Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Társasház és panelprogram

2009. november 11. - zugügyvéd

Elég nehéz szembesülni azzal a ténnyel, mi szerint ha valaki vásárol egy társasházi öröklakást, azzal az épületben közös tulajdoni hányadot is szerez, és bizony a tulajdon kötelezettségekkel is jár.  Főleg ez a leromlott  panelházaknál  okozhat meglepetéseket, de hallottunk már megroggyant Budapest-belvárosi bérpalotáról is.

 


Tisztelt Zugügyvéd!
 
A kimeríthetetlen panel programmal kapcsolatban keresem.:
 
Idén egy „villámgyors” augusztusi lakógyűlés után 2009. október 11-ig kellett leadnunk a szavazólapokat a panel programmal kapcsolatos támogatottságunkról (külső szigetelés, ablakcsere, egyéni fűtésszabályozás). Az elmúlt egy hónapban semmiféle tájékoztatás nem történt. Lépcsőházi pletykákból tudni lehet, hogy a pályázat beadásra került, sőt a pályázatot meg is nyertük (???).
A szavazólapok leadása előtt felmerülő kérdéseimmel megkerestem a gondnokunkat, aki b@zdmegezésen kívül választ adni a kérdéseimre nem tudott/nem akart (ki veszi fel a hitelt a ház, vagy lakásonként? miért nem pályázunk az önkormányzatnál is? nemfizetőkkel mi történik? kezességet kell vállalnunk lakótársainkért? stb.)  Majd a közös képviselő következett, aki közölte, hogy miután 80 % megszavazta a programot (mert azóta már megszavazták), így fordulhatok a bírósághoz. Én ugyanis a nem támogató 20 %-hoz tartozom. És pont azért, mert nincs tájékoztatás, mert átláthatatlan, nem értem, mindenki mást beszél, a közös képviselő saját szavát is képes megcáfolni stb.
 
Nálunk a panel program lakásonként 1 millió ft-os önrésszel (hitellel) és 500  ezer ft-os pályázható állami támogatással indul. Önkormányzati támogatást nem is kértünk – mert úgysem adnak, mondták. Összesen: ez  kb.  havi  8000 Ft,   nyolc éven át.
A tájékoztatás a nullával egyenlő, nem tudni mikor és mit adtak be és mit nyertek meg és egyáltalán kik szavazták meg? Szerintük az 58 lakásból 3 nem támogatta, bár én 6-ról biztosan  tudok a mi lépcsőházunkban.)
 
Ez év folyamán negyedik alkalommal áztam be, kiemelt prioritásnak a tető szigetelését tartanám, ami nem szerepel a panel programban. A panel programhoz készített felmérő tanulmány alapján a tető kritikus állapotban van. Jelenleg a felső szinten a hat lakásból kettő ázik, idő kérdése, hogy a többi mikor fog. Alkalmankénti „foltozgatásokkal” történik a javítás, ami eredménytelen és mindenki tudja, hogy  csak pénzkidobás.
 
Miután ma negyedik alkalommal ázott be lakásom a nagy eső miatt, kénytelen voltam beszélni a közös képviselővel, aki „megnyugtatott”, hogy a tetőszigetelés is benne van a programban. (Megjegyzem, a költségvetési táblázatban nulla Ft-os sorral.) De a közös képviselőnk szerint a „program összára úgy fel van tupírozva, hogy ebbe belefér majd a tetőszigetelés is”.  Vagyis 80 %-os az a támogatottság is, miszerint lakásonként 1 millió Ft hitelt veszünk fel, de gyakorlatilag ettől kevesebbet költünk külső szigetelésre, hogy  a tetőszigetelés is „beleférjen” – bár papíron ez nem szerepel sehol.
Nem tudom, hogy ezt egy cég hogy vállalja fel (vagy akár a családok, persze, ha tudnának róla), hiszen pályázható támogatásokról és szigorú elszámolásokról van a  szó - elméletileg.
 
Kérem szíves segítségét t abban, hogy a kisebbségben lévő 20 % kihez fordulhat segítségért, ha a nagyobb 80 %-ot már megvezették, beetették, megfenyegették?  Hiszen a szavazatok nagyobb támogatottságát így érték el. Nálunk a panel program mellett szavazott a 80 éves nyugdíjas, a munkanélküli, a nem tulajdonos és folytathatnám.
Gondolom az olvasottak alapján már nem kérdés, hogy miért a kisebbség táborába tartozom.
 
Várom segítségeteket, köszönettel: Egy panel lakó

 

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr701518451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2009.11.11. 19:13:13

Először azt kellene tudni, hogy a szavazás szabályos volt e.
Ez van a törvényben:

"Az írásbeli szavazásnak és az eredmény megállapításának részletes szabályait a szervezeti-működési szabályzatban kell meg­határozni."

Ha nincs benne, akkor szabálytalan volt a szavazás. Ha benne van, de nem az alapján történt, akkor szintén.

"Az írásbeli szavazás eredményét a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke - a szavazásra megjelölt határidőt követő nyolc napon belül - írásban köteles a tulajdonostársakkal közölni."

