Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Havazás és felelősség

2010. február 02. - zugügyvéd

A Zugügyvéd az alábbi kérdést azzal egészítené ki, hogy néha az sem egyértelmű, ki a személyi felelős egy társasház tetejéről lezúduló hó lavina okozta kárért.  A József körúton sétálni ma egyenesen orosz rulettezésnek tűnt.


Tisztelt Zugügyvéd!

Itt vannak a hidegek, és vele kedvenc témám: kinek kell takarítani a járdát?
Önkormányzati rendeletek rendelkeznek retorziókkal arra az esetre, ha nem takarítja le emberfia a háza előtti járdát; viszont bennem felrémlik egy kérdés :
-          a telekhatár után következik a járda, amit ha én akarok rövid ideig pl felújítás esetén építőanyag tárolásra használni, fizetnem kell; egyébként is teljesen egyértelmű, nem az enyém
-          ha csúszik, havas, akkor az enyém, takarítani kell.
Én szívesen takarítom, de ha az nem az én tulajdonom, akkor kérjen meg a tulajdonosa, és ha megegyezünk – fizetségben is – akkor megcsinálom.

Talán még Magyarországon sincs olyan törvény, ami ingyenmunkát írna ki.

Jó lenne, ha valaki pontosítani tudná gondolatmenetem.
Várom a válaszokat, üdv mindenkinek!
Prestig
 

123 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr811723563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fghjk12345 2010.02.02. 20:14:31

Vidéken ehhez jön a fűnyírás is. Szoktam is háborogni, mikor az árokparton küzdök a gazzal, hogy ilyen erővel azt is előírhatnák, hogy mossak föl a polgármesteri hivatalban. Viszont az önkormányzatoknak nincs pénze, tehát, ha a tulajdonos nem csinálja meg, senki se fogja. Esetleg megemelik a kommunális adót. De én inkább nyírok és lapátolok, mint hogy adót fizessek.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.02. 20:21:14

Ma előttem is egy hatalmas hózuhatag landolt.

MrZed001 2010.02.02. 20:27:41

Csúnyát fogok mondani, de ez pontosan a közmunkát végzők feladata lenne ... már ha lenne aki közmunkát végez; mert egyszerűbb a hátsóját meresztve felvenni a segélyt, mint megdolgozni érte (munkaképes emberek természetesen ... tömegesen).
Fogadjunk, hogy Monokon a hóval is kevesebb gond van, mint máshol ...

indapass90210 2010.02.02. 20:28:05

@vorobjanyinov: a harmadik opció a szemétdombon élés :)

kovácske 2010.02.02. 20:33:21

@levélíró: pedig ez nem ellentmondás: a járda a közé, a rendben tartása pedig szét van osztva a "köz" között: akár "elfoglalással", akár a hótakarítás elmulasztásával hátráltatod a közt a járda használatában, megfizetsz érte a köznek, vagyis az azt képviselő testületnek. innen nézve a járdatakarítás kötelezettsége és a jérda "elfoglalás" díja ugyanannak viszonynak a következménye. (és igen, feltűnt, hogy az üres telkek és használaton kívüli épületek előtt rendre elmarad a hótakarítás, ami bizonnyal az önkormányzat felelősségét is felveti, de ugye ez nem alap másoknak, hogy csatlakozzanak a mulasztásban.)

Kockásfülűnyúl 2010.02.02. 20:49:07

Nagynéném az önkormányzat által működtetett könyvtár előtt elesett a jeges út miatt, karját törte.Az önk. vállalta a felelősséget, némi kártérítési pénzt is löktek neki.Kedvenc vesszőparipám a magas parkolódíjak és a takarítatlan, havas-jeges parkolók Debrecenben (belváros).

neurotikk! (törölt) 2010.02.02. 21:06:12

@kovácske: a figyelem ellenere valami azert megis elkerulte a figyelmed. Az, hogy a 'koz'-ben te is benne vagy. Ha a koznek a feladata az eltakaritas, akkor te is elmulasztod a takaritast...

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.02. 21:11:58

Nem csodálkozom, amikor hógolyóval dobálod a meredek háztető tetejét:)

igazi hős 2010.02.02. 21:38:47

@Beela: Szerintem érthetően írt, te nem olvasol elég figyelmesen: a feladatok vannak szétosztva, nem a felelősség elosztva. Mindenki a saját háza előtt sepregessen (azaz most inkább lapátoljon). Neked van egy házad, te ott takarítasz, nekem is van, én az előtt.

Atlasz 2010.02.02. 21:42:35

El kell takaritani.. Ez szep, de mit is jelent ez pontosan?
Szamomra az 5cm enyhen taposott es megfagyott horeteg szinta idealisan jarhato utnak szamit igy januar-februar tajekan. Ehez illo oltozekben es cipoben megyek ki az utra es akkor nincs is problema.
Ha ilyenkor valaki ocska oszi cipoben vagy netan magas sarku cipoben elesik, az szerintem az o felelossege...
Kerlek javitsatok ki, ha szerintetek rosszul latom.

zbzbzb 2010.02.02. 21:54:12

szerintem elég gáz, hogy az önkormányzatok rányomják ezt a tulajdonosokra ÉS mindenféle adókat szednek.
valamelyiket el kéne hagyni.
egyébként én a takarított utat szeretem, de pl. Stockholmban csak egy homok-kavics keverékkel szórják fel, ami valahogy megakadályozza a csúszást, de nem olvasztja el a havat.
és aztán annyi.
na jó, ők tényleg egy kicsit jobban hozzá vannak szokva :)

pakesz (törölt) 2010.02.02. 21:55:50

aki a jardat nem tudja sajat celra hasznalni hanem fizetnie kell erte az luzer :)))
lefoglalom es kesz
amugy meg el kell takaritani es kesz

zbzbzb 2010.02.02. 21:56:22

@Atlasz: hát igen van az a szint (mint a mostani) ahol már lehetetlen rendesen eltakarítani, de még nem látszik a járda. ilyenkor mi van?
és mi a jobb, ha kicsit havas és darabosra fagy -> nem csúszik annyira, vagy ha szépen lepucolod, és tükörjég lesz rajta?
mondjuk -20-ban már a sós lé is fagy, akkor éjszaka disznópörzsölővel melegíted a járdát, hogy be tudd tartani a törvényt?

zbzbzb 2010.02.02. 21:57:43

@pakesz: pl érden figyeli a tüzép-et a közteres, és követi a kocsit. ha a sódert leborítják a házad elé (ahol egyébként hivatalosan nincs is járda, mert a másik oldalon van) akkor fényképez, dokumentál. másnap ha még ott van, büntet.
ezeket én szívesen megsimogatnám egy szöges lapáttal.

pakesz (törölt) 2010.02.02. 21:59:42

kertvarosban egyebkent meg lehetne oldani...
eloszor is nem arrol beszelek hogy leesik egy pici ho es akkor ott kell vigyazzban allni, hanem arrol amikor a paraszttya az 2 honapig nem all neki, es ossze vissza fagy...
aki elott van a jarda az 50e a szemben levo 35e, a ket szomszed 25e - 25e
marmint a bunti :)))))

szep dolog a mindenfele erv meg hogy ado(engem pl. a kenyerre kivetett ado bant a legjobban!!!), de akinek ingatlanja van az torodjon vele!!!
ha meg nem kepes ra adja el es koltozzon tarsashazba ott a takarito megcsinalja helyette
vagy terhelje ra az APEH a szeljegyzetre :)

pakesz (törölt) 2010.02.02. 22:00:29

@zbzbzb: nem is tudtam hogy a cigan erd ennyire naci lett

zbzbzb 2010.02.02. 22:02:48

@pakesz: na itt ugye az a gond, hogy a járda nem az ingatlanod. miért is törődj akkor vele?

