Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Trükkös online szállásfoglalás

2011. augusztus 26. - zugügyvéd

Az online foglalások jogi megítélésével  sok szolgáltató azt hiszi, hogy ha jogellenes passzusokat tesz a szerződési feltételeibe, arra később joggal hivatkozhat. Ha magyar székhelyű, akkor jó eséllyel fel lehet lépni az ilyen trükkök ellen.


Kedves Zugügyvéd,

Online foglaltunk Horvátországi szállást, szép nagy piros betűkkel ki volt írva, hogy 42.500 HUF. Majd meg kaptuk a visszaigazolást arról hogy valóban lefoglaltuk a szállást, ára 53.700 HUF.

Megnéztük, jó apró betűkkel valóban oda volt írva, hogy nem tartalmazza a közvetítői jutalékot, a turisztikai adót stb...

Ezt még talán el is tudom fogadni, bár egyértelmű MEGTÉVESZTÉSNEK tartom, hogy néhány fix, tehát előre jól kalkulálható részösszeg kapcsán a vevőre bízzák a matematikát - ez kb. olyan, mintha a tejet 150 HUF+Áfá-rt venném meg a boltban. Nem értem? Számoljam ki, mi?

Szó szerint azt mondta az utazási irodás, hogy "Dehát Uram, miért nem számolta ki, hogy mennyibe kerül?". Hát dühös lettem.
Ezek után természetesen le kívántam mondani az utat, mondván, hogy nem annyiért kaptam volna meg, mint amennyire számítottam, mire azt a választ kaptam, hogy
- Uram, Ön már elkötelezte magát, az ár 95%-át be fogjuk hajtani.

Megnéztem a honlapjukat, ahol valóban kőkeményen le van írva, hogy X nappal az utazás kezdete előtt lemondás esetén ennyi és ennyi pénzt be fognak rajtam vasalni.

VISZONT,
szerepel egy ilyen mondat is:

"... E) Fizetések
1. A visszaigazolás/számla elküldésével a teljes bérleti díj előlegének kifizetése esedékes. Az előleg különleges szezonidőkben kiteheti a teljes bérleti díjat is. Foglaláskor a teljes bérleti díj 25%-a fizetendő, minimum 100 EUR/150 CHF objektumonként és hetente a megadott pénznemben. ..."

Hoppá: "... foglaláskor 25% fizetendő. ..."

Namármost én nem fizettem előleget, tehát az én értelmezésem szerint nem történt meg a foglalás. Valóban nyomkodtam a gombokat, de senkinek, semmit nem utaltam át!

Felhívtam az irodát, akik szerint viszont én az ELKÜLD gomb lenyomásával mindent bevállaltam és mindent jól bebuktam és ha lemondom, be kell fizetnem az összeg 95%-át.

Ha jól tudom, még egy átlagos fapados repülőjegy foglalás is csak akkor véglegesedik, amikor az előleget vagy a teljes összeget kifizettem. Ez a "foglaláskor fizetendő 25%" viszont szerintem egyértelműen rögzíti, hogy én maximum előfoglaltam, tehát engem szerintem az égvilágon nem kötelezhetnek semmire sem.

Ime a link a teljes ÁKF-hez.
http://www.holiday-home.org/hu/desktopdefault.aspx/tabid-2243/

Mit gondolsz?/Mit gondoltok?
Megtörtént a foglalás vagy ami történt, az valóban csak előfoglalásként értelmezhető?

Eszpé

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr723181786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenderice 2011.08.26. 13:17:29

Én a helyedben nem foglalkoznék a dologgal, mivel nem fizettél előre semmit. Behajtani úgyysem fogják tudni, mert nekik kellene bizonyítaniuk, hogy ki ült a számítógép előtt.

2011.08.26. 13:24:37

Valóban, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 14. § (5) bek. alapján a termék eladási áraként és egységáraként, illetve a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által _ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat_ kell feltüntetni.

Tron65 2011.08.26. 13:49:39

Részemről azokat a lakáshirdetéseket imádom, ahol kb az alábbi van leírva:
67 nm-es lakás 125.600 Ft/nm +ÁFA
Momentán vagy 8.3 nm-re pénzem, annyit vehetek???

Gukker 2011.08.26. 15:45:52

@Tron65: Ráadásul ki fog egy lakást nanométerben lemérni? :)

heliox 2011.08.26. 16:28:31

Az ÁSZF szerint a foglaláskor 25% fizetendő. Azaz ennyi fizetési kötelezettséged keletkezik abban a pillanatban, hogy foglalsz. Nem akkor foglalsz, amikor fizetsz, hanem fordítva.

És meg fogják próbálni behajtani, rosszabb esetben el fogják adni egy ezzel foglalkozó cégnek, és kétesélyes lesz a dolog. Ráadásul nem magyar a cég, akivel szemben állsz, ha jól láttam, hanem svájci.

Ez az én amatőr véleményem.

Menj el nyaralni!

Unbiased 2011.08.26. 16:57:33

Milyen adatokat adtál meg magadról? Ha pl. csak egy e-mail címet tudnak, akkor semmi gond.

Netuddki. 2011.08.26. 17:12:56

Lópisztoj a hátsójukba! Megállapodtok egy árban aztán utólag keveslik? Mondták volna meg elsőre a végösszeget, forintra pontosan. Így jártak...

Netuddki. 2011.08.26. 17:17:32

"Online foglaltunk Horvátországi szállást, szép nagy piros betűkkel ki volt írva, hogy 42.500 HUF. Majd meg kaptuk a visszaigazolást arról hogy valóban lefoglaltuk a szállást, ára 53.700 HUF."

Még annyit. Írd meg nekik legközelebb a végösszeget írják ki akkor nem lesz félreértés. Meg, hogy a büdös életben nem fogsz náluk nyaralni ezek után. És ha továbbra is zaklatnak feljelentést teszel csalásért, és tegyél is ha nem szállnak le rólad.

Amúgy meg 1 hétért nem is sok. Még az 53ezer sem. Bár ezek után mi van ha befizetted volna az előleget aztán se szállás se pénz?

Phrascarica 2011.08.26. 17:24:04

Küldd el őket melegebb éghajlatra :)

Gina Kolada 2011.08.26. 17:34:33

Az említett cég egy szar cég, mármint a lehúzásokat illetően.
Engem is átvágtak pár éve, amikor egy "csendes apartmant" béreltem tőlük egy "csendes helyen". A helyszínen aztán kiderült, hogy a legforgalmasabb főutcán, egy ABC fölött kaptunk szállást, a háló alatt pedig egész éjjel zakatolt a bolt hűtője. Semmit nem voltak hajlandóak tenni, pedig a kinti partnerétől többször felhívtuk őket. Aztán a kinti partner adott másik szállást.

hirokin 2011.08.26. 17:36:53

Úgy tudom, Magyarországon létezik az elállás joga. 8 napon belül bármit visszamondhatsz.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.08.26. 18:25:10

Mivel aláírásod sehol sem szerepel, és pénz sem cserélt gazdát így nyugodtan elálhatsz a vásárlástól. Ezt ajánlott levèlben is közöld velük.

Bocimaster 2011.08.26. 18:47:55

Távollévők között történt megrendelést mindenféle következmény nélkül 8 napon belül lemondhatsz.
17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet
a távollevők között kötött szerződésekről:
4. § (1) A fogyasztó a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat.
5) A vállalkozás köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni.
(6) A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt a termék visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezenfelül egyéb költség nem terheli. A vállalkozás azonban követelheti a termék nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.

Bocimaster 2011.08.26. 18:49:52

Ja és még valami:
2. § (1) A vállalkozás a szerződés megkötése előtt kellő időben köteles a fogyasztót tájékoztatni:

a) a vállalkozás cégnevéről (nevéről) és címéről (székhelyéről, illetve lakóhelyéről) azonosításra alkalmas módon;

b) a szerződés tárgyának lényeges jellemzőiről;

c) a terméknek, illetve szolgáltatásnak az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is magában foglaló áráról, illetve díjáról, valamint az összes járulékos költségről, így különösen a fuvardíjról, szállítási vagy postaköltségről;

d) a fizetés, a szállítás vagy a teljesítés egyéb feltételeiről;

e) az elállás jogáról (4. és 5. §);

Bocimaster 2011.08.26. 18:53:45

Egyszer nekem is volt egy hasonló esetem, a fenti törvényt megírtam nekik, valamint hogy a szerződéstől elálltam. Azóta se kerestek.

2011.08.26. 21:28:18

hálidéjhóm, foglalod a kurvanyádat, h klasszikusokat idézzek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.08.26. 23:12:22

Horvátországba utazási irodával???
Anno, amikor ott nyaraltam (2000-es évek eleje, több évig), de egy rövid nyaralásfélére legutóbb sok év kihagyás után tavaly, akkor kimentem, néha 8-10 fős társasággal, és ott találtam szállást, ahol akartam, olcsóbban és jobbat, mint amit bármelyik utazási iroda kínál.
Utazási irodával szóbaállni ilyen utaknál bűn, főleg magyarral. Kivéve, ha az adott országban helyi, kis utazási irodát vesz igénybe az ember, valamilyen speciális szolgáltatásra (amit nem tudna maga megoldani ott).

Írom ezt úgy, hogy én is valamilyen formában utazást (is) szervezek, de mentségemre szolgál, hogy egyrészt nem magyar cég vagyok, másrészt CSAK egyedi szolgáltatásra fogadunk el megrendelést, nem hirdetünk pl. akciós apartmanokat, mert azt a vendég - akinek esze van - úgyis megtalálja saját maga a neten, ha meg még több esze van, akkor kimegy, és TÉNYLEGESEN megnézi, hogy melyik tetszik a sok üres szállás közül. Üres szállást ugyanis bármikor, és bárhol lehet találni a világ túlnyomó részén (Európában jelen pillanatban meg aztán végképp).

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.08.28. 13:14:31

erre szerintem ez a rendelet vonatkozik, nem pedig a Ptk. általános hatálya:
17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet

konkrétan pedig a 4. § több bekezdése szerint is 8 napon belül elállhatsz, mégpedig nem csak úgy, hogy egy fillért se pengettél még, hanem akár úgy is, hogy amit befizettél mind egy szálig vissza kell fizessék neked [4.§(5) bek.] és legfeljebb a saját elállásod következtében nálad fölmerült költségeket (pl. a telefonhívás, a levél, a fax vagy az e-mail költségét, amiben az elállást közlöd) [4.§ (6) bek]kell neked magadnak viselned.

úgyhogy a személyes véleményem az, hogy paripapélót a púzójukba, hadd forogjanak csak a témán, mint a grillcsirke, amíg csak tetszik nekik; de neked nehogy eszedbe legyen bármit is kifizetni!!!

vape 2011.08.29. 11:19:46

@Jani haverja:
Na, kezdősik az okoskodás...

Abban igazad van, hogy üres szállást mindig lehet találni a világ bármely részén.
Ámde több órányi utazás után nekem pl. nincs sok kedvem még pár órát eltölteni a szálláskereséssel. Főleg 2 kisgyerekkel mellettem, főszezonban. Aztán a keresgélés végén vagy sikerül jó és olcsó szobát/apartmant találni, vagy csak kinevezem a legutolsó találatot jónak, mert meguntam a keresést.

Aki szereti a szerencsejátékot, az keresgéljen bátran érkezéskor. Én inkább neten szétnézek és foglalok egyet.
(Egyszer amúgy próbáltam a Balaton partján hirtelen elhatározásból szobát találni. Sikerült is kb. 1-1,5 óra alatt, de nem voltam elégedett az eredménnyel. Többet nem csinálok ilyet.)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.08.29. 23:35:53

@vape: Én 20 percnél tovább még életemben nem kerestem szállást SOHA, SEHOL. Mindezt nem magamnak, hanem a családomnak, esetleg a baráti körnek is. Volt olyan eset is, hogy a baráti kör másnap jött csak, és én nyugtattam meg őket, hogy úgyis lesz szállás nekik is. Ez abban az évben volt, amikor a feleségem éppen 3 hónapos terhes volt a kisfiunkkal, és mi mentünk ki apóssal-anyóssal elsőként, tetejében egy motoros csónakot is kivontattam a Peljesac félszigetre, és így olyan apartman kellett, aminek saját kikötője is van. Lett. Nekünk is, meg a haveri körnek is másnaptól kezdődően. Ja, ők is kihúztak még egy motorcsónakot, és annak is lett kikötője. Mindez a környék legjobb helyén, Korcula várával éppen szemközt (gyönyörű panoráma). Ilyen helyre utazási iroda nem is meri betenni a lábát, merthogy csak egész évre adnák ki neki, úgy meg nagy a kockázat. A magyar utazási irodák meg egyrészt tisztességtelenek, másrészt meg sújtja őket a magyar adórendszer, meg az egyéb hülyeségek, úgyhogy drágán kínálnak sz@rt. Érdemes megnézni pl. a német és a magyar Neckermann ajánlatait. Ugyanaz a cég, de mégis ég és föld.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.08.29. 23:38:47

@Jani haverja: Ja és természetesen a szállásunk így kb. a 3/4-ébe került, mint ha utazási irodán keresztül foglaltuk volna le sokkal sz@rabb helyre, természetesen kikötő nélkül, mert ilyennel egy kommersz utazási iroda nem is foglalkozik.
süti beállítások módosítása