Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Eltüntetett munkaviszony igazolás

2010. október 21. - zugügyvéd

A nyugdíjjogosultság igazolásához a munkavállalónak kell gyűjtenie a dokumentumokat.
Sajnos sok korábbi állami cég jogutód nélkül megszűnt, és lehetetlen utólag beszerezni az igazolásokat. Új műfaj, hogy egy könyvelő iroda tünteti el, vagy túszként magánál tartja a papírokat, mert a munkáltató esetleg tartozik az irodának. Pedig ez akár okirattal visszaélés is lehet.


Tisztelt Zugügyvéd!

Segítségét kérem ! Én 1989 -óta dolgozom folyamatosan, persze nem 1 cégnél .. 2008-ban elhelyezkedtem egy munka helyre és ott dolgoztam 2010 szeptemberéig. Időközben, mivel a munkáltatom nem volt megelégedve a könyvelővel másikhoz átment..

Most hogy közös megegyezéssel eljöttem, kiderült ,hogy a  harmonika füzet ( rózsaszín, vagy sárga )ahol a munkáltatókat jegyzik be azt hiszem a neve TB szolgáltatások,  nincs meg.
Csak az utolsó két évről ad igazolást, az előző 18 év munkaviszonyomat viszont ennek a füzetnek a hiányában nem tudom igazolni!

A volt munkáltatóm, többszöri kérésem ellenére sem hajlandó kapcsolatba lépni a könyvelővel ez ügyben! A kérdésem az lenne a munkaügyi bíróságon perelhetem-e illetve milyen jogi lépéseket tehetek, hogy a könyvelővel felvegye  kapcsolatot és előkeressék nekem ezt az  igazolást.
Köszönöm előre is a válaszát .

L. Teréz
 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr702388238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2010.10.21. 12:55:17

Pont ez az alapkonfliktusa Schwarzenegger Kommandó című filmjének, ha jól emlékszem.

fofoka · http://adobevallas-konyveles.hu 2010.10.21. 13:02:51

Attól, hogy nincs meg a füzet, még a többi helyről papír alapon is kellett igazolásokat kiadni. Annak is meg kell lennie.
A TB kiskönyvet igazán az OEP szokta kérni táppénz esetén, ha a munkahely nem régebbi 2 évnél.
Nekem a munkaügyi központ hagyta el még 2003-ban, és azóta sincs meg.
Viszont a nyugdíjbiztosítónál a nyenyi adatszolgáltatások alapján visszamenőleg ha tudod a cégek neveit, akkor meg fogják találni a munkaviszonyaidat, majd he egyszer sokára (ha még lesz olyan!) nyugdíjba mész :)
Kérd el a volt könyvelő telefonszámát, ha a főnöködre haragszik is, lehet, hogy veled nem lesz ellenséges (mi baja lenne veled?), és megkeresi. Most 20-a utan következő hónap elejéig még nyakig sem lesz a munkában, elmúlt "szent" huszadika :)

load error 2010.10.21. 13:07:10

A Nyenyitől bármikor kérheted, hogy mondja meg milyen adatokat tart nyilván rólad (akár Ügyfélkapun keresztül is megrendelhető).
Javaslom, hogy ezt most tedd meg. Ha ott szerepelnek az adatok, akkor nagy baj nem lehet.

egyetlenke 2010.10.21. 13:30:47

Én is ezt tenném a helyedbe: bekérni a nyugdíjtól a nyilvátartott adatokat (e-ugyintezes.onyf.hu/navigate/ukapunelkulframe.asp -> K25 Adatkérő lap a nyugdíjbiztosítás által nyilvántartott adatokról). Ha egyezik azzal, amiről te tudsz, akkor megnyugodni, de volt munkáltatót és az volt könyvelőirodát továbbra is zaklatni. Ha nem egyezik: pláne. Én is a könyvelőirodára másznék rá inkább.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2010.10.21. 14:03:41

és minek mennél a könyvelőirodába?

Ha bemegyek a bankomba, nem hatna meg ha a bank azt mondaná, hogy a múlt héten bankrablás volt, menjek el a Wiszkishez elkérni a pénzemet.
Jelen esetben van egy főbűnös, a munkavállaló aki elhányta a ppaírokat.
Utána meg van egy munkavállaló és volt munkaadója közötti jogviszony. Kezdjük avval, hogy a francba számolhattál le, amíg nem adták oda a TB kiskönyvet. Ennek kiadása a volt munkaadó kötelessége, nem lehet áthárítani a felelősséget, hogy elvitte a cica, a postás, vagy nem hoztam el a könyvelőirodából. Egyébként is az ilyen papírokat általában nem a könyvelőnél tartják, normális könyvelő óvakodik tőle mint a tömjénfüstttől, mert pl. van egy munkafelügyelőségi ellenőrzés akkor ne a könyvelőirodába jöjjenek, hanem a vállalkozó telephelyére.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.21. 15:07:41

Ha a könyvelő nem ad ki bizonyos iratokat, annak az az oka, hogy t. ügyfél b@szott fizetni, és olyan tartozása van az a könyvelő felé, amit esze ágában sincs kifizetni. Legalábbis gondolom, hogy ez van a "nem volt megelégedve" szöveg mögött, ellenkező esetben a könyvelőnek semmi oka nem lenne bármilyen iratot is magánál tartania.
Arról egyébként nem is beszélve, hogy le kellene szoknia mindenkinek arról, hogy a könyvelés=bérszámfejtés/munkaügy. Ez két teljesen különböző szakma, aki a könyvelőre bízza a munkaügyet, az meg is érdemli.
Mondjuk általában nem ezt a TB könyvet szokták visszatartani, mert ez baromira nem érdekli a munkáltatót...
Ja, egyébként az Onyf-től tényleg le lehet kérni minden adatot.

Roy 2010.10.21. 15:14:55

Azért nem adja ki a dokumentumokat, mert kiderülne, hogy az utólsó munkahelyeden be se voltál jelentve.

milike47 2010.10.21. 15:18:05

Meg aztán otthon is körül kellene nézni! Naponta jönnek hozzám, hogy nem kapták meg a kilépő papírjaikat....és nálam ott az aláírt másolat. Természetesen a TB kiskönyv átvétele is alá van írva. A könyvelőt meg tényleg felesleges zaklatni, ha a többi igazolást kiadta, nem valószínű, hogy pont a TB kiskönyv kellett neki.

milike47 2010.10.21. 15:22:22

Ha új kiskönyvet kapott, biztos nem volt meg az előzmény. Mi mindig nyilatkoztatjuk a belépőt, hogy leadta-e az előző munkahelyi igazolásokat, és ha nem, annak mi az oka? Válasz: "mert nem tudtam, hogy kell" :)

milike47 2010.10.21. 15:25:53

@Roy: De kapott dokumentumokat csak a régi kiskönyvét keresi. Nekem legalábbis ez jött le. Az újba természetesen csak az utolsó munkahelyet lehet beírni.

retekvirág 2010.10.21. 15:32:40

Nekem azért akadt egy olyan harmatos lelkű könyvelőm, aki a pénzt szépen zsebravágta, majd miután alig-alig könyvelgetett, lelépett ,- az összes anyagomat meg valszeg eltüzelte,- Apeh meg engem kergetett, büntetett,-
ha kell a nevét is ideírom, mert szerintem valahol zugkönyvel, mint nyugdíjas, és sokan elhiszik, hogy valóban ért hozzá......

daniferi 2010.10.21. 16:12:40

@egyetlenke: "...nem minősül a közigazgatási és hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény vonatkozó szakasza szerinti hatósági bizonyítványnak."
Magyarán hiába küldik meg, nem érsz vele semmit?

Egyébként gratulálok a kitöltő programhoz, zseni volt, aki megcsinálta, hogy a backspace nem működik :)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.10.21. 16:57:10

"az előző 18 év munkaviszonyomat viszont ennek a füzetnek a hiányában nem tudom igazolni!"

Ha ettől függ, hamisíts kiskönyvet 118 évről, és akkora nyugdíjat kapsz, mint ide Lacháza.

kálmánka 2010.10.22. 01:03:36

Én először is a helyedben írnék egy jánlott, tértis levelet a volt munkáltatómnak, amiben kérem a tb-kiskönyvem haladéktalan kiadását, amit ő eddig megtagadott, így legalább már ennek van nyoma.

A könyvelő-munkáltató vitához semmi közöd, én nem kezdeném hívogatni a könyvelőt, hogy lécci-lécci had kapjam meg a tv.-ben kötelezően előírt dokumentumot.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.22. 15:51:51

nem lenne semmi baj, ha még létezne a munkakönyv....

magyar ember teli szájjal 2010.10.24. 08:27:40

@load error: arra rá van írva hogy nem számít hivatalos igazolásnak.

Ványi Józsefné 2017.07.18. 11:23:19

Nyári szünidőben dolgoztam egy azóta jogutód nélkül megszűnt cégnél. A nyugdíjhoz jó lenne az a hónap jogosultsági idő is. Hol lehet ennek utána nézni?

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.04.25. 13:30:37

Jó napot, Josef Lewis, egy magánhitelező, aki kölcsönöket ad az egyéneknek, a vállalatoknak és a kormányzati intézményeknek 2% -os alacsony kamatlábbal. Tudjuk, hogy vannak olyan családok, akik fizetés ellenében élnek, és mások, akik nem tudják ellátni pénzügyi kötelezettségeiket, és ezért vagyunk itt a pénzügyi helyreállításhoz.

Pénzügyi szolgáltatásaink széles skáláját kínáljuk: Üzleti tervezés, kereskedelmi és fejlesztési pénzügyek, ingatlanok és jelzálogkölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, üzleti kölcsönök, magánhitelek, otthoni refinanszírozás, szállodai hitelek, hallgatói hitelek stb. ha érdekelt a kölcsön és mentes csalások ..

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Szöveg / hívás: +1 (603) 786-7565 köszönetet mond

..
süti beállítások módosítása