Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Nem kell a telkem

2011. augusztus 29. - zugügyvéd

Az ilyen örökölt  földdarabbal tényleg több a vesződség mint amennyit ér, és többe kerül megszabadulni tőle, mint az értéke. És a tulajdon kötelezettségekkel jár.


Tisztelt Zugügyvéd !

Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan tudnék megszabadulni egy darabka földtől.

Tavaly örököltem egy távoli rokontól az ország másik felén egy osztatlan szántóföld  1/120-ad részét. Értéke kb. 12 ezer Ft. Mint utólag kiderült, összesen 38 tulajdonosa van már. Próbáltam felvenni velük a kapcsolatot, kevesebb mint a felével sikerült csak, de egyiknek sem kellett, sőt ők is szabadulni szerettek volna tőle. A többiek nem válaszoltak, vagy  Címzett ismeretlenként visszajött a levél. Másnak eladni, ha egyáltalán bárkinek is kellene, vagy lemondani róla, csak akkor lehetne, ha minden tulajdonos beleegyezne.

Most viszont kaptam egy levelet az ottani önkormányzattól, hogy 100 000 Ft-ra büntetnek, ha nem irtom ki a parlagfüvet, ugyanis senki sem műveli a földet. Azt sem tudom, hogy pontosan hol van ez a föld !!!! Amelyik társtulajdonost sikerült elérnem, ők sem tudják. Egyébként mindegyikük kapott ilyen levelet. Itt felmerült az első kérdés : külön-külön büntethet-e az önkormányzat minden tulajdonost ennyi pénzre ? Az önkormányzat szerint igen, sőt azok részét is ránk fogják terhelni, akiket nem sikerült elérni.  Szerintem ez nonszensz.
Leutaztam, hogy megkeressem a földet, a Földhivatalban megtaláltuk, a valóságban még nem.... ott szerintem  egy szép kukoricás van. Az önkormányzat nem segít, szerintük nekem kell kitalálnom, hogy hol van az a parlagfüves föld, amire ők  büntetnek, illetve azt is, hogy amit én találtam, az kié és ki műveli.
Tegyük fel, hogy megtalálom. És akkor hiába kaszáltatom le az egyik sarkát, az nem elég, ugyanúgy megbüntetnek, az EGÉSZ földet mentesíteni kell ahhoz, hogy ne büntessenek,  mivel a föld osztatlan. / a többiek nem akarnak vele foglalkozni/ . Honnan vegyek rá pénzt ? Kiadhatnám bérbe, HA AZ ÖSSZES TULAJDONOS beleegyezne. Esetleg ki is  lehetne mérni a részem, HA AZ ÖSSZES TULAJDONOS beleegyezne. Hogyan lehet ebben az országban 38 embert megtalálni, összehozni ha 22 címe nem is ismert ? Ördögi kör.

Itt állok tehetetlenül egy zsebkendőnyi földdarabbal, amire máris többet költöttem, mint az értéke, és / ha egyszer megtalálom/  ezentúl  évente elmegy 100 e FT vagy a rendbetételére, vagy a büntetésre? Meddig ? Az életem végéig ? Utána meg a gyerekeimet sarcolják tovább? Vagy hogyan lehetne a nem rám eső költséget átterhelni a többi tulajdonosra / akik nagy részét meg sem tudom találni/ ?

Bármilyen tanácsot szívesen vennék, mert nem látok semmi megoldást, és segítséget sem kapok a megoldásra.

Köszönettel :

GG
 

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr913188472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alikam 2011.08.29. 17:25:06

Először is az önkormányzatnak a jó nénikéjét. Egyszer legyen időm, végigjárom az országot és mindenhol ahol közterületen parlagfüvet találok feljelentem az illetékes önkormányzatot.

Na de a lényeg, pedig sajnos szerintem nincs más módja, össze kell szedni a tulajdonosokat és a tulajdonjogot átruházni valakire.

Esetleg korábban fel kellett volna mérni a helyzetet, nem tudom, öröklésről való lemondás ez esetben nem létezhet-e?

Joske 2011.08.29. 18:03:04

Ha felveszed a kapcsolatot velem, akkor szívesen segítek.

sish 2011.08.29. 18:09:04

az önkormányzatnál ezek szerint valaki látta, hogy parlagfű van a földeden. na, azt az embert kell előkeríteni.

halaloszto 2011.08.29. 18:22:15

amikor orokolted, akkor kellett volna gondolkozni.

nekem konnyu dolgom volt, mert az orokseg semmi mast nem tartalmazott, ezert egyszeruen lemondtam az oroksegrol. de lemondani csak az egeszrol lehet egyben.

vajk

load error 2011.08.29. 18:28:02

@halaloszto:
"de lemondani csak az egeszrol lehet egyben."

Kivéve, ha mezőgazdasági célú területről van szó, és az örökös nem rendelkezik szakirányú végzettséggel. Továbbá nem lemondani, hanem visszautasítani lehet ilyenkor. A lemondás mást jelent.

load error 2011.08.29. 18:50:46

Az tény, hogy most már ezt nem teheti meg.

Öreg Sam 2011.08.29. 19:14:50

Az örökség visszautasitását lekéste a posztoló,de létezik termőföldek esetében valamiféle ingyenes felajánlás az állam részére.("az állam én vagyok") :D
Első körben a falugazdász hivatalt keresném fel,aholis helyrajzi szám birtokában kibökik müholdas térképről az inkriminált területet.Ott rögtön informálnak is a további lehetőségekről.
Figyelem!Nem kell több száz km-t utazni,a lakhely szerinti hivatal is tud felvilágositással szolgálni!A Teremtőnek hála,iz internet már a mg-ban is müködik :)

Csigafattyú 2011.08.29. 19:17:03

Nem kell kifizetned a büntetést, ha leírod a helyzetet, mivel alapvetően akadályozza a kötelezettség végrehajtását, hogy nem tudod, hol van a földed. Továbbá ha mégis megbírságolnak, közöld, hogy a bírság 1/38-ad részét fizeted csak be, 2630 forintot, mert ennyi a te részed belőle. Az összes tulajdonost nem lehet egyenként 100 ezerre büntetni, mert az ugyanazon szabálysértés többszöri büntetése lenne.

OftF 2011.08.29. 19:29:05

Arasd le a kukoricát, papírod van róla, hogy a tied : )

Gera 2011.08.29. 19:35:06

Ha nem működik ez az állam részére való felajánlás, el kell adni egy hajléktalannak.

terranus 2011.08.29. 19:37:52

Szia!

Megveszem! Írhatsz: sunlightkanizsa@gmail.com

erdeg 2011.08.29. 20:05:22

Mi is örököltünk ugyanígy 1/108-ad és hasonló részeket. Próbáltunk lemondani a helyi Önkormányzat javára, (állam javára nem lehet legalábbis a közjegyző ezt mondta) de visszautasították. A mi föld területünk értéke összesen kb. 35. 000. Ft. a Földhivatalnak 79. 200 Ft-tot kellet fizetnünk, mert földenként 6.600 Ft. az illeték. Ja és a legrosszabb, hogy a gyermekeink is öröklik és akkor újra és újra ki kell fizetni az illetéket. Szemétségnek tartom.Megoldást mi sem tudunk!

VonS 2011.08.29. 20:20:13

Ha valaki tudja bizonyítani, hogy 10 éve műveli, akkor elkaphatja a teljes tulajdonjogot. Azaz vedd fel a kapcsolatot azzal, aki műveli, ha tényleg a kukoricás a földed. Vagy ha nem, kezdd el te művelni és 10 év múlva az egész a tiéd lesz, ha közben nem emel senki kifogást.
Bár 10 év sok idő, az elb*szott földosztásnak köszönhetően rettentő sok ilyen parlagon heverő föld van, darabonként több mint 100 tulajjal, akik közül egyik sem műveli. Aki ilyenbe bevásárolja magát, 10 év múlva megszerezheti az egész tulajdont, addig pedig ingyen használja ráadásul.
Szóval meglepődnék, ha nem tudnád eladni. De látom itt föntebb egy úriember jelezte is, hogy neki kell. Az írásomból - bár nem jogi pontosságú - azt is tudhatod, hogy miért kellhet egy ilyen valakinek - adott esetben NAGYON :)

Öreg Sam 2011.08.29. 20:24:17

@erdeg:
Azt hiszem,@Gera: kolléga találta el a szarva közt a tőgyét!
Fizetsz egy sült kolbász-korsó sör kombót egy hajléktalannak...

VonS 2011.08.29. 20:29:36

@Öreg Sam: Földet nem ilyen egyszerű eladni. Az államnak és a földszomszédoknak is elővásárlási joguk van, először azok le kell, hogy mondjanak róla írásban.

felszopó 2011.08.29. 20:30:29

én átvenném! írj: dentalpharma@gmail.com

Öreg Sam 2011.08.29. 20:41:58

@VonS:
Nem értem.
Ha az államnak elővásárlási joga van-mint mondod,akkor semmi vész.
Ha igen,akkor miért nem???