Ha egyetlen bérlő is szerepel a jegyzőkönyvben, akkor érvénytelen.
Ha nincs hitelesítve, szintén érvénytelen.

A határozattal kapcsolatos iratokba, szmsz-be, egy tulajdonosnak bármikor bele lehet tekinteni, azzal kellene kezdeni, ha látszólag szabályosan történtek a dolgok.

Ha bármi szabálytalan, akkor 30 napon belül meg lehet támadni a bíróságon.
Ha nem lett bizonyítható módon (postakönyv, ajánlott vagy tértivevény) kiértesítve a tulajdonos, akkor természetesen nem a határozathozataltól él a 30 nap, hanem amikor tudomására jutott a határozat.

Ha minden szabályosan történt, akkor már kicsit macerásabb érvényteleníteni a határozatot.

különvélemény 2009.11.11. 19:21:36

Egyébként nagy többségben a közös képviselők megkapják a maguk részét a kivitelezőtől.
A különbség az a kk-k között, hogy van aki normális és a ház érdekeit nézi, van aki mohó, csak a zsebére gondol és lenyom olyan munkát is a társasház torkán, ami nem feltétlenül, vagy nem most lenne esedékes.

MrZed001 2009.11.11. 19:56:27

Nálunk is volt ilyen.
Be lett jelentve, beszerzésekben jártasként gondoltam, hogy a következő lesz a menete:
hoz a kk 3 céget 1-1 ajánlattal, lesz egy lakógyűlés ahol lehet kérdezni a 3 cég tulajdonosától (+műszaki vezető), majd őket kiküld, jelenlevők megvitatják, majd megszavazzák melyik céget tartják megbízhatóbbnak, melyik tartalma jobb, tehát melyikkel akar indulni ... majd jöhet az írásbeli szavazás.

E helyett bedobtak egy lapot mindenkinek, hogy XY társaság és kész, ez van és ez lesz és kész, lemondunk még a hozzászólási jogunkról és kész ... szóval ne is kérdezzünk semmit.
Nos, NEM szavaztuk meg.
Ja, kk részéről előtte és utána is teljes volt a kuss.

MrZed001 2009.11.11. 19:59:42

@különvélemény:
"nagy többségben a közös képviselők megkapják a maguk részét a kivitelezőtől."
Meg a távfűtő művektől is ... állítólag.

kispista2 2009.11.11. 20:03:33

Egy faszkalap lakó akarná megakadályozni a ház felújítását! Én felemelném neki a távfűtés áfáját 50%-ra, ha ennyire szarik az energiatakarékosságra!

Az ilyen semmirekellő emberek miatt pusztult le szinte az összes társasház!

avram iancu 2009.11.11. 20:45:49

nálunk szmsz sem volt, a bíróság mégis elfogadta a "közgyűlési határozatokat".

Bambano 2009.11.11. 20:47:08

Azt ugye tudod, hogy a panelprogram egy nagy lopás, semmi másra nem jó. Lopni szoktak a közös képviselők (irgalmatlan "jutalékokat" kapnak a hitelt adó banktól, az önkormányzatok (ha kaptatok volna önkormányzati részt is, akkor csak az önkormányzat által kijelölt cég végezhette volna a munkát sokkal drágábban és rendesen csordogál a felújítást végző cégeknek is. Így olyan pénzügyi konstrukciót lehet csak kihozni, ami soha nem térül meg. Olcsóbb lenne hagyni az egészet a francba.

menekülj vagy hajítsd le a közös képviselőt a tetőről, másképp nem úszod meg.

nálunk legalábbis ezt próbálta a közös képviselő, hogy majd ő intéz mindent, mi (a lakók) adjunk neki felhatalmazást mindenre látatlanban és ellenőrzés nélkül, majd az jó lesz. Ahha. mondtam neki, hogy ha komolyan hiszi, hogy egy 220 milliós üzletet (a mi társasházi méretünk miatt ennyi lenne a pénz) erős felügyelet nélkül megcsinálhat, akkor kezeltesse magát, vagy elzavarjuk. Végül elzavartuk.

Bambano 2009.11.11. 20:47:43

@kispista2: nincs abban semmi szégyen, ha egy lakó gondolkodni is mer, legfeljebb csak annyi, hogy ez ritka eset.

fedélzeti kompót 2009.11.11. 20:48:01

@kispista2: Mester, köszönjük hogy megvilágítod előttünk az igazság ösvényét! Méltatlanok vagyunk figyelmedre, bocsásd meg nékünk gyarlóságunk amint végtelen bölcsességed felfogására alkalmatlanok vagyunk.

Szal hogy a pöcsbe van az hogy még csak meg se lehet kérdezni hogy kinek és miért kell pénzt adni?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.11.11. 20:50:59

@kispista2:
Hiába veri magát mindenki a környezetvédelemre meg az energiatakarékosságra. A nálunk belengetett pályázati anyag (pedig abban még az önkormi támogatás is szerepelt) alapján nem térül meg a beruházás 10 éven belül! Akkormeghovaminekmiérthogy?

Calden 2009.11.11. 20:53:03

Mindazonáltal ha valakinek már nem fér bele havi 8-10 rongy teher azzal mi lesz?

Bambano 2009.11.11. 20:55:10

@Calden: nekem olyan üzleti tervet mutattak, hogy a havi fűtési díjcsökkenés nem fedezte volna a hitel részleteit, 25 éves futamidővel, és mire lefut a 25 év, megint fel kellene újítani a házat.

Akkor meg minek?

Dr Kangörény 2009.11.11. 20:58:14

Persze, mert biztos, hogy a 80% a megvezetett hülye, nem a 20% a mindenben összeesküvést látó paranoiás. Vagy mégsem biztos?

Mellesleg a 80% hatalma jelenti a demokráciát. Ha ez nem tetszik, Észak Korea örömmel lát mindenkit!

Mazsola66 (törölt) 2009.11.11. 21:00:38

"De a közös képviselőnk szerint a „program összára úgy fel van tupírozva, hogy ebbe belefér majd a tetőszigetelés is”."
Erre a tupír-ra azért én is befizetnék:)
Némileg tájékozatlan lehet a kk ezekkel a pályázatokkal kapcsolatban, így nem csoda, hogy tájékoztatni sem tud. Sajnos ez nem így műxik, neki abba a továbbiakban nem sok beleszólása lesz, mert állami pénzt, csak beruházón keresztül lehet elkölteni, az meg nem hülye, hogy saját zsebre tupírozzon.

Mellesleg az írásos szavazólaphoz, írásos tájékoztatót is kellett volna küldeni minderről, vagy közgyűlést tartani róla, ahol a felmerült kérdésekre válaszolni kell.

Szeptember 30-tól azonban a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz, 100% os tulajdonosi szavazás kell, márpedig a pályázati kiírás rendes gazdálkodás körét meghaladónak minősíti az egész panelprogit.
Ezen lehet elcsúszik amúgy is az egész.

De, ha biztosabbat akartok, akkor írásban kell kérni a jegyzőkönyv másolatot a szavazásról, és pillanatnyilag még a helyileg illetékes bíróságon 15000 Ft.ért lehet kérni a határozat érvénytelenítését, és a végrehajtás felfüggesztését.
(Erről lehetőleg írásban, a számlavezető bankot is értesítsétek.)
Indokként, a tájékoztatás hiányosságait, és elvégzendő munkák pontos ismertetésének hiányát jelöljétek meg.

Mazsola66 (törölt) 2009.11.11. 21:03:16

@kispista2: Nem mindig faszkalap az aki hiányolja a tájékoztatást.:)

Bambano 2009.11.11. 21:14:27

@Kangörény_: igen, biztos.
A nálink a nyanyáknak csak az számított, hogy kaphatnánk kb. 70 misi állami támogatást. Ez az összeg minden józan eszüket elvette. Az, hogy mellé fel kell még venni másik 150 misi hitelt, olyan nyanyáknak, akik már most is sok hónap közös költség elmaradásban vannak, nem érdekelte őket.

Számolni nemhogy nem tudott egyik se, eszébe se jutott, hogy kellene.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.11.11. 21:58:56

A hőmennyiségmérős panellakás azt jelenti, hogy a szélső lakók fizetik a belsők fűtését.

Ha ezt a szélső lakó szavazza meg, akkor hülye, ha a belső, akkor gerinctelen.

Egy négyemeletesnek mindig több szélső lakása van, mint belső, mégis, ahol lehetőség volt rá, a lakók felszereltették (legalábbis errefelé).

Ebből az következik, hogy a panellakók hülyék ésvagy gerinctelenek.

MrZed001 2009.11.11. 22:15:52

@kolbászoszsömle:
csak átverik őket, hogy mennyivel de mennyivel kevesebbet kell majd fizetnie.
Azt persze tosznak közölni a kis butusokkal, hogy pl ha az egyik lakásban nem laknak (tulaj 0-ra állítja a fűtést, me minek), akkor NEKIK kell felfűteni az illető lakását is (10-15 fok saját fűtés nélkül), hogy náluk valamennyire meleg legyen ("süt a falból a hideg" ahogy szokták mondani).
A fölötte lakónak meg olyan, mintha földszinten lakna ...
És akkor most lehet elképzelni, hogy mindkét szomszéd lakás üresen áll = rémálomszámla

joci19 2009.11.11. 22:22:07

@kolbászoszsömle: nalunk a kozos kepviselo mondta, hogy hofokszabalyozot szereltessunk, de a homennyisegmerot nem ajanlotta. meg a tavhos gyerek sem aki az 5.en lakik. es o is szelsoben mint en.

kispista2 2009.11.11. 22:48:40

@kolbászoszsömle: Normális esetben a lakás elhelyezkedésével korrigálják a hőfogyasztást.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.11.11. 23:40:55

@kispista2:
ezt még becsülni is igen necces.

hogy számolsz pl. avval, hogy a szélső szomszéd csak minden vasárnap jön 2 órára, de akkor se fűt be, csak 10 fokra?

Mazsola66 (törölt) 2009.11.12. 08:04:52

@kolbászoszsömle: Lehet korrekciót alkalmazni, de az sem elhanyagolható szempont talán, hogy az elmúlt 30 évben, a m3 alapú elszámolás során, a belsők fizették a szélsők és felsők fűtését is, mert azt többe került felfűteni, ha felső elosztós, akkor meg nyitott ablaknál is 30 fok volt télen.
Nem rossz megoldás az, főleg az új digitális, csak szigeteltetni kell hozzá, megtanulni fűteni, és alaposabban körbejárni, tájékoztatni a tulajokat.
Eddig szabályozhatatlan volt, az egyik célja ennek épp a szabályozás, amivel lehet megtakarítani.
Egy gázfűtéses tömbbe is szívás a lakatlan szomszéd, de 10 fokos lakás még ott sincs:) egy 10 em panelbe sem tud 10 fokra lehűlni.

Ládatündér 2009.11.12. 09:39:00

@Bambano: az ingatlan értéknövekedését is figyelembe lett véve?

hawkeye 2009.11.12. 10:48:44

Írástudók szerint a társasházi panelprogram egy klasszikus átverés, hogy az albetétekre felvett hitel vissza nem fizetése esetén a bank rátehesse szőrös mancsát a résztulajdonokra, amiket aztán a csókosoknak potom pénzért majd átjátszik.

A vissza nem fizetés borítékolható, hiszen a saját fűtési rendszert ajánlgatók által terjesztett reklám szerinti költségmegtakarítás csak mese.
Valójában a hiteltörlesztéssel együtt sokkal többet kell kifizetni a megvezetett tulajdonosnak.

A bomba viszont 15 - 25 év múlva robban, amikor százmilliós értékben kell majd az elhasználódott gépészeti berendezéseket felújítani, a többségét pedig cserélni.

És lehetne folytatni....

drP 2009.11.12. 11:19:27

Ha nincs hőmennyiségmérés, akkor is a belők fizetik a szélsők fűtését. Nem értek egyet a korrekcióval, mindenki eldöntheti, milyen lakást vesz, mérlegeli az összes előnyt/hátrányt (pl. drágább fűtés, de kevesebb szomszéd, nincs senki a fejem fölött stb). Ugyanez a fekvés, északi nyilván többet fűt, cserébe olcsóbb volt. Nem értem, miért kéne a belsőnek korrigálni a szélső számláját.

Mazsola66 (törölt) 2009.11.12. 12:23:33

@hawkeye: Ez így ebben a formában enyhén szólva butaság!
Először azért, mert a hitelt 5 évre adják, állami támogatásos kamattal, és nincs a lakásokra terhelve. 10%-nál nagyobb közösk. kintlévőség esetén meg sem adják.

a bankoknak van mi visszavándoroljon most is, azzal sem tudnak mit kezdeni, és mostanában hoztak rá törvényt ha jól emlékszem, hogy nem is teheti már rá csak úgy hipp-hopp a kezét.

Valójában minden hitel többszörösét fizetjük vissza, ezért hitel és nem adomány.

A legfiatalabb panel is 25-30 éves, ennyi időnként illik egy házat kipofozni az elhasználódás miatt.
Az sajnálatos, hogy az egész önerős megvalósításához, a panel tulajdonosoknak nincs elég pénzük, ezért szükség van az állam támogatására.

Egy családi házat is át kell vakoltatni, szigeteltetni, gépészetet cserélni, tetőt felújítani 30 év után, az viszont a kutyát nem érdekli, hogy a családi h tulajdonos hány milliós hitelből oldja ezt meg, meg tudja- e egyáltalán, és mennyit fizet vissza a végén, meg megtérül-e neki.

Ezek után én azt nagyobb átverésnek tartom, hogy az adómból, közvetve ugyan, de támogatom azokat az embereket, akik 30 éve szarnak a saját tulajdonuk állapotára, nem tettek rá félre, nem gondoltak rá előre, miközben én építkeztem, és az állam segítő jobbja nélkül voltam kénytelen felújítani.
De örültem volna ha át akarnak verni egy felújítási összeggel! Hidd el, nem sírnék miatta internetes portálokon, és nem gyanúsítgatnék boldog boldogtalant, hogy abból akart megélni, lehúzni:)

Most akárhova mégy, mást sem olvasol, csak hogy átverték szegény paneltulajdonosokat, meg milyen szemét a közös képviselő, biztos jó sokat vissza adtak neki a pénzükből a kivitelezők, és mindenki jól járt, csak szegények maradtak lakásonként 1 milla hitellel,amit államilag támogatva 5 - 8 év alatt havi 5-8 ezer forintjával fizet vissza, miközben egy felújított, részben korszerűsített, meleg lakásban ütögeti a billentyűzetet.
Szerintem nagyon sok családi ház tulajdonos örült volna neki, és nem bánná, ha egy közös képviselő levezényli a ház felújítását, mert az hogy mibe kerül, az egy dolog, de hogy mivel jár azon túl, azt csak az tudja, aki próbálta. De a lehetőség mindenki előtt nyitva. el kell adni a fránya panelt, ahol a hülye szomszédok jobbat akarnának, és venni kell érte kültelken egy családit. Aztán ki lehet számolni mennyi a különbség tetőfelújítás meg tetőfelújítás között:)

