Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elvált apa és a jó nevű gimnázium

2009. szeptember 14. - zugügyvéd

Az alábbi, családjogi probléma érdekes kérdést vet fel. Mit tehet egy elvált apa a gimnazista fiával kapcsolatban, ha az már nagykorúvá vált?


Tisztelt Zugügyvéd!

A fiam egy jónevűnek mondott gimnáziumba jár. Az anyjával él együtt, és már elmúlt 18 éves. Tetemes gyerektartást fizetek, és meg szeretném tudni, hogy abba az iskolába jár-e, és milyenek a tanulmányi eredményei. Az iskola igazgatója megtagadta a válaszadást, azzal az indokkal, hogy csak a volt feleségem (a gyerek anyja) írásbeli engedélyével adhatja ki az információt. Az indokolásban semmilyen jogszabályi hivatkozás nem található.

Az iskola döntése ellen törvényességi kérelmet nyújtottam be a Megyei Jogú Város Jegyzőjéhez, melyben a Csjt és a Közoktatási Törvényre   hivatkoztam, az azokban részletezett szülői jogaimra. Megemlítettem, hogy ezek a jogok az iskola SzMSz-ében is megtalálhatók.

A címzetes főjegyző elutasította a kérelmemet, és máig nem tudom, hogy abban az iskolában tanul-e, és hogyan tanul a fiam, esetleg érettségizett-e.
Valószínűleg sikeresen hivatkoztam az elmondottakra, mert az indokolásban a jegyző már nem hivatkozik az iskola érvére, hanem újat próbált összehozni, miért is nem tudhatom meg a rám tartozó dolgokat. Nevezetesen azt, hogy mivel a fiam a Ptk. szerint 18. életévét betöltött cselekvőképes személy, ezért bármilyen információt csak a fiam írásbeli hozzájáruló nyilatkozatának csatolásával adnak ki.  

Persze ezen határozatban sem vették a fáradtságot, hogy ezen érvet alátámasszák. Csak nekem furcsa ez? Vagy a középiskolákban hegyekben állnak az ilyen tanulói nyilatkozatok, hogy a szülő betekinthet-e a tanulmány eredményébe? Minden 18. évét betöltött gyerek maga írja alá az ellenőrzőjét? Lehet, hogy maga megy el a szülői értekezletekre, a fogadóórákra, azért mert nagykorú? Vagy ilyenkor írásban meghatalmazza a szülőt? Netán maga igazolja azt a 3 napot, amit hiányozhat szülői igazolással? Vagy a szülő igazolja, de a gyerek magánokiratba foglalt írásbeli hozzájárulásával?

Tényleg nem tudhatom meg, hogy a fiam abban az iskolában tanul-e, és érettségi vizsgát  tett-e?

Üdvözlettel:
A.P.A.
 

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr591381792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaGértő 2009.09.14. 18:48:01

Megvárod tanítás végén. Ha kijön, akkor ott tanul.

misc · http://misc.blog.hu 2009.09.14. 19:32:32

Aki betölti a 18-at, magának írhatja alá az ellenőrzőjét, igazolhatja magának a hiányzást, abbahagyhatja az iskolát, ha úgy akarja. Másik oldal, hogy az iskola a szülő bevonása nélkül kirúghatja a tanulót. Amikor én voltam 18, akkor így volt :)

Szerintem a törvény betűjéhez ragaszkodva az iskola egyáltalán nem tájékoztathatja a szülőket a 18 évet betöltött tanulók jegyeiről..

misc · http://misc.blog.hu 2009.09.14. 19:37:48

sőt, a 18 éves diákoknak olyan arany életük van, hogy -elméletben- dohányozhatnak az iskolában (az erre kijelölt helyeken) illetve osztálykirándulásokon, szülői engedélyt vagy beleegyezést természetesen kihagyva. sajnos egyelőre nem sok iskola biztosítja a tanulók ezen jogait :)

szaGértő 2009.09.14. 19:40:43

@SCUMM: Csakhogy a kollégiumi beköltözéskor aláiratnak vele egy házirendet, és abban ezeket tiltják. És azt is aláírja, hogy ha nem tartja be, mehet a híd alá.
Ha meg nem írja alá, nem költözhet be.

misc · http://misc.blog.hu 2009.09.14. 19:46:21

@szaGértő: ilyennel lehet trükközni, bár aki nem koleszben lakik, azon ez nyilván nem hat.

