Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Eladtam az autóm, zaklat a rendőrség

2007. március 02. - zugügyvéd


A Zugügyvéd egy autóátírással kapcsolatos rémtörténetet kapott egy lelkes olvasótól.  Kicsit terjedelmes a levél, de mindenképp érdemes végigrágni magát az olvasónak, mert gyakorlatilag minden gyomorforgató jogi anomáliáról szó van benne, ami egy autóeladás során megtörténhet, ha a kedves vevő elmulasztja átíratni a tulajdonjogot. Ne kímélje magát, borzongjon Ön is.  

Szia Z.Ü.!

 

Sok rémhírt olvastam már eddig is a hazai bürokrácia és a magyar "szondázunk és mérünk" egyesület balfékeskedéseiről, de amíg az ember nem tapasztalja a saját bőrén, addig nem is érzi az eseteket annyira felháborítónak.
 
Oboa 1. (ÁAK Zrt.)
 
Az én történetem tavaly június közepén kezdődött, amikor 18 éves gépkocsimat eladtam és vettem egy 3 éveset helyette. Bementem egy Fehér úti autókereskedésbe, leadtam a régit, elhoztam az újat. Sajnos jó magyar szokás szerint nepper barátaink szolgálati gépkocsiként használva július végén pályamatrica nélkül közlekedtek az M7-en vele. Természetesen átírva még nem volt a nevükre a jármű. 


Az Állami Autópálya(használókat) (Le)Kezelő Zrt (ez biztosan a ZáRTosztály rövidítése) kiküldte nevemre a bírságról szóló csekket. Egy kedves hölgy felvilágosított, hogy okmányirodailag "érkeztetett", a központi nyilvántartásba bekerült, lepecsételt adásvételi szerződésemet fénymásoljam le és a másolatot küldjem el nekik levélben (A nevezett dokumentum még szerephez jut a későbbiekben). Kérdeztem, hogy faxon nem lehetne-e elrendezni, de szerintük a fax nem jó, mert a fénymásolatot kell lefűzniük a dossziéikba.

 

Még tettem egy bátortalan kísérletet arra vonatkozóan, hogy elmagyarázzam, miszerint a fax is egy másolat, és a fénymásolat semmivel sem hitelesebb a faxnál, továbbá bármelyiket le is lehet fűzni. A válasz: A szabály az szabály. Szóval postára el, ajánlott levél felad, válaszla vár, vár, vár, vár... Két hónap múlva sikerült is feldolgozniuk a beérkézett információt, így az eljárást megszüntették ellenem.
 
Tanulság: Gépkocsi eladás után minden szóba jöhető szolgáltatónak egy példányt kell küldeni az adásvételiből. Szóval autópálya-kezelő, parkolótársaságok, önkormányzatok. Az okmányiroda nem elég.
 
 
Oboa 2. (ORFK, BRFK és egyéb szivatószervek)
 
Október tájékán értesültem egy magánszemélytől, hogy a gépkocsi még mindig az én nevemen van, de már az 5. tulajdonosnál jár, de nem foglalkoztam a témával nagyon. Egészen január közepéig.
Egyik este 10-kor csörgött a telefonom és egy egész értelmesnek tűnő, az V.Ker.-i RK. állományába tartozó rendőr hívott, miszerint a régi kocsimmal valaki bűncselekményt követett el és enyém-e az autó. Természetesen mondtam, hogy nem, fél éve eladtam, okmányirodában "kijelentettem", de ezt ők is láthatják a központi nyilvántartásban. Elmeséltem neki, kinek, mikor, hogyan adtam el, kinél, hol láttam utoljára. Hümmögött kettőt, belemorrant egy "Visszhall'!"-t, aztán letette. Este 10-kor elvártam volna pár ilyen mondatot, hogy: "Elnézést a késői zavarásért!" vagy "Köszönjük segítségét!" esetleg "Jó éjszakát kívánok!".


Másnap Zala megyében lakó édesanyám - akitől egy Budapest melletti településre költöztem, ahova be is jelentkeztem - hívott kétségbeesetten, hogy ott van nála a rendőrség és engem keres. Sikerült beszélnem egy kedves, olyan igazi "rááándőőr-ákcentusos" közeggel, akinek újból elmondtam ugyanazt, amit fővárosi kollegájának előző este, köztük azt a tényt, hogy véletlenül a budapesti munkahelyemmel szemközti sarkon lakó színesfémkereskedőnél volt a gépkocsim egy hónappal az eset előtt, talán ő el tudná mondani, kinek adta a kocsit tovább.

 

Felajánlottam nekik, hogy ha odajönnek a munkahelyemhez, akkor szívesen megmutatom nekik a szóban forgó személy házát. Megkértem őket, hogy ha lehet, 17 órakor szeretnék hazamenni, mert költözés után van az embernek elég dolga otthon is. Közölte velem a rendőr-pajtás, hogy nekik még meg kell írni a papírjaikat a telefonbeszélgetésünkről, de majd hívnak, aztán lehet, hogy 20-21h körül érnek csak rá megnézni a helyszínt majd a pesti kollegák, mert ő egyszerre írni és a pestieknek telefonálni nem tud. Elköszöntünk egymástól. Én még megjegyeztem, hogy 17h-ig jöhetnek, utána nem fogok ráérni. 


Természetesen édesanyámtól utána megtudtam, hogy a 60 lakásos társasház kaputelefonjába a rendőr jó hangosan üvöltötte bele, hogy "Jónapot! Rándőrzség! X.Y-ért gyöttünk!", hadd feltételezze a lakótelep az ő imádott kisfiáról, hogy nem 12 milliós hitelből, és sok év munkájából, hanem bűncselekményekből vett saját házat a barátnőjével Budapest mellett. Természetesen az elnézés-kérés és a normális elköszönés itt is elmaradt. Nesze neked jó hírnévhez való jog.


Az eset után rögtön faxoltam egy példányt az érintett kapitányságra az adásvételimből, hátha békén hagynak. Szerencsére ez így is történt. De mind a mai napig nem értem azt, ha az V. ker-i kapitánysággal beszélek egyik este, miért b*szogattat másnap a szóban forgó "intézmény" még a vidékiekkel is?
 
Tanulság: Gépkocsi eladás után minden rendőrörsnek egy példányt kell küldeni az adásvételiből. A központi nyilvántartásban valószínűleg az adatokat sziklába vésik és gépkocsi-eladás tényét benne kezelni lehetetlen. Kommunikációs tréninget a rendőröknek, még az IQ-Lightoknak is... Meg egy kis illemtanit is.
 
 
Oboa 3. (Főszereplő megint a Szondázunk és Mérünk Zrt. Most éppen a 107-es "Call Center")
 
02.01-én reggel az M3-on haladva, az újpalotai felhajtónál a szóban forgó régi autóm "bevágódott" elém a sorba, benne négy ember ült. Tárcsáztam a jól ismert 107-es számot. Kb 2-3 perc alatt sikerült valakinek felvennie. Neki aztán előadtam, hogy "látókörömbe került" egy általuk körözött kocsi, ami régen az enyém volt, és a mai napig engem cseszegetnek miatta. Ő türelmesen végighallgatott, előadást tartott arról, hogy az okmányirodánál az eladást be kell jelenteni. Miután még egyszer elmagyaráztam neki, hogy én egy körözött autóval kerültem "fizikai", "valós idejű" közelségbe, az adásvételim meg már fél éve le lett pecsételve az okmányiroda által, kapcsolta az újpesti kollégát, aki szintén az adásvételi utáni teendőimről tájékoztatott, majd kijelentette, hogy ha körözik a kocsit, előbb utóbb úgyis elkapják... 


Megnyugtatásomra közölte, hogy amíg el nem kapják, addig még lehet, hogy párszor akaratlanul is, de engem fognak zaklatni a kollegái, ha a kocsival további bűncselekményeket követnek el. Megköszöntem szíves "segítségét", elbúcsúztam tőle, és lehajtottam a következő lehajtónál...
 
Tanulság: Ha állampolgári kötelességedet szem előtt tartva jelented a hatóságnak, amit jelenteni kell, le sem szarnak. A 107-es számot akár 2-3 perc alatt felveszik, így a hullád, esetleg a megerőszakolt lányod korrekt tájékoztatást kaphat mindenféle fincsi esemény utáni adminisztratív, elsősorban az okmányirodára, önkormányzatra tartozó teendőről.
 
Oboa 4. (Fakabát Zrt.)
 
A VIII. ker kapság büntetést rótt ki rám 30eFt bírságot, melyet természetesen egy adásvételi elküldésével megint sikerült semmissé tetetni. A szitu a következő volt:
Január közepén a már körözött gépkocsit egy kedves rendőrbácsi igazoltatta. A kocsiban ülő személynél sem forgalmi nem volt, sem jogosítvánnyal nem rendelkezett. A rendőr mégis elhitte neki, hogy a kocsit én adtam kölcsön a srácnak, így "gépkocsi átengedése illetéktelen személynek" (vagy valami hasonló) címén róttak ki rám büntit.
 
Tanulság: Lopj nyugodtan kocsit (ennyi erővel lophatta is volna a srác), a rendőr úgyis minden hülyeséget bevesz.
 
Oboa 5. (Természetesen Sziréna Bt.)
 
A keszthelyi kapitányság (mint szerintük lakcím szerint illetékes) beidézett tanúként meghallgatásra V. Zoltán és a volt autóm ügyében. Az idézést a régi, már nagyon nem érvényes címemre küldték (nesze neked okmányirodai átjelentkezés, meg központi nyilvántartás). V. Zoltánt én sajnos (szerencsére?) nem ismerem. Most ezért, hogy ezt elmondjam, utazzak el Keszthelyre, csak azért, mert ezek a kis ügyesek nem bírják megnézni az előttük lévő számítógépen, hogy én pillanatnyilag hol is lakom?
Tanulság: Rendőrnek kockásfüzet és abakusz való, mert a számítógéppel így 2007 tavaszán még nem tudnak bánni.
 
 
Kérdésem:
 
1. hogyan tudok ebből a szar helyzetből megszabadulni és elérni, hogy:
a. ne Édesanyám lakcímén (az én régi címemen) keressenek, ha valamit akarnak?
b. az egy éve eladott kocsimmal kapcsolatban hagyjanak békén?
 
2. Hogyan tudok és milyen címen eljárást indítani az ügyekben eddig részt vevő hatósági személyek ellen, hogy lehetőleg kevesebben szívjanak meg így ezentúl egy szimpla autóeladást (mert a rendőrök szerint ez sajnos általános jelenség).
 
3. Milyen költségeimet, anyagi és erkölcsi káromat tudom az üggyel kapcsolatban a rendőrségre hárítani? (Telefonok, fax, levelezés, utazás, jó hírnév megsértése, diszkréció hiánya, idegeskedés)
 
Köszi előre is!
 
A hozzászólás nem jöhetett volna létre, ha nincs a keszthelyi, az V. kerületi és a IV. kerületi rendőrkapitányság, és a 107-es kól szenter.

 

Név és cím nem titkos, megadom, ha kell valakinek...

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7241921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyi 2007.03.04. 23:01:30

Errol az "Only in" sorozat jut eszembe, ahol a legkozelebbi segitsegkero tabla 300 KM (Ausztralia), ahol egy 50x20-as medenceben 800-an furdenek (Japan).

Ez meg Mo.

Amugy, az adatnyilvantarto (KANYVH, ha jol emlekszem) valoszinuleg at sem irta az autot, mert nem irattak at (azaz a papirt amit bekuldtel lefuzte, de az adatbazisban meg mindig te szerepelsz tulajdonoskent, mert amig az uj tulajdonos at nem iratja, addig igy marad).
Meg az is tortenhetett, hogy az adatokat valamikor egyszer valaki lekerte az autorol es bepottyintette az aktaba, aztan mar senki nem kerdezte le a KANYVH-tol ujra, hanem hasznaltak ami volt. Tobb fuggetlen bcs-nel az elso a valoszinu.

alma 2007.03.04. 23:38:58

Hát kártérítést nemigen kapsz. A 107-es sűrgős segélykérő, ha ilyen bejelentenivalód van, inkább a telefontanú.

