályozza a vagyoni jogok átruházása esetén a jogszerzőt az átruházott vagyoni jogokon alapuló felhasználásban*.

1. Az alapos okból kitételt (és hogy a jog szerint is annak kell lennie) gondolom érted. A pistike megsértődött az nem alapos ok.

2. Mint a vagyoni jogok átruházását is ami - ráutaló magatartással - megtörtént. Ugye szerződést lehet ráutaló magatartással is kötni...

3. Ezzel az erővel teszem az Ákos énekhangja "személyes adat" vagy azt tartalmaz mert van biometrikus hangfelismerés, és te a megvett Ákos CD meghallgatásakor adatot kezelsz?

Egy alkotás, stb. ugye jóval kevésbé személyes adat ugye a biometrikus azonosításra alkalmas adatoknál...

Nevetséges és gyermeteg ebbe személyes adatot keverni.

Ráadásul jogi oldalról ez is igaz: Ha a műved személyes adat lenne, akkor is a szerzői jogi törvény vonatkozna rá. Ugye az egyik egy általános szabályozás, másik egy konkrét...

A legtöbb árajánlat csatolása - mivel adott feladatra kéred, a csatolás engedélyével kapod - nem sért jogot. Ha itt az ajánlattevő jogait félted.

A kár megtérítése, amire adott helyzetben a szerző kötelezett pedig a helyreállítás költségeit kell, hogy fedezze.

Az eredeti állapot pedig az, hogy van egy "értelmes társalgás" ami idővel halad előre. A postolok, visszavonom játékkal ezt az állapotot bontod meg, ezzel okozol kárt. Ezt a kárt - a helyreállítás költségét - kell állnod.

A társalgás menetét, a többi post integritását, stb. csak akkor állítod helyre, ha nincsen benne törés, a töréseket amiket a postoló okozott ki lehet tölteni.

Ha a topic egységét megbontod (ezzel kárt okozol) és meg kell térítened az adott kárt, akkor bizony a helyreállításhoz fogott bértopicoló költségét is te fedezed.

2011.03.05. 20:28:20

@TheElf:
@TheElf: "Nevetséges és gyermeteg ebbe személyes adatot keverni."
csak vissza kellene olvasni, és értelmezni, miért nem. elég szépen el lett magyarázva, mi alapján tekinthető és mi személyes adatnak. ha ez neked gyermeteg, az no comment. szerintem az a gyermeteg, mert nem, mert ott van ákos énekhangja és punktum. hááát. ja bittos. csak h jön ez ide? itt van egy üzemeltető is, aki személyes adatot kezel. szerintem nem az a kérdés, h egy posttal és egy postolóval kapcsolatosan személyes adatnak mi tekinthető, hanem az, h mi nem... már ha érted egyáltalán a difit a kettő között.
"A legtöbb árajánlat csatolása - mivel adott feladatra kéred, a csatolás engedélyével kapod - nem sért jogot. Ha itt az ajánlattevő jogait félted. "
he? oszt a szerzői jog az átdolgozással kapcsolatosan smafu, mi? na ne vicceskedjünk már. a CC szerint az eddig felhasznált tartalmakkal kapcsolatosan, ha egyszer a CC szerint hozta világra, akkor vissza nem vonhatja. de a patent trollkodás megelőzendő metodikát most azért ne keverjük bele. vegyük a szabad felhasználást, arról ír a törvényünk.
"A kár megtérítése, amire adott helyzetben a szerző kötelezett pedig a helyreállítás költségeit kell, hogy fedezze."
kérdés, h egy esetleges jogos törlés esetén* keletkezik-e kár? mert egy post eltüntetését ne nevezzük már alapból kárnak. nincs anyagi kár. esetlegesen az, ami munkát bele kell feccölni a törléshez. adott esetben ez 3 kattból megvan. mert hát, postot eddig is tudtak törölni, hiszen ez beletartozik egy fórum életébe, ez hozzátartozott az üzemeltető tevékenységéhez, aztán most meg hirtelen forintszázezrekbe kerül? na ne röhögtessük már egymást.
*számomra egyébként továbbra is kérdéses, ha visszavonja a már említett közlési jogot, ott mi az alapos indok, de tegyük fel, sikerül kitalálni egyet, akkor a már megjelentetett postokat kell-e törölni ez alapján. és megint tegyük fel, igen.
"Az eredeti állapot pedig az, hogy van egy "értelmes társalgás" ami idővel halad előre. A postolok, visszavonom játékkal ezt az állapotot bontod meg, ezzel okozol kárt. Ezt a kárt - a helyreállítás költségét - kell állnod."
oszt méltóztatnád számszerűsíteni ezt a kárt? merthogy milyen alapon számszerűsíted... a törlés összege alapján? egy katt/ezer ft??? nemá. a bértopikolót lásd fent. ha a szerzői jog alapján visszavonhatja a jogot, akkor bizony azt semmilyen formában nem lehet átdolgozni, szóval ezt az irreális vonalat hanyagoljuk már. azonban a továbbfelhasználás, idézés jogát szerintem semmiképp nem tudja visszavonni. de vajon a szimpla tárolása és megjelenítése a postnak, az már továbbfelhasználás? és ha egyszer kipostolta, akkor megadta a visszavonhatatlan jogot a továbbfelhasználásra? mert ezen álláspont mentén éppenséggel védhető is a nem köteles törölni hozzáállás-
"A társalgás menetét, a többi post integritását, stb. csak akkor állítod helyre, ha nincsen benne törés, a töréseket amiket a postoló okozott ki lehet tölteni."
kérdés ez az integritás nagyobb jogokkal bír-e, mint a szerzői jog. térjünk vissza egyrészt a
nyilvánosságra hozatalához adott engedély problémakörre... én még abban sem vagyok biztos, vajon ez vonatkozik-e a szabad felhasználásra is... és akkor menjünk rá (2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett vonalra...
a kérdést ezzel le tudjuk redukálni egy adott problémakörre, ami nem intézhető el szerintem azzal a gyermeteg felvetéssel "A pistike megsértődött az nem alapos ok." és ha pistikének üzemeltető megvonta a hozzászólási jogát? törölte a hozzáférését az oldalhoz, a belső levelezését, címlistát... egyrészt akkor pistike innentől nem szeretné, h a kedves üzemeltető bármilyen személyes adatokat kezeljen- töröltethető-e ennek kapcsán bármi, ami személyes adat... ha a postban elhangzott bármi, amivel azonosítható, gyanítom, kérésre bármikor köteles törölni, ellenszolgáltatás nélkül. h töröltethető-e maga a nicknév. hááát, nem tudom.

egyelőre azt kellene valahol bebizonyítani/cáfolni pro és kontra, ha töröltetik és bannoltatik végleg a felhasználó a hozzászólási joggal együtt, az vajon mire alapos indok? károsítja a szerző jogos érdekeit, valamint megsérti-e a tisztesség követelményeit az, ha az adott oldalon a törölt felhasználó többé nem tud hozzászólni? szerintem, ha nem követett el btk-s dolgot, akkor biza igen. vagy mi lehet az alapos indok?
mint látszik, nekem csak kérdéseim vannak továbbra is...
mi lehet alapos indok a visszavonásra? ennek alapján köteles-e a már megjelent postokat törölni, vagy a szabad felhasználás miatt erre nincs kötelezettség?
ha meg eljutunk a szabad felhasználásig, mi károsítja a szerző jogos érdekeit, mi megsérti meg a tisztesség követelményeit, ami alapján megtagadható a szabad felhasználás (azaz biztosan el kell távolítsa a postokat az üzemeltető). és ezzel kapcsolatosan milyen anyagi kár keletkezett, ha a fórum mindennapos működésének velejárója egyébként is a törlés...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.03.05. 21:25:43

A mű nem személyes adat. Akkor sem, ha az azonosíthatóvá teszi a szerzőt. Külön szabályozás vonatkozik rá. Azért nem személyes adatként kezelik mert ugye ezekkel a szerzői jog - külön - foglalkozik.

(HA az lenne, akkor is a szerzői jog szabályai, mint törvény, alapján végeznél az ott meghatározott feltételekkel adatkezelést)

A Creative Commons nem jogszabály, hanem egy szerződés amit elfogadsz. Ugyanúgy mint a Windows EULA, stb. teljesen felesleges ide keverni.

A Creative Commons a példa, hogy írásbeli (mindkét fél által aláírt) szerződés NÉLKÜL is átadhatóak a vagyoni jogok.

Ha egy fórumra írsz, és *tudod* ott a moderátor átdolgozhatja, akkor ráutaló magatartással biztosítottál a fórum üzemeltetőjének, moderátorainak átdolgozási jogot.

Nem csak ezt. A művedet ugye a szerveren tárolhatják, a fórum motor feldolgozhatja, másolhatják, nyilvánossághoz közvetíthetik, stb. Ezek *vagyoni jogok* amiket egyszer átadtál.

És a nyilvánosságra hozatalhoz való hozzájárulás megvonása SEMMILYEN módon nem érinti a már átruházott egyéb vagyoni jogok hasznosítását.

A topic egy "származtaott mű", a származtatott mű részeként való felhasználásra is engedélyt adtál.

A nyilvánosságra hozatal egy olyan esemény aminek megtörténtére hivatkozik a jogszabály. Ez pedig egy *egyszeri* esemény.

Mivel a fórumon lévő post ottmaradása nem nyilvánosságra hozatal hanem a már korábban biztosított vagyoni jog hasznosítása ezért a postot nem kell levenni.

Cifrább a helyzet a még moderátori jóváhagyásra váró, időzített, stb. postok esetében. Ezek esetében ugyanis letilthatod a közlést, de a már elvégzett munka költségét mint okozott kárt meg kell térítened.

Postnál erre semmilyen jogod, a fórum tulajának átadtál jogot átdolgozásra, sok más dologra, itt már nincs letiltósdi visszavonósdi. DE bármi okból visszavonnád a teljes kár téged terhel.

A kár pedig a normális állapot helyreállításához szükségek költsége. Ezt pedig csak "bértopicolókkal" tudod megoldani :)

De mivel itt a jog nem beszél visszavonásról, itt az engedélyt nem vonhatja vissza a szerző általában, stb. itt ez a szerző és az üzemeltető közötti alku kérdése.

És pont azért nincs itt jog alapján visszavonás, mert a normális állapot helyreállítása bizony aránytalanul nehéz lenne. Ezzel kell a postolót szembesíteni.

2011.03.05. 23:15:07

@TheElf: "Ha egy fórumra írsz, és *tudod* ott a moderátor átdolgozhatja, akkor ráutaló magatartással biztosítottál a fórum üzemeltetőjének, moderátorainak átdolgozási jogot."
hááát, szerintem ilyen ráutaló magatartás nincs. ehhez külön engedély kell. és ez nem kapcsolódik vagyoni jogokhoz.
(2) Szerzői jogi védelem alatt áll - az eredeti mű szerzőjét megillető jogok sérelme nélkül - más szerző művének átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása is, ha annak egyéni, eredeti jellege van.

"Mivel a fórumon lévő post ottmaradása nem nyilvánosságra hozatal hanem a már korábban biztosított vagyoni jog hasznosítása ezért a postot nem kell levenni."
Szerzői vagyoni jogok átruházására egyetlen helyen szerepel a jogszabályban, ott hogy:
A felhasználási szerződések általános szabályai
42. § (1) Felhasználási szerződés alapján a szerző engedélyt ad művének a felhasználására, a felhasználó pedig köteles ennek fejében díjat fizetni.
és még díjazás esetén is az átdolgozás:
47. § (1) A felhasználási engedély csak kifejezett kikötés esetén terjed ki a mű átdolgozására.

namost, ezt az egészet ahogy van, kilőhetjük, mert nincs díjazás. ugyanis felhasználásra adott engedély van, illetve díjazásról való lemondás:
A díjazásról a jogosult csak kifejezett nyilatkozattal mondhat le. Ha a törvény a felhasználási szerződés érvényességét megszabott alakhoz köti, a díjazásról való lemondás is csak a megszabott alakban érvényes.
(5) A törvényben meghatározott esetekben a szerzőt a mű felhasználásáért megfelelő díjazás illeti meg anélkül, hogy a felhasználás engedélyezésére kizárólagos joga volna. A törvény kizárhatja az ilyen díjazásról való lemondás jogát; a szerző ilyen rendelkezés hiányában is csak kifejezett nyilatkozattal mondhat le a díjazásról.
azaz lemondott a díjazásról. a vagyoni jogokkal kapcsolatosan nem mondott le. történetesen azért az értelmezésem szerint, mert csak akkor mondhatna le, ha ezzel kapcsolatosan felhasználási szerződésnek kellene létrejönnie, aminek első kikötése: 42. § (1) Felhasználási szerződés alapján a szerző engedélyt ad művének a felhasználására, a felhasználó pedig köteles ennek fejében díjat fizetni.
ott van a szó: köteles. ha nem fizet (mert lemondtak róla), akkor nem is jön létre ilyen szerződés, azaz a vagyoni jogok még csak fel sem merülhetnek. csak a felhasználás joga, amikor lemondott a díjazásról. vagyis szabadon felhasználhatóvá tette. én itt semmilyen, a fórumposttal kapcsolatos átruházott vagyoni jogot nem látok, sehol.

