Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Formai hibás bankveszély

2009. június 09. - zugügyvéd

A Zugügyvéd is találkozott olyan esettel, amikor a banknak valamilyen formai hiba miatt nem jegyezték be a jelzálogjogát és a terhelési-elidegenítési tilalmat, a későbbiekben elég sok jogi galibát okozva ezzel.


Szia  Zugügyvéd,

Az alábbi ügyben szeretném a segítségeteket, véleményeteket kikérni.
 
Pár hónapja vásároltam egy társasházi lakást ingatlanközvetítőn keresztül.
A lakás tökéletes, a vásárlás körül sem volt semmi felmerülő probléma - a tulajdoni lapja tiszta - bejegyzés nélküli. ügyvéd előtt elkészítettük az adás-vételi szerződést, a kialkudott összeget kifizettem.

Három hónapja az egyik szomszéddal beszélgettem, aki említette,  hogy az előző lakástulajdonos (is) hitelre vette a lakását. én mondtam, hogy a tulajdoni lapon ilyesmi nem szerepelt.

Nem hagyott nyugodni a dolog, megkerestem az illetőt, akitől vettem - sokmindent nem tudtam meg Tőle, de hosszabb utánajárás után ezeket az információkat gyüjtöttem össze.
Annyit mondott, hogy tényleg hitelre vette - a hitelt fizette is egy ideig. Szerződése alapján a bank kötelezte a jelzálog-jog bejegyzésre, viszont a Földhivatalban visszautasították a bejegyzést.

Ez után a kivitelezővel volt vitája (nem csak Neki, hanem a többi lakás "tulajdonosának" is - hogy kifizették a lakást, de tulajdonukba nem került) mivel a kivitelező nem fizette ki az alvállalkozókat, igy per miatt nem kerülhetett a lakók tulajdonjoga bejegyzésre jóideig.
Közben átmeneti pénz-zavarba került, a Bank felmondta a szerződését. Később próbált a Bankkal egyezkedni, hogy adják vissza a hitelt, de mivel a kivitelező pere miatt még mindig nem volt tulajdon-jog bejegyezve a nevére, a Bank nem kötött új szerződést.

A szomszédoktól tudtam meg, hogy a kivitelező pere rendeződött, a társasházban a tulajdon-jogot egy hónappal azelőtt jegyezték be, mint ahogy én megvettem a lakást.
Akitől vettem, azt mondta, azért nem jegyeztette be a Bankot, mert nincs szerződése - mit jegyeztetett volna be? Majd egyezkedik a Bankkal.
 
Az aggaszt, hogy a volt tulaj erre a lakásra kapta a hitelt - mi történik akkor, ha nem fogja fizetni? A mai gazdasági helyzetben.
 
Voltam egy ügyvédnél, aki megnyugtatott, hogy az adás-vételi szerződésben per és tehermentes lakás szerepel, ami megfelel a valóságnak - mivel nincs bejegyezve a tulajdonlapra semmi. Ne aggódjak.
Viszont egy Bank-os ismerősöm azt mondta, hogy megtámadhatja a Bank az adás-vételi szerződést, igy elveszíthetem a lakást.
 
Mi az igazság?
Tényleg csak túlreagálom a dolgot?
 

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr271174987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sasmas 2009.06.09. 18:17:06

Üdvözlök mindenkit!

Elvileg a földhivatalban bejegyzetteket közhitelesnek kell elfogadni.

Ez az ügy elég bonyolult és szerintem ha az előző tulj nem fizeti a hitelt a bank be fog próbálkozni.

Ha ez megtörténne, akkor a hivatalos szervekhez kell fordulni és a médiával hangot adni az ügynek.

Elvileg nem lenne szabad gond legyen mivel a vevőnek a földhivatali bejegyzést kell figyelembe venni.

elfmage 2009.06.09. 19:57:45

A jóhiszemű vevőt is rendesen védi a jog, s ezt ugye a tiszta tulajdoni lap alátámasztja és az ügyvéd is védeni fogja a munkáját (meg a plecsnijét :D).

Bebiztosításra esetleg rá lehet nyomni egy jelzálogot a lakásra (ami ez által ugye előrébb lesz mint a bank), de szerintem felesleges.
(Apu, Anyu kölcsönad x mFt-ot és biztosítékként bejegyzik a zálogjogot egy ügyvéd által ellenjegyzett papírossal)

kartárskám 2009.06.09. 20:09:33

Jóhiszeműen, az ingatlannyilvántartási bejegyzésben bízva szereztél tulajdonjogot. Az ingatlan tehermentesen a tied, erre már a bank semmilyen, az előző tulajdonost terhelő jogot nem tud bejegyeztetni. Így jártak.
A jelzálogjog rányomása szerintem teljesen értelmetlen lenne, de ha a bank mégis próbálkozna és a földhivatal ennek helyt adna (szerintem ez kizárt, el kell utasítaniuk a kérelmet)akkor azonnal meg kell fellebbezni a határozatot.