isti77 2009.11.12. 17:11:15

A posztíró igénye jogos a megfelelő tájékoztatásra.
Viszont az is igaz, hogy - a szükséges felújításokon túl - a mérőóra egyáltalán nem hülyeség, sőt, éppenhogy ez a legjobb megoldás, mivel:
- mindenki pontosan a saját maga által elfogyasztott hőmennyiséget fizeti (igazságos)
- mivel mindenki pontosan annyit fogyaszt, amennyit elfogyaszt, talán jobban törekszik a spórolásra
Utóbbit főleg a csodás magyar mentalitás miatt érdemes megfontolni "ha mindenképpen ugyanannyit fizetek, minek spóroljak?" Az már nem fér bele az így gondolkodók csökött agyába, hogy ha mindenki így gondolkodik, akkor a ház a szükségesnek a többszörösét fogja fogyasztani és fizetni, tehát ő is többet fizet, igaz, nem annyival amennyivel jobban pazarol másoknál, mivel a többletköltség mérőóra hiányában egyenlő mértékben oszlik meg a lakások között.
Ne legyen mérőóra, mert a külső lakásokban lakók így rosszabbul járnak, mert nekik többet kell fűteniük? Lehet így is nézni, csak akkor pl.: a belső lakások tulajdonosai meg hadd ne járuljanak hozzá a külső szigetelés kötségeihez, mert az meg őket nem érinti annyira, miért fizessenek ők is ugyanannyit, mint akinek saroklakása van?
Sőt, az alsóbb szinteken lakók közös költségéből vegyék ki a lift javítási és karbantartási költségét.

Lehet ezt a mentalitást követni, csak nem biztos, hogy érdemes.

MrZed001 2009.11.12. 18:04:54

@isti77:
sztem olvass vissza miket írtam, majd kapj a fejedhez, hogy mennyi sületlenséget hordasz itt össze ....

Csanna 2009.11.12. 18:29:03

@Mazsola66: talán azért nem tudtak félretenni a panellakók, mert egy 68 m2-s panellakás távhő díja tavaly januárban 53.000,- Ft/hó volt. A távhő készenléti díjat fűtési szezonon kívül is fizetni kell, ami 13.500,- Ft/hó. 30 évvel ezelőtt is a távhődíjak voltak a legmagasabb fűtési költségek az országban m3-re levetítve. Amíg a nyugati országokban a távhő a "szegények" fűtése, addig nálunk ez már a luxus-kategóriába tartozik. Ezt az is bizonyítja, hogy van központi gázkazános házunk, ahol a közös költségben realizált fűtési költség ennek 1/3-da.
A tulajdonosok még ezt is sokallták és némelyek szerettek volna egyedi mérést. A közgyűlés ezt nem fogadta el, ugyanis vannak lakások amelyekben nem laknak, így nem is fűtenének, ergó a mellette lakónak kétszer annyit kellene fizetni.
Ilyen meggondolásból az egyedi szabályozás és mérés a panelekben egyeseknek a "spórolást" jelentené, míg mások kétszer annyi fűtési díjat fizetnének azért, hogy egyáltalán létezni
tudjanak a tulajdonukban. A példában említett panellakás egyébként magasföldszinti és szélső. A szélső szoba hőmérséklete januárban 53.000,- Ft kifizetése mellett 19,6 fok volt. A tulajdonos - mivel ujszülött gyermeke volt - kénytelen volt pluszban villanyradiátorral fűteni, így a villanyszámlával együtt csaknem 100.000 volt a fűtési költsége egy hónapban.

Csanna 2009.11.12. 18:44:28

@MrZed001: tökéletesen igazad van. Az általam említett panellakás alatt fűtetlen garázs van. A fölötte lévő lakás "örökség" amelyben nem lakik senki, két szobája a panel "főfala" egy szobája határos a szomszéddal, amelyben szintén nem lakik senki. Ki lehetne számolni, hogy mennyi lenne a távhő-díja, ha a "szabályozást" bevezetnék és 20 Celsiust szeretne a lakásában.

Csanna 2009.11.12. 18:54:45

@isti77: a szigetelés a belső lakásokat is érinti. Ugyanis, ha a külső lakásban a szigetelés okán "melegebb" van, akkor a belsőnek kevesebbet kell fűtenie.

MrZed001 2009.11.12. 19:56:20

@Csanna:
Egyértelmű, hogy ez egy államilag és távfűtőművek által támogatott lopás/csalás.
Sokan elfelejtik, hogy a panelek kívülről vannak szigetelve, belül nem, meg azt, hogy egy fűtési rendszer.
Ha megbontod egy részét, akkor a belső szigetelés hiánya miatt a környezetéből LOPJA a nem fűtő lakás a hőt.
Egyébként lehetne ezt jól is csinálni ám.
Csak annyit kellene tenni, hogy a szabályozó 19-25 fokig legyen állítható (tehát nullára, vagy ez alá semmiképpen), valamint helyiségenként azok valamely középvonalán kellene mérni, hogy mennyire van meleg.
Ennyi.

Mazsola66 (törölt) 2009.11.12. 21:38:36

@Csanna: Ha összeadod éves szinten azt a fűtés költséget, hidd el nem sokkal több mint bármely lakás éves energia felhasználása.
A gázos lakásokban is csak a korszerűsített fűtéssel lesz kevesebb, a 100 éves konvektor, ugyanennyit megeszik gázból egy ugyanakkora alapterületű lakásban. De a kevesebb költséghez, a gázosban is be kellett ruházni. :(

Mazsola66 (törölt) 2009.11.12. 21:40:15

@Csanna: Arról nem is beszélve, hogy a pince, garázs fölötti, vagy sarok lakások értéke, jelentősen kevesebb, tehát eleve olcsóbban vették meg.

NWN 2009.11.13. 09:53:02

Nem teljesen a témához kapcsolódik, de jól mutatja a jelenlegi panel-állapotokat az az eset, ami családom egy tagjánál történt.
Panel lakás, közös képviselő lemond a tisztségéről, tájékoztatás kimegy. Házon belül nem vállalja senki a tisztséget. A leköszönő közös képviselő meghív két társasházkezelő céget a következő lakógyűlésre, hogy ismertessék az ajánlataikat, amiből aztán a lakók majd választanak. Lakógyűlésről tájékoztatás kimegy. Idáig rendben is volna minden, a csavar most jön.
Néhány agyatlan lakó elkezdi terjeszteni, hogy „idegeneknek” akarják „kijátszani” a társasház közös képviseletét. Öreg nyanyák ezt tárgyalják széltében-hosszában, jól felhergelik magukat, majd meggyőzik egymást, hogy ezt bizony le kell szavazni.
Lakógyűlés eljön, ott a közös képviselő, ott a meghívott két cég képviselője, meg persze az öregasszonyok hosszú, tömött sorokban. Ahogy az első kérdés elhangzik, valamennyien nemmel szavaznak. Az elsőként feltett kérdés pedig az volt, megszavazzák-e a lakók a lakógyűlés napirendjét? Napirend leszavazva, mindenki hazamegy.
A közös képviselő megbízatása közben megszűnt, azóta nincs közös képviselője a háznak.

avram iancu 2009.11.13. 10:28:32

Igazságtalan, hogy az Északi-sarkon hideg van, az Egyenlítőnél pedig meleg.

elfmage 2009.11.13. 14:34:59

Milyen jó kis poszt.

Jelzem mindenkinek van igazság a gondolataiban, senkivel sem szemben írom le a saját gondolataimat.

Panel képviselő a közös képviselőkön belül egy külön kaszt. Egyen házakat kezel egyet ismer akkor a környéken mindet ismeri.
A távhő is jellemzően ezekre a házakra van kitalálva, régi építésűekben lényegesen kevesebb van.
Szigetelés, lapos tető is tipikusan panel probléma.

A közös képviselői hozzáállásban valaki írta (nem nézem vissza), az a lényeges különbség hogy van aki rájátszik a minél többet költünk annál több marad nálam játékra. A tisztességesebbje is kaphat jattot csak nem a jatt mértéke után fordítja a köpönyeget.

Részleteiben nem ismerem a panelprogramot, de a megtérülés nem tűnik túl jónak. Amíg csak a szigetelést támogatják a gépészeti rendszer szabályozhatóvá tétele nélkül addig az csak egy részeredmény, mert az ablakokon keresztül fogja a lakó a neki kellemetlen hőt kiengedni.

A távhő egy rablás, egy régi szar szocialista túlméretezett vállalatot(okat) tart el még most is a lakosság pártunk és kormányunk asszisztálásával.
így lehet hogy az egyébként leggazdaságosabban üzemeltethető rendszer pont itt a legdrágább.

Igazából hogy ezeken a roncsokon éppen ki hogy nyerészkedik vagy próbál belőle pénzt kihúzni esetleg tényleg jószándékúan igyekszik üzemeltetni az már mind részletkérdés.
Generálisan szar a rendszer távhőstül, házgyárastul, panelestül.

Sajnálatosan élnek ott emberek is...

hawkeye 2009.11.14. 13:04:18

@Mazsola66:

Időközben többen is válaszoltak neked, cáfolva az "enyhén szólva butaság" minősítést.

Én csak kiegészítésképpen:

A Távfűtő Művek rövid idő alatt a felére csökkenthetné a távfűtés árát.

1. Kissé szerényebben kellene létezniük ott a Kalotaszegi - Barázda környékén. Épületek, autók, meg ilyenek.

2. Sürgősen be kellene ruházniuk a közterületi vezetékek felújításába, mert van, nem is kevés, olyan hálózat, amelynél 60 százalék a hőveszteség.
Hogy érthető legyen: a hőközpontból elküldött energia az úttestet, a parkokat, és más hasonlókat fűt az elavult, tönkrement szigetelés miatt.
A fogyasztóhoz mindössze bő harmada érkezik meg, felhasználásra.

Ezt látom a távfűtés magas ára okozójának...

Mazsola66 (törölt) 2009.11.14. 16:56:25

@hawkeye: "Írástudók szerint a társasházi panelprogram egy klasszikus átverés, hogy az albetétekre felvett hitel vissza nem fizetése esetén a bank rátehesse szőrös mancsát a résztulajdonokra, amiket aztán a csókosoknak potom pénzért majd átjátszik."

Ez az összeesküvés elmélet amit korábban írtál, és amire azt mondtam, butaság.
A mostani írásod, már egész másról szól, bár sok ésszerű és tényszerű alapja ennek se nagyon van, de már nem igen akarnék vitába szállni vele, mert a poszt és a kérdés nem erről szól...:)

egyébiránt, kényelmes magyar szokás, hogy amikor fizetni kell valamiért, akkor az Úristen is hibás, mindenki hülye, senki nem végzi jól a dolgát...:)

hawkeye 2009.11.15. 09:06:52

@Mazsola66: Talán nem nélkülöz minden alapot, azaz van némi előzménye eme magyar mentalitásnak....

Azt, meg hogy a bankok hogyan működtetik kisded maffiáikat, a komolyabb gazdasági lapokból, ill. ezek netes verzióiból megtudhatod...

De lehet, hogy csak dezinformáció áldozata lettem, valójában az összes bank és pénzintézet hamvaslelkű hófehér angyalkákból, és arkangyalkákból áll, akik természetüknél fogva képtelenek a bűnre.

Szép vasárnapot!

Mazsola66 (törölt) 2009.11.15. 10:05:10

@hawkeye: :) Amiről te beszélsz az egy másik történet.
Ez társasház esetében azért nem tud előfordulni, mert a bank még jelzálogot sem jegyez be, tulajdonosokkal nincs kapcsolatba egyenként, a bankszámla a fedezet, és nem fizetés esetén egyszerűen inkasszálja.

Ennél fogva lehet a működésre nem marad pénz, így majd vh útján lefoglalja a bankszámlát az egyéb szolgáltató, de egy egész társasházat nem tud elárverezni.

A társasház pedig szintén fiz. meghagyással szedi a kintlévőséget, tehát ha itt árverésre kerül a sor, a bank már nincs jelen, csak a társasház.

andika25 2009.11.17. 09:56:44

@Mazsola66: Épp tegnap jelent meg egy cikk, miszerint a legnagyobb hazai bank nyeresége - várakozáson felül - kb. 150 milliárd forint lesz... Ilyenkor azért joggal háborodik fel az a család, akinek nem adtak részletfizetési lehetőséget, és talán épp a cikk megjelenésekor árverezteti a házát ez a bank...

Sokan mondják, hogy a bankoknak az elmúlt 5 évben realizált, Európában is egyedülállóan magas profitját talán vissza kellene kicsit forgatnia... De mint tudjuk, erre egyetlen bankot sem lehet kötelezni.

Emlékezz vissza, egy-két évvel ezelőtt - na jó, kis túlzással élve - a bankok nem győzték rátukmálni az emberekre a hiteleket. Olyanoknak is adtak, akiknek normál körülmények között egyetlen bank sem adott volna. Most sokan ennek isszák a levét.

andika25 2009.11.17. 10:00:01

@hawkeye:
"Ezt látom a távfűtés magas ára okozójának... " Nem vagy egyedül, sokan így látják... Elég kinézni télen az ablakon, tisztán látszik, merről jön a meleg. Enyhén szólva felháborítónak tartom, hogy a panelekben élőket takarékoskodásra szólítják fel - és ehhez még állami segítséget is adnak -, ugyanakkor a távhőszolgáltatót senki nem kényszeríti takarékosságra, senki nem számoltatja el a 35-40 év alatt felújításra beszedett pénzekkel.

Mazsola66 (törölt) 2009.11.17. 11:53:44

@andika25: Félre értettél valamit, nem a bankokat védtem, csak a hsz olyan irányú tájékozatlanságát javítottam ki, ami vakvágányra tereli a dolgot. tehát megismétlem,panelprogis, sőt általában társasházi hitelnél, a bank nem áll kapcsolatban egyenként a tulajdonosokkal, nem tesz jelzálogot a lakásokra,ígyként ezért, utcára rakni sem tudja őket!

Igen, pofátlanul sok haszonnal dolgoznak, de ez ügyben a politikusaink, vezetőink a ludasok, akik ezt hagyják. és mi is kicsit, mert anno összefogással, 3 hónap alatt tönkretették az összes bankot azzal, hogy nem fizették a törlesztéseket. Ha ma mindenki elkezdené nem fizetni, most sem bírná tovább 5 hónapnál egyik sem. De ezzel nem lázítani szerettem volna, csak úgy mellesleg megemlítettem:)

Ami a szolgáltatók elszámoltatását illeti, tekintettel, hogy nagy százalékban külföldi tulajdonban állnak, nekünk pont annyi közünk van hozzá, mint ahhoz, hogy a joghurtba tényleg bekerül-e a biffidus esenzis:) Erről is mélyen tisztelt vezetőink tehetnek.

