Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Hobelman: 2% -os alacsony kamatozású hiteleket kínálunk, hitelbizonytalanítás nélkül kínálunk személyi kölcs... (2018.08.04. 22:21) Sikkasztás és házipénztár
 • Josef Lewis: Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és e... (2018.06.14. 01:54) Mennyit kaphatok internetes csalásért?
 • Josef Lewis: Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és e... (2018.06.14. 01:52) Mennyit kaphatok internetes csalásért?
 • Josef Lewis: @Na mi újság, Wágner úr? (törölt): Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkred... (2018.06.14. 01:52) Államosított vörös iszap
 • Josef Lewis: Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és e... (2018.06.14. 01:50) Államosított vörös iszap
 • Utolsó 20

Linkblog

Friss topikok

 • Hobelman: 2% -os alacsony kamatozású hiteleket kínálunk, hitelbizonytalanítás nélkül kínálunk személyi kölcs... (2018.08.04. 22:21) Sikkasztás és házipénztár
 • Josef Lewis: Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és e... (2018.06.14. 01:54) Mennyit kaphatok internetes csalásért?
 • Josef Lewis: @Na mi újság, Wágner úr? (törölt): Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkred... (2018.06.14. 01:52) Államosított vörös iszap
 • Josef Lewis: Jó napot, Josef Lewis, egy magánhitelező, aki kölcsönöket ad az egyéneknek, a vállalatoknak és a k... (2018.04.25. 13:30) Eltüntetett munkaviszony igazolás
 • Josef Lewis: Jó napot, Josef Lewis, egy magánhitelező, aki kölcsönöket ad az egyéneknek, a vállalatoknak és a k... (2018.04.25. 13:29) Ki lehet a jövő ügyvédje?

Utazási ajánlatok

Jogerős vagy előzetes

2006. augusztus 02. - zugügyvéd

Mr. Phe, a volt elítélt osztotta meg velünk a börtönben megélt élményeit, ahol mindegy, ha már jogerősen elítéltek, vagy csak előzetesbe kerültél, egyformán szívsz, igaz, előzetesben még munkát sem vállalhatsz. Lefizetett fegyőrök, kivételezett rabok, kokózó cellabikák.  A Zugügyvéd is tudja, hogy mindez régi közhely, de mégiscsak más ezt egy érintett szájából hallani.

 

Tisztelt Zugügyvéd,

Sajnos volt szerencsém személyesen megtapasztalni egy éven keresztül Sándorházán, hogy miként is működik egy BV intézet. Ezekből a nem túl régi, felejtendő emlékeimben (1999-2000) kutatva mondhatom teljes bizonyossággal, hogy ebben a műintézményben egy külön épületszárny állt az előzetes letartóztatottak és a külföldiek részére, ami a teljes elhelyezési lehetőség 1/3-a.
Én nem állíthatom, hogy nincsenek előzetesek rendőrségi fogdában, de azt gyakorlatból mondhatom, hogy BV-intézetben irdatlan sokan vannak.

/p>

A körülményekről pedig azt mondhatom, hogy a BV-n belül mindegy, hogy előzetes letartóztatásban lévőről, vagy már ítéletét töltőről beszélünk, egyformán igaz, a megalázottság, a kiszolgáltatottság a fegyőrökkel bratyizó a börtönbe hazajárókkal szemben, a különbség abban van, hogy előzetesben elvileg nem vállalhat munkát az illető, így a bezártsága és az ebből adódó kiszolgáltatottsága teljessé válik.


Persze ebből is van kivétel, mert a munkába állítási bizottság dönthet a munkába álltás lehetőségéről abban az esetben, ha előzetesben lévő rab ezt kéri, és vállalja a beöltözést, azaz a civilt rabruhára cseréli és átköltözik a tényleges elítéltek közé, ami számára nem hátrányt, hanem előnyt fog jelenteni. Természeten erre csak azoknak van esélye, akiknek a várható büntetési tétele alacsony, minimum középfokú, vagy inkább felsőfokú végzettsége van, személyiségi jegyei alapján pedig megbízható. Ez a típus, akire bent még a rabok is azt mondják, hogy te hogy a fenébe kerültél ide.


Ugyan nem-e blognak a témája, de külön megérne egy misét, hogy a jelenlegi rendszer, ami a börtönbe taszigálást támogatja, mennyire segíti az elrettentést. Gyakorlatból mondhatom, hogy aki félszegen, ijedten első bűncselekményesként bekerül, az bizony egy év alatt annyit tanul, hogy elég nagy akaraterővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy ezután ne legyen zsigerből bűnöző.


És az is külön vita tárgya lehetne, hogy mennyire bűnhődnek egy börtönben a valóban oda valók, ha a fegyőrök havi szintű nem túl magas keresetét, éppen ezek, illetve a kint lévő rokonaik egészítik ki, ennek következtében, a celláik szinte magán birodalommá vannak kiépítve, zsákszámra lehetne lefoglalni a mobilokat, szúró és vágó fegyvereket, kábítószert, illetve a kábítószert helyettesítő különböző gyógyszereket.


Az egyetlen jó pont amit a BV működésében felleltem, hogy megpróbáltak segíteni az úgynevezett értelmes embereken azzal, hogy munkába állították őket, és azon belül az ilyeneket igyekeztek elit helyre rakni (persze ez részükről önös érdek is, hiszen nagyobb szakértelem, jobb munka és biztonság, az ilyen rabok nem akarnak megszökni ). Én is ide tartoztam és elég sokszor teljes felügyelet nélkül dolgoztam a külsős munkahelyen, az őrök lakhelyéül is szolgáló faluban, még se jutott soha eszembe, hogy ennek hatására szabályt szegjek, vagy szökni próbáljak).

Üdvözlettel:

Mr. Phe

 

221 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4611977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moli 2006.08.08. 10:26:31

a politika :)
szerintem a demokracia az, amikor az emberek sajat akaratukbol dontenek. az, hogy a mi orszagunkban az emberek lustak elmenni szavazni (ami szerintem nem is igaz, atlag jo reszvetel volt, tehat az egesz vilagon a demokraciakban kb ennyien szavaznak. nem, nem akarok szazalekokrol vitatkozni, felesleges beidezni), akkor ez van. ilyen emberekkel elunk egyutt, ilyen orszagban. ezert demokracia, mert mi szavazunk. lehet rendszert valtani, vagy lehet varni, hogy a nep felelosebb legyen. de ocsarolni felesleges. szerintem. raadasul ma mar egesz konnyu elkoltozni.
de nem szeretem, hogy mindig van aki idetereli a szot

moli 2006.08.08. 10:29:23

ugyhogy tereljuk vissza. Mr.Phe, irj legyszives a setakrol. van-e egyartalan ilyen udvarra kimenos, fentrol puskaval felugyelos. vannak-e itt szervezett akciok. irj a kajarol.

kicsirke 2006.08.08. 11:35:31

Sziasztok!

Néhány napja akadtam rá a topicra és mivel egy picit érintve vagyok a párom által, így érdeklődve olvastam a hozzászólásokat, a reakciókat.

Mivel - sajnos - a párom is "élvezte" a BV vendégszeretetét a Phe által említett helyen, így Ő is csak megerősíteni tudja Phe állításait.

Lehet, ha nem lennék érintett, akkor nekem is más lenne a véleményem, én is azt mondanám, mint a nagy átlag, hogy megérdemlik a körülményeiket és jobban élnek, mint mi idekint. Egy nagy fenét. Az a jólét, amit az átlag polgár gondol a benti helyzetről, csak olyanokat illet meg, mint Cini, meg társai.
Én csak értékelni tudom az olyan embert, aki EMBERKÉNT jön ki és akar és tud új életet kezdeni.
Párommal aznap találkoztam, amikor kijött a BV-ből. Láttam azt a megtört embert, aki nem mer a másik szemébe nézni, akinek a kinti világ új, mint egy csecsemőnek. Idegen városban, idegen emberek között, már a szabadság első percei is kellemetlen emlékekkel töltötték el, amikor kirakta a rabmobil Őket a vasútállomáson és a buszra várók szánakozó, gyűlölködő pillantásai közepette szálltak fel a buszra.
Én voltam az első, aki megtudta, honnan jött. (Nem volt nehéz kitalálni a neylonszatyorból előkandikálló cuccokból.)Ügyfélként jött, mindössze 20 percet beszéltünk, de mesébe illő módon máig tartó kapcsolat lett.
Szóval ismerem azokat a reakciókat, amiket Phe leírtál(már bocsánat, hogy tegezlek), hogy felriad éjszaka, hogy némaságba burkolózik, hogy csengőszóra nem nyit ajtót, majd megteszik helyette... Tudom, milyen nehéz munkát találni és milyen nehéz titokban tartani magát a tényt, hogy hol voltál ennyi ideig. Párom visszajött a városba, nap mint nap találkozik volt elítéltekkel, őrökkel, munkáltatókkal, így titkolni a múltat még nehezebb. De amint idejött, elhelyezkedett, van munkája, megbecsülik és értékelik, hogy akar dolgozni, hogy akar bizonyítani. Megkockáztatom, hogy motiváltabb, mint sok civil ember. Lelkileg kezd stabillá válni, a célok éltetik, de néha még mindig látom rajta, hogy mennyire bántják a bent megtörténtek.

Bocsánat, ha hosszúra sikeredett, csak el akartam mondani, hogy vannak, akik talpra tudnak állni és - bár bent voltak - jó emberek.

Jaj, még egy személyes megjegyzést hadd tegyek a "megbélyegzésről". Elment a párom orvoshoz, kapott gyógyszert és én váltottam ki. A fejlécben ennyi szerepelt: XY (név), irányítószám, város, BV. Nem szeretném ecsetelni a gyógyszertáros pillantását, ahogy végigmért engem. Nem is nekem fájt, inkább csak a hozzáállást akartam illusztrálni.

Mr.Phe 2006.08.08. 11:55:46

Moli legyen kívánságod szerint... :-)

Nos séták vannak persze a börtönökben, de nem egészen úgy, ahogy azt az amerkai filmekben látod, és börtön és börtön között is óriási különbség van, a lehetőségeik függvényében.
A kisebb börtönökben, mint például budapesten a Gyorskocsi utcai, nagyon szűk a tér, ott valóban csak egy egészen kicsi, még a kézilabda pálya méretét sem elérő udvar van, amit körbe vesznek az épület falai, így az udvaron olyan érzésed van, mint ha egy nagy csőben sétálgatnál, így még az égből is csak aza a darabka jut, amit a csövön keresztül láthatsz. Persze az ilyen megoldású börtönnél a zárka sem jobb, hiszen nem látszki sehová, a szinte kéznyújtásnyira lévő szembelévő falon kívül semmi nincs.A gyorskocsiba csak a legfelső szintek börtön ablakon látsz át némileg a tetőn és látsz valamennyit más házak teteéből, igaz így valamennyi jut az égből is, a lentebbi szinteken ebből semmit nem élvezel,marad a gyéren beszürődő fény és kész.
A nagyobb börtönöknél ez már jobban alakul, mint ahol jómagam is jártem Sándorházán, hiszen itt ügy kell elképzelni az épületek formáját, elhelyezését a börtönön belül, mint ha egy munkásszállóra érkeznél, azaz itt van egy T alakú 3 szintes épület és egy picit elkülönítve egy külön épöletszárny (ebben voltak akkriban a külföldiek. az előzetesek, és itt voltak a szállító és befogadó zárkák, ahol arra vártál, hogy meg kpd a végleges elhelyezésedet.
Az épületekből ebből adódóan ki látz az udvarra, sőt még tovább nagy pusztaságba is, mivel nem több méteres kőfalak veszik körül a börtönt, hanem duplasoros drót kerítés, és a kettő között van a menekülő sávnak becézett folyosó, ahol nincs emmi, még gyom se, csak a szépen elboronált homok, hogy ha valaki belép azonnal nyomott hagyjon maga után. Azt rebesgették bent, hogy a kerítésben pedig áram van vezetve, de én egyszer sem láttam, hogy valaki valamit a kerítésnek dobva az valamilyen formában kisülést okozott volna, ergo ez az áram a kerítésban sztori könnyen lehet, hogy csak egy mesterségesen életben tartott sztori, aminek semmi valóság alapja sincs. A kerítés mentén a szögleteknél természetesen vannak őrtornyok, de sosem volt annyi szabad őr, amennyi őrtorony, így sosem történt meg, hogy minden őrtoronyban láttam volna őrt, és azokat sem úgy látod, mint a filmekben, hogy gépkarabéllyal (ha jól tudom a hivatalos megnevezését a fegyvernek) a kezükben sétálgatnak őrök a falak tetején, mert ugye itt eleve már fal sincs. Aki őrségben van, az elücsörög az őrtoronyban gépfegyverrel a kezében, de szinte semmit nem látsz belőlük.
Persze ezt ne úgy vedd, hogy laza az őrzés, egysszerűen a börötn fokozatban, a rabok 90%, ha egyáltalán szökésre adja a fejét, azt majdnem minden esetben a külsős munkahelyről intézi, nem a börtön területén belülről.
Sándorházán pedig még ez sem volt annyira egyszerű, hiszen a külső munkahely a dunaferr üzeme, ami gyakorlatilag szinte egybeépült területileg a börtönnel, és egy üzemben könnyű lokalizálni a munka területet és örőkkel körbe venni. (persze az is igaz, hogy aakit már börtönön kívüli munlára engednek, annak 3 év alatti szabadságvesztését tölti, ami jó magaviselettel a harmadolá szabályai szerint cirka 2 év után szabadul, így az ilyenek nem igen kockáztatnak szökést)
Az olyan munkahelyeken, ahol pedig szinte csak névleges az őrzé, mint a "börtön faluban" található raktáraknál, oda aztán tényleg csak olyat engednek ki, akinél gyakorlatban egyáltalán nem feltételezik a szökést. Amíg én ott voltam nem is volt ilyen kísérlet. Jellemzően inkább a pár faluval arébb található másik börtönből próbált egy-egy rab meglépni, ahol külső mezőgazdasági munkát végeztettek velük. (ha jól emlékszem Bernát-kút volt a hely neve)
Amikor fel fedezik a szökést, akkor megszólal x km-es körzetben az összes börtönben (na nincs ám olyan sok egy területen belül)a sziréna, és azonnal mindenkit bezavarnak a zárkájába, lezárják a folyosókat és megkezdődik a létszám ellenörzés, ilyenkor pedig általában aznap fel sem oldják a zárlatot, így maradsz a cellában.
Az ott töltött egy évem alatt talán ha 3x volt ilyen esemény, egyszer épp kint voltam a raktárban, amikor irdatlan hangosan elkezdett szólni a sziréna, és perceken belül jött is értünk a meseautó, és visszavittek a börtönbe, a cellánkba.
DE vissza a sétához, hivatalos séta igazából az előzeteseknek volt, illetve a külföldieknek, akik többnyire egész nap be vannak zárva, Így ez a séta elvben tényleg a szabad levegőn megízlelését szolgálná, de ilyenkor egy kerítéssal bezárt területen belül sétálgatnak a rabok, tehát semmi kosárpálya, súlyzok egyebek, amit az amcsi filmekben láthatsz. Elvben van szabály, hogy milyen időközönként kötelező levinni a levegőre sétálni az udvrra, de gyakorlatban az olyan szabályok, amelyek valamelyest kedvezőek lehetnének a rabokra nézve, azok csak elméletben léteznek, ha az ügyeletes tiszt úgy gondolja sétálj, akkor levisznek (igaz kimenni sem kötelező, ha cella föggő lettél, vagy egyszerűen félsz kimenni és cellán kívüliekkel találkozni), hA ez épp nem jut eszébe a tisztnek, akkor kurvára mindegy, hogy mihez lenne jogod.
Valamivel jobb a helyzet azoknál, akik már jogerős ítélet után töltik kiszabott büntetésüket, hiszen ha dolgoznak, akkor rendre nem sétálni mennek, hanem ki dolgozni, az meg jobb, többet ér, mint a séta, munkaután is, ha már ismernek az őrök, vagy olyan a tevékenysged, akkor ki-ki jutsz az udvarra, minimum azért, hogy valahova érkezve keresztül haladj rajta. Persze a nem dolgozó szinten ez csak a menő raboknak adott, a többi a szinte a saját emeletén rohad meg.
Attrocitások? van persze, de máris folytatom...

