Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Vélelem és végrehajtás

2008. november 05. - zugügyvéd

A magyar jogbiztonság egyik legkritikusabb része része a kézbesítési vélelem. Az alábbi történet is egy ebből adódó problémát ecsetel.

Tisztelt Zugügyvéd,

 

Önkormányzat Pénzügyi Osztálya felszólított közműhozzájárulás megfizetésére 2006 decemberében. Az első levelüket egy teljesen rossz címre küldték, ( soha nem laktam ott, sem állandóan sem ideiglenesen), a másodikat már az állandó lakcímemre küldték ( itt egyébként  2001 óta lakom ), ahonnan a posta "nem kereste" megjelöléssel visszaküldte az Önkormányzatnak az ajánlott levelet. ( Ugyanezen Önkormányzat Adócsoportjától évek óta megkapom az építményadó-határozatokat, az Adócsoport ismerte/ismeri a címem )


Ezután az Önkormányzat végrehajtónak adta át az ügyet 2007 októberében.A végrehajtótól szintén nem kaptam semmilyen iratot. Kaptam viszont a Földhivataltól 2008.január elején, mivel a végrehajtó végrehajtási jogot jegyeztetett be az ingatlanomra.


Ezután telefonon érdeklődtem az végreható irodájában, ahol azt az infot kaptam, hogy az általa kiküldött levelet visszavitte a posta, "cím elégtelen" megjelöléssel. ( a Földhivatal azonnal megtalált a levelével, csak a végrehajtó nem )


Ezután levélben kifogásoltam mind az Önkormányzat, mind a végrehajtó eljárását, de válaszlevelében mindegyik arra hivatkozott, hogy nem sértettek meg szabályt, ill. törvényt.

 

Kérdésem: fentiek alapján Ön szerint az Önkormányzat vagy a végrehajtó hibázott? (Vagy esetleg én, mert nem az "elégtelen cím"-en lakom?)
Van-e módomban tenni valamit, hogy  a végrehajtási költségeket ne kelljen megfizetnem?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: TAZmami

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr87751498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

winner_hun 2008.11.05. 16:51:58

Szerintem te megint egy "azt hiszem magamról de kurva okos vagyok és az adófizetést kikerülöm" ember vagy, aki most rábaszott, és néz kifele a fejéből.

És nem, kifogod fizetni, mert jó címre is kiküldték a levelet, amit nem vettél át. Tudod, értesítést szoktak hagyni a postások. Persze nálad ez sem volt lefogadom.

Mária 2008.11.05. 16:57:41

Winner: melyik országban élsz? A postások van úgy, hogy nem hagynak értesítést, van úgy, hogy a postaláda mellé teszik az ajánlott levelet, miután sajátkezűleg írták alá az átvételét igazoló papírt, de olyan is volt már, hogy ajánlott levelet szedtem ki az utcán a sárból.

Persze ettől még lehet, hogy a fenti jóember is hibázott...

razzia (törölt) 2008.11.05. 16:59:13

winner_hun-nak igaza van. Amit jó címre küldenek, és nem veszik át, azt úgy veszik, hogy átvetted. Teljesen jogos az eljárás.

OFF
A végrehajatásról általában: amióta létezik önadózás, mindenki saját maga felel viselt dolgaiért. Bevallottad? Saját magad? Az ellenőrzés hiányt állapított meg? Innentől kezdve nincs miről beszélni. Önadózás van, mindenkit önálló, saját magáról gondoskodó embernek tartanak, és nem is értesítenek ki senkit, pláne a végrehajtáson.
ON

razzia (törölt) 2008.11.05. 16:59:51

Mária: tértivevény, új fogalom?

Káposztakukac 2008.11.05. 17:00:41

winner: menj vissza az óvodába.

nálam a postás konkrétan ajánlott és tértivevényes bírósági fizetési meghagyást dobott be a postaládába...

Imre Béla 2008.11.05. 17:05:09

A tértivevényes levelet is kézbesítheti a Posta postaládába!!!!
Sajnos én is beleestem.
Azt mondták reklamálásomra a Postán:
- Ha a postás úgy itéli meg, hogy biztonságos a postaláda, beleteheti a tértivevényes levelet is.
Kérdeztem - ki írja alá?
Válasz - senki.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.11.05. 17:06:23

Az világos, hogy olyan helyre küldték a levelet, ahol sosem lakott? Van ám rosszindulat bőven...

razzia (törölt) 2008.11.05. 17:07:19

... senki sem jár el kizárólagosan "rosszindulatból" ...