Seherezad (törölt) 2009.06.10. 08:41:50

Nekem meg olyan hihetetlennek tűnik ez a sztori. Már az a része, hogy bank, hitelt, földhivatali bejegyzés nélkül folyósít...
Nekünk anno nem is folyósították, míg nem volt közjegyzői okirat, és széljegyen a jelzálog...és a bank jegyezte be, nem minket kötelezett rá.
Ha meg az albetétesítés húzodott, akkor a th egészén kell lenni valahol egy jelzálognak...Az is fel kéne tűnjön valakinek.

Szalay Művészeti Szalon · http://www.szalayszalon.hu 2009.06.10. 08:49:23

Seherezadhoz csatlakozva: én se kaptam addig pénzt, amíg a bank a széljegyzetre nem került. Milyen bank ad puszira milliókat mindenféle biztosíték nélkül?

elfmage 2009.06.10. 09:53:12

Mondjuk a társasház főlapján lévő terheléseket nem szokták nézni egy szimpla albetét adás-vételénél.

Már az sem általános hogy a vevő esetleg tájékozódik a közös képviselőnél a ház helyzetéről. Mondjuk új építésűnél nagyon nincs miről... Vagy mégis? (garanciális, jótállási ügyek, egyéb kivitelezői stiklik garázs, tároló, fronton)
Nem véletlenül szokták szinte azonnal 50% feletti magán tulajdonosi hányadnál átszervezni a közös képviseletet egy nem kivitelezőbarátra.

A benyomott jelzálog az esetleges váratlan becsapódások ellen mindenképpen védelem.
(akár a társasház nem fizetett tartozásai miatti egyetemleges felelősségnél ami ha több10millió akkor nem várható hogy a bankszámláról belátható időn belül le tudja szedni a végrehajtó)
Ez egy külön misét megér szerintem.

guy 2009.06.10. 12:26:35

abszolúte kizártnak tartom, hogy lenne veszély. A jelzálogot csak a mindenkori tulajdonos hozzájárulásával lehet bejegyezni, te meg nem járulsz hozzá és kész.

load error 2009.06.10. 20:02:19

"Már az a része, hogy bank, hitelt, földhivatali bejegyzés nélkül folyósít..."

Pedig egy széljegy még nem garancia semmire, a bankok mégis vállalják, hogy széljegy alapján már folyósítanak.

Breki77 (törölt) 2009.06.11. 14:40:57

Csak úgy osztja az észt mindenki...

bySys 2009.06.12. 21:24:27

@elfmage: "A jóhiszemű vevőt is rendesen védi a jog..."

Nem védi. Nekem is van egy olyan ügyem, ahol 15 évvel a vásárlás után az eladó bejelentette, hogy mégsem adta el az ingatlant és a bíróság neki adott igazat. Úgy, hogy a bíróság nem részrehajló volt, hanem törvény szerint járt el.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.06.12. 21:35:22

@bySys: Lécci, tisztelj meg bennünket azzal, hogy ezt részletezed! Egyrészt ez így valami megalapozás nélkül hiteltelennek hangzik, másrészt pont az ilyenekért járunk ide.

bySys 2009.06.12. 21:46:57

@Seherezad: "Nekem meg olyan hihetetlennek tűnik ez a sztori. Már az a része, hogy bank, hitelt, földhivatali bejegyzés nélkül folyósít..."

Nekem sem volt még a vásárláskor tulajdoni lapom és a bank hozzájárult, hogy másik ingatlanra jegyezzen be.

Másik eset kicsit régi, de lehet, hogy még érvényes. Kb 10 éve akartam venni lakást Budapesten és rengeteget megnéztem. Cirka 6-7 lakótelepet találtam, ahol egyáltalán nem volt tulajdoni lap, volt, hogy egy darab szántóként szerepelt az egész lakótelep. A tulajdonosok ennek ellenére adták-vették az ingatlanokat, hiszen az élet nem áll meg. (Ezek mind 80-as évekbeli, OTP építésű lakótelepek voltak.)

Az élet maga hihetetlen, pláne nálunk, ha törvényről van szó.

bySys 2009.06.12. 22:06:57

@Adblock_júzer: offtopic, de röviden

1986, telek, két tulajdonos, testvérek, annyuk haszonélvező. Nővér disszidált, valahol Brazíliában. Öcsi eladta a telket, nővértől általános tulajdonosi megbízás az öcsi nevére, eladáskor öcsi és az anya igazolja. Nővér 91-ben hazajön, majd 2001-ben rájön, hogy van neki egy telke, amit nem adott el. Bíróságra bead. Édesanya nem él, öcsi beismeri, hogy a tulajdonosi megbízás hamis. A csalás elévült, az eladás érvénytelen. Ilyenkor nincs elbirtoklás, pedig 1986-2001 között igen komoly költségek voltak. (Belterületesítés folyamata.) A költségeket nem nagyon lehet érvényesíteni, viszont a nővér erre az időszakra bérleti díjat kér és az eredeti állapot visszaállítását. A bíróság részleges határozatott hozott, hogy az eladás érvényetelen.

Jusztnak volt egy nagyon hasonló esete, a végeredmény ugyanez.

bySys 2009.06.12. 22:29:48

Ja és hogy valami köze legyen a topichoz:

2001-ig tiszta volt a tulajdoni lap, de erre az esetre nem volt garancia.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2009.06.13. 05:39:49

@bySys: Köszönjük! Érdekes és tanulságos eset.

Kérdésem: Mondjuk öcsi X-nek adta el. Aztán X Y-nak eladta. Ekkor is a nővéré lesz újra a saját régi telekrésze? Öcsi X-et, X Y-t kártalanítja? Mit ítélne erre a bíróság?

Mondjuk 2000-ben öcsi csinálhatott volna valami okosságot? (Nem rosszindulatból, csak hogy ne járjon túl rosszul a végén.)

Harmadik kérdésem: Ha öcsi nem ismeri be, akkor mi lett volna a lehetséges eredmény?

elfmage 2009.06.13. 09:30:40

@bySys:

Asszem ilyen esetben a bejegyzett jelzálog az ingatlan értékére nagyon finom védelem tudna lenni, ha esetleg egy vételi joggal is meg van spékelve akkor pláne.

Az a baj hogy elméletben gondolkodom én is és egyik ingatlanomon sincs semmi féle ilyen "védelem".

Mondjuk a per elindítása előtt nem rak fel az ember ilyet, de ha a per feljegyzés nem kerül fel a tulajdoni lapra akkor gyorsan el lehet passzolni, vagy beterhelni (akár banki hitellel).

Tanulság egyébként az hogy meghatalmazottól nem veszünk ingatlant...

Seherezad (törölt) 2009.06.13. 09:47:45

@bySys: de valahova neked is bejegyezte, a példában meg úgy tűnik sehova..:)

Az általad említett lakótelepet hogy kezelik társasházként, ha szántó?
Ez meg olyan vicces, veszek egy lakást ami szántó (rész)...és hogy senki nem akarja rendbe tenni?!

Seherezad (törölt) 2009.06.13. 10:00:48

@elfmage: egy jelzálog bejegyzés, senkit nem véd meg semmitől, sajnos.
Igaz, oskolában nekünk is azt tanították, az elidegenítési és terhelési tilalom azt jelenti, nem mehet utána senki más bejegyzéssel.
De a bírósági végrehajtó, simán utána tesz bármit, és kezdeményezheti az árverést is, ha az adós nem rendezi tartozását.
A jelzálogos bank meg többnyire kiköti, ha bejegyzése ellenére mégis kerül egyéb a széljegyre, 8-30 napon belül felmondja a szerződést.

És az eladásban sem gátol senkit egy jelzálog bejegyzés. A tehermentesítést általában ügyvédre bízzák, a tartozás pontos összegét neki adja meg a bank, és ennyit eleve visszatart a vételárból.

Ha lenne ingatlanunk biztonságára jó védelem, nem szentelnének annyi időt, pénzt és fáradtságot a lakásmaffia tevékenységének felszámolására, és a károsultakra, vagy nem fordulhatna elő, hogy társasházak szervezésével foglalkozó cég, a társasházat végül elfelejti teljesen felépíteni, csak a pénzt szedi be. :(

elfmage 2009.06.13. 11:32:13

@Seherezad:

Gyakorlatban nem próbáltam ki de nézzük az elméletet (gondolatkisérlet).

Van egy lakásom ami ér 10mFt-ot
Bejegyzünk rá egy 9,5mFt-os jelzálogot anyuka nevére, kölcsön címén a tiszta tulajdoni lapra.

Lehetőségek:

1., Megjelenik az xyz végrehajtó és elárverezi a pécót a befolyó pénzből először az első helyen lévő jelzálogot kell kielégítenie azaz anyuka megkapja a pénzt (vagy licitál ő is és jó eséllyel 9,5mFt alatt lesz a licit vége)

2., Megjelenik egy peres igény ami során a lakás tulajdonjogát szeretné megkapni valaki valamilyen indokkal, és tegyük fel igazat ad neki a bíróság. Ilyenkor a harmadik fél jelzálogossal mi is történik?

Nem vagyok ingatlan (meg semmilyen) jogász, aki tudja fejtse már ki hogy szerinte hogy van?

bySys 2009.06.13. 18:46:01

@Adblock_júzer: És akiket érdekel a történet.

Ez nagyon offtopic és a jelenlegi is elég érdekes, de megígérem, hogy összegyűjtöm az adatokat és elküldöm a Zugügyvédnek, hogy csináljon belőle külön topicot, ha elég érdekes.

Valