Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Biztonságos-e az ügyvédi letét?

2010. április 22. - zugügyvéd


Bár naivnak tűnik a levélíró kérdése, sokan nincsenek tisztába az ügyvédi letét mibenlétével, amin nem segítenek a sikkasztó ügyvédekről szóló híradások sem. A válaszadás lehetőségét – mint általában – a Zugügyvéd a kommentező kollégákra engedményezi.


Tisztelt Zugügyvéd,


Adás-vétel ügyletben  valószínű  ügyvédi díjat kell majd letennem Még sohasem volt erre a lépésre szükségem.. Néhány 100 ezer forintról van szó de  nem szeretném ha átvernének. Mire figyeljek,mivel  húzhatnak be a csőbe? Van erre valami nyomtatvány vagy a helyszínen írnak egyet, Esetleg tud valaki nyomtatványt küldeni hogy néz ki?
 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr411942945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TiZ 2010.04.22. 17:07:41

Ingatlan vásárlásnál én 500 ezer forintot helyeztem letétbe az ügyvédnél, amelyről ott helyben kiállított egy elismervényt. Azért kellett, mert az eladó tartozott a tigáznak, és ebből lett rendezve. A maradékot az ügylet végén az ügyvéd átutalta az eladónak. Ezt a szerződésbe is belefoglaltuk. Amennyiben kétségeid vannak, az lenne a legjobb megoldás, ha te szereznél ügyvédet.

guy 2010.04.22. 18:17:43

Általában a vevő választ ügyvédet, pont azért, hogy megbízható emberre bízza az ilyen kezdeti dolgokat, de még így is kötni kell letéti szerződést az ügyvéddel. Ha az van, akkor nagy baj nem lehet, mert az ügyvédnek van felelősségbiztosítása, meg egyébként is a teljes vagyonával felel. Mindenképpen kell, hogy legyen mind a két félnek ügyvédje, és akkor nem lehet nagy gáz.

heliox 2010.04.22. 20:35:21

Nem kell ügyvéd, majd én hozok. Na ha ez valahol elhangzik, akkor menekülj!

popsy · http://www.ejatekok.hu 2010.04.22. 20:44:41

ne már, hogy már ez is kétséges

MacskaJancsi 2010.04.22. 20:46:39

Elméletben biztonságos az ügyvédi letét, főleg, ha az az ügyvéd a Te személyes jó ismerősöd… akiben megbízhatsz.
Ha jelentősebb összegről van szó, akkor én bizony nem fogadom el a partner ügyvédjét, a partner pedig nem fogadja el - letéteményesként - az én ügyvédemet.
Ezt a helyzetet lehet áthidalni a közjegyzői pénzletéttel.
Persze, ebben az esetben a szerződést is közokiratba kell foglalni – ami sokmilliós érték esetén egyáltalán nem fölös óvatosság.
Mint minden , ez is pénzbe kerül . Szerintem a közokirat és a közjegyzői letét nyújtja a szerződő feleknek az abszolút biztonságot. ( ez természetesen nem váltja ki az ügyvédi munkát, a szerződést változatlanul az ügyvédek írják, a közjegyző külön díjazás ellenében működik közre)

j311 2010.04.22. 21:01:18

Volt már rá példa, hogy ezt ügyvéd elsikkasztotta vagy nem rakta bankba hanem az irodájában tartotta, ahonnan ellopták.
Mindig van esély rá, hogy szarul alakulnak a dolgok, de általában biztonságos módszer.

Bambano 2010.04.22. 21:14:14

haver lakás árát tette ügyvédi letétbe, le is lépett vele az ügyvéd.
én a magam részéről nem látom értelmét az ügyvédi letétnek, ami neki jár, azt ki kell fizetni, nem letétbe tenni, a többi pénzt meg messziről láthatja, pl. lottó reklámokban.

Bambano 2010.04.22. 21:15:50

@MacskaJancsi: "főleg, ha az az ügyvéd a Te személyes jó ismerősöd": kivéve, amikor nem, mert a saját rokonod lop meg.

MacskaJancsi 2010.04.22. 21:38:51

@Bambano:
Hát, ennek a lehetősége fel sem merült bennem.
Ha az ügyvéd "lelép" a nála letétben elhelyezett pénzösszeggel - az síma sikkasztás. Akár ülni is lehet érte, kizárják a kamarából - elveszíti az egzisztenciáját. Az utóbbi időben elég sok ilyen eset látott napvilágot, de azért túlzás lenne azt mondani, mintha ez általános gyakorlat lenne.

shopper 2010.04.22. 22:05:43

Az ügyvédnél elhelyezett pénzhez általában a helyszínen készül a letéti szerződés, illetve átvételi elismervény. Az ügyvéd a letétért büntetőjogilag felel,még a letét felszabadítását is a letéti szerződésben foglaltak szabályozzák. A felröppent hírekkel ellentétben egyáltalán nem gyakorlat a letét eltulajdonítása. Azért az óvatosság sosem nem árt, érdemes tájékozódni.