aztán van olyan:
(3) A szerzőt megilleti a műben szereplő jellegzetes és eredeti alak kereskedelmi hasznosításának és az ilyen hasznosítás engedélyezésének kizárólagos joga is.
izé, egy fórumpost, az mióta kereskedelmi hasznosítás? nem kereskednek fórumpostokkal. ergo, nem is adott ilyen engedélyt csupán azzal, h bepostolt valahova, és elfogadta az oldal felhasználás szerződését. amiben egyébként csak a díjazásról mondott le és szabad felhasználást engedélyezett.

egyébként meg kurva jó, h a személyes adat kivételével egy kérdésemre sem válaszoltál konkrétumot, vagy csak leírtad ugyanazt, esetleg még jól meg is kerülted, és egy kanyi magyarázatot nem hoztál fel miért írod, amit. mert hát a nem jogász prosztónak kéne tán valami fogódzó is.
most akkor feltennék egy kérdést: ez csak a te álláspontod, vagy vettél már részt hasonló jogi vitában valamelyik oldalon, mint végzett, szerzői jogra szakosdott jogász, és ezek a jogviták a fenti megállapításokkal végződtek? mert az utóbbinak is örülnék, hiszen lenne valami konkrétum végre a joggyakorlat terén.
de ellenkező esetben, pláne ha még egy jogi diploma sincs a falon, azért nem kellene a gondolatmeneted készpénzként találni...

2011.03.05. 23:25:19

jav:
Szerzői vagyoni jogok átruházására egyetlen helyen szerepel a jogszabályban, ott hogy:
A felhasználási szerződések általános szabályai
55. § A felhasználási szerződésre vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell a szerzői vagyoni jogok átruházására irányuló szerződésekre, valamint az előadóművészi teljesítmények felhasználására vonatkozó szerződésekre is.

és közben még találtam egyet:
(3) A szerzőt megfelelő díjazás illeti meg, ha a munkáltató a felhasználásra másnak engedélyt ad vagy a művel kapcsolatos vagyoni jogokat másra átruházza.

ezek bizony konkrét szerződések kell legyenek, nem szimpla felhasználási meg fórumozási feltételek. úgy ugyanis vagyoni jog szóba sem kerül, mert szóba sem kerülhet, csak felhasználás, meg esetleg díjazásról való lemondás, megfelelő formában. és ebbe az átdolgozás bele sem tartozik, csak a nyilvánosság felé történő közvetítés.
én azt látom, h vagyoni jog a felhasználónál csak abban az esetben keletkezik, h díjazás van. ha nincs díjazás (mert lemondtak), vagyoni jogról nem beszélhetünk, hiszen az egy szerződéssel keletkezik, amiben pénz cserél gazdát. ha nincs ilyen, az csak szabad felhasználás. ami következmények nélkül visszavonható, alapos indokkal.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.03.06. 01:39:35

@avman: Furcsa, hogy úgy jogászkodnál, hogy nem tudod, hogy szerződést lehet írásban, szóban, és ráutaló magatartással kötni. Ahol nincs *külön* feltüntetve, hogy azt csak írásban ott a három dolog egyenrangú.

Pl. Ha felszállsz a buszra, akkor ráutaló magatartással kötsz szerződést.

Sőt, ha bemész a boltba, veszel egy kiflit, kifizeted, az is egy szerződés. Egy csekély értékű fogyasztói szerződést kötsz... Ugyanez a helyzet pl. a csoki automatába bedobott pénz kapcsán is. Ennek a szerződésnek is vannak feltételei, pedig nem láttad őket leírva, nem beszéltél senkivel. Szerződni sokféleképpen lehet.

A felhasználási szerződés kapcsán érdekes példa, hogy a Creative Commons is ilyen szerződés - lőn csoda ott is látod az átdolgozásra való jogot - sőt az EUPL is. Egyiket sem írják alá külön mégis felhasználási szerződés. És igen: jelentős részben a vagyoni jogokról is rendelkezik.

Ellenben ha nem ismered a ráutaló magatartással kötött szerződés fogalmát, akkor ne jogászkodj, ha megkérhetlek.

2011.03.06. 07:49:22

@TheElf: te meg furcsa, h úgy ugatsz le, h fingod nincs a szerzői jogi törvényről, és úgy tűnik hajlandóságot sem mutatsz értelmezni.
szerinted ez mi?
"A díjazásról a jogosult csak kifejezett nyilatkozattal mondhat le. Ha a törvény a felhasználási szerződés érvényességét megszabott alakhoz köti, a díjazásról való lemondás is csak a megszabott alakban érvényes.
(5) A törvényben meghatározott esetekben a szerzőt a mű felhasználásáért megfelelő díjazás illeti meg anélkül, hogy a felhasználás engedélyezésére kizárólagos joga volna. A törvény kizárhatja az ilyen díjazásról való lemondás jogát; a szerző ilyen rendelkezés hiányában is csak kifejezett nyilatkozattal mondhat le a díjazásról."
a szerzői jog nem egy darab kenyér. nincs ráautaló magatartás.
ott van, hogy kifejezetten szerződést kell kötni, ami külön tartalmazza a nyilatkozatot a lemondásról. a szerződésben meg kell említeni minden körülményt: külön (leírt) pontja az átdolgozás jogát, aztán pl. további megjelentetés jogát, a kereskedelmi jogokat. azaz minden jogot pontonként kell szabályozni.
de abban a pillanatban, h
"(3) Ha a felhasználási szerződés tartalma nem állapítható meg egyértelműen, a szerző számára kedvezőbb értelmezést kell elfogadni."
és ismétlem, ez bizony írásbeli szerződés kell legyen, és ráadásnak nem fórumszabályzat, nem felhasználási feltételek, hanem egy szerződés, amely két szerződő fél (nem pedig üzemeltető és fórumtag) között a szerzői jogok kifejezett mikéntjét tartalmazza.
a rámutató magatartással kitörölheted ez esetben a bíróság előtt.
és azon szerződés, amelynek egyik tagja minden jogáról lemond, mindenféle díjazás nélkül, a másik pedig minden jogot fenntart és megszerez, általában jogi nonszensz szokott lenni.
a CC valóban egy érdekes eset, ott ugyanis csak az egyik fél deklarálja írásban a dolgot, a nyilvánosságra hozó. hiszen a másik fél ebben az esetben sokszor nem is ismert. itt viszont ismert, az üzemeltető személyében. és a CC-nál is kifejezetten deklarálja, deklarálni kell.

2011.03.06. 08:21:59

ehh, rámutató = ráutaló

2011.03.06. 11:31:39

körbenézve a fórumokon kb. ezek egyedül/együttesen/turmixolva szerepelnek a felhasználási feltételek között (itt ráutalás ugye az, h az írásban szabályozott szerződés megkötetett azzal, h vad postolásba kezd a fórumozó):
nem támaszt anyagi követeléseket az üzemeltető iránt
lemond a vagyoni jogairól
átruházza a vagyoni jogait az üzemeltetőre

amennyiben valaki nem támaszt anyagi követeléseket, azzal a szabad felhasználás keretében díjtalanná tette a hozzászólásának felhasználási jogát. azaz bizonyos esetekben nem kell az engedély a felhasználáshoz (idézet, hivatkozás, stb. a szerző feltüntetésével, de nem tartozik ide a feldolgozás, átdolgozás). az üzemeltetőnek pedig engedélyt adott a megjelentetésre, azzal a kitétellel, h csak ingyenesen közvetítheti mások felé. ennek során egyéb vagyoni jog itt nem is kerülhet képbe, lévén a szabad felhasználáskor üzletszerűség, haszon, nyereség a továbbfelhasználásnál sem jelentkezhet, ergo itt semmilyen vagyoni jogról nem mondott le, csak a díjazásról. értelmezésem szerint vagyoni jogokról nem mondhatott le, lévén nincsenek. bár végül is a lemondás egy formája az is, ha nem támaszt vagyoni igényeket azzal, h ott és akként megjelentette a szabad felhasználás keretei között. de ettől több ebbe a kitételbe szerinem nem férhet bele. azaz tulajdonképpen a nem támaszt anyagi követeléseket jelenti.
az szjt. értelmezésem szerint a vagyoni jogok átruházására csak ezekben az esetekben ad lehetőséget: munkaviszonyban alkotott mű, szoftver, reklámozás céljára megrendelt mű, adattár. a fórumpost pedig egyik sem.