Másik lehetőség, ha az iskola házirendje betiltja a cigizést az iskola területén és az iskola által szervezett kirándulásokon, de érzésem szerint ez nem kifejezettebben törvényes - ha a tanár dohányozhat, akkor a felnőtt diák miért nem?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.14. 19:55:31

..esetleg megkérdezhetné a 'fiát'. :-|

ReggieHammond 2009.09.14. 20:10:41

@úriparaszt: igen valahogy nekem is ez jutott az eszembe....

belekotty 2009.09.14. 20:19:58

Nos nem lehet túl jü viszony az exxel meg a gyerekkel.
Ügyvéd megbíz.
Ügyvéd levelet ír, hogy mivel nincs hiteles információ arról hogy a gyerek tanul-e még, gyerektartás nem fizet.
Ha erre nem reagálnak, szarjanak sünt.
Ha reagálnak érdemi hivatalos papirok nélkül, szintén a sün algoritmus.
Hivatalos papír +nyugtató, gyerektartás tovább penget.
Ha a papir hamis, az közokirat hamisítás.

szaGértő 2009.09.14. 20:20:38

@SCUMM: Ez teljesen jogos. A tanarak időnként azt hiszik, hogy különbek a többi embernél...

Bár nehéz lenne megindokolni, hogy pölö egy gimnáziumi 4. osztályban van, aki bagózhat, és van, aki nem. Mármint nem jogilag.

nemezisazis 2009.09.14. 20:40:22

ha érdekel, hívd fel. különben mi a fasz közöd van hozzá?

Sics68 2009.09.14. 20:43:38

Üdv!

Szerintem itt nem az a kérdés, hogy elvált az apa vagy sem, hanem az, hogy a nagykorú tanuló, személyes adatait az iskola nem jogosult egyik szülőjének sem kiadni.

Ne felejtsük el: az elvált apa és a gimnázium közt nincs semmiféle jogviszony (sőt a gyerekkel élő anyuka és az iskola közt sincs...)

Kivételek persze elképzelhetők: ha az iskola mondjuk tandíjat kér, és tanuló tandíját egy harmadik fél fizeti ( szülő vagy tanulmányi szerződéssel valami cég) akkor az iskola, a tanuló és a harmadik fél által egyaránt aláírt trilaterális szerződés elképzelhető hogy tartalmaz olyan kitételt, hogy harmadik fél betekinthet bizonyos az iskola által a tanulóról kezelt adatokba. ( Vagy az is elképzelhető, hogy a tanulónak lesz a szerződésben szabályozott kötelessége az, hogy bizonyos, az iskola által hitelesített papírokat a harmadik fél felé bizonyos időközönként illetve annak kérésére prezentáljon. )

A fenti estben az elvált apa helyzete szerintem egyszerű. A törvény őt ugye arra kötelezi, hogy fizessen gyerektartást, a gyermeke nagykorúságáig vagy amíg az be nem fejezi a tanulmányait (gondolom egy alapképzést vagy szakmát... ez utóbbiban nem vagy teljesen bizonyos.)

Annak bizonyítása, hogy a 18. életévét betöltött srác még tanul, NEM az apuka kötelessége. Tehát ő szerintem akkor jár el helyesen, ha ír ( vagy a jogi képviselőjével írat ) egy tértivevényes ajánlott levelet, amiben felszólítja a fiát, hogy postafordultával vagy legalábbis 8 napon belül igazolja hogy középiskolában vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán vagy más hasonló (a törvény által elvártaknak megfelelő) helyen tanul. Levelében azt is közölheti az apuka, hogy ezen igazolás elmaradása esetén megszünteti a gyermektartás fizetését, illetve addig szünetelteti, amíg az igazolást meg nem kapja.