ezen kívül, amit Ti úgyvéltek, hogy a földet fűtik, meg a parkokat, az nem a szökő energia. Egyszerűen a fűtött házak hőleadása a környezetre. ezért szükséges szigetelni a panelt, mert egy önálló 10 emeletes bérház a környező parkokat is képes befűteni, ez ami szökik, nem a csőben lévő.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.11.17. 12:11:13

@Mazsola66:
Félreérted. A földfűtés alatt azt értik, amikor kinézel az ablakon és a közös képviselőnek/gondnoknak nem kell havat lapátolni, mert az út alatt jön be a távfűtővezeték a házba és marhára nem marad meg rajta még a legnagyobb hó sem 2 percnél tovább. Ott a fű sem szűnik meg burjánzani télen, ahol jön a cső.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.11.17. 12:30:21

@Mazsola66:
a távfűtés alig-alig van külföldi kézben. az a helyi önkormányzatok saját zsíros kis bödöne.

@poszt:
egyébként meg nem (elsősorban) hőszigetelni kellene a paneleket, hanem leválni a csába a távfűtésről, hamarabb megtérül és hatékonyabb dolog is.

hawkeye 2009.11.17. 13:46:14

@Mazsola66:

"ezen kívül, amit Ti úgyvéltek, hogy a földet fűtik, meg a parkokat, az nem a szökő energia. Egyszerűen a fűtött házak hőleadása a környezetre. ezért szükséges szigetelni a panelt, mert egy önálló 10 emeletes bérház a környező parkokat is képes befűteni, ez ami szökik, nem a csőben lévő."

Bocsáss meg, de ez 1 szamárság!!!
Láthatóan fogalmad sincs, miről van szó.
Ez épp olyan, mint ha én itt jogi kérdésekben okítanék valakit.

Ne sértődj meg, tényleg butaságot írtál!

Mazsola66 (törölt) 2009.11.17. 15:25:32

@hawkeye: Alkalomadtán, kukkants bele egy hőképbe, amit egy 10 emeletes panelről csináltak. Most már kötelező a pályázatok beadásakor, és annyira azért nem laikusként szóltam hozzá a dologhoz:)
A leválás valóban jó ötlet, ha kivitelezhető, csak épp most kaszálták el a jövőjét egy törvénymódosítással:) Hála néked Kormányunk!

hawkeye 2009.11.17. 16:32:06

Lécci, fejezd már be ezt a kékharisnya, csak azért is nekem van igazam, okoskodást!

Nem az épületek hőveszteségéről írtam, nem a felhasználók oldaláról közelítettem meg a kérdést.

Arról írtam, miképpen működhetne olcsóbban a Távfűtő Művek, ha az al-, és felépítményei, tehát a hőerőmű és a felhasználó közötti műtárgyak jó állapotban lennének..

A szóban forgó hálózati hőveszteség messze nem azonos a felhasználó épületén belüli szóródással, amit te hajtogatsz újra és újra.

Ott van a lábad alatt az aszfaltban, a földben, vagy éppen a fejed felett, traverzeken, legtöbbször szemmel láthatóan is igen rossz állapotban.

És ne hidd, hogy egy hőképből mindent megtanultál, mert mindjárt visszaadom az épületgépészeti diplomámat...!

Na, most jól megijesztettelek!

:)

Mazsola66 (törölt) 2009.11.18. 10:32:29

@hawkeye: miért lehet az, hogy a magad fajta gépészek, ha beleokoskodnak olyanba, amihez lövésük nincs (bank hitelek társasház esetén, th törvény, társasházak működése stb)az halál természetes, még akkor is mindenki más hülye, ha törvényeket tényeket dugnak az orruk alá, és ki nem esik a szájukon, hogy ja bocs, lehet igazad van, ehhez nem értek?

Ellenben rögvest előkapják a diplomájukat, és halál másra terelik a dolgot, hogy nem kékharisnyaként, de nekik legyen igazuk! :):)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.11.18. 12:25:47

@Mazsola66:

azon, hogy hülyeséget beszélsz, nem módosít túl sokat, hogy valakik máshol szintén így tesznek.

hawkeye 2009.11.18. 16:12:50

Mazsola:

Feladom, reménytelenül korlátolt vagy.

Kb. ötször írtam le neked, hogy félreértettél, nem arról beszéltem, amit te felfogtál belőle, de láthatóan még csak meg sem érintette szürkeállományodat. Hajtogatod a magadét, mint egy papagáj, hát csak ennyi telik tőled...?

A legaranyosabb: "..és halál másra terelik a dolgot".
A legelejétől erről a másról beszéltem...
Nem jutott el a tudatodig.
:(

Azért egy tanulságot levontam. Ha jól emlékszem, említetted, hogy ügyvéd vagy.

Hőbörgésed hatására szent esküvel fogadom, hogy sem én, sem családom, sem cégem, ügyvédnőt mától nem bízunk meg munkával.
Így fogjuk kivédeni, hogy te is köztük legyél...

Volt szerencsém, hölgyem!

Jóéjszakát kegyednek!

Hawkeye
süti beállítások módosítása