Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Pártállás miatt szívat a jegyző

2006. szeptember 25. - zugügyvéd

Mit tehet egy köztisztviselő, ha a jegyző minduntalan az orra alá dörgöli a politikai hovatartozását? Vagy visszaszól, és kirúgják, vagy hallgat és csendben szív. Az ügy különösen a közelgő választások fényében érdekes.



Tisztelt Zugügyvéd!

Egy önkormányzatnál dolgozom, mint köztisztviselő. Köztudott, hogy számunkra a politikai állásfoglalás tilos, de mit lehet akkor tenni, ha a jegyző minden lehetséges alkalmat megragad, hogy belém taposson ellentétes nézeteink miatt?!

Nem burkoltan, egyértelműen hangoztatja véleményét, és ez véleményem szerint munkaidőben nemcsak nekem, hanem számára is tilos! Elmarasztalhatnák ezért a tevékenységéért?!
Természetesen nem áll szándékomban feljelenteni, csupán a jogaim érdekelnének! Hiszen valamire hivatkoznom kell neki, hogy ezt nagyon gyorsan hagyja abba!


Üdv:

SZaVa

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1115259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mekkelek 2006.09.25. 16:34:20

Fell kell gyújtani a kocsiját!

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2006.09.25. 17:17:03

Szadeszos vagy, ő meg maszopos?
Szar ügy...

ZsZ_old 2006.09.25. 18:02:09

Anyukámnál más eset, nem a politikai nézetek miatt volt: Ő volt a jegyző, a közalkalmazott/köztisztviselő (nem tudom biztosan) nem volt hajlandó dolgozni. A közalk. férje és testvére önkormányzati képviselő. Ez ugye az "összeférhetetlenségi törvénybe" ütközik, ha jól emlékszem. Szóvátette az összeférhetetlenséget, majd ezekután fegyelmit kapott a képviselő testülettől, az alkalmazott el nem végzett munkája miatt.
Aláírom nem egy tipikus vezető típus, de szerintem itt a probléma a rendszerben van!

kommersz mihály 2006.09.25. 18:22:43

Hogy most mit tegyél, sajnos gőzöm sincs, mivel nem voltam hasonló helyzetben, de a helyzet sokban emlékeztet a különféle munkahelyi zaklatásra. Munkaügyi per esetében ott is nagyon nehéz bármit is rábizonyítani a tisztelt főnökre, aki saját hivatali tekintélyét is latba vetheti ellened - lásd az előző sztori.

Ilyenkor legfontosabb, hogy konkrétumok legyenek a kezedben szval, mindent pontosan dokumentálj, hogy a tisztelt főnök mit, hol, mikor hangoztatta a politikai nézeteit, milyen munkatársaid voltak jelen stb.

A helyedben felvenném a kapcsolatot a közalkalmazotti szakszervezettel is, elvégre vannak jogászaik stb. Ha nagyon elmérgesedne az ügy mindenképpen keresd meg a sajtót, az nagy valószínűséggel ráharap az esetre, mivel egyébiránt égbekiáltó ha ilyen van. Másszóval: az nem titok, hogy a közalkalmazotti állásokba a közszolgák jó része politikai hátszéllel vetődik be,de ott egye meg a fene, a nagymagyar protekciózástól évszázadok óta nem tudunk megszabadulni, meg hát köztük is vannak jó szakemberek, szóval az ilyen legalább utána örüljön, hogy van végre szék a segge alatt, dolgozzon, kussoljon,illetve otthon is csak halkan pofázzon a politikáról, mivel nem ezért fizeti a magyar nép.

Gömbi 2006.09.25. 19:44:03

Vedd fel valamilyen digitális kütyüre, annak nincs hangja. De ne feledd többször is hangozzon el a dátum, és próbáld kicsikarni, hogy kimondja a neved, illetve a sajátjáét. A végén említsd meg neki, hogy mi lenne, ha felvennéd a beszélgetést, mert csak így tudod bizonyítani az igazad, persze ekkor fenyegetőzni és káromkodni fog, felhozza az ismerősei nevét, ez neked jó.

Azután eldöntöd, hogy vagy feljelented a munkaügyin, vagy az orra alá dugod, hogy a cimborákra hívatkozott és azoknak bizton nem esne jól egy bírósági tárgyalásra bérletet váltani.

osbourne 2006.09.25. 21:25:17

Nem egyedi. Én is halottam hogy Szajolban rendesen vegigkérdezte a polgármester az alkalmazottait hogy kinek is adták a kopogtató cédulát ...