(értem én, hogy mit akarsz mondani, meg valahol egyet is értek, csak azt nem, hogy a közé az miért a tied ha törődni kell vele, és miért téged büntetnek. szerintem ez tisztán önkormányzati feladat. más kérdés, hogy akarok-e ezért több adót fizetni: NEM. inkább lapátolok.)

Este 2010.02.02. 22:03:52

hát igazából mókás a helyzet, mert a járdáról az út testre, illetve az ott parkoló autókra tolják a havat. Annyira boldog vagyok, mikor napok óta a letisztított járdáról csak a méteres hófalon átkelve jutok a kocsihoz, hogy aztán a másik oldalán lévő méteres hófalon át próbáljak kijutni a helyről, ahova este beálltam :)
Az is mókás, hogy a közterület fenntartó mindig készül a télre, bár a hóra szinte sosem. Az is tetszik, hogy két napja mondogatják, hogy Budapesten a főutak után már a mellék utakat is tisztítják. Kár, hogy egyetlen ilyet nem láttam, bármerre is fordulok...De jó hír, hogy ma estére kiderítették, a parkolóhelyek hóeltakarítása a parkolási cégek feladata :) kíváncsi leszek, felszerelik e hólapáttal a parkolási ellenőrt? :P

zbzbzb 2010.02.02. 22:04:16

@pakesz: csak akkor ha fizetni kell, és csak a nem cigány emberekkel szívóznak. tudod azokkal, akik rendesen fizetik az adót, tb-t, be vannak jelentve, és nem hajtanak gyorsan.
a többit szar büntetni, mert kinyitják a pofájukat. de ez már erősen OFF.

Káposztakukac 2010.02.02. 22:05:22

valaki mutasson már jogszabályt arra, hogy az önkormányzati/állami tulajdonban álló járdát kinek kellene takarítania. ok, vannak önkormányzati rendeletek. de mintha törvényben, ami ugye magasabb szintű, a felelősség máshogy lenne szabályozva.

2010.02.02. 22:06:18

Ezek régről megmaradt szabályok. Szerintem rosszak. Nem csak a felelősség kérdését nem rendezik megfelelően, de a hatékonyságot is akadályozzák pl. gépesítést. Számos egyéb problémáról nem is beszélve, mint pl. beteg egyedülálló tulajdonos, estleg kórházban vagy (pl. örökösödési vita stb. miatt) rendezetlen tulajdonjogú ingatlan. Önkormányzati feladat kellene, hogy legyen a hóeltakarítás, csúszásmentesítés. A tetőről leeső hó problémáját mondjuk ez nem oldja meg, ott valamijen szabványos technikai megoldás kellene. A körúton persze még az erkély is ráeshet valakire.

pakesz (törölt) 2010.02.02. 22:08:24

@zbzbzb: bizti bizti bizti hogy semmi kozod nincsen hozza???
ha egy okot mondok akkor igazam lesz???

itt az ok:
a TIED mivel a hazat amit a telkedre epitesz azt a brutto telek m2 alapjan szamitjak
azaz az a "kozut" miatt nagyobb lehet a hazad (mar ahol kell, de hozzaszamoljak!)

mellesleg azt hiszem igazam van ugye?
:)

pakesz (törölt) 2010.02.02. 22:10:00

@zsir: "Számos egyéb problémáról nem is beszélve, mint pl. beteg egyedülálló tulajdonos, estleg kórházban vagy (pl. örökösödési vita stb. miatt) rendezetlen tulajdonjogú ingatlan."

hat nem gond ez!!!
szeljegyzetre !!!
aztan szevasz, valaki FIZETNI fog!!!

zbzbzb 2010.02.02. 22:12:08

@pakesz: na ez érdekes, mert nálunk nem így van.

a telek határa és az út széle között van egy 5 méter széles zöld sáv, amin nincs járda (egyébként azt is takarítom).

na ezt az önkormányzat építési hatósága NEM számította bele az építési engedélynél, a körülkerített NETTÓ telekméretet vették alapul.

akkor hogy is van ez? mikor is nyerek én?

ja tudom, ha szlovák leszek :)

hagyjuk a p.csába. itt a határon az van kiírva: magyarország - sz.pni fogsz!

Mouth Hero 2010.02.02. 22:12:35

@zsir: Százezrek kapnak ilyen-olyan segélyt. Ki az utcára lapátolni!

zbzbzb 2010.02.02. 22:13:21

@pakesz: bakker azt hittem vitázni akarsz értelmesen de úgy tűnik te egy kis apeh ellenőr vagy, aki a széljegyezett tartozás után kapja a prémiumot :)
normális országot senki nem akar?
lapátoljunk inkább havat az legalább meglátszik :)

zbzbzb 2010.02.02. 22:14:45

@Mouth Hero: ezzel teljesen egyet tudok érteni.

MrZed001 2010.02.02. 22:21:12

@Mouth Hero:
Én is ezt mondom, példát kell venni a Monoki polgármesterről.
Segély csak közmunkáért, egy része meg eleve kártyára, amiből CSAK élelmiszert vehet.
A libsik meg csak lapátoljanak (mondjuk megnézném én, hogy GYF, Bajnai meg Orkbán mekkora hóhányó, ha az út széli lapátolásra kerül sor villáik előtt ...)

zbzbzb 2010.02.02. 22:21:27

bealudtatok, vagy lelkesen lapátoltok? :)

fghjk12345 2010.02.02. 22:22:30

Érdekes, mert nem csak az én házam ingatlan, hanem a járda is. És tulajdonosa is van, mégpedig nem a "köz", hanem az önkormányzat, ami önálló jogalany. Tehát ebből a szempontból az egyik tulajdonos a másikkal takaríttatja az ingatlanát.