2011.03.06. 15:09:17

sőt, h floodoljak tovább, továbbmennék még egy gondolattal:
szerintem ha nagyon kapirgáljuk, kérdéses lehet maga a szabad felhasználás lehetősége is (márha marha a fórumpostolás szabad felhasználás kategória), amennyiben az fórum tulajdonosa bt, kft, zrt, stb., aki a fórumhoz kapcsolódóan bármilyen üzleti tevékenységet végez (pl. egy informatikai portált tart fent üzleti vállalkozásként és/vagy a fórumon reklámbevétele is van), mert ő ilyenkor, mint jogi személy a szabad felhasználásra már nem is tarthat fent jogot, csak az olvasói. ő csak mint tartalomszolgáltatóként szerepel a láncban.

Fogarasi.Marvin 2011.03.07. 09:22:28

@Dandie:
Szerintem az nem a felhasználó hibája, ha a blogmotor nem annyira jó, mint kellene. Másrészről ha már SQL-ezünk, akkor 'UPDATE CommentTable SET CommentField = 'A felhasználó törölte a hozzászólását' WHERE UserID = @.
Ekkor megmarad az adatbázis integritása, nem látszanak a kommentek.

Szerintem nem sokkal több meló, mint érveket találni, hogy miért nem lehet megcsinálni.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.07. 09:43:33

@Fogarasi.Marvin: hol? Milyen blog/fórummotoron? Kinek?
Korábban már említettem: pl. egy phpBB segítségével pillanatok alatt össze lehet dobni egy fórumot úgy, hogy közben nem értesz az SQL-hez. Ráadásul egy komolyabb blogmotor adatbázisában lehetnek olyan kapcsolatok, amik megakadályozzák az ilyen jellegű belematatásokat...
Szóval elhiszem, hogy könnyű a máséval verni a csalánt, de nem kéne...

Fogarasi.Marvin 2011.03.08. 17:32:53

@Atomot az indexre!:

Egyrészt ha valaki nem ért az adatbázisokhoz SZERINTEM ne üzemeltessen adatbázisra épülő alkalmazást. Én sem építek autót, házat vagy repülőt mert nem értek hozzá. Pedig rengeteg segítséget lehet találni a neten.
Az általam írt SQL egy szöveges mező értékét állítja át. Ha bármilyen kulcs hivatkozik rá, azt a blogmotort megette a fene. Ha semmi sem hivatkozik rá, akkor meg átírhatom.

Én nem érzem megoldhatatlannak a feladatot. Elnézést, de a csuklóból visszapasszolt NEM LEHET mindig is vörös posztó volt a szememben.

Minden jót!

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.08. 18:17:00

@Fogarasi.Marvin:
1. Miért ne üzemeltethetne valaki fórumot anélkül, hogy értene az adatbázishoz? Épp erre találták ki ezeket a "csodákat", hogy nem kell értened hozzá, csak felteszed és megy.

2. Nem kulcsra gondoltam, hanem önvédelmi mechanizmusokra, integritás ellenőrzésre, ilyesmi...
Ha nagyon erőszakos vagyok, ráhúzok valami checksum-ot minden rögzített sorra és elrakom egy önálló táblába. Valaki beleszemetel, program észreveszi -> kilép, mert sérült az adatbázis.
Amennyiben nem PHP-ről, hanem valami gépi- v. közteskódot előállító nyelven megírt rendszerről beszélünk, akkor a kedves matató keresheti egy darabig, hogy mi módon pótolja a hiányzó ellenőrző összeget. ;-)

(nem tudom, hogy csináltak-e ilyet blogmotorba, fórumba, bennem már felmerült néhányszor, mióta láttam, hogy egyes helyeken úgy műxik a moderáció, hogy a "kedves" moderátor SQL-ből írja át a neki nem tetsző hozzászólásokat)

2012.03.28. 19:59:19

Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után 25, illetve 50 dollárt kereshetsz. Ezen felül havonta rendszeresen megkapod a jutalékokat is. Ha sikeres vagy akár több ezer dollárt is kereshetsz vele. A legjobb az egészben, hogy ezt rendszeresen , mint passzív jövedelmet megkapod. A honlap egyéb szolgáltatásai is hasznosak lehetnek. Részletek, illetve belépés a következő honlapon:
FM0204.iwowwe.com

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.28. 20:31:39

@Rexike007: biztosan jó ötlet egy jogász blogon spammelni, kis köcsög? :D
süti beállítások módosítása