Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Fogyasztói csoport, vagy pilótajáték?

2014. január 10. - zugügyvéd

A kormány 530/2013. (XII. 30.) számon  rendeletet alkotott a  fogyasztói csoportok működéséről. A rendelet régi hiányt pótol, ugyanis a fogyasztói csoportok nagy része gyakorlatilag pilótajátékként működött, és tetemes kárt okozva  a nem bennfentes  a tagjainak.   A jogszabály a tagok védelmében született, bár a Zugügyvéd szerint nem elég erős a felügyelet, az ilyen szervezetek ellenőrzését a mostanában  amúgy is aktív MNB-re kellene vini.

 
 


 

 

  A rendelet szerint a  2012. január 1-jét megelőzően létrehozott fogyasztói csoportot   működtető vállalkozás köteles tevékenységének folytatását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak   - a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően - 2014. január 31. napjáig bejelenteni.

  A fogyasztói csoportot működtető vállalkozás a  bejelentéssel egyidejűleg a hatóság részére elektronikus úton köteles megküldeni a fogyasztói csoportnak a fogyasztói csoportban való részvételre irányuló szerződésben  meghatározott működési időtartamát; a szerződések számát;    az egyes szerződések szerint rendszeres időközönként - a fogyasztói csoportot működtető vállalkozással szerződést kötő fogyasztó   által - teljesítendő befizetések összegét; külön megjelölve a szerződés szerint a fogyasztói csoportot működtető vállalkozást megillető díjat; valamint a tag által meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére fordítható összeget.  Köteles megküldeni továbbá a fogyasztói csoport megalakulása óta a meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére lehetőséget szerzett és a ténylegesen tulajdonjogot szerzett tagok számát; a fogyasztói csoport megalakulása óta a meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére fordított összeget; és a szerződés megszüntetésére irányuló felmondások számát.

  A fogyasztói csoportot működtető vállalkozás a fenti  adatokban bekövetkezett változásokról a változást követő harminc napon belül elektronikus úton tájékoztatja a hatóságot.

  A fogyasztói csoportot működtető vállalkozásnak a tag szerződés szerint, rendszeres időközönként teljesített, meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére fordítandó befizetéseit fogyasztói csoportonként, saját pénzeszközeitől elkülönített számlán kell tartania. Az elkülönített számla a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény szerinti pénzforgalmi számla nem lehet.

  Az elkülönített számlán elhelyezett összeg kizárólag a meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére   lehetőséget szerző tag vagy a meghatározott dolog tulajdonosa  részére történő kifizetés érdekében a szerződésben foglalt összeg erejéig, vagy a szerződés felmondása esetén a taggal való elszámolás érdekében a tag által a szerződés alapján a felmondásig teljesített befizetések együttes összege erejéig, a szerződésben rögzített időtartam végén használható fel.

A jogszabály fontos eleme még,  hogy a  fogyasztói csoportot működtető vállalkozás a tagot kérésére - a kérés közlésétől számított - tizenöt napon belül írásban tájékoztatja az elkülönített számlán elhelyezett összegről és annak jóváírt kamatairól.  

Mivel a fogyasztói csoportok létrejöttének okai valamilyen értékesebb tárgy tulajdonjogának megszerzése, a jogszabály ezt a kérdést is részletesen szabályozza: a fogyasztói csoportot működtető vállalkozás a tagok részvételével a meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére lehetőséget szerző tag kijelölése érdekében nyilvános kiválasztást tart. A fogyasztói csoport tagja az általa előre meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére - a nyilvános kiválasztás keretében - sorsolás útján vagy a szerződésben meghatározott többletfeltétel vállalása esetén szerezhet lehetőséget.
.

A joganyag meghatározza a fogyasztói csoport szerződéseinek felmondási szabályait is: az a tag, aki meghatározott dolog tulajdonjogának megszerzésére lehetőséget szerzett, a szerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg mindaddig, amíg a szerződésben meghatározott valamennyi kötelezettségének maradéktalanul eleget nem tett.

 A szerződés rendes felmondása esetén a fogyasztói csoportot működtető vállalkozás a tag által a szerződés alapján - a meghatározott dolog megszerzése érdekében - a felmondásig teljesített befizetések összegét a szerződésben meghatározott időtartam lejártát megelőzően a szerződésben foglalt rendelkezéseknek megfelelően és kizárólag a fogyasztói csoportot működtető vállalkozás saját pénzeszközei terhére fizetheti vissza. Ha a fogyasztói csoportot működtető vállalkozás visszafizetést saját pénzeszköze terhére nem teljesít, a taggal való elszámolásra a szerződésben rögzített időtartam végén kerül sor.
  A fogyasztói csoportot működtető vállalkozás a szerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr175751585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása