Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Tagja vagyok-e a KFT-nek?

2010. július 01. - zugügyvéd

 A cégjogi ügyekben sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy pl. nem elég, ha lemondanak az ügyvezetésről, ha a cégbíróságra ez nincs szabályosan bejelentve, akkor a hatóságok továbbra is ügyvezetőként kezelik a lemondott személyt.



Kedves Zugügyvéd!

A tanácsát szeretném kérni. A szituáció röviden a következő:

Alapítottam egy kft-t, amelybe egy multi néhány év alatt bevásárolta magát egészen addig, amíg minősített többséget, azaz 75%-ot nem szerzett. Ezután bejelentettem, hogy elhagyom a céget, élek a szerződésben kikötött jogommal, miszerint a felmondásommal a multinak azonnali vételi kötelezettsége keletkezik az üzletrészemre). Ezt a kötelezettségét azonban a multi nem hajlandó teljesíteni (írásban indoklás nélkül megtagadja a teljesítést, szóban pedig a megromlott viszonyunkra hivatkozik). A kommunikáció lassan egy éve megszakadt, se levélre, se telefonra nem válaszol. A legutolsó taggyűlésen (egy évvel ezelőtt) a multi megpróbált mondvacsinált indokokkal kizáratni a cégből, de a bíróság első fokon elutasította a keresetét. Másodfokra vitték, de a tárgyalás előtt visszavonták a keresetet.

Én is indítottam egy pert, hogy a bíróság hozza létre az adásvételt a multi és köztem, a szerződésünk szerint. A bíróság első fokon a javamra döntött, a multi viszont fellebbezett, így októberben másodfok elé kerül az ügy. Nem valószínű, hogy az eredmény másodfokon megfordulna, mert egyértelmű a szerződésünk. Tehát az elsőfokú ítélet szerint már nem vagyok tag, hiszen a bíróság pótolta a multi és köztem kötött adásvételt az üzletrészemre. De nem jogerősen.

Időközben a multi elkezdte a kft végelszámolását, ami ellen én természetesen nemmel szavaztam a taggyűlésen. A kft működésére már egy éve semmilyen rálátásom nincs. Gyanítom, hogy már minden értéket kivittek a kft-ből és nagy veszteséget kreáltak. Bizonyítékom nincs. A végelszámolás a vége felé közeledhet, mert meghívót kaptam egy olyan taggyűlésre, ahol a napirendi pontokban már a kft tulajdonainak újbóli eladásáról döntenek.

Hogyan viselkedjek? Mint tulajdonos, vagy nem? Menjek el a taggyűlésre, mivel papíron még tag vagyok? Vagy ne menjek el, mert – bár nem jogerősen -, de már van egy szerződésem és ítéletem arról, hogy nem vagyok tag?

El tudom halasztatni valahogy a végelszámolás végét vagy ezt a taggyűlést az októberi perig (az általam indított per második fordulójáig)? Nem szeretnék esetleg a 2 szék közé esni, hogy se kft, se adásvétel.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr12124239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heliox 2010.07.02. 18:57:52

Kérdés, hogy ki a Kft ügyvezetője. Érdemes lenne megfenyegetni büntető feljelentéssel, ha valóban az van, hogy kimentették a vagyont a cégből, miközben téged nem fizettek ki.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.07.02. 19:36:20

A Ctv. lehetőséget ad a végelszámolást elrendelő határozat bírósági megtámadására, de erre van határidő, úgyhogy minél gyorsabban be kell adni egy keresetet ezügyben, és abban fel kell tüntetni, hogy a poszt toló kéri a határozat végrehajtásának felfüggesztését is, hivatkozással arra, hogy ez elvonná a per időtartama alatt a cég vagyonát.
Ez nem függ össze a mostani eljárással, attól függetlenül fog zajlani.

Jeff 2010.07.02. 20:06:42

Soha nem fogom megérteni, hogy ilyen ügyekben, ahol valószínűleg nem kevés pénz forog kockán, valaki miért egy blogon kér segítséget, miért nem kéri ki (akár több) ügyvéd véleményét.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.07.02. 21:20:24

@Jeff: Valószínű a levélírónak "álcaügyvéd"-je van, amelyik inkább a multit szolgálja, mint őt.

Sics68 2010.07.02. 21:38:02

Üdv!

Szerintem tag vagy ( akkortól nem leszel tag, amikortól az ítélet jogerőre emelkedik) tehát jogod van elmenni a közgyűlésre.

Azt gondolom, érdemes volna elmenned a taggyűlésre, megnézni hogy mi is van... szavazásnál pedig vagy tartózkodnék a helyedben, vagy deklarálnám, hogy a "multival" együtt szavazok. ( Hogy utóbb a multi ne támadhasson meg olyan alapon, hogy tulajdonosi jogaiddal élve szándékosan kárt okoztál a KFT-nek tudván hogy úgy is az ő tulajdonuk lesz.... )

Meg azt is gondolom még, hogy Jeff-nek igaza van abban, hogy ilyen ügyben lehet egy blogon ötleteket gyűjteni, de nem árt beszélni két vagy három ügyvéddel is.

bye
Sics

klippan 2010.07.02. 21:52:05

@Jeff: Mert az ügyvédek többsége a rutinfeladatokból él (szerződéskötés, cégalapítás, ellenjegyzés). A bonyolultabb és egyedi esetek megoldásában jogi jártasságuk korlátai, és a bevételhez képest magas időráfordítás az akadály.

Sics68 2010.07.02. 22:52:16

A rutinfeladatokhoz gyakorlatilag mi a halálnak ügyvéd?

Na jó, nem árt. De az aprópénz lesz neki is.

Egy ilyen ügy meg... egyrészt ha haver az illető jogász, akkor egy vacsora/borozás közben vélhetőleg lehet beszélgetni a dologról... az ilyesmit nyilván nem viheti túlzásba az ember, de néha lehet. Aztán meg akit megbízol vele, az százezres és nem tízezres nagyságrendű meló lesz... de lévén egy ilyen ügyben vélhetőleg milliós (ha nem 10 millás) nagyságrendű tét játszik, így ... szükséges költség.

szaGértő 2010.07.04. 09:59:53

@Sics68: Van, amikor kell.... Én spec. most nyertem pert egyedül, másodfokon is. Ha elég egyértelmű, akkor megy egyedül is, egyéb esetekben és is ügyvédhez megyek.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.07.05. 11:09:34

szaGértő: ez a híres-neves szennyvíz-ügy másodfok volt, vagy egy másik ? :D

Egyébként a kérdésre a válasz egyszerű: a jogerős ítéletig nyugodtan tekintsd magad tagnak, menj el, szavazz, sőt ha érdekeid úgy kívánják majd támadd meg a végelszámolást elrendelő határozatot bíróságon, kérve a végrehajtás felfüggesztését. Persze ezt gondold meg, furcsa lesz, ha időközben a másikat megnyered, akkor ezt elbukod :-).

Ahogy olvasom, a kft. napi ügyeibe nem nagyon tudsz/szeretnél bele folyni, az adásvételi megállapodás alapján járó pénz a lényeg.

ynd 2010.07.05. 12:26:46

Kedves posztíró!

Kevés az információ, amit adsz.

Tudnunk kellene legalábbis a következőket:
1. hogy pontosan - szó szerint - mit tartalmazott a szerződésed a multival arról, hogy jogod van eladni az üzletrészedet,
2. hogy pontosan - szó szerint - mit tartalmazott az elsőfokú bírósági ítélet rendelkező része az üzletrész-adásvételről közted és a multi között.
süti beállítások módosítása