Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Lakástulajdonhoz kötött lakcímkártya

2011. augusztus 10. - zugügyvéd

Az alábbi történet valós problémát vet fel, mivel jár, ha valaki eladja a lakását, és állandó lakcím nélkül marad. Miközben az alkotmányos jogok nem lakástulajdonhoz vagy állandó lakcímhez kötöttek.

Udvozlom.

Kulonos helyzetben vagyok.

Evek ota kulfoldon dolgozom, es mivel csak evi egyszer tudtam hazamenni, ugy gondoltam eladom a hazamat, mely kozos tulajdonban volt a nagykoru gyerekemmel, aki szinten nem ott lakott, csak a postaladat jart oda neha kiuriteni, igy a haz allaga az evek soran siralmas allapotba kerult, felujitani tobbe kerult volna mint amennyiert a mai arakon el lehetett volna adni.

Vegul is sikerult az eladas.

Nem sokkal utana hogy a jogi ugylet megtortent ki is uritettuk a hazat. ertekes dolgok nem igazan voltak, de amit lehetett eladtunk.

Aztan nekem vissza kellett jonnom dolgozni kulfoldre.
 
Kb egy hettel ez utan, kulfoldon, a metron elloptak a penztarcamat. Benne volt a magyar szemelyigazolvanyom, jogositvanyom, lakcimkartya, tajkartya, adokartya ..  nem igazan szoktak velem lenni, mivel itt nincs rajuk szuksegem, de a visszaerkezes utam nem raktam ki. De szerencsere az utlevelem az nem volt a tarcamban, tehat az nem tunt el.
 
Azonnal bejelentettem az itteni rendorsegen, aztan az itteni  magyar konzulatuson is felvetettem a jegyzokonyvet, kerve ha esetleg hozzajuk kerulnek --- valaki becsuletes megtalalja kesobb az eldobott okmanyokat ---ne kuldjek el Magyarorszagra, mivel nem vagyok ott, telefonaljanak, en is telefonalok stb..
 
Idokozben buvarkodtam az interneten, megnezni hogy milyen iratokra lesz szuksegem a potlasokhoz.
 
Szemelyihez ugye kell az anyakonyvi kivonat, szuletesi, hazassagi, a nevviseles miatt, ha van ervenyes utlevel .. es barmelyik okmanyirodaba meg lehet csinaltatni. Anyakonyvi kivonatok megvannak, utlevel van.
 
Lakcimkartya --- Na itt jon a fogas kerdes.. Mivel ott tudom csak csinaltatni ahol az allando bejelentett lakcimem van. Igen am, de igazolnom kellene tulajdoni lap vagy valami modon, hogy ott lakom. De mar eladtam a hazat, tehat nem tudom igazolni.
 
Tehat gyakorlatilag hajlektalan vagyok, mert allando lakcimemen nem lakom, igazolni se tudom, tulajdoni lappal, szerzodessel.. Uj allando lakcimet meg hogyan szerezzek magamnak, mivel
vasarolni uj hazat, lakast egyelore nem tudok, annyi penzem nincs.
Ideiglenesen se tudok bejelentkezni sehova sem, mert ugy tudom allando lakcim nelkul nem lehet.

Ha ugy dontenek, hogy hazakoltozom kulfoldrol, vagy kenytelen lennek hazakoltozni mert megszunne a munkam, akkor allando lakcim nelkul, lakcimkartya nelkul, mint hajlektalan, hol talalnek munkat is egyaltalan, vagy hova is tudnek ideiglenesen is
bejelentkezni.
Jelenleg a gyerekem is alberletben lakik, tehat oda se tudnek bejelentkezni. Allando lakcime neki is az eladott hazban van.
 
Egy lehetosegnek latok eselyt, hogy kozoljem a lakohelyem szerinti jegyzovel, hogy kivandorlok Magyarorszagrol... Akkor talan adnanak egy lakcimkartyat, hogy kulfoldon el cimszoval, es rajta lenne a szemelyi szamom.
Aztan kesobb majd csak tortenik valami, nem tudom.
 
Jogositvany -- orvosi igazolas.. szemelyi szam.. ami a lakcimkartyan van.. tehat visszakoszon megint a lakcimkartya..  Magyarorszagon nem fizetek TB-t, tehat haziorvosom sincs. De gondolom vannak rendelok, ahol maszek alapon is megcsinaljak, jo penzert.
 
Taj-kartya -- tisztasor, nem kapok, nem fizetek tb-t..  Van eu. igazolvanyom kulfoldon, ahol dolgozom, es haziorvosom is.
 
Ado-kartya --  ugy tudom a lakohely szerint illetekes apeh-nal kell ujat kerni..  nem tudom igazolni, hogy hol lakom. Adoszamomat tudom, adobevallashoz eleg azt tudni.. de ha netalantan ugyet kell inteznem valamikor, megint meg leszek love.
 
Utlevelem meg egy darabig ervenyes. Vigyazok is ra erosen, de mielott lejar, intezni kellene azt is.. De ehhez is kernek nehany okiratot, amikkel nem rendelkezem, szemelyi pl...
Tovabba azt olvastam, ha van ervenyes utlevelem vagy erv.jogsim,  eleg az azonositashoz, lakcimkartyaval, tehat nem kotelezo szemelyit csinaltatni.
Amiota nincs ha'zam, es az irataim is eltuntek, nem csak hajlektalannak, hanem hontalannak is erzem magamat.
Persze utlevelemmel igazolhatom ki vagyok, honnan vagyok, de ez az iratok potlasa koruli burokracia egy ordogi kor...
 
On hogy latja a helyzetet?  Kivandorlas hivatalosan is? Egyelore amugy se akarok hazakoltozni, hiszen mar evekkel ezelott is azert mentem el innen, mert nem volt munka, nem vagyok mar fiatal, azota meg csak rosszabbodott a helyzet.
 Vagy milyen uton modon lehetne rendezni a papirjaimat?
udvozlettel
G.F.
 

116 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr733143933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szürke_tag 2011.08.10. 23:30:35

@Rejsztág: Megnyugtatlak te is kerülhetsz ilyen helyzetbe. 10 éve én is így vagyok egy válás után. Nincs lakcímem, nem adózhatok, nincs tb-m, nem szavazhatok, nem dolgozhatok hivatalosan. Nem hosszabbították meg a jogsimat, mert nem tudnák hová küldeni a büntetést.
Azért én szívesen adóznák csak jöjjön rendbe az életem. Szóval ez Magyarország, itt a rendszámot is kocsihoz kötik nem személyhez és a szavazást is lakcímhez.

Megvagy hadnagy 2011.08.11. 00:04:59

Egy jó tanács a tb-vel kapcs. Ha tartósan külföldön dolgozol, akkor ott úgyis fizetsz tb-t, ami érvényes akkor is ha néha itthon vagy; ilyenkor itthon ki kell jelentkezned a magyar tb-ből, mert különben utólag fizettetik ki veled visszamenőleg.

viktor134 2011.08.11. 00:07:53

a trv úgy szól hogy a jegyző 30000 Ft bírságot róhat ki arra, aki elköltözik, és 3 napon belül nem jelentkezik be az új lakhelyére állandó vagy idegilenes címként.

de:
a trv előírja, hogy kell tulajdoni lap vagy hozzájárulás a bejelentkezéshez.

viszont:
lakcímre jelentkezhetsz be városba, mikor elkészül, be kell érte azonban menned.
budapesten került szintű a bejelentés.

tapasztalat:
sehol nem tudják rögzíteni, csak a forgalmiba kerül budapest önmagában, de tökéletesen el vagy.

érvényes valid lakcímkártya, és mindig jól lehet vele viccelni kocsmában, hogy diplomás hajléktalan vagy. :)

potyus 2011.08.11. 00:58:11

Állapítsuk meg, a rendszerváltás azt hozta a lakosságnak, hogy sokszorosára emelkedett a bürokrácia Magyarországon.
Az ilyen és ehhez hasonló anomáliáknak se szeri se száma.

Fiatalság ! EL INNEN !!!!

Most meg fognak többen kövezni, felnégyelni, akasztani, főbe lőni.

Pedig ezt érték el tisztelt politikusaink, sajnos szép lassan élhetetlenné lesz az ország.

Ha csak 20 évvel lennék fiatalabb.......

Gabbesz 2011.08.11. 01:27:30

Ki a faszom írja ezeket az "olvasói leveleket"? Tavasszal elvesztettem/ellopták a pénztárcámat (valószínűbb a lopás, de azt se tudom kizárni, hogy kiesett a kabátom belső zsebéből abban a kávézóban, ahol történt). Benne volt a jogsim, forgalmim, lakcímkártyám. Na már most a poszttal ellentétben én az ügyfélkapun igényeltem ezek pótlását. A jogsit simán kiküldték, a másik kettőért ugyan be kellett menni az okmányirodába, mert azt nem központilag nyomtatják, hanem irodánként, de semmi extra papírt nem kértek hozzá.

Gabbesz 2011.08.11. 01:36:50

@potyus: Eszednél vagy? Az első személyimben - amelyet még a Magyar Népköztársaságtól kaptam - anyám nevén kívül benne volt apám neve is, hely volt benne az összes korábbi állandó és ideiglenes lakcímemnek, a családi állapotomnak a feleségem nevével, személyi számával, az esetleges válások és új házasságkötéseknek, gyerekeknek, végzettségeknek, munkahelyeknek, a katonai bejegyzéseknek. Ezek után azt vagy képes állítani, hogy sokszorosára emelkedett azóta a bürokrácia?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.08.11. 03:06:56

@Gabbesz: mennyivel egyszerubb volt ugye
nincs melod/ ugye mar a mostani komves kenytelen lenne bejelenteni ha akar ha nem/ mar bevihettek kmk-ra 3 honapra
benne volt allandod, az ideiglenesed
meg ami fontos...
najo itt nekem is csak egy jogsim van, kutyat nem erdekli hogy dolgozok -e?
viszont ha dolgozok, szigoruan vonjak az adomat

flimo13 2011.08.11. 05:31:01

@Ann1294: miért jogellenes itthon is fizetni?

flimo13 2011.08.11. 05:33:43

@Megvagy hadnagy: ezeket úgy írjátok, hogy alapból külföld=eu. USA esetén mi a helyzet, ha kint járnék egyetemre, mi lenne a magyar tb-vel?

kpityu2 2011.08.11. 05:47:53

@figyelmeztetés: Így van. Nekem egy csomagot nem akartak ide adni a postán, mivel nem arra a címre szólt a lakcímkártyám, ahová a csomagot kértem, hiába lobogtattam az értesítőt és mutattam az igazolványon az egyező címzettet (albérlet, kényszerűségből máshová vagyok bejelentve). Ha nincs saját lakásod és a tulaj nem engedi a bejelentést, meg vagy lőve.

S4+4N 2011.08.11. 06:26:16

Szerintem a posztoló (és még sokan) nincsenek tisztában a jelenleg használatos fogalmakkal. "Állandó lakcím" fogalom már nem nagyon létezik. Lakóhely és tartózkodási hely fogalmak vannak. Lakóhely: ahol életvitelszerűen élsz. (posztolónak jelen pillanatban a külföldi lakóhelye). Tartózkodási hely: ha a lakóhelyedet 6 hónap vagy annál hosszabb időre, ideiglenesen elhagyod. Ebből következik, hogy akkor lehet csak tartózkodási helye valakinek, ha van eleve lakóhelye. Erre a jó példa, ami mostanában Magyarországon lehet majd divat, pl.: valakinek Zalaegerszegen van a lakóhelye, de 7 hónapos közmunkaprogramban vesz részt Dunaújvárosban. Ilyenkor tartózkodási helynek Dunaújvárosi ideiglenes címere bejelentési kötelezettsége van. A lakóhely az nem határozza meg a tulajdon fogalmát.

Blobov 2011.08.11. 06:41:44

Úgy látom, erre mostanában nem járnak jogászok. Lakóhely a tv. szerint az, ahol "annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él".
Tartózkodási hely: "annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik"

Azaz, ha alapvetően nem élsz Magyarországon, nincs lakóhelyed, minek is lenne? Az országgal megszakítottad a kapcsolatot, elvégre igazából nem itt élsz, nem itt dolgozol, nem itt fizetsz adót és járulékot... Ha emiatt a lakcímbejelentéshez érintő magyarországi jogaid sérülnek? Ez van, Te vállaltad azzal, hogy külföldre költöztél, tessék a befogadó állam joga szerint az iratokat akkor beszerezni...
Az már csak hab a tortán, hogy a külföldi lakóhelyet is be lehet jelenteni és ez alapján lakcím kártyát is lehet kapni (1992. évi LXVI. tv., 4. § (2a) bekezdés, 26. § (5) bekezdés). Az más kérdés, hogy persze ez nem keletkeztet semmi alapot olyan jogviszonyokhoz, amihez magyarországi lakcím az előírás.

DieHappy · http://local.blog.hu 2011.08.11. 06:41:50

Az en lanyom azert nem kap utlevelet 9 honapja, mert kulfoldon szuletett es a magyar lakcimkartyat 3nal tobb honap volt megkapni. A tobbi jogi toketlenkedest nincs gyomrom leirni. De segitettem mar kulfoldi kolleganak papirokat szerezni otthon, es az eg vilagon szinte mindennel fontosabb a lakcimkartya. Es ezzel sajnos aranyosan nehezebb is megszerezni neha, ha peldaul a foberlo nem segit. Adokatyat viszont hozzavagnak az emberthez, meg alairas sem kell hozza szerintem. Orulnek, hogy plusz egy adozo van.

Blossom 2011.08.11. 07:06:13

Hasonlo problemaval kuzkodom. 25 eves befektetest kotottem 6 evvel ezelott,azonban hamarosan utana tartosan kikerulem kulfoldre. A penz kezeleset viszont allando lakcim hianyaban a bank (meg csak nem is magyar bank,hanem nemzetkozi)nem tudnam nyomon kovetni. Altalanossagban,semmilyen formanyomtatvanyban nem all modomban feltuntetni,hogy en tartosan nem Magyarorszagon elek.Eddig nemvolt nagy gond,mert idos edesanyamhoz voltam bejelentve, viszont par honappal ezelott O bekoltozott egy nyugdijjas otthonba es en azota meg vagyok lőve. Most azt csinaltam,hogy bekereckedtem a baratnőmekhez,mint allando lakcimes es mostmar csak remelem,hogy a ferjevel nem fognak elvalni az elkovetkezo 20 evben,kulonben otletem sincs,hogy hova kereckedjek be.
A penzem miatt egy OTP-s bankszamlat kellett nyitnom,ott is kellett a lakcim kartya. TB-t kulfodon fizetek, ezt itthon lejelentettem es itthon szolgaltatast igenybe nem veszek. A tb fizetes az egyetlen tiszta ugy. Ja,meg az ado,azt is kulfoldon teszem. De a szaros 20 eves befektetesem miatt koteles vagyok,hogy lakcimem legyen. (mar annyira banom,hogy belementem...)

kisist.kmgei 2011.08.11. 07:31:11

Valamit nem igazán értek. Amikor a posztoló eladta a lakását, nem gondolt arra, hogy onnan ki kellene jelentkeznie?

És a fiához miért is nem tud bejelentkezni állandóra? Nekem sincs ingatlan a tulajdonomban, a testvérem lakásába vagyok állandóra bejelentve, mint családtag. Annyi történt csak, neki is alá kellett írnia a bejelentő lapot.

Ráadásul, ha életvitelszerűen külföldön él, azt is be kell jelentenie.

A hivatalos papírjai hova érkeztek volna? Talán az eladott ingatlana címére? Vagy negyed évenként be ment volna a postára kérni a levelek átirányítását? Persze azt is csak bejelentett (állandó vagy ideiglenes) címre lehet kérni.

Blossom 2011.08.11. 07:46:06

A haz eladasaval bizony ki kellett volna jelentkezni.
En sem szeretnek olyan hazat venni,ahova ki tudja,kik vannak meg bejelentve. (lasd,elozo lako a fiaval)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.08.11. 08:41:56

Nincs is jobb, mint amikor egy önjelölt behajtó cég rugdossa az ajtót, mert az előző lakó paraszt módon nem jelentkezett még ki, és ki tudja hol milyen adósságai vannak. Amúgy nincs arra valami fórum, ahol le lehet kérdezni, hogy kik vannak bejelentkezve a lakásomba?

bigfather 2011.08.11. 08:44:55

Én annyira nem értem... mi is voltunk hasonló helyzetben, sőt még cifrábban: egy ismerősömnek segítettem, aki külföldön dolgozott, és még csak nem is Magyarországon született, de magyar állampolgár. Bementünk az okmányirodába - amely NEM a lakcíme szerinti volt!!! Persze szül.akvi. sehol, lakcímkártyát nem is kértek, annyi volt, hogy telefonáltak valami központi nyilvántartóba, ahol igazolták, hogy van ilyen ember, és már kész is volt. Persze valszeg az ügyintézők hozzáállása nem mindegy... Egyetlen papírja volt: a nagykövetségen kapott ideiglenes útlevél, amellyel egyszer utazhatott haza, és azonnal le kellett adnia.

ghck 2011.08.11. 08:46:13

@tilla77: "Az állam akkor jelentkezik, ha te igénybeveszel egy szolgáltatást, amiért nem fizetsz. Különben nem. "

Kicsit olvasgatsz még, és meglátod, érnek meglepetések! :)

dzsaszper 2011.08.11. 08:58:37

@ghck: ha bejelentette a külföldön tartózkodást, és külföldön van több mint az év felében munkaviszonya, akkor is? tudtommal akkor nem...

dzsaszper 2011.08.11. 09:00:06

@newtehen: első tipp: önkörmányzat, népességnyilvántartási csoport?

de lehet hogy az okmányiroda vagy a BM központi nyilvántartó is tud segíteni...

tapőasztaltabbak: magyarorszag.hu-n ügyfélkapus regisztrációval nem lehet megnézni?

2011.08.11. 09:15:51

nem ide kapcsolódik, neten olvastam.
valamiért kiderült, h az adott lakcímre valaki olyan volt bejelentve, akinek semmi köze nem volt hozzá. a tulajdonos életében nem hallott még róla. kijelenteni kellett vagy 3 papper, meg még egy földhivatali ingatlannyilvántartási lap (vagymi) amivel igazolta a tulajdonjogát.
érdekes módon azt oda bejelenteni meg elég volt egy olvashatatlan aláírás egy szimpla bejelentőlapon-
ja, és rutinosan kezelték az ügyet, azaz napi probléma. na, ilyen a magyar módi.

XEP 2011.08.11. 09:20:37

"egy ismerősömnek segítettem"
"a testvérem lakásába vagyok állandóra "
"Lakcim meg valami rokonnal"
"rokon nyakára bejelentkezni"

(barát,ismerős,rokon)
Mutyi ország idiótáknak, idióta vezetőkkel!

Ha nincs senkid, akkor nem is létezel.
OMG

TothLali 2011.08.11. 09:27:13

@robian: csak azt mondják meg, hogy hányan vannak bejelentve. Személyiségi jogok miatt a neveket nem.

árnyékgyuri 2011.08.11. 09:27:14

Azért érdemes vigyázni ezzel a rokonhoz bejelentkezéssel, mert vannak hatóságok, akik szerint olyan helyre bejelentkezni, ahol nem laksz, közokirathamisítás. Tehát a fiad is jelenleg közakirathamisítást követ el. Pl. Joav Blum ellen is pont ez a vád. Aztán majd meglátjuk, hogy megáll-e a vád, mindenesetre jelenleg ezért vádlott.

etruszk 2011.08.11. 09:28:18

Úgy tudom a lakcímkártya a legtöbb helyen azért kell, mert azon van rajta a teljes személyi szám. Az utolsó négy számjegy ma már csak ezzel igazolható. A régi személyi igazolványok tulajdonosainak az igazolvány mellett maguknál kellett tartaniuk egy hivatalos, a személyi számot igazoló papírt. Annak idején ezt a papírt vagy a lakcímkártyát kérték mindenhol. Nem lehet, hogy itt is csak a személyi szám miatt kellene a lakcímkártya?

pasinda 2011.08.11. 09:29:42

@Gabbesz: Kiküldték? De a posztolónak nincs állandó lakása! Hova küldjék?

robian 2011.08.11. 09:32:18

@TothLali: ügyfélkapu, kiskapu - ombudsmannak faszsatu

dzsaszper 2011.08.11. 09:44:59

@etruszk: melyek azok a legtöbb helyek? A 15/1991 ABH fényében érdekelne :)

Ann1294 2011.08.11. 09:48:33

@flimo13: "Amennyiben a magyar állampolgár az Európai Gazdasági Térség (EGT)1 valamely tagállamában vállal munkát, akkor rá annak a tagállamnak a szociális biztonsági szabályai vonatkoznak, ahol keresőtevékenységet folytat és kizárólag ott kötelezett járulékfizetésre. A magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség rá nem terjed ki, illetve annak önkéntes teljesítésére sincs lehetősége."

www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/110118_GYIK.PDF

Amugy csak arra kernek meg tanacsot akik azoktol akik azt hangoztatjak, hogy ki kell jelentkeznie az orszagbol annak aki elhagyja tartosan (igen igy kellene, de nem tettem meg, mert ilyenkor ugye elveszik a lakcimkartyat), hogy akkor hogyan tudom otthon a banki ugyeimet intezni (aki vilagga ment legtobbjenek van hitele is mondjuk, vagy pont azert ment ki mert nem merte felvenni), lakaskassza, magan egeszseg kassza, telefonkartyat fenntartani (netbanking), ugyvedhez menni, stb.? Mert amikor letiltottam a PIN-em kertek, amikor alszamlat akartam nyitni kertek, minden hivatalos papirra kertek... nem diszidaltam orokre, csak EU-n belul mozgok.

Emberek tizezrei lognak igy EU-n belul, hogy nem otthon vannak, de nem adhatjak fel a lakcimkartyat mert anelkul semmit sem lehet elintezni otthon. Miert nem rogzitik a kulfoldi cimet, mondjuk egy EUs lakcimkartyan, hogy az otthoni ertesitesi cim (csaladtagnal) es a kulfoldon tartozkodasi cim. Es nem lenne gond.

autoregolante 2011.08.11. 09:53:32

Mi tavaly vettünk egy házat. Miután átvettük az ingatlant, feltűnt, hogy egyre-másra ide jönnek a régi tulajok postái, de eleinte nem volt zavaró, végülis kell egy kis átmeneti időszak, amíg minden szóba jöhető helyen átjelentik a lakcímváltozást, stb. Mivel elég zűrös, nyűgös volt már maga az adás-vétel és a régiek hozzáállása bizonyos dolgokhoz, így 2-3 hónap elteltével úgy gondoltam, hogy megér egy misét, hogy utána nézzek, mi a helyzet a lakcímekkel. Az önkorm.nál kiderült, ratjunk (3 fő) kívül, még 9-en voltak bejelentve a mi lakcímünkre: a régi tulajdonosok szűkebb, s távolibb hozzátartozói.
Abban a pillanatban rögtön kértük a kényszerkijelentést, felvették a jegyzőkönyvet, stb. és egy hónap múlva meg is jött a határozat, hogy a kijelentés megtörtént és ettől fogva már csak a mi nevünk szerepel lakóként ezen a címen. (Ilyenkor egyébként az egy hónap arra kell, hogy a rendőrséggel kerestetik a régi lakókat a régi/új lakcímváltozás miatt. Esetünkben eredménytelenül - pedig állítólag ugyanabban a városban éltek továbbra is, csak albérletben vhol.)
Ehhez képest, jó egy év után is azt tapasztaljuk (amikor helyettesítő postás van), hogy még mindig ide jönnek a leveleik erre a címre. Olyanok is pl., amit a gyerekük iskolája küldött nekik vagy banki levelek. De tömérdek behajtási cég is levelezik velük...
Bár hivatalosan mi védve vagyunk, azért bennünk van a frász, hogy - mivel ezek szerint még mindig bőszen használják a mi címünket - mikor és hogyan élhetnek vissza ezzel. Nem is értem, ezek azt hiszik, hogy nem néztünk utána a kijelentkezésüknek és nem tettünk lépéseket? Vagy szarnak az egészre és használják nyugodtan tovább a régi -érvénytelen- lakcímkártyájukat amíg az le nem jár és élnek vígan?
És hát felmerül bennem az a kérdés is, hogy mégis mit és mennyit ér egy lakcímkártya, ha senki nem ellenőrzi, hogy az valós adatokat tartalmaz-e?

etruszk 2011.08.11. 09:55:50

@dzsaszper: most megfogtál. Nem emléxem, mert rohadt rég volt. Az egyik ilyen hely talán a bank volt amikor számlákat nyitottam. Meg esetleg a közjegyző. Tudod, lakáshitel, örökösödési eljárás, autóvásárlás, cégbíróság meg ilyenek. Én már az átkosban nagykorú lettem, elég sokáig volt régi személyi igazolványom.
Évente csak egyszer-kétszer kellett. Nem olyan gyakran kérték, mint manapság a postán a lakcímkártyát.

GGG77 2011.08.11. 09:57:39

"igazolnom kellene tulajdoni lap vagy valami modon, hogy ott lakom."

Tőlem tavasszal baromira nem kértek semmit. Bemondtam az új címet, ennyi.

GGG77 2011.08.11. 10:03:25

@Lenkenéni: Mi 3 hónap után szóltunk a lakás eladóinak, hogy legyenek szívesek kijelentkezni, valamint a cégük székhelyét is megváltoztatni. Végül a cégbírósághoz kellett fordulnunk, nemrég jött meg a határozat, hogy kidobták onnan a cégüket.
Valamint írásban kértem a postát, hogy a nevükre, illetve cégüknek érkező küldeményeket ne dobják be, mert ők erre sem voltak képesek. Inkább elvárták, hogy én telefonálgassak, ha kapnak vmit.

Hihetetlen parasztok az emberek.

autoregolante 2011.08.11. 10:11:40

@GGG77: mi is, még tavaly, írásban kértük a postát, hogy ne hozzanak ki más névre szóló levelet, ez működik is, de amikor szabin van a kihordó, de a helyettesítők nem válogatnak...
A telefonálgatáson már túl vagyunk, igyekeztünk rendesek lenni, de néhányszor még nekik állt feljebb, hogy kibontottuk a levelüket (mert nem volt leragasztva csak behajtva a szórólapos boríték, amit eleve úgy küldenek) úgyhogy azóta az van, hogy ami nem a mi postánk, azzal nem foglalkozunk, az ajánlottat nem vesszük át, a többi meg megy a kukába. Ez van.

tede 2011.08.11. 10:34:40

@Lenkenéni: pontosan ezért kell kijelentkezni, mert ha kicsit figyelmetlen vagy, akkor rád jühet a végrehajtó.
Amikor anyámmal éltünk, akkor rendszeresen elrakta a leveleimet és amikor elfelejtette odaadni, akkor bizony, arról nem is tudtam.
Ha történetesen egy végrehajtó levelezik veled és akármilyen okból nem olvasod azt a levelet vagy valaki figyelmetlen a családból, akkor egyszer csak arra mehetsz haza, hogy elvitték a lapostévédet vagy számítógépedet, mert egy oda bejelentett állandó lakó nem fizetett.

moncayo 2011.08.11. 10:34:47

Én úgy tudom, hogy a "Lakcím nélküli" (területi szintű, pl. budapesti) lakcímkártya állandó lakcímkártya, azaz ugyanazon jogokkal. Csak éppen nincs ráírva, hogy Fő. u. 1. Így aki fizet TB-t annak jár a háziorvos is (bármelyik a településen). A vezetésnél kell vigyázni, mert a rendőrségnek nincs hová küldeni a csekket, így akár idővel körözhetnek is.

GGG77 2011.08.11. 10:50:28

@newtehen: BM népességnyilvántartó. De pénzbe kerül.
Amúgy, ha természetes személy van bejelentkezve, az "csak" kellemetlen, de sok bajod nem lehet. Az állandó lakcím még semmire sem formál jogot az ingatlannal kapcsolatban.
Ha olyan cég székhelye az ingatlanod, amihez amúgy semmi közöd az már cikisebb.
Viszont a cég képviselőjének törvényes kötelessége olyan székhelyet megadni, ahol a cég képviselője(i) valóban elérhetőek.
Ezért bárki kap levelet a postaládájába olyan cég nevére, amihez semmi köze AZONNAL levelet írni az illetékes Cégbíróságnak. Elég 3 sor, akár kézzel írva. 30 nap alatt lefolytatják az eljárást és eltakarítják onnan a céget. A levél árán kívül egy fillérbe nem kerül.

Labasmaz 2011.08.11. 10:55:21

@ghck: Mitol lenne? EU szintu szabaly, hogy egy es csak egy orszagban lehet TB-je valakinek az EU-ban, meg onkentes alapon is _tilos_ egyszerre kettoben fizetni. Fizetni pedig ott celszeru, ahol lakik, hogy a helyi orvosok ne kulfoldikent lassak el.

figyelmeztetés 2011.08.11. 11:58:49

Hogy a tartósan külföldön élők problémájára mi a megoldás, azt nem tudom. De azt egy 10 perc alatt átverhető törvénymódosítással elő lehetne írni, hogy albérletbe a tulajdonos köteles legyen bejelenteni a bérlőt, aztán azt is, hogy a bérlő távozása esetén könnyen kijelenthesse. 15 évig éltem úgy, hogy nem a valós címemre voltam bejelentve, tudom, mivel jár.

Főleg most, hogy egy csomó ember lesz kilakoltatva, fog hányódni gyerekkel albérletekben, ahová nem fog tudni bejelentkezni... miért nem lehet ezt megoldani!?

flimo13 2011.08.11. 12:16:40

@figyelmeztetés: az semmit se érne, a fő gond most is az, hogy azért nincsenek bejelentve, mert adót sem fizetnek, ami az adó mértéke miatt nem is meglepő.

labirintus1 2011.08.11. 13:55:36

@Blobov: Ezt nagyon rosszul tudod. Ha valaki 3 hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodik, akkor ezt be kell jelenteni a helyi okmányirodában.

Itt 2 lehetőség van: kivándorol vagy ideiglenesen kiköltözik. Ha kivándorol, akkor szakít csak meg szinte minden kapcsolatot Mo-gal, illetve törekszik egy másik állampolgárság megszerzésére. Ekkor le kell adnia a személyiét és a lakcímkártyáját.

Ha csak igeiglenesen költözik el, akkor ez nincs így és a lakcímkártyáját is megtarthatja. Csak a Népességnyilvántartó (nem tudom most pontosan mi a neve) rendszerében jelölik be, hogy 3 hónapnál tovább nem él Mo-on. De ennek nincs maximuma, akár 10 évig is élhet ideiglenesen külföldön.

Ezt azért tudom, mert nálam hibázott az okmányiroda és elvette a lakcímkártyámat (a személyim meghagyták, amiből eleve látszik, hogy hibáztak, mert ha kivándorolsz, csak útleveled maradhat). Mivel rendszeresen járok haza, ezért egyre nagyobb gond volt, hogy nincs lakcímkártyám. Úgy kezeltek mint egy bűnözőt, akit eltiltottak a közügyektől, de ezen kívül gond volt a saját bankszámlámhoz való hozzáféréssel, nem vehettem még kártyás telefont sem, nem engedtek beiratkozni a könyvtárba, stb. Végül némi vita, konzuli és népességnyilvántartós állásfoglalás kérése után az okmányiroda visszaadta a lakcímkártyámat.
Amúgy van rendes külföldi személyim, amin a lakcímem is szerepel, de erre szarik mindenki Mo-on és sehol nem fogadják el.

T-5 2011.08.11. 15:45:01

@figyelmeztetés:
"egy 10 perc alatt átverhető törvénymódosítással elő lehetne írni, hogy albérletbe a tulajdonos köteles legyen bejelenteni a bérlőt"

Kapjál már a fejedhez, ha én kiadom a lakásomat, oda aztán nem jelentkezhetne be senki, hát HALÓ :D
Ki olyan hülye, hogy hagyná??

ghck 2011.08.11. 16:03:36

@Labasmaz: @dzsaszper:

Igen, az is szabály, hogy lakóhelyed csak egy lehet. Ha innen kijelentette magát, akkor miért nem módosíttatta az adatokat azokon a helyeken, ahol most gondja van?

Gyanítom, hogy nem jelentette ki magát, akkor pedig adott esetben a TB jogosan számláz majd visszamenőleg.

Nem?

ghck 2011.08.11. 16:05:05

@T-5: "Ki olyan hülye, hogy hagyná?? "
Miért, mi bajod lehet belőle?

valanceri84 2011.08.11. 21:31:41

@newtehen: Emlékeim szerint okmányirodában megmondják a neveket. Volt szerencsém lezavarni egy lakcím fiktívvé nyilvánitási procedurát, de én már előre tudtam az illető nevét. Ha jól emlékszem akkor a nevét megmondják, minden más viszont már titkos, mert személyiség jogot sért, pl az is, hogy mikor lett oda bejelentve az illető. Egyébként kizárásos alapon biztos megmondják. Tehát elmondod kik lehetnek oda bejelentkezve és rákérdezel, hogy azon kívül van-e valaki a listán. Hiteles tulajdoni lap másolatra lehet szükség van hozzá, én eleve vittem a kérelem végett.

valanceri84 2011.08.11. 21:41:36

@GGG77: Nekünk az a 30 nap olyan 90 lett. :) Mikor telefonon érdeklődtünk az ügy alakulásával kapcsolatban olyan 60 nappal az indulás után, mert már sokalltuk hogy semmi visszajelzés, holott már le kellett volna zárulnia a dolognak, akkor rá 2-3 hétre megoldódott az ügy.

A postára pedig érdemes bemenni és kérni, hogy a cég leveleit ne kézbesítsék, événytelen a cím, mert amíg ezt nem kéred, addig nem úgy küldik vissza a levelet, hogy címzett imseretlen, hanem hogy nem vette át. Ez pedig nem túl szerencsés, ha jön egy levél a NAV-tól, vagy a rendőrségtől. Mondjuk nem vagyok jogász, szóval nem tudom tényleg lehet-e baj, de jobb óvatosnak lenni, meg hát ne strapáljuk szerencsétlen levelezőpartenereket se. :)

valanceri84 2011.08.11. 21:48:27

@valanceri84: Természetesen ajánlott és tártivényes levelekről szólt a második bekezdés, amelyekről csak értesítő cetlit dobnak be a postaládába, ha nem vagy otthon.

A lényeg, hogy a postahivatalban ki kell tölteni egy formanyomtatványt (már amelyikben csináltak ilyet, ahol nem ott kézzel kell megírni), hogy te a tulaj kijelented, hogy XY személy/cég nincs ezen a címen. Ezek után címzett ismeretlennel visszaszálingóznak a küldött levelek.

kpityu2 2011.08.12. 06:28:10

Általában normális helyeken meg lehet adni külön postacímet. Probléma csak akkor van, ha nem tudja átvenni az ember, mert pl. dolgozik napközben.
Nemrég, Erste számlanyitásnál kértem, hogy a bankkártyámat ne nekem postázzák, hanem inkább abban a fiókban venném át ahol a szerződést kötöttem. Hogyne, 2000 Ft őrzési díj (gondolom sokba van nekik a megőrzés, mert ez egy extra kívánság).

McZozo 2011.08.12. 17:03:36

Mondjuk errol a bejelentkezesrol annyit hogy mikor nekem legutobb a fiam ovodaja miatt kelett ki be jelentkeznem a lakcimemre (mondjuk ez igy egy agyrem az utcankba levo 50 meterre levo oviba en nem vagyok jogosult de a 10 kilometerre lako rokonaim igen) nekem azt mondtak hogy 30 napnal nem regebbi tulajdoni lap (erreazt mondom ok bar volt egy banki ugyintezes miatt egy 35 naposom azt nem fogadtak mar el mert hogy nem biztos hogy up to date)vagy az adasveteli szerzodes. tehat mivel akkor nem volt kedvem ujabb 5-6000 ert tulajdoni latot kivaltani elovettem a 10 eves adasvetelimet, amit aztan annak rendje es mondja szerint csont nelkul el is fogadtak. Tehat ossefoglalva a tulajdoni lapom nem lehetett 30 napnal regebbi de egy tiz eves adasvetelit csont nelkul szal logikus mint minden magyarorszagon. :)

sódor 2011.08.12. 22:54:20

Innen kulfoldrol nezve nekem ez az egesz problema olyasmi, mint valami science fiction.

Itt az emberek tobbsege berelt lakasban el, es a bejelentkezeshez semmifele tulajdoni lap vagy tulajdonosi beleegyezes nem kell. Viszont adatvedelmi buzisagok sincsenek, a tulaj barmikor lekerdezheti, kik es miota vannak bejelentve. Ha bejelentem a teljes rokonsagomat a masfel szobas lakasba, teljes joggal bonthat velem berleti szerzodest.

A bankszamlaproblemat szinten nem ertem. Mi a toknek magyar bankszamla, ha valaki kulfoldon el? Hogy fizesd a fenntartasat? Ugyse oda megy a fizetesed. Ha meg a rokonaidnak akarsz penzt kuldeni, ott a PayPal meg a SEPA-atutalas, fillerekert.

sódor 2011.08.12. 22:56:03

@T-5: Ha ott lakik, miert ne jelentkezhetne be? Fejtsd mar ki, kerlek.

kpityu2 2011.08.13. 15:39:09

@sódor: Egyrészt mert akkor hivatalos nyoma van, hogy ott lakik, és nyilván nem fizet adót a lakbér után.
Másrészt mert fosik, hogy ha bejelenti akkor nehezebb lesz kiraknia.
Harmadrészt, nem jó ha a bérlő hozzászokik, hogy jogai vannak.
(Bár konfliktus esetén csak meglebegtetem, hogy az APEH tudomására hozom: már évek óta fizetek neki lakbért, azután sakkozza ki.)

labirintus1 2011.08.14. 16:57:11

@sódor: Pl. azért kell Mo-i bankszámla, mert 16 év után úgy döntöttem, hogy elég volt az önkéntes nyugdíjpénztárból és kiveszem belőle a pénzt.

A magyar jogszabályok alapján hiába tudtam bizonyítani, hogy nem élek itt, csak Mo-i bankszámlára lehetett a pénzt utalni. Ha nem lett volna lakcímkártyám, nem tudtam volna bankszámlát nyitni, mert a magyar bankok úgy értelmezik a szerződési szabadságot, hogy ők döntik el kivel szerződnek. Mivel én nem fértem be a szokásos rubrikába (szerintük azért nem vagyok "deviza külföldi", mert magyar állampolgár vagyok), volt már ezzel gondom.

Szóval ezért kellett visszaszereznem a magyar lakcímkártyámat és újra bankszámlát nyitni. Amire jövőre újra szükségem lesz, mert hiába nem élek itt, SZJA bevallást készítenem kell az önkéntes pénztár miatt, és kell számla az adó átutalásához.

Az hogy nem élsz itt, nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatod megszakad az országgal. Az elmúlt 40 év nem nyomtalan és folyamatosan van valami "ügyünk", pláne hogy nekem van ingatlanom Mo-on, amit a jelentegi helyzetben nem szándékozom eladni.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.14. 17:19:21

@labirintus1: az apehban tudsz már bankkártyával fizetni

(és nem nézik, melyik országbéli számla van mögötte)

labirintus1 2011.08.14. 19:50:46

@Babette_: Hát azt hiszem, olcsóbb a havi 300 Ft-os számlavezetési díj és az internetes utalás, mint x nap szabi meg egy repjegy haza, hogy tegyek egy túrát az APEH-ba. :-))

T-5 2011.08.15. 00:29:58

@ghck: Te nagyon egyszerű srác vagy, ha ezt még magyarázni kell, főleg itt... szerintem hagyjuk...

T-5 2011.08.15. 00:37:53

@sódor: Miért jelentkezne be? AZ ÉN LAKÁSOM. Vágod? Ez most valami vicc? :D

ghck 2011.08.15. 08:13:11

@T-5: Én valóban egyszerű vagyok, de hallottam a kényszerkijelentés intézményéről.

"oda aztán nem jelentkezhetne be senki, hát HALÓ"

Te viszont nyilván nem hallottál arról, hogy bejelentkezéskor nem vizsgálják az aláírások hitelességét...

De igazad van, tényleg hagyjad..

"Miért jelentkezne be? AZ ÉN LAKÁSOM. Vágod?"
Azért, mert OTT LAKIK! Vágod? Nem az ingatlannyilvántartóba, hanem a lakcímnyilvántartóba jelentkezik be. Tudod, mi a különbség a kettő között, remélem!

T-5 2011.08.15. 14:31:02

@ghck: Figyi, rövid leszek. Semmilyen nyilvántartásban ne szerepeljen az, hogy te nálam laksz! Oké? Így lakhatsz nálam! Amúgy meg nem! Megvan?

ghck 2011.08.15. 15:46:25

@T-5: Ahham, és persze számlát sem adok! Oké? Így jöhetsz!

Értem. Ha semmibe vesszük a jogszabályi kereteket, valóban egészen máshogyan alakulhatnak a dolgok.

Bocs, egy pillanatra azt hittem, egy félig jogi blogot olvasok...

T-5 2011.08.16. 14:27:19

@ghck: Ja.
A jogszabályi kereteket ki tartja be manapság? Nézz meg egy átlagos lakáskiadást, a neten. Menj el vagy hívd föl, vajon akar-e adni számlát!
Aztán ne csodálkozz, ha fölajánl két változatot. Az egyik, amikor számlát akarsz, törvényes kiadást, drágábban - akkor mint bérlő FIZETSZ ÁM! - vagy a szokásos, a legtöbb ember által megszokott feketén kiadás történik...

21es 2011.08.16. 16:30:05

@figyelmeztetés: Még akkéne! Szerencsére a tv.hozóknak több az eszük nálad! Bejelentlek, Te nem fizecc, kirak/nálak. Hozod a rendőröket, h neked ez az állandó lakásod, bitosiccsák má, hogy jogszerüen használhassad, amiben én megakadályozlak. Galád módon. Oszt mehetek 5 évre polgári perre ellened, Te + addigse fizecc, mer az eddig is jól működött. Jól vagy-e? Ezt majd jácd el a saját kecóddal, ne máséval!!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2011.08.16. 19:51:35

@21es: ez bejelentés nélkül is így van, fyi

21es 2011.08.16. 21:54:42

@droid_: Tényleg? És a rendőrnek mivel bizonyitod, h neked ott bármilyen jogod van? Mert azt nem fogja vizsgálni, h fizeted-e a lakbért, de azt igen, h be vagy-e jelentve. És ha nem vagy, akkor séta van.

szaGértő 2011.08.16. 22:37:55

@21es: Mondjuk bérleti szerződéssel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2011.08.17. 00:54:44

@21es: és mondjuk tanukkal, a helyismeretemmel, a bent lévő cuccaimmal, a kulcsommal, a nevemre érkezett levéllel, a nevemre kötött előfizetésekkel, stb...

21es 2011.08.17. 06:44:06

Ha már igy belebonyolódtunk, nyilván először felmondanám a szerződést. Szerinted rendőr fogja eldönteni, h érvényes-e még a szerződés? Azért ha az én lakásomnál két járőr magánokiratokból próbálkozna és nem az illető okmányaiból, másnap ez első utam az illetékes ügyészségre vezetne. A cuccaid másnap az utcán lennének, de lehet hogy azzal kezdeném. A biztonság okáért.

21es 2011.08.17. 06:49:38

@droid_: Ezek már mind egy polgári per részei. Abból indultunk ki, h nem fizettél és a tulaj kirak. Akkor? Mész bíróságra? Hát, Te tudod. Biztos szimpi leszel a bírónak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2011.08.17. 19:06:02

@21es: nem indultunk ki semmiből, csak a bejelentésről volt szó. de egyrészt amit írtál, az ugye bűncselekmény, ahogy ez már ki lett tárgyalva párszor ezen a blogon, másrészt én biztosan nem bérelek ilyen arrogáns embetről semmit, ezért részemről le is zártam.

szaGértő 2011.08.18. 05:49:10

@droid_: Pedig megérdemelné. Kibéreled, aztán nem fizeted ki. :)

Valószínűleg az a fajta bérbeadó lehet (vagy lenne, mert az ugye nem tudjuk, hogy van-e kiadó lakása, vagy csak a szája jár), aki szerződés nélkül, adómentesen elteszi a zsét, és a szükséges javításokat, amit neki kéne megcsinálni, nem hajlandó kifizetni.

Egyszer nekem mondta egy tulaj, hogy javítsam meg én a redőnyt, mert a szakember drága. Mondta, OK, de én két óra helyett valószínűleg két napig fogom csinálni, mert nem értek hozzá, de szakértői óradíjjal, mivel meló helyett kell csinálnom.

21es 2011.08.18. 07:51:12

@droid_: Nem fogsz nálam bérelni semmit? Hát igazán vigasztalhatatlan vagyok! Nem is tudom, h most mi legyen???.... Pedig te igazán jöhetnél, nem látszol valami rafkósnak – és most finom voltam..

21es 2011.08.18. 07:55:19

@szaGértő: Miért fontos az neked, hogy adok-e bérbe? Lehet, h igen, lehet h csak tudom az aljas bérbevevők trükkjeit. Az + szerződés kérdése, h ki fizeti a javítást. De ha ott neked nem tetszik, költözz másik albiba. A tulaj 20 ilyet talál mint te 1 nap alatt.

21es 2011.08.18. 09:26:20

@szaGértő: Nyilván neked is igy volt olcsóbb, szerződés nélkül. De ha nem is volt szerződésed, akkor mit virítottál volna a yardnak, okoska? A redőnyt + szerinted ki javitsa meg, szerződés nélkül? Aki tönkretette, szerintem. 2 óra helyett 2 napig akartad csinálni? Szakértői óradíjjal? Mert akkora szakért vagy, mi? Azért tartana 2 napig?! Igazi loser (lúzer) vagy. Na, itt máris búcsúztunk volna.

szaGértő 2011.08.18. 10:43:52

@21es: Volt szerződés. A redőny már rossz volt, amikor odamentem, első húzásra leszakadt, kb. 20 éves volt a heveder.

Nehogy már a lakás eleve használhatatlan tartozékait én javítsam...

De ahogy olvasom a fröcsögésedet, nyilván te számla nélkül adod ki.

szaGértő 2011.08.18. 10:44:32

@21es: Ja, és ha nem tudom elvégezni a munkámat, mert más helyett javítok, akkor nyilván a kieső időt meg kell fizetni. Elég logikus, nem?

ghck 2011.08.18. 10:45:56

@21es: "2 óra helyett 2 napig akartad csinálni? Szakértői óradíjjal? Mert akkora szakért vagy, mi? Azért tartana 2 napig?! Igazi loser (lúzer) vagy."

:) Te meg buta vagy, ha nem érted, miért csinálja 2 napig szakértői óradíjjal..:) PONT AZÉRT, MERT NEM SZAKÉRTŐ, DE AZALATT AZ IDŐ ALATT A SZAKMÁJÁBAN IS DOLGOZHATNA! Óóóó édes istenkém, és még okoskodik! :)

21es 2011.08.18. 12:58:19

@szaGértő: Vagy nyilván, vagy nem nyilván, a bérlő döntése. Nyilván. Én mondjuk havi 50-et akarok kis kezembe, + rezsi. A bérlő meg fizethet 50-et a kis kezembe, vagy fizethet 50 x 1,q – t, ahol q=az aktuális adó %-a. De bejelentés egyik esetben sincsen, az nem a lakás tartozéka. Vágod? A lakcímkártyában segitsen a családod, barátaid, akinél jó vagy egy ilyen „szivességre”. Nálam sok barátom jó lenne, ha rászorulnának, de nem. Bocs, de ez volt az utolsó hsz., ez már lerágott csont.

szaGértő 2011.08.18. 13:30:01

@21es: Mindenki KÖTELES oda bejelentkezni, ahol életvitelszerűen lakik. Ha nem engeded, meg fognak kúrni. Szerencséd, hogy nem velem találkoztál. Mondjuk nekem is, mert egy ilyen stílusú embertől egy héten belül szabadulni akarnék.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2011.08.18. 19:54:04

@21es: A rendes használat során keletkezett hibákat a tulajdonos javíttatja. "Aljas bérbevevők" mi? Nem csodálom, hogy ilyen tapasztalataid vannak, gondolom a normálisak messze elkerülnek az első beszélgetés után. Hadakozzál csak, ha ez kell neked, biztosan megéri a pár év börtön a pár év pereskedés helyett, te nagyon rafkós.

21es 2011.08.19. 07:47:30

„A rendes használat során keletkezett hibákat a tulajdonos javíttatja.” Ja, Ezt igy ki is jelented, igaz? Mert a te kedvedért a törvényhozók így be is irták a ptk-ba. Vettek rá 10 percet, a drága idejükből, mi? Csak neked, csak most. Mert megérdemled. Nézd inkább a tv-t, vagy igyál. Az legalább látszik rajtad. Az aljas bérbevevő nem rád vonatkozik, mert azok sokkal okosabbak mint te. Így ezt a részét nem is érdheted, nem várom el. Miféle pár év börtönről beszélsz? Látszik, hogy az egészből semmit nem értettél meg. Egyszerű vagy, mint a faék. De ne szégyelld, nem fáj az, csak kellemetlen. Én például elfogadlak ilyennek, mert ilyennek is kell lenni, mint te. És ezzel rendben is van a dolog.

21es 2011.08.19. 08:18:30

@szaGértő: Ezt mégis hogy képzelted el? Vannak ilyen Megkúró Hivatalok, ahová a magadfajta bejelenti, h kiket kell megkúrni és a hivatal meg jól megkúrja, mi? Hülyegyerek. Nincs esélyed, nem hogy 1 hétre, 1 napra se. Olyan ingatlanokról beszélsz, ahol te csak a portáig jöhetsz, úgy hogy kár rugóznod ezen. Ja, és nem romhalmazok.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2011.08.19. 13:10:02

"Havi 50-et a kis kezedbe" és "nem romhalmaz" mi? A haverjaidnak hazudozzál összevissza. Legalább néznél utána, mennyi egy nem romhalmaz havonta. Ezt meg majd ha ráérsz:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300078.TV

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.19. 15:45:14

21es egy nagy fasz, de van igazság abban, amit mond.

Kérem a többi olvasó nevében is a normál hangnemet visszaállítani!

Ugye 50 rongy zsebbe, nem ugyanannyi, mint 50 rongy áfával és adózva.

Az még érdekelne, pontosan mik a hátulütői, ha a tulajdonos engedi a bérlőt bejelentkezni. Azt tudom, hogy így lenne szabályos, de azt is tudom, hogy nem mindig előnyös.

szaGértő 2011.08.19. 16:30:38

@atpijkamo: Hát ja. Ha 21es így folytatja, szólok Zuginak, hogy kaszálja már ki. Én sem anyáztam, ő se tegye.

Egyébként meg: Ha 50 zsebbe, az nekem majdnem 100-ban van, mert ki is kell venni a cégből.

50+ÁFA=62500, amiből 12500 mindjárt pattan is vissza, plusz az 50 az erősen költség.

Ugyanis én irodát bérlek, és kurvára nem mindegy, hogy mennyiért, mert azt a zsét meg is kell keresni.

Azért megnézném, hogy ha valaki belibben a NAV-ba, akkor 21es-nek mennyi marad az 50 zsebiből. Ugyanis a törvények jelen állása szerint az 50+rózsinak kell a 20%-át leadózni, az mondjuk éves átlagban havi 20 rezsivel számolva 14 ezer/hó, 5 évre visszamenőleg, plusz ugyanennyi bünti, az összesen 1.680 ezer kifizetendő hirtelen.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.19. 16:56:59

@szaGértő: "belibben a NAV-ba, akkor 21es-nek"

Hát a feljelentősdi nagy divat kis hazánkban, de itt a legtöbben névtelenül szerepelnek.

21es 2011.08.19. 22:38:16

@szaGértő: Tényleg ideje lesz belibbenned a NAV-ba és kérni magad ellen egy átfogó adóellenőrzést. Személyesen számolhatsz be a te kis adócsalásaidról, amiket éppen fentebb vallottál be:

„Egyébként meg: Ha 50 zsebbe, az nekem majdnem 100-ban van, mert ki is kell venni a cégből.

50+ÁFA=62500, amiből 12500 mindjárt pattan is vissza, plusz az 50 az erősen költség.

Ugyanis én irodát bérlek, és kurvára nem mindegy, hogy mennyiért, mert azt a zsét meg is kell keresni.”

És azért átfogót, mert aki Áfát csal, az TAO-t is csal és nagy valószínűséggel járulékokat is.
5 évre visszamenőleg. + késedelmi pótlék, + bünti. Készitsd a céged papírjait.

21es 2011.08.19. 22:41:21

@szaGértő: Ezért figyelhetnél kicsit, anyádról eddig nem esett szó. De persze, ha van rá igényed!? Szólj nekem, vagy szólj Zuginak...

szaGértő 2011.08.21. 01:11:01

@21es: Ismered azt a szót, hohy "HA" ?

drolt 2011.09.13. 11:12:18

@Gabbesz: például én :)
Se el nem lopták, se el nem vesztettem az irataimat, egyszerűen eladtam a lakásom.
Néhány hónapig - ideiglenes jelleggel - albérletbe költöztem. A régi lakásomból KI KELLENE jelentkeznem, ezt az új tulajdonos kikötötte. Az albérletbe állandóra NEM jelentkezhetek be.
Se ügyfélkapun, se személyesen nem engedik, hogy kijelentkezzek, mert nem tudok másik lakcímet bemondani.....
Na most segíts a sok posztoló fasznak....

2011.09.22. 11:19:33

Igen, a lakcímkártya kritikus, de adott ugye a generikus (hajléktalan változata). Megnézném, a bankban mit szólnak amikor átiratom/aktualizálom erre a lakcímemet.

Bérlő bejelentkezése az adott lakcímre teljesen elvárt és természetes, mindenhol Hungarisztánon kívül. Ideje lenne hogy nállunk is így legyen.

Hmm, biztos csak én vagyok szokatlanul geci, de előszeretettel olvasgatom az aktuális lakcímemre, az előző lakóknak érkező leveleket :) Kb leszarom, de amúgy jó szórakozás figyelni, meddig is mennek el mondjuk egy közüzemi számla bahajtásával. Eddigi tapasztalataim szerint, kb fél év után megy behajtó céghez, azok próbálkoznak egyszer kétszer aztán vége a dolognak. Személyesen még nem találkoztam velük, mert én dolgozom napközben :)

12dühösember 2011.09.27. 11:05:28

Szerintetek, ha egy külföldi állampolgárt bejelentek a lakóingatlanomba, hogy lakcímkártyája legyen és munkát kapjon, de egyébként nem nálam lakik, ( albérletbe nem jelenti be a tulaj ), hogy tudom őt onnan a későbbiekben kijelenteni?? Megtenné ezt valamelyikőtök szivességből egy ismerősének?

Julius-002 2011.09.30. 04:02:56

@21es: Vedd már észre, te seggarcú mohikán, hogy a törvényeket nem a hozzád hasonló barmok szájize szerint hozzák. Az, hogy te hülye vagy normálisan, önmagad érdekei szerint szerződni az ingatlanod kiadásával kapcsolatban, egy dolog. Senkit nem érdekel, hogy mekkora birka vagy, viszont másoknak is lehetnek, mi több, vannak is jogai. Ha félsz a bérlőtől és nem tudsz értelmes szerződést kötni, ahhoz viszont zsugori vagy, hogy erre felkérj és megfizess egy szakembert, akkor NE ADD KI az ingatlanodat. Ha pedig mégis, akkor kussolj és tégy a törvényeknek megfelelően.
Az, hogy valaki be van jelentve az ingatlanodba, még semmi egyebet nem jelent, mint azt, hogy életvitel-szerűen ott tartózkodik. Jogai a bejelentkezés tényéből kifolyólag nem szaporodnak. Ha a helyzet úgy hozza, minden további nélkül ki lehet rekeszteni bárkit arról a helyről, ahová be van jelentve.
Adnék tippeket arra nézve, hogy miként lehet a tulajdonost és ingatlanát 100 %-ig védő bérleti szerződést kötni, de te bebizonyitottad, hogy erre érdemtelen vagy.

Julius-002 2011.09.30. 04:13:55

@atpijkamo: Semmilyen szinű hátulütői nincsenek. A tulajdonos köteles a bérlőt bejelenteni a bérleménybe, feltéve ha 7 vagy 15 napnál tovább tart a bérleti szerződés.
A bérlő nem kap ingyen lakást a bejelentéssel, pusztán egy hivatalos helyen nyilvántartott vélelem alapozódik meg mely szerint x y tól-ig adott hrsz alatt lesz elérhető. A bejelentést a bérleti idő lejártával meg lehet szüntetni, ha másképpen nem, kényszerkijelentéssel. Ez 2600 Ft körüli összeg, amit a bérlőtől a kaución felül benyel/talonba tesz a bérbeadó. Ha a bérlő nem jelentkezik ki, akkor ugrott a kényszerkijelentésre beáldozott összeg.
Nem fizetés eesetén a bérlőt bármiféle birósági procedura nélkül is ki lehet tenni, akár 24 óra leforgása alatt is, de ennek hogyanját nem irom le, mert a 21-es nevű köcsög is ide jár még és ha mást nem is, de olvasgatni még azért tud.

ghck 2011.09.30. 08:38:17

@Julius-002: és téged milyen kár ér, ha szabad megkérdeznem, ha a 21-es a leírásod következtében szellemileg fejlődik egy kicsit? Ne legyél már ilyen irigy! Egy csomóan örülnének a titkos tippjeidnek!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.09.30. 09:20:00

@Julius-002: Akkor nem értem, miért húzódoznak a bérbeadóannyira a bejelentéstől. Ahogy írod, csak egy kis pénz és egy kis utánajárás.

Julius-002 2011.09.30. 18:19:48

@ghck: Engem azzal ér kár, hogy baszik adózni a kiadott ingatlana után és még a bérlőkkel szemben is tetű.

Nem irom le pontosan, de körvonalazom a dolgot.
Ime:
- A bérleti szerződés határozott időtartamra kell szóljon.
- Jegyeztetni kell közjegyző elött.
- Ha gebasz van a bérlővel (szerződésszegés), akkor a szerződés automatikusan megszűnik, végrehajtást kell kérni az okiratra és ennyi.

Eredménye:
Törvényesen, gyorsan ki lehet pattintani a renitens bérlőt az utcára. Nem képes majd élni a birtokjogával (nincs hosszas pereskedés) ami -úgy mellesleg- az egyetlen jog ami egy bérlemény használatánál őt megilleti.

A bérlőre hárul annak terhe, hogy (perben) bizonyitsa igazát. Már ha van neki.

Julius-002 2011.09.30. 18:30:12

@atpijkamo: Azért húzózkodnak tőle, mert hülyék. Legalábbis a vonatkozó joghoz. A félelmük alapja az, hogy a kommancs rencerben az állandóra való bejelentkezéssel valóban keletkeztek jogai a bejelentett személynek, őt abból az ingatlanból ahová bejelentették, kizárni többé nem lehetett (pláne, ha családtagként jelentették be) csak extrém esetekben, lakásigényt adhatott be, stb., stb..

De ez már a múlt. A jogszabályok változtak, ahogy a tulajdon- és életviszonyok is.
Pl.: Ma egy házaspár egyik tagja simán kizárhatja a másikat a tulajdonában álló ingatlanból s teheti ezt bármikor, anélkül, hogy válópert adna be.
süti beállítások módosítása