Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kényszerített internet

2008. szeptember 18. - zugügyvéd

A Zugügyvéd is találkozott lakóparkokra ránehezedő monopol szolgáltatókról, akik az építtetővel susmusolták le korábban ezt a lehetőséget.  Persze a karakán lakóközöségeknek többnyire sikerül az ilyen szolgáltatókkal szerződést bontani.

Üdvözlöm,

 

 Arról érdeklődnék, hogy egy kft-nek joga van-e korlátozni az internet hozzáférésemet. A történet alant...

 

 A múlt héten meggyűlt a bajom egy magánkézben lévő kft-vel. A kft profilja az, hogy apartmanházakat építtet, és üzemeltet (a bérlők többnyire diákok, illetve fiatal párok). A szobákhoz ingyen kábeltévé jár (iagaz a csatornák felén vagy kép, vagy hang nincs...), és lehet internetet is kérni. A kft a T-Com-mal áll szerződésben, ami szerint a szobákba 1,5 Mbit/s sebességű korlátlan internetet lehet beköttetni. A rendelés úgy néz ki, hogy én benyújtom az igényemet a netre, ők meg letárgyalják a T-Commal.

 

 A probléma az egésszel annyi, hogy a kft korlátozza a kapcsolatot, és az oldalak elérhetőségeit (otthon ugyanolyan csomagú T-Comos netem van, azon minden rendben, úgyhogy nem a szolgáltató tilt le bizonyos oldalakat, hozzáféréseket). Tehát nekem van egy korlátlan internet hozzáférésem, amivel nem lehet letölteni (abszolúte semmit, ami p2p alapon megy, köztük a vírusírtók definíciós fájljait sem), illetve nagyon sok oldal esetében a szerver visszadobja a kérelmet, így a lapot nem lehet megjeleníteni.

 

Továbbá korlátozva van a távoli számítógépek közötti kapcsolat is (se a webkamera képét, se a hangját nem engedi át a rendszer). Én ezt úgy értelmezem, hogy a csomagban foglalt kondíciókat a kft egyoldalúan megváltoztatta, ami nekem biztosan, de lehet hogy a T-Comnak sem tetszene. A rendszergazda hajthatatlan, a főnökségre hivatkozva nem hajlandók megszüntetni a korlátozást.

 

 További aggodalomra okot adó körülmények:
 - Az elérhető csomag drágább, mint a T-Comos ikertesó (500 Ft/hónappal)
 - Ha két gépet kötünk a rendszerre kétszeres az ár (pedig nem hoznak le új szálat, és a sávszélesség így megfeleződik)
 - Nem szerződhetek le külön senkivel (pedig elvileg nem lenne akadálya).

 Tisztelt Zugügyvéd, kérlek légy oly kedves, és nézz utána mit tehetek...

 

 

 Tisztelettel,
 Sz.

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr94670218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűcslaci 2008.09.18. 18:34:39

Fel kéne másolnod ide a KFt-vel kötött szerződésedet tanulmányozás végett. Ez így kevés információ.

2008.09.18. 19:07:18

Ha T-com szolgáltatás, ahogy a leírtakból tűnik, akkor a T-Comnál kellene elsősorban próbálkozni. Az ő dolga, hogy az idióta értékesítési, meg ILEC, CLEC stb. partnereit rendbe tegye. Persze érdemes lenne a házban rászervezni, mert a közös fellépés mindig hatásosabb. Nyomatékul még panaszt tennék a NHH-nál.

Sok jogi viaskodásnak nem látom értelmét. Ha nem megy akkor valami alternatív megoldást (ADSL, stb) kell keresni ezt meg lemondani. Vagy rájön a szolgáltató idővel és lapátra teszi ezt a rendszerhitlert, vagy megél nyusziékból.

efi 2008.09.18. 19:11:08

Mi köze a kft-nek ahhoz, hogy én milyen netet használok. Le kell szerződni a T-Commal közvetlenül és kész. Egyáltalán hogyan korlátozzák, rajtuk megy keresztül fizikailag? Egy apartmanház-építő kft gépén valahol a padláson ?? 2 gépet meg rá kell kötni egy routerrel, oszt nem szólni nekik.

Almaspite 2008.09.18. 19:13:00

Kinek fizetsz te? A T-COM-nak, vagy az apartmanház üzemeltetőjének?

Ki van a számlán, mint szolgáltató és mint vevő?