Ronin 2007.03.05. 00:08:28

üdv.
Hát sajnos ismerős a szitu.
Nyáron mi is eladtuk a kocsinkat, pontosabban egy nepper passzolta tovább. Aztán január elején kaptunk egy felszólítás t a rendőrségtől, hogy menjen be faterom és eljárás alá vont személyként idézik be (vagy valami ilyesmi volt). Bevitte az adásvételit, oké, lerendeztek minden papírügyen végre. (hozzáteszem,hogy másfél hónapig ment a para,hogy mit akarhatnak, miért lett beidézve fater). Utólag kiderült,hogy megállították a kocsit a rendőrök, és nem tudtak papírt felmutatni, ezért rendszám alapján gondolom, megtette a rendőrség a feljelentést. Utánna rá 3 hétre az önkormányzattól is kaptunk hasonló levelet, oda is be kellett vinni az adásvételit. Aztán most legutóbb, úgy másfél hete jött a levél,hogy Budapesten tilos parkolás miatt 5000Ft büntetést kaptunk októberben. (székesfehérváron lakunk, pestre 3 havonta járunk 1x. akkor is vonattal).Szóval most ott járunk, hogy válaszlevélben mellékelve elküldtük az adásvételi másolatát, rajta az új tulaj nevével és címével a pesti parkoló zrt-nek(nemtom a pontos nevüket) és ráírtuk,hogy ezentúl őket zaklassák ezügyben. Remélem nekünk ennyire durván nem fajulnak el a dolgok mint ennél az illetőnél :\

veny 2007.03.05. 00:21:24

Nekem az jön le, hogy az utánad jövő tulajok egyike se tett kísérletet se arra, hogy nevére vegye a verdát.

Ha kártérítést keresel, szerintem a kereskedőt célozd meg...

vénólánzsahleF 2007.03.05. 01:25:09

talán jobban kéne megválogatni h kinek adod el a kocsid, a kis magyar rögvalóságban az sokat számít.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.03.05. 02:36:31

Ne csodálkozz, ez Magyarország (pl. miért kell egy állami pályázathoz mindenféle állami cégektől igazolásokat szerezni nekem, amikor elvileg minden benne van abban a hülye számítógépes rendszerükben...).

A 107-ről egy sztori: még lakótelepen laktam (10 emeletesben), amikor az egyik éjjel 4h körül lánccsörgést és hidraulikahangot hallottam kintről.

Kinézek, látom ám, hogy egy piros (cégjelzés és felírat nélküli, rendszámtábla-világítás nélküli) darus kisteherautó éppen emel felfelé egy parkoló személykocsit, mellette két civilruhás egyén, kicsit arrébb egy civil autóban egy harmadik tag (lekapcsolt lámpával). Hoppá-hoppá, ez itten autólopás, gyorsan csörgetem a 107-et, egy perc múlva álmos hang felveszi, mondom neki a szitut, azt mondja, kapcsolja a kerületet. (Közben a lenti bandérium távozáshoz készül, de olyan gyorsan, hogy le sem akasztják a kocsit a daruról.) Egy-két perc, végre felveszik. Mondom, hogy mi van, erre a túloldalról ennyi a válasz: "Igen, tudjuk, a kollégák dolgoznak." Úgy meglepődtem, hogy még én kértem elnézést (Közben lent elhajtottak sebesen.)

Dolgoznak. Hajnali négykor, civil autóval. A kollégák...

Daikini 2007.03.05. 06:46:40

tanulsag:

Ha nem iratod at a kocsit, mindenert teged maceralnak. Csak olyannak szabad odaadni atiras nelkul, akiben megbizol (kozeli hozzatartozo, barat), ha eladod a kocsit, akkor inkabb vard meg, hogy valaki at is irja, ha lealkuszik emiatt 10-15 ezret, nyeld le, mert ki tudja milyen az illeto.

nyekk 2007.03.05. 07:38:40

Nagyon szét kellene csapni már az egész rendőrségben.
Épp egy ismerős kamasz kislány telefonját rabolták el az utcánkban.
107-en ugyanúgy 2-3 perc után nagy nehezen egy végtelenül unott, flegma hang. Hosszú adatfeljegyzés (én adataim feljegyzése)után " b*szdmeg, ha annyira odáig vagy majd kimegy valaki, de addig el ne mozdulj onnan rohadt bejelentő".
Fél óra múlva ért ki a hasonlóan unott, és flegma járőr. Mondanom sem kell, addigra az elkövetők már árkon -bokron túl voltak. Hekus még egyszer felvette az én adataimat, nem palástolt nehezteléssel, hogy miért kell őket zavarni. Még majdnem én kerültem bajba. Azóta (egy éve sem az áldozat, sem én nem kaptam semmilyen értesítést)
Nyílván szartak az egészre. Felháborító az egész rendőrség "munkája(?)"

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2007.03.05. 08:00:18

Nekem csak az önkormányzat akarja már három éve behajtani az adót azt akkortájt eladott régi autóm után.
Mindig beviszem nekik a dokumentumokat, meg elküldöm az okmányirodába, de a központi nyilvántartás, ami alapján ők dolgoznak, szilárd és rendíthetetlen.
Épp mostanra sikerült annyit elérni, hogy kiküldték ugyan megint a határozatot, de végre 0 Ft adó szerepel rajta...
Csak tudnám, akkor meg minek külözgetik?

d_zs (törölt) 2007.03.05. 08:29:38

Hölygek, Urak!

Az fel sem merül senkiben, hogy az adásvételi szerződéssel az ELADÓ berobogjon bármelyik - BÁRMELYIK - okmányirodába és bejelentse, hogy eladta az autót?!

Ha a vevő tesz az egészre, akkor saját magunk érdekében BE KELL MENNI átiratni a gépet, ugyanis helyettünk senki nem fogja megtenni, és amíg nincs az autó tulajdonjoga átiratva, addig a Rendőrség, az autópályakezelő, az önkormányzat, a parkolási társaság, stb.., szóval mindenki a központi nyilvántartás szerinti tulajdonost/üzemben tartót fogja csesztetni. De had hérdezzek vissza: miből gondolná pl. a parkolási társaság, hogy nem nyilvántartás szerinti személy/cég a gépkocsi valódi tulajdonosa?

SzaKing 2007.03.05. 09:06:56

Ha nem tudod, hogy kinek adták el az autót, akkor mi van? Ő egy csereautónak adta be autóját, az a cég továbbadta. Nem hinném, hogy ő át tudja jelenteni az autót...
Szerintem jelentsd be, hogy ellopták az autót, majd add el jó pénzért megint, már ha megkerül. :-D

vomit 2007.03.05. 09:14:20

d_zs az ocsmanyirodai bejelentes az elejen megvolt, olvasd el:
[i]Természetesen mondtam, hogy nem, fél éve eladtam, okmányirodában "kijelentettem", de ezt ők is láthatják a központi nyilvántartásban.[/i]
ott van csak a baj, hogy fizetes nelkul nincsen nevvaltoztatas. az atiratas az egy durva ado, emlekezzetek erre, ha az eu betiltja majd.

pyftike 2007.03.05. 09:33:00

Kedves d_zs!

Sajnos még a javaslata segítségével sem lehet elejét venni az ehhez hasonló, kellemetlen eseteknek. Én 2006 szeptemberében adtam el az autómat, és "érkeztettem" is rögtön az adásvételit az okmányirodában. Ezután kényelmesen hátradőltem, mint aki jól végezte dolgát. Nem sokkal később jött is egy levél az autópályásoktól, miszerint matrica nélkül autóztam az M3-on. Az eset majd 3 héttel a kocsi eladása után történt, tehát már az új tulaj követte el ezt a gaztettet.
Fogtam magam, és email-ben elküldtem a pályásoknak az adásvételi és a megérkezését igazoló tértivevény beszkennelt képét. Erre jött is a válasz egy hónap múlva, hogy nem jó, nekik olyan adásvételi kell, ami le van pecsételve. Ez azzal járt volna, hogy 2000 Ft-ért hazautazok az állandó lakhelyem szerinti okmányirodába, újabb 2000 Ft-ért azt lepecsételik, és minderre elmegy egy szabadnapom. Erre természetesen nem voltam hajlandó, miért én fizessek azért, amihez semmi közöm nincs.
Elkezdtem telefonálgatni, és egy kedves Hölgy a gárdonyi okmányirodánál (oda tartozik az ex-autóm tündérmackó tulajdonosa) elmondta, hogy a fickó még mindig nem iratta át a kocsit a nevére, de mivel anno leadtam az adásvételit, záradékként (!!!) bejegyezték őt, mint új tulajdonost. Ez végig ott volt a nyilvántartásban, mégis engem vettek elő ezek az idióták. Ezt megint megírtam a pályásoknak, de megint ugyanazt válaszolták. Közben kiderítettem, hogy a tulaj -a kilátásba helyezett szankciók ismeretében- végre kegyeskedett megejteni az átiratást. Ekkor elmondtam a pályásoknak, hogy nincs más dolguk, mint újra megnézni a nyilvántartást, abból egyérteműen kiderül, ki a hunyó. A válaszuk ugyanaz volt, mintha csak egy nyomorult géppel leveleztem volna.
Végül egy ismerősöm elvitte az adásvételimet az okmányirodába egy meghatalmazással, lepecsételtette, majd visszaküldte nekem.
Ezután hívtam a pályásokat megint, hogy megvan az átkozott papírjuk, mi legyen vele. Erre mit mondanak, hogy küldjem el a fénymásolatát. A fénymásolatát!!! Hát ha ezt előre tudom, akkor PhotoShop-pal lepecsételtem volna én magam.
És mi a poén az egészben? Mit fognak ezután tenni? Megnézik a nyilvántartást! Hát nem pont ez az, miért 4 hónapon át rimánkodtam nekik?!?!
Dilettáns idióták.
Ezek után felmerül a kérdés, hogy kit is véd a jog?!

sdfsadfff 2007.03.05. 10:24:35

d_zs!

Amint a 3. oboában is olvashatod ("Miután még egyszer elmagyaráztam neki, hogy én egy körözött autóval kerültem "fizikai", "valós idejű" közelségbe, az adásvételim meg már fél éve le lett pecsételve az okmányiroda által, kapcsolta az újpesti kollégát, aki szintén az adásvételi utáni teendőimről tájékoztatott, majd kijelentette, hogy ha körözik a kocsit, előbb utóbb úgyis elkapják... "), be lett jelentve az adásvétel az Okmányirodában. Mindezek ellenére van ez a szivatósdi...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2007.03.05. 10:40:58

ezért jó az usa (meg a németeké is, asszem) rendszere:
tiéd a rendszám. eladod a kocsit, leveszed róla a rendszámot, oszt mehet isten hírével.

H 2007.03.05. 11:14:06

Amikor velem történik hasonló eset, hagyom vergődni a céget/hivatalt.
Megteszem amit kell, de ha problémáznak pl. egy autóeladás utáni gyorshajtás vagy matrica nélküli autópályázás miatt, akkor nem szoktam rohangálni, kapkodni. Hagyom, hogy kifejlődjenek a dolgok, találja ki az aktakukac, hogy most mi a pálya.
Általában az a vége, hogy raportra hívnak rendőrségre vagy valami hasonló helyre, ahol néhány kedves szóval rávezetem az előadó hölgyet/urat arra, hogy mekkora pancser.

Liberté_73 2007.03.05. 12:13:27

Jaja. Amikor ennyire tudom, hogy igazam van és sem pattogok, ad acta teszem a leveleiket és várok. Eddig 5 esetből 3 magától megoldódott, 1ről semmi info, 1 esetben pedig bíróság lett belőle, ahol is hajlandó voltam elővenni a papírjqaimat és pernyertesként igényelni a költségtérítést + az ügyvédem munkadíját. Ha nekik ez kell ...

d_zs (törölt) 2007.03.05. 13:23:06

Tisztelt Mindenki!

Megkövetem az érintetteket, valóban benne van a levélben, hogy érkeztették az okmányirodán az adás-vételit. Elnézést kérek mégegyszer, de egyszerűen dühít, ha valaki ennyire tevékenyen és jóhiszeműen belemegy ebbe a pancserszivató színjátékba. Miért hagyjuk magunkat, miért kell a hatóság kedvében járni folyton? Ha jogilag igaza van a hatóságnak, akkor igaza van, tudomsául kell venni, pont. Viszont ha mindent megtettünk az ügy érdekében (akár bíróság előtt is igazolhatóan), akkor had szenvedjen a hatóság. És mert igazunk van, mindenféle kellemetlenségért kártérítés és/vagy költségtérítés illet minket. Legalábbis fel kell vetni, hogy az igazunk bizonyítása nekünk sok-sok pénzbe kerül, hajlandó-é-e megfizetni a hatóság, aztán ilyenkor mindig kicsit udvariasabbra változik a beszélgetés hangneme.

Lehet, hogy én vagyok csak ilyen szerencsés, hogy elkerült eddig a pancserszínjáték?

