Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Vagyonadó baromságok

2009. augusztus 27. - zugügyvéd

A Zugügyvéd ide is belinkeli a vagyonadóról szóló cikkét, ami ma jelent meg a Népszabadságban.

"Miként lehetséges, hogy számtalan fájdalmas intézkedés bevezetésekor a legharsogóbb vita mégis a vagyonadóról folyt, illetve folyik? Talán éppen azért, mert az általa érintett réteg bír a legnagyobb hatással a véleményformálásra, vagy esetleg ebben a körben a legalacsonyabb az alkalmazkodási hajlandóság." Így válaszolta meg a maga által föltett kérdést Oszkó Péter pénzügyminiszter (Válságkezelés és vagyonadó-szappanopera) e lap hasábjain.

Abban a miniszter úrnak igaza van, hogy a vagyonadó körüli hercehurcát szappanoperának minősítette, ám annak szövegkönyvét pont az ő minisztériumában csapták össze. Arra valószínűleg nem gondol a miniszter, hogy egyeseknek nem a vagyonadóval mint adónemtípussal van gondja, hanem az átgondolatlan jogszabállyal, amely jóval többet árt a válságpolitikai intézkedések szélesebb körű elfogadásának, mint amennyi bevételt hoz.

Nem elsősorban az ingatlanadóról van szó, bár annak sematikus értékbesorolási szabályai is az igazságtalanság határait súrolják, de erről már sokan írtak.

Én inkább a jogszabály más szakaszaival foglalkoznék, amelyek lesújtó képet mutatnak a jogalkotó valóságismeretéről. Reméljük, hogy csak erről van szó, mert ha úgy fogalmazták volna a jogszabályt, hogy tisztában voltak annak hatásával, az már megbocsáthatatlan cinizmus lenne. Tudniillik olyan javakat is a vagyonadó alá lapátoltak, amelyeknek közük sincs a nagy értékű vagyontárgyakhoz.

Például abban a hiszemben, hogy akinek hajója van, az csak vagyonos ember lehet. Az ötlet kiagyalója sörözés közben valamelyik bulvárlapban olvashatta, hogy bizonyos körökben most már nem a luxusautó a sikk, hanem a minél hatalmasabb és drágább hajó a Földközi-tengeren, de a Duna is megteszi. Ebben van némi igazság, hiszen a Dunán is számos tengerre gyártott luxusmotorcsónakot látni, és teljes joggal elvárható a megadóztatásuk, de nem ez a jellemző.

Aki látott már a Tiszán vagy a Kőrösökön horgászatra összeeszkábált bungalós motoros lélekvesztőket, annak minden eszébe jut, csak az nem, hogy ezek gyorsan értékesíthető nagy értékű vagyontárgyak lennének. Pedig simán az adó hatálya alá kerülhetnek, mert a jogalkotó a motor teljesítményét veszi alapul. Pár százezer forintért lehet építtetni ilyen hajót, és százezer forint alatt már kapható hozzá egy öregebb, nagy teljesítményű, buherált csónakmotor.

E járművek általában külmotorosak, és nagyon ritkán azonos évjáratú a hajótest és a rácsavarozott hajtómű. Ehhez képest a kedvezőbb sávhatárokat a hajó korától (vízi jármű gyártási évétől) teszi függővé, amíg az adó mértékét a motor teljesítményétől. De itt legalább felvillan valami életszerűségre utaló elem a jogszabályban, hogy mégsem azonos értékű egy új Volvo-penta motoros tengeri luxusjacht, mint egy öreg Vihar külmotoros bádogladik. De mire a gépjárművekre vonatkozó szakaszig jutottak, már ezt is elfelejtették.

A személygépjárművek esetében csak a teljesítményt veszik alapul, a kortól függetlenül. Valószínűleg ez tűnt a legegyszerűbbnek, így adott esetben ugyanabba a kategóriába esik a pár milliót érő, még megbízhatóan üzemképes, de már csaknem eladhatatlan 10 év körüli családi Volvo vagy Opel Omega, mint egy új Lexus vagy Mercedes. Ezzel az adófajtával azokat a nem túl gazdag rétegeket is büntetik, amelyek a családjuk védelme érdekében inkább egy öregen is biztonságos svéd autót vesznek, nem ritkán hitelre, és nem egy a törésteszten éppen hogy átment új papírcsodát.

Ráadásul ezeknél az autóknál a teljesítmény is a biztonságot és nem a luxussebességet szolgálja, hiszen egy nagy tömegű, biztonságos karosszériával csak így lehet belekezdeni megnyugtatóan egy előzésbe. Nyilvánvaló, hogy egy személygépjármű értéke rendkívül sok tényezőtől függ, kortól, futásteljesítménytől, műszaki állapottól, és a motor teljesítménye is folyamatosan csökken a használat során. Kizárható, hogy a PM-ben ne tudnának a vámhivatal és a biztosítók által értékmeghatározásra használt Eurotax rendszerről, ami a legigazságosabb módja lenne a gépjármű értékének meghatározására. De ha az túl bonyolult, akkor is törekedhettek volna az igazságosság látszatára, egy kortól függő sávmérték kidolgozására.

A hajókhoz hasonlóan nyúltak mellé a légi járműveknél is. Nyilván abban a tévhitben, hogy akinek repülője van, az még sokkal vagyonosabb, mint aki hajóval villog. A repülés csak úri huncutság lehet. Ám ha valaki kezébe vesz egy katalógust, kiderül, hogy átlagos középkategóriájú autó áráért már lehet üzembiztos, többszemélyes motoros repülőt venni. Persze az üzemben tartás már némi jövedelmet feltételez, de nem többet, mint pl. lovat tartani.

Nem tudom, mi alapján választotta ki a jogalkotó adóalapnak a legnagyobb felszálló tömeget, ennyi erővel a sebességhatárt is alapul vehették volna, az is a típusleírás része. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben, kispénzű fanatikusként az MHSZ utódklubjaiban repülnek, ahol viszonylag kis költséggel, de a reggeli hangárpakolástól az esti hangárzárásig tart az üzem, a tagság egyben egymást segítő kiszolgálószemélyzet, és rendkívül rossz néven veszik, ha valaki napközben meglóg.

Igaz, a sportegyesületek mentesek a vagyonadó alól, de az ilyen klubokban, mivel a gépkiosztásnál figyelembe kell venni a létszámot, és megesik, hogy a pilóta nem optimális időben jut repülőhöz, nem ritka, hogy több tag összeáll, és vesz egy öreg vitorlázó repülőt pár százezer forintért, összedobva a tárolási költséget. Valószínű, hogy egy ilyen repülőgép láttán korántsem a törvény címében szereplő "nagy értékű tárgy" jutna a jogalkotó eszébe, hanem az, hogy ki mer ebbe beleülni. Egyébként szegény, magyar fejlesztésű Góbé-tulajdonosok a jogszabály szerint rosszabbul járnak, mint egy nagy teljesítményű műanyag versenygép birtoklói.