Ki köt kivel szerződést?

Almaspite 2008.09.18. 19:14:29

Ja, az is érdekelne, hogy van-e valamilyen kitétel az ALBÉRLETI SZERZŐDÉSBEN arról, hogy köttethetsz-e be a bérleménybe tv-t, netet, telefont?

qqri 2008.09.18. 19:41:44

beállítasz egy nyilvános proxy-t a windows-ban és meg is van oldva a probléma... lehetőleg secure tipust keress, és akkor a csomagszűrést is elfelejtheti a "kiskirály" rendszergazda :P sok sikert.
pereskedni kár ilyenért :D élősködőkből áll az ország.

Rejtélyes 2008.09.18. 19:43:17

Én is hasonló cipőbe járok, netet akartam köttetni, de a balfék szolgáltatónál az akciós nettel a saját tűzfaluk mögé tettek volna (profi felhasználó lévén szeretem ha megy mind a 65ezer port :D ) A sima szerződést meg nem írják a nevemre 2 évre (albérlet), 1 évnél igen, de akkor 12000 Ft bekötési díj... Más szolgáltató meg (állítólag) nem jöhet, mert a teljes épület (lakópark) még nincs kész, és azt hallottam, hogy addig kizárólagos joga van a cégnek szolgáltatni...

Lotus1 2008.09.18. 19:55:11

Nekem most a T-csoporttal gyűlt meg a bajom... 1. Lemondtam volna a netet, erre kiderül, van egy hűségnyilatkozatom, amit nem én kértem, de ez a kisebb gond, lelevelezem. A másik ebből kifolyólag jött, ugyanis úgy elegem lett belőlük, hogy a kábeltévét is le akartam mondani, amit meg is tehetek, de közölte a hölgy, hogy akkor netem sem lesz, lévén kábelen jön a net, és a T-online csak a routertől szolgáltat, addig a T-kábel, tehát tartsak fent egy minimum csomagot, 980 ft-ért. Nem is az összeg, hanem az egész elv, nesze neked T-home... Mit tanácsoltok ez ügyben? Nekem ez szimpla árukapcsolásnak tűnik, ami meg ugye tilos.

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2008.09.18. 20:06:23

Na én ezt nem értem. (?) Most az a baj, hogy nem tudsz torrentezni az ingyen neten? Vagy nem ingyen van??? A proxyk lassúak szoktak lenni, én nem tudok megbízni bennük.

A TÖMről meg annyit, hogy amint teheti, mindenki váltson a lehető legjobb csomagra. Nem anti reklám ként mondom, én már nem sokáig leszek TCÖM ös.

Lotus1 2008.09.18. 20:10:33

Hát, azt szeretném, de akadályokba ütközök...

gabest1 2008.09.18. 20:24:01

Ha házi router mögé rakták, akkor annak látszania kell az ip címen. Még az is lehet, hogy egy db 8 megás előfizetést eladnak 4 lakásonként, mert úgy "gazdaságosabb".

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2008.09.18. 21:15:34

Én nem vagyok informatikus, úgyhogy fogalmamsincs hogy korlátozza az aparmanokat bérbeadó Kft. a netet és hogy lehetne azt kijátszani. Ezt meghagyom másoknak.
Jogilag viszont 2 dolgot kell megnézni:
1. Ki köti a szerződést T-ékkel és mire (hány alponta, milyen korlátozásokkal)
2. Te milyen szerződést kötöttél a Kft-vel (esetleg a bérleti szerződés kitér arra, hogy vállalod, hogy nem köttetsz be saját netet, csak azt veszed igénybe, amit ők adnak, vagy külön szerződésed van a netre, ami mondjuk tartalmazza, hogy csak korlátozott a net), mivel ha te ezt szerződésben vállaltad, akkor azon kéne előbb változtatni, aztán közvetlenül leszerződni a legmegfelelőbb szolgáltatóval.

SumQuiSum 2008.09.18. 22:00:20

1, ha jól értem, a háztulajjal állsz szerződésben, ők meg az abban leírtak szerint cselekedhetnek szabadon
2, a jómagyar valóság azt sugallja, ha panaszkodni kezdesz a net miatt, megutálnak, és csakhamar találnak millióegy módszert amiután azt kívánod, hogy feleolyan net is elég lenne, csak hagyjanak békén
3, kék, piros és rózsaszín közül lehet választani mobilinternet szolgáltatót és mindenki válogathat a bekapásra szánt kiálló testrészeid közül

gonnaburninflames 2008.09.18. 22:07:15

Komolyan nem ertem ezeket a postokat. Megy a siram, amikor az erintett szemely, ha a konel nagyobb intelligenciaval rendelkezik, akkor tudhatna, hogy szerzodes nelkul ugysem lehet erdemi valaszt adni.

"Én ezt úgy értelmezem, hogy a csomagban foglalt kondíciókat a kft egyoldalúan megváltoztatta, ami nekem biztosan, de lehet hogy a T-Comnak sem tetszene"

Honnan tudod, hogy milyen szerzodes van a kft es a tcom kozott?
Kft hozza az ugyfeleket, kapja a szazalekot, Tcomnak jonnek az uj ugyfelek, a savszelkorlatert pedig nem ok felelosek, de nekik is megmarad a savszel, amit a porno meg warezletoltes elvenne.

Aludj ra egyet, holnap mutass szerzodest, vagy mondd azt, hogy vettel mobilnent, ergo problema lezarva.

Pista Bácsi 2008.09.18. 22:18:36

Az mi a túró, hogy ha két gépet köttök a rendszerre, akkor kétszeres az ár?!?!

Mindennap bemennek és megszámolják a gépeket?

Ha van egy routered, akkor 8 gépet is köthetsz a netre! (elvileg ezt ki tudják szúrni a netes forgalmad figyelésével, de tudomásom szerint erre Magyarországon még semelyik szolgáltató se vette a fáradtságot...)

nem várt fordulat 2008.09.18. 22:26:12

a mobilinternet nem megoldás.

egyrészt elég lassú (na jó, az 1Mb/s eléri), viszont ha heavy user az ügyfél, akkor kifizetheti ingét és gatyáját is.

én kaptam kölcsön egyet, direkt felraktam a flashblocker és adblocker pluginokat FF alá, hogy bent tudjak maradni az 5Gb -os korlátban. Amikor kaptam egy SMS-t rá, hogy július - augusztusban 12G -ra emelték most akciósan, örültem mint majom a farkának.

aztán 22-én kaptam egy levelet, hogy hát bizony, 23Gb -nél tartok, 29-én, pedig, hogy még + 7...

Malachi 2008.09.18. 22:29:47

Szintén lakópark, szintén egyedi szolgáltató, az épület átadásától kezdve 10 évre, szerződésben szerepel. Tv+net+telefon kizárólag a helyi céggel, más lehetőség nincs. A szolgáltatás amúgy hibátlan, és nem tudom sok-e az 50-valamennyi csatorna+15megabit szimmetrikus netért 14 ezer, de nekem elég lenne a UPC-s 8/2 megabit+TV 3-4 ezerrel kevesebbért.

gonnaburninflames 2008.09.18. 22:31:30

karacsi_maci · bulvarsajto.blog.hu 2008.09.18. 22:26:12

Aki mobilnetet toltogetesre vesz, az megerdemli, hogy fizessen.

5GB-os mobilnet altalanos internetezesi szokasokra mint bongeszes es levelezes boven elegendo.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.18. 22:50:58

Megbeszélitek a szemközti házban valamelyik öreglánnyal, hogy köttessen be pl. egy UPC drótot, persze a legerősebbik csomaggal (20 Mbps), cserébe pl. kifizetitek a kábelTV-előfizetését. Rátesztek a drót végére egy WLAN-os routert egy szektorantennával, aztán már mehet is a móka. A kft. meg bekaphatja, rendszergarázdástól.

akkor most mi van? 2008.09.19. 03:10:44

karacsi_maci · bulvarsajto.blog.hu 2008.09.18. 22:26:12

Rossz helyen vagy rossz szolgáltatónál vagy. Nálam 5megabittel csorog a piros netje itt a nagyfaluban (de otthon a tanyán is 1,5-2megabit megvan vele ha kiteszem a modemet az ablakba), havi 50-80Gb közti forgalommal meg kényelmesen elvagyok.

uto_pista · http://www.depechemode.com/ 2008.09.19. 06:09:24

Én a helyedben az apartmanházat felnyomnám a melegsz*rig az önkormányzatnál. Hogyan működik? Magánszálláshelyként? Kereskedelmi szálláshelyként? Ha így akkor azért, ha úgy akkor azért, ha nincs neki semmilyen engedélye akkor meg azért. És lehet óberkodni. Szép magyar szokás mindkettő.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.09.19. 08:32:05