Bria 2007.03.05. 14:48:05

Nekünk is van hasonló történetünk. Autó 2 éve eladva autókereskedésnek, rá nem sokkal elkezdtek szállingózni a fizetési felszólítások szokásos szervektől, persze bőven arra az időszakra amikor már nem a mi tulajdonunk az autó. Szokásos utakon mi is végigmentünk, először adásvételi másolat küldése, ez sehol nem volt elég, utána beszereztük 2ezerért okmányirodától a hivatalos iratot, igen eladtuk az autót,igen bejelentettük okmányirodában, ez sem volt elég mindenhol, kellett a kötelező biztosítás megszűntetéséről a másolat is. Persze rengeteg pénzünk van már benne, meg rengeteg telefonálgatás, idegeskedés, jogi tanácsot is kértünk/kaptunk, ne foglalkozzunk a dologgal, viszont: közszolgálati tévé ügyvéd műsorában volt már ilyen szerencsétlen ember, akinek ugyanilyen szitunál, hiába volt meg minden papírja ráterhelték az ingatlanára a tartozásokat.
Szóval az se egy jó megoldás, ha nem foglalkozunk az egésszel, úgyis nekünk van igazunk alapon.
Nálunk az vált be - úgy ahogy - , hogy a BM-től kértünk tanácsot, és a megküldött levelüket - amiben persze leírják hogy nekünk van igazunk, helyesen jártunk el, stb. - az előbb említett iratmásolatokhoz hozzácsapjuk és az egész paksamétát elküldjük válaszként a felszólításokra.
Amúgy mi is láttuk már többször az autót amióta eladtuk, sőt, rendőrnek is szóltunk már, hát egyelőre nem sok foganatja lett a dolognak.
Ha valaki tudja hogy lehet kitörlödni a központi adatnyilvántartóból mint tulaj, mikor már rég nem a tied a kocsi, szóljon.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2007.03.05. 15:40:46

"szerencsére" nekem az autóim ellopni szokták, így nincs ilyen gondom :P

Skinnyo 2007.03.05. 17:08:12

Sajnos én is jártam így... A "vevő" még le is alkudott pár tízezret, majd amikor pár nappal a vásárlás után a váltó rendetlenkedett, felhívott, hogy kártérítsem vagy csináltassam meg az autót, mert én átvertem. Mivel nem tudtam olyan problémáról, ami ezt okozhatta volna, nem akartam foglalkozni vele. Aztán arra jutottunk, hogy kitöltöttük teljesen a szerződést, mert bianco-ba adtam oda először. Majd a váltó javításának a felét odaadtam (10 ezer). Pár hétre rá jött a bűntetés tilosban parkolásért, küldtem máris a levelet és az adásvételi fénymásolatát. Majd jött a feljelentés a rendőrségről, hogy engedély és jogsi nélkül vezette valaki az autót. Levél, adaásvételi másolat küldése... Majd jött a felszólítás az önkormányzattól, hogy a műszaki vizsgával, nem rendelkező autót nem tárolhatom közterületen, szállíttassam el. Ide is ment a levél és adásvételi másolat. Majd beidéztek a rendőrségre tanúként. Ekkor már elég ideges voltam. Bementem, a rendőrhölgy igen kedves és segítőkész volt. Annyit tudott tenni, hogy feljegyezte az addigiakat, majd azt mondta, hogy ha nem lesz meg az átíratás és a többi, akkor kivonják a forgalomból az autót, nem lesz vele több gondom. Ezután kaptam egy határozatot, miszerint aki megvette tőlem az autót, 15 napon belül azt továbbadta, tehát nem kellett átíratnia, hanem egy még újabb tulajdonosa van az autónak. Azóta nem jött hír...
Most meg kicsit parázok, ugyanis a mostani autóm készülök eladni...

Phantom Joe 2007.03.06. 11:29:42

Tényleg, egy kérdés:
Ha eladtad az autód, de nem írják át akkor nem lehet kivonni a forgalomból?
Ez nem előzi meg ezeket a "sz.rozásokat"?

Virág et. 2007.03.08. 11:05:40

Legalább a társoldalt tessék átböngészni, mielőtt véleményt nyilvánítunk:

totalcar.hu/tanacsok/autojogasz/ki70212/

Akasha. 2007.03.08. 13:25:03

Elnézést az off magatartásért.

Virág et!
Írtam Neked egy privát levelet.
További jó szórakozást.
süti beállítások módosítása