Ez a vagyonadótörvény egy jogtudatos országban nemcsak a szakmaiság, de a józan paraszti ész próbáját sem állná ki. Látványosan kipécéz néhány tárgyat, sporteszközt, ami a luxust hivatott demonstrálni, hatástanulmány és minimális valóságérzet nélkül. Ennyi erővel a horgászbotot is meg lehetne adóztatni a zsinór szakítószilárdsága alapján, a tigrispitont a kígyó hossza alapján, a vadászpuskákat kaliberenként, vagy a mellnövesztő plasztikát köbcentinként. És egy pénzügyminiszter ne csodálkozzon, ha egy demagógiára épülő, rosszul előkészített és betarthatatlan adójogszabályt az ellenfelei demagóg módon támadnak. Inkább örüljön, hogy nem szakmai szemmel szedik szét.

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr281341996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eaglewing 2009.08.27. 16:00:59

Bizony...bizony...ha az itthoni repülősok olyan "vagyonosok", mi a túróért repülnek a pilóták 30 éves gépekkel? Nem, nem az oldtimer érzés miatt :))

DaM 2009.08.27. 17:01:37

Bátyám pont ezekkel a szavakkal írta le a repterüket. És tényleg nem veti fel a pénz vagy baromi jól titkolja. Faterom meg nagy horgász, említett folyami ladikkal. Nekem meg van egy korhadozó autóm 1.3-as motorral, úgyhogy a családból csak én alhatok a vagyonadó pallosának közelségétől kicsit sem rettegve. "Szakértői kormány", mi? A politikusaink a fejüket a végbélnyílásukba temetik, vagy a másikéba - ha abból pénzt lehet remélni. És nagyjából ennyiben megáll a működésük. Kivételről nem nagyon tudok. A cikk viszont tetszett, köszönöm szépen!

guy 2009.08.27. 17:09:29

És ha az én tulajdoni hányadom a lakásomban nem éri el a 30 misit mert van még mellettem négy tulajdonos, akkor is adózhatok. Csak gratulálni tudok. Valaki megint a szabadidejében írt törvényt.

kovácske 2009.08.27. 19:02:52

mindegy lenne mennyire életszerűen luxus-cikkekre róják ki a vagyonadót, ha egyidejűleg az adott személy által fizetett jövedelemadó összegével csökkentenék a ténylegesen befizetendő vagyonadót. megnehezítené a jövedelemeltitkolással megvalósított adóelkerülést, miközben nem róna többletterhet arra aki eddig is fizetett a jövedelme után.

ezt a "luxus" retorikát amúgy sem értem, ha az arányos teherviselés és nem a büntetés a cél.

heliox 2009.08.27. 20:33:13

Nem értem a problémát.

Az adót azért szedik, mert náluk van a fegyver. Érdekes, hogy közben mit magyaráznak? (tessék megnézni az Eldorádó című filmet, ott is a bírósági jelenetet)

Pióca 2009.08.27. 20:51:17

Nem igaz, hogy a vagyonadótörvény a nagy teljesítményű személygépkocsik adójánál nincs tekintettel a kocsi korára. A vagyonadó a gépjárműadóhoz igazodik, a gépjárműadó-törvény 7. §-ának (1) bekezdése pedig életkor szerint öt kategóriába sorolja az autókat, ennek megfelelően az adó mértékét.

elfmage 2009.08.27. 21:02:44

Én sem értem igazából a gondot.

A spec dolgokban biztos igaza a posztírónak.

A lakás dolog valahol jogos, az emberek zömét ez nem érinti. Aki meg belelóg a sávba annak van lehetősége változtatni, ha nem teszi akkor viselje a következményt emelt fővel.

Kocsiban a teljesítmény figyelembevétele kihozza a kor figyelembe vétele nélkül ami taglalva van a cikkben.
Szerencsésebb lenne az eurotax alapú, ha a biztosítók tudják kezelni akkor az államnak is mehetne.

Egyébként meg aki az adószedésben logikát lát az menjen orvoshoz, össznépi adóelkerülés megy s ezzel törvényekkel szembeszállni próbálkozásának eredménye ez a szuper törvény.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.08.28. 02:19:06

Ha van egy 20M-ás lakásom, és a feleségemnek is, akkor nem fizetünk vagyonadót. Ha az enyémben 50%-ig ő is tulajdonos, az övében meg én, akkor a második lakás 15M-ás értékhatára miatt mindketten vagyonadót fizetünk. Logikus?

3006 2009.08.28. 08:58:00

Megint a kevésbé vagyonosok szívnak, akik nem külföldön veszik a nagy értékű ingatlant, meg nem külföldi hajóregiszterben vannak, hanem itthon.

Ugyanúgy mint az osztrák bankszámlások, akiknek az összevont kamatadóját az osztrákok átutalják ugyan a magyar államnak, de nem mondják meg, hogy ez hány bankbetétből származik és főleg azt nem, hogy kié a bankszámla.

A cikkben a lovas kitéte nagyon találó. A régi magyar jog a ménest pl. ingatlannak tekintette, ugyanúgy mint a földbirtokot és azok a szabályok is vonatkoztak rá átruházás, megterhelés és adózás szempontjából.

És persze van jópár ilyen dolog, de nem akarok tippeket adni.

Neménvótam 2009.08.28. 10:54:18

Hát igen sokmillió szegény ember fog fizetni a rossz vagyonadó miatt. Lehet, hogy csak én vagyok az egyetlen szerencsés az országban, aki nem fog fizetni.
Nincs légijárművem, vízijárművem sincs, autóm pedig szintén nincs. Van egy lakásunk, amiben lakunk, az értékhatár felét éri. Feleségemmel ketten dolgozunk, a két gyerek tanul. Kevés pénzt tudunk félretenni. Most azon gondolkodom, hogy ebből segítenénk néhány szerencsétlent, akinek a hajója, légijárműve, vagy második, harmadik lakása után vagyonadót kell fizetni.

pete_r 2009.08.28. 11:25:18

Akkor itt egy kedves és teljesen élő példa:
A párom felerészben tulajdonos a közös lakásunkban, van egy a volt férjével közös - eladás alatt álló, de a válság miatt nem eladható - (saját kezűleg felépített) fél nyaralója és egy örökölt lakása, amit özvegyi haszonélvezet terhel (azaz ebben a formában értéktelen). A legrosszabb esetben fizethet(ünk) valamelyik után, holott ebből kettőnek semmiféle hasznát sem látjuk.
Kohn bácsit idézve: Ügyes...!

BéLóg 2009.08.28. 14:30:11

@elfmage: Milyen alapon lenne "Jogos" a lakásdolog?

Csak az én ismeretségi körömben van HAT olyan nagycsaládos, ahol a férj viszi a hátán a költségvetést, a feleségnek nincs jövedelme, de mivel 50%-ban tulajdonos, jövőre havi többtízezer Ft adó megfizetésére kötelezett!

Hogy lehet az, ha én 1/10-ed arányban tulajdonosa vagyok egy 100milliós ingatlannak, fizetek, de ha 100%-ban egy 30milliósnak NEM fizetek?

Hogy lehet az, hogy ha egy családban a jövedelem a két fél között EGY ADOTT (itt most nem kikalkulált bruttó keresetnél) 0+100%-ban oszlik meg, a másikban 50-50%, akkor az első család SZJA-t fog fizetni a Családi Pótlék után, a másik meg nem, MIKÖZBEN azonos az összjövedelem, az egy főre eső jövedelem is és maga a Családi Pótlék is.

Ez a kormány nem szakértők kormánya, a "szakértelmük" a maffia pénzbehajtóinál nem terjed tovább!
MINDEN intézkedésük szakmaisága szemléltetjhető egy kockás lappal, ahol baloldalt a "behajtandó" összeg szerepel, a jobb oldalon meg BÁRMI, ami éppen eszükbe jut!

A Jó Isten fizesse vissza nekik a szakértelmüket, kamatostul!

Tavikagyló 2009.08.28. 14:39:48

Egyszerűen a pipától nem látok a vagyonadó miatt. Fizethetek mint a katonatiszt. A 90-es években az ingatlan bumm előtt sikerült vennem egy kis lakást (ebben élek), viszont drága édesanyám után megörököltem (én még kifizettem az illetéket)a családi lakás 50% illetve a családi telek 50%-át. Értelem szerűen az utóbbi 2 ingatlant az édesapám lakja/használja. (tegyem hozzá a telek amúgy is eladhatatlan) Kiszámoltam az ingatlan kalkulátorral hogy a 3 együtt teljes értéken (nem csak az 50%-at véve) közel sem éri el a 30millát. Arról nem beszélve hogy az örököltek piaci értéke ebben a formában nulla. Ja és hogy nehezítsem, a cikkben említett Opel Omegám van - ami 10 éves.

Ezúton szeretném kijelenteni, hogy nem vagyok hajlandó és nem is fogok vagyonadót fizetni ezen tételek után. Amennyiben megállapítják be fogom perelni a Magyar Államot a PM-et meg aki kéznél van. Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezésemhez az írja meg a történetét a pereljunk@gmail.com-ra

elfmage 2009.08.28. 18:04:22

Mennyi is a vagyonadó mielőtt itt toporgunk dühünkben?

Ehhez képest mennyi az szja, az áfa, meg az összes járulék? Mennyi az illeték amit jó alaposan kussban megemeltek?
Mennyit is bukik egy magyar ember az 5% áfaemelésen (ha van valamije ha nincs...).

Nem mondom hogy szeretek fizetni (sőt nem szeretek), de talán mielőtt nekiállok toporzékolni azért megnézném hogy van-e értelme.

elfmage 2009.08.28. 18:08:48

@BéLóg:
Biztos igazad van, a szakértelem láthatóan konvergál a 0-hoz.

Tetszett volna máshogy szavazni, tetszett volna forradalmat csinálni, tetszett volna magasabb erkölcsiségű társadalomnak lenni ahol magasabb a politikai elit szintje is...

Egyébként mindig az sír akit nyírnak. (mondom ezt úgy hogy én is fogok fizetni, igaz csak ingatlanok után.)

Tavikagyló 2009.08.28. 19:22:12

A jelek szerint nem csak nekem van gondom:Megtámadta az ombudsman az ingatlanadót 2009.08.25.

"Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint problémát okoz a forgalmi értéken alapuló adóalap meghatározásában, hogy a törvény semmilyen fogódzót nem ad sem az adóalany, sem az adóhatóság számára egy adott ingatlan tényleges forgalmi értékének meghatározásához. Ugyanakkor adóbírsággal és késedelmi pótlékkal rendeli szankcionálni, ha a bevallásban az adózó - akár tévedésből is - a forgalmi értéket, ezáltal az adóalapot 10 százaléknál nagyobb eltéréssel adja meg.

"Az adóhatóságnak a törvény gyakorlatilag korlátlan mérlegelési jogot biztosít, az adóalap meghatározásának bizonytalan volta ezért súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét" - tartalmazza az ombudsman alkotmánybírósági beadványát ismertető közlemény."

elfmage 2009.08.29. 00:07:05

@Tavikagyló:

Nem hiszem hogy nagyon likvidálnák a törvényt e miatt, max javítják a "jogbiztonságot".

Mindenesetre nem bánom ha mégis törlik, annyira nem szeretnék fizetni :D

misterx 2009.08.29. 16:37:58

Nekem egyrészt a "luxus" szó csípi a szememet. Ha valaki tisztességes úton vagyont szerzett, és azt leadózta, költhesse már el kedve szerint! Ha a magas jövedelműektől több adót akarnak beszedni, tessék az adósávokat úgy meghúzni, ne a már egyszer adózott jövedelmet újra és újra megadóztatni!!(Ha meg nem tisztességes úton szerezte, és ezt bizonyítani tudják, csukják le érte.)

A másik problémám az, hogy kiemeltek pár megfoghatónak hitt vagyontárgyat, nosza adóztassuk meg! Egy csomó olyan dolog van még, ami megadóztatható lenne, csak felsorolásképpen: versenyló, tenyészkutya, nagyértékű motor, nagyértékű festmény vagy műkincs, ékszer, stb. Luxus utazások??? Gondolom lehetne még folytatni. Miért pont a motorcsónak??

Mindjárt méregbe gurulok...

elfmage 2009.08.30. 02:56:21

@misterx:

Nagyon helyes alap egyébként a vagyon adóztatása, ha nem elb@szott módon tennék azt.
Csak az lenne a fontos hogy kivétel nélkül minden vagyoni elem essen ebbe bele, és cserébe máshol enyhíteni kéne (szja-ból leírhatóvá tenni, Ipa-t végre kikukázni ami egy rejtett áfa egyébként, adórendszerben a sok kis 0,5-2%-os tételeket összevonni/eltűntetni, stb).

Nekem személy szerint az ingatlanok esetében egy minden ingatlan után fizetendő alap adó lett volna szimpatikus, szja leírhatósággal, és ipa megszüntetéssel.
Az autók és egyéb vagyontárgyak adóztatása meg már sokszorosan megtörténik az áfával (használt ingatlanokra nem mindig van áfa; csak az új építésen van meg a nagyon nagy céges szinten) illetve ingatlanoknál még ott az illeték is ami szintén sokszoros lehúzás.

Nem igazán van más "egyszerű" módja az adófizetéssel trükköző emberek megfogásának. Ezzel legalább be vannak vonva a köztehetviselés egy része alá.

Persze tudom, fogják meg meg csukják le az adócsalókat, ügyeskedőket; de ez sajnos nem realitás.
Aki nem így gondolja az olvasgasson vagyonosodási vizsgálat témakörben, annak is ilyen céljai voltak.
Részsikerek vannak is, de ebbe is belecsúsznak a kisemberek.

A többszörös adóztatás ellen meg gondolkodj egy kicsit.
Munkabéredben van egy csomó járulék. A maradékból áfásan veszed a benzint amiben még jövedéki adó is van. A kocsi után fizeted a helyi teljesítményadót, megfizetted annak az áfáját is meg a regisztrációját is.
Hányszorosan is vagy megadóztatva ha autózol egyet?
Igaz erre most jön a vagyonadó is :D

3006 2009.08.31. 11:34:55

Igazából nem értek egyet a vagyonadóval még akkor sem ha nem kell fizetnem.
Nekem nem csipi a szemem sem a jacht, sem a repülőgép, sem a százmillás ingatlan, ha azt adózott pénzből vette valaki.
Miért kell a repülőt megadóztatni, a műkincseket meg nem. Láttam én már olyan bélyeggyűjteményt, ami 20 évvel ezelött ért százmilliót. Az után sem kell fizetni.

BéLóg 2009.08.31. 11:39:32

@elfmage: Háát, az én nagycsaládos ismeretségi körömben évi 200ezer és 300ezer között mozog az ingatlanadó.
Teccik érteni?
ÉVI kétszázezer és évi háromszázezer Forint... A nagycsaládosok egy-másfél havi NETTÓ jövedelme.
Ezek a családok nagyjából negyven év munkájával, szülői segítséggel kertes házba költöztek, amelyek értéke 40-60 millió között van. Igaz, EGYIK se tudná "vagyonadómértéken" eladni holnap az ingatlanját, volt aki be is mondta, hogy nem fizeti meg az adót, hanem azonnal felajánlja megvételre az APEH-nek az általuk "becsült" áron a tulajdonát!

A másik beírásodra meg azt mondhatnám, az én ismerőseim mindössze 1%-a szavazott "ezekre"? és az is sűrűn kéri tőlem a bocsánatot... :-)

Sír akit nyírnak...
Nekem vannak svéd ismerőseim, még sosem hallottam őket sírni. Pedig sokkal több adót fizetnek összegben és arányaiban is mint én.
Talán akkor nálunk nem az EMBEREKBEN hanem az adórendszerben lehet a hiba, nem?

Én magam, aki NEM FOGOK adót fizetni el sem tudom képzelni, hogyan lehetséges, hogy ha 30millió alatt nem kell jattolni, akkor az adóban EZT az értékhatárt miért nem vonhatja le MINDENKI?
A másik kérdés: Miért nem vonhatják le a SZJA-ból, vállalkozói adóból, tehó, mehó, mihó, ahó, tahó satöbbihóból az emberek?
MERT AKKOR csakis AZOK adóznának, akik ELKERÜLIK az adókat, zsebbe kapnak bért, sunyítanak, csalnak, duplánkönyvelnek, nemadnakszámlát, satöbbi, a BECSÜLETES adózó meg szarna bele, hogy a megfizetett adóját ki mire könyveli, NEM?

akira2 2009.08.31. 21:48:45

Szerintem az ingatlanadóval az a fő gond, hogy egy olyan ingatlannak, amely egy egyedi ház, és a tulajdonosnak esze ágában nincs eladni, azaz ezáltal nem forgalomképes, valójában nincs is forgalmi értéke.

Pontosan úgy nincs, mint annak a cégnek, amelyet a tulaj nem akar eladni, nem is akarja felértékeltetni, épp ezért egyetlen vevőjelölt sem tesz rá ajánlatot - mert NEM ELADÓ! Ez itt a lényeg, egy nem eladó egyedi ingatlannak nincs forgalmi értéke, max BECSÜLT forgalmi értéke van. Az pedig havonta is változhat, és a becsüsök is legalább 30%-os eltéréssel állapítják meg az értéket.

Tudom, mert az én házamra is készült két évvel ezelőtt értékbecslés, és ennyi volt az eltérés.

Egy egyedi értéket (a legtöbb 30M feletti ingatlan ilyen), ha nem adják el, akkor NINCS forgalmi értéke.

Az egész ingatlanadó - így, ebben a formában - egy baromság, minden szakmabeli tisztában van ezzel, a pü-miniszter pedig politikai és nem szakmai döntést hozott ezzel...

akira2 2009.08.31. 22:03:59

Forgalmi értéke azoknak a tárgyaknak vannak (mint pl. egy autónak), amelyekből, szinte ugyanolyanokból (tipusra, színre, futásteljesítményre, felszerelstégre, évjáratra, stb-re nagyon hasonlókból) jelentős mennyiségű cserél gazdát, így ezekből a VALÓSÁGOS ADÁS-VÉTELEKBŐL ténylegesen lehet következtetni az adott vagyontárgy forgalmi értékére.

De egy egyedi, forgalomképtelen vagyonelem értékét nem lehet meghatározni. Próbáltam, de reménytelen. Amiket pedig mondtak az én házamra, annak a kétszereséért sem adnám el, mert NEKEM többet ér. Én építettem, pont az én igényem szerint, más úgyis találna benne neki nem tetsző részletet, amely lefelé nyomná az árat, nekem pedig megvannak azok az érzelmi részletek, amely felefelé nyomná az árat.

Ma azt gondolom, hogy sohasem fogom eladni, mert nincs szükségem arra a pénzre, amit kaphatnék érte, mert sokkal nagyobb szükségem van a házra, erre a házra.

A közelben épp most épült egy másik ház 10-szer annyiért, mint amennyiért én építettem, és elgondolkodtam rajta, hogy elcserélném-e, de nem.

Egy lakóingatlant nem lehet forgalmi értékkel, de még bekerülési értékkel sem jellemezni (persze biztos vannak kivételek), egy lakóingatlan értéke igen-igen szubjektív.

(Persze itt első sorban az egyedi házakról beszélek, nem a panel 8. emeletén lévő tök egyforma lakásokról, ahol ha egy emeleten eladtak három egyforma lakást, abból egész jó közelítéssel ki lehet találni, hogy a negyedik ugyanolyannak mennyi lehet a forgalmi értéke...)

elfmage 2009.09.02. 00:20:47

Na hogy konstruktívat is mondjak:

Mi van akkor ha az egy 40-60mFt-os nagycsaládos az apeh levelét megkapva egy értékbecslést készíttet és azt küldi meg a címzetes apehnak, DE az értékbecslésben az ingatlant lakott állapotban értékelteti?

Mi van akkor ha az ingatlant haszonélvezeti jog (esetleg több is) terheli ÉS lakott is?

Egyébként a nem forgalomképes ingatlanokról való gondolatok alapján lehet "forgalomképtelenné" venni egy ingatlant.
Nagy valószínűséggel itt van egy kiskapu elásva.

Mindenesetre hagyd ne sajnáljam a 40-60mFt-os ingatlannal rendelkező nagycsaládost a Bp környéki elit falvakban/kisvárosokban...
Adja el, tudok hasonlót ajánlani 20km-rel messzebb esetleg a pesti oldalon. Marad cirka 10-30mFt-ja másra és még a vagyonadó sem biztos hogy terhelni fogja.
Ha meg nem akarja eladni akkor viselje a konzekvenciát.
Mondhatni irigylem a problémáit. :)

BéLóg 2009.09.02. 10:21:38

@elfmage: Azért ez a "hagy ne sajnáljam..." kezdetű mondatod eléggé barátságtalan. Valahogy úgy érzem hogy azt akartad mondani "felőlem dögöljön meg" de ezt mintha túlzásnak érezted volna.
Arra kellene inkább gondolni, hogy ezek az emberek (akár nagycsaládos, akár nem) ADÓZOTT jövedelmükből rakták össze az ingatlanjaikat és ennek ismételt megadóztatása a legsötétebb szoclib maffiamódszer.
EZ alapján a "viselje a konzekvenciát" erősen alátámasztja kritizálható gondolkodásmódodat. Libajnai Úr is mondta, hogy "el lehet adni". Magyarázkodnia is kellett gyorsan!

HA nem tudnád, van olyan ALKOTMÁNYOS jog, amely magasabb rendű mint az adózás, hogyasszongya "magántulajdonhoz való jog".

Valahogy erősen kétlem, hogy bárki kivethet olyan adót, amelyet (mondjuk egy munkanélküli, nyugdíjas, egyedülálló, nagycsaládos, stb.) csak úgy tud kifizetni, ha tulajdonát eladja...

Tulajdonképpen ha holnap eléd áll egy maszkos ember a sarkon és kirabol, gondolom elfogadod ha én azt mondom, viseld a következményeket!

Talán el tudsz annyira vonatkoztatni, hogy az ingatlanra maffia pénzbehajtás módon rárakott "adó" PONTOSAN felér azzal, mintha téged holnap az utcán kirabolnak. Pont annyira jogos, pont annyira készülhettél fel rá, pont annyira igazságos.

lac1 2009.09.02. 11:16:09

@elfmage:
Ha annyit dolgoztál volna (vagy rizikóznál), mint a példádban említett család, amelyik az adózott jövedelméből akkor építkezett amikor az ingatlanadó még sehol nem volt, akkor neked is lenne ilyen problémád, nem pedig csak annyi, hogy a napi sörödet miből vegyed meg.

Amúgy én sem fogok fizetni mert nem akarok, de maga a tény, hogy vannak akik irigylik a helyzetemet (adózandó értékű vityillóm van),
MÁR MEGÉRTE
felépíteni.

Barom.

elfmage 2009.09.02. 16:20:39

@BéLóg: @lac1:

Még mindig nem értem a problémát.
A fröcsögést azt észrevettem, csak az nem old meg semmit.

Az utcasarkon téged kirabolóval mit csinálsz te? Megmagyarázod hogy ne tegye? Vagy polgári engedetlenséget alkalmazol?
Vicces, mert szerintem ti is csak azt tudjátok tenni amit én...
Ehhez képest nagyon nagy piedesztálra teszitek magatokat, a nagy moralitás jegyében.

Az hogy a már eladózott jövedelmetekből (szja) újra adóztok az nem zavart eddig titeket (áfa, jövedéki adó, stb).

Ezen az alapon minden adóváltozás ami nem csökkentés az csak az ördög műve lehet. Kicsit be vagyok a nekem mi jár gondolatmenetbe ami a szocializmusban volt a nagy eszme...

Vagy ezek alapján az eddig fizetett telek és egyéb építmény adók is jogellenesek voltak?
Mert ugye nem lakásokra ezt sok helyen kivetették.

Hmmm?
Vagy mégis az sír akit nyírnak?

Magamról:
Van 2 gyermekem, 1 gyermeknyire vagyok a nagycsaládos jelzőtől...
Ugyan nem 40-60m a kéró, ahol lakom csak mondjuk 20m, de van még további 6-7 ingatlanom is.
Igaz én nem sírok, ezért nem vagyok méltó hogy magyarnak nevezzem magam. Nemigaz?

---------------------------

@lac1:

Azt írtam hogy irigylem a problémájukat.
Téged nem irigyellek, mert:
- Asszem nagyobb vagyont tudok felmutatni.
- Nem szoktam irigyelni másokat, tudom hogy akinek van az általában dolgozik érte vagy jól lop.

Asszem amíg én évente egy újabb ingatlanba ruházok be, addig te hiába akarsz a panelproli kategóriába tenni, mert úgysem sikerül...

Idióta

lac1 2009.09.02. 22:08:38

@elfmage:
Nem én raklak be a panelproli kategóriába, hanem TE rakod be saját magadat mégpedig a véleményeddel.

"Adja el, tudok hasonlót ajánlani 20km-rel messzebb esetleg a pesti oldalon. Marad cirka 10-30mFt-ja másra és még a vagyonadó sem biztos hogy terhelni fogja."

Ilyen elképesztő rosszindulatot csak a buzi bajnai haverodtól hallottam, és hogy mekkora vagyont tudsz felmutatni az enyémmel szemben, az meg a kérkedés vétségével elkövetve engem a kétkedésre ösztönöz.

Buta disznó.

avram iancu 2009.09.02. 23:53:54

@elfmage: mi a faszomnak kell évente egy újabb ingatlanba beruházni, inkább idd el.

BéLóg 2009.09.03. 11:03:50

@elfmage: Én nem raktam magam semmilyen piedesztálra, de -- engedelmeddel -- a szövegedet korlátolt, bunkó és irígynek érzékeltem. PONTOSAN mint a Bajnaié volt, ezt a párhuzamot tőlem függetlenül más is észrevette.

Nem létezik, hogy valaki képes elfogadni, hogy kivetnek egy adót, amit az ember csak úgy tud megfizetni, ha a megadóztatott vagyonától megválik.


Nem igaz amit írsz az adóváltozásokról, HISZEN én is csakis a TÖBBSZÖRÖSEN való megadóztatás ellen szóltam, meg a szakmai baromságról.
Például hogy 29,99millió SEMMIT, 30.01 millió MINDENT adózik.
Hogy az adó nem vonható le az SZJA (tehó, mihó, tahó, vállalkozói, anyámkínja) adóból, AMINEK hatására aki eddig BECSÜLETTEL adózott, most DUPLÁN teheti.
Satöbbi.

Az ingatlanadó MEGFELEL annak, mintha valaki eléd állna és kirabolna, úgy vettem ki, nem sikerült a példát jól szemléltetnem előtted. Az ingatlanadó NEM adó, hanem szoclib maffia PÉNZBEHAJTÁSA.

