Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Építés vagy megosztás

2008. május 07. - zugügyvéd
A telekmegosztás az ingatlanügyek külön műfaja, főleg, ha az önkormányzat is bekavar. A Zugügyvéd közzéteszi az alábbi levelet, hátha valakinek van valami ötlete.


Szia Zugügyvéd,


Szívesen Vennénk a párommal egy-két jó tanácsot az ügyünkben- bár már nagyon úgy néz ki, hogy eső Után köpönyeg.

A párom nevén volt egy építési Ingatlan- és már sok probléma volt vele eddig is- építkezni szerettünk volna- vagy az egészet eladni. Közben kiderült, hogy ez nem olyan egyszerű, mert nem felel meg a város új rendezési tervének- és ennek megfelelően egy részt meg "kell" hozzá venni. Persze elkezdtük intézni a dolgot- és mikor már megvolt a vételi ár(mondanom sem kell, h hónapokba tellett ez a folyamat), kiderült, hogy egy részt meg el kell adni -és a MI költségünkön természetesen kezdhettük az egészet előlről.

Akkor még nem sejtettük, hogy a Java még csak ezután jön- részben már a MI hibánkból is- de úgy gondolom, hogy a megfelelő tájékoztatás híján nem is hozhattunk jó döntést. Mivel már kb. Fél éve kapcsolatban voltunk megbízhatónak tartott építési vállalkozóval, építészmérnökkel- fel sem merült, hogy olyan problémába ütközünk, ami ezután jött.Eredetileg két különálló házat terveztünk a telekre- a megállapodás úgy szólt, h a telek fele a vállalkozóé- a másik felére meg nekünk épít.

Végül nem így történt, felbontottuk vele a megállapodást, mert túl Drágának bizonyult.(CSAk szóbeli volt)Mivel a MI telkünk saroktelek,(nem megosztható), fel sem merült, hogy gond lenne a 2 különálló ház megépítése.Anyagi megfontolásból úgy döntöttünk, h a telek felét eladjuk, és annyira gyorsan történt az egész, és nem néztünk UTána, h ez Valójában mit jelent. Közben kiderült, h a telekre olyan építési előírások vannak, hogy az új szomszéddal egyáltalán nem tudunk megegyezni az építkezést illetően. A telek nem szabályos- így nem akarjuk egy az egyben megfelezni, mert akkor MI nem tudunk rá épülni.

Ha viszont pontosan felezünk, de nem egyenesen, borzasztóan csúnya telekforma alakul ki- leginkább a MI részünkön. Őneki viszont rengeteg helye van, kimehet telekhatárra- nekünk meg el kell hagyni 6 m-t(korábban 3 m-ről tudtunk)Közben ők elmentek érdeklődni, és kiderült, h erre a telekre ikerházat ajánl a főépítész- de MI azt egyáltalán nem akarjuk.Próbáltunk velük szép szóval megegyezni- semmilyen kompromisszumra nem hajlandóak.(Előtte - sajnos csak szóban egyetértően bólogattak, amikor megmutattuk nekik a háztervünket).Már rögtön az elején felajánlottuk a telekvisszavásárlást- azt sem akarták.

Most már úgy vagyunk vele, hogy, ha MI nem építhetünk úgy, ahogy szeretnénk, akkor azt sem akarjuk, h ők épüljenek. Minden eszközzel szeretnénk hátráltatni ill. Akadályozni őket- ill. legszívesebben azt Vennénk, ha elállnának önszántukból, és MI visszavehetnénk a telket. Meddig lehet egy ilyen dolgot elhúzni, azt olvastam, hogy a peres utat nem nagyon ajánlják, a MI esetünkben mit ajánlanának?

Köszönettel,

 

M. A.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr52458214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gftamas 2008.05.07. 12:37:23

Ez egy dícséretes magyar mentalitás: "Ha mi nem építhetünk, akkor azt akarjuk, hogy ők se". Csak gratulálni tudok. Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Mivel lehet hátráltatni a szomszédot? Pl. jól meg lehet verni minden nap. Ha építész jön hozzá, annak pl. el lehet törni a lábát. Ha másikat fogad fel, akkor annak be kell verni az orrát. Meg ilyenek. Pech, ha a szomszéd is elgondolkodik, hogy jó lenne valakinek beverni az orrát. Sokat nem is kell majd keresgélnie. Egy Amerikában élő barátom kérdezte egyszer: ti magyarok miért vagytok ennyire békétlen nép? Komolyan nem tudom, miért vagyunk ilyenek. Csak szégyenlem magam miatta. De ettől nem leszünk jobbak.

Dezsőjóska 2008.05.07. 13:10:12

Azt javaslom, próbáljátok eladni a részeteket és elfelejteni az egészet! Mindenkinek jobb lesz.

Hasat 2008.05.07. 13:45:51

A 2. és 3. bekezdéstől csak jó hosszú lett a levél, de sok köze nincs a történethez.
Az sem jön le nekem a történetből, hogy a telek felének új tulajdonosa bármilyen módon tisztességtelenül járt volna el a levél írójával szemben.
Vagy pedig még a telek eladása előtt ismerhette meg az új tulaj a levél írójának házépítési tervét, és ebből az új tulajnak rögtön tudnia kellett volna, hogy az úgy nem fog menni, mert nem fog beleegyezni? Ezt veti a levél írója az új tulaj szemére?
Kedves levélíró! Kíváncsi vagyok, mégis milyen kompomisszumos javaslataid voltak, amiket nem fogadott el az új tulaj. Nem töröd el a kezét, ha visszaadja a telket?

Secnir 2008.05.07. 13:48:24

há végigolvastam.
nem tudom milyen anyagot szívsz, de nekem is kell belőle. nagyon zavaros ahhoz, hogy ezt egy józan ember írta volna...

limbekcs 2008.05.07. 13:53:19

meg a shift is kontakthibás a klaviatúrádon alighanem...

Keshet 2008.05.07. 13:55:55

Nekem is magas, hogy MI, hogy van ebben a telkes-szomszédos-főépítészes ügyben. És mi a kérdés amúgy azon kívül, hogy "segíts"? Önkormányzati rendelet és rendezési terv nélkül nehéz lenne ehhez bármit is szólni. Monjuk azzal együtt sem igazán jogi a kérdés...MI?:)

derelyegrádi szellem 2008.05.07. 13:56:14

....vagy az angol kémelhárításnál (MI) dolgozik a posztoló, és kódolt üzenetről van szó...

zoorka 2008.05.07. 13:59:34

"Anyagi megfontolásból úgy döntöttünk, h a telek felét eladjuk, és annyira gyorsan történt az egész, és nem néztünk UTána, h ez Valójában mit jelent."

Khm, khm.
Tán előbb kellett volna utánanézni, nem?

Egyébként: add el a részedet, ha már építeni úgysem tudsz. És vond le a tanulságokat.
Ez szerintem sem jogi kérdés.

Secnir 2008.05.07. 14:03:59

"Anyagi megfontolásból úgy döntöttünk, h a telek felét eladjuk, és annyira gyorsan történt az egész, és nem néztünk UTána, h ez Valójában mit jelent."

ez azt jelenti, hogy pénzÉrt eladtad a telek felét. utánaNéztem...
...és akkor mondhatod a párodnak AuTh CsIlla stílusában: "úúÚgy féltelek"

Secnir 2008.05.07. 14:35:09

"Akkor még nem sejtettük, hogy a Java még csak ezután jön"
ja, a Java install közvetlenül az oprendszerinstall után jön.

yooccoo 2008.05.07. 15:17:23

egy részt meg kell venni, egy részt meg eladni?
értelmetlen ez az egész ...

Kicsijoe 2008.05.07. 16:08:52

Ha a szomszédnak már van építési engedélye,akkor nem tehetsz semmit.A törvények nem ismerése nem mentesít azok hatálya alól.Gondolom az adásvétel régebben történt,semminthogy vissza lehetne csinálni...

Ha még nincs építési engedélye,akkor azt teheted,hogy úgy építesz,hogy az ő jelenleg létező,de még nem engedélyezett tervét ellehetetlenítse.Ugyanakkor ez megfontolandó,hisz nagyjából az történik,hogy te azt építed,amit nem akartál,hogy ő ne építhesse azt,amit akart :))) .

2.Meg kell nézni,van-e bármilyen jogcímen szolgalmi jog az ő telkén,és megpróbálni megkérni a kedvezményezettet,hogy éljen vele.Ha ez a gázművek,akkor esélytelen,de ha az egyik szomszéd...

3.Ha pusztán annyi a célod,hogy ne érezze jól magát,akkor csak azzal tudsz operálni,hogy fogod a te telekrészed,és bagóért eladod egy népes cigány familíának.
Esetleg lehet blöffölni.Kimész a cigánysorra,felbéreled lákátosékat,hogy jöjjenek ki érdeklődni,majd mintegy mellékesen megemlíted a szomszédnak,hogy amennyiben nem adja vissza a telket,az esetben engedje meg,hogy bemutasd a leendő szomszédait...
Ez szokott hatni,nekem már sikerült így szomszédvitát elrendezni-a társasház megszavazta,hogy az osztatlan közös udvaron az én ablakom alatt létesítenek egy nem lebetonozott (értsd,poros) kosárlabdapályát.Marha jó dolog a kosárlabda ütemes pattogására,és a fiatalok éjjeli meccseinek kultúrált hangjaira kelni.Arról nem beszélve,hogy nem lehet ablakot nyitni.Na,én ekkor szép látványosan kiragasztottam pár hirdetést,hogy eladó a lakás,és elsikáltam,hogy jó sok ,alaphangon 5,de inkább több tagú,kifejezetten kultúrálatlan cigánycsalád mászkáljon a lépcsőházban érdeklődni.Valahogy eltűnt a kosárpalánk az ablakom alól pikk-pakk ;D

Hasat 2008.05.07. 16:27:14

Hát ellopták a "lákátosék", Kicsijoe.

kartárskám 2008.05.07. 17:08:56

A jó tanács - a fentieket összegezve- előbb nézz utána, hogy megvalósítható-e az elképzelésed, és utána köss a kivitelezésére szerződést.
Nem úgy néz ki az ügy, hogy egy akarathiba megálljon, de azért érdemes az összes papírral bemenned egy ügyvédhez, hátha kisüt valamit. Amit itt előadtál az olyan zavaros, hogy más tanácsot nem igen lehet adni.
Ps. Vigyázz, a pereskedés pénzbe kerül,előbb mérlegeld, hogy megéri-e.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.05.07. 17:11:57

Ha jól értem akkor jelenleg a telek felét úgy sikerült eladni, hogy nem tudni pontosan mik a határok? Mégis ezt hogy? Vagy osztatlan közös tulajdon?

kartárskám 2008.05.07. 17:29:15

Hát, Elf, ha te ebből bármit is megértettél..

2008.05.07. 18:22:31

Építsenek ikerházat, azután ha nem akarnak benne lakni adják el a részüket. Jelenleg hátrányos helyzetben vannak, ha a szomszéd külön házat épít akkor abban is maradnak. Az nem módszer, hogy majd kitúrják a szomszédot, mert,ahogy látom ő bármikor eladhatja a részét, és akkor kezdődik az egész előről.

jog-ász 2008.05.07. 18:58:29

én is szivni akarok abbol a szerből!!!:))

mindegggy 2008.05.07. 19:01:04

Hülye voltál, beszoptad!
Megállapodásotokról volt papír? Utólag derült ki, hogy drága?
Ezt is beszoptad!
Ha a saroktelket nem lehet megosztani, ezt is beszoptad???

Te, úgy őszintén, attól eltekintve, hogy most már kellemetlenkedni akarsz az új szomszéddal a saját baromságod miatt: szopni szeretnél, vagy építkezni????

Ez nem jött le!

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.05.08. 01:18:21

Ha érthetően és helyesen írná le az esetet, és tudnék tanácsot adni, akkor sem mondanám, olyan ellenszenves.

Valaki tudja, miről van szó?

füredi (törölt) 2008.05.08. 08:22:47

A zugügyvéd egy személy, vagy egy gép, aki a beérkező leveleket egy véletlenszám-generátor segítségével beokádja a rendszerbe? Most komolyan, beraksz ide egy ilyen levelet, ahol az a kérdés, hogy "én egy hülye vagyok, de szeretnék kibaszni a szomszéddal, mit tegyek?" Holnap mi lesz, körkérdés, hogy ki tud egy megbízható bérgyilkost?