én úgy látom, ha a kft korlátozni tudja a netes forgalmat, és rendszergazda is van akkor a kft-nek a házban van legalább egy szerverszámítógépe, és a házban a kft egy helyi hálózatot üzemeltet.

ez esetben van egy nagy sávszélességet biztosító csomagja, aztán úgy csökken hogy hányan csatlakoznak rá.

a kábelszolgáltatók alapjáraton rossz szemmel nézik, azt aki egy lakossági vonalon szervert üzemeltet (sőt tiltják is!) namost ha ez így van (a kft lakossági internet csomagot vesz a T-től), akkor fel kell őket nyomni a T-csoportnak, azok jól megszidják őket.

ha nem akkor tökmindegy, mert akkor joguk van szervert használni, és úgy osztogatni a drótot, ahogy akarják. persze ha ez a te kft-vel kötött szerződésedbe benne van.

ha nincs benne akkor onnan veszed a netet ahonnan akarod. szabad országban élünk, nincs cenzúra, nincs korlátozás. ezesetben magántitok vagy milyen sértés miatt tegyél feljenetést a rendőrségen, mert "figyelik" az internetforgalmadat, a forgalmi csomagokat ellenőrzik, és önkényesen szelektálják (átengedik, vagy tiltják)...

SzigMa 2008.09.19. 09:17:19

Mivel hasonló cipőben vagyok, felvilágosítom azokat, akik ilyennel nem találkoztak:

Az építéskor a ház egy-az-egyben az építő tulajdona. Akkor ő társasházítja, majd egy saját magával megtartott közgyűlésen megköti az exklúzív szerődést a szolgáltatóval (aki általában a ház kábelezését végzi és már a kivitelezési szerződésben kiköt magának ilyen jogokat a drótra, ettől egyébként végső soron a kivitelezés, tehát maga a lakás olcsóbb lesz). Ezután az építő eladogatja a lakásokat.

Innentől a szolgáltató kétszeresen is nyerő helyzetben van:
1. Övé a drót, és más nem kábelezhet, mert
2. van egy exklúzív szerződése a társasházzal.

Az első lépés tehát, hogy a frissen összeállt társasház valahogyan egyezségre jusson és megtámadja vagy felmondja a szerződést.
A második, hogy meggyőzzőn egy civilizáltabb szolgáltatót, hogy érdemes neki alközpontot és drótokat telepíteni.

Az első jogilag macerás, a második meg gazdaságossági/megtérülési okokból.

Ha mégis a kisszolgáltatóval szerződik valaki, akkor az a mi esetünkben úgy nézett ki, hogy jogilag egy-az-egyben vele vagyok szerződésben az abban és az ászf-ben meghatározott szolgáltatásra. Csak különböző technikai adatokból tudom, hogy egyébként a Datanet intenetjét szívom.

Természetesen ha a szolgáltató egyúttal a lakások tulajdonosa, így nincsen a lakóknak szavazati joga, sem alternatív drótja, akkor marad a tiltakozásul tömegesen lemondott net vagy a Batz-papucsos ajtóleszakítás...

szaGértő 2008.09.19. 09:44:34

Én már régen eldöntöttam, hogy egyetlen T kezdetű céggel leszek kapcsolatban, és ez a Temetkezési Rt.

dshk 2008.09.19. 10:45:17

nem ott van a kulcs, hogy te aláírtad hogy csak tőlük vehetsz internetet (ilyet nagyon nem kellett volna), ők viszont aláírták hogy internet csatlakozást szolgáltatnak? Ha ők valamilyen szolgáltatást/oldalt szűrnek, akkor nem teljesítik a szerződést, amit ők adnak az nem teljes értékű internet csatlakozás (hanem egy vicc). Kivéve ha azt is képes voltál aláírni, hogy nem is internetcsatlakozást kapsz majd, hanem csak valami hasonlót.

Ezeknek? 2008.09.19. 11:49:12

Előre annyit: igazad van, de a ráfordított energia nem áll arányban a lehetséges eredménnyel, ha a ház tulajdonosa mereven elzárkózik a megoldástól. A posztból nem derül ki, hogy bérlő vagy, vagy tulajdonos és a szerződésed tartalma is ismeretlen.
Fordulj közvetlenül a Kft. vezetőjéhez a problémával, mert nem biztos, hogy tud a szűrésről. Érdemes pl. levelet írni, amiben szerepelhetnek a kérjük, szeretnénk, jó lenne, szükségünk lenne rá - szavak, lehetőleg sok aláírással.
Az a mondat, hogy - Tehát nekem van egy korlátlan internet hozzáférésem, amivel nem lehet letölteni (abszolúte semmit, ami p2p alapon megy, köztük a vírusírtók definíciós fájljait sem), - lehetőleg ne szerepeljen benne, mert bruhaha.

gonnaburninflames 2008.09.19. 11:49:54

A korlatlan internet nem jelenti azt kotelezoen, hogy mindent elerhetsz. Azt is jelentheti, hogy havonta korlatlanul annyiszor toltod le a disney.com-ot ahanyszor es amikor akarod.

dshk 2008.09.19. 12:06:32

az internet önmagában geográfiaiag korlátlan elérést jelent. Nincs olyan, hogy európai internet meg disney.com internet :)

gonnaburninflames 2008.09.19. 13:45:26

dshk 2008.09.19. 12:06:32

Az elerhetoseg (korlatlan, korlatozott, etc) a szolgaltatasra vonatkozik, nem az internet fogalmara vagy felepitesere.

Az egy szolgaltatoi termek, hogy a korlatlan interneten barmit, barmikor es barmeddig csinalhatsz.

Ennek ellentetekent az is lehet egy szolgaltatoi termek, hogy ingyen netet kapsz, de cserebe meghatarozza annak tartalmat, elerhetoseget, etc.

A kerdes hogy ki mit ir ala.

dshk 2008.09.19. 17:06:15

mint informatikus az az érzésem az internethez kapcsolódó rfc-kből (szabványokból) jogilag is levezethető hogy az internet azt jelenti, hogy rajta keresztül bármely gép bármely szolgáltatása elérhető (már ha a tulajdonosa engedi).

Ha csak annyit írtak a szerződésben hogy internetelérést biztosít a cég, akkor most szerződést szegtek. Ha beleírták a szerződésbe hogy ezt és ezt a szolgáltatást vagy webhelyet nem lehet majd használni, akkor meg a versenyfelügyeletnél lehet őket feljelenteni (bár inkább a szolgáltatásban érdekelteknek, és nem a lakóknak - de semmi sem titja, hogy az egyik lakó pont érdekelve legyen).

gonnaburninflames 2008.09.19. 19:30:45

Informatikuskent sem vagnek egy ilyen perbe, "Mert az rfc az mondja".

"(már ha a tulajdonosa engedi)."
Errol van szo. A postiro a kft halozatat hasznalja kapukent az internethez. A tulajdonos korlatozva enged atjarast a halozatan. Lehet, hogy nem szep, de joga van hozza, ha ez le lett fektetve a szerzodesben. Ha postiro alairta, akkor igy jart.

Ha nincsen benne a szerzodesben, akkor lehet olyasmire hivatkozni gondolom, hogy "johiszemuen irtam ala, mert altalanossagban veve a korlatlan internet korlatlan szolgaltatasi hozzaferest jelent", vagy valami ilyesmi.

Sanyi 2008.09.22. 17:25:30

1. Halozati kabelrol a csatlakozot le kell applikalni (pl. levagni).
2. Elolvasni, hogy az UTP CAT5e kabelben hogyan vannak a vezetekek.
3. Elolvasni, hogy mennyi aram folyik rajta normalisan.
4. Megsaccolni, hogy mennyitol nem fog meg fustolni, lehet folyamatosan novelo modon is, probalkozasos alapon.
5. Szepen aramot vezetni a levagott kabel megfelelo ereibe.
6. Szerver amperszaggal elfustol.
7. Kabelveget visszaapplikalni, lehetoleg nyom nelkul.
8. Folytatni az 1-es ponttol amig meg nem unod.

Oke, ez nem megoldas... de mukodik. :)

szapcsika (törölt) 2008.09.23. 14:42:25

Ah. Minek kábelvégeket vagdalni? Kell egy 230 - RJ45 csatlakozó kábel (megnevezése: etherkille, képek pl. itt: www.fiftythree.org/etherkiller/)
Egyébként valószínűleg nem a szerver fog füstölni, hanem a switch megfelelő portja, és amikor többedszerre csinálod, akkor majd megszakértik és beperelnek. Inkább meg kell próbálkozni megtörni a rendszert és kedvedre konfigurálni. Ha a házban vannak az aktív eszközök és fizikailag sikerül hozzáférni, akkor meg pláne nyert ügyed van.

Sanyi 2008.09.24. 15:53:42

Nem gondoltam, hogy valaki ilyet fabrikal tenyleg es felteszi a netre. En egyszer lab-en csinaltam ilyet es nem csak egy port fustolt hanem az egesz, tokkal-vonoval minden a halozaton, mert nem volt benne tulfesz vedelem es mindent ami a halozaton volt megtalalt. Szertintem ethernet portokat nem szoktak tulfesz vedelemmel ellatni, mert ki az a hulye aki... Aztan egy kicsit tobb aramot kapott es olvadt a rez korul a muanyag - akkor hoztuk a poroltot. ;)

2008.09.24. 16:08:24

szapcsika 2008.09.23. 14:42:25
Sanyi 2008.09.24. 15:53:42

Igen jó tanács, főleg mert a kábeltévén kapják a netet, így előfordulhat, hogy koax kábel, továbbá, hogy a szomszédok cucca is leég tévéstől. Estleg kigyullad a ház. Jó barkácsolást!:)

Sics68 2008.09.29. 12:15:18

Üdv!

Zsír: jogilag igazad van, azonban... érdemes ügyelni rá, hogy a terrorizmus mindíg ott van mint végső megoldás, és bármilyen szar lesz is utána az elkövetőnek (miután megfogták, vagy miután megcsinálta és kergetik) ez nem segít azokon, akikkel kibaszott. Szóval a terrorizmus mint végső megoldás ... hát, hmhm.

***

Ami a jelen helyzet jogi megoldását illeti: egy esetleges megoldást látok... nem biztos, hogy működik, és mint a jogi megoldások gyakorta költséges, időigényes, és a kimenetel is bizonytalan.

Szóval én a panaszos helyében a következőt látom lehetségesnek_

1.
Tudatja a bérbeadóval, hogy el fog költözni,
2.
és hogy beperli a bérbeadót a költözéshez stb. kapcsolható minden költség és némi nem vagyoni kártérítés erejéig.
3.
Mindezt mégpedig azért, mert a bérbeadó megtévesztette őt a szerződéskötéskor a bérlemény jelentős (számára a bérbevevő számára döntően fontos) tulajdonságának a tekintetében, mégpedig a bérleményben elérhető internetszolgáltatás minőségének a tekintetében: nem kapott ugyanis előzetes tájékoztatást arról, hogy az internet-elérés milyen mértékben korlátozott a bérleményben. Ha ezt előre tudja, természetesen nem kötött volna bérleti szerződést, nem költözött volna oda, nem lettek volna az odaköltözéssel (és az elköltözéssel) kapcsolatos költségei, továbbá megspórolt volna magának egy csomó bosszúságot.


Persze ez csak akkor játszható eredményesen végig, ha
- a bérleti szerződésben tényleg nincs benne hogy az internetszolgátatás korlátozott lesz...
- és nem árt kifogni egy olyan bírót, aki képes felfogni hogy mi is a probléma.


bye
Sics

2008.09.30. 15:15:56

Sics68 2008.09.29. 12:15:18

Ilyen kártérítéssel sehol nem foglalkoznak. Többe kerülne a leves mint a hús.

Sics68 2008.10.04. 01:00:25

Üdv!

> Ilyen kártérítéssel sehol nem foglalkoznak.

???

Zsír, szerintem a bíróság avval foglalkozik, amilyen ügyben valaki beadvánnyal fordul hozzá.
( Ugye parkolási bírsággal és blicceléssel is foglalkozik, pedig azok is tíz ezer Ft-os ügyek... )

Már ha a beadvány formailag rendben van, és tud olyasmire hivatkozni, ami legalább nézhető jogsértésnek illetve ebből eredő igénynek.

Abban igazad van, hogy ekkora összeget nem szokás peresíteni, hisz a per költségei - a tényleges jogi költség, meg a pereskedéssel eltöltött idő alatt kiesett kereset - meghaladják a követelsét ... de ettől még a dolog megállhat. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy ő jogi úton szerez érvényt az igazának és peresíti az adott ügyet, akkor elvileg a bíróság foglalkozni fog vele, és ha igaza van, akkor elvileg még meg is nyerheti.

Jelen esetben is úgy tűnik (első blikkre) hogy a postolónak igaza van, átverték, olyasmit ígértek neki, amit a termék amit rásóztak nem tud, a termék lényeges jellemzőjét illetőleg megtévesztették ... ezzel neki kárt okoztak, ami miatt (szerintem) jogszerűen követelhet kártérítést.

Persze sokkal egyszerűbb ha elköltözik erről a szemét helyről, és keres olyan albérletet, ahol van normális internet. Ha már neki az a fontos.
:-)

***

Amúgy a fenti sztoriban egyértelmű hogy mi a helyzet.

Ugye egy ilyen "apartmanház" (ha jól látom, a kollégium egyfajta modern változata) van egy ingatlanbefektető cég, egy fővállalkozó és számos alvállalkozó.

És van egy igen undorító betűszó, az SLA.

Szóval ingatlanbefektető kitalálja, hogy építtet koleszt. Megveszi/valamiképp megszerzi a területet és az oda szóló építhetőségi engedényt, és megállapodik fővállalkozóval, hogy legyen ott egy ilyen meg ilyen építmény.

Fővállalkozó vagy belefog, vagy megállapodik alvállalkozókkal és ők majd belefognak. Valamikor eljut odáig a kulipintyóépítés, hogy be kéne húzni a kábeleket és vezetéket - nem csak nem vizet és villanyt, de a számítógépes hálózat drótjait is.

Ezt rendszerint egy alvállalkozó végzi - külön műfaj ugyanis.

Persze fővállalkozó jól megversenyezteti alvállalkozókat, hogy ki vállalja el ócsóbban.

Csakhogy mint tuggyuk: "ócsó húsnak híg a leve"!

Alvállalkozó nem tudja máshogy elvállalni (másképp neki nem érné meg, vagy nem nyerné meg a negatív licitet) csak úgy, ha szarér-hugyér vállalja el. Ebből az lesz, hogy a legócsóbb cuccokból rakja össze a hálót.

Kérdés, hogy Fővállalkozó adott-e neki egyáltalán paramétereket, hogy minek kelljen megfelelnie a majdani hálózatnak... meg kérdés, hogy ezek a paraméterek mennyire voltak átgondoltak netán a jövőbe mutatóak.

( Meg az is igaz, hogy elvileg jól tervezett és megfelelően méretezett hálózatokkal is szokott gond lenni - ilyenkor drága pénzen kihívnak olyan céget, aminek vannak megfelelő (drága és ritka) műszerei és van megfelelően felkészült szakembercsapata az efféle problémák kiméréséhez - hogy melyik hálózati eszköznél vesznek el túlzottan nagy arányban "csomagok", vagy hol lehet gond egy vezetékkel, vagy zavar be egy külső zavarforrás .... Na de az az igazán muris, amikor egy ilyen zavarszűrő team egy álló hétig dologzik a saját cégük hálózatán, amint maguknak terveztek és méreteztek és saját kezűleg építettek (mármint a hálózatot) - és a hét végére se tudják, hogy mi a francért van az, hogy a saját céges hálójuk is csak kb. 70%-át tudja a névleges teljesítményének ... pedig ők nem szarér-hugyér kapható olcsóságokat építettek be aktív eszközöknek, meg nem is az utcáról frissen felvett és félórás gyorstalpaló kiképzett pofákkal építtették be a vezetéket stb. Na mind1.)


Szóval vélhetőleg az inkriminált "apartmanházban" is sikerült összehozni egy szánalmas hálózatot - ami nem bírná el azt a terhelést ( iszonyúan belassulna) amit akkor kapna, ha az ottlakók komoly adatforgalmat generálnának.

És ezért ... mivel a hálózat újraépítése meglehetősen drága móka volna, amit ugyan ki fizetne - inkább kitalálják azt a faszságot, hogy korlátozzák az emberkék internet-hozzáférését

De nem ám normális módon - hanem eléggé alattomos, sunnyogós módon.

Normálisnak azt tartanám, ha tájákoztatnák az érdeklődőket arról, hogy figyuzz,ezt tudja a hálózatunk,ha ez így jó neked, akkor okés, ha nem, akkor tőlünk nem kapsz jobbat és ide nem is húzhatsz be más vezetéket ... szóval gondold át és döntsél.

Ehelyett az van, hogy basznak szólni erről, aztán meg akit zavar a korlátozott hozzáférés, azt leszarják...

bye
Sics
süti beállítások módosítása