Az iskolától tehát nem kérheti - a fiától viszont igen. Hiszen akkor, addig és azért kell még gyerektartást fizetnie annak nagykorúsága után, mert a gyerek még tanul ... Azt viszont hogy a gyerek még tanul, magának a gyereknek kell igazolnia...

Ezután a levél elküldése után a levél másolatát őrizze meg az apuka, a gyerektartás fizetését pedig szüntesse be illetve szüneteltesse addig, amíg a fia nem igazolja (mondjuk: iskolalátogatási igazolással) hogy a levél érkezésekor megfelelő tanintézmény beiratkozott tanulója volt. ( Ha a srác ezt igazolja, akkor vélhetőleg joggal követelheti a gyerektartást a szüneteltetett időszakra visszamenőleg is. Kamatokat viszont valszeg nem kérhet, már legalábbis akkor nem, ha az apuka levelének kézhezvétele után megfelelő idő állt rendelkezésére arra, hogy a tanulói jogviszony meglétét igazolja. )

Ha a gyerek fizetési meghagyással vagy valami hasonlóval próbálkozna, akkor a fenti levél vélhetőleg elegendő bizonyíték az apuka részéről - innentől a gyereknek lesz ugyanis bizonyítási kényszere, vagyis hogy neki kell a hatóság felé igazolnia, hogy megfelelő módon (tértivevényes ajánlott levélben) elküldte az iskola által frissen kiállított iskolalátogatási bizonyítványt szerető apucikájának...

***
***

Nagykorú gyerkőc dohányzása: az iskolának van egy házirendje. Ha abban az van, hogy a tanuló nem dohányozhat az iskola területén, akkor tök mindegy hogy hány éves: nem dohányozhat az iskola területén. Ha mégis megteszi, vagyis a felnőttek számára kijelölt dohányzóhelyen rágyújt, akkor ezzel nem törvényt sért, hanem a házirendet - tehát a rendőrség nem bírságolhatja meg érte, viszont az iskola szankcionálhatja mint a házirendet megsértő tanulót: osztályfőnöki vagy igazgató figyelmeztetéssel pld., vagy a házirend rendszeres megsértése esetén akár az iskolából való elbocsátással is.

bye
Sics

petyya 2009.09.14. 20:48:12

Köszönjük apa ezt a csodás posztot! Csak egy ötlet: mikor viszed a kölöknek meg anyának a tartás dijat megkérdezed! Vagy ha utalod akkor meg tiltsd le és ha anya vagy a kölök felhiv hogy hol a zsé kérdezd meg!!!! Vagy csak simán emeld fel a kagylót vagy irj levelet anyának ne a sulinak Vagy küldj posta galambot! Csengess be kérdezd meg! Egy csomó lehetőség van most itt felsorolva! Minek a sulival meg mindenféle hivatallal germozni??? Ugy sem segítenek!

didaktikus 2009.09.14. 20:55:42

Apa, apa. Azt a gyerektartást bizony még fizetni fogod amíg a gyerek nappali tagozaton tanul (de legfeljebb 24 éves koráig). Persze ha a gyerektartás megúszása a cél akkor szemezgess az alábbiakból:
A munkaképes nagykorú gyermek részére - a szükséges tanulmányok folytatásának idejére - járó tartásdíj összegének megállapításakor a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni (LB XXIX. sz. PED). Az összeg megállapításakor a tanulmányok folytatásával kapcsolatos kiadásokon túlmenően számításba kell venni a kapott támogatásokat is (állami, társadalmi ösztöndíj, szociális segély, tandíjkedvezmény, az elhelyezés, az étkezés terén nyújtott kedvezmény), a gyermek esetleges rendszeres jövedelmét (korrepetálásból eredő rendszeres jövedelmét, stb. ) és vagyonát (BH 1984/274. ). Amennyiben a tartásdíj fizetésre kötelezett bizonyítani tudja, hogy nagykorú továbbtanuló gyermeke a tanulmányai folytatása mellett jövedelemszerző tevékenységet is végez, vagy hogy saját vagyonnal rendelkezik, melynek hasznosíthatósága esetén jövedelemre tehet szert, úgy mentesül a tartási kötelezettség alól.