Káposztakukac 2008.11.05. 17:08:56

"A tértivevényes levelet is kézbesítheti a Posta postaládába!!!!
Sajnos én is beleestem.
Azt mondták reklamálásomra a Postán:
- Ha a postás úgy itéli meg, hogy biztonságos a postaláda, beleteheti a tértivevényes levelet is.
Kérdeztem - ki írja alá?
Válasz - senki. "

na ennek a vélelemnek a megdöntése nem nagy kihívás. nem hiszem, hogy magára valamennyit is adó bíróság ezt elfogadja.

razzia (törölt) 2008.11.05. 17:10:30

Nálam az ajánlottat és a tértivevényes levelet is a kezembe nyomják, nem tudom ti merre laktok. :)

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.11.05. 17:21:25

Siman talaltam mar meg ajanlott levelemet a postaladak tetejere kirakva. (Tarsashaz) Ott van a sajta postaladank is, rajta a nevemmel. Nem ertem!

razzia (törölt) 2008.11.05. 17:24:00

Egy rövid részletet találtam:

".. a postai úton megküldött bírósági iratokat a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta. Ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át (az a bírósághoz "nem kereste" jelzéssel érkezett vissza), az iratot - az ellenkező bizonyításáig- a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni ..."

Közszolga 2008.11.05. 17:32:20

S miután ez Önkormányzat, akkor talán Ket:
(felhívnám a figyelmet a (3) bekezdésre)
79. § (1) Ha a postai úton történő kézbesítés azért hiúsul meg, mert a címzett vagy meghatalmazottja úgy nyilatkozik, hogy a küldeményt nem veszi át, az iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni.
(2) Ha az irat a hatósághoz nem kereste jelzéssel érkezik vissza, az iratot - az ellenkező bizonyításig - a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.
(3) A hatósági döntés kézbesítése esetén a hatóság a (2) bekezdés szerinti kézbesítési vélelem beálltát megalapozó hivatalos irat megküldésével nyolc napon belül értesíti az ügyfelet.
(4) A kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet a címzett a kézbesítési vélelem beálltáról történő tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, de legkésőbb a kézbesítési vélelem beálltától számított hat hónapos jogvesztő határidőn belül terjeszthet elő. Ha a kézbesítési vélelem következtében jogerőssé vált döntés alapján végrehajtási eljárás indul, a kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet a végrehajtási eljárásról történő tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül akkor is elő lehet terjeszteni, ha a kézbesítési vélelem beálltától számított hat hónap eltelt.
(5) Nem természetes személy címzett csak akkor terjeszthet elő kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet, ha a kézbesítés nem szabályszerűen történt. Természetes személy a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmét akkor is előterjesztheti, ha önhibáján kívüli okból nem vehette át a hivatalos iratot.
(6) A kérelemben elő kell adni azokat a tényeket, illetve körülményeket, amelyek a kézbesítés szabálytalanságát igazolják vagy az önhiba hiányát valószínűsítik. Ha a kérelemnek a hatóság helyt ad, a 67. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.
(7) A kérelmet az a hatóság bírálja el, amelyik a kézbesítés tárgyát képező iratot kiadmányozta.

Kopi3.14 2008.11.05. 17:46:56

Egyeseknek az ovlas-ertelmez cselekvessor ugy tunik tul bonyolult. Lehet abrakkal kellene ezentul posztolni?

postai hozzaallas: vettunk egy lakast. Elozo lakok kikoltoztek lassan ket eve, de meg midnig jon par level toluk ide. Mert olyanja van a cegeknek, nem frissitenek a rendszerukon. Egy kabeltevevel kotottem szerzodest, amiben a szoglaltatas igenybevetelenek cime es a levelezesi, szamlazasi cim ket kulon cim volt. Termeszetesen midnent egyh elyre kuldtek, es csak nagy nehezen, tobbszori szemelyes utanjarassal tudtam megodlani a gondot.

kis ember 2008.11.05. 19:15:12

Az a baj, hogy a bírósági rendszer normális postát feltételez. Az meg nincs. És mi az, hogy az ajánlottat a postás is aláírhatja???
Tudom, hogy így van, de akkor meg mi értelme?

manoka1971 2008.11.05. 20:20:36

Úgy látom itt mindenki a posta üldözötje.tévedés az ,hogy a postás aláirhatja a tértis levelett, a sima ajánlottat azt bedobhatja de csak biztonságos zárható postaládába.

Dorie 2008.11.05. 20:27:25

Mi értelme? Pont az, hogy többet fizess, meg ha szerencséd van, akkor aláíratják veled... Kint németben a Postás csak akkor volt hajlandó odaadni a levelet ha címzett vagy a felesége/férje veszi alá és írja alá, gyerek pl szóba sem jöhet...Ennyit erről:)

A másik pedig,hogy személyesen miért nem tudot az illető bejönni mikor a fölhivataltól kapta a papírt? Jah h lusta volt? Az más, akkor ne fizessen semmit...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.11.05. 20:38:02

Na most hallgassatok ide. Évekkel ezelőtt elmentem a kerületi "nagy" postára, hogy megérdeklődjem, miért szoktak a postások becsöngetés nélkül ajánlott leveleket a ládában hagyni. Merthogy otthon voltam egész nap, és mégsem talált itthon a jóember. Beküldtek a postahivatal különszobájába, ahol valami vezető vagy titkárság vagy hasonló ügyködött. Előkerült egy barátságos nő, aki megérdeklődte, mi a gondom, és intézkedést ígért (lett eredménye). Most jön a bónusz. Anélkül, hogy ilyesmit én erőltettem, sőt, kérdeztem volna, a nő ezt mondta: "A KÉZBESÍTŐNEK A KÖZÖNSÉGES LEVÉLLEL IS BE KELL CSÖNGETNIE, ÉS CSAK AZ UTÁN HAGYHATJA A LÁDÁBAN". Hitetlenkedve visszakérdeztem, és megállapítottuk, hogy hát igen, ez a szabály szépen el lett felejtve, de bizony elvileg így kellene.

razzia>"Mária: tértivevény, új fogalom?"
Nekem nem új fogalom. De csak akkor leszek hajlandó minden rühes levelet tértivevénnyel feladni, csak hogy ne a pocsolyában végezze, ha te kifizeted, vazze. Elég botrányos, bár minden kritikát kicselező szokás már az is, hogy egy ajánlott levél is csak annyit ér, mintha egy harmadannyiba kerülő mezei levelet küldök. Óriási nagytakarításra lenne szükség a Postánál, és mindenekelőtt meg kellene szüntetni a törvényben még mindig garantált monopóliumát.

kartárskám 2008.11.05. 21:38:09

Káposztakukac!
A tértivevényes küldeményt nem kézbesítheti a postás a postaládába, csak az ajánlott levelet. A kettő között éppen ez a különbség.
A tértivevényesről, ha nem tudja szabályszerűen kézbesíteni, értesítést kell hagynia, majd ismételten meg kell kísértelni a kézbesítést és utána a posta hivatalban várni, hogy átvegyék, ezt sajna nem tudom, pontosan, hány napig. Ezt követően küldheti vissza a küldőnek "nem kereste" jelzéssel. Csak az így kezelt küldeményt tekintheti kézbesítettnek a törvényi vélelem folytán a hatóság.
Erről nem ártana, ha a postást is tájékoztatnád, hogy kapjon már észbe.

kartárskám 2008.11.05. 21:42:51

Bocsi Kukac, Bélának akartam címezni. Ugye, ha nem figyel az ember a kézbesítésnél!


Júzer! Igazolni, illetve valószínűsíteni kell, hogy önhibáján kívül nem vette át. Pl. vakbél műtéte volt, éppen Tripoliban nyaralt, mire hazament, leégett a háza stb. Jogi személyeknél már kissé nehézkesebb a dolog, de a székhely porrá égése ott is bejöhet..

kartárskám 2008.11.05. 21:46:25

Bocsi Kukac, Bélának akartam címezni. Ugye, ha nem figyel az ember a kézbesítésnél!


Júzer! Igazolni, illetve valószínűsíteni kell, hogy önhibáján kívül nem vette át. Pl. vakbél műtéte volt, éppen Tripoliban nyaralt, mire hazament, leégett a háza stb. Jogi személyeknél már kissé nehézkesebb a dolog, de a székhely porrá égése ott is bejöhet..

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.11.05. 21:47:17

Adblock_júzer 2008.11.05. 21:20:19
Meg kell hívni italra, szép szavakat suttogni a fülébe, jó kocsival hazavinni és...

winner_hun 2008.11.05. 22:32:20

Nem tudom, de ha nekem ha 1 hónapig nem jön meg egy várt számla, akkor utána kérdezek mi a helyzet.Persze ő nem tudta, hogy neki kötelezettségei vannak, és jó lett volna, ha a bizottság személyesen kimegy tájékoztatni. PL barátom, neked kell közmű számlát fizetned. stb.

jog-ász 2008.11.05. 23:29:43

a végrehajtás költségeit egy módon tudod csökkenteni, ha minél előbb megfizeted amit végrehajtanak rajtad, igy sem büntető kamat, birság, és plusz végrahajtási költségek sem rakódnak rá.

a postai kézbesitéssel naivitás apellálni, tipikus adósi védekezési mód, százból egyszer van mögötte tényleges hiba.

amugy a tértivevényest valóban a postásnak kell valamilyen jelzéssel visszavinni, nem dobál ő semmit a ládába, max egy értesitést hogy sziveskedj befáradni a postára mert küldeményt kell átvenned...de persze gondolom ha adóhatóságtól vársz levelet nem sietsz érte.

amugy ügyvéd mesélte hgoy ő szokta ügyfeleinek tanácsolni hogy adjon a postásnak egy ezrest és igy a tértivevényre ráirja a postás hogy "ismeretlen helyre költözött" ezáltal lehet huzni az időt kicsit. szemfüles birák már lebukatták az ilyen ügyfelet és postásokat.

limbekcs 2008.11.06. 01:02:14

azért arra kíváncsi vagyok, hogy arrafelé, ahol ezek a paragrafusvitézek laknak, ott tényleg olyan hibátlanul működik a posta, vagy tán nagymami egész nap otthon, és csak a postást lesi? vagy csak erre mifelénk a délbudai végeken omlott össze a postai szolgáltatás (eltekintve a papír alapú spamek postaládába tömésétől), amit viszont modern államunk még mindig működése gerincének tekint? már ami polgárai basztatását illeti...
pl. csak a földhivatal: az értesítést, hogy (költözés után pár hónappal) bejegyezte a tulajdonjogom (azaz inkább csak széljegyezte az adásvételi szerződést) az új ingatlanomra, nyilván a régi címemre küldi, benne az illeték(ELŐLEG, bazmeg!!!) befizetésére való felszólítással...
most nem ragozom tovább, de szívesen, ha igény az vóna rá...

SirWinston 2008.11.06. 01:27:51

Látom itt is a funkcionális analfabétáknak van a legnagyobb pofája. Közműhozzájárulás az se nem közműszámla, se nem bevallanivaló adó, lol.

Raka1885 2008.11.06. 08:19:18

A héten én is kaptam ajánlottat postaládába. De ha hivatalos helyről jön akkor kapok értesítést. Más kérdés, hogy be sem csönget, pedig otthon voltam.

füredi (törölt) 2008.11.06. 08:53:59

Aki lemaradt a szlovák topicról, az ide jött postást szidni?

És még igaza is lehet, valóban van egy komoly, szigorú szabályozás, meg adott esetben Kovács 22 Béla a rendszer végén, aki két feles után lehet, hogy inkább nem megy végig a Petőfi utcán.

Válasz a kérdezőnek: szerintem fizess, kevesebb gondod van belőle, ha rosszak voltak a címek elvileg lehet keresni valóban a költség miatt, de azért felmerülnek kérdések, pölö: valszeg tudtad, hogy fizetni kell, mi az hogy oda jött a levél, ahol soha nem laktál, az a cím honnan volt meg nekik, és így tovább.

szaGértő 2008.11.06. 08:54:33

Nálunk az ajánlott miatt nem csöngetnek, betolják a postaládába. Néha az enyémet, néha a másét.

Ebből viszon logikusan következik, hogy lehet olyan eset, amikor az enyém megy más postaládájába.

Sokat segítene a dolgon, ha a postás tudna olvasni... :)

SzigMa 2008.11.06. 09:27:33

Tényleg fizesd ki minél előbb, mert azt valószínűleg amúgy jogosan állapították meg. A végrehajtási költségeket esetleg valóban lehet vitatni, ha két héten belül sikerül megdönteni a kézbesítési vélelmet. A megírt leveledre valószínűleg lehet és kell hivatkozni, mint ennek a dokumentumára. El kell döntened, hogy a költségek érnek-e ennyi utánajárást, aztán keress ügyvédet.

És mivel nekem van csajom, aki szeret, én nem a posztolót fogom szidni, hanem elmondom a tisztelt kommentelő közönségnek, hogy nekem is most kellett megdönteni egy kézbesítési vélelmet, mert az egyik vidéki földhivataltól már csak az "értesítés kézbesítési vélelem beálltáról" című opuszt kaptam, amiből mégcsak az sem derül ki, hogy miről van szó. Hozzátéve, hogy egyetlen-egy ajánlotti értesítő nem jött tőlük, soha. Ennyit a redves postáról.

winner_hun 2008.11.06. 10:03:52

SirWinston:
Jah, a magadfajta balfasz Jancsi analfabéták járnak mindenfele. Sajnos, hogy dögölnél meg.

Sanyi 2008.11.06. 11:22:51

winner_hun 2008.11.06. 10:03:52

Vegyel vissza egy kicsit, ez azert eleg alpari volt.

xaraud 2008.11.06. 11:34:44

A._júzernek
A vélelemről és annak megdöntéséről;
A vélelem egy olyan elfogadotnak kezelt dolog, amit ameddig meg nem cáfolsz igaznak kell tekinteni, tényként kell kezelni. Ebből kifolyólag vannak megdönthető és megdönthetetlen vélelmek. Megdönthető vélelem az, amikor vitatkozhatsz az állított tény valódiságával, bebizonyíthatod az ellenkezőjét. Tipikus példa erre az apaság vélelme, vagy a legismertebb az ártatlanság vélelme. A vélelem úgy tudod megdönteni, hogy bizonyítod ellenkezőjét. Pld dns vizsgálattal, vagy az ügyész dönti meg az ÁV.-t a bizonyítékok alapján a bíróságon.
A megdönthetetlen vélelem pedig tényként kezelendő körülmény, pld a matemetikai műveletek, vagy sarkított esetben az, hogy ha esik az eső, akkor biza' az aszfalt vizes. Ezeket a vélelmeket nem lehet megdönteni, nem lehet még csak az ellenkezőjét állítani sem. Kb. ennyit a vélelmekről.

Az üggyel kapcsolatban pedig a végrehajtót keresd meg és fizesd ki neki a díjakat és kész. Felesleges keménykedni a kézbesítésen,m ax azt érde el vele, hogy késedelmi díjat is fizetsz X hónap múlva. Hidd el, a végrehajtás során nem fogja elnézni a címet és tuti a te TV-d viszi majd el.

szgyula 2008.11.06. 14:02:56

Elnézést, de itt tényleg ennyire egyszerű pénzt kiszedni emberek zsebéből? Mondjuk önkormányzat fejleszt közművet (határozat, stb.), aminek valamekkora részét áthárítja a lakosokra. Például szűrőt cserél a vízműben, vagy valami hasonló. Kér minimális összeget, de erről totál dilettáns módon értesíti a lakókat, akik így nem is értesülnek róla. Majd villám sebességgel eladja végrehajtónak, aki már profin végigcsinálja és le is számlázza a végrehajtásért a borsos felárat. Ez így működik?

Jogilag nézve: Ha megdöntöd a kézbesítés vélelmezését, akkor mi az, amit nem kell kifizetned: Végrehajtó? Késedelmi kamat? Normál kamat? Persze abszolút legjobb esetben, amikor már a közmű hozzájárulás tényéről *sem* tudhatott az állampolgár. Ami nem tudom itt most igaz-e, de igaz is lehet akár. Gondolom állampolgárnak nem kötelessége bejárni Önkormányzathoz, hogy nem csináltak-e közműfejlesztést, amit tovább hárítottak a lakosokra.

Gondolom az adott esetben az illetőnek be kell fizetni az Önkormányzatnak az eredetileg jogos pénzt, aztán várni a fizetési meghagyást, ami ellen ellentmondással kell élni, stb. Továbbá azonnal bemenni a földhivatalhoz meg a rendőrséghez és asztalt borogatni. Esetleg vevőt keresni az ingatlanra, aki a bejegyzés miatt eláll egy nagyon kedvező üzlettől...

SirWinston 2008.11.06. 17:32:04

No lám, magára ismert valaki ;))

kartárskám 2008.11.06. 20:11:34

Füredi, pont ezért találták ki, hogy a vélelem megdönthető. A Kovács 22 Béla miatt.
Azért nekem mindig gyanús, ha valaki semmiről sem értesül. Egyik határozatot sem kézbesítik neki, még a jogerőt sem, pedig az, ha jól tudom nem is tértivel küldik ki. A polgári perredndtartás éppen ezért rendelkezik úgy, hogy ha fizetési meghagyás és keresetlevél esetében áll fenn kézbesítési vélelem, az iratot a vélelem beálltáról való tájékoztatással térti nélkül is ki kell küldeni a félnek.

manoka1971 2008.11.06. 20:56:18

Ez tipikus magyaros mentalitás,ha valamit nincs kedvem befizetni vagy átvenni akkor majd ráfogom a postásra hogy nem hozta ki vagy nem csöngetett be,vagy nem hagyott értesitöt. Csak az a gond,hogy annak a postásnak is van családja és gyerekei és lehet hogy az állását és a megélhetését veszti egy pár gerinctelen jellemtelen sumákolós paraszt miatt.

TAZmam 2008.11.06. 22:57:39

Winner:
Köszi intelligencs hozzászólásodat.
Leírom nagybetűveL, hogy könnyebben olvasható/értelmezhető legyen:
AZ ADÓCSOPORTJUK ÉVEK ÓTA MEGTALÁL A LEVELEIVEL ( ÉS NEM FORDULNAK VÉGREHAJTÓHOZ,MERT ISMERIK A JÓ CÍMEM, ÉS FIZETEK ADÓT), CSAK A KÖZMŰHOZZÁJÁRULÁS MIATT FORDULT VH-HOZ A PÉNZÜGYI OSZTÁLY, MERT ŐK - BÁR AZ ADÓOSZTÁLY MELLETTI IRODÁKBAN ÜLNEK - MÉGSEM ISMERTÉK A JÓ CÍMEM.

Ja, és Winner: ha küldök neked levelet, valamilyen címre ( de biztos, hogy nem a tiédre), akkor te azt rosszindulatból nem veszed át? Illetve ha ez fizetési felszólítás, akkor befizeted?

Azt is tudom, hogy már évek óta van az a szabály, hogy a 2. kézbesítés után átvettnek minősül az ajánlott levél.
És ha megkaptam volna az ominózus levelet, akkor nem hagyom a végrehajtásig fajulni a dolgot.

Amikor személyesen reklamáltam a pénzügyeseknél,- nagyon normális hangon beszélgettünk,- azt mondta az ügyintéző hölgy, hogy hát sajna, de nagyon sok munkájuk volt, és a népességnyilvántartó
adataiba sem tudtak belenézni, mert nem működött a rendszer. Ezt is megértem, de akkor miért nem várt 1-2 napot/hetet, hátha akkor működött volna.

Közszolga: köszi az infót, beadtam a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmet, és úgy elhajtottak, mint a macskát.

Limbekcs: Te pontosan tudod, miről dumálok itt, én is a délbudai végeken
létezem, mint az egyik igénybevevője a XI. századi postai szolgáltatásoknak...
Kívánom, hogy más, kellemesebb adrenalin-növelő elfoglaltságaid legyenek, mint az ilyen típusú, postával való szarakodás-szívás...

Xaraud: Köszi. A tőketartozást azonnal megfizettem, amint értesültem az egész dologról. Én csak a vérrehajtó díját -amit verejtékes munkával szerzett meg - azt nem akarom megfizetni, de addig nem veszi le a vh. jogot az ingatlanról, amíg meg nem kapja a pénzét.

Legjobb dolga a vérrehajtónak van: kiküldi tök fals címre a levelét, ami visszaérkezik, majd lekérdezi a népnyilvántartóból a jó címet, és vh. jogot jegyeztet be az ingatlanra. Majd számláz a vh-t kérőnek, mivel az ő eljárása sikeres volt, tehát a törvény szerint jár neki a díj.
Kafa!!