Ingatlanjaidhoz, vagyonodhoz gratulálok, gyerekeidnek boldog jövőt és szerencsét kívánok. Magam csupán annyival büszkélkedhetek, hogy EGYIKE vagyok annak a 162ezer embernek, akik 2008-ban Magyarországon a beérkezett SZJA tömeg 33%-át befizették. Ezt tegnap óta tudom, de még nem döntöttem el, sírjak-e vagy nevessek.

Tavikagyló 2009.09.03. 11:03:59

Szerintem mindenki pontosan látja lelki szemei előtt, hogy a ma még 30millás határ 1-2 éven belül le fog csúszni 10-15 millára utána nullára és mindenki adózni fog.

Amúgy ez az egész pontosan elő lett készítve. Évek óta 20-30 Fideszes (!) önkormányzat szed u.n. "kommunális adót" aminek m2 az alapja. Ezek alatt az évek alatt pontosan felmérték, hogy mekkora a hőzölgés, és mivel nem volt túl nagy így be lehet vezetni általánosan.

Most direkt úgy találták ki a besorolási m2 árakat, hogy sokan beleessenek, aztán magyarázzák a bizonyítványukat, hogy nem is ér annyit az ingatlan. Majd amikor leviszik a sávokat az orruk alá lehessen tolni, hogy barátom te írtad le, hogy ennyit ér az ingatlanod.

Az ingatlan adó mint "kivethető" adó jelenleg is ott van minden önkormányzat tarsolyában, csak viszonylag kevesen élnek vele. Aki kiveti - a fent említett 20-30 önkormányzatot leszámítva - az szinte csak ipari - kereskedelmi ingatlanokra veti ki. Csak a példa kedvéért: a IX. kerület minden ipari ingatlant adóztat. Több pénze folyik be ebből az adónemből mint másik 3 megyének (!)

Tavikagyló 2009.09.03. 11:16:30

@elfmage:
"Vagy mégis az sír akit nyírnak?"

Igen az sír. Mert már nincs miből elvenni. Vagy persze lehet menni az utcára...

Komolyan mondom nem értelek! Hiszen Te is fizetni fogsz, és - vagy én nem tudok olvasni a sorok között - de a hosszas fejtegetésed ellenére ezt elfogadod. Biztosan nagyon tehetséges, jó üzletember vagy ennyi mindent magadénak tudhatsz, ehhez csak gratulálni tudok. De ha a tisztességesen megkeresett pénzedből tudod megvenni ezeket a vagyontárgyakat akkor nem értem hogy nem nyílik ki a bicska a zsebedben egy ilyen adó hallatán.

A magyar nép alapvetően birka, és meglehetősen romantikus elképzelésekkel bír. Ezért lehet megcsinálni, hogy duplán, triplán adózunk minden után. De egyszer betelik a pohár! Nálam ez most jött el.

elfmage 2009.09.03. 13:51:51

Mindenkinek:

Miért van az hogy Magyarországon mindenkinek a jövedelmi szintjéhez mérten nagyobb lakása, autója, hitele, telefonja, stb van mint amit megengedhetne magának?

Én a magam vagyonával most merek azon álmodozni hogy megengedjek magamnak egy luxusnak mondható autót, csak mert az ignisbe (suzuki 3m-s autó) már szűkösen férünk el.


Hol van az előírva hogy nekem vagy másnak 1 lakásban/házban kell leélni az életét?

Miért gondolja mindenki hogy jár neki hogy ott élhessen ahol született/szeretne/ami az igényszintjének megfelel?

Másik oldalról nézve az ingatlanadó rész ahogy írtam már sok helyen működik.
Vígan adóztatták eddig is a bevételt nem termelő építési telkeket (szó nincs ipari vagy kereskedelmi dologról), mert az olyan burzsuj dolog, panelprolinak, alkoholista szoci/jobbos/neonáci szavazónak az úgysincs.
Lakásnál meg kb 1 havi bérleti díj az összeg, bár én kis értékű lakásokra számolgattam csak.

Továbbra is fenntartom hogy aki fillérre kiszámolva él egy 40-60m-s ingatlanban az nem oda való. Ha nem az adó akkor más esemény fogja rákényszeríteni arra hogy neki optimális anyagi terhet jelentő helyre költözzön. A vagyonhoz mérten a 200-300eFt-os probléma nevetséges.
Mi történhet?
Kereső betegsége, halála, munkanélkülisége, gyermek betegsége, rendkívüli kiadás ami mondjuk az ingatlanhoz kapcsolódik és nem a lakórész festésére gondoltam.
Akkor mi lesz?

@BéLóg:
Köszönöm a jókívánságaid, nem hiszem hogy nagy ellentét lenne közöttünk.

A megvalósítása a vagyonadónak dilettáns és sz@r. Mint minden amit magyar politikusok csinálnak...

@Tavikagyló:
Mondjuk úgy, hogy a munkavégzésem során én is élek olyan adóoptimalizálási eszközökkel melyek révén tudom hogy jelentősen kevesebbet csengetek be a nekem sem tetsző helyekre, és ez egy kivédhetetlen de jelentős mértékben csekély revans lehet csak a mélyen tisztelt hatóság részéről.
Összességében nem mondom hogy örülök neki, de szerencsémre nem húsba vágó max kicsit kellemetlen. Illetve építési telkeknél eddig is volt helyi adó és abból viszont ez levonható azaz ott nulla a +terhelés.

Tudod volt ilyen az árfolyamnyereséggel kapcsolatban is, ott egy 20%-os adót nyomtak be az addig adómentes részekre, csak ennek nem volt ekkora viszhangja, mert az megint úri huncutság...

@lac1:
Fegyvertelenekkel nem vívok iq párbajt...

elfmage 2009.09.03. 14:03:43

@avram iancu:

Kitaláltam egy hülyeséget, hogy 40 évesen nyugdíjba szeretnék vonulni.
Igazából, jó az ha mindenkor van az embernek egy fix bevétele (bérbeadás, osztalék), és van mozgósítható vagyona (ingatlan, részvény, saját cég) ami tőle függetlenül is pénzt termel illetve növeli az értékét.

Egyébként az hogy leiszom-e magam és hogy befektetek-e az nincs egy szinten költségileg sem.
Szal még mehetnie is párhuzamosan, ha nem akarnám megérni a gyermekeim érettségiét, diplomaosztóját, unokáimat, stb...

Tavikagyló 2009.09.03. 14:19:03

@elfmage:
Persze építési telek, nyaraló, garázs stb. Ezekre eddig is volt adó, ebben teljesen igazad van. De ezzel nem tudok egyetérteni:
"Továbbra is fenntartom hogy aki fillérre kiszámolva él egy 40-60m-s ingatlanban az nem oda való."
Akkor hova? Lehet menni sátrazni a Hortobágyra?
Amúgy nem keresel munkatársat? Biztos sokat tanulhatnék Tőled!!! :)))

Más:
A jogszabályban nem találtam kitételt a műemlék épületekre. Eddig úgy volt (kereskedelmi-ipari ingatlanoknál) hogy a műemlék épületek mentesültek 100%-ban az ingatlanadó alól. Mi van vagy lesz abban az esetben, ha műemlék épületben van az ember lakása? (Budapesten nem kevés ilyen van, pláne mióta megszűnt a "műemlék jellegű" besorolás)

BéLóg 2009.09.03. 17:10:42

@elfmage: Arra gondoltam, öregnénike vagyok egy Andrássy úti kisebb villában. Nyugdíjam nyolcvanötezer. Száraz kenyeret eszek tejbe' áztatva, nem is kell több, néha egy kis csirkefarhát, parizer, ilyesmi.
Rólam készült a híres sci-fi a Szárny- és Fejvadász.
Ég egy szobában egy negyvenes izzó, de legfeljebb napi két órát, úgyse látok már. Van kályha, fával fűtök, ezt hozza a kerületi szociális gondozó. Néha begyújtok a gázkonvektorba.

ÉLEK boldogan. A villát anyám anyjának anyjától örököltem, aki az ő anyjától örökölte, aki szintén az anyjától kapta, neki meg tán Árpád apánk adta. Az ingatlan ér százmilliót, állítólag.

Szóval: A én a g...i burzsuj nagyi menjen sátorozni a Hortobágyra, esetleg panelba havi nyolcvenezres rezsivel, vagymi?

Ez egy marha viccesnek ható példa, de -- Petrocsellivel éve -- nem lehet hogy akár többtízezer efféle van?
EZEK most adják el az ingatlant HOGY kifizessék az adót?

Egyébként (ez szakemberek mosolygós véleménye felém) a dolog úgy hasal majd el az AB előtt, hogy be sem tette a lábát az ajtón!

Azon felül hogy az ingalanadó a maszopszades maffia poénzbehajtása, részben Almúnia Parasztvakítása is, lelkük rajta hogy az euban is ülnek korrupt, ostoba, hülye alakok.

elfmage 2009.09.03. 17:43:39

@Tavikagyló:

Van még más választási lehetőség a nagykovácsi ház és a hortobágyi puszta között...
Én speciel azt mondtam körbeírva hogy ugyanolyan házat ami a sznob nagykovácsiban 40-60m lehet hogy szerényebb kivitelben megkapja kistarcsán mondjuk 20-30m-ért. Persze ki lehet forgatni, csak minek?

Én sosem vagyok rest tanulni másoktól, lehet neked is így kéne hozzáállni ;)

A műemlék épületben lévő ingatlan nagyon sok hátránnyal bír, lehet inkább kifizetné a tulaj az adót...

@BéLóg:

Ha kérhetlek olvass figyelmesebben.

Leírtam hogy ha nem az adó akkor más miatt fog előbb utóbb kikerülni az ősi fészekből. Mondhatnám úgy is hogy az élet a helyére teszi az embereket előbb utóbb.
Lehet luxusmercivel járni tényleges minimálbérből is, csak aztán egyszer csak a bank viszi trélerrel a luxust és mellé árverezi a kezes lakását is...

Öreg nénike számíthatna az örököseire ugye akik 100m-t fognak örökölni, de ha nem köthet egy szerződést hild vagy otp életjáradékra, köthet eltartási szerződést. Tehetné hogy egy utcával beljebb vesz egy lakást mondjuk 30m-ért és a maradék 70m-t dorbézolja el hátralévő életében (azzal az életszínvonallal amit megszokott kb nem fog elfogyni sosem a kamata több lesz mint amit elkölt majd belőle), stb.
Ha egyikkel sem él akkor sem kell visongani hogy milyen sz@r neki. Lehetősége meglenne hogy változtasson, ha nem teszi akkor az az ő döntése és neki kellene a következményeket viselnie.
Egy büdös szó nem volt tanyáról vagy panelról, csak egy kicsit kéne változtatni ami az igények és lehetőségek optimálisabb összehangolásával gazdaságilag elviselhetőbb körülményeket teremt.

Mégegyszer nem az adó miatt fognak kiborulni ezek az emberek az ingatlanjukból a pohár sosem az utolsó csepptől lesz tele.

Az hogy elhasal a törvény az indifferens a kérdésben, bár jómagam is örülök neki ha nem kell befizetnem amit ha életbe lép majd be kell...

Valahol olvastam frappánsan a probléma diagnózisát:
Megspóroltuk a lámpavasat 89-ben, s azóta fizetünk érte.

lac1 2009.09.03. 20:07:25

@elfmage:

"- Asszem nagyobb vagyont tudok felmutatni."

"Asszem amíg én évente egy újabb ingatlanba ruházok be, addig te hiába akarsz a panelproli kategóriába tenni, mert úgysem sikerül..."
elfmage 2009.09.02. 16:20:39


"Én a magam vagyonával most merek azon álmodozni hogy megengedjek magamnak egy luxusnak mondható autót, csak mert az ignisbe (suzuki 3m-s autó) már szűkösen férünk el."

IGNIS

Áháháháháh!!!!!!
Példás családapa, évente cseréli az ingatlanját, közben...
Hát ja, akinek mindene az évenkénti új kecóban van a vagyona, de saját gyerekeit Suzukiban reszkíroztatja az utakon, pl. tőlem, mert nekem van eszem, és batárral hordom a sajátjaimat.

Buta vagy, de ezt már írtam...

elfmage 2009.09.04. 00:37:06

@lac1:

Nem tudom miért reszkír egy ignissel közlekedni, de bizonyára ezt is te tudod jobban.

Parkolni sokkal könnyebb vele mint egy batárral, kellően erős pörgős motorja van, stb. 130-nál meg édesmindegy mivel karambolozol.

Látom keményen dolgozol a riposztokkal, csak így tovább legalább biztos lehetek benne hogy olvastad és érted is... :)

Mindenesetre továbbra is lesz@rom a véleményedet meg téged is.
Tipikus példája vagy a demagógiával megtömhető hőzöngő barmoknak, akik aztán a másik kiragadott mondataiból próbálnak valamit felmutatni mert bennük semmi értékes nem keletkezik csak amit beléjük töltenek azt böfögik vissza.

lac1 2009.09.04. 08:28:56

@elfmage:

Jól van, látom talált a véleményem...

:-))))))))))))))))))))))))))))))))

(amúgy nem hiszem, hogy nem ismered vagy véled ismerni a törésteszteket..., főleg a gyerekek vonatkozásában, de nem baj, menj csak a Suzukiddal minden évben új ingatlanba.)

Látod, ez a különbség az Ignis és egy batár között...

xmb.stuffucanuse.com/xmb/viewthread.php?action=attachment&tid=6048&pid=16916

lac1 2009.09.04. 10:13:26

...amúgy félre ne értse senki, a Suzuki teljesen alkalmas arra, amire tervezték, de aki minden évben új ingatlanba költözik, az elvileg mindig BIZTONSÁGOSABB autóban hurcolja az utódait.
Ami elf barátunkat hiteltelenné tette, az az, hogy azt írta, hogy "most engedheti meg magénak" egy olyan autó vásárlását (használt Laguna kombi?) amiben elférnek.

elfmage 2009.09.04. 10:36:00

@lac1:

Ejj :)

Nem használt kocsiban gondolkodom hanem újban. Eddig a mazda5-ös és a honda accord kombi a két favorit (nekem az utóbbi, feleségemnek az előbbi tetszik).

Nem ismertem a törésteszteket, mivel a futásidőnek a nagy részét egyedül töltöm a kocsiban és városon belül, ennyi rizikó meg belefér nekem.
Lehet hibáztam. :)

Kis pörgősnek megmarad az ignis, mert jól elvagyok benne szeretem :) Igaz nem swift...
Nem tudom mennyire tudnám egy szlovák vásárlás során beszámíttatni, de mivel úgyis megspórolok az értékének egyező mértékű regisztrációs adót ezért ezen nem is nagyon aggasztom magam, jó lesz melós autónak...

Alapvető különbség van a beruházás és a fogyasztás között, én a kocsi vásárlást nem beruházásnak veszem (legalábbis a nagy családi autót semmiképpen).
Mindkét gyermekemnek levetettem pl a köldökzsinórvérét (őssejt raktározás), mert nem tudhatjuk hogy milyen betegséget tudnak majd gyógyítani általa.
Ezt pl befektetésnek (inkább egyfajta biztosításnak) érzem.

Mint írtam nem vagyok rest tanulni másoktól, így biztos lehetsz benne hogy elgondolkodom majd a szempontjaidon is.

Ha nem haragszol tulajdoni lapokkal nem fogok neked szolgálni hogy bizonyítsam a dolgot. Tudom hoyg nem szokványos ahogy gondolkodom és élek, de ez van.

Félreértesz egyébként nem költözöm évente új ingatlanba, hanem évente van egy valamilyen beruházásom ami sok esetben egy kis lakás, de akad közte üzlethelyiség, telek is.
Magyarul nem elfogyasztom a keresetem hanem felhalmozok, hogy lehetőség szerint 40 év felett tőkejövedelmekből élhessek a hobbijaimnak és a családomnak.
Ennek ellenére pl a lakásom a lakáskultúra egyik bemutatott lakása volt attól függetlenül hogy nem ér 40-60mFt-ot. Tudom ez is hülyén veszi ki magát egy ignisszel...

Na, kezd emberi lenni a hangnem :)

Tavikagyló 2009.09.04. 10:54:05

@elfmage:
"Én sosem vagyok rest tanulni másoktól, lehet neked is így kéne hozzáállni ;)"

Ezzel én is így vagyok. Pont ezért írtam amit írtam. És teljesen komolyan gondolom!

lac1 2009.09.04. 16:45:04

@elfmage:
A te tulajdoni lapjaid a kutyát sem érdeklik.
Az nekem (és senkinek) nem bizonyíték, amikor az egyik évben a kétszobásodat másfélre, majd utána egyszobás-galériásra cserélted.
Az őssejt terápiád sem kell, nem tudsz vele bizonyítani semmit, elkúrtad, amikor az elköltözést javasoltad a szerencsétleneknek.

elfmage 2009.09.04. 22:13:37

@lac1:

Nem tudom minek hamisítanék tulajdoni lapokat, de egyébként sem gyűjtöm őket.

Biztos hogy kellene olvasnod, sokat.
Nem az adó fogja kipréselni az oda nem való embereket az ingatlanjukból, hanem maga az élet. Leírtam már sokszor.

Nem jó pengeélen táncolni akkor sem ha ez kortünet ma a világban és magyarországon is.

Sajnos be kell lássam tényleg iq light vagy, kár beléd a szó...

lac1 2009.09.04. 22:46:07

@elfmage:

Én azt nem írtam, hogy tul. lapot hamisítottál, nem is értem, honnét jött ez le neked, csak nem...?

Nem hinném, hogy az élet kipréselné. Nekem pl. egy kifejezetten energiatakarékos lakásom van, ha kisebbe költöznék mert az olcsóbb, nagy valószínűséggel drágábban fenntartható lakásom lenne (hacsak nem egy kisebb de hasonlóan takarékos lakás lenne az), ergo mindenképp maradok, még ha egyedül is táncolnék benne.

Amúgy a szó tebeléd kár, mint minden olyannak, aki a más problémáját nem a helyén kezeli, főleg, ha az kívülálló ok okozta.
A tefajtád az, akire a sorkatonaságnál megesküdtem, hogy harcolnom kell, mint belső ellenség...
(még nem szóltak, hogy az eskümet érvénytelenítik)

Nevetnem 2009.09.07. 12:35:24

Az első kérdés, aminek fel kellene merülnie bármely sarc kapcsán, az a jogcím: ha idegennek (az adó kapcsán eljáró jogi személy) követelése van/lehet velem/az enyémmel szemben (legyen az az időm amit munkára fordítottam, a munkát pedig törvényes fizetőeszközre cseréltem, vagy az, amit ezek után a fizetőeszköz felhasználása útján szereztem), az csak úgy lehetséges jogilag:
- a tulajdonát képezem, mint egy haszonállat, így minden haszon amit hozok az övé
- én nem képezem ugyan tulajdonát, de nincs igazi tulajdonhoz jogom, mert a regisztráció/névre írás/stb. során átruházódik ezen jog és csak a használat joga marad
(regisztráció: ered a latin "rex, regis,..." jelentése regal = regálé = "...a neve mindazoknak az államkincstárt illető jövedelmeknek, amelyeket királyi felségjogon szedtek."

Nevetnem 2009.09.07. 13:42:43

Zárójelben:
lac1, elfmage, stb. (kinek nem inge...)
Vala az adó és ez szopatás. Valának az általa sújtott és nem sújtott meg/kibeszélői. Bennük buzog vala az ego, annyira, hogy a másik mondására túl is csordul. Ezek után, bár sorstársak - hiszen az adó alanyai inkább, mint haszonélvezői - kezdenek egymásra köpködni, szartdobálni , igazolva, milyen jó dolog is megosztani, majd uralkodni.

BéLóg 2009.09.07. 17:30:09

@elfmage: Szia!
Azt hiszem figyelmesen olvastam. A LÉNYEGE a példámnak az volt, hogy a nénike jól elven, nincs gondja, nem költ semmire és ELÉLDEGÉL a haláláig. Az állam viszont a nyakába tesz egy adót, amelyet csak úgy tud megfizetni, hogy alkotmányos tulajdonjogától megválik.

Ez persze ilyen hüjje okfejtés, de SZERNCSÉRE az LB éppen ilyen okfejtések alapján fogja a szemétbe vágni ezt az alkotmányellenes szoclib maffia pénzbehajtást.

elfmage 2009.09.07. 22:22:36

@BéLóg:
Úgy legyen, Ámen.

@Sz. L.:
Ott a pont.
süti beállítások módosítása