Persze ez a tulajdonosi szemlélet elég meredek, mert akkor elvileg le is zárhatná az önkormányzat a járdát, és nem engedne oda "be", mondván, hogy az az ő ingatlana.

zbzbzb 2010.02.02. 22:23:05

@MrZed001: jajj már, azért egyenlőség sose lesz, de én is azt mondom, akit a köz tart el tegyen is érte ne csak a s.ggét meressze.

de most elkanyarodtunk a fő témától, miszerint kié a járda? mert az lapátoljon.

bezzeg régen egyszerű volt: tiéd az ország, magadnak építed! nem is volt kérdés, hogy kié az a k.rva járda :)

zbzbzb 2010.02.02. 22:25:22

@vorobjanyinov: szerintem meg, aki nem végzett jogi egyetemet, a járda egy közjószág, aminek a karbantartásával a köz megbízza a képviseleti szervét, aki az önkormányzat (mint írtad, önálló jogalany).

egyébként le is zárja a járdát, pl. futóverseny idejére. és akkor te nem mászkálsz.

no akkor, ki takarít? akié, nem? a mindenkit meg az önkormányzat képviseli. nem?

(érzem, hogy mindjárt jól kikapok ezért :))) )

pakesz (törölt) 2010.02.02. 22:27:12

@zbzbzb: hat akkor nem volt igazam?
lehet
nalunk ugy tortent, hogy be kellett dobni a kozosbe az utat, az onkormanyzat elvette es -gondolom!!!- nem mertek mar tovabbhuzni hogy annyival csokken a terulet ami alapjan epitkezni lehet

ezt valamilyen ingatlanos venajunak kellene eldontenie :)

a masik kerdes a szeljegyzetes...
szoval engem tenyleg bant, hogy le van fagyva, es ha az a szabalyozas, akkor az a szabalyozas, ha van egy torveny azt be kell tartani...
az kifogas hogy valaki jajj szegeny korhazban van, na es gyereke nicnsen neki, vagy a szomszedja? en allandoan a szomszednak ledobaltam mert tudtam hogy nem tudja eltakaritani...

zbzbzb 2010.02.02. 22:27:17

@zbzbzb: már csak azért is gondolom ezt, mert az önkori minden más esetben a sajátjaként kezeli, pl. ő kap díjat a közművektől, akik a járda alatt vezetik a csöveiket, ő ad engedélyt a felbontására, foglalására, ő rakat rá aszfaltot vagy térkövet...
takarítson a polgármester! :)

Mouth Hero 2010.02.02. 22:27:27

Normál esetben lenne létjogosultsága a saját ingatlan előtti takarításnak, hiszen egy hasonló havazás esetén a helyiek tudnak csak igazán hamar reagálni. Mire megérkezne a hivatásos sereg, már rég nem lehetne közlekedni.

Ám amikor ennyi adót fizettet a kormány az emberekkel, s ebből olyan kurva jól eltart többszázezer álrokkantat, plusz a más miatt segélyt kapókat is, a fenti rendszer megengedhetetlen és igazságtalan.

zbzbzb 2010.02.02. 22:29:31

@pakesz: na jó ezt én is megtettem, de nem életszerű.
a rendelet egyáltalán nincs tekintettel arra, hogy te dolgozol, pl. ha 10-kor kezd esni a hó, és 12-re esik 10 centi, de te csak 4-kor érsz haza, akkor 3-kor jogosan büntetnek (elvileg) mert nincs eltakarítva.
jogszerű ez? igen.
pofán vered a közterest, aki büntet? igen.
nem egyszerűbb lenne lapátoltatni az önkormányzati szocifogikkal?

sorokinV 2010.02.02. 22:30:00

Szvsz gyorsabb ellapátolni a havat, mint az összetört nyuggereket kerülgetni naphosszat a járdán!
Jah és civilizált ember nem sózza a járdát, nem saláta az. Hamu kell oda!

zbzbzb 2010.02.02. 22:30:45

@sorokinV: hamu, amit a nyuggerekből csinálsz miután összeszedted őket? :)))
(bocs, morbid, de nem tudtam kihagyni)

pakesz (törölt) 2010.02.02. 22:30:48

@Mouth Hero: en is azt mondtam hogy ki a rokkantakkal es takaritani
kozben a Hid a Kwai folyont futyuljek!!!

mellesleg ez olyan szomoru hogy en ilyet mondok hogy ki a rokkantakkal mert ez nem azt jelenti hogy en erzeketlen vagyok hanem azt hogy kis hazankban a rokik csak ugy rokik lettek semmi baja a nagy reszenek...

sorokinV 2010.02.02. 22:33:26

@zbzbzb:

Tulajdonképpen logikus amit monc', csak nálunk a nagyszobában helyhiány miatt cserépkályha van krematórium helyett. De rajta vagyunk a bővítésen. ;)

Atlasz 2010.02.02. 22:35:43

@zbzbzb: vagy kiteszek egy tablat, hogy "Vigyazat, a jarda telen csuszos!"... A disznoporzsolo masra kell otthon, nem jardapucolasra ;-)

MrZed001 2010.02.02. 22:43:17

@Mouth Hero:
"Ám amikor ennyi adót fizettet a kormány az emberekkel, s ebből olyan kurva jól eltart többszázezer álrokkantat, plusz a más miatt segélyt kapókat is, a fenti rendszer megengedhetetlen és igazságtalan."

Én is piszok sok adót fizetek mindenféle jogcímen, egy részét az önkorm. szedi

Az pedig nagyon nem életszerű, hogy nekem ahogy esik takarítanom kell a járdát.
Én akkor köteles vagyok az ottani helyi időjárásjelentést figyelni 7/24, és amint esik ott a hó bárhonnan, bármennyi autókázás árán oda kell jutnom és havat lapátolni ?
Mi van, ha épp az ország másik végében vagyok?
Mi van, ha külföldön vagyok?
Mi van, ha külföldön dolgozok hónapok óta?
Hol van ebben az életszagúság?

Továbbra is tartom, hogy a segély az nem ingyen pénz, aki tud dolgozzon meg érte.
A járda pedig akárcsak az úttest önkormányzati tulajdon tudtommal (tévednék?). Az ő feladatuk a kiépítése és karbantartása is.
A parkoló ellenőrök meg lapátoljanak szépen havat, az ugyanis az ő kötelességük (csak szolgáltatásért cserébe lehet díjat szedni ugyebár...)

lesőrigó 2010.02.02. 22:49:06

Erre a hótakarításos felelősségesdologra egyébként van valamilyen időkorlát?
Pl. vasárnap végre kipihenem a hajtást és alszom tízig, miközben éjjel a tudtom nélkül félméteres hó esett, lúzerke meg mondjuk fél tízkor töri össze magát a házam előtt. Felelős vagyok-e, hogy nem húzom fel vasárnap kora reggelre az órát, hogy kitekinthessek, hogy havazott-e? És mi van, ha reggel hatkor töri össze magát?

pakesz (törölt) 2010.02.02. 22:55:37

@lesőrigó: hat kellene hogy legyen!!!
elvegre az a kozosseg erdeke, hogy a ho el legyen lapatolva az elott hogy osszefagyna
az hogy most allandoan tiszta legyen az meg megoldhatatlan
mellesleg kellene hozni jogszabalyt hogy pl. onos esore ne vonatkozzon :)
akkor a nyugger fajtaja maradjon veszteg a seggen...
azt tenyleg nem lehet letakaritani

stars7726 2010.02.02. 22:56:05

az egész város olyan mint egy csatatér.parkolni lehetetlen,gyalogolni kész életveszély,a bkv felháborítóan drága.köszönjük szépen.