Az ítélkezési gyakorlat a nagykorú gyermek részére a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg. A nagykorú gyermek tartásdíja határozatlan és határozott időre is megállapítható, ez utóbbi akkor, ha a gyermektől elvárható, hogy szükséges tanulmányait egy megadott időn belül befejezze (BH 2001/228).

A tanulmányait folytató gyermek kötelezettségei

A tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb. ) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse. Ha a nagykorú gyermek - neki felróható módon - e kötelezettségének nem tesz eleget, az nem csak a tartásdíj összegének megállapítására hathat ki csökkentőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségét is eredményezheti. A kialakult bírói gyakorlat szerint pl. a középiskolai tanulmányait befejező nagykorú gyermektől elvárható, hogy tanulmányai befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedjen a saját megélhetésének biztosítása érdekében (BH 1981/99. ).

Mentesül a szülő a tartásdíj fizetési kötelezettsége alól, ha a nagykorú gyermek a tanulmányait megszakítja, és a kötelezett szülőtől ezt követően már csak kivételesen várható el, hogy nagykorú gyermeke után újból tartásdíjat fizessen (pl. ha gyermek az érettségi vizsgát követően 3 évig munkaviszonyban állt, rendszeres jövedelemmel rendelkezett és csak ezt követően nyert felvételt az egyetemre (BH 1998/25. ). )

aritus 2009.09.14. 20:55:53

Sics68 a dolog jogi részét vszinüleg korrektül megaszonda.
De
Van ennek a történetnek egy emberi oldala is. Kedves A.P.A. valamikor elvesztetted a válás során a fiadat. Őt sajnos a jog nem fogja visszaadni. Itt többen kérdezték, hogy miért nem kérdezed meg a fiadtól. Nyilván azért mert nem kérdezheted meg, nincs vele kapcsolatod. Szerintem ez az igazi baj. Neked is, a fiadnak is. Én inkább ezen agyalnék, hogyan lehetnék ismét apja a fiamnak, és ő hogyan lehetne ismét fiam. Szomorú történet ez, és sajnos nem egyedi.

didaktikus 2009.09.14. 20:57:42

Ja és ha a gyerektartást akarod megúszni, akkor nagy geci vagy.

kopu 2009.09.14. 21:02:13

Talán beszélni kénne a gyerekkel már ha téleg a fiad érdekel. Amugy ő se nézhetne bele a banki papírjaidba.

Yeto 2009.09.14. 21:32:24

@_Anonymous_: Azért geci és geci között is van különbség. De ami igaz az igaz, aki gyerektartáson akar spórolni, az fogadjon ügyvédet.

Pipas 2009.09.14. 21:40:15

@_Anonymous_: Miért lenne geci, ha nem akarja a fizetésének a harmadát odaadni valakinek, aki annyira se szarja le, hogy megmondja, hogy tanul-e még vagy nem. Fizetett már eleget nem?

Ha a kiscsákónak befejeződött az iskola, akkor húzás melózni, nem a sunyiba elhajtott apa nyakán kell élősködni.