Mr.Phe 2006.08.08. 12:36:12

Tehát attrocitás,,,nos van de nem az udvar a legjellemzőbb terep, sokkal inkább a zárka, és amikor szintenként kinyitják a zárkákat, és csak a folyosó van lezárva, akkor a másik zárkájába való átjárás még a húzos, nem beszélve a közösségi helységekről, mint zuhanyzó (persze csak a pár percben, amíg egyáltalán nyitva van), a munkahely, az étkezde, szóval gyakorlatilag mindenhol érhet támadás, erőszak, nem is annyira helyszín függő, inkább alkalomhoz kötném, és ilyen szempontból mivel az udvari sétánál cselleng 1-2 őr is a kerítésen kívül nagy attrocitás ilyenkor nem ér. Perze ez csak annyit jelent, hogy nem az udvaron fognak megkéselni, és egerőszakolni sem, de sok embernél elég csak odamenni, és annyit mondani tetszik órád, ad oda, mert ha nem, akkor amint a celládba értél darabokra törnek. A többség ilyenkor engedelmes leveszi az óráját átadja és még őrhöz sem futkározik, ergo az ilyen atrocitásból semmire sem derül fény, így tehát nincs is atrocitás.
Aranyszabály tehát, hogy ha nincs olyan állásod, ami egyfajta védettséget ad, akkor ne nagyon villogj az udvaron, de a börtön folyosón sem értékekkel, mert hamar megszabadítanak tőle. Aki pedig a dolgozoó szinten él, és nincs valamilyen védettsége, az csak akkor menjen fel a nem dolgozó szintre, még ha be is engednek az örők, ha géppuskával a hátadban kergetnek oda. Azon a szinten mindenben hiányt szenved a többség, így ott minden érték az életed kívételével, ezért mindent el is vesznek, ha oda kerülsz.
Hozzáteszem tény, hogy azért nem a nagyon kiemelkedő bántalmazás a jellemző, legalábbis ahol én voltam, inkább az általános csicskáztatás, és a néhány pofon a jellemzőbb, a komoly verekedések, késelések nem,de csak azért mert a megfélemlítettek többségének eszébe sem jut ellenállni, így pedig nehéz eljuttni odáig, hogy véresre verjenek. A megerőszakolás sem mondható általánosnak, hiszen nem minden elítéltre jellemzőa fajtalankodás, akire pedig mégi, az elsőként azokkal igyekszik kielégíteni magát, akik önként és dalolva tartják oda a seggüket, mivel az elítéltek között azért lehet találni rendesen buzikat, azok közt pedig a lányt alakítót is. Én is találkoztam olyannal, aki úgy öltözött és úgymond sminkelt, hogy még közelről is bizonytalan azt hitted, hogy betévedt közénk egy nő.
Ennek ellenére ha nem is láttam (szerencsére), de hallottam olyanokról, akik ténylegesen akaratuk ellenére lettek áldozatok, majd nem merték jelenteni az őröknek,mert tisztában volt vele, hogy utána véletlen baleset áldozata lenne. Olyat is láttam, akinek stokival (ez a kis ülö alkalmatosság a börtönben) verték szét a fejét és így ment a kezelőbe, a nevelő tisztnek pedig annyit mondott megcsúszott és beverte a fejét a stokiba. Persze teljesen átlátszó hazukság volt,kapott is pár nap magánzárkát jutalmul (ami a sötét zárka egy valamivel enyhébb változata), de inkább választotta ezt, mint az újabb verést.
A magánzárka egyébként eg nagyon szűk kis cella, aminek az ablakára lemezből rá van téve egy "napriasztó" :-) azaz fényből csak amegszűrtnek is a töredéke jut be, ergo elég hamar osszemosódik az idő a bentlévő számára, ahol persze egyedül van, max magában beszélgethet.
Ilyen büntetést pedig elvileg bármiért kaphatsz, egyszerű kihágásért (megtaláltak nálad egy házilag fabrikált vízforralót)és súlyos testi sértésért egyaránt, max a második esetben, kaphtsz egy újabb ítéletet is, azaz meghosszabodik az ott töltött nyaaralásod, vagy értelemszerűen búcsut inthetsz a feltételes szabadlábra helyezésnek.
A zuhanyzóban sem az a legjellemzőbb, hogy leejtik a szappant lehajolsz-e érte, sokkal inkább azon verekednek össze, hogy kiállhat a zuhany alá, mert bizony a melegvízet jó ha 5-10 percre kinyitják, és ha a fürödni vágyó rabok számát elosztom ezzel az idővel, akkor a gyakorlatban annyi jutna egy rabra, hogy beugrott a víz alá és már ki s szállt, ami sok minden csak nem fürdés, maradthat az erősebb kutya B... elv, azaz a legerősebbek és a b eosztásuknál fogva kivételezettek megfürődnek bőséges vízben, a többi meg örülhet ha egyáltalán hideg víz jut, hiszen nem csak a melegvízet zárják el egy idő után, hanem magát a zuhanyzót is bezárják.
A fürdés másik extrém változata, ami legalábbis Sándorházán a legsűrűbben ordult elő, hogy olyan forró vizet adnak be a rendszerbe,ami alá ha odaálsz azonnal égési sérülést szenvedsz, és hiába tekergeted a hidegvizes csapot, abból nem jön semmi a meleghez.Ilyenkor a rabok lavorért, vödörért szaladnak, abba engedik a megelegvizet és amikor kifolyt a melegvíz és jön a hideg, akkor ezt a forró vizet keverik a hideggel, és megindul a zuhanyzón belüli lavorból fürdés, ami elég morbid és nevetséges, de sajnos akkoriban tény volt.
Aztán atrocitás állandó forrása az élelem is, hiszen a cella fönökők egy része nem jár le az étkezőbe a fejdagért, mert nem is lenne menő csávó, ha letolná a seggét, viszont enni ő is akar, így a cella legkiszolgáltatottabb rabjai mennek le és aztán a aját fejdagjukat adják át a taplónak, ők meg éhen maradnak. Persze az is előfordul, hogy az őrők úgy döntenek, lent kell étkezni, nrm lehet felhozni semmit, a delikvens pedig ilyenkor kénytelen egész elképesztő helyekre eldugdosni az ételt, hogy feljuttassa a főnöknek, na persze ha olyan az étel, mert zsíros szalonnát az alsó gatyába rejteni, hát elég nehézkes. Ha még em sikerül felvinnie az ételt, akkor pedig könnyen lehet, hogy aznap minden földi "jóból" ki fog jutni neki.
A zárka fönők persze ekkor sem marad kaja nélkül, mert azért meg vannak azok a kapcsolatai, amin keresztül, akár őrök tömkelegén i keresztül jut számára az étel, a börtön kereskedelmi csatornái fantasztikusan megszervezett alakzat, aminek a segtségével bármikor és bármi bejuttatható egy zárkába, csak tudd megfizetni.

PuMa 2006.08.08. 13:32:01

Mr.Phe, az írásaidról megint eszembe jutott néhány emlék "odabentről..."
Elsőként az amerikai filmes kosárpálya-konditeremről... Általam ismert börtönökben témyleg nem jellemző az ilyesmi, de azért néhány helyen megtalálható. Itt most hirtelen csak a Maglódi úti BV jut eszembe, ott van konditerem, talán kosárpálya is, ez már nem biztos. Kérdés persze, hogy ezeket gyak.lag kik használják, gyanús hogy leginkább a kiváltságosok. (A Gyorskocsi udvara az télleg gáz, ahogy leírtad)

A másik a kajáról jutott eszembe. Sok helyen úgy láttam, egyáltalán nem mennek étkezőbe, hanem ilyen "zsúrkocsin" tologatják (a rabok) a kaját, és úgy adogatják be a "tátikán" (ez az a nyílás a cellaajtón...).
Most hirtelen asszem ennyi... ;)

Mr.Phe 2006.08.08. 14:03:14

Szia Puma !

Nem jól fogalmaztam, nem azt akartam írni, hogy nincs például konditerem a börtönökbn, mert van, csak nem az udvaron, mint a filmekben, hanem az épületen belül egy külön elzárt helyen, ahová viszont jól érzékeled. csak a kivételezettek jutnak be, mivel (és most megint sándorházai börtönre kell hivatkoznom) nagyon pici helységben és nagyon kevés eszközzel működik, ráadásul nem egész nap, csak bizonyos időben, így csak kérelem, feliratkozás mellett lehetsz bejáró, szószerint úgy mintha tagságid lenne, és ez a sok jelentkező és a kevés üzemidő hatására, gyakorlatilag csak kihalás illetve jelen esetben szabadulások után lehet hozzá jutni. Mivel a menő gyerekek inkább idejárnának, mint dolgozni, ezért az ilyen "tagságik" arany árban mennek.
Kosár pályát viszont egyáltalán nem láttam ilyen intézményben, viszont volt egy egész jó állapotban lévű füves focipálya az udvaron, amitrendszeresen nyírtak, gondoztak a rabkertészekkel, de egy évben jó ha egyszer engedtek rá bárkit is játszani, az is általában a börtönközi futball bajnokság részeként.
Igaz én már annak is örültem, amikor pálya gondozás címszó alatt bolyonghattam a pályán elvben szabadon.

A kajálás valóban az általad leírtak szerint zajlik, de csak a kis börtönökben és az előzetes házakban, ahol ergo vagy ki sincs alakítva étkező, vagy ha igen akkor meg a fog atartási szabályok nem engedik meg, hogy naponta 3x elsétáljon oda a rab, még felügyelet mellett em. (pl. a legszigorúbb fokozatban, a fegyházban).
A nagy gyűjtő börtönökben viszont pont fordítva van, ahol a nagy a létszám és a konyha szervezetileg teljesen külön álló épületben van, ítt egyszerűen célszerűbb szintenként besorakoztatni a rabokat és levinni őket az étkezdébe, az már más kérdés, hogy van amikor ott is zajlik az étkezés, és van amokir csak az étel felvétele. Ezért az egyik legfontosabb tárgy a börtönökben a honvédségihez teljes mértékben hasonlatos csajka, aminek z aljában a második fogás, a tetejében pedig a leves tovább vihető a cellákba.
Az örök alapvetően nem szeretik ha az étkezdében étkezünk, mert akkor tovább kell mellettünk lenni, azaz több időt kell ilyen "haszontalanul" eltölteni.
aki félre teheti a csajkáját és az örörk szeme láttára különböző műanyag tálkával mehetnek le az étkezdébe, annak már rangja van a rabok között. Ez műanyag tál sokszor csak egy kiürűlt fűszeres vagy akár festékes doboz.

Amikor valaki bevonul a börtönbe és még nincs meg a végleges elhelyezése, akkor viszont tényleg nem császkál sehová, és tátikán kersztül van étel beadás, igaz akkor még csajka sincs, hanem jellemzően a 100 ft-os boltok népszerű műanyag táljaba mérik bele az ételt, amit utána összerakva vissza is kell szolgáltatni.
Ebből is csak az derül ki, hogy ha már be kell mennie, akkor az a jó minél gyorsabban elszállítanak a végleges letöltő helyrem és ott munkába állítás után bekerülsz a végleges celládba.

PuMa 2006.08.08. 14:57:06

És eszembe jutott még valami (igaz, ez nem annyira általános, és egy "elsőbálozónak" nem az lesz az első problémája...).
Szóval mi a helyzet a KBK-val (Különleges Biztonságú Körlet)? Erről van-e valami tapasztalatod, vagy info-d. Mert amennyit én erről tudok, az az, hogy oda az igazi nagyonnagy extra rosszemberek vannak bezárva. Mint pl. MagdaMarinco. ÉS ott mindig fokozottabb az őrizet, és még fény is alig van...

PuMa 2006.08.08. 14:57:54

Ja, ezt nem írtam, de a kérdés természetesen Mr.Phe-nek szól! :)

Mr.Phe 2006.08.08. 16:14:50

börtönön belül én úgy tudom nincs különleges biztonsági körzet, csak sötét zárka alaklmi fenyítésnek. Amit írsz az szerény tudtommal a fehygáz fokozatnál előírt hely, de szerencsére fegyházban, mint pl. a Szegedi csillag börtön nem jártam, gy erről nincs tapasztalatom.
Mint már írtam a börtönök kiépítse inkább hasonlít a kerítésekkel és rácsokkal megtűzdelt munkásszállókéra, így ez nem is lenne alkalmas ilyen körletek létrehozására, ahhoz sokkal zártabb intézmény kell.
Magda Marinko is ilyen fegyházban van, amiből egyébként túl sok nincsen. Vannak kevert intézmények is, hiszen Sándorháza is börtön fokozat volt, de helyhiány miatt volt benne fogház szintű celle is egy-kettő, bár már akkoriban is fel akarták számolni ezeket, így elvben el tudom képzelni, hogy létezhetnek olyan BV intézetek, ahol a fegyház és a börtön fokozat is elszeparálva ugyan, de mégis egy épületen belül létezik, így az ilyen helyeken ismerhetik a rabok, hogy milyen a KBK, de én ilyen helyen nem jártem, ezért erről információm sincs.

Mikoyan 2006.08.08. 23:52:02

Különleges biztonsági körlet nincs minden börtönben. Magyarország legveszélyesebb bűnözőit a sátoraljaújhelyi BV intézetben tartják, ahol lényegében egy ilyen körzetbe vannak elszállásolva. Teljesen el vannak szigetelve a többi rabtól, külön zárkában mindenki, olyan berendezéssel,amelynek mineden darabját úgy képezték ki, hogy alkalmatlan legyen arra, hogy önmagukban vagy másbankárt tegyenek. Itt ül pl. Magda Marinko. A másik ilyen szuperbiztos hely a szegedi csillag börtön fegyház szárnya, bár az sem kifejezetten "különleges" körlet, illetve intézmény. Ha helyesek az infóim...

Tanja 2006.08.09. 04:12:38

Kedves Mr Phe!

Kiadóként (is) nagyon érdekesnek és tanulságosnak tartom a történetét,szívesen segítenék Önnek szakmailag, hogy könyv formájában is megjelenhessen. Kérem küldjön egy elérhetőséget, hogy megbeszélhessük a részleteket.

Mr.Phe 2006.08.09. 06:27:25

Kedves Tanja !

Köszönöm a segítséget és szívesen élek az ajánlatával, az alábbi címre kérem, hogy küldjön a számomra egy telefonszámot: phejack@yahoo.com

Ha pedig valaki szeretne tudni bármit ebben a témában, de nem akar nyilvánosan kérdezni, az zintén írhat erre a címre és igyekszem korrekt, őszinte választ küldeni.

PuMa 2006.08.09. 10:56:43

Mikoyan!
Az inffóid 100%-ig helyesek. Magda Marinko valóbanSátoraljaújhelyen van (vagy legalábbis volt 1,5éve...). A végére már teljesen lefárasztottak minket azzal, hogy amikor M.M.-t vinni akarták ide-oda a BV-n belül, akkor a személyiségi (vagy mittudomén milyen) jogaira hivatkozva nem láthattuk, ahogy bilincsben vezetik. Ezért kb óránként be kellett vonulni szerszámmal létrával, mindennel a fürdőben, megvárni míg elmegy a körmenet, majd úrja kicuccolni. A napi 4. ilyennél már bagyon boldogok voltunk...
Meg egyébként Sátoraljaújhelyen van a Whisky-s is (teljesen szétzuhanva), meg Tánczos Gábort is ott láttuk...
Szóval az tényleg egy gázos hely...

Mr.Phe 2006.08.09. 11:13:04

Börtönnapló - A beépített rab

Már túl voltam a büntetésem felén, amikor egyszer egy új rabot hoztak a zárkánkba, enyhitett végrehajtái fokozattal (EVSZ) ami többek közt az jelenti, hogy havonta, estleg 2-3 hetente lehetősége van eltávozást kapni hétvégére, jó esstben péntek délutántól is.
Szinte az érkezésével egyidőben az egyik élelmiszer raktárost kivették a munkából valamilyen ügyre hivatkozva, és mivel ott azért van mit dolgozni, így azonnal szükség volt egy új emberre, aki mit ad isten a frissen érkezett rab lett.
A srác csendes, de érdeklődő fiú volt, és már az első napi munkába állástól arról kezdett érdeklődni, hogy milyen a viszonyunk a civil beszállítókkal, lehet-e esetleg tőlük cigit, vagy bármi egyebet kérni.
Furcsa volt így elő nap ez a nagy érdelkődés, de végül is börtönben semmin nem lepődik meg az ember, de igyekezteünk semmit mondó válaszokat adni.
Másnap már arról beszélt, hogy milyen módon szoktunk behozni vagy beküldeni plusz kaját, mert természetesen szívesen segít ő is, hiszen úgy is egy zárkában vagyunk, hát segítsük egymást.
Ez hirtelen önfeláldozás már felettébb gyanú volt, hiszen a falakon belül az a szokás, hogy nem kérdezősködsz semmiről, majd a régebben a poszton lévők fokozatosan beavatnak a dolgok rejtelmébe.
Beindült a börtön híradó, hogy infókat kapjunk az új rabról, az elöző bv intézetében töltött időszakáról.
A gyanú nem volt alaptalan, mint kiderült a srác ítéletének enyhítésének ígéretével börtönről börtönre jár,hogy különböző kulcs fontosságú beosztásoknál beépüljön és lebuktasson másokat.
Sajnos a hír későn jött, a legfiatalabb közülünk bedőlt a jó szándéknak, és megmutatta, hová szoktuk tenni a leveleket, amit az egyik beszállító cég sofőrje magával vitt és feladta postán, ráadásul merő emberségből, soha nem kért semmit érte.
Másodmagammalvolt annyi eszem, hogy nem küldtem ki levelet sem abban az időszakban, így végül minket nem tudott lebuktatni, de a siheder, akit behúzott a csőbe, az mehetett a nem dolgozó szintre, az emberéges sofőrt pedig elbocsátotta a cége, miután a BV jelezte, hogy miben közreműködött.
perze jön a kérdés, miért gy kell a leveleket kiküldeni,legalábbi egy részüket...azért, mert a börtönön belül nem lehet lezárni a borítékot, minden kimenő levelünket elolvasta az erre szakosodott tiszt. Még ez sem lenne baj, hiszen érthető, hogy ellenőrzik, hogy valaki miként kér be a kábítószertől a reszelőig bármit, vagy hogyan akar összebeszélni a szabadlábon lévő táraival, de az olyan leveleknek amelyek ilyet nem tartalmaznak,azoknak törlődni kellene automatikusan a tiszt fejéből, ezzel szemben a normál őröktől is hallhattunk gúnyolódó megjegyzéseket, amely az előző napokban kiadott levélben leírt dolgokra utaltak. vajon ki szeretné, ha a levelében valamilyen formában szeretné leírni a feleségének, hogy mennyire szereti, és aztán ebből hallana vissza idézeteket a többi rab előtt, és "élvezhetné" amint mindenki rajta röhög. És még ez sem minden, hiszen az adott tiszt irodájába bizonyos rabok, a munkájuk miatt bejáratosak voltak, akik este szintén idézgethettek rabtársaik leveléből, mivel azok ott voltak hagyva a tiszt asztalán. és bizony azt is láthattuk, amikor valakit úgy akartak megtörni, hogy egyszerűen nem küldték tovább a leveleit, és mit ad isten befelé sem nagyon érkeztek meg a levelek. Az ilyen rabokon segítettün k, hogy legalább kifelé kijusson egy-egy levele, és a családja értesülhessen, hogy még él, és sokat gondol a szeretteire.
A besúgó rab, az eset után két nappal áthelyezésre került egy következő BV intézménybe, hiszen a munkája nálunk nem ért véget.

Mr.Phe 2006.08.09. 11:15:31

Csak igazolni tudom Pumát, már 2000-ben is legkeményebb, legrosszabb börtönnek tertották Sátaraljaújhelyet, amihez képest a szegedi csillagot szanatóriumnak titulálták.

PuMa 2006.08.09. 11:25:48

Jajj, mrPhe, a Szegedi Csillag szanatóriumról megint eszembe juttattál valamit :)
Persze a szanatórium az túlzás, mert nem kellemesebb az sem az átlagnál, de mi csak röhögtünk, mikor meghallottuk (és később meg is láttuk), hogy a öldszinten, a bejáratnál szökőkutat terveznek :)) És ez nem maga a BV főbejárata, hanem rendesen a körleté. Azt már nem láthattuk, mikor elkészült, de télleg elkezdték vésni a padlót, úgyhogy azóta már biztos csörgedezi ka víz... :) És a sors fintora, hogy éppen akkor fúrt el a falban egy tűzoltó-vízcsövet egy szerencsétlenül járt kolega. Aztán röhöghettek a rabok, hogy a másodikon is lesz csobogó... :D

PuMa 2006.08.09. 11:27:08

(Persze a szökőkutat nem külsőss cég, hanem maguk a rabok vésegették)

Mr.Phe 2006.08.09. 11:39:35

Hát igen egyes bv intézetekben beindul a vezető fejében a "kultúra" és kitalálja, hogy mi minden szolgálja a rabok mentális fejlődését, de persze max akkor jutnak hozzá, az ilyen csodákhoz, amíg megépítik, utána már csak ha takarítani kell :-)
De ez nem csak börtön sajátosság, én még emlékszem, amikor a honvédségnél Baján jött valami kis-nagy ember a honvédel minisztériumból, és a laktanya parancsnoka zöld falfestéket szerzett be, mert nem volt elég élénk szerinte a fű zöldje, és néhány nyúl neki láthatott zöldre feteni a füvet.
Gondolhatjátok mekkora hátast dobott az a szerencsétlen fű 1-2 nap alatt, de persze nem számított illetékes elvtárs hazament, fű kipusztult, fű mag berendelve, új fű elütetve, mit számít.
De hát ez egy másik történet, hiszen a börtön fekete humorával tlán csak a katonaság tudja felvenni a versenyt.

Mr.Phe 2006.08.09. 14:02:38

Már többször említve lett, hogy állítóag egy rab 9000 Ft-ba kerül naponta az adófizetőknek, de azt már nem verik nagy dobra, hogy akik Sándorházán kijártak a dunaferr-hez dolgozni, azok pontosan ugyanazt a munkát végezték, mint az ott civilként dolgozok, illetve természetesen ha egyáltalán lehet válogatni az ottani munkákból, akkor a leginkább megvetett munkák kerültek az elítéltekhez, Ebből viszont az iss következik, hogy a Dunaferr-nek ki kellett fizetnie a rabok munkabérét, és mivel diszkrimináció nem lett volna törvényes, ezért közel olyan bért kapott a BV utánunk, mint a kint dolgozó, ami akkoriban is már meghaladta az ott dolgozok elmondása szerint a 100.000 Ft-ot, ami 20 munanappal számolva már napi 5000 Ft feletti árbevételt jelent a bv-nek, ergo az a 9000, ami 2000-ben alacsonyabb volt, számításaim szerint 7000-8000 ft, az akkor már csak 3000-4000 Ft, és mint írtam az ebből a rab által ténylegesen felhasznált összeg, a kaja, víz, villany, fűtés, napi szinten minimális volt, hiszen mint írtam saját szememmmel láthattam az ellátmány papíron, hogy étkezésenként pár száz forint volt az előírás.
Kimondható tehát, hogy a nem a rab kerül sokba, hanem az a rengeteg adminisztratív munkaerő, akinek a bv munkát ad, Sándorházán az egész faluban a börtön alkalmazottai laktak.

Mr.Phe 2006.08.09. 14:04:29

és még el nem felejtem a rabok ebből az akár 100.000 ft-os keresetből havi szinten 2000-3000 Ft-ot kapnak meg, persze nem pénz formájában, amiből a kantinban azaz a börtön büfében vásárolhatnak 2 hetente vagy havonta egyszer.

dia 2006.08.09. 16:37:54

Üdv Mr.Phe
Kíváncsiságból egyszer benéztem ide és mintegy folytatásos teleregény esetén bizonyos idő után nem tudtam abbahagyni a blog olvasását. :)
De nem ezért írok, hanem mert felmerült pár kérdésem:
- Milyen jogszabályba ütközik az, ha valaki úgy bróker, ahogy Te voltál?
- Miért csak titeket brókereket büntettek, miért nem jutottak el az igazi bűnösökhöz?
- Írtad, hogy kilenc hónapig alkalmi munkákból éltél. Miért tartott ilyen sokáig munkát találnod két diplomával?
- Miért bocsátottak el a mostani munkahelyedről? (Ha jól emlékszem vagy itt, vagy a másikban írtad, hogy most elbocsátottak.)
- Nincs semmi jogorvoslati lehetősége annak, aki benn van és ilyen megaláztatásokban van része, vagy annak aki benn volt és kijött?
Bocsánat a rövid és naív kérdésekért, de ezek a kérdések jutottak most eszembe.

Mr.Phe 2006.08.09. 16:57:01

Kedves dia, a kérdéseid egyáltalán nem naívak, így igyekszem megválaszolni rájuk:
a brókerség még nem ütközik jogszabályba, de ha olyan termék eladásának közvetítésében veszel részt brókerként, amelynél a kirótt adók befizetését elmulasztják az ügyben résztvevők, elsődlegesen a tényleges eladó és a vevő, akkor az már adócsalás, hiszen mindkét fél és természetesen a köztes brókerek is tisztában voltak azzal, hogy az adók nem lesznek befizetve.
De még érthetőbben, az áru, aminek eladásában segédkeztem az ukrán eszenviából magyar palackozóban előállított vodka volt, ismertebb nevén sztalicsnaja, a gyártónak, aki ezt palackozta viszont az ukránoktól csak bérpalackozásra volt engedélye, illetve határontúli értékesítésre, belföldi forgalmazásra nem, mivel vámszabdterületnek számított a töltőüzem, így nem kellett az eszencia után az áfá-t pl. megfizetni, sem a kész termék után, mert elvben nem került Magyarországon forgalomba az áru.
Természetesen attól volt keendő az áru belföldön, hogy Áfa nélkül lehetett eladni, ha az Áfa be lett volna uutána fizetve, akkor drágábban tudtuk volna csak eladni, mint amennyiért ugyanze ukrajnából be tudott volna jönni.
Az is tény persze, hogy ha én bróker vagyok, akkor csak a nálam képződő ügynöki díj utáni áfa befizetés elmulasztásáért lehetne elvileg számon kérni, ami jelentéktelen összeg lett volna ebben az ügyben, hiszen az áru maga sosem került a birtokomba, annak ellenértékével sem rendelkeztem, mint általában a brókerek, viszont a közreműködésem nélkül elvben nem jött volna létre az üzlet (de még mennyire létrejött volna, csak ezzel az apró ténnyel nem is akart foglalkozni a bíróság), ezért bűnsegéd vagyok az ügyben. Viszont mivel a nyomozás a brókereken keresztül indúlt, azaz minket vádoltak meg elsőre, így gyakorlatilag a bűnsegédből automatikusan főbűnöst kreáltak.
A bíróság természetesen kereste, hogy ki volt a valódi eladó és a vevő, hiszen ők voltak a tényleges adócsalás elkövetői, az eladó meg is lett, hiszen épp őt figyelték már egy ideje a vámosok, ezért is buktunk meg az ügyben, a vevőt azonban az utolsó, vevő előtti bróker nem adta ki, hiszen a börtöntől kevésbé félt, mint attól, hogy másnap nem fog felébredni. nem tagadom a többi bróker, így én is tudtam, ki is volt a tényleges vevő, de mivel az letünkkel játszottunk, sőt egész pontoan a családunk életével is, így nem tettünk vallomást ellene. A bíró erre a szemünkbe vágta nyíltan a bíróségi teremben, hogy ha nem adjuk fel a vevőt, akkor a neki járó büntetést nekünk osztja szét, Így is történt, 6 hónap és 1 év négy hónap közötti letöltendővel távoztak a brókerek.
Az eladó személye meg volt, kapott is 5 évet, de az ítélethozatalkor nem volt letartoztatva, ezért felszívódott, bújkált az Alföldön, még újság cikkek is megjelentek róla, de sosem fogták el, majd 5 év után elévült az ügy, így Ő gyakorlatilag egyetlen percet em ült, miközben az egész ügy kirobbanásában elsődleges szerepe volt.

Mr.Phe 2006.08.09. 17:02:41

Kedves dia, hogy folytassam a kérdéseidere a választ, egész pontosan 3 diplomával nem találtam állást 9 hónapig, a miért-re én is sokáig kerestem a választ, de megnyugtató válaszom mai napig sincs. Egy vidéki közepes nagyságú városban éltem akkor, és a kilenc hónap alatt a beadott álláspályázataim száma meghaladta a több százat, amire választ kaptam annak a száma is 140 felett volt, annak többségénél eljutottam az utolsó fordulóig, de mégse.
Most el kell mennem egy - kt órára, de ha este visszanézel, akkor még írok az okokról bővebben és megválaszolok a többi kárdésedre is.

Mr.Phe 2006.08.09. 20:59:31

Kedves Dia, ahogy ígértem itt vagyok és válaszolok a kérdéseidre.
tehát hogy miért nem találtam állást több diplomával sem 9 hónapig? Egy vidéki városban kerestem az állást, de kb a 4-ik hónaptól, már az ország minden pontján kerestem az állást vállalva, hogy csak hétvégeken vagy akkor sem fogom látni a családom, de a helyzet nem változott, és mint arról már írtam megalázó alkalmai munkákból igyekezetm valamicske pénzt keresni, 5-en éltünk ebben az időszakban családi pótlékkal, gyeddel együtt összesen 80.000 Ft-ból. természetesen elmaradtak illetve rendre csúsztak a rezsi kifizetéseink, beindult az adóság spirál, a gyerekeknek igyekeztünk mindent megadni, mindent kifizetni,amit at iskolában, óvodábn rendszeresen kértek, de igy is nagyon szegényes volt az étrendjük, a feleségem és én pedig egy sajátos update diétát folytattunk maximális eredménnyel,nagyjából naponta egyszer ettünk, ami a gyerekek maradéka volt, vagy épp egy üres zsemle. Sajnos erre futotta 2000-ben ebből a pénzből, arról már nem is beszélve, hogy miután már az ország minden pontján állás kerestem, ezért egyre többet kellett, egyre távolabb utaznom állás interjúkra. Vonat vagy buszjegyre nem tudtunk pénzt előteremteni, így kiálltam a kis öltönyömben stoppolni, és mivel nem arról híresek az autósok, hogy percek alatt felveznek egy útszéli fura öltönyös fazont, ezért a reggeli interjúkra előző nap délben indultam, és miután este, éjszaka elértem az úiticélt kerestem valami olyen helyet, ahol legalább az esőtől védve voltam és átücsörögtem az éjszaka háralévő részét, majd mentem az interjúra. Talán ez is benne volt a sikertelenségben, hogy bármennyire is igyekezetm juól ápoltan, és mosolygósan érkezni, azért az meglátszik az ember arcán, ha egy utcai éjszakázás után jelenek meg az interjún, ráadásul xx kudarccal a háttérben.
Hát így alakult, mire végre a kilencedik hónap után felvettek egy céghez, de ez is olyan szerencsén, egy véletlen sztorin múlt, hogy ha leírnám vagy megdöbbennél, vagy egyszerűen el sem hinnéd, de ez most hagy maradjon titok, hiszen szeretnék a könyvben, amin most dolgozom, és szeretném megjelentetni még új dolgokat beleírni.
Nem panaszkodom, nem azért írtam ezt le, egyszerűen csak igyekzem őszintén válazolni a kérdéseidre, nem haragszom az életre sem, és azokra sem, akik végül nemet mondtak, hiszem, hogy minden kínlódás egyben lehetőség is, hogy többé, jóbbá váljak az életben, és azt is elfogadom, hogy egy ember nem válthatja meg a bűneit pusztán azzal, hogy egy évet végig kínlódtam a börtönben is.
Nem vesztettem el a hitem a börtönben sem, és azután sem (hiszen ez a munkanélküliség sztori a szabadulásom után zajlott), sőt most sem, amikor megint állás nélkül vgyok, és ismét naponta küldöm a pályázataimat.
Állás nélkül azért maradtam, mert a kormány hadat üzent a kényszer vállalkozóknak, illetve az őket alkalmazoknak, hogy növelje az adóbevételt, de ez sajnos nem azt hozta, hogy akit eddig vállalkozásba kényszerítettek a munkájával, azt holnaptól felvették, pont ellenkezőleg sorra elbocsátják, akarom mondani megszűntetik a szerződését az ilyen embereknek, vagy olyan feltételeket szabnak, amiből már cak veszteséégel jöhetnék ki. Hát így jártam én is, már nincs állásom, de van vállalkozásom, ami miatt szeptembertől már több mint 70.000 Ft közterhet kell befizetnem magam után akkor is ha nem állítottam ki számlát és nem kerestem egyetlen forintot sem. Ha viszont felszámolom a vállalkozást, akkor vizont megrizikóztatom, hogy felvehessenek olyan munkára, amihez számlaképesnek kell lennem, ergo az esélyeim tovább csökkennek.

Mr.Phe 2006.08.09. 21:08:44

És végül a diplomákról, az állások zöménél előírás a felsőfokú végzettség, ergo diploma nélkül elvben nem is jelentkezhetnék, de utána már lényegtelenné válik, azaz a diploma csak a jelentkezéshez, amit egyre többen tudnak felmutatni a lassan túlképzett, állásokkal alá nem támassztott társadalmunkban.
A nyelvvizsgát vagy a nyelvismeret magas fokát is elvárják már alapól, holott egyébként a betöltött állásban enm is kell használni a nyelvet.
Az eddigi állásomnál is elvárás volt, hogy beszélj egy idegen nyelvet, ehhez képest 2 év alatt egyetlen egyszer sem kellett megszólalnom angolul a pozíciómban.
De csak nézd meg a hazánban egyre több multicég állás hirdetéseit, azoknál is rendre elvárják elenyésző pozícióban,hogy beszélje a multik anyanyelvét, miközben külföldi főnökkel még esélye sincs találkozni, ergo azért kell a nyelvismeret, hogy ha takarítóként söprögetünk a folyosón, és a külföldi fönök kitéved a folyosóra, mert pisilnie kell, akkor elmondhassuk ékes angolsággal, hogy jó reggelt.
Félre értés ne essék nem a nayelvtudás ellen vagyok, sőt...de ha szükség van egy szakemberre pl. a sales területen, aki a magyar vevőknek kell eladjon, akkor nagy luxus a profi nyelvtudással rendelkező, de értékesítést gyakorlatban soha nem végzett embert fölvenni, a valódi sales szakember helyett, akinek momentán nincs középfokú nyelvvizsgája.

Mr.Phe 2006.08.09. 21:24:24

és ha már az elhelyezkedést kérdezted, hát a diploma és az eddigi gyakorlatom, szakmai sikereim, pénzben is mérhető nyereség növelésem többnyire nem előny, hanem hátrány, mivel a képzettségemnek, végzettségemnek gyakorlatomnak megfelelő állás ritka, viszont amint ennél kisebb posztra adom be a pályázatomat, rendre azt kapom vissza, hogy túlképzett vagyok a pozícióra.
Azaz nem hiszik el, hogy ebben a pozícióban akarok dolgozni,úgy gondolják ez nekem csak ugródeszeka, és akkor újra hirdethetik az állást.
hát így működik az állás keresés, és ergo csak azt tudom tannácsolni mindenkinek, hogy készítsen különböző típusú életrajzokat, amelyekben letagad a végzettségéből, eredményéből, azaz minden pályázati szintnek legyen meg az ottani várható elvárásoknak megfelelő önéletrajz típus, vagy páylázzon csak egyfélével, de akkor a saját szinte alatti állásokat már megpályáznia is kár.
Ez van, ehhez is alkalmazkodni kell tudni, és búslakodás helyett megragadni minden lehetőséget, eljárni interjúkra, és amikor az utolsó 3 pályázó között végül nem én leszek a befutó, akkor azt mondani önmagunknak, hogy azért nem rossz eredmény olykor több száz pályázatból ott lenni az utolsó háromba.
azt hiszem aki túl élte a börtönt és nem vált véglegesen rabjává, aki ha elvesztette is a lelke egy darbaját, aki ha földre is került mindig újra talpra állt, annak előbb-utóbb ezt a helyzetet is meg kell tudnia oldani, és valahogy majd csak lesz állásom. addig meg persze elvállalok amit csak tudok, hogy túléljük.
Azt gondolom sejted, hogy nem szerepel az önéletrajzoomban Sándorháza, mert azzal minden esélyt elvennék nem is magamtól, hanem elsődlegesen a gyerekeimtől.

dia 2006.08.10. 08:07:24

Kedves Mr.Phe!
Köszönöm az érdekes és részletes válaszokat. Igen elgondolkodtató volt. Persze ahogy ez lenni szokott további kérdéseket vetettek fel bennem. :)
- Ha az egész történetből és a mostani válaszodból kiveszem, akkor egy jó ügyvéddel, vagy ha megtalálják a vevőt, akkor megúszhattad volna?
- Említetted, hogy jóval túl vagy a 30-on. Nem lehet, hogy a nehézség ebben van? Én úgy gondolom, hogy diplomákkal és gyakorlattal el lehet helyezkedni, ha az ember fiatalabb.
(Ráadásul ha valaki jó, és a főnökei elégedettek, sőt nyereséget termel a cégnek, akkor botorság az elbocsátás.)
Vagy a kapcsolatok. Nem tudott senki segíteni?
- Az korábbi kérdéseim közül kimaradt egy: Láttam nem egyszer a TV-ben, hogy elítéltek iskolákat végeztek, sőt, hogy számítógépek mellett ültek és úgy tanultak. A leírásaid szerint pedig szinte a világháborús lágerekre emlékeztetnek a körülmények. A média becsapott, vagy tényleg van ilyen?
Erről pedig eszembe jut, hogy írtál a benti hétköznapi életnek napi rendszerű eseményeiről, a munkáról, az emberi kapcsolatokról, a hierarchiáról, de mivel töltik benn az emberek az idejüket, amikor nem egymással, vagy az intézet dolgozóival, a külső munkákkal, vagy a szükségleteikkel vannak elfoglalva? Vagyis mi jelenti benn a "szabad időt", ha van egyáltalán ilyen? (Kicsit talán morbid így a kérdés, elénézést kérek, ha bántottam valakit vele.)

dia 2006.08.10. 10:20:08

Volt még egy kérdésem, amire nem válaszoltál. Ez pedig a jogorvoslatra vonatkozó. Ez most méginkább érdekel, mert elgondolkodtam azon, hogy a bíró miként osztotta ki rátok a büntettést, és úgy érzem, hogy nem csak morálisan volt durva és elítélendően szubjektív, hanem szerintem így igazságtalan és jogszerűtlen is volt egyben. Sőt, ha tovább gondolom, ezzel nem csak a törvényt vette semmibe, hanem annak alapjait is. Ez büntetés volt és nem igazságszolgáltatás. Ráadásul céltalan és értelmetlen, hiszen a bűnös szabadon folytatja tevékenységét, Te pedig mostanra már jóval több adót befizettél volna, mint így...

Mr.Phe 2006.08.10. 10:38:54

Kedves Dia !

már a 40-et is átléptem, és nincs kétségem, a kor valóban erőteljesen befolyásolja az elhelyezkedési esélyt, amikor alig 35 felett elhelyezkedtem a 9 hónapi állástalanság után, már akkor sokszor a koromra hivatkozva nem vettek fel, azaz öregnek számítottam, hát még most alig valamivel 40 felett.
A fiatal diplomások esélyei biztos jobbak, de azért illúzióban sem ringatnám magam, hiszem mint írtam, elég sok pálykezdő diplomással találkoztam a munkahelyemen, akik nem a szakmájukban voltak kénytelenek dolgozni, mint kisegítő személyzet, alig a minimálbér felett. És volt szerencsém felvételiztetni is párszor, ahol nekem számoltak be a fiatal diplomások, hgy hányaddik pályázatukon vannak túl eredménytelenül, s talán ennek köszönhetően kezdenek páyla független állásokra is pályázani, és kezdik feladni azt az illúziot is, hogy 200-300.000 ft-os bérrel kezdik majd a páylájukat valami izgalmas, kreatív munkehelyen, céges laptop,mobil, autó, stb.
Ezek csak szép ábrándok, de nem akarom senki kedvét elvenni,megteszi azt helyettem a nagybetűs élet is.

Elvben az is igaz, hogy miért bocsátana el egy főnök, ha nyereséget hozol,de a gyakorlatban ez azért más, mert egy bizonyos nagyságrend felett a cégeknél nem a tulajdonossal találkozol, hanem egy ugyan olyan alkalmazottl, mint te, csak momentán a ranglétrán feletted áll. Ebben pedig van a lehetőség, hogy nem tulajdonosi szemlélettel fogja végezni a munkáját, mert nem az Ő pénze bánja, a tulajdonos pedig nem folyik bele a napi irányításba, és fogalma sem lesz arról, hogy Te ki vagy, nyereséget termelsz-e neki. Sajnos nagyon sok munkahelyi vezető csak arra törekszik, hogy bebiztosítsa magát, olyan hierrchit építssen ki, aki mint a csodálkozó gyermek követi minden utasítását, függetlenül attól, hogy ez jó vagy rossz.
amíg ma kis hazánkban a vezetők nem arra törekednek, hogy náluk okosabbak vegyék körül,őket, hanem arra, hogy náluk gyengébb képességű (féltve saját íróasztalukat), addig másodlagossá válik a nyereség, az eredményesség. nem is csoda, hogy annyi cég tönkre megy, a vezető, meg az addig elrakosgatott pénzéből még el lesz egy darabig,, aki meg talán a pénzt hozta az sose keresett annyit, hogy félre is tehessen.
Nekem van véleményem és nem fogom letagadni, és ha úgy látom egy döntés negatív irányban befolyásolja a területem forgalmát, akkor arra felhívom a vezető figyelmét, hát ezért lettem kirúgva, én dolgozni jártam be, nem segget nyalni. Az idő pedig megint engem igazolt, az eltelt pár hónapban a volt területem máris közel 50%-on hozza a bevételt, ezzel szemben amíg én csináltam, és úgy kezeltem, mintha a saját tulajdonom lett volna, addig minden évben minden előtte levő év forgalmát kétszámjegyű értékkel döntöttem meg.
Hát ez van, de 40 felett már nem fogok változni, és nem fogom letagadni a véleményem, viszont ahol dolgozom, ott mindig maximálisan fogom képviselni a céget, ez viszont sok vezető számára másodlagos.

Mr.Phe 2006.08.10. 10:54:23

Dia kapcsolatok??? hát a kapcsolatok hihetetlen gyorsan amortizálódnak, mivel nem dübürög a gazdaság, hiába állítják ezt,és az egyre csökkenő forgalomban elsőként a mrketingeseket cserélik a cégek, mert onnan várnak csodát, ha már a termékükkel, szolgáltatásukkal erre nem képesek. Én viszont munkámból adódóan éppen a marketingesekkel voltam napi kapcsolatban, így az ő leváltásaikkal nagyon gyorsan leépülnek a kapcsolataim. De az is igaz, hogy nem épp a marketingesek az eldöntői az állásoknak, HR vonalon meg nincsenek kapcsolataim. A leglényegesebb gond viszont egy harmadik tényező, ne tévesszem meg ha valakivel a munkádból adódóan jó a viszony, kedves, sőt bizalmaskodó Veled, ez a helyzetnek szól, és amint kikerülsz a munkahelyedről, megszűnik az érdek, amiért a kapcsolat kialakult, hirtelen értéktelenné válsz, és azon vezed észre magad, hogy sose lesz ideje beszélni veled, ha nyíltan a segítségét kéred, akkor meg neki áll panaszkodni, hogy náluk is minden bizonytalan, és senkinek sincs biztos helye, de persze figyel, érdeklődik, ha lesz valami szól, majd amint kiléptél már törli si a fejéből az egészet. Bolond lenne másokért intézkedni, ha áttételesen is,de felelősséget vállalni, mikor örül, hogy van még állása. MA az emberek félnek, el vannak foglalva sajá problémáikkal, így amíg panaszkodsz, addig partnerek, mert ilyenkor van egy alanyuk, akinek ők is panaszkodhatnak, vagy épp elméleti síkon megválthatják a világot, de amint kérsz valamit már mehetnékjük van, vagy egyszerűen meg sem hallják, sha mégis, akkor jön a persze,persze segítek, és szólok, majd nem történik semmi.
Természetesen elfogadom az embereket így, nem haragszom rájuk, ha olyan világban élünk, ami elválaszt minket egymástól, ha félelemben vagyunk tartva reggeltől estig (és ehhez még látod börtön sem kell), akkor nem szabad csodálkozni, hogy az emberek magunknak való, bezárkozó érdekemberekké válnak, akiket már csak az ösztöneik és a félelmeik mozgatnak.

Mr.Phe 2006.08.10. 11:18:01

Munka után visssza a börtönhöz, Dia kérdéséhez, mit csinálnak a rabok szabadidejükben, és van-e valóságban továbbképzés bent.

Nos a továbbképzés, tanulásra egyszerű a válasz, nem hazudik a Média csak felnagyít, valóban vannak ilyen progrmok, ha nem is minden börtönben, de egy ilyen általad látott programban a börtönben jó ha tíz-hsz ember részt vehet egyszerre, miközben ma börtönben ha jól tudom közel 20.000 vannak, azaz ez csepp a tengerben, kifelé szóló propagnda, ahol még az is mesterségesen van összeválogatva, hogy kikerüljön be a csoportba, azaz legyen benne kisebbség, szegény sorsú, visszaeső, tehát ha valaki átnézi, hogy kik tanulhatnak tovább és járhatnak pl. számítógépes tanfolyamra, akkor ne lehessen azt mondani, hogy a kiválasztás nem volt demokratikus, minden szempontot átgondoló.
Persze ez ettől még jó,és akik benne vannak, azoknak többnyire öröm, és pici lehetőség, bár gyanítom, hogy ha kikerülnek nem ettől lesznek keresett munkaerők.
Úgy tudom vannak érettségi vagy az általános letételére is lehetőségek, hiszen sok börtön lakó 8 osztályt vagy még azt sem végzett, és ez megint üdvözítő, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen előnyt is élveznek, hogy felkészüljenek a vizsgára.
Tehát nem kerülz le a nem dolgozóról, csak mert tanulni szeretnél, aztán ha esetleg kezedbe kerül emiatt a könyv, az még nyugodtan végezheti cigarettapapírként, mivel a nem dolgozon nincsenek személye tárgyaid, a lakatok leverve, nincs hova elrejteni semmit.
És végül a börtön könyvtárak igen szegényesek, tankönyvek szempontjából pedig elég idejét múltak, így megnézem hogyan készül fel egy rab a történelem érettségire 1980-as kiadású tankönyvből, na ha egyáltalán talál a könyvtárban tankönyvet.
Hát így néz ki a továbbtanulás kérdése a börtönben, ahol még munkát sem tudnak annyi rabnak adni, ahányan szeretnének, akkor miért várnánk el, hogy majd tanulni bárki mehet. Ez mind pénzbe kerül, amiben a börtönök amúgy is hiányt szenvednek, a tanuláshoz pedig eszközök kellenek.

ZZZZ 2006.08.10. 13:53:52

Mr.Phe!

Irnal egy-ket szot a bent elerheto vagy nem elerheto orvosi szolgaltatasrol, hiszen ot is barki lehet influenzas vagy erheti baleset...meg ha mas is okozza ugye.Kosz

Mr.Phe 2006.08.10. 14:12:55

Kedves ZZZZ

orvosi ellátás van a börtönben, de nem viszik túlzásba az ápolgatást és a gyógyszer is csak indokolt esetben van.
Saját példámra hivatkozva, ha influenzás voltam arra nem adtak semmit, egy kalmopirint is úgy kellett elboltolni az eü-n dolgozó rabbal, amikor ennél nagyon betegség állt be, nos én abban az egy évben ha kaptam egyáltalán gyógyszert, akkor mindig ugyan az volt, bármi is volt a panaszom, ha jól emlékszem isztopirinnek hívták. Ahhoz hogy ennél komolyabb ellátásban részesüljön valaki, ahhoz össze kell veretni-e magát, mert nyílt vérző sebre még is csak kell valami isztopirinen kívül. Vakbél és egyén nyalánkságnál átszállítanak, de a sürgösséget nem igen ismerik, így lehet, hogy fetrengened kell még 1-2 napot, mire átvisznek, mert akkor van éppen más okból is szállítás.
Elő-elő fordul, hogy sürgösesetben vagy ha olyan műszer kell, ami nincs, hogy bilincsbe verve kivisznek 2 őrral a városi kórházba, de ez nagyon ritka.
A legnagyobb gond akkoriban a fogászat volt, az nincs minden börtönben, így csak szállítással tudnak átvinni, a fogdoki nem sokat rendel egy héten, így be kell jelentkezni, ehhez viszont előbb be kell jutni a saját börtönöd ügyeletes dokijához. aki aztán közli mikor van hely. Én konkrétan miután kettéttört egy fogam, amiben valszeg a vitaminban, kálciumban "igen gazdag" étrend is közrejétszott, és iszonyúan fájni kezdett, akkor pontosan 3 héttel későbbre kaptam időpontot, majd a fájdalom enyhítésére az adott hétre kaptam a jól megszokott 2 szem aszpirint.
Csomagan elvileg tilos beküldeni gyógyszert, de ha normális a csomagbontó őr, és a delikvens nem a börtönlegfeketébb báránya, akkor van rá esély, hogy nem veszik el, így próba szerencse alapon érdemes betenni egy dobozzal. Mivel siralmas a gyógyszer helyzet a börtönökben, ezért a fájdalom csíllapítokat, lázcsillapítokat be szokták engedni a csomagon keresztül, persze csak egy-egy dobozzal.

ZZZZ 2006.08.10. 14:20:26

kosz....igy kepzeltem el

Mr.Phe 2006.08.11. 08:15:58

már tizeszer iygekszem válaszolni dia egyik kérdésére, de folyton hibaüzenetet ír ki a rendszer...

Mr.Phe 2006.08.11. 08:16:47

a panasz viszont elment, lehet hogy sokat írok??? vajon mi a szabály???

Mr.Phe 2006.08.11. 08:22:05

nézzük rövidebben: zsbadidőben a rabok lófrálnak a folyosón, beszélgetnek, családról anekdotáznak,amneztia újabb és újabb változatait vitatják meg, vagy menőznek, hogy milyen fontos csávók voltak amíg be nem kerültek, ottani szóval osztják az észt.
Persze sokan csak döglenek az ágyban ésbámulják a hülye szappanoperákat, ha van egyáltalán tv, vagy újságot olvasnak, amikor jozzájutnak,keresztrejtvényt fejtenek, vagy csak fekszenek és bámulnak ki a fejükből, alszanak unalmukban,meg menekülés képpen a helyzetből, Mások viszont ilyenkor járnak lopni, kötözködni,erőt fitogtatva menőzni, vagy éppen újabb tuti balhéjukat tervezeik, amivel egy életre gazdagok leszenk. (na ezek szoktak a tuti balhé után pár nappal újra itt landolni. Szervezett szbadidő eltöltés pedig gyakorlatilag nem létezik.

dia 2006.08.11. 09:59:03

Kedves Mr.Phe
Továbbra is köszönöm a válaszokat. Most már csak egy megválaszolatlan maradt, ez pedig a jogorvoslatra vonatkozó. Ahogy írtam, szerény véleményem szerint a bíróság jogtalanul járt el, a nyomozók úgyszintén, ha lezártnak tekintették az ügyet, emellett a börtönben is minden jogtalanul működik.
Valamilyen lehetőségük csak maradt az elítélteknek nem? Ha a bíróság hibázik nincs mód a jogorvoslatra? Vagy már benn a BV intézetben nincs lehetőség a jogos önvédelemre? Vagy kikerülve onnan utólagosan eljárni a törvény azon képviselőivel szemben, akik éppen törvénytelenül intézkedtek?

Mr.Phe 2006.08.11. 15:12:28

Dia, ha lecsiknak, elvben kezdhetsz jogorvoslati eljárást, de a börtönszabályok nem lesznek ettől enyhébbek, így mindenre engedélyt kell kérni, a könyvárra, is hogy ha egyáltalán van, akkor hozzá férjek jogszabályokhoz, a leveleimet ugyanazon a modon adhtom fel, tehát a jogorvoslatit is, így azt sem tudhatom, hogy tovább küldik-e levelet.Senki nem fogja aláírni az örök közűl, hogy a levelet átadta, azt meg miként bizonyítom, hogy tényleg bedobtam a postaládába, amit sokszor napokig ki sem űrítettek.
Persze ha a kinti rokon jól áll pénzben, ami ránk nem volt igaz, akkor meg lehet bizni ügyvédet, és sok pénzért valszeg ugyan azt fogod elérni, a semmit, hiszen az én esetemben nem a bűnöségem ténye volt a kérdés, hanem az eljárásbeli hibák, a bünteté mértéke, illetve annak jelleg, hiszen véleményem szerint tevékenységemből adódóan én csak bűnsegéd lehettem volna.
Viszont mire a börtönből hozzá jutsz a szükséges jogszabály gyűjteményhez, megírod a panaszodat, kijuttatatod, ha egyáltalán kiengedik, és nem szemétben végzik, mire elkezdenek foglalkozni vele, és mire az ügyet lezárják, addigra egy éves büntetés esetén én már rég kinnt vagyok, tehát s dolgon semmit nem nyerek, viszont sokat vesztek, hiszen aki nagyon szeret fellebezéeket írogatni, jogorvoslatokat kérni, azt kezdik nem csípni a BV-ben. Volt olyan rab a cellámban, aki érkezésem előtt 2 hónappal adta fel a börtönön keresztül a per újrafelvéteki kérelmét, és mire szabadultam egy évre rá, még választ sem kapott.
Végeredményben tehát azt kell mondanom börtönbön jogorvoslati kérelmet benyújtani, az veszett fejsze nyele, főleg rövidebb büntetési idő mellet.

Zoé 2006.08.11. 15:35:21

Kedves Phe!
Egyre inkább foglalkoztat a kérdés a smasszerek habitusát illetően. Tudnál esetleg egy pár sort írni arról, hogy az őrök mennyire agresszívek, hogy beszélnek az elítéltekkel, volt esetleg precedens arra, hogy az őrök bántottak egy elítéltet?
Vajon tényleg igaz a legtöbb smasszerra, hogy azok olyan emberek, akik a kinti életben nem tudnak érvényesülni, így a benti mesterséges társadalom élén tetszelegnek a góré, és a mindenható úristen szerepében?

PuMa 2006.08.11. 22:46:42

Szia Zoé!
Amint látod, én nem Mr.Phe vagyok, de részben tudok neked válaszolni. Láttam példát arra hogy egy roma fiút elvezettek valami külön helyre a smasszerek, és amikor legközelebb láttam, már csupa vér volt a pólója, és ment fel a börtönorvoshoz bekötöztetni a a fejét, amit összevertek. De az csak 1 eset, több ilyet nem tapasztaltam. Ez erősen hely-, smasszer-, illetve rabfüggő. Véleményem szerint a fenti verésben döntő szereoet játszott a rab származása, de nem elhanyagolható a smasszer parasztsága sem. Ugyanakkor láttam intelligens, megértő fegyőröket is. Az arányt nem tudom, ez is erősen függ attól, hogy épp melyik BV-ről beszélünk.

Mr.Phe 2006.08.12. 00:05:53

Zoé sajnos nem is egy példát láttam arra, mikor megverték, sőt olyat is, amikor brutálisan megverték valamelyik rabot az őrök. kedvenc helyük a zuhanyzó volt, ahová belökték a rabot, és onnan nem mindig jött ki a saját lábán. Ilyet a Markóban töltött egy hetem alatt és Sándorházán egyaránt láttam.
az tény hogy vannak őrök akik gy vezetik le bennük felhalmozódott agresszivitát, kisebbségi érzést, eddigi életük vereségeit vagy épp megaláztatásait.
Az is tény viszont, hogy találkoztam nagyon emberséges őrökkel, a BV-n belüli hivatásos munkáltatók vagy munkafelügyelőkkel kapcsolatosan pedig kifejezetten pozitív tapasztalataim voltak.
Megjegyzem minél kisebb,erő szempontjából, felépítés tekintetében is elhanyagolható volt egy őr, annál agresszívabb volt, ami érthető, mert ha leteszi a szolgálatot civilként minden második ember leiskolázná egy verekedés esetén.

dia 2006.08.14. 14:06:26

Kedves Mr.Phe

Elgondolkodtattak a válaszaid. Főleg, hogy biztos vagyok abban, hogy van más út, mint a céltalan sanyargatás és megaláztatás útja. Remélem sokan járnak még erre és olvassák el az írásaidat. Azt is remélem eljut majd azokhoz, akiknek hatalmukban áll, hogy az igazság nevében emberek felett ítélkezzenek és remélem azokhoz is eljut, akik munkájuk révén a büntetést alantas bosszúvá alacsonyíthatják, vagy emberséges neveléssé tehetik. Nem utolsó sorban remélem, hogy leírt tapasztalataid azokhoz is eljutnak, akik hivatásul azt választották, hogy az ilyen intézményeket ellenőrizve biztosítsák jogszerűséget és az igazságot.
Nem tudom lesz-e könyv a történetedből és tapasztalataidból, de ha igen, akkor azt kívánom legyen nagyon sikeres és jusson el minden döntéshozó otthonába.
Bár én már most remélem, hogy az interneten keresztül már terjednek a fenti írásaid és talán eljut azokhoz, akikhez kell.

Mr.Phe 2006.08.14. 19:30:55

Kedves Dia !

Nagyon kedves vagy, tényleg minden szavadnak nagyon örültem, és bízom benne, hogy még sokan gondolkoznak így, mert akkor lehet változtatni a dolgokon. Ha valamit még tehetünk az ügy érdekében az pedig az, ha mnél több embernek megadjuk ennek a blognal az elérhetőségét, hogy jöjjön és olvssa el, hogyan működik a rendszer a falak mögött.
A hétvégén azt hiszem az Katívban volt egy riport, hogy milyen anyarú körülmények vannak Bulgáriában, majd bemutatták a Markóban a külföldek felújított folyosónyi részlegét, hogy itt aztán minden rendben van és szinte üdülőben vannak a rabok.
Hát rég nevettem ilyen jót egy riporton, persze beengedték a kamerát a felújított folyosóra, de ha tudná a riporter, hogy a markó mekkore, hogy hány és hány folyosó, épületszárny van még, ha vette vlna a bátorságot, hogy benézzen a szállító zárkákba, ahol többnyire egy hete töltenek ot a rabok, hát elborzadt volna, mert Bulgária kettő.
Sajnos ez a sajtó legnagyobb hibája, hogy megelékszik egy tükörrel, amit eléjük tolnak, és eszük ágában incs a tükör mögé nézni.
Remélem a volt rabok közül is sokan idetévednek, és leírják, hogy mennyire nem a markó féle felújított folyosó volt az osztályrészük, és mennyire nem igaz, amit a riportban valami magaabb rangú tiszt nyilatkozott (aki le sem jár erre a szintre), hogy ők aztán minden atrocitást megakadályoznak.
Na sebaj dia csak terjeszd ennek a helynek a címét,én pedig ígérem a lehetőségeimhez mérten villám sebességgel írom a könyvet. Mellesleg már kaptam egy levelet egy könyvkiadótól, hogy érdekelné a kiadási jog.

mister miller 2006.08.16. 20:52:17

Üdv mindenkinek!

Lebilincselőek a történeteid Mr.Phe, ha teheted folytasd!
(Persze ha mindent leírsz, ki veszi meg a könyved? :)))

A smasszerek kapcsán jutott eszembe a kérdés, hogy női smasszerek is vannak? Kíváncsi lennék ők milyenek, hogy viselkednek..

Mr.Phe 2006.08.16. 20:58:27

Mellesleg azért ez is megérne egy misét, hogy a média valóban ennyire hülye, és nem veszi észre, hogy egy színházi darab részeként szaladgál egy felújított folyosó részen, vagy nem hülye, csak egyszerűen a rendszer része, vagy pontosabban a rendszer kiszolgálója, azaz tudja, hogy amit lát a csak díszlet, de azt is tudja, hogy ezt nem ildomos firtatni.

Mr.Phe 2006.08.16. 21:05:19

mister miller ahogy én tudom, a női és férfi smasszerek között mentalitásban nincs különbség, van jó is, rossz is, de mivel női smasszerekkel nem voltam közvetlen kapcsolatban, ezért erre nagyon nem tudok mit mondani.
Könyv és történet leíráa közötti ellentét számomra nem ellentét, szerintem nincs jelentősége, hogy aki erre a blogra téved az esetleg egy csomó dolgot elolvas abból, ami a könyvben, hiszen ha csak annyi ember venné meg a könyvet, ahányan ide tévednek, akkor azért kár lenne kiadni a könyvet. Ha kiadom a könyvemet, azt éppen azért teszem, hogy azok is megimerjék az igazságot, akik nem tévedtek ide.

doki 2006.08.16. 22:11:42

Az higgye el, hogy mindenki bűnös aki bent van, aki azt is hajlandó elhinni, hogy mindenki ártatlan aki kint van.
Túl sok ember van bent feleslegesen és szükségtelenül.
Persze egy részének (3/4) nem lehet alternativ szankciót kitalálni. Ezek jelentős részénél szükségszerű, hiszen a család minden férfi tagja több generáción keresztül volt benn, akkor nincs más cél.
De többinek alapvetően felesleges.

Mr.Phe 2006.08.17. 08:47:54

doki egyetértek veled, nagyon sok olyan van bent, akinek sokkal többet használt volna a közérdekű munka, az útlevél bevonása 1-2 évre, vagy épp az adócsalók esetében a szigorított adóellenőrzés a következő 5 évre, vagy akár a gazdasági társaságokban vezetői funkció betöltésébek eltiltása 1-2 évre. Ez anyagilag úgy is megrengeti, és egyben leszabályozza, hogy ha még gondolkozna is újabb adócsalásban ne legyen rá lehetősége.
Ha pedig ezt túl enyhének tartaná bárki, akkor legalább külön börtönben őrizzék az ilyen első büntényeseket, kishal típusú megélhetési bűnözőket, és maradjanak egy börtönben a menő csávók, majd el lesznek magukban.

regent 2006.08.17. 14:59:35

Mr.Phe, vagy bárki, aki válaszolni tud.
Azt hiszem te írtad, hogy ha ismer a delikvens, valami nagy halat, akkor azt ne hangoztassa, mert könnyen rosszul járhat. Ha jól emlékszem szt írtad a csicskása lesz amíg bennt van.
Az eddigiekbööl azt szürtem le, hogy ennél azért történhet rosszabb is az emberrel bent.
Vagy ezzel a csicskássággal nem jár valamiféle "védelem". Gondolok itt olyanra, hogy ha van kapcsolatom egy kinti vezetöö alvilági figurával, akkor ha ezt a bentiek megtudják nem bántanak annyira, mert tartanak tööle. Feltéve persze, hogy jóban vagyok vele.
Vagy ez nem müüködik?
Olyanról tudsz, vagy lehetségesnek tartod, hogy a kintmaradtak "megveszik" a bent lévöö biztonságát egy vezértööl, esetleg öörtööl?

File 2006.08.17. 17:06:32

Volt a szintünkön egy srác nevzzük (F-nek) aki hangoztatta hogy tud bizonyos információkat egy igencsak fajsúlyos figura (legyen P) multjának lezáratlan részleteiről tehát köze van bizonyos körökhöz. Azt nem tudom milyen célja volt magát ilyenfajta ismeretek birtokosaként feltüntetni, azt viszont igen hogy onnantól fogva úgy két három héten keresztül minden este behívatták P zárkájába egy kis elbeszélgetésre az emlékek felidézésére. Erre az időre kiküldtek minden illetéktelent ugyhogy pontosabb részleteket nem tudok, viszont egy napon mondja valaki te F felakasztotta magát a zuhanyzóban. Az akkori börtönújság családi okokról beszélt az ügy kapcsán.
Ha nem valóban egy külsős vagy belső -a kettő ezen aszinten teljesen összefonódik- keménymaghoz tartozik valaki akkor - Mr.Phe-t megerősítve - igen komoly felelőtlenség, háttér nélkül ismeretségekre, ismeretekre hivatkozni és azokból alap nélkül előnyöket várni, mert vannak akik éles szemmel azt figyelik mien módon kapcsolódhatnának hozzád és hogyan húzhatnák le egy ilyen "köteléken " keresztűl az életedet is.
Ha nem muszály ne ajánlja fel senki a skorpiónak hogy átúszik vele a folyó. túloldalára.

Mr.Phe 2006.08.17. 21:42:47

Regent, ha olyan kinti vagy benti nagymenőre hivatkozol, aki valóban barátod vagy lekötelezetted ha egyáltalán hgyja egy ilyen ember, hogy bárkinek lekötelezettje vagy tényleges haverja legyen) az má tészta. Én azokra gondolok, akik egyszer valamilyen balhéban P-nek solgoztak, aki ezalatt valszeg még csak szót sem váltott vele, és ezután bent arról beszélt, hogy P bizalmasa vagy egyik belső embere.
a védelmet pedig kívülről meg lehet venni, de csak akkor érdemes ezt tenni, ha nem csak egyszerűen fizetsz egy kinti nagyarcnak, akinek benti kapcsolatai vannak, mert az két perc alatt lehúz, és a benti rokonod nem hogy nem lesz megvédve, de a nagyarc bentlévő emberei védelem címszó alatt fogják csicskáztatni, ami nem jelenti azt, hogy ezzel már a verést meg is úszta.
az igazán nagy arcok kintről csak a rokonaikat védik meg, idegenektől csak lenyúlják a pénzt és nem csinálnak semmit.
Talán kiábrándító, amt írok, de ez van, sőt az ilyen agyarc amíg bent van rokonod folyton kopogtatni fog az ajtódon, hogy még kell pénz mert bonyodalmak adódtak, snincs megállás, innentől már nem azért fizetsz, hogy megvédjék a rokonod bent, hanem azért, hogy pont a védelmet adó benti emberei ne csinálják ki. Hát ilyen érdekesen működik a védelmi pénz, de megjegyezem ez a börtönön kíívül is így van, mesélhetnék róla hány pénzbehajtó miután behajtotta a pénzt, azt nem adta oda a megbízónak, viszont némi pénzt rajta is behajtott.

Mr.Phe 2006.08.17. 22:57:42

Nem állítom, hogy naponta meghallnak emberek a börtönben, de a File féle sztorit igazolni tudom, az én időmben is volt egy rab, aki nem bírta cérnával és felkasztotta magát, igaz azt nem tudom, hogy hivatkozot-e előtte bárkire.
Olyat viszont én ismertem, aki viszont nagyon villogott, és egy elég közismert roma kiskirályra hivatkozott. Peche volt valami családtag bent volt, megúszta élve, de hetekig járkált újabb és újabb apró balesetek miatt kötözésre.
És ha már a halálnál tartottunk, sajnos volt egy rab, aki azért hallt meg, mert öreg és szívbeteg volt, jött egy roham és hiába ordibáltak a cella társak és verték a cella jtót minden erejükkel, 30-40 perc múlva jött oda az őr, addigra szerencsétlen meghalt. Na és nem azért mert nem hallotta az őr a kiabálásst, dörömbölést, azért a folyosó végéig ennél kevesebb is kihallik, ahol ült, csak valszeg meccs volt a tv-ben, vagy valami film.

Rui 2006.08.18. 09:18:12

Mr. Phe

Nagy érdeklődéssel olvasom a blogot, én a börtönhelyzetet
csak a média által tartott tükörből és a filmekből ismerem,
ami a fentiek alapján elég messze van a valóságtól. Három
napja találtam rá erre a blogra, azóta nem megy ki a fejemből
a dolog. Elgondolkodtató a benn kialakult helyzet. Egy
gondolatom volt, amivel ha megoldani nem is lehetne teljesen
a helyzetet és elég bonyolult lenne is kivitelezni, de talán a benti
menők dolgát megnehezítené… Szerintem a fegyőröket bizonyos
időközönként más és más intézményekbe kellene áthelyezni,
ezzel megakadályozható lenne, hogy folyamatosan
ellásanak támogassanak „menőket”.. De legalábbis megnehezítené a dolgukat…

Egy-két kérdésem lenne, nekem is….
Szabadulás időpontját tudja mindenki, vagy azt is titokban kell tartani?
Gondolok arra, hogy egy raktárost, könyvtárost, eü dolgozót etc.. is meg lehet
keményen szívatni, esetleg stokival szétverni a fejét, ha köztudott hogy
holnaptól nem lesz bennt. Így a további szolgáltatásaira nem kell alapozni
a benti jövőt…. Így valós vagy vélt sérelmekért meg lehet még utoljára
„büntetni”. Vagy a szabadulókat már elkülönítik valamennyire?

Egy megjegyzésem is lenne… A BV intézetek sokat vettek el tőled,
így a családodtól is, amit persze jórészt magadnak köszönhetsz. Én ettől
függetlenül azt mondom, hogy a könyvből befolyó pénzt ne a helyzet javítására
ajánld fel, (ezt korábban olvastam), hanem kárpótold a családod és magad
azért az egy évért, és az elszenvedett megaláztatásokért. A helyzeten sokkal
többet javíthatsz, ha nyilvánosságra kerül, mi folyik odabenn!

Sok sikert kívánok a könyvhöz...

Regina: a női börtönről szóló írásaid is nagyon várom…

Sorry a hosszú hozzászólásért, ha valakit untatott volna....

File 2006.08.18. 10:27:51

Rui

A szabadulások időpontja nem titok, így hírtelen nem tudok olyan indokot ami miatt titkolni kellene, hacsak nincs komoly tartozásod valaki felé - aminek nem rendezése esetleg a bőröd épségét fenyegeti. Nekem kellemes meglepetésben volt részem az utolsó napjaimban, apró jelekből érezni lehetett tudja mindenki a szinten: ez a fickó szabadul, mosolyokat, sőt őszinte gratulációt is kaptam olyanoktól akikkel apró súrlódások miatt még jó viszonyban sem voltam. Az emberben felébred valami remény legkevesebb néhány percre ahogy kisétálni lát valakit a kapun. Én viszont lélekben meggörnyedtem, mikor a szabadulózárka előtt a szemébe, ráncos arcába néztem valakinek aki kölcsönös érdeklődésre azt mondta: Nekem még tizenkét év van hátra.

Rui 2006.08.18. 11:19:32

File

köszönöm a választ. A kérdés természetesen nem csak Mr. Phe-nek szólt, hanem mindenkinek aki járt odabenn. Egy kis ellentmondást érzek az eddigiekben, lehet csak tudatlanságomból fakad.
Azt írtad, valaki mondta hogy még 12 éve van, mikor te kijöttél. 3 év felett nem fegyházbüntetés van?? Illetve több mint 12 évet nem piti ügyért kapott, és a 12 évből kiindulva a nem dolgozó szinten kellett lennie.. Vagy te is onnan szadabultál? Vagy ez egy másik intézmény? Illetve mit keresett valaki a szabadulózárkánál, akinek még 12éve volt hátra? Ezek a kérdések valószínűleg a tudatlanságomból fakadnak, ezért örülnék, ka leírnád, hogy is néz ki ez a dolog, hogy jobban megérthessem ezt az egész rendszert, ha lehet egyáltalán ezt rendszernek nevezni.
Előre is köszönöm!

Rui 2006.08.18. 14:20:08

Kedves Mr Phe!

Olvastam a hozzászólások között, hogy bűnsegéd voltál, de nem bűnsegédként ítéltek el? Bűnsegédként mennyit kaphattál volna? Illetve az is letöltendő lett volna?

File 2006.08.18. 14:43:52

A Bp.-i gyujtőben a szabadulózárkák (ez két négyszemélyes cellát jelent) amikor én benn voltam az A objektumban voltak, mellettük pedig rengeteg szállítózárka, amikben az ország bármely börtönéből megfordultak emberek, volt aki egy hétig volt tőlünk börtön szintről a szegedi csillagban szállítás alkalmával. Egyébként nem teljesen egyértelmüek a határok és a szeparáltság, én dolgoztam, de volt több nagybüntetéses fegyházas munkatársam. Baracskán az eü-n első büntényeskénti bevonulásom után két héttel egy zárkába tettek két gyilkossal, be is mutatkoztak szépen: Én fém ő fakalapácsos gyilkos. A fémes az apját ütötte agyon. Egyébként kedves emberek voltak. Tehát ezer alkalommal találkozhatott az ember a magáénál másabb kategóriáj bűnök elkövetőivel és büntetések elszenvedőivel és ennek az összemosódásnak megerősítve Mr.Phe-t nem biztos hogy gyümölcsöző az eredménye.

Mr.Phe 2006.08.18. 15:39:08

Rui mivel az ügyben a kamionsofőrök bűnsegédként szerepeltek és ők felfüggesztett börtönbüntetést kaptak ezért nekem is ez dukált volna.
Mellesleg ha belegondolsz, ha én ügynökként, brókerként közvetítek egy áru kerekedelmében, akkor én csak az ügynöki díjam utáni Áfa egy egyéb adók megfizetése a kötelezettségem, így soha nem értettem, hogy miként lehetek én a teljes elkövetési tétel, azaz 1-2 cent/üveg helyett a teljes vételár és adóteher értékében tettes. Nem csapódik le nállam áru értéke, még csak valóságos pénz sem kerül a kezembe és áru sincs bitokomban egyetlen percig sem én csak az ügyletet közvetítem valamilyen haszon reményében, ezért ha vád a teljes vételár + dó, akkor én csak bűnsegéd lehettem volna. A közreműködésemmel valósul meg egy bűncselekmény, de én önmagam nem tudtam volna megvalósítani, és az is nagyon életszerű, ha azt mondom, hogy ha én nem vagyok is lett volna helyettem bróker tengernyi, aki beállt volna a sorba, de olyan aki tényleges milliókkal a zsebében járkál, hogy kamion számra vegyen vodkát, és olyan aki vodka töltő üzemmel rendelkezik, és eszenciához jut, na ebből nem minden fán terem.

Mr.Phe 2006.08.18. 15:48:54

rui a szabaduló zárkák különösebben nincsenek elkülönítve, általában a szállító zárkákkal egy épületben a földszinten vannak, így amikor akár órákt várkozol a szabaduló zárkában, aminek többnyire nincs becsukva az ajtaja, tulajdonképpen nem is zárka, inkább váróhely, így a szállításba menő és érkező rabokkal, illetve a szinten bármilyen okból csellengő, vagy éppen oda beosztott rabokkal találkozól óhatatlanul.
Sándorházán például pont a szabaduló zárka mellett volt a lejárat a börtönön belüli, azaz nem központi ruharaktárba, és abba az irányba mindig van valamilyen mozgás, ráadásul ez az épület volt a külföldiek és az előzetesben lévők szárnya is, akiket akár sétára, akár étkezdébe kísérhetnek az őrök, és ilyenkor velük is összeakadhatsz. És szintén ebben a szárnyban, ráadásul ezen a zinten voltak a szállító-befogadó zárkák, ahová a frissen jötteket és az éppen szállításba menő vagy érkező rabokat teszik, szóval csak azzal nem találkozól a szabaduló zárkánál, akivel nem akarsz, legalábbis Sándorházán, és mivel ilyenkor már civilben vagy, jó ha vigyázól, hogy amíg buszra raknak meg is maradjon rajtad a ruhád, mert hogy egyetlen őr sem fogja mozdítani egyetlen ujját sem egy szabaduló rab érdekében, az hétszentség. És persze ki az a hülye, aki reklamál, ha ilyenkor lenyúlják a polóját, é ezzel kockáztatja, hogy a szabaduló busz nem viszi ki, mert az bizony jön-megy nem vár egy percet sem, a szabaduló viszont várhat órákat is, soha senki nem tudja éppen mikor jön érted.

reparon 2006.08.18. 15:50:12

En sokaig csak olvasgattam, nem igazan volt kedvem hozzaszolni. Mr Phe kommentjei, es az utobb meglenet File hozzaszolasai is nagyon igazak, es meg igy sem fedik le a valosagot, hiszen azt nem is lehet. Sajnos ezen sem konyv sem mas nem segit. Persze valamt jo lenne tenni, de en tartok tole, hogy lehetetlen. Addig, amig altalanosan elterjedt nezet az, hogy mindenki g. bunozo aki racs moge kerul, es "nehogyma` az en penzemen legyen jo dolga" , sot mi tobb, "rohadjanak meg ott ahol vannak", addig ez NEM VALTOZIK MEG. Az elozetes letartoztatas, a rendori-ugyeszsegi "korrektseg" csak akkor gondolkodtat el barkit is, ha azt a bizonyos teglat megtapogatja, vagy a szerettei kozul valakinek meg kell tapogatnia. Es ugyanez all a bv-re en general, szavakkal ki nem mondhato, sehogy le nem irhato. Annak "jo", aki rossz, annak rossz (igazan) aki, ugy-ahogy, de "jo". Es mindenki - tisztelet a kivetelnek- egyetert ezzel a nyomorusagos kegyetlen es igazsagalan rendszerrel es habitussal. Sajnos szemely szerint eleg pesszimista vagyok atekintetben, hogy ezek a korulmenyek belathato idon belul valtozni fognak. Mert nem szabalymodositasra stb van szukseg. Mentalitasbeli valtozasra, mind a jogalkalmazok (ugyeszseg, bvop), mind a nyomozohatosag, de legesleginkabb a "koznep" agyaban. Nem elfelejteni, ezek az emberek, - akiket egy masik topicban idetevedt szellemorias, annyival zart le, hogy "jol meg kene analfisztingelni". nos ezek az emberek kijonnek. Elobb, vagy utobb. Tenyleges eletfogytos talan 10, ha van, es modosulhat a Btk. Es nem Nagyon NEM mindegy, hogy egy osszetort acsaekodo "minden-mindegy" ember szabadul, vagy egy olyan, aki - bar megviselt_ de orul es tud a szabadsagaval mit kezdeni. Ez bassza meg kozos erdek. Ez az igazi erdek, nem a kinzas. Es ilyenkor jon kepbe az, hogy ha a te anyad/lanyod/feleseged bantottak volna akkor is igy gondolkodnal? Ennel gyerekesebb demagogabb ervvel ugyan nehez talalkozni, mindenesetre rem gyakori. Nos, nem tudom, mindenesetre, ha allatokat "tenyeszt" a BV akkor sokkal nagyobb az eselye annak, hogy a kislanyom/edesanyam/felesegem etc. aldozata legyen egy szornyusegnek. Es senki ne jojjon azzal a korcs szoveggel, hogy Magdamarinko. Ez az elitelteknek kb 0.2 szazaleka. Az elozetesbe kerulteknek, meg na hagyjuk. Sok elet megy feleslegesen tonkre, vegkepp-vegervenyesen. Nemcsak annak az elete aki bent van. Ritka szerencse, hogy valakinek olyan felesege van, aki kitart, 1-2 ev utan marad egy osszetort csalad, stb. Es a vicc az, hogy neha ez az egy-ket ev artatlan embert talal meg. De a belyeg orok. Aki "bent vvolt" az geci , bunozo, stb. Es felnek is tole. Kicsit olyan, mint az Aids volt a nyolcvanas evek elejen- meg megerinteni se mertek az ilyen embert/beteget. Igy all a nagy magyar rogvalosag ezzel kapcsolatban. Bar ne lenne igazam, es hamar valtozna.

Mr.Phe 2006.08.18. 16:08:02

kedves reparon 4

A felvetésed teljesen jogos, de sajnos a dolg túl mutat a börtönön, amíg az emberek zöme előítéletekkel viseltetik minden és mindenki iránt az életben, amíg mindent kétkedve, bizalmatlanul fogadunk, addig ne várjuk, hogy majd épp a börtönből szabadulókon fog megesni a szíve az embereknek.
az pedig gondolom sem neked, sem másnak nem újdonság, hogy ha azt mondod valakinek börtön, első reakciója, hogy gyilkos, nőket megerőszakoló, pedofil, mintha más bűncselekmény nem is létezne.
Na szóval az emberek fejében kell elsöre rendet tenni, al kell érni, hogy nyitottak legyünk mindenre és mindenkire, és ne elvárásaink és előítéleteink mentén hozzuk meg döntéseinket, utána már nem is lesz olyan nehéz másképp gondolni azokra sem, akik börtönbe kerültek.
Aki meg arra esküszik, hogy ő talpig becsületes, az pusztán vagy hülyének néz, vagy egyszerűen csak nincs tisztában azzal, hogy nap mint nap általa nem is ismert szabályt szeg meg, ergo lesz valamilyen fokú bünöző, akit ha tdnának az esetről, akár elis ítélhetnének. Mert tény, hogy mindenki téglája ott van a falban, főleg ilyen trehány ügyintézés és nevetséges igazság szolgáltatási gyakorlat mellett, amiről ennek a blognak a cikkeiben olvasgathatunk.

Mr.Phe 2006.08.18. 21:02:38

egyik rabtársam egy olyan egyszerű, jóindulatú, de amolyan hirtelen haragú vidéki parasztfiú volt, akinem vette túlzottan jónéven, hogy az apósa, aki nem tudta megemészteni, hogy a lánya rngon alul ment férjhez, naná, hogy titokban, kirúgta a gazdaságból, ahová előtte azért vette fel, hogy a szerencsétlen felmondjon a biztos helyén.
Mivel az a tipikus ágról szakadt volt és albérletben voltak, hát ott maradtak fedél nélkül és az újdonsült ara, mivel terhes lett visszament papi házába, hogy legalább leendő gyermeküket megóvja a viszontagságoktól.
A srác, mint hirtelen haragú, irdatlan haragra gerjedt, de mivel a légynek sem tudott volna ártani, hát a gazdaságból az eladásra szánt fát fölpakolta és elvitte, gondolván ezzel kényszeríti majd apóst, hogy vegye vissza a gazdaságba. Ebből is látszik a szíve nagyobb volt az eszénél, após aznnal feljelentette a rendőrségen, őt elítélték, kapott valamivel több, mint 2 év letöltendőt. asszonyka jöt ha tudott, de mivel após nem adott pénzt úti költségra, akkor tudott jönni, ha összetudta guberálni az útra valót, így a srác úgy döntött segt és ami kis bért kapott azt a 2-3000 Ft-ot havonta nem költötte el a kantinban, hanem elküldette a feleségének. Az pedig ebből a pénzből most már minden hónapban el tudott jönni látogatóba szerencsére nem volt nagy a távolság a börtöntől).
Hát ennyire morbid az élet, és még az is előfordulhat, hogy a börtönben lévő küld pénzt haza, és nem neki küldenek be. szrencsére normális zárkában volt közöttünk, így szónélkül mindenki mgától adott neki a saját csomagjából, volt amit kifejezetten neki kértük be a rokonainktól. Ez pedig arra példa, hogy az emberség akkor is osztályrészünk, ha azt sokan szeretnék tőlünk bent végleg megvonni, mert nem minden rab börtöntöltelék, mégha tettéért bűnös is.

csirió 2006.08.18. 22:19:48

Néhány napja olvastam el Mr. Phe mindkét blogját együltő helyemben. Néhányszor jól el is sírtam magam, úgyhogy reggel fél hatkor végeztem, de még utána se tudtam elaludni egy darabig... Érintett voltam, a testvérem volt bent a sütőben 4 évvel ezelőtt, több mint egy évig ELŐZETESBEN (aztán még 10 hónapot tényleges ítélettel), mindezt kábítószerrel (marihuána) való visszaélés és terjesztés gyanúja miatt (persze rá akarták kenni a bűnszövetkezetben elkövetettet is). Pedig nem terjesztő volt, csak fogyasztó - viszont mivel nem adott el a sajátjából, amit otthon tartott, ketten - mikor ők megdőltek egy razziánál - a testvérem nevét mondták be a rendőröknek. Hát, ennyi is elég volt akkor, remélem, mára ez változott. Mert csak megerősíteni tudom a Mr.Phe által leírtakat - s nemcsak a testvérem által elmeséltekből. Akkoriban újságíróként dolgoztam, s pont az első bűntényesek illetve az előzetesben tartottak - itt is taglalt - borzasztó körülményei arra indítottak, h írjak erről egy nagyobb lélegzetű cikket, egy srác történetén át bemutatva a "mindenkinek ott a téglája a falban"-jelenséget. Annyi levelet egyszerre a cikk megjelenése után még életemben nem kaptam (pedig mindig is nagy levélíró voltam)!!! És tudjátok, mi volt az érdekes? A levélírók közül senki nem az ártatlanságát hangoztatta, csupán csak reflektált az áldatlan állapotokra. A cikk kapcsán megkérdeztem ügyvédet, akartam az országos börtönparancsnokot is, persze őt nem tudtam megszólaltatni... De megtudtam, h van ám börtönkódex, csak nagy ívben tesznek rá. Pedig ott elvileg megfogalmazzák (többek közt), h első bűntényest nem teszünk többszörös visszaesők közé...

Amit én az alatt a majdnem két év alatt átéltem, nem kívánom senkinek! Mert kint is szörnyen fájdalmas. Főleg úgy, h nagyon sok információm volt már arról, mi is zajlik a falakon túl... Láttam a beszélőn az arcán a már sárguló bevérzések nyomát, és alig bírtam visszafojtani a sírásom, a dühöm. Könyörgött, h nehogy elbőgjem magam, mert akkor ő se bírja. Azt tudtam, h a testét megvédi, de én a lelkét féltettem, nehogy azt megtörjék.

Bocsánat, ha hosszú voltam.

Mr.Phe 2006.08.19. 14:05:17

Kedves Csírio, aki börtönbe kerül az nem tudja megvédeni a lelkét, akkor sem ha amikor kijön erről nem beszél. Ez arra is igaz, akit nem bántanak, mert már attól is álmatlanul foroghat valaki az ágyában, amit lát. Nagyon nehéz feldogolzni azt az élményt is, ha valaki a szemed láttára dolgoznak meg, és nem tudz közbeszólni,pedig szced szerint ugranál. Kizárt hogy valaki a börtönt sérülés nélkül megússza, sokszor éppne azért nem mesél valaki semmit ha kijön, mert képtelen lenne újra lélekben átélni, amiről mesél. Én már 6 éve, hogy kijöttem, de még mindig képtelen vagyok elfelejteni.
És amiket leírtam eddig, az még messze nem az egész, de hiába is írnék órákig, csak az fogja megérteni, aki belenéz egyszer azokba a szemekbe, akiknek meggyötörték a testét és a lelkét.
Leírhatom, de azt látni kell, amikor valakinek már csak a teste bolyong a folyosón, de üresen, önmagát elvesztve.

Gábor 2006.08.19. 17:01:26

Hello! Hadd legyen néhány észrevételem:

"De vissza a gyorskocsihoz, átszállítottak és másnap már mehettem a munkába állítási bizottság elé, ahol természetesen elmondtam, hogy én aztán bármilyen munkát bárhol csak dolgozhassak."

Honnan tudtad előre, hogy mindenképpen munkát kell vállalnod a túléléshez?

"... úgy szájba vágott, hogy mint egy túlérett eper felrepedt az egést felső ajkam. Ránéztem a gyerekre és máig nem értem miért mondtam, amit mondtam, de hogy nem ezt várta az biztos: A kenyeres zsák kell beszd meg, ez a tetves kenyeres zsák, hát akkor itt van cseszd meg aztán vidd, ha annyira kell, ha már azt sajnálos, hogy ebbe tetves zsákba akartam rakni a szaros kis cuccomat"

Azt írtad többször is, nem szabad meghunyászkodni, könyörögni, gyengének látszani semmilyen körülmények között. Életed első ilyen szituációjánál hogyhogy, a létező legjobb döntést hoztad???

Most hirtelen ezt a két példát tudtam idézni, de több helyen is elbizonytalanodtam már, hogy tényleg 100%-osan így történtek (ill. történhetnek-e így) az általad leírt események.

Egyébként élvezetesek az írásaid, 3 napja a blogot olvasom. Eszem ágában sincs megkérdőjelezni a hitelességüket, mégis kicsit kiszínezettnek érzem őket. Míg néha a veled kapcsolatos dolgok meseszerűek, a negatív helyzetekben rosszul döntő szereplők általában mások. Regénynek viszont kiváló.

Mr.Phe 2006.08.19. 19:17:36

Gáőbor, amikor bekerülsz már az első napokban ösztönösen figyelsz és hallgatod azokat, akik már nem elsőre vannak ott, majd amikor érzékeld kitől kérdezhetsz ezt-azt, akkor alig várod, hogy kérdezz, hizen bizonytalan vagy, olyan mintha egy lagútban állnál, aminek nem látod a kijáratát, így ösztönösen tapogatózól.
Hát így tettem én is, és mivel azt már első nap beszélték a járatosok, hogy mit jelent, ha valaki nem dolgozón végzik, így nem volt nehéz értelmes emberként kigondolni, hogy mit kell majd mondanom. aztán jött a nevelőtiszt akihez a bekerülés 2-3-ik napján beszélőre mész, és még papírokat is kitöltet veled. No ha bele olvasól, azonnal egyértelmű válik, hogy nem véletlenül firtatják egy börtönben a szakértelmedet, a végzettségedet.
Hát innen tudtam mit kell mondanom a munkába állítási bizottságnál.
A másik esetben ösztönöen jött, amit mondtam, mert a civil életben is mindig kiálltam az igazamért, így nem tertom megam elveszett embernek, és ha inzultának sem esek kétségbe, így azt kell mondjam eben a szituban inkább visszafogtam magam, hiszen első büntényesként nem lehettem biztos abban, mi lesz a következő lépés, előkerül-e egy kés, vagy felpattannak még hárman, mert történt ilyen is(csak erről még nem írtam, ne félj voltak vesztes szituim is, csak kevesebb mint másoknak a pozícióm miatt).
Regénynek akkor tűnhet, ha kivülállóként olvasod, aki járt ott, annak inkább dráma.
Szerintem, hogy az emberek hogyan döntenek negatív, sőt kár pozitív helyzetekben, az inkább habitus, és észjárás kérdése, vannak akik anélkül, hogy tehetnének róla összeomlanak stressz helyzetbe, mások viszont azonnal túl lépnek a stresszből, ezek a túlélő tapusok, a civil életben pedig ezekre mondják, hogy kiváló a stressztűrő képességük. nekem munkámból adódóan számtalanszor kellett személyiség teszteket kitöltenem, és rendre az egyik legmagasabb értéket a stressztűrő képességre kaptam. Hát ennyi van a dolgok hátterében, nem színezem a történetet, hiszen éppen nem az a cél, hogy magamból gyártsak nemzeti hőst, hanem hogy reális képet olvashasson mindenki a benti állapotokról.

Mr.Phe 2006.08.19. 23:12:47

A stressztűrő képesség, a logikus gondolkodásmód, az egyik legnagyobb fegyver, ha eljárás alá vonnak, és börtön falain belül. Gábor kérdésére adott válaszom hirtelen visszarepített a tárgyalóterembe, amikor a bíró felolvasta az ítéletet, és láttam, amint Gábor példájával élve a normálisan működő vesztesek összeroskadtak, amikor véglegessé vált, hogy börtönbe vonulnak. Én sajnos nem működöm rendesen, az egész életem az azonnali gyors és lehetőleg helyes döntések függvénye volt. amikor meghallottam az 1 év 4 hónap letöltendőt, azt hiszem fel sem fogtam, megvédetta hideg logikus gondolkodá, és már az forgattam a fejembe, hogyan tudom a picike cégemet átmnteeni, amíg bent leszek, kiből faragok a hátralévő kis időben tökéletes helyettest, mi minden kell elintéznem, hogy a család anyagilag túlélje, hogyan fog e feleségem hírre reagálni,és miként tompíthatom az aggodalmát, hogyan fogom titokban tartani az ismerősök, szomszédok előtt, az alkalmazottaim előtt, hogy miért és hová tűnök elennyi időre. ilyen és ehhez hasonló kérdések nyüzsögtek a fejemben az ítélet felolvasása közben, kétségbeesés helyett. Mondom nem müködöm rendesen, engem a stressz nem megöl, hanem újabb energiát facar ki belőlem a túlélés érdekében.
De mesélhetek (talán fogok is) arról,hogyan cselekedtem amikor felelségem hajnalban hívott, miközben egy kamion vodkát kísértem, hogy most mentek el a VPOP tisztjei, akik nagyon szerettek volna beszélni velem, és azt mondták reggel visszajönnek. Mit tettem, amikor azért hívott a nejem, hogy 3 arab kinézetű fazon dorombol az ajtón, engem keresnek és beakarnak jönni, az ajtón lévő nézőkén keresztül pedig a kezükben fegyvert lát...és arról is milyen, amikor megkocsikáztatnak egy autóban, csak hogy elmeséljék, ha rosszul döntök cirka mi vár rám, amikor hazaérek, és mindig minden esetben döntenem kellett, jól és azonnal...én pedig ha normálisan működtem volna, aki kétségbeesik, összeomlik, könyörög, akkor ma már valószínűleg nem élnék és írogatnék mások okulására, de Gábor én sajnos vagy sem nem normálisan működöm, de ennek az abnormális hideg logikámnak és stressztűrő képességemnek köszönhetem, hogy mindazt, amit eddig olvastál, és amit még leszeretnék írni, azt túléltem.
De nem kívánom senkinek ezt az extrém tulajdonságom, mert egyszer csak arra ébred az ember, hogy elvesztette a normális emberi érzéseit. Eljthatsz oda, hogy már egyetlen dologtól félsz csak, magától a félelemtől, és az ilyen extrém figurák magukra maradnak, a magány lesz a legnagyobb ellenségük akkor is, amikor tömeg veszi őket körül.

Mr.Phe 2006.08.21. 08:33:24

Anno még a Vodka ügylet alatt a töltöüzem vezetője msolyogva mesélte nekem, hogy ez az üzlet is azért virágzik, mert a politika is mögötte áll.
meg is nevezet azt a politikust (mai napig fontos tisztségben), aki a nyírégi töltöüzem fölött bábáskodott, és ahogy emberem fogalmazott, onnan sem tudott piacképes áron kijönni a vodka, csak ha elfelejtették kifizetni utána a járulékokat, hiszen az eszenciát, bértöltésre egy helyről vásárolták Ukrajnából, mindkét üzem vámszabad volt,és egyik helyről sem lehetett volna belföldön értékesíteni, csak ha előtte, az összes adót, vámot kifizetik. A nyírségi üzem még sem bukott meg, ki tudja miért, illetve tudjuk miért.
Kihangsúlyozom nem tudom így igaz-e a történet, hiszen nekem az eladó mesélte egy jobb pillanatában, mint zintén vodkagyáros, de el tudom hinni, hogy valóban így zajlanak a dolgok kis hazánkban.

Valaki 2006.08.21. 12:12:26

Azt szeretném kérdezni, hogy miért vonultál be a börtönbe? Nem vetődött fel, hogy inkább eltűnsz egy ideig? SZVSZ ekkora bünti miatt nem keresett volna az interpol.

Amúgy a kiszabott büntetések mennyi idő alatt évülnek el?

Zoé 2006.08.21. 13:06:50

Feltételezem, hogy akinek rendezett családi háttere, felesége és gyerekei vannak, az nem nagyon teheti meg, hogy csak úgy eltűnik, ezzel a családnak rengeteg kellemetlen percet szerezhet, ha elkezdi a hatóság keresni. A folyamatos zaklatások, házkutatás, telefonlehallgatás etc., arról nem is beszélve, ha elévülés előtt elkapják, akkor mekkora büntit sóznak a nyakába...

reparon 2006.08.21. 14:04:24

valaki: a buntetes felso hatarat eltoltott ido az alap. van meg egyket szabaly az elevules felbeszakadasarol, az el nem evulo buncselekmenyekrol, de alapvetoen ha pld 2-8 a kiszabhato, akkor 8 ev

reparon 2006.08.21. 14:09:54

valaki: a buntetes felso hatarat eltoltott ido az alap. van meg egyket szabaly az elevules felbeszakadasarol, az el nem evulo buncselekmenyekrol, de alapvetoen ha pld 2-8 a kiszabhato, akkor 8 ev

Mr.Phe 2006.08.21. 16:59:20

Nos én úgy gondoltam, hogy 1 év 4 hónapért nem kockáztatok újabb hónapokat vagy éveket, ezért vonultam be, ráadásul az elévülési pontosan 8 év volt, hiszen 2-8-ig kaphattam volna, és 8 évig elvétve látni a családom, bújkálni, rettegni, ki és mikor ismer fel, hát nem én ebből nem kértem akkor se, de most is így döntenék. És persze miből fedeztem volna a bújkálást, íngyen egy szelet kenyeret se adnak, én pedig így is tönkre mentem, ami kis hasznom volt az ügyletből, azt elvitte az ügyvédem, sőt annál jóval többet is, ezért kellett eladni a lakásunk.
Az ügyben az eladó az a szökést választotta, de gondolom neki bőven volt miből, hiszen az én ügyem a legkisebb volt azok közül, amivel bevádolták összességében, többszáz kamionról beszéltek.
viszont szerintem Ő sem tudott volna elbújni egy pöttöm országban, ha nem fizette le volna azokat, akiknek keresni kellett volna. Az ítélet után évekkel olvastam egyszer valamelyik rendőr magazinban, hogy már évek óta bújkál az alföldön és várja az elévülést.

Mr.Phe 2006.08.22. 12:01:28

Ítéletem egy újabb érdekessége, hogy az ór bróker között nem egyenlő arányban osztotta el a bíró a büntetést a tényleges vevő kilétének eltitkolása miatt, hanem én kaptam a legtöbbet, aki az eladót ismerte, és a legkevesebbet éppen az, aki a vavőhöz volt az utolsó kapcsolat, mint bróker, kvázi úgy néz ki a döntés alapján, mintha a bíró éppen azt a brókert jutalmazta volna, aki jogoss önvédelemből ugyan, de nem adta fel a vevőt a bíróságon.
Na ebben hol volt a bírói logika. De nézhetjük onnan, is hogy ha 5 bróker ugyanazt a tevékenységet végzi az ügyben, azaz közvetít, nagyjából ugyanannyi is a hasznuk, üvegenként 1-2 cent, akkor mi indolkolja, hogy eltérő legyen a büntetésük, é akkor már ki sem tértem arra, az itt már leírt tényre, hogy ha brókerként közvetítek, sosem kerül hozzám az áru és a pénzzel sem rendelkezem, egyik sem kerül hozzám, akkor miért a teljes kárért felelünk, és miért nem bűnsegéd a bróker, csak mert nincs meg a vevő???

Rui 2006.08.22. 13:39:20

Mr. Phe

a ügyedben ami az ítéletet illeti elég sok homályos és felettéb érdekes kérdés felmerült már. Nincs lehetőség egy kártérítési perre? Nem biztos hogy jó szó a kártérítés, de egy perre ahol némi vígaszt és (pénzt) nyerhetnél az ügyedben. Tudom a lelked nem kapod vissza, de példát statuálhatna a dolog.
És ha nyersz, lehet a jövőben igazságosabb ítéletek születnek. Amit eddig leírtál, az nyomós... Persze amennyi homályos kérdés volt eddig, ugyanannyi lenne a következő perben is. illetve nem tudom hogy bizonyíthatóak-e azok a dolgok amiket írsz az ítélettel kapcsolatban. Mert pl. ha bebizonyosodik, hogy felfüggesztett helyett ültél egy évet, akkor azért szép pénzt lehet kaszálni, kérdés hogy több-e mint amennyit az ügyvéd elvisz....????

Mr.Phe 2006.08.22. 14:31:57

Rui, hogy mire lenne lehetőségem nem tudom, de tény, hogy a másodfok meghallgatás nélkül elfogadta az ítéletet, viszont az is tény, hogy a bíró ezzel az üggyel ki is írta magát a megyéről, és ha jól tudom a megnevezést járási bíróvá minősítették vissza, pedug a nyugdíjtól még elég messze volt.
Ergo a bíró számtalan hibáját látták,meg is büntették érte, de én személy szerint senkit nem érdekeltem.
Egyébként vannak itt ügyvédek is szívsen meghallgatnám a véleményüket, hogy miként lehet valaki közvetítőként teljesjogú bűntársa a téynleges ügyletben résztvevő és a tényleges kárt okozó, hasznot kaszírozó eladónak és vevőnek. Mivel segítettem én jobban az elkövetőket azzal, hogy mint bróker válazoltam egy bejövő üzleti ajánlattal és megkeresetem a másik oldalt számtalan bróker bevonásával, mint például a sofőrök, akik konrétan tudták, hogy a Tir Carnet le lesz pecsételve a vámszabadon, majd utána befutnak az áruval egy magán raktárba a határ elhagyása helyett és egy ismeretlen viszi a papírokat, hogy lebélyegeztesse valamelyik vámossal,igazolva, hogy az áru elhagyta az orzágot. A sofőrök még sem kaptak letöltendőt (mellesleg magánvállalkozó kamion tulajdonosokról beszélek), és a vámosok közül sem került még csak megvádolásra sem senki, hiába mondta a szakértő, hogy a papírok láttán egyértelmű a vámosok érintettsége.

Rui 2006.08.22. 15:02:40

Hát éppen erre gondoltam. Ha látták hogy mennyit hibázott a bíró, hogy lehetett helyben hagyni az ítéletet? Miért nem tárgyalták újra az ügyet?? Lehet még mindig tartana? De ha a bírót elmarasztalták, és minden ítéletet helybenhagytak, akkor ott nem csak a bíró hibázott, hanem azok is akik elmarasztalták. Az ügyvédek, jogászok véleményére én is nagyon kíváncsi vagyok.

Mr.Phe 2006.08.22. 15:29:47

Rui a jog, abíróság szemében mi, főleg az olyan aki tényleg valamilyen szinten vétkes és nem is tagadja, az feláldozható, az ilyenek sorsa lényegtelen, a bün tetési tételüket akár kalapból is húzhatnák.
És a vicc, ha azt nézem hogy a vád alapján 2-8-ig kaphattam volna, akkor de kurva jól jártam 1év 4 hónappal, de ha azt nézem, hogy véleményem shzerint bűnsegéd voltam és én maximum a nálam képzödő bevétel be nem fizetett adójá miatt büntethettek volna meg, akkor viszont már jócskán mértek, hiszen a lefoglalt pénz, mint írtam alig haladta meg a 2 milliót, és a biróságn sem állította senki, hogy nekem ennél több lett volna a hasznom.
És ami még ennél is nagyobb vicc, ha azért vádoltak volna meg, hogy a befolyt összeg után nem fizettem be a közterheket, akkor már ugrott is volna az ügy, hiszen a tényleges vodka közvetítést követő pár napon belül letartoztattak és a pénzt lefoglalták, így ergo ezzel megakadályozták, hogy akár be is fizethessem ennek adótartalmát. Kérdem én mivel bizonyíthatnák, hogy nem akartam megfizetni az adót, ha se a bavallási, se a bafizetési időszak nem járt le, elvégre a kurva is befizetheti a tevékenysége után az adót nem, még ha törvény ellenes is kurválkodni.
Úgy tudom kon krétan nyilatkozik is a jog arról, hogy az adóbefizetés alól nem mentesít, ha a megszerzett jövedelem nem legális,,,éd ez végképp abszurd, hiszen ha bevallom a nem legáli jövedelmemet az adóbevallásban, hogy azután legálisan adót fizessek, akkor ezzel ergo fel is jelentem magam nem legális kereskedelemért, továbbá ez azt is jelenti, hogy tulajdonképpen az adóbefizetéssel legalizálni igyekszem az illegális jövedelmet, azaz ha a törvény szellemében járok el, akkor tulajdonképpen pénz mosást követek el.
Azért érdekes ez a jogrendszer, szinte biztat arra, hogy bűncselekményt kövessek el.

Mr.Phe 2006.08.22. 15:35:48

Egy másik apróság az ügyemben, a bíró súlyosbító körülményként értékelte, hogy előre megfontolt szándékkal követtem el az adócsalást....hát azóta is töröm a fejem, hogy miként követhetnék el adócsalást hirtelen felindulásból, vagy úgymond véletlenül, mert ugye az nem csalás, hanem elírás, elszámolás stb.
Megállapítható tehát, hogy minősítésnek vesz a bíró egy olyan tényt, amit másképpen el sem lehet követni.
Na nem is csoda, hogy járási bíró lett belőle, ígaz most meg valószínűleg egy tyúk ellopásáért lehet hogy éveket ül valaki, mert egyrészt előre megfontolta, hogy elfogja lopni,mivel már két napja éhes volt, másrészt bűnszövetkezetben, mert a kerítés megmászásánál a feleség fogta a létrát, és természetesen különös kegyetlenséggel, mert a szándékában akadályozó kutyába 2x is belerúgott egy a lábának látszó tárggyal.

Rui 2006.08.23. 09:24:48

Nem lennék abban a járásban tyúktolvaj az tuti. Akkor inkább az éhhalál, bár könnyen mondom, mert sose álltam az éhhalál szélén...

Lesz a börtönnaplónak folytatása?
Vagy most már ki kell várnunk a könyv megjelenését?

Mr.Phe 2006.08.23. 10:58:41

Rui folytatom természetesen a börtönnaplót, sőt a börtön előttit is, hiszen nem kis kalandok árán kerültem Sándorházára.
Igyekszem jönni és írni, de most volt egy nagyobb lélegzetű elkötelezettségem, amin dolgoznom kellett.
Persze ne add fel, gyere és olvashatod majd a börtönnapló következő eseményeit.

reparon 2006.08.24. 16:23:35

Mr Phe, k. nehez igy "velemenyt" formalni. Gondolom te is nagyon jol tudod, hogy a buncselekmeny reszese ( tarstettes) az ugyanolyan buntetesben reszesul ( tv szerint ) mint a bcs elkovetoje. Mint pld, a kiserlet is adott esettben "befejezett" cselekmeny tetelet vonja maga utan. Ergo, en kurvara nem hiszem ( az elmondottak alapjan), hogy barmifele wasisdas-ra szamithatsz, - marcsak azert sem, mivel meg az ugynevezett b. pontos (bizonyitottsag hianyaban) megszuntetes eseteben is - enyhen szolva "korulmenyes" a karterites= lehetetlen. Karteritesi igennyel akkor lep(hetnel) fel, ha perujraveteli eljaras soran, az artatlansagod tisztazodna. Sajnos a "csak kicsit vagyok bunos" az nem eleg... Bar, ahogy olvasgatok, vannak sokkal felkeszultebbek nalam, inkabb halgass rajuk. Summa summarum: tobbet mondhatok, mast nem.

udv

Mr.Phe 2006.08.24. 20:20:43

Reparon nekem csak ajánlották itt többen, hogy kérjek kártérítést vagy per újra felvételt, de nekem ez eszemben sincs, elég volt már az eddigi tortúra, nincs az a pénz, hogy megint elmenjek vitatkozni police feliratos szatyorral érkező bírókkal. Elég volt egyszer átélni az álomba merülő ülnököket, az általános iskolások kérdezési készségét is olykor-olykor hozó bírót, a fröcsögő ügyészt, akinek ahogy a vámosok bűnösségét kellett volna firtatni, hirtelen szelektív lett a hallása.
Ebben az országban az ítélet már akkor megszületik, amikor még el sem kezdődött a tárgyalás, a bíró már az aktából ítél, vagy akár akta nélkül is, és maga a tárgyalás már csak arról szól, hogy bíró igyekezzen minél jobban körül bástyázni a már rég eldöntött ítéletét. És ebből csak akkor van kivétel, ha olyan személy kerül a bíróságra, akit politikai vagy egyéb érdekek védenek, illetve akinek olyan az ügyvédje, hogy szinte kérés nélkül is ajtónyilvánosságot kap az ügy.
Persze a bíró nem örül, hogy ilyenkor nem dönthet előre, de sebaj ezért másokon, akiknek ez a védelem nem datik meg, azokon kiéli magát rendesen.
Persze a remény hal meg utoljára, tehát ne adjuk fel, higgyünk abba, hogy egyszer valami mesekönyvből kilépnek közénk azok a bírók, ügyészek, ügyvédek, akiket a valós bűnösség érdekel, és nem az eleve elrendeltetés, akik képesek arányosítani a büntetést a bűn mértékéhez, akik tudják, hogy a jelenlegi börtönökkel nem elrettentik, hanem kinevelik bűnözővé az elítéltet.

netcobra 2006.08.26. 10:26:31

Mr.Phe!
Mely megdobbenessel, es erdeklodessel olvasom a torteneteit a benti allapotokrol, esemenyekrol. Mindket topicot elkezdtem olvasni (gondoltam beleolvasok) de egyszeruen nem tudtam abbahagyni, mig az osszes hozzaszolast vegig nem olvastam. Csak igy tovabb, remelem minel elobb ujra munkat talal es a konyve is hamarosan megjelenik. Udv!

doki 2006.08.26. 11:10:23

Mr.Phe
pár hónapja egy kissé kombinált ügyben
( gyakorlatilag benne volt minden gazdasági bűncselekmény)+ több rendbeli magánokirat hamisitás, mint szükségszerű eszközcselekmény védőbeszéd helyett felolvastam azokat a jogszabályokat, amit
a 3 ipari végzettségű Bt. beltagnak be kellett volna tartani.
Csak annyit kértem a frissen kinevezett birótl, hogy emlékezzen vissza pénzügyi jog szigorlatra és azt döntse el, hogy az emlitett joganyag megismerése elvárható -e a védencemtől.
Felfügggesztett lett belőle ( 2 az 5-re) mert nem várható el még az sem, hogy végigolvassa azokat a jogszabályokat amiket be kellett volna tartania. Ügyész fellebbezett ugyan, de visszavonatta vele a főnöke.

Mr.Phe 2006.08.26. 13:52:07

Doki ez azt jelenti van még remény, léteznek értelmes bírók és magába néző ügyészség is, és leginkább jó ügyvédek, akik képesek bebizonyítani tök egyszerűen, hogy mi az ami nem várható el valakitől.
Remélem a Te példád nem fehér holló lesz, hanem példaérték, amit követni fognak. A jognak nem dzsungelt kell teremteni az átlag ember életében, hanem ösvényt vágni a gazdaság dzsungelnek tűnő rengetegében.

Leendő jogász 2006.08.28. 01:38:05

Mr.Phe
Az elmult pár napban végig olvastam az összes irást és hozzászolást a témában.Sajnos csatlakoznom kell hozzád(remélem nem baj,hogy tegezlek)és a többiekhez,valoban visszataszitó a helyzet kis hazánkban ugy a rendörség mint az ügyészség,ill.a biróságok hozzáállásában.Szerencsére én csak mások(főleg ismerösök)elbeszéléséböl tudok a hazai börtön viszonyokról de szavaiddal élve az én téglám is "ott"van valahol...Miközben olvastam a kommenteket rengeteg vegyes érzelem dult bennem,iszonyúan dühit és elkeserit,hogy ennyire kiszolgáltatottak lehetünk és nem mindenki elég erös,hogy normálisan tulélje az esetleges rendöri/birói tulkapást vagy tévedést.Sajnos a barátaim,ismeröseim elég nagy számban kerültek kapcsolatba az un.igazságszolgáltatással és enyhén szolva borzalmas az összkép.A rendörség nyomozati tevékenységére egyetlen példa:évekkel ezelött megvertek egy politikust és midenképpen eredményt vártak"fentröl"az ügyben.A rendörség akkori sztárnyomozoja"D.Péter"és csapata -mivel a sértett személyleirást nem tudott adni-ráverte az esetet 3 köbányai vagányra,gondolom ugy voltak vele,hogy két legyet egy csapásra...A legszebb az ahogy a"tárgyi bizonyitékot"produkálták-föleg emiatt irom le az esetet-kimentek az egyik srác lakására házkutatást tartani, ahonnan magukkal viittek egy farmernadrágot és belekenték a sértett vérét,szegény srác hülye képet vágott a diadalittasan felmutatott véres nadrágra;nem is hordta...Jelenleg Az egyik patináns budapesti egyetem jogász hallgatoja vagyok(levelezön,munka mellett) és már csak ezért is olvasok el lehetöleg mindent ami Joggal,Igazsággal kapcsolatos.Tudom,hogy ez sok embert nem vigasztal de már érlelödik,készülödik egy új Jogász generáció az egyetemeken akik meg akarják változtatni a jelenlegi hazai gyakorlatot,leváltani a begyepesedett agyú ügyészeket,elfogult birókat-természetesen tisztelet a kivételnek.Rengeteget szoktunk-néha tanárainkal is-beszélgetni az igazságszolgáltatásról,rendörségröl föleg kirivó ügyek kapcsán;lásd Táncos vagy a móri eset és mindenki egyetért abban,hogy paradigma váltásra van szükség,tarthatalan ami a mindennapi gyakorlatot jellemzi. Egyikünk sem szeretné ha egyszer az ő gyermeke kerülne hasonló helyzetbe... Remélem hamarosan megjelenik a könyved,sok sikert hozzá és kivánom,hogy hamar találj munkát!

Mr.Phe 2006.08.28. 19:58:10

Kedves Leendő Jogász !

Nagyon örülök, hogy van egy új generáció, aki másképpen gondol a jogra, és változtatni akar a gyakorlaton.
Remélem, az itt leírtak és ha elkészül a könyvem, az is abban fog segíteni, hogy másképpen gondoljanak a börtönre a jgalkotók és az ügyézek, bírák is, és termézetesen a büntetés végrehajtásban érdekeltek is.
Én személyesen abban segíthetlek, hogy a leendő jogászokkal szívesen találkozom, hogy élőben szembesüljenek, hogy működnek ma a dolgok. Nem szégyelem, de büszke sem vagyok rá, hogy hol jártam, az inkognitómat is csak a leendő, lehetséges munkáltatók miatt kell titkolnom, és persze azért, hogy ne mutogassanak a gyerekeimre az iskolájukban, ne érje őket életük kezdetén máris joghátrány csak azért, mert az emberek többségének a gondolkozása nem képes túllépni a beidegzőséseken és az ösztönökön.
DE a leendő jogászok, ha van ráigényetek, kivételt jelentenek, tehát szívesen,kézséggel találkozom veletek órán, vagy fakultatív módon, hogy mindenki a saját bőrén érezhesse mit is fog jelenteni egy-egy meg nem alapozott ítélet.
Persze ha bármi más módon lehetek a segítségetekre a könyv megjelenéséig, abban is állok rendelkezésetekre.

Angus 2006.08.28. 23:27:08

Kedves Leendő Jogász!

"már érlelödik,készülödik egy új Jogász generáció" azokra gondolsz akik majd az összes vizsgájukat-teszteket!- írásban teszik le és ott puskáznak ahol bírnak? Akik már a felvételijükön-ha egyáltalán volt nekik-is csak írásban nyílvánulnak meg?Akik nem tudnak helyesen magyarul elmondani egy mondatot mert soha nem voltak rákényszerítve? Akik reménytelenül műveletlenek mert nem olvastak, olvasnak? Akik ennek ellenére már az egyetemen azt hiszik, hogy különbek a tanáraiknál a "begyepesedett ügyészeknél, elfogult bíráknál" csak azért mert fiatalabbak? Ugyan már kérem!

Leendő jogász 2006.08.29. 02:53:02

Kedves Angus!
Nem tudom,hogy melyik jogi egyetem vizsgáztatási rendszeréröl van-egyébként téves-informáciod,nálunk a vizsgák fele szóbeli és véleményeddel ellentétben szükség van a jó beszédkészségre,már amennyiben sikeresen szeretnél szerepelni a vizsgákon.Ami a puskázást illeti nyilván mindenhol elöfordul,de ez szerintem régebben is igy volt.Ha bárki ugy gondolja müveletlenül/olvas nélkül el lehet végezni az egyetemet(félévenként kb.7-800 tétel és kb.4000 oldalnyi ismeret)annak azt tanácsolom,hogy probálja csak meg nyugodtan.Valamit félreérthettél,nem gondoljuk,hogy bárkinél okosabbak lennénk korunk okán(én egyébként 39 éves vagyok).Csak szeretnénk ha tisztességes és korrekt lenne a Magyar igazságszolgáltatás-beleértve az egész apparátust-és ez meggyözödésem szerint inkább a rossz,embertelen szemléleten mulik mintsem azon,hogy rendöreink/ügyészeink/biróink szakmailag képzetlenek vagy felkészületlenek lennének.

Angus 2006.08.29. 20:07:15

A vizsgák fele...:)Szinte mindegyik egyetem módszereiről van információm, sőt a felvételikről is...Sajnos.A magyar igazságszolgáltatás pedig alapvetően tisztességes beleértve az apparátust is. Ami nem azt jelenti, hogy nincs mit rajta javítani de a javításra egyáltalán nem a már benne dolgozók miatt van szükség. Budapesten pl. kapásból meg kellene kétszerezni a létszámot a rendőrségen az ügyészségen és a bíróságon sőt még a bv-ben is. Rengeteg dologra lenne szükség de nincs hozzá kedvem hogy leírjam...Ez a blog kezd nagyon rossz irányt venni. Nem tudok olyan véleményekkel mit kezdeni amely szerint mindenki hülye, ha meg nem korrupt...

drill 2006.08.29. 21:40:32

Angus

Nem tudom honnan ismered minden jogi egyetem vizsgáztatási módszertanát, de abban meg tudom erősíteni Leendő jogászt, hogy azon a "patinás" budapesti egyetemen, ahol én végeztem (nevezzük ELTÉ-nek) a legtöbb vizsgát szóban tettük le, és a vizsgáztatók - különböző igazságszolgáltatási szervek, hivatalok praktizáló tagjai, vezetői - tisztességesen belekérdeztek az anyagok minden részébe, úgyhogy igen alapos tudás kellett a ketteshez is. Persze akik nem jártak ezekre a helyekre mindig jobban tudják, hogy mi történik ott "bent", mert van egy haverjuk akinek a nővére, meg a sógoruk lánya, meg hasonló. Mi annyira nem röhögtünk az egészen, afelől megnyugtathatlak.

Másrészt. Ebbe a blogba szerintem olyan emberek írnak be, akik a színrózsaszíntől a mélyfeketéig tartó világképpel rendelkeznek. Van aki úgy gondolja, hogy jó szándékkal a világ megváltoztatható, mások meg úgy, hogy itt már minden mindegy, mert olyan szar minden. Aztán sokan a kettő között vélekednek így vagy úgy.

És akkor jön az én kinyilatkoztatásom. :)
Az hogy a jogászok ma milyenek ebben a társadalomban, nyilvánvalóan nem függetleníthető a pillanatnyi valóságtól, társadalmi állapottól, moráltól, hanem annak egyfajta lenyomata. Vannak akik olyan környezetből érkeznek a "szakmába", hogy rendesen akarják csinálni, meg tisztességesek, meg ilyesmi, és ehhez úgy érzik, hogy meg is van a hátterük. Mások úgy érzik előbb-utóbb, hogy miért pont ők legyenek rendesek, meg egyenesek, mikor a társadalom nem hálálja meg nekik, nem fejezi ki az elismerését a sok tanulásért, meg a fokozott felelősségvállalásért. Na hol az igazság? Vicces módon a jogászoktól most is azt várja a külvilág, hogy legyenek emelkedettebbek, nagyvonalúbbak és minden tekintetben erkölcsösebbek az átlagnál, mert olyan esküt tettek (nem is tesznek olyan esküt, csak a jogszabályokra esküszünk...). Pedig gyarló emberek vagyunk, akik ugyanazt akarják mint mások.

Mr.Phe 2006.08.29. 22:22:45

Én nem hiszem, hogy a topik célja az lett volna (legalábbis, mint topik nyító így gndolom), hogy a jog szakembereit húlyének, gonosznak, vagy korruptnak állítsam be. Én megemlékeztem arról a BV-s tiztről is, aki emberségével, tisztességével példaértékűvé vált börtönörök és rabok számára egyaránt, de hiszem, hogy kötelességem felhívni mindenki figyelmét arra, hogy az igazságszolgáltatásban és a büntetésvégrehajtásban, mint sok minden másban is ebben az országban balkáni állapotok uralkodnak, csak a sajtó annyira vak, vagy annyira(és itt kimondom) korrupt, hogy hajlandó megalkuvó módon színfalakat, díszleteket mutogatni a valóság felett.
az általam nyitott 2 blogban már olvashattam, olyan a vádhatóságnál illetve a bíróságon dolgozó hozzászólását, akit megdöbbentett, hogy milyen helyzetekbe sodortak embereket az által, hogy fogalmuk nem volt hova küldik őket.
És érdemes odafigyelni bulmasztif, a fegyőr nyilatkozatára,aki elsőre igen csak negatívan értékelte az itteni hozzászólásokat, majd pár sorral lejjebb arról írt, hogy korrupció és indokolatlan kegyetlenkedés veszi körül a fegyörők között, de ő ebben nem hajlandó szerepet vállalni.
ergo még az is korruptságról beszél aki a másik oldalon áll.
máőr leírtam, leírom újra, tessék bejönni a börtönök nem média számára felújított zárkáiba, és meg fog változni az ítélkezők véleménye az ítéleteik értelméről.
Erre pedig jöhet a standard válasz nem kell bekerülni, de tessék mégegszer elolvasni a topicot, ahol jogászok erősítik meg az állításomat, hogy mindenkinek ott a téglája a falban, mert bitony ennyire lyukas éssokféle módon értelmezhető a magyar jogrendszer, és ennyire szabadkeze van a bíróknak, ennyire eltérő ítéletek születhetnek ugyan olyan típusú ügyben eltérő megyékben.

drill 2006.08.30. 15:08:52

Szerintem nem áll messze az álláspontunk egymásétól Mr. Phe, vagy ugyanazt (vagy valami hasonlót) mondogatunk, esetleg más szemszögből.

Megint csak hangsúlyozom, hogy a szerinted lyukacsos magyar jogrendszer is pont olyan mint minden ebben az országban (társadalomban), hiszen az is az általános állapotok leképeződése, ahogy annyi minden más (autóvezetési morál, párkapcsolati viszonyok, gyermeknevelési szokások, stb.). Nem hiszem, hogy bármelyik gondolkodó, érzékeny ember komolyan azt gondolná, hogy éppen az igazságszolgáltatás, vagy a tágabb jogszolgáltatás lenne mentes a mindenféle negatív jelenségektől, szakszerűtlenségtől, korrupciótól, és így tovább. Aki mégis, az szerintem álnaiv vagy valódi naiv (nem tudom melyik a rosszabb). Mindezzel nem azt sugallom, hogy ez a rossz van amibe bele kell nyugodni, hanem hogy ne csapjuk be magunkat az egyik vagy másik véglettel.

Ugyanakkor mélyen egyetértek azzal - és ha ez lejön ebből a blogból, akkor szerintem mindenki csak nyer -, hogy sokkal jobb az igazsággal szembesülni, sokkal jobb ismerni a valóságot akkor is, ha ez jelenti a keserű pirulát.

Mr.Phe 2006.08.30. 17:20:26

Drill 100%-ban egyetértek veled, és tény hogy nem csak az igazság szolgáltatás szolgál rá a reformokra, hanem egész ország, a politikusok, az egész éeletvitelünk sajnos. Elsőnek azonban mindenképpen a gondolkozásmód megváltoztatását, a nyitottságot javasolnám az embereknek, a tabuk és előítéletek szemétbe hajítását.

Angus 2006.08.30. 21:56:01

Drill

A vizsgáztatási módszereket onnan ismerem, hogy a nálunk dolgozó fiataloktól megkérdezem, bár közismert tény, hogy amióta ebben az országban minden második ember joghallgató a tanárok nem vállalják a szóbeli vizsgáztatást a többszáz fős évfolyamokban. Tisztelet a kivételnek. Az is igaz, hogy egy pár jobb egyetem még tartja magát de az általános színvonal siralmas.Röhej, hogy egyesek azt hiszik a tesztek kitöltése felér egy szóbeli vizsgával. Mi annak idején összesen két záróvizsgát tettünk le írásban és nem a vizsgák felét.Egyébként jogász vagyok...tehát "jártam ezekre a helyekre" illetve csak egyre. Aki gyakorló büntető jogászként dolgozik ebben az országban az tudja, hogy vannak komoly problémák de azok nagy része megoldható lenne, ha nem szarna rá minden kormány és végre elismernék, hogy ennyi pénzből nem lehet rendes igazságszolgáltatást csinálni. Ráadásul, hogy egy eléggé elterjedt példával éljek az igazságszolgáltatás olyan szék aminek négy lába van-rendőrség, ügyészség, bíróság, bv.-ezeket csak együtt lenne szabad reformálni, mert bármelyik lába rövidebb a széknek máris billeg.Pl. hiába lenne több vizsgáló a rendőrségen, ha nincs elég ügyész, aki a vádemelési javaslattal megküldött aktákat feldolgozza és ez csak egy-nem is túl bonyolult-összefüggés ami a "széklábak" között van.

drill 2006.08.31. 10:22:00

Mr.Phe

A fentiekhez még csak annyit, hogy általánosságban egyszerűbb - megint csak az élet legtöbb területén - a jól bevált mintákhoz, ha úgy tetszik előítéletekhez, sőt szakmai dogmákhoz nyúlni, mint szembenézni a valósággal, ami sokszor távolról sem igazságos, se erkölcsös, se semmilyen. Ennyiben szinte érthető is, hogy a legtöbben nem kívánják szemétbe dobni a számukra igazodási pontot jelentő tabukat és előítéleteket, hiszen azok olyan jól jönnek olyankor, amikor önállóan kellene dönteni.

Angus

Távolról sem állt szándékomban megbántani, vagy megkérdőjelezni a véleményedet. Az igazsághoz tartozik, hogy én nem büntető területen dolgozom, egy központi költségvetési szerv egyedüli jogi képviselője vagyok, és főként hasonló jogi képviselőkkel, ügyvédekkel kerülök kapcsolatba, akiknek nem kérdőjeleződik meg a szakmai kompetenciája. Ugyanakkor elhiszem, hogy a mostani tömegképzés termel ki egy sor nem megfelelően felkészített kollégát, akik kevéssé szakmai meggyőződésből végezték el a túl sok jogi kar valamelyikét. Tagadhatatlan az is, hogy azért időnként magam is szembe kerülök ilyenekkel, de akkor inkább megkönnyebbülök, mert nem nehezítik meg a dolgomat. :)
Komolyra fordítva, nyilván így van az igazságszolgáltatással ahogyan leírtad, és a hiányzó széklábas példa is rendkívül érzékletes volt. Számomra a jogi oktatásnak és ennek is - de akár az én területemet jelentő kultúrának is - ugyanaz a rákfenéje, a követlezetlen, forráshiányos, szakszerűtlen, sokszor valóban képmutató állami irányítás/beavatkozás, vagy nem is tudom mi a megfelelő meghatározás. Ugyanabból a sebből vérzik mindegyik téma.