Iustizmord 2010.02.02. 23:07:28

pedig vhol egy jogszabályban (Ptk?????) le van írva hogy az ingatlan tulaja tartozik hó- és jégmetesíteni az ingatlanja előtti utcafront járdáját...

és szvsz rendben is van, vö mindenki saját portája előtt söpörjön.

Iustizmord 2010.02.02. 23:09:59

amúgy meg vidéken alap h a portám előtt IS rendet tartok: nyírom a füvet az árokparton, lapátolom a havat, takaryítom a járdát. mert ugye egy 2000 fős kisfalu honnan venne falugazdászt külön járdatakarításra, fűnyírásra?

szal közösségi szemlélet, az itt a lényeg. mert nem meg KELL tennem mert szabály van, hanem megteszem mert érzem hogy így helyes.

aki lázad meg mennyen panelba, ott agondnok takarít.

Tomzone 2010.02.02. 23:13:23

Nyaron dinnyet dobalunk a haverokkal a kilencedikrol bepialva, telen holavinat inditunk a kutyat setaltato oregasszonyra. Jo poen es termeszetesen nem vallalom a feleloseget...

gabest1 2010.02.02. 23:33:05

Ha kocsi áll a ház előtt, akkor a telek az önkormányzaté, de ha már hó fedi, akkor rögtön lakóé.

lesőrigó 2010.02.02. 23:44:56

Én nem lázadok a hóeltakarítás ellen, mivel imádok havat lapátolni - szerintem sokkal jobb, mint a mosogatás,- még két másik szomszéd előtt is el szoktam lapátolni. csupán az esetleges szabályozatlanság miatt nem érzem a jogbiztonságot, vagyis ha éppen alszok/dolgozom/nagymamát látogatom, akkor ki dönti el, hogy a felelőtlenségem miatt nem volt-e letakarítva a járda, vagy tényleg életszerűtlen a havazás után fél órával elvárni ezt? És mi alapján dönti el? Hogy szimpi-e a pofám?

2010.02.02. 23:57:23

@pakesz: Ja, csak ki? Mondjuk egy 80 m hosszú tízemeletes panelháznál? (Széljegyre gondoltál, a széljegyzet valami meteorológiai tankönyv lehet inkább az egyetemen :)

M. Péter 2010.02.02. 23:58:41

Lattam mar gyakorlatban, hogy hogy mukodik az, amikor az onkormanyzat takaritja el a havat, meg azt is, amikor mindenki a sajat haza elott lapatolja el. Az utobbi sokkal jobban mukodik.

Nagyapam is kaszalta a fuvet a haza elott, nem azert, mert valami torveny eloirta, hanem mert egy tisztesseges ember rendben tartotta a portajat, aki nem igy tett, azt megszoltak.

pakesz (törölt) 2010.02.03. 00:45:13

@zsir: tenyleg szeljegy :)
panelnel van takarito, az benne vana kozos ktg -ben :)

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.02.03. 01:44:05

Bammeg, azt hittem, hogy csak a szocializmusban voltak ilyen szarrágók az emberek. Menj ki havat-lapátolni, meg füvet nyírni a portád elé! Te nézel ki az ablakodon, te látod azt a szart, ha nem csinálod meg.
Nincs az a gondoskodó állam, amelyik ki tudja szolgálni a hóeltakarításra és fűnyírásra kivetett igényiteket azonnal ha leszakad a hó. Gondolom arra is igényt lehetne tartani, hogy megrágja valaki a vacsorádat helyetted.
Nem bírsz ki fél-egy órát ezt megcsinálni, hogy szebb legyen a közterület? Nem azt kérték a lakosoktól, hogy járdát, utat vagy árkot építsenek!
Ez jár azzal, ha valakinek van háza, de elmehetsz hajléktalannak és megszűnik egyből ez a gondod.

Erdőtársulás 2010.02.03. 07:14:48

Egészen elszomorító, hogy a 20 percnyi lapátolást is az államtól várja a többség. Ez a mentalitás tartja az országot a padlón.
Ja persze és testépíteni, teniszezni, síelni járunk, havat lapátolni már nem. De ha a "wellnes center" netán az emeleten van, oda már csak lift segítségével lehet fel/lejutni.

nehülyéskedj 2010.02.03. 07:16:46

zed:

“Az FKF Zrt. a területi igények és az időjárási körülmények figyelembevételével meghatározott számú hómunkás foglalkoztatásával végzi a közszolgáltatás keretein belül a gyalogátkelőhelyek környezetét, az ingatlanhoz nem köthető közjárdák téli takarítását.
Az ingatlan előtti járda, a járda és az úttest közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület gondozásáról, így téli időszakban annak síkosságmentesítéséről, hóeltakarításáról az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének, használójának kell gondoskodni. Lehetőség van e területek takarításának Társaságunktól való megrendelésére”
www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Koztisztasag/Teli_munka

Na ennyit arról, kinek mi a kötelessége, és azt betegsége (stb.) esetén hogyan tudja megoldani. Nem kifogások kellenek, hanem tiszta járda! Aki képeteln megérteni, hogy ha közösségben él, akkor a szabályok rá is volnatkoznak (mindenki érdekében), az költözzön tanyára! Ott senkinek nem fáj, ha lusta egy félórát lapátolni, ha esik a hó.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.02.03. 07:36:00

92 táján, amikor városi, négyemeletes panelházunkban mindenki megvette a korábbi bérlakását, akkor az első télen szabályosan versenyeztek a lakók, hogy immár ők lapátolhassák el a SAJÁT házuk elől a havat. Ahol most lakom, ugyanez a helyzet, most például mire észbekaptam, a nyugdíjasok már elhordtak mindent.

Ezzel együtt én egy kicsit úgy érzem, hogy talán egy kis XII. kerületi utca, meg a Teréz körút talán ugyanaz, hiszen az egyikben gyakorlatilag magadnak takarítasz, a másikban meg azért nem.

BKV reszelő 2010.02.03. 07:53:45

@pakesz: Mert te ehhez is értesz, mi ? Ha látsz valaki, aki szemre rendben van, de a kocsiján ott a rokkant jelzés, akkor az tuti csaló, mert pakesz a nyolc általánosával ezt azonnal átlátja...hát persze.

Butuska 2010.02.03. 08:04:34

Gyorsan gondolkodjon el mindenki, aki lázad a járda letisztítása miatt, hogy azon megy ő is a saját házához, bármennyire is közterület - az a közterületi járda pont azért van ott, hogy eljusson a házához, tehát ha használja, tegyen is érte valamit. Mert ugye jelenleg az ember önerőből képtelen a repülésre :) de majd ha már tud repülni, okafogyottá válik a járda, tehát letakarítani sem kell. Ja és a járda elfoglalása: ha a járdára borítják a sódert, ami miatt azt nem lehet rendeltetésének megfelelően használni, jogos a bünti is, nem? Érdekes módon nálunk mindenki csak arra gondol, hogy neki mi a megfelelő, de a másik érdekeit hajlamos figyelmen kívül hagyni.

A másik dolog: elhiszem, hogy sokak szemét szúrja a segélyezett tömegek léte, de kicsit gondolkodjon el, hogy az a 28 ezer forint havonta mire elég. Feltételezem, szívesen dolgozna nagy része normális fizetésért napi 8 órában, de nem kap munkát. Kivételek mindig vannak, de csak azért, mert valaki nem kap munkát, még nem kell ingyenmunkára kényszeríteni. Mert ha az lesz az általános, hogy ha nincs munkád, akkor két választásod van: 1, dolgozz ingyé' vagy éhbérért vagy 2, dögölj meg, akkor gyorsan eljutunk odáig, hogy kirúgják az embereket a normál fizetős állásukból, és elkezdenek segélyre szorulókat szinte rabszolgaként dolgoztatni, mert ugye az a gazdaságosabb megoldás.

Csanna 2010.02.03. 08:09:50

A járdát bizony takarítani kell mert, ha véletlenül a takarítás hiánya miatt (pl. jegesedés) valaki balesetet szenved akkor a tulajdonost terheli a kártérítési felelősség.
Más a helyzet az úttesttel, az nem a tulajdonos dolga.Ennek ellenére kénytelen voltam a gk-t csekély 3/4 órai munkával magam kiásni a hóból, hogy el tudjak indulni. Na de ez olyan kis bosszúság, hogy szót sem érdemel.

rrc122 2010.02.03. 08:14:55

nehülyéskedj 2010.02.03. 07:16:46

Nekem rémlik valami olyasmi is, hogy a tulajdonos (a járdáé. és nem az ingatlané adott esetben) viseli a tulajdon terheit.
Olyan sehol sincs meghatározva, hogy ha a tulajdonos az önkormányzat, akkor ezeket a terheket átháríthatja egy tetszőleges másik személyre.

Német 2010.02.03. 08:15:20

Németországban a háztulajdonos vagy a társasház által megbízott személy köteles havat takarítani. Munkanapokon 6 órára, ünnepnapokon 8 órára, további hóesés esetében folyamatosan. Hiába van felelősségbiztosítása, ha valaki összetöri magát a nem takarított hó miatt, fizethet az illető zsebből. (Akkor is, ha pl. a "jóakaratú" szomszéd feljelenti). Magyarország a következmények nélküli ország - vagy nincs felelősségbiztosítás - vagy olyan szegény az illető, aki nem takarított, hogy úgysem lehet behajtani nála semmit. Azért jó lenne, ha néha valaki ellenőrizné a helyzetet, mert: idős, mozgássérült, kismama babakocsival, és még sorolhatnék, kiemelten nagy veszélyben van, de nem törődik senki velük! Trehány embert, aki mulasztja kötelezettségét, alapból meg kellene büntetni, hátha jövő télen jobban odafigyel embertársaira!

Donor 2010.02.03. 08:36:12

@pakesz: főleg hogy a legtöbb helyen pár napig foglalhatod a közterületet tudtommal.

zbzbzb 2010.02.03. 08:41:21

namost.

22 évig laktam panelban, és 13-14 éves korom óta a 12 lakásos társasházból, ahol fiatal és életerős emberek laktak, ÉN voltam az egyetlen, aki havat lapátolt.

nekem nem az a baj, hogy takarítani kell. az én házam, szívesen látom, hogy rendben van előtte a járda, stb.
nekem az a bajom, hogy a terület az önkormányzaté, és amikor nekem kellene (pl. sódert lerakni betonozáshoz) akkor fizettet a használatáért. viszont, ha kötelesség van vele (pl. 5 méter széles sáv van a kertem előtt, és ott nyírni kell a füvet) akkor ENGEM vesznek elő.

hát ilyet nem játszunk. nyilván fogom nyírni a füvet, meg lapátolom a havat, hiszen az ÉN érdekem, de akkor ne fizettessen velem közter. foglalási díjat a sóderre.
na, így már tiszta?

Donor 2010.02.03. 08:45:46

@pakesz: ilyenről soha nem hallottam.
A járdát sohasem számolják bele a telekbe.
Inkább úgy szokták hogy nem engednek építeni az utcafronttól X méterre hogy később ki tudják sajátítani a járda helyét.

lac1 2010.02.03. 08:47:40

Nálunk pl. a járdát a tulajdonosok építették, mert az önkormányzat a építési telkek kiparcellázása után (30 éve) CSAK az autóutat csinálta meg, a járdát minden ingatlantulajdonos maga csinálta meg a saját haciendája előtt.
Na most akkor büntethet-e engem az az önkormányzat, aki a ráutaló magatartásával úgy gondolta annak idején, hogy a gyalogosok közlekedjenek libasorban az autóúton?

nehülyéskedj 2010.02.03. 08:47:56

@rrc122: Törvényben és rendeletben bizony meghatáozhatják. Meg is tették, hiszen nem gondolom, hogy a bíróságok ezek nélkül ítélkeznének a házad előtt balesetett szenvedetten javára, a te károdra.

Rendeletet meg minden önkori hozott az ügyben, szerte az országban. De annak nyilván törvényi alapja van.

Donor 2010.02.03. 08:48:15

@zbzbzb: Ja, én is hazahoztam a fél gyárat, hiszen az enyém ;-)

zbzbzb 2010.02.03. 08:53:40

@Donor: nálunk is így volt, de persze járda az nincs.
még az utat se takarítják, a szegélykő mellett méteres sávban nő a gaz a felgyűlt porban és koszban. (amúgy én azt is fel szoktam lapátolni)
akkor most hogy is van ez?

lac1 2010.02.03. 08:56:19

@Német:
Német, nem a takarítással van a baj. Azzal van a baj, hogy egyrészt itt veri a seggét sok százezer cigány, aki szívja a véremet (mint adófizető) és egy csomó muszálymunkásnak is megfelelő más eltartott. Nem szép a munkanélküliség ezt aláírom, de az már furcsa, hogy fizetem a kaszinójukat, mellette fenntartom a közterület fenntartó vállalatot, aki lófaszt sem "tart fenn", és ha nem takarítom el valamilyen oknál fogva vagy éppen sódert tárolok rövid ideig (mert azért tárolom, mert valószínűleg fel akarom használni) akkor megbüntetnek...
Ez a baj.

nehülyéskedj 2010.02.03. 08:58:25

@zbzbzb: Dehát ember, a sajátotok! Már nincs szocializmus, hogy majd valaki megcsinálja helyettetek! Ha egy lakóparkot feléptínek a lakások árában ott a jaráda, az út. Ahol nincs bennne az árban, ott is a saját érdked, hogy legyen járda, nem a szarban-sárban járjatok. Az én szüleim is maguk burkolták a járdát, az egész utcával együtt, a saját lóvéjukon. Pedig akkor még nagyban dúlt a szocializmus, de járda csak húsz év múlva lett volna, ha a tanácsrra várnak, de fizetni akkor is kellett volna, legalább részben.

Donor 2010.02.03. 09:00:08

@M. Péter: fogd már fel hogy ez nem arról szól hogy nem akarjuk eltakarítani, meg rendben tartani, hanem arról, hogy azonnal büntetnek ha valamilyen oknál fogva nem teszed meg azonnal, meg nem boríthatod le a sódert a ház elé amíg behordod.

Szóval simán a kettős mércével és a van tele a töke mindenkinek.

nehülyéskedj 2010.02.03. 09:00:30

@lac1: Törvényi köelességed altakaratani. Ha közmunkások vannak, azok sem fogják megcsinálni a te dolgodat. Ilyen egyszerű. Miért is tennék? Azoknak a közösség érdekében kell dolgozni, nem magárérdekben, hogy neked ne kelljen évente ötször havat lapátolni.

nehülyéskedj 2010.02.03. 09:03:31

@Donor: Nincs kettős mérce. A közterület hőázadra eső része ( praktuikusan általában járda), rebentartása törvényi kötlességed. Ha azt eltorlaszolod, még szép, hogy fizetned kell, hiszen magáncélra használos. (Ha nem így lenne,akár el is keríthetnéd és nagyobb lenne a telked.)

A te törvényi kötelezettségnednek és a közterülethasználat árának nem sok köze van egymáshoz.

Donor 2010.02.03. 09:03:58

@Ludas Matyi Online:.@Erdőtársulás:
rátok is vonatkozik az előző hozzászólás.

Itt senkinek nem a lapátolással van baja, főleg nem a liftes házakban mert ott soha nem a lakók takarítják a járdát.

lac1 2010.02.03. 09:05:58

@nehülyéskedj:
elbeszélünk egymás mellett...

MeeCee 2010.02.03. 09:10:40

A ház előtt rendszeresen nyírom a füvet. Illetve nyírnám, de a kedves szomszédaim és vendégeik parkolónak rendszeresítették. Ha megkérem, hogy álljanak odébb, amíg lenyírom a füvet, akkor anyámba küldenek. Eccer körbenyírtam egy ilyet fűgyügyjtő és terelő nélkül, de csak pillanatnyi örömöt okozott :-)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.03. 09:13:07

@Erdőtársulás: "Egészen elszomorító, hogy a 20 percnyi lapátolást is az államtól várja a többség. Ez a mentalitás tartja az országot a padlón.
Ja persze és testépíteni, teniszezni, síelni járunk, havat lapátolni már nem. De ha a "wellnes center" netán az emeleten van, oda már csak lift segítségével lehet fel/lejutni."

Jaja! Erre is lehetne már valami sztrájkot szervezni. Mondjuk a vallásosak nem mennek addig templomba, amíg a Mindenható el nem olvasztja a havat!
Egyébként meg tulajdonos/társasház dolga.Baleset esetén magas büntetés.

Donor 2010.02.03. 09:14:50

@nehülyéskedj: De nem torlaszolom el. Kultúr helyen úgy szokás letenni a sódert hogy a járda használható maradjon. Szóval továbbra is teli van a tököm a kettős mércével, az adófizetéssel, és a kötelező közmunkával.

2010.02.03. 09:19:06

@espadazo - Játékbolt:: A témáról kicsit vegyesek az érzelmeim, de ezt jól megírtad :D :D

Kaptabakta 2010.02.03. 09:19:41

Én aláírom, hogy nekem, mint háztulajdonosnak tisztán kell tartanom a ház elötti járdát. Azonban az előttünk lévő járda tisztán tartása lehetetlen. Régi beton járda ami gidres gödörös. Az Önkormányzathoz írtam is egy levelet még nyáron, hogy legyenek kedvesek megcsinálni a járdát, ellenkező esetben a járda minősége miatti balesetveszély megelelőzéséért nem tudok felelni. A válasz egy nagy semmi volt.
Ha most vki elzakózik a járdán (pedig ahogy lehet letisztítottam) akkor az kinek a felelősége lesz? A gondatlan tulajdonosé (Önkormányzat) vagy a gondos, de lehetetlen feladat elé állított telektulajdonosé?

pakesz (törölt) 2010.02.03. 09:21:21

@BKV reszelő: "Mert te ehhez is értesz, mi ? Ha látsz valaki, aki szemre rendben van, de a kocsiján ott a rokkant jelzés, akkor az tuti csaló, mert pakesz a nyolc általánosával ezt azonnal átlátja...hát persze."
persze ertek hozza fokent az a kepessegem megvan hogy ki tudom magam fejezni, szemben egyesekkel akiknek felfogasi problemajuk van

en ezt irtam: "hanem azt hogy kis hazankban a rokik csak ugy rokik lettek semmi baja a nagy reszenek..."
nagy reszenek! nem irtam autot, sehol, nem gond, prekoncepciod van eld bele magad... sok sikert

zbzbzb 2010.02.03. 09:22:46

@nehülyéskedj: na ne hülyéskedj!

ha apádék csinálták, hogy nekik jó legyen (ahogy mi is) akkor mi a büdös fasz köze van hozzá az önkormányzatnak?

csak úgy kérdezem.

a házamat én is magamnak csináltam, és rossz néven venném, ha beköltöztetnének egy másik családot, mert csak.

érted már?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.03. 09:26:43

@Kaptabakta: Azt írd meg nekik, hogy 3. felszólítás után kénytelen leszel saját költségen megcsináltatni, melynek költségeit tőlük fogod kérni, ha szükséges peres úton. Nem vagy köteles ugyanis baleset veszélyt eltűrni a környezetedben, sőt annak elhárítása kötelesség is lenne.
Küldhetnek szakértőt is, hogy felügyeljék a munkálatokat.Munkanapló, egyebek, aztán számla. Ha ügyesen csinálod, még keresni is lehet rajta.

Kaptabakta 2010.02.03. 09:33:14

@espadazo - Játékbolt::
Köszönöm a tanácsot. Élek is vele, mert erről a járdáról iszonyat nehéz lapátolni (néhol szinte lehetetlen).

pakesz (törölt) 2010.02.03. 09:53:47

@zbzbzb: tehat akkor az a velemenyed, ugye hogy inkabb eltakaritod ami kb 1 oranyi az 1000 HUF erteknek minosul, minthogy beszedjenek toled 5000 HUF adot, es megcsinaljak elotted is ?
:)))

pakesz (törölt) 2010.02.03. 09:55:43

@espadazo - Játékbolt:: hu en ehhez nem ertek, valaki mondta (jogasz) hogyha egy onkormanyzat tartozik neked akkor felkeszulhetsz egy hosszu menetre, onnan nincsen penz ami konnyen kikerul :)

mindenesetre kell hogy legyen egy irata a delikvenssnek az tutti, hogy o mar tett lepeseket, hogyha valakinek szetloccsan a feje, akkor legalabb papir legyen rola hogy a tulaj valamit tenni probalt

Csanna 2010.02.03. 10:08:10

Többek részéről elhangzott, hogy nem a szoc-ban élünk, hogy mindent megcsináljanak helyettünk. A járda hóeltakarítását kivételesen a szoc-ban sem csinálták meg helyettünk. A kertes ún, sajátházak előtt takarításra a mindenkori tulaj volt kötelezett, az ún. állami kézben lévő lakások előtt pedig a házmester.Társasházak esetében a közös képviselőnek kellett gondoskodnia a hóeltakarításról.
1967-ben a az özvegy nagymamámat (eltörött a karja)a tanács (ma: önk.)pénzbüntetéssel sujtotta, mert a háza előtt nem takarította el a havat. A hó alatti jégen megcsúszott egy másik idős néni, aki combnyaktörést szenvedett.
A nagymamát kártérítésért beperelték és a nyugdíja 33%-a erejéig vonták. Sajnos hirtelen olyan nagy mennyiségű hó esett, hogy mire odaértünk segíteni havat lapátolni, már megtörtént a baj. Senkit nem érdekelt, hogy képtelen lett volna havat lapátolni a törött karjával, akkor bízzon meg valakit ezzel. Szerintem a helyzet ma is változatlan és ez így van jól.

SzZ 2010.02.03. 10:22:31

Természetesen ez a dolog jogilag szabályozott.

1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet

6. § (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos köteles gondoskodni

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület);

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület

tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(2) Az országos közutak belterületi szakaszainak tisztán tartása az utakról szóló jogszabályok vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően történik.

(3)

(4) A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt - ettől eltérő megállapodás kivételével - a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.

(5) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

453 2010.02.03. 11:08:48

Nem a posthoz kapcsolodik, de a homaron van egy inkabb erre a blogra valo cikk.

homar.blog.hu/2010/02/03/honapok_ota_alig_van_viz_a_lakasban_hiaba_fizetett_be_mindent

Kenderice 2010.02.03. 11:59:12

Tegnapelőtt véletlenül a pest megyei bíróság felé vitt az utam (gyalog). Szerintetek a thököly úti járdán el volt takarítva a hó? Lófaszt! 10-15 centis barna hóban mászkáltak az emberek.
Az ilyenekért tart ott az ország, ahol...

dr.justice 2010.02.03. 12:55:26

Addig rendben van, hogy a tulajdonos köteles gondoskodni a járda tisztán tartásáról, csak pl. folyamatos, egész napos havazás mellett ezt hogyan oldom meg, ha reggeltől délutánig/estig dolgozom, azaz nem vagyok otthon ? Nem csak arról van szó, hogy akarok vagy nem akarok lapátolni. A jogszabály által meghatározott kötelezettségemnek adott esetben fizikailag képtelen vagyok eleget tenni. Az lenne az elvárható magatartás, ha óránként/félóránként hazaszaladgálnék vagy napi 8-10 órában foglalkoztatnék valakit a járda seprésére ?

prestig 2010.02.03. 13:52:09

Örülök, hogy ennyi embert megmozgatott ez a téma.Azért néhány szó a háttérgondolatról: nekem nem a lapátolással,/fűnyírással/ van gondom, hanem azzal az ELV-VEL, amivel sportot csinálnak Önkormányzatok, Hivatalok úgy, hogy különböző rendeletekre hivatkozva, azok mögé bújva olyan munkákra kényszerítsenek, olyan pénzeket szedjenek, aminek - véleményem szerint - nincs jogi alapja. Sok olyan embert ismerek, akik a súrlódások elkerülése céljából - sűrű káromkodások közepette - de megcsinálják, befizetik a kicsinek mondott munkát-összeget. Ilyen alapon valóban kötelezhetne arra, hogy ezen a héten Te takaritsd az Önkormányzati irodát...

Csanna 2010.02.03. 14:33:06

@dr.justice: sózással. Feltakarítod, majd besózod. garantáltan elolvad, ami a takarítás után ráesik, sőt még a jegesedést is meggátolja. Így elcsúszni sem fog senki.

ynd 2010.02.03. 15:00:11

@SzZ: Érdekelne, hol van erre kormányrendelet vagy törvény felhatalmazása. Anélkül ugye alkotmányellenes...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.03. 15:00:25

@Csanna: ja sózással. nyírjunk ki minden növényt a városban, meg mindenben tegyünk olyan sok kárt, amennyit csak tudunk.

lassan mi leszünk az utolsó nyugateurópai ország, ahol nincs betiltva a sózás.

Csanna 2010.02.03. 15:21:17

@mcs: nem a növényeket kell sózni, hanem a járdát.

Tudom, hogy nem Eu-konform, mostanság a németeknél van valamilyen szer, amelyet nálunk is forgalmazni kívánnak, de még csak hallottam róla. (lehet, hogy többet árt a növényeknek, mint a só, ki tudja...)
Javasolni tudom még a homokot.
Mindenesetre mindkettő jobb annál, minthogy valaki a házad előtt gerinctörést szenvedjen és kártérítést, valamint egész életedben járadékot fizess.
Talán hiányosak az ismereteim, de mi nem nyugat-európai ország vagyunk, hanem jó esetben is közép-európai..

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.03. 16:12:11

@Csanna:

édes istenem. ne a növényt, hanem a járdát? komolyan? ezt a csavaros észjárást. hogy erre én nem gondoltam. te ugye valami jogvégzett ember vagy, azok ilyen furfangosak.

na, ballagjál el derék osztrák sógorainkhoz, aztán kérezd meg, hogy ugyan miért tiltották be a sózást. és a németekhez, hogy a nálunk kicsit komolyabb teleket vajon hogyan vészelik át só nélkül, immár vagy 20 éve a szerencsétlenek.

a só végülis csak a növényeket, a házakat, a járdákat, a közműveket, a kocsikat, meg a cipőket-ruhákat teszi tönkre, más kárt nem okoz.

egyébként vagy 10 féle síkosságmentesítő anyagot lehet kapni, ami nem tesz tönkre mindent maga körül, igaz a sónál mind drágább.

Csanna 2010.02.03. 16:25:45

@mcs: Te melyiket használod a nálunk kapható 10 féle síkosságmentesítő anyagból?
Mert akkor szaladok és megveszem.
Nehogy hülyén haljak meg. Egyébként a járdánk melletti fák köszönik jól vannak.
Minden tavasszal szépen virágoznak és növekednek. Sőt a fű is nagyon szép.

dr.justice 2010.02.03. 16:59:40

@Csanna:

Környezetszennyező, ezért nem.

Csanna 2010.02.03. 17:12:24

@dr.justice: hát ezért kérdezem, hogy hol lehet nálunk kapni a nem környezetszennyező, 10 féle síkosságmentesítőből legalább egyet.
Mert itt az iroda előtt is a gondnok sózza a járdát...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.03. 18:47:53

@Csanna: semmiképp se halj meg hülyén:

www.cmpa.hu/index.php?stilus=lhir&hiv=5

www.hegyvidekujsag.eu/kozelet/so-helyett-zeolit

zeolit, homok, fűrészpor, kvarchomok, karbamid, ammónium-nitrát műtrágya, "útkáli" nevű sómentes keverék és még egy csomó cucc a fentiek keverékéből.

bárhol lehet kapni, ha vetted volna a fáradtságot és rákérdezel.

igazi hős 2010.02.03. 22:37:22

@Csanna: Macskaalom (faforgács) is tökéletes, azt elég sok helyen kapni. Drágább mint a só, de tavasszal besöpröm a sövény alá és még jót is tesz. Sőt a homokkal szemben akkor is működik, ha kicsit olvad és visszafagy.

Csanna 2010.02.04. 07:54:18

Ma reggeli hírek: a Főváros idáig 250 mill/Ft-ot költött hóeltakarításra és az utak sózására.
Írjatok petíciót a Demszkynek.

Erdőtársulás 2010.02.04. 08:14:32

@Donor: Hogy senkinek sem a lapátolással van baja? Azért állítod, mert nem olvastad végig a kommenteket elég figyelmesen. Én végigolvastam. Nem a kettős mércével van bajuk. Neked ettől még lehet ezzel, de akkro nem inged, ne vedd magadra.
Hozzátenném, hogy ismerem a szomszédaim mentalitását is.
5 lakásos társasház, csak ketten hajlandóak a havat lapátolni a ház elől. Egyikük csak akkor, ha éppen ki akar állni az autójával a ház elől. És akkor is csak ott lapátol... Van egy sose takarító is, az nagy sportember, állandóan futni jár a környéken.

A bírságot szépen el kellene törölni, helyette behozni a rendszert ami az USA-ban van. Ha nem takarítod el a házad elől, és elcsúszik valaki (vagy csak úgy tesz, mintha elcsúszna), olyan kártérítési pert tud a nyakadba akasztani, hogy még a házadat is viszi.
Ez hatásosan megoldaná a kifogásolt kettős mérce problémáját...

Csanna 2010.02.04. 08:21:01

Ha lehet akkor tegyétek fel, gondolom örülni fog neki :)

Csanna 2010.02.04. 08:51:40

@Erdőtársulás: tökéletesen igazad van. Kártérítési pert itthon is lehet indítani, csak éppen annyit soha nem ítélnek meg, mint az USA-ban.

Pedig szerintem az nagyon hatásos lenne.
Engem csak az lepett meg, - ha itt a hsz-ek egy kis társadalmi lenyomat - akkor valami nagyon siralmas a helyzet.

Senkinek nem jutott eszébe a másik ember egészséghez és testi épséghez való joga (ha úgy tetszik alkotmányos)rajtad és egy-két más hsz-en kívül.

A bősz "környezetvédőknek" pedig ennek okán üzenem, ha véletlen elfogyott a macskaalmom, vagy más hasonló ajánlott műtrágyám, akkor bizony kimegyek a konyhasóval és lapátolás után behintem a járdát, hogy a másik embernek esetleg egy életre kiható kárt ne okozzak.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.04. 09:22:29

vicces pl. volt egy per, amikor a hülyegyerek elesett a járdán, mert nem volt eltakarítva a hó és a bölcs usa bírósága nem ítélt meg kártérítést, mert egy természetes anyag (hó) nem perelhető.

a rosszul eltakarított járda után viszont már perelhető a tulaj.

így hát sokan azt választják, hogy inkább bírságot fizetnek a takarítás hiánya miatt, mintsem kártérítést az idióták miatt.

Csanna 2010.02.04. 10:20:00

@mcs: hát elég hülye volt, ha a havat perelte be ::::)))))

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.04. 10:47:08

@Csanna: nyilván a háztulajt perelte.

de a bíróság álláspontja szerint (meg a józan ész szerint is) a hó az egy természetes jelenség, télen számítani kell rá, hogy lesz, így a havon elcsúszás nem emberi hiba miatt következik be, hanem az illető ügyetlensége miatt.

Csanna 2010.02.04. 10:54:44

@mcs: autentikus válasz a combnyaktörést szenvedő nyugdíjasnak, a hanyattvágódott kismamának, stb. bravó!!
Ezt jó lenni látni, ha angolul van meg az sem gond. De inkább vicc.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.04. 13:57:02

@Csanna: guglizz rá, most nincs időm megkeresni.

a combnyaktörést szenvedőknek meg jár a sajnálat, de más nem.

a téli időjárás során számítani kell a csúszós járdára és annak megfelelően kell öltözni, közlekedni, nem ész nélkül pereskedni.

ha valaki száraz járdára számít amikor tegnap 20cm hó esett, az mentális kihívásokkal küszködik és gyámságra szorul.

vidéki suzukis 2010.02.04. 18:32:21

Takarítani kell a járdát és kész. A söprés/lapátolás még jót is tesz (mozgás).

beste 2010.02.06. 10:07:50

Nálunk ez úgy volt, hogy néhány évvel ezelőtt az önkormi meghirdette, hogy ő adja az anyagot a járdához, a tulaj meg a munkáját. Tény, hogy sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Az utakról nálunk rendesen takarítják a havat, viszont az utca férfiemberei rendszeresen lapátolnak/söpörnek, majd a jó munka után irány Béláim a kocsma... :-)
És igen, a szomszéd hajlandó lesöpörni a járdánkat, ha egész nap nem vagyunk itthon, és mi is az övét, ha meg ő nincs otthon. Valahogy ez nem probléma itt, más dolog, hogy a hitves már megest morog, hogy esik a hó, és mehet lapátolni, ha így folytatódik...

gov 2010.02.07. 20:36:59

kb '97 feb.-ban volt az a nagy havzas,ha jol emlekszem.10 emeletes hazban laktam akkor,olyan 8-10 emberke jott le havat lapatolni a 80 akarhany csaladbol.Na mindegy.Kb kora du-ra nagyjabol tiszta volt a haz kornyeke.Az egyik sracnak eltakaritottunk egy parkolohelyet,mert elozo este csak messze tudott megallni.Elment a kocsiert,kozben egy oltonyos suhanc nagy lendulettel beparkolt arra a helyre (nem a hazban lakott,a nojehez jott).Lezarja az autojat es indul a lepcsohazba.Mondom neki: Ocsem,ezt hogy gondolod? Azt mondja O egesznap dolgozott az irodaban es nem volt ideje ilyesmire. Mondom itt a lapat,melo utan vagy,lehet iparkodni. Hebeg-habog,nem fullik a kedve hozza...
-Ha nincs kedved dolgozni,tuntesd el a kocsidat innen,mert olvadasig nem latod azt garantalom! Talalt vhol masutt megallasi lehetoseget. A kocsog!
süti beállítások módosítása