Idet 2009.09.14. 22:12:02

@petyya: Ez nem ide tartozik, de olyan régen nem hallottam már ezt a szót: "germózni". Köszi! Nincsenek véletlenül sváb vonatkozásaid?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.09.14. 22:52:22

@Pipas:
Erre mondják, hogy nem a gyerek akart megszületni, hanem a szülők akartak gyereket. Ezzel felelősséget vállaltak (bár ezt mostanában senki sem tudja).

guy 2009.09.15. 00:12:00

Ha az apának tényleg vadidegen a saját gyereke, akkor nyugodtan írhat egy tértis levelet a tanulói jogviszony igazolásáról, mint ahogy azt fentebb kifejtették.
De az iskola valóban nem adhat ki neki semmilyen infót.

Virt02 2009.09.15. 07:52:19

Most ez tényleg így működik, hogy az évvesztes tanuló, ha betöltötte a 18-at, akkor saját magának igazolja a hiányzást, meg ilyenek? Az utolsó félévben ő már felnőtt embernek számít???

Hozzá Szóló 2009.09.15. 10:54:53

Szégyellném magam, ha ilyen élethelyzetbe kerülnék, még arc nélkül se merném fölvállalni... ebből az egészből semmit... de az iskolával tényleg nincs mit tenni, neki az apuka egy idegen és kész... az ellenőrzőben nem véletlen van benne, hogy ki a SZÜLŐ vagy GONDVISELŐ.
Ahogy elnézem, a posztoló egyik se, épp ezért én mélyen hallgatnék, ha már ilyen szégyenteljes helyzet alakult ki :(

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.15. 13:11:02

@Hozzá Szóló: honnan vagy biztos benne, hogy ezért a szégyenteljes helyzetért kizárólag az apa a felelős? Erről nem írt semmit, nem tudjuk megítélni ennyi információ alapján.
Persze már az is lehet infó, hogy nem írt róla semmit, tehát elhallgatta ezt az oldalát a dolognak, de attól még nem kell egyből legecizni, mint ahogy azt fentebb valaki megtette.

Mazsola66 (törölt) 2009.09.15. 17:49:06

"bármilyen információt csak a fiam írásbeli hozzájáruló nyilatkozatának csatolásával adnak ki."

Erre nekünk a gyerek általános iskola 6. osztályos első szülőijén felhívták a figyelmünket.
Már akkor sem adhattak ki a gyerekről olyan információt pld. hogy drogozik, cigizik, terhes, bukásra áll, csak akkor ha a gyerek beleegyezett.
Nekünk a gyerekek személyiségi jogaira hivatkoztak, függetlenül attól, hogy a felelősség értük, ebben az életkorban minket terhel.Állítólag akkor történt oktatási trv. módosítása a témában.
Ez most 4 éve történt.

Most középiskolába járunk, és a jegyeit sem írhatom ki a naplóból szülőin, ami esetleg nincs az ellenőrzőbe, ha a gyerek nem írja be, elvileg úgy kell tekinteni nem akarja elárulni. Arról viszont nekem sincs fogalmam, a tanároknak nem kellene -e ellenőrizni időnként az ellenőrző tartalmát, vagy majd megtudom a pótvizsga időpontját az évzárón, és elégedjek meg azzal, adott esetben.

Némileg lezüllöttnek találom a mai oktatási rendszert, ami az elmúlt 6 évben folyamatosan búkó repülésben van.
A nagyobbik gyerekem osztályfőnöke még középiskolából is kijött család látogatni, felhívott a rosszul sikerült dolgozat miatt, elárulta mit javítsunk a gyerekkel stb. Hat éve végzett.
A kisebbikről semmit nem tudok az iskolából-ról cirka 6. osztályos kora óta. Dacára, hogy mindkettő ugyanabba az általános és középbe jár.

Mazsola66 (törölt) 2009.09.15. 17:58:33

@Pipas: az én olvasatomban az apa nem a gyt fizetés miatt háborodott fel, mert azt hivatalból igazolnák neki, bíróságon keresztül egy iskolalátogatásival.
Ha már nem tanul, 18 éves korban automatikusan megszűnik a gyt, családi pótlék, tanulói kedvezmények, és csak külön igazolásra kapja ismét az anya.

Lásd a fentebb írtakat, mi nem elvált szülők vagyunk, ketten járunk szülőire, fogadóórára, nincs gyt problémánk, gyerekelhelyezés, mégsem adnak felvilágosítást ha valamire rákérdezünk direktbe.
(a kisebbik kicsit link, néha lóg, nem tanul meg ezt azt stb. Tehát nem nagy dolgok amit szeretnénk, csak ne utólag tudjam már meg, hogy van 20 igazolatlan óra, és hol volt a gyerek? Ha a másodiknál felhívnának, fülön csípném.)

szaGértő 2009.09.15. 19:53:27

Azért nem árt utánanézni egy gimnazista gyereknek néha... Nálunk az történt pár éve, hogy a kölök átalakította az ebédeltetési rendszert. Eredetileg úgy működött, hogy aki elhagyta az ebédjegyét, az kapott egy igazolást a gazdasági irodában, és azzal tudoot kajálni. Erre megszervezte, hogy a fél osztály megveszi a jegyet, átadja a másik felének, majd bejelenti, hogy elvesztette, és az igazolással kajáltak. A megmaradó ebédpénzt meg elosztották.

Nyilván elég hamar kiderült a dolog, és megszüntették az igazolásos rendszert.

Természetesen az szív, aki tényleg elhagyta.

És ez nem az egyetlen eset volt, amit alakított, amíg át nem irattam egy másik suliba.

Töpike 2009.09.16. 13:03:46

"_Anonymous_ 2009.09.14. 20:57:42
Ja és ha a gyerektartást akarod megúszni, akkor nagy geci vagy. "

hát szerintem meg nem!
itt csak az egyik oldal szólt egy problémáról, a másik oldal is megszólalhatna, ő hogy látja ezt a dolgot, pláne, hogy nagy összegű gyerektartásról van szó.
és tényleg: mennyi támogatást szednek még össze egyedülállóként??
50% étkezés, emelt családipótlék,tankönyvtámogatás, stb,stb...annyira ne sajnálom

2009.09.16. 15:12:44

@szaGértő:
A kölök előtt nagy jövő áll. :) Rögtön átlátta a rendszer gyenge pontját, és ráadásul ezt jelentős szociális érzékenységgel használta ki, nem a saját javára. Megtehette volna azt is, h az állítólag elvesztett jegyeket nem ingyen, hanem némi pénzért (nyilván diszkontált áron) adják tovább.

isti77 2009.09.16. 15:21:08

Ha annyira rossz a viszony köztetek (mind az anyjával, mind a gyerekkel), hogy harmadik személytől kell kérdezősködnöd arról, amit normális esetben megkérdezhetnél tőlük is, felvetődik a kérdés, hogy a gyerekért aggódsz, vagy a "tetemes tartásdíjadért"?
Az érdekel, mi lesz a fiad sorsa, vagy az, hogy meddig kell még fizetned?

isti77 2009.09.16. 15:24:47

Persze érthető, a pénz is számít, főleg, ha nem áll túl jól az ember, vagy ha a hagyományosan kissé nőpárti bíró kényszerített arra, hogy ekkora terhet vállalj.

szaGértő 2009.09.16. 18:20:26

@tff: Ja, ha meg nem fogják magáokirat hamisítás miatt.

Tényleg zseniális, nem egy hasonló húzása volt, csak kérdés, mire használja a zsenialitását.

Ált. iskolás korában (mindig is baromi jól rajzolt), a vagyonokat érő mittoménmilyen kártyákat (a gyerekek szemében ért vagyonokat, egyébként pár tíz forintos cuccok) a sajár rajzaira cserélte el.

pölö ezeket a pólókat is ő tervezte:
www.threadless.com/profile/979565/efferingo

capsella 2009.09.22. 00:16:44

Lehet még "szebben" is tájékozódni a nagykorú gyermek után fizetendő tartásdíjról.!