VonS 2011.08.29. 20:46:37

@Öreg Sam: Attól még nagyon nagy eséllyel nem fogja megvenni, hogy elővásárlási joga van.
Amúgy azt írtam, hogy nem ilyen egyszerű, nem azt, hogy vész van, mert az nincs is :)
Szóval levelezgethet az állammal, megkeresheti a földszomszédokat személyesen, miegymás, és akkor talán el tudja adni. De pont ezt írtam fentebb, szerintem nagyon nagy eséllyel talál olyat vevőt, aki ezt mind megteszi helyette, ha meg használják a földet, akkor a föld jelenlegi használója főleg megveszi, mert veszélyezteti az ő binicét, ha felbukkan még egy ember, aki igényt tart rá. Ő jó esetben szintén elintézi az adminisztratív részt.
A lényeg, hogy a csövesnél valszeg egyszerűbben is el lehet adni, csak nem a megfelelő helyen próbálkozott eddig a delikvensünk.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.08.29. 20:59:20

a fél csapat funkc. analfabéta. nem lehet eladni, csak az összes tulaj beleegyezésével, akik viszont el vannak tűnve.

bármit csinálni csak az összes tulaj beleegyezésével lehet.

kb. egy megoldás van, az elbirtoklás, 10 évig kell rendesen használni, és kész.

---

a bírság ügyében: (vagy címzett ismeretlen helyre kell költözni, mint a többi T. társ :), vagy)

földmérővel ki kell méretni a pontos területet, osztán megnézni, hogy mi van ott. ha parlagfű - lenyírni, ha kukorica, akkor beszedni a bérleti díjat 5 évre visszamenőleg. ha meg akácerdő, akkor kivágni. :]

tede 2011.08.29. 21:03:47

Adósságot kell csinálni, nem fizetni és akkor a végrehajtó elveszi.

Yasashi Tanuki 2011.08.29. 21:07:20

Úgy tudom, hogy örökségről le lehet mondani, ilyenkor nem csak a tulajdon, de a kötelezettségek sem szállnak át az örökösre.
Talán megoldás lehet az amit egyik ismerősöm csinált: egy-egy üveg itallal meglátogatta az örökösöket, az ő esetében csak 8 volt, és aláíratott velük egy előre elkészített lemondó nyilatkozatot így ő lett az egyedüli örökös, így már eladhatta az örökséget.

Pilotax 2011.08.29. 21:08:33

A következőt én már többször is eljátszottam és működött. A megoldás hosszadalmas, macerás, költséges (a költségeket majd levonod a többiek vételárrészéből)de működik.
Megkeresed az illetékes Gyámhivatalt és ügygondnok kirendelést kérsz az ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonostársaknak. A visszaérkezett tértis levelekkel igazolod, hogy a cím ismeretlen.Az ügygondnokkal együttműködve a Gyámhatóság által előírt módon (ezt hadd ne írjam le mert hosszú, szóban ott gyorsabban elmondják)eladod az ingatlant egyben. A gyámhatóság az ismeretlen helyen lévő tulajdonostársak részét gyámi letétbe helyezteti, miután te kivetted belőle a felmerült költségek arányos részét. A dolog hosszadalmas macerás de jogszerű.

Steve31 2011.08.29. 21:18:27

@mcs:

Majdnem pontos.
Pár éve módosították 15 évre -ha jól tudom.

Ipari-antidepresszió 2011.08.29. 21:18:35

Legyetek szívesek oldjátok meg sürgősen, mert allergiás vagyok a parlagfűre!

kutya vacsorája 2011.08.29. 21:38:46

ha az önkormányzat sem tudja, hol van, akkor honnan tudják, hogy nincsen lekaszálva???

Bokortalan Hajléktalan 2011.08.29. 21:38:48

Le kell betonozni az egészet a gerelybe.

b-max 2011.08.29. 21:44:33

Annyit fűznék hozzá, hogy szeritem a többi tulajnak nem kell lemondani irásban, elég, ha ki van függesztve hogy el kivánom adni. Legalábbis nálunk igy volt, igy került az egyik idióta kezébe az osztatlan közös egy része (aztán persze másik történet, hogy ki is akarja méretni magának fizikálisan...)

Gyulimali 2011.08.29. 21:52:40

Ha a tulajdoni szerkezet osztatlan közös tulajdon, ami szerintem itt is megáll, akkor lehet még azt is, hogyha találasz veőt, akkor kiküldesz egy olyan tartalmú levelet, hogy " eladom a területemet X HUF értékben és, amennyiben jelen levelem kézhezvételétől számított 14 napon belül másként nem rendelkezik, akkor úgy tekintem, hogy nem kíván élni elővételi jogával", tértivevényesen. Utána azoknak, akiktől visszajött címzett ismeretlenne, kiküldeni még egyszer (vagy ahányszor a kézbesítéési vélelemhez szükséges) megvárni az összes visszaérkező levelet, mindet eltenni, és így már el is lehet adni.

popocatepetl 2011.08.29. 22:03:18

@mcs: "a fél csapat funkc. analfabéta. nem lehet eladni, csak az összes tulaj beleegyezésével, akik viszont el vannak tűnve."

Mielott osztod a kritikát: nem kell beleegyezniük (azaz lemondaniuk elővásárlási jogukról), a beleegyezésük több úton is kikényszeríthető (pld bíróságon), helyettesíthető illetve adottnak tekinthető.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.08.29. 22:40:44

@Alikam: Teljesen igazad van.

Le kellett volna mondani az örökségről. (Szerintem, bár nem vagyok jogász, ha tévedtem, úgyis kiigazítanak).

Az önkormányzat meg sz@rjon méteres átmárőjű összegömbölyödött sünöket a parasztságukért.

nopánick (törölt) 2011.08.29. 22:41:48

@halaloszto:

Nem csak az egészről lehet lemondani egyben!!!

A termőföldről külön is lelehet, miközben a többit kéred...

nopánick (törölt) 2011.08.29. 22:48:52

Ha,mindenki el akarja adni... akkor el kell kezdeni venni!

Egyben már lesz piaci értéke, talán nem is kicsi.

120*12000=1440000 Ft még a közjegyző szerint is!
A helyi ára meg lehet, hogy jóval több EGYBEN, egész táblaként.

guy2 2011.08.30. 00:26:04

Utánajárással lehet ebből hasznot csinálni...

2011.08.30. 07:28:22

@mcs: miért is nem lehetne eladni???
említetteknek elővásárlási joguk van, de írásban lemondatni nem kell senkit, az eladási-vételi szándékot az adott önkorm. hivatalban kell kifüggeszteni, és miután letelt a kiszabott idő (asszem 15 vagy 30 nap, így fejből nem tudom), a vásárlás létrejöhet.
tudatlan emberek alfabétáznak. hehe.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.08.30. 08:58:04

@avman: @popocatepetl:

én csupán elolvastam, amit szegény cikkíró írt. - nyilván okkal írta.

2011.08.30. 12:33:13

@mcs: kiadásról, kimérésről írt. eladásról pont nem.
egyébként bérbe adhatja szerintem a saját zsebkendőnyijét is, csak ugye senki nem fogja bérbe venni.
egyébként első körben a legegyszerűbb bemenni egy ajándékozási szerződéssel az önkormányzathoz, hadd vegyék észre magukat. :D egyébként meg a földalapkezelőt (gondolom ez is nemzeti lett) kell megkeresni.
de ahogy látom, lehet itt is elkel. :D
mellesleg, ahogy fentebb is írták, az önkormányzat eljárás jogtalan.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.08.30. 16:43:05

@avman: "Másnak eladni, ... csak akkor lehetne, ha minden tulajdonos beleegyezne." - oszt erre itt jönnek, hogy megvennék.

tartok tőle, hogy az önkormányzatnál kifüggesztés nem elégséges a tulajdonostársak elővásárlási lehetőségének értesítéséhez.

az önkormányzat meg simán visszautasíthatja az ajándékot. mint ahogy tette is, amennyire kivehető a sztoriból.

--

mindenesetre az ügygondnok jó megoldás lehet, de az biztos, hogy ki kell tűzetni egy földmérővel, akár van bírság, akár bérlésről, akár egyéb hasznosításról van szó. a számlát meg eltenni.

2011.08.31. 15:03:00

@mcs: tartok tőle, hogy az önkormányzatnál kifüggesztés nem elégséges a tulajdonostársak elővásárlási lehetőségének értesítéséhez.
felesleges tartanod tőle, mert a jogszabályok szerint elég. sőt, elő van írva, enélkül a földhivatalnál át sem lehet íratni a nevet, sőt, gyakorlatilag semmis az a vásárlás, ami kifüggesztés nélkül zajlik.

