Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Közös ingatlan nyűgjei

2014. május 05. - zugügyvéd

Az alábbi történet egy tipikus, megoldhatatlannak látszó,  közös ingatlan  ügyről szól. Mit lehet tenni a nem fizető testvérrel és az albérlőkkel?

 




Tisztelt Zugügyvéd!

Testvéremmel van egy közös ingatlanunk, amit 50-50% tulajdoni hányadban birtoklunk. Én már 3 éve nem lakom ott és hagyom, hogy ingyen használja az egészet, albérlőket is tart az engedélyem nélkül, viszont nem hajlandó rezsit fizetni, ezért gyűlnek a közüzemi tartozások.

Egy végrehajtóval történt beszélgetésből kiderült, hogy esetleges végrehajtás esetén az én fizetésemből fogják inkasszóval levonni a testvérem tartozásait, mert neki nincsen semmilyen hivatalos bevétele és ez egyszerűbb, mint a lakást eladatniuk.

A részét reális piaci áron nem hajlandó eladni nekem, ő pedig fizetésképtelen, hogy megvegye a részemet. Van rá módom, hogy jogi úton kényszerítsem a lakás eladására?

Köszönettel: András

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr676120096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2014.05.05. 16:14:46

Ki van zárva, hogy rajtad követelnék a pénzt, ha a mérőórákat rendesen leírattad volna a nevedről. Még most sem késő, legalább további problémák nem keletkeznek.

Sics68 2014.05.06. 05:08:40

Emlékeim szerint ilyen esetekben követelhető az ingatlan értékesítése és az érte kapott készpénz megosztása.

A közüzemi tartozás NEM az ingatlanhoz kapcsolódik, hanem a fogyasztóhoz... azaz ahhoz a magánszemélyhez vagy céghez, akinek a nevére a számlák jönnek.

Az más kérdés, hogy a közüzemi szolgáltató ráterhelheti az ingatlanra a közüzemi tartozást, mint ahogy bármely más, bíróság által jogerősen neki megítélt tartozást is ráterhelhetne. Legalábbis akkor, ha az ingatlan tulajdonosa az akinek a nevére a számlák jönnek, vagy ha az ingatlan tulajdonosa kezességet vállalt a fogyasztóér.

Amúgy: ha a Te neveden vannak a számlák, akkor egyszerűen felmondod a szerződéseket, kifizeted a tartozást, és bírósági úton követeled a testvéredtől mint az ingatlan használójától a tartozás megfizetését. ( Fizetési meghagyást bocsáttatsz ki ellene a bírósággal.)

Ha erre nem reagál, akkor van egy jogerős bírósági döntésed, amivel mehetsz a végrehajtóhoz ... ingatlan végrehajtást is kérhetsz akár (ingatlan kényszer-értékesítése, a testvéred tulajdoni hányadának arányában ... egyedüli vevő Te leszel, szopás neki )

Na mindegy, jó volna tudni mi is van a papírokon. Menj ügyvédhez, ez sok éves menet lesz, és amennyiben korrekten érvényesíted a saját érdekeidet a testvéred akkor is nagyon utálni fog.

Nyilvánvaló az is, hogy

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.05.06. 09:07:52

na itt fog jonni meg egy homlessz...
es akkor ott a sajat testvere akivel felnott, es nem, nem ot kotelezik arra hogy verjen rendet a sajat testvere fejeben(akart eronek erejevel is!!!) hanem engem koteleznek arra akinek SEMMI kozom az egeszhez hogy a hugyos szaros fetrengo koporsotolteleket kerulgessem kozteruleten

kilométerfaló 2014.05.06. 09:31:55

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: azt hiszem, a sztori lényege feléd menve valahol elveszett útközben :)

guy 2014.05.06. 10:54:48

Az egyetlen megoldás, ha nem reális piaci áron veszi meg, hanem valamivel föléígér. Hogy mennyit ér a nyugalma, azt mindenkinek magának kell eldönteni.

santi 2014.05.06. 11:03:47

Hát hincs jó hírem.

Mi ezt már végigcsináltuk a párommal. (Ugyanezt.)
Végrehajtották a páromon a testvér tartozását.
Ha nem akarsz folyamatosan fizetni valamelyik szolgáltatónak, minél előbb neg kell szabadulnod a tulajdonrészedtől.
Ami elég nehéz, ha a szolgáltató már ráterhelte az ingatlanra az igényét.
Náluk még hitel is volt a lakáson, amit szintén nem fizetett a testvér.
A vége az lett, hogy a végrehajtó behajtotta a páromon a szolgáltató követelését.
Ezek után a tulajdonrésztől csak úgy tudott megszabadulni, hogy elajándékozta a tulajdonrészét a testvérnek.
(Az ezzel járó költségeket szintén ki kellett fizetnie a páromnak. Plusz a hitel fennmaradó részét is, hogy egyáltalán elajándékozhassa a tulajdonrészét.)
Elég nagy szívás volt, de most már túl vagyunk rajta.

McZozo 2014.05.06. 15:54:16

@santi:
Nem bantasbol de ha azok utan hogy toletek vontak az o tartozasat meg neki ajandekoztatok ugy hogy meg azt az illeteket is ti fizettetek, akkor meg is erdemlitek sajna.

McZozo 2014.05.06. 15:58:47

@csentecsa:
mondjuk ez a resze erdekelne engem is mert a parom eppen most orokol 1/6 od reszben apukaja utan, es ingatlanol belul az anyuka es a 2 testver van akik sokmindent evek ota nem fizetnem mar most se. en meg fazok ettol hogy megorokli nincs birtokon belul es a tartozasok csak gyulnek majd amiert majd o is felelhet. Tehat ha ki lehet kenyszeriteni a kenyszerertekesitest az jo de olyan bentlakokkal is el lehet jatszani ezt akiknek mar most sncs jovedelme uj lakashoz eladas utan meg kapnak 1/6 lovet ami szinten nem jo semmire tehat max utcara mehetnek. Tehat ilyen esetben is vegszukseg eseten kenyszerertekesitetthetsz?

Sandor Akarki 2014.05.06. 19:34:47

@McZozo: Utasítsa vissza az örökséget és nincs testvérharag. 1/6 mennyit ér arrafelé? 1-2M értéket egyszerűbb a örökösödési eljárás nem elfogadni. Úgyse ő lakik ott, beköltözni talán nem akar, adósságot se akar, lépjen csak hátra, jobban jár.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2014.05.07. 16:57:45

@csentecsa: Felhívjuk a figyelmét, hogy rendszerfejlesztés miatt a díjmentes kérdésfeltevés átmenetileg nem elérhető. Szolgáltatásunk rövidesen újraindul. Köszönjük a türelmét!

Sics68 2014.05.10. 05:20:46

@McZozo: Az örökséggel gyakorlatilag két dolgot lehet tenni: vagy el lehet fogadni, annak minden előnyével hátrányával együtt, vagy el lehet utasítani.

Új PTK vonatkozó részét még nem olvastam, de a régiben olyasmi volt, hogy az örökös az örökhagyó tartozásáért az örökség elfogadása esetén is max az örökrész értékéig felel.

Szóval ELVILEG nem tudnak neki tartozást csinálni.. De ha a párodra eső örökrész olyan 300 ezer ... 500 ezer Ft alatti tétel, akkor tényleg lehet jobban jár azzal ha elutasítja. Egyszerűen nem éri meg az idegeskedés, idő amit rá kell fordítson stb. ( Pénze valójában valszeg sose lesz belőle, ügyvédi költség meg esetleg igen... )

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2014.06.09. 10:04:10

A közös tulajdon megszüntetését lehet kezdeményezni, akár bírósági úton is. Mi több ilyen pert csináltunk és csinálunk, elég jól bejáratott folyamat, bár sajnos nem túl gyors és nem is "olcsó". Az a tapasztalatunk azonban, hogy a tulajdonostársaknak a per során jellemzően megjön az esze, és peren kívüli egyezségben rendezik a helyzetet.
süti beállítások módosítása