TAZmam 2008.11.06. 23:06:21

Minden fikázós-gyalázósnak:
majd ha ti is így jártok, vagy hasonlóan, majd írjátok meg a véleményeteket.
Bár NEM kívánom, hogy bárki is így járjon.

szgyula 2008.11.07. 10:29:37

TAZman: jól értem, hogy ha nem küldi véletlenül jó címre a Földhivatal az értesítést, akkor akár el is árverezték volna az ingatlanodat és csak a kiverőemberek érkezésekor tudod meg mi van? Illetve ez még mindig bármikor megtörténhet? Elárulod mennyi is volt a közműfejlesztési támogatás, amiért elvesztheted az ingatlanodat? Mivel utasították el a vélelem megdöntése iránti kérelmet?

Valami itt nem gömbölyű. Ismerősnek volt 100e körüli adó vitája az APEH-hal (végül neki lett igaza), ami eljutott végrehajtásig. Ott bejött végrehajtó, rámutatott a TV-re, hogy ezt most kiválasztotta és ezt fogja majd elvinni, ha nem történik valami. De nem a házat akarta haverjának negyedáron átjátszani...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.11.07. 11:43:21

TAZmam, szerintem rendben van amit írsz, egy dolgot kivéve: a kézbesítési vélelem megdöntéséhez elég, hogy fals címre küldte ki. Tehát ha tényleg nem nézett utána, mert leállt népességnyilvántartó és te erre hivatkozol, azzal nem hajthattak el mint a macskát. Ha elutasítják a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmet, az indoklásban szerepel, hogy ezen a napon erre-és-erre a címre ilyen-és-ilyen küldeményként (ajánlott, térti) postázták. Ez megvan az ő postakönyvükben. A jó címed az, amire a lakcímkártyád abban az időpontban ki volt állítva. Ha más címre küldték, a vélelem meg van döntve (javítson ki valaki ha rosszul tudnám).

Általában két esetből szokott probléma lenni:
- ha valaki nem ott lakik ahova be van jelentve, kimegy a levél, a postás 2x bedobja a fehér cetlit és az elkeveredik (vagy nem is dobja be), végül a küldemény visszamegy azzal, hogy "nem kereste".
- átveszi egy családtag (vagy aki épp ott lakik ahová be vagy jelentkezve), aztán megfelejtkezik róla, nem adja át neked.

Mindkét esetben kézbesítettnek számít a levél, pedig nem is olvastad. Nálad melyik volt, illetve pontosan hány levél veszett el így?

(a közműfejlesztési tartozás nem adó, de adók módjára behajtható, ha ez még mindig zavart okozna valaki fejében)

TAZmam 2008.11.07. 15:01:12

Köszi a hozzászólásokat.
Nekifutok még 1X.
A történet 7 éve kezdődött ( számomra),
akkor befizettem a tervezett hozzájárulási összeg felét.( Ekkor még a helyi lakosok társulási egyesülete szervezte a beruházást.) Teltek-múltak az évek,átvette az Önkorm. a beruházást, és nem történt semmi, csak a befizetendő összeg növekedett.(A befizetett összeg egy része elment működési költségekre.)Majd elkészült a csatorna,de valaki pereskedni kezdett, és mindenki számára követhetetlenné vált az ügy. Rákötni továbbra sem lehetett.
Egyszer csak megjelent a helyi újságban a jegyző hirdetménye: mindenki fejvesztve rohanjon jelentkezni a csatlakozási szándékával. Rohantam is, és azt mondták, hogy majd értesítenek, az aktuális még befizetendő öszegről.
Na, ezt az értesítést küldték ki rossz címre ( először). Majd kiküldték a jó címre is( másodszor), amit nem kaptam meg. Ezután került képbe a vérrehajtó.
Ő küldött 1 felszólítást - egy másik rossz címre. Majd láss csodát, a végrehajtási jog bejegyeztetésekor már tudta a jó címet. ( mivel a jó címen lévő ingatlanra jegyeztette be )
A Földhivatal értesített a bejegyzésről, ÍGY szereztem tudomást az egész dologról.
Ezután bementem az Önkorm-ra, befizettem a hozzájárulást. Ők elismerték
( szóban), hogy hibáztak,és elengedték a kamatot.
És itt jön egyrészt a csattanó, másrészt a probléma:
Az a vérrehajtó, aki értesített valakit ( NEM ENGEM), majd végrehajtatott engem, a VH Kamara, és mindenki szerint, elvégezte a munkáját, tehát a törvény szerint jár neki a munkadíja + járulékos költségei. Na, ez piszkálja a csőrömet.
Rákötni továbbra sem tudok, mert az Önkorm. nem ad ki igazolást, ameddig nem fizetem ki a vérrehajtót, akit viszont nem érdekel, hogy én miben álapodtam meg az Önkorm.-tal , az redeti összegéhez ragaszkodik.
(Ha továbbra sem voltam világos lenyelek egy 100-as izzót...)