2011.08.31. 15:08:51

osztatln közöst kitűzetése, kimérése viszont egy nagyon nehézkes procedúra. egyrészt kérni kell, ehhez vannak feltételek, nem elég, ha csak egy tulajdonos indítja el. aztán pedig a kitűzés alatt gyakorlatilag sorsolással de inkább abc sorrendben történik a terület kimérése. utána mindenki kap egy külön helyrajzi számot (mert az osztatlan közös egy számmal fut csak).
és akkor még hozzájön, h megvan a minimális telekméret, ami alatt nem lehet helyrajzi számot kiadni. szóval zsebkendőnyi területet megint nem fognak kimérni.
azért elég fura, h a jogszabályok és a gyakorlat teljes hiányában osztogat mindenki folyamatosan tanácsokat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.08.31. 17:26:32

@avman: a kifüggesztés szerintem szükséges - de nem elégséges követelmény.

a kitűzés alatt -ha nekem címezted az előbbit- természetesen nem a közösből a posztolóra jutó részt értettem, hanem az egész földterületet, mivel, ha olvastad a posztot, most nem tudja se az önkormányzat, se a tulajdonos, hogy hol a földje.

szerintem olvasd el a szöveget és próbáld megérteni, hogy mi is a kérdés, mielőtt válaszolsz. célszerű.

2011.09.01. 09:06:55

@mcs: szerintem meg észt osztani a gyakorlati rész menetének ismerete nélkül nem célszerű. elégséges az eladáshoz. annyi a minimum. természetesen nem szükséges, de akkor az elővételi joggal rendelezőknek írásban le kell mondaniuk. ez akkor jó, ha gyorsan el akarják adni. egyébként meg 3 hét asszem a kifüggesztés. legutóbb még mintha annyi lett volna. (elég sok földtől szabadultunk meg pár év alatt a családba, másrészt főállású őstermelő is voltam valaha)
ha arra ciánozod magad, h nem biztos, akkor simán megpusztulsz. csaxolok. biztos, h elég. arra vegyél mérget, és hosszú életű leszel.
egyébként tudod mekkora összeg egy földkimérés, hogy így dobálózol vele? min 30k körül van, ha nem tévedek, + a földterület nagysága. jelen esetben nem tudom, mennyi az annyi, de tuti, h jóval többe fog fájni. és akkor ezz állja szegíny post toló? na ne vicceskedjünk.
hamár, akkor inkább egyvégtében lehet kérelmezni az osztatlan közösből a kimérést (itt tudni kellene mekkora a földterület), lehet, h már egy fő is kezdeményezhet (nálunk kb. 30% elég volt), aki nem jelenik meg, illetve nincs a kezdeményezők között, azoknak osztatlan közösben marad a maradék).
persze lehet, h nem így van, de mivel kénytelen voltam részt venni ilyen akciókban, így nekem ez a gyakorlati tapasztalatom. ami gondolom jogszabályilag is meg vagyon támogatva, legalábbis.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.09.02. 19:32:16

@avman: Tudálékos barom. mcs teljesen jókat ír.

szlelesz 2011.09.05. 14:58:55

Hali, szerintem azt az utat kövesd, amit Pilotax írt, mert az - eltekintve a hivatal hosszadalmas és "rugalmas" ügyintézésétől - valóban járható út

Papuska54 2017.04.24. 15:27:32

Sajnos én még rosszabbul jártam. Én örököltem egy földterületet, ami hasonlóan osztatlan közös tulajdon. Mikor örököltem, a terület adómentes volt, el is feledkeztem róla. Egy éve kaptam egy levelet, hogy öt évre visszamenőleg fizessek be 200 ezer Ft adót.Nem volt mese, be kellett fizetni, hiszen adótartozás mellett sok problémám lehet. Kerestem a társtulajdonosokat. Egy csomó nem is létezik. A többiek hozzám hasonlóan meg akarnak szabadulni a földtől. Lemondani róla nem lehet, felajánlottam az önkormányzatnak, de neki nagyobb érdeke fűződik az adó beszedéséhez. Most duplájára emelték az adót a kb. 12000FT értékű földért évi majdnem 50ezer Ft adót fizetek. Megszabadulni tőle lehetetlen. Van valakinek ötlete?
süti beállítások módosítása