Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elmismásolt fogyatékos bértámogatás

2009. augusztus 31. - zugügyvéd

Az alábbi "gyöngyszemet" a héten találta  egy Zugügyvéd olvasó a közlönybe, és meglátása szerint  eme krormányrendelet segítségével a Magyarországi fogyatékkal élők elhelyezkedési esélyeit a nyílt munkaerőpiacon sikerült nullázni.


Kedves Zugügyvéd!

Egészen az elmúlt napokig, kis hazánk bértámogatással segítette azokat a munkáltatókat, akik fogyatékkal élőket (megváltozott munkaképességű munkavállalókat) kivántak alkalmazni. Közismert míg európában átlagosan 40% -a dolgozik ezen csoportnak, addig hazánkban ez mindössze 10% (mások szerint csak 8% ). Ezen próbált segíteni ez a bértámogatás mely, egy bonyolult akkreditációt követően járt azon cégeknek akik segíteni próbáltak rajtuk. Ez a bértámogatás tette foglakoztatásukat egyenlővé az egészséges munkavállaókkal. Bár azért az túlzás lenne, hogy országunkban ennek hatásra az európai 40%-elértük volna!


Szóval a héten megjelent a Kormány 168/2009. (VIII. 26.) Korm. rendelete, mely ezt az akkreditációt szünetelteti. Vagyis aki a jövőben olyan vállakozást akar indítani, ahol fogyatékkal élőket akar alkalmazni, teheti de "állam bácsi" inkább továbbra is a SZOCIÁLIS FOGALAKOZATÓK -ba kiván befektetni. Suttogják azt is, hogy a Rehabilitációs hozzájárulás (melyet azok a cégek fizettek, ahol a munkavállalók átlagos statisztikai létszámának 5% nem megváltozott munkaépességű munkavállaló ), a 10(!) szeres nagyságúra kívánják emelni. Ami nagyon jó és klassz, mert ennek szerintem az a célja, hogy a nyílt munakerőpiac vegye át teljes egészében ezen emberek foglakoztatását.  Bár kétséges, hogy a mai gazdasági helyzetben, ezt önként és dalolva a K.K.V. is megteszik! De persze ez egyenlőre csak fikció, és a tény pedig az, hogy könnyebb elvenni, mint ésszerűen elosztani.


Ime a bonus track: Semmiféle egyeztetés nem előzte meg ezt, a kormányrendeletet (is).
 
Tisztelettel:
K. B.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr681350936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heliox 2009.09.01. 09:38:03

Namármost, akkor az egyszemélyes bt-mben, ahol én vagyok az egyetlen alkalmazott fizessek rehab miaszart, mert nem vagyok rokkant?

De ha még azt is kifizetem, akkor az leszek, és akkor nem kell fizetnem. De ha nem kell fizetnem, akkor nem leszek rokkant, akkor viszont fizetnem kell, amitől...

Hotel Panda 2009.09.01. 10:03:17

Kedves heliox!

Ez a "rehab miszar", csak azokra a munkáltatókra vonatkozik, ahol az alkalmazottak átl. statisztikai létszáma meghaladja a 20 fő!

Amúgy a rokkant szó helyett a fogyatékkal élő kedvesebb!

Hotel Panda 2009.09.01. 10:07:11

Pontosítva, az elözőt, a rend kedvéért:
Azon munkáltatóknak, ahol az éves stat. létszáma a munkavállalóknak meghaldja a 20 főt. ( de a 10x csak tervezet !) Tehát ez rád nem vonatkozik !!!

vidéki suzukis 2009.09.01. 13:28:02

"krormányrendelet"
"közlönybe"

Vidéki-e vagy, he? :-)

2009.09.01. 14:36:29

Ezen alacsony foglalkoztatottságon nem lepődök meg. Nyugaton nem ilyen magas a fogyatékkal élők között a romák aránya.

füredi (törölt) 2009.09.01. 15:32:24

@fireman4:
Istenem, hogy vártam, hogy visszajöjjek a szabiból, aztán MINDEN téma kapcsán ezt hallgassam...

mldrv 2009.09.02. 08:22:13

posztoló, régen láttam ilyen olvashatatlanul megírt szöveget. esetleg újrafogalmaznád és kijavítanád az elgépeléseket is?
pl. pont a lényeget írtad le teljesen érthetetlenül: "Suttogják azt is, hogy a Rehabilitációs hozzájárulás (melyet azok a cégek fizettek, ahol a munkavállalók átlagos statisztikai létszámának 5% nem megváltozott munkaépességű munkavállaló ), a 10(!) szeres nagyságúra kívánják emelni." - ez akkor most mit is jelent?


fireman4: nemhiszem, hogy ez a romakérdés problémakörébe tartozna.

respecta /01 2009.09.02. 23:15:04

Most miért bántjátok?
Gyanúm szerint diszgráfiás lehet a posztíró vagy érintett...ki tudja.
Erős felindulásból is előfordulhat elírás, félreütés.
Én felmentem őt, mert az egész nagyon elkeserítő, következményei az érintettek számára beláthatatlanok.

mldrv 2009.09.03. 01:37:50

@respecta /01: OK, fair enough, erre tényleg nem gondoltam; csak rendkívül frusztrált, hogy pont a lényeget nem értettem. pedig tudok jó pár emberkéről, akit érint ez.

respecta /01 2009.09.03. 16:14:42

@mldrv: azért üdvözöllek, mert egyre ritkábban találkozni "normális belátóval"
:-)
süti beállítások módosítása