AutosVilli 2010.04.22. 22:27:20

Ne bízz senkiben ,ha pénzről van szó,még az ügyvédbe sem. Párszázezret ott lehet hagyni,de milliókat biztos nem raknák letétbe,senkinél.

Mackósajt66 2010.04.22. 23:11:51

Jogászi körökben az alábbi ügyről lehetett hallani, de ez egyedi eset.

Ügyvéd elhunyt, a kamara által az ügyei lezárására kirendelt ügygondnok a letéti számlán (amelyen cca. 70 milliónak - pl. letett foglalóknak, stb. - kellett volna lennie) 2000 Ft-ot talált.

A letevők (károsultak), akiknek leginkább lakásra félretett pénzük volt az ügyvédnél letétben kb. az alábbi válaszokat kapták:

Örökös: az ügyvéd után nem maradt semmilyen hagyaték, amelynek erejéig felelne az ügyvéd tartozásaiért, egyébként sem tudott az elhunyt ügyeiről, ő nem felelős, sajnálja.

Rendőrség: a nyomozást a lehetséges gyanúsított halála miatt meg kell szüntetni, elhunyt ellen nincs mód büntetőeljárást lefolytatni, sajnálják.

Kamara: ők nem felelősek a tagjaik által elkövetett bűncselekményekért, nem tudnak mit tenni, sajnálják.

Biztosító: az ügyvédi biztosítás nem terjed ki az ügyvéd által szándékosan elkövetett bűncselekménnyel okozott károkra, sajnálják.

Ilyenkor vajon mit lehet tenni?

A80 2010.04.23. 00:36:09

Sose értettem, hogy ügyvédre hogy lehet pénzt bízni... A közjegyző nem élhet vissza vele amúgy, és az is megmurdel nemde?

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2010.04.23. 00:42:02

@Mackósajt66: Eltartási szerződést kell kötni az öregecske ügyvédekkel.. :)

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.04.23. 02:29:27

@Mackósajt66: Ez nekem valahogy nem kerek, bár én nem vagyok jogász.

Viszont nekem rémlik valami, hogy jogerős ítéletig mindenki ártatlan.. jogerős ítélet meg nem lesz, mert nem lesz vádemelés sem, mert a rendőrség lezárta az ügyet.
Szóval a biztosító mivel támasztja azt alá, hogy bűncselekmény történt, és azt pont az az ügyvéd követte el? Hiszen nincs ellene ítélet. Ő nem lehet szintén sértett/áldozat/akármi a történetben?

Tényleg nem értek hozzá, de a parasztlogika ezt diktálja. Meg túl egyszerű lenne így eltüntetni a pénzeket.

Sics68 2010.04.23. 03:36:41

Üdv!

Ha ez az elhunyt az ügyvéd és eltűnt a letét sztori tényleg igaz ... pontosabban: ha a jelenlegei törvényi szabályozás mellett ez tényleg elképzelhető, akkor sürgősen újra kell gondolni a törvényi szabályozást.

(
Mondjuk olyan irányba,
hogy a biztosító az ügyfelek felé feleljen az ügyvéd szándékos bűncselekménye esetén is...
aztán meg hajtsa ő be az ügyvéden, ha lehetséges.

Lakásbiztosításnak is csak így van értelme, hogy ha egy lopáskárnál megvan a tettes, akkor is fizessen a biztosító, aztán ha lehet hajtsa be a tolvajtól...

Ez persze kis mértékben megemelheti az ügyvédek felelősségbiztosításának az árát.

Ugyancsak fel kell vessük a Kamara felelősségét: jelenleg nemigen hallani arról, hogy bárkit is megríkatnának...

***

Amúgy meg első ránézésre a Brigi érvelése remek: mivel a biztosító jogerős ítélet nem tudja bizonyítani az ügyvéd szándékos bűncselekményét, feleljen csak a kárért...

bye
Sics

párka 2010.04.23. 06:33:53

Én pontosan 8 hónapja küzdök, hogy visszakapjam a letétbe helyezett pénzemet. Az ügyvéd éppen különböző bűncselekmények miatt már nem végezhet ügyvédi tevékenységet, a kamara gondnokot rendelt ki, de annak anyagi felelőssége nincs. Az ügyvéd maga azt mondja, jobb, ha várok, mert úgyse tudok tenni semmit, és benne megvan a jó szándék, csak pénze nincs. Hát ennyi.

David Bowman 2010.04.23. 08:32:53

@j311: Én azt tanultam, a letét lényege a páncélszekrény. Ugyanazt a bankjegyet kell visszakapnod, amit letettél. A bankban is csak a maciba rakhatná.

j311 2010.04.23. 08:45:17

@David Bowman: Az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 30. §-ban, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara letétre vonatkozó szabályzatában meghatározottak szerint az ügyvéd, illetve ügyvédi iroda az ügyfeleitől letétként átvett összegeket köteles hitelintézetnél a nevére nyitott bankszámlán elhelyezni.

David Bowman 2010.04.23. 08:48:10

@j311: Én még '85ben jártam főiskolába.

szkeptikus vagyok 2010.04.23. 09:26:55

én amondó vagyok, hogy amíg minden a törvény szerint zajlik, addig nem is lesz gond. A gond csak akkor jelentkezik, ha valaki úgy érzi, hogy bármit megtehet (szerintem vannak így egy páran az országban, és sajnos az idő őket igazolja), és így vagy úgy lelépnek a pénzzel.
Akkor lehet futni a pénz után: perelheted az ügyvédet(!), kivárhatod a bírósági hercehurcát, magadra haragíthatod az összezáró kamarát, bizonyíthatod az ügyvéd biztosítója felé az igazad.
Szóval innentől nézve a kérdés a régi: ha túléled, és esetleg korrekt emberek is keveredtek az ügybe, akkor még kaphatsz jogszolgáltatást (az "igazságot" felejtsd el, itt semmi nem arról szól).

Cartman (ex Cartman) 2010.04.23. 09:33:09

@Bambano:
Van, amikor nem tudod megkerülni az ügyvédi letétet.

Egyébként ha az ügyvéd gondatlansága miatt vész el a pénz, azt - végső esetben - fedezi az ügyvédi boztosítás.

Nem tudom, most mi a helyzet ezzel, de pár hónapja szó volt arról, hogy kibővítik a biztosítást a szándékos cselekményekre is (lopás).

salamander 2010.04.24. 21:28:51

Az ügyvédi leltét szerződésnek rendelkeznie kell minden esetről. A letétbe helyezett összeg nem az ügyvéd pénze, ő csak egy hivatalosan megbízott személy csakúgy mint a bank.
Tehát az ügyvédnek nem érdeke rabolni, mert ezzel bűncselekményt követ el, ez börtön és ügyvédi pályafutása végét jelenti.

Ha nem teljesíti a letétből az utalást akkor ezt a szerződésben foglaltak szerint a biztosító kifizeti, az ügyfelet kár nem érheti.

Természetesen komoly összegeknél megbízható jó hírnevű ügyvédi irodát kell választani! Ez nyilván drágább, de sokat lehet spórolni ha egy hozzáértő jogász csapatot keresünk meg s kifizetjük az általuk kért tisztességes összeget. Így ingó-és ingatlanunkat, pénzünket biztonságban tudhatjuk.

Ha nem tudunk választani ügyvédi irodát javaslom az ügyvédi kamarát megkeresni, ők rendelkeznek megfelelő információval, s ajánlani is tudnak megfelelő szakembereket.

salamander 2010.04.24. 21:42:23

@Mackósajt66: Az ügyvédi letét számla nem egy folyószámla! Tehát arról nem vehetsz fel készpénzt fagyira, s nem tankolhatsz a kocsidba.
Ott pontosan nyilvántartott érkeztetett összegek megfelelő céllal a tulajdonos megjelölésével vannak nyilvántartva.
nem is pontosan értem, hogy férhetett az ügyvéd a letéti számlához hozzá.
Milyen jogcímen tette(tehette) ezt... hiszen a letett összeg csak bizonyos feltételek esetén indítható vagy parkoltatható a számlán... ha a feltételek nem valósulnak meg a számláról a pénz visszamegy a feladónak.
Olyan nincs, hogy az ügyvléd felveszi és gazdagítja vele családját. Akkor ki a fene tenne letétbe pénzt?

Amúgy a letét lényege az, hogy vevő vételi szándékát végérvényesen és visszavonhatatlanul kinyilvánítja, mely akkor megy teljesítésbe, ha minden szerződésben foglalt feltétel megtörténik. Ez tehát az összeg parkoltatását jelenti, egy semleges zónában, melyhez nem fér hozzá senki illetéktelen.
süti beállítások módosítása