Hasat 2008.05.08. 09:00:21

Már nagyon várom a holnapi körkérdést.

füredi (törölt) 2008.05.08. 09:20:14

Írj be a zuginak, hogy bajod van a szomszéddal, hogyan lehetne elintézni, de véglegesen. Be fogja rakni.

Hasat 2008.05.08. 09:26:14

Őőő..., szóval hát én a "szolgáltatói" oldalt képviselem.
Csak még azt nem tudom, hogy a kérdésre telefonszámot, e-mail címet, vagy közösségi szájton meglévő adatlapomat rakjam ki.

dr.justice 2008.05.08. 09:50:09

MI, Java, UT. Ezek számítástechnikai szakkifejezések. Lehet, hogy ezen a vonalon kell kezdeni a dekódolást :)

2008.05.08. 11:37:59

LEAVE IT TO PSMITH!

Psmith Will Help You
Psmith Is Ready for Anything
DO YOU WANT
Someone To Manage Your Affairs?
Someone To Manage Your Business?
Someone To Take The Dog For A Run?
Someone To Assassinate Your Aunt?
PSMITH WILL DO IT
CRIME NOT OBJECTED TO
Whatever Job You Have To Offer
(Provided It Has Nothing To Do With Fish)
LEAVE IT TO PSMITH!
Address Applications To 'R. Psmith, Box 365'
LEAVE IT TO PSMITH!

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.05.09. 04:43:05

Hasat!

Név, cím, telefonszám, és természetesen referenciák.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.13. 22:07:45

Ha jól olvasom a levél írója - érthető anyagi okból de alapvetően elég meggondolatlanul - eladta a telke felét, amelyet nem osztottak meg; osztatlan közös tulajdon kelethezett tehát.

Kizárólagos használatot bármelyik társtulajdonos csak a másik beleegyezésével szerezhet. Szóval nincs olyan, egyik fél részéről sem, hogy "ez az én felem te meg le vagy szarva". Sőt, építési engedélyt szerezni is csak a társtulajdonos beleegyezésével lehet. Az sem működik, hogy "én ide építek mert az nekem jó te pedig megint le vagy szarva".

Arra sem tudod rákényszeríteni, hogy adja el neked vissza. Az sem megy, hogy "vagy ezt csináljuk vagy különben el kell nekem adnod".

Mind a telek megosztásában, mind az épített házban meg kell egyezni. A "minden eszközzel hátráltatni", bár nem tudom a levélír mit gondolt, a következőképp: amíg nincs megállapodás én sem építkezem és te sem építkezel. Ezt lehet, és túl sem megy a saját érdekek jogos védelmén.

Mindezeket elmondva, én megfontolnám az ikerházat. Miután osztatlan közös tulajdonod lesz, nem az lesz a legnagyobb gondod, hogy egy - egyébként vastag, hő- és hangszigetelt - falad közös lesz a szomszédoddal; egyebekben pedig minden lehet külön-külön.

"nem néztünk utána, h ez valójában mit jelent": Meg kell állapodnod vele, ha nem megy el kell adni, nincs más.

Noctifer 2008.05.16. 00:35:23

Én ajánlom a Duna House (www.dh.hu) ingatlanközvetítő-hálózat ügyvédeit. Részemről megértem az elkeseredés miatti dühöt, amely a szomszéd hátráltatásában csapódna le, viszont nem tartom helyesnek az agresszív hozzáállást, tehát békés utat javasolnék, midnenekelőtt ügyvéd tanácsának kikérését, utána lehet eldönteni, hogy érdemes-e pereskedni, netán meg lehet-e egyezni peren kívül.

japanautos 2008.05.16. 20:12:53

"Noctifer 2008.05.16. 00:35:23
Én ajánlom a Duna House (www.dh.hu) ingatlanközvetítő-hálózat ügyvédeit."

Na ez azért durva... és kijött posztba...
Ezt nem kéne engedni, vagy éppen fizetünk a szar reklámért?

Egyénként a posztokon hülyére röhögtem magam ;-)
süti beállítások módosítása