hamiska 2006.09.25. 21:57:36

Tisztelt SZaVa!
Nagyszerű tanácsokat kapott az előttem szólóktól, kár hogy sz@rt sem érnek. Ezt Önnek mint jogalkalmazónak tudnia kellene, hiszen legalább a köztisztviselőkre vonatkozó szabályokat illene ismernie. A Ktv. – Ön bizonyára tudja, ez minek a rövidítése – részletesen szabályozza a köztisztviselők összeférhetetlenségét (21.§), itt választ találhat kérdéseire. A szakasz helyes értelmezéséből kiderül, hogy a köztisztviselők számára egyáltalán nem tilos a politikai állásfoglalás, ilyen életszerűtlen követelményt, ti. hogy ne legyen politikai véleménye és ezt bizonyos körben ne fejthesse ki, nem támasztanak egyetlen köztisztviselővel szemben sem. Az egyetlen korlát, hogy a köztisztviselő pártban tisztséget nem viselhet, illetve párt nevében vagy érdekében közszereplést nem vállalhat. Tehát akár politikai pártba is beléphet, feltéve hogy az egyszerű tagságon kívül más tisztségre nem vágyik. Sőt, még egy kivételt is ismer a törvény, választásokon indulhat a köztisztviselő is, ilyenkor aztán ország-világ elé tárhatja közvetlen pártkötödését.
Ez a szabály természetesen nem csak a főnökére vonatkozik, hanem Önre is, így mindketten nyugodtan kifejthetik nézeteiket munkahelyükön, emiatt sem Önt, sem főnökét nem érheti semmilyen következmény. Nincs tehát mód arra, hogy jogszabályokra hivatkozva megtiltsa akármelyik munkatársának politikai véleményének hangoztatását. Akkor lenne lehetősége jogi lépésre, ha főnöke politikai beállítódása miatt különböztetné meg Önt hátrányosan, ilyenről azonban nem írt. Ezért aztán ha az egyik okos tanács nyomán titkos hangfelvételt készítene főnöke politikai tartalmú kijelentéseiről, azt a gyakorlatban csak annak bizonyítására használhatná föl, hogy Ön nem ismeri a saját közszolgálati jogviszonyára vonatkozó szabályokat.
Bár Ön nem említette, T. Zugügyvéd úgy konferálta föl az esetet, hogy ha visszaszól, kirúgják. Egy köztisztviselőnek vagy egy zugügyvédnek azt is illik tudnia, hogy a közszolgálati jogviszony megszüntetése alapesetben (ha nem nyugdíjas vagy nem követett el bűncselekményt) igencsak bonyolult eljárás, még akkor is, ha valós okot szolgáltat rá, pl. tök alkalmatlan a feladatra. Minimum át kellene szervezni hozzá a polgármesteri hivatalt, kétséges azonban, hogy puszta politikai nézetkülönbség miatt ezt vállalná akárki is. A legrosszabb ami Önt érheti, hogy nem kap jutalmat köztisztviselők napján, kirúgni azonban nem fogják (nem tudják), 13 havi köztisztviselői illetményét pedig mindenképpen megkapja. Talán a szajoli köztisztviselőknek sem kellett volna beszámolni kopogtatócédulájuk sorsáról, ha saját hivatásuk szabályait ismerik és alkalmazzák.

Terlis 2006.09.26. 00:16:33

Én ehhez annyit tennék hozzá, hogy hülye az, aki kerek-perec kimondja a politikai hovatartozását köztisztviselőként. Pláne, ha magasabb pozicíóban van. Ha sokáig szeretne a delikvens a helyén maradni, jobb ha szakmailag jól végzi a munkáját, és begyűjt minden fontosabb pártból egy tuti kapcsolatot. De még így is elég stresszes ilyen melót csinálni.

Lovig Abi 2006.09.26. 00:35:53

A köztisztviselőnek egy önkormányzatban mindenféle színű testületet és lakosságot ki kell szolgálnia a munkájával. Semmi értelme nincs egy PMH-ban a pártállással foglalkozni, az mindenkinek a magánügye. A főnökkel - t.i.az önkormányzati köztisztviselő főnöke a jegyző (és nem a polgi)- pedig csak szakmai kérdésekben szabad vitába keveredni, de azt is csak akkor, ha szakmailag kifogásolhatatlan érveid vannak. Én 15 évig (már a rendszerváltás utántól) voltam ktv, könyvelő, volt a jegyzővel együtt 3 főnököm, de sem az én, sem aző pártszimpátiájuk nem volt soha téma. Ki lehet bírni pártoborzás nélkül. Koncentrálj a munkádra, az ügyfelekre és a jogszabályokra, amiket alkalmaznod kell és amelyek, ha ismered azokat, melyek rád is vonatkoznak, nem csak korlátoznak, de védenek is téged.

HamVas 2006.09.26. 05:17:36

Miért kéne egy munkahelyen politizálni? Végezd a munkád és menj haza, politizálj a szabadidődben. Netán az ügyfelek pártszimpátiája is érdekel és eszerint döntesz (ha döntéshozó helyzetben vagy)? Mi értelme az egésznek?
Bár nem közszolga vagyok, hanem alkalmazott, a kollégáimmal nem pártalapon dolgozunk együtt, hanem szakmai alapon. A végzett munka számít, nem az, hogy maszopos, fityiszes miépes végezte el.

Matko Destanov · http://opni.blog.hu/ 2006.09.26. 07:59:59

Nos én úgy látom, hogy nincsen ok okozat nélkül. Nem a Te hibád kedves SzeVa, hanem azoké, akik ilyen módon megosztják az országot és még barátokból is képesek ellenséget csinálni a politikai véleménykülönbségek mentén.

kovácspéterke 2006.09.26. 10:30:24

Öööö, mondtad már neki, hogy legyen szíves abbahagyni vagy csak bárgyún nézel magad elé, amikor azt mondja, hogy libsi/komcsi/ősmagyar/neonáci/begyöpösödött konzervatív/ostoba zöldpárti vagy?

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2006.09.26. 10:31:15

Kedves Matko, az országot nem "valaki megosztja" politikai véleménykülönbségek mentén. Az országot az osztja meg, hogy a rendszerváltás holmi alkudozások folyamataként ment végbe, és ennek eredményeképpen a volt állampárt ma is legitim szereplője akar lenni a politikai életnek. Sok ember pedig ezt nem képes elfogadni.

[] (törölt) 2006.09.28. 22:55:22

"Az országot az osztja meg, hogy a rendszerváltás holmi alkudozások folyamataként ment végbe, és ennek eredményeképpen a volt állampárt ma is legitim szereplője akar lenni a politikai életnek."

az orszag igazi problemaja az, hogy a jobboldal azt a latszatot kelti, hogy oda senki nem kerult az MSZMP-bol (de meg a HF-bol sem), te meg bekajaltad bogaram.
süti beállítások módosítása