beste 2008.11.08. 11:02:56

A következőképpen jártam: feltűnt, hogy nem katam meg a súlyadó (tudom, már nem így hívják) idei határozatát. Felhívtam önkormit, sűrűn entschuldigung, és még aznap este, mikor hazaértem, személyesen kihozták...

doondee 2008.11.08. 12:04:55

Rövid időn belül kétszer jártunk pórul a vélelem miatt.
Először a Báthori utca helyetta Báthori sorra küldtek levelet,másodszor az önkormányzati rendeletből derült ki,hogy a parkolócégnek elég csak a feladás tényét igazolnia,a levél további sorsa senkit nem érdekel.Olyan hogy tértivevény,nincs is!
Mindkétszer jóhiszeműen fizethettünk a tartozás összegével csaknem megegyező egyéb költségeket.
Nincs ez rendben így,szerintem.

kartárskám 2008.11.14. 21:03:44

doondee!
A vélelem megdönthető, ezért vélelem és nem tény. Addig fogadják el valónak, míg az ellenkezője nem be nem bizonyul.

mamma01 2008.11.23. 17:53:00

Az önkormányzatok amúgy is elég kacifántosak. Lásd: tankönyv támogatáshoz a jegyző kért, (az iskolán keresztül)igazolást, hogy van 3 gyerekem.
Kérdem: Hol lehet beszerezni az igazolást?
Válasz: A Jegyzőnél.
Elmentem a Hivatalba.
Mondom: igazolást szeretnék.
Válasz: most nincs itt az ügyintéző, de ha várok egy kicsit jön a jegyző asszony megcsinálja szivesen.
Várok. Jegyző jön. Mondom: igazolást...
Jegyző: Kellene a gyerekek születési anyakönyvi kivonata.???
Mondom: Hát nem hoztam, de nem is biztos, hogy meg vannak.
Jegyző:Ha itt vannak bejelentve, (Hol lennének?)akkor 2000 Ft/db adok másolatot. !!!!!!
Mondom: minek???
Jegyző:(jóindulatát kellően előadva) Na jó, akkor megnézem a népesség nyilvántartóban. (egész idő alatt a szám.gép előtt.)
S lőn! Gép, adatok, igazolás kinyomtatva, aláírás: XY jegyző.
Én: Köszönöm! Tessék itt az igazolás a három gyerekről.
(Történt ez egy 2000 lakosú kis faluban,....ahol egyébként mindenki ismer mindenkit, ahol egyébként a munkáltatóm az iskolán keresztül az önkormányzat....)

szaGértő 2008.11.23. 20:11:23

Szintén tankönyvtámogatás plusz CSP.

MÁK kéri a CSP-hez az iskolától az iskolalátogatási bizonyítványt, mert a legnagyobb gyerek elmúlt 18 éves. Az iskola kiállítja.

Eddig az iskolánál a tankönyvtámogatáshoz elegendő volt a bankszámlakivonat, ahol a CSP összegéből tök egyértelmű, hány gyerek után fizetnek.

Most is annyi a CSP, de az iskola kéri a MÁK igazolást, hogy 3 gyerek van, mert az egyik elmúlt 18, amely összeget az iskola igazolása alapján állítanak ki.

Hab a tortán, hogy az illetékes MÁK kirendeltség Cegléden van, az 2x80km, plusz idő.

A törvény csupán azt írja elő, hogy a gyereke számát igazolni kell. Szerintem ez történhet akár a születési anyakönyvi kivonatok bemutatásával is, hiszen az igazolás módját semi nem írja elő. De az iskola emberkedik, elmegy vele egy munkanap minimum, meg autókázhatok egy csomót.

TAZmam 2008.11.30. 11:42:47

mamma01: ez a sztori se semmi, szerencsére Neked ez nem került feleslegesen kidobott pénzbe.
Brazil-szappanopera-ország, hej!
süti beállítások módosítása