Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Hatvan eurós sógori szeretet

2007. december 05. - zugügyvéd
Úgy látszik a polgárbarát sógorok szolgálnak még néhány érdekes történettel. És van abban az észrevételben valami, hogy nagyjából az osztrák rendőrök úgy kezelnek bennünket, mint a mieink a román és ukrán rendszámú autósokat.

Tisztelt Zugügyvéd!

Édesapám a múlt héten Ausztrián keresztül utazott és nem sokkal azután,
hogy átért a magyar-osztrák határon Rábafüzesnél, megállította egy osztrák rendőr.


Az érdekessége a dolognak az volt, hogy egy magyarul tudó segítője is volt a rendőrnek, tehát nagy valószínűséggel a magyarokra utaztak. Miután az összes papír rendben volt a rendőr kitalálta, hogy műszaki ellenőrzést fognak csinálni, mely kb. 45 percet vesz majd igénybe.

Ehhez képest az apu 3 órát várt, miután megállapították, hogy a hátsó fék nem megfelelő és ha egy kicsit rosszabb lenne még a rendszámot is leszednék, valamint hogy csöpög az olaj. Az út rendkívül koszos volt, tehát az olaj csepegést szinte lehetetlen volt megállapítani. Erre a két hibára hivatkozva 60.-EUR büntetést róttak ki


és ami még a dolog pikantériája 50.-EUR-t fizettettek a műszaki vizsgálatért, amit az apu nem kért és még csak ráutaló módon sem vezetett, mert lassan ment betartva a sebességet. A dolog pikantériája, hogy az előtte haladó kamionost pedig 1400.-EUR-ra büntették és még egy szerelőt is kellet várnia, aki másnap talán megjavította a hibát.


Minden bizonnyal az apu is komolyabb büntetést kapott volna, de felhívta a
magyar konzulátust, ahol annak ellenére, hogy vasárnap volt, szerencsére talált egy kedves segítőkész hölgyet, aki mondta neki, hogy jelentse a fejleményeket a követségen, mert sok hasonló eset történik mostanában és később a rendőrökkel is beszélt.

Az apu is közölte az osztrákokkal, hogy jelentést fog írni az esetről és valószínűleg emiatt nem vették le a rendszámát és nem büntették meg többre.

Természetesen a műhelyben, mely az ellenőrzést végezte csak magyar és egy-két román gépjármű volt, osztrák nem. Azért gondoltam, hogy leírom ezt az esetet, mert olvastam a schwechati rendőrök visszaéléseit és ez is egy adalék lehet kedves sógoraink irántunk áradó szeretetéről.


Üdvözlettel!
T. Attila

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr56253547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyhaj.blogspot.com 2007.12.05. 20:01:28

Micsoda meglepi; tényleg úgy kezelnek minket... mint mi a keleti határon túlról jövőket.
Ismerek olyat, aki sok éve él Ausztriában, nem is hangoztatja, hogy magyar, mert furcsán néznének rá. Egzisztenciát alakított ki, megbecsült, jó foglalkozása van; nem szívesen kockáztatná előítéletek miatt.

aranyhaj.blogspot.com

Gelencsér László 2007.12.05. 20:51:47

Van az osztrák rendőrnél is tuskóbb!
1. Szlovén
2. Horvát
3. Olasz
4. Osztrák
Igazság szerint a szlovén után jön egy hatalmas hézag és csak utánna van második.

nonok 2007.12.05. 21:42:10

Sajnálom, aki nem teljesen jogosan esik bele a szórásba, de érdemes egy kicsit tárgyilagosan, pártatlanul megítélni az ügyet! Lehet, hogy azért nem lát osztrák gépkocsit a rendkívüli vizsgálaton, mert ott valóban arról szól a rendszeres műszaki vizsga, amire való: a biztonságról és nem a haverságról, meg a jattról. Ahogyan egy gépjármű-vezetői tanintézetnek dolgozó ismerősömtől hallom, a jogosítványok megszerzése is hasonlóan működik nálunk. Úgyhogy azon sem csodálkoznék, ha a sógorok előbb-utóbb bevezetnék a rögtönzött KRESZ- és járművezetői vizsgát a határon átruccanó "keletieknek". Nem ők tehetnek arról, hogy mi itt tartunk. Hanem az elmúlt 18 évben már jórészt mi magunk. Az önkritikátlanságunk például.
Mint ahogyan az sem véletlen, ami a műszaki hiányosságok miatt Ausztriában szakadékba zuhant kőszegi busz, gyerekek halálát okozó esete óta történt nálunk. Néha bizony a magyar iskolák előtt is műszaki vizsga folyik, mielőtt az aggódó szülők egy-egy viharvert lélekvesztővel elengednék kirándulni gyerekük osztályát. Mert a hazai hatósági gyakorlatra szinte semmi hatása nem volt a kőszegi busz ügyének. A vétkes sofőr – a magyar sajtó által szinte titkoltan – megkapta a maga 8 évét, Ausztriában! Nálunk meg a tanulságok levonása azóta sem történt meg.
Tehát talán óvatosan azzal a szálkával, mielőtt a gerendát kihúznánk a szemünkből!

Ló Ödön 2007.12.05. 23:04:09

Az osztrák kormány monnyon le !

Káposztakukac 2007.12.06. 00:07:57

jelen esetben egyetértek nonokkal. nem véletlen, hogy ilyen műszaki vizsgáknál a keletiekre hajtanak, elvégre általában az innen jövő autók műszaki állapota kritikán aluli. jól sejtem, hogy a kedves levélíró papája sem egy majdnem új, patyolat tiszta és ápolt gépkocsival ment ki?

OkoskaTo:rp 2007.12.06. 00:57:55

nonok: Nézted te már a rajtunk keresztülhajtó német-osztrák tulajdonú (ámde török vezette) kamionok gumiját? Egy baleset miatti dugóban egyszer volt szerencsém alaposan szemügyre venni jópárat az M5-ösön. Nem is tudtam, hogy a kamionokon is a slick gumi a menő a bordázott helyett.

Miért van az, hogy a "sógorok" a magyar buszt/teherautót a legkisebb, akár vélt műszaki problémával is kitiltják, miközben tőlük beengedünk mindenféle hulladékot?

Boyxboy 2007.12.06. 09:15:24

Mi másra való az Unió a pátoszon és szenteltvízen kívül, ha nem arra, hogy Osztrákiában elfogadják a magyarországi műszaki vizsgát és vica versa? Ha nem vagyunk elég jók, tessék kizárni, vagy tessék kilépni!

nonok 2007.12.06. 10:02:09

Véleményem fenntartása mellett - mivel a kettő nem zárja ki egymást - tökéletesen egyetértek Boyxboy-jal. De micsoda műfelháborodás lenne itt, ha az osztrákok vagy az Unió bele merne szólni a magyar hatósági gyakorlatba?!

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.12.06. 10:42:37

"elfogadják a magyarországi műszaki vizsgát"

Haha! Én se fogadnám el. Mennek teherautók, és úgy füstölnek, hogy nem látok mögöttük. A műszaki vizsga sokszor elég kamu, a zöldkártyához meg autó se kell. Nem tudom, egy ilyen velejéig korrupt balkáni országot hogy lehetett felvenni az elit tapló klubba. Csak kell nekik a piac.

szgyula 2007.12.06. 15:38:46

"Én se fogadnám el."

Ertem. Vissza a feudalizmusba, pallosjoggal, stb. El kell vegre donteni, jogallamot akarunk (annak osszes negativ kovetkezmenyevel) vagy nem. Jogallamban nincs 'igen, de...'

abandi 2007.12.06. 17:03:40

Nincs itt semmi baj!!! Átvenni a módszert!!! Schengen miatt is sikerül az EU dél-keleti áruszállítását megbénítani...Erre is új csővezetéket!!!

OkoskaTo:rp 2007.12.06. 19:02:30

Adblock_júzer: Azért tőlünk keletebbi, mégkorruptabb, mégbalkánibb országokat is sikerült felvenni a legutóbbi bővítésnél. (Amiről a mai napig nem értem mondjuk, hogy miért nem vétóztuk meg.)

abandi 2007.12.06. 22:04:03

Ehhh mevan: szimpatikus kendepéter!!!

regina 2007.12.06. 23:26:52

Van egy másik ország is, amelyik utazik a magyarokra meg a szlovákokra: Ukrajna. Megállítja az autóst (véletlenül sem hazai rendszámmal) és első, amit kér: Tűzoltó készülék. Előre tudja, hogy nincs! Büntet! Ha az autós vitatja, akkor lakonikus válasz: EZ UKRAJNA. Engem is megkóstolt egy helyi rendőr. Volt nálam tűzoltó készülék. Akkor a fékpróba jött. Feljelentettem! Én ismerem a nyelvet...

regina 2007.12.06. 23:32:48

Story Ukrajnából, velem történt: Magyar rendszámom van. Rendőr megállít. Mondja, hogy szabálysértésért megbüntet 10 dollárra(!) Kérdem: milyen szabálysértés? - Gyorshajtás, de ha még kérdezek, akkor kihívja a másik járőrt és sok tanúja lesz az én "ellenállásomra". Mondom neki és mutatom: Csak 5 dollárom van. - Öt dollárra büntet!.. :) Neki adtam. Kár, hogy nem volt hamis :)

abandi 2007.12.06. 23:44:34

Regina!
A mosolyod biztos hamis volt...
Ehhh ajrópa...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2007.12.07. 00:52:39

az ukranok jok. Csak zsetont akarnak. Bele kell kalkulalni az utikoltsegbe... es alkudni.

balcsi 2007.12.07. 11:32:49

Hát én meg Ausztriában élek. És ittis lehet kettö perc alatt müszaki vizsgát intézni egy kis lé-ért. Persze euroban. A kedves hozzászoloknak meg meg kéne néznie miféle szeméttemetökkel közlekednek a sogorok. Amit meg a határ után müvelnek a policájok az már maga a horror.És érdekes m odon az esetek nagy részében magyar az áldozat a putris román cigányokat nem baszogatják.

isti77 2007.12.08. 15:25:31

Adblock_júzer: nagyon sok olyan "régi" EU-tagállam van, ahol a műszaki vizsga gyakorisága és szigora is elmarad a miénktől, bármilyen furcsán is hangzik.
Pl. mi azon ritka országok közé tartozunk, ahol az autó kora számít a vizsgák gyakoriságánál.
Már az "átkosban" is 3 évente vizsgáztatni kellett az autót, 9 éves kor után, pedig évente. Azóta valamelyest enyhült a szigor (4-3-2-2... év, ha jól tudom), de pl. Franciaországban a '90-es évek elejéig egyáltalán nem volt műszaki vizsga, csak az autó forgalomba helyezésekor. Azóta 5-3-3... éves ciklusok vannak.
Az, hogy nálunk a jattolás bevett szokás, közismert, de nem valószínű, hogy ez csak nálunk van így.
Pl. amikor először jártam Ausztriában a '80-as évek végén (igaz, hogy Burgenlandban, a legszegényebb tartományban), feltűnt, hogy ugyanolyan öreg csotrogányokkal járt a többség, mint mi, csak ők nem Ladákkal, Skodákkal, Trabantokkal, hanem VW-vel, Opellel, Fiattal. stb., de a kor stimmelt.
Álmomban nem hittem volna (akkor, '89 körül), hogy a B-Kadett, az első Polo, Golf, és Passat, a 127-es Fiat, vagy a "Done Buggy"-ból ismert "ralicross"-Escort még tömegesen forgalomban lehet, ahogy ott, akkor láttam. Akárhogy is nézzük, legalább 15 éves autók voltak.

doki 2007.12.08. 16:42:14

Közlekedés:
Multkor kirendeltek közokirat hamisitásban. Történet: ( van hozzá birósági ügyszám is)
Ótvar BMW jön befele olasz rendszámmal, sofőr meg román utlevéllel. Megnézték jobban, csak a szúrópróba kedvéért. Mit ad isten hamis az olasz jogsi.Figura beismert mindent helyben. Másnap biróság elé állitás. Na a következő a történet.
Bocskoreszku társaival ki a napfényesbe, de szakmája semmi, viszont anyanyelve folytán 3 hónap múlva már pörög az olasz. Na szóltak nekik, hogy lehet jelentkezni KAMIONSOFŐRNEK. Ezer euro beugró. A cég udvarán kellett menni egy kört, de vontatmány nélkül és megkapták a jogsit (persze hamisat) Kérdi a birónő: Otthon volt -e jogsija? Mondja, hogy nem
Kérdi tovább: járt- e közlekedési tanfolyamra vagy iskolába? Mondja, hogy igen 1 napig.
Kérdik tovább: Mit tanult ott? Hát azt, hogy pirosra meg kell áll, a zöldre meg el lehet indulni, de ő rendszeresen vezet
Nápoly, meg Constanca között.
Kapott egy felfüggesztettet, meg Magyarországon eltiltották a vezetéstől 2 évre.
Mesélem a kollegáknak, hogy mit kaptam ki ügyeletben, aztán kiderült, hogy én vagyok elmaradva, mert mindegyiknek volt már ilyen madara, van akinek több is.

torma99 2007.12.10. 15:47:46

A korrupcióról csak annyit, h csóri magyarok hiszik azt, hogy nálunknál történelmileg szerencsésebb fejlődésű országokban nincsenek korrupt rendőrök, hivatalnokok, szemétkedő szerelők. Jó dolog azt hinni hogy tőlünk nyugatra (vagy ne adj isten északra) minden szép és jó , pedig ott sem fenékig tejfel az élet...

torma99 2007.12.10. 15:48:38

A rendőri eksönökről meg ugyebár mindenki ismeri a külföldi rendszámos autókat autópályán lehúzó motoros rendőröket...

2007.12.10. 22:14:16

Labanc ül hosszú méla lesben,
felajzott pennára vár gyors magyart.

Na jó, Szép Ilonkát nem bántjuk.

Azért ugye nem kerülte el senki figyelmét, hogy a labanc zsandárnak a mi zsaruinkhoz képest szinte korlátlan lehetősége van az önkényre.

Igy már nem is olyan meglepő az osztrákok törvény iránti tisztelete.
Mármint odahaza, de nálunk, ....!

balcsi 2007.12.11. 00:08:31

Bagoly2. Minden hatosági személynek, minden országban ugyanannyi lehetösége van az önkényeskedésre. Mert ö a RENDÖR. Aztirják, hogy Ausztria országban ha nem tudod kifizetni a büntit a gendermaria elveheti mondjuk az autodbol a cd-s rádiot. Hát rövid /10+év / labancországi tartozkodásom alatt még soha nem beszéltem olyan labanc kollegával akivel ez megtörtén volna. Pedig több egységben leülhetek az ugynevezett stamtisch-hez. És naponta 1 csomo született labancal beszélek. De magyar rendszámmal járok. járnak a kisteherautoim, és látom, tudom, hogy dec. 22-töl rettegjen minden magyar autos a /nem / határ osztrák oldalán. Kelett nekünk EU?

2007.12.11. 20:58:17

balcsi 2007.12.11. 00:08:31

balcsi, büncselekmény elkövetésére mindenkinek van lehetősége, de önkényeskedésre nincs.

Ha egy magyar rendőr kp-t vesz el tőled, az másnap már nem rendőr. Persze akkor , ha kiderül. Az, hogy a kártyádat dugdossa az automatába, meg nem ad bizonylatot, majd utólag ad bizonylatot és ehhez a ügyészség statisztál, ilyen nálunk nem fordulhat elő, ebben biztos vagyok.

vernarancs 2007.12.13. 10:23:40

bagoly2 2007.12.11. 20:58:17

Meg olyan sem, hogy hasrautesre allapitja meg a birsag merteket ami akar 1000 euro is lehet. Helyszinen...

sértett66 2008.01.25. 11:19:45

Sziasztok.
Van itt pro és kontra bőven.
2001-ben végleg kivándoroltam Ausztriába miután 1997-óta üzleti kapcsolatban álltam kinti cégekkel. Lakást vettem Bécsben. Kivittem a számtech cégemet is.
Mindent úgy csináltam ahogy a nagykönyvükben írva vagyon. DE: továbbra is magyar rendszámú autóval jártam. Egy szép napon jöttek és őrizetbe vettek, 1.5 hónap után prozess, ahol a vizsgálóbíró közölte: megsértettem az osztrákok csendhez, rendhez, és nyugalomhoz való jogát, ezért kiutasítanak. Ahhoz azonban hogy kiutasítható legyek két hónap szabadságvesztés szükséges, ezért vagyok most itt. Két hónap múlva annak rendje és módja szerint átvittek a Bundespolizei Fremdenpolize referat-ra, ahol még 3 napig őrizetben tartottak, majd az útlevelembe történt bepecsételést követően elkísértek a Klingenbach-i átkelőre. 2002-ben kitiltottak 2011-ig! Tárgyalás 4 év múlva volt 2006-ban, egyszeri beutazási engedélyt is megtagadták. Mentem a Benczúr u. 36.-ba panaszra, kidobtak! Persze jogerősítették a kitiltást. Bementem, közúti ellenőrzésen elcsíptek, otthagytam őket a francba, megbírságoltak 2x36 euróra mert bementem és mert otthagytam őket. A csekkjük idetalált. Az én magánvéleményem: Mióta Jörg Haider Klagenfurti ügyvéd úr bekerült a politikába és beültette az embereit a megfelelő pozícióba, Ausztriában újra erős a náci szellem és érzület! Mindenki aki útnak indul arra, ezzel a tudattal induljon el és akkor nem éri meglepetés! Egyebekben javaslom a Szlovák-Cseh, vagy az Olasz kerülő utat.
süti beállítások módosítása