Igaz, hogy apuka egész nyáron egy napot sem töltött együtt a fiával, de augusztus utolsó hétvégéjén pontos információkat szerzett. Így tudja, fia leérettségizett, tudja, hogy nem vették fel a Képzőmúvészeti Egyetemre és azt is tudja, hogy ugyanezen cél jövöbeni elérésée érdekében kíván fia további felkészüléshez nappali iskolarendszerű tanulmányokat folytatni..

Mindezek után apuka írásban megkeresi anyuka ügyvédjét, akinek egyébként nincs az ügyre megbízása. Az írás szerint a gyerek sem nem tanul, sem nem dolgozik. Megkéri anyuka ügyvédjét okítsa ki az ügyet illetően, vagy keresse meg az ő ügyvédjét vagy küldje el, kvázi postásként, apuka levelét anyukának,

Előzmény egy majdnem három évig húzódó gyermekelhelyezés és tartásdíj per. Következmények nélküli per elhúzással, át nem vett ítéletekkel, ca. két évig tartó tartásdíj nem fizetéssel. Ragozzam tovább?

Mindezt büntetlenül Magyarországon ma meg lehet csinálni. Hat éve fix összegű tartásdíjat állapítottak meg, indexálás nélkül. Szerintetek fussak neki egy emelésnek? Ha szerencsém lesz, a bírónőnek is lesz gyereke és tudja mennyivel többe kerül a felnőttkorú gyerek iskoláztatása, stb. A múltkor nem volt szerencsém a bírónőnek csak kutyája volt.:)))

Abacs 2010.06.22. 14:26:30

Elnézéseteket kérem, de elővenném ezt a témát újra.

Én hasonló helyzetben vagyok, 10 éve váltunk el,annyi a különbség hogy lányom van. Sajnos a kapcsolat itt is rossz.Bár lányom és én szeretnénk tartani a kapcsolatot, de anyuka közbeszól és lebeszéli a lányomat. Ha jövőre betölti a 18-at,akkor majd hátha másképpen lesz, de amíg anyukával él együtt,addig ebben azért nem bízok.

Én azt szeretném kérdezni, hogy akkor mi a helyzet, ha mostani második házasságomban 2 pici gyermekünk van, őket is el kell tartanom.A fizetésem 70 ezer, ebből vagyok köteles fizetni 20 ezret.A bíróság azt az ítéletet írta, hogy mivel diplomás vagyok, ezért az elvárt jövedelem az én esetemben 120 ezer.
De 3 éve nem kapok jobb munkát, 40 évet átléptem és ez nem szerencsés részlet a pályázatokban.
A lányom 17 és fél éves, de még csak most fejezte be a 2. gimit, évvesztes volt. 19. éves elmúlik, amikor érettségizni fog.
Nem arról van szó, hogy nem akarok fizetni tartásdíjat, hiszen amíg a jobb munkahelyem megvolt, akkor 8 éven keresztül szinte a minimálbérnyi összegű tartásdíjat utalta át minden hónapban a munkáltatóm exnek. De ha nem találok jobban fizető állást jelenleg a speciális szakmámban, mivel a válság miatt nincs rá lehetőség, akkor szeretném, ha 18 éves kora után 10 ezret kellene csak fizetni. Jó lenne, ha a mi gyerekeink nem nélkülözhetnének, elmehetnénk egyszer nyaralni is.
A lányom életkörülményei ezerszer jobbak, mint a miénk. Mindene megvan.
Mit kellene tennem?
Iskola látogatás terén ugyanígy elutasított a gimnázium.Azt sem tudom, hogy megbukott-e, vagy szín 5-ös.A volt felesége sem hajlandó közölni, a lányommal nem volt még lehetőségem beszélni, hiába kerestem. Anyuka veszi fel a telefont, "nincs itthon", ennyi.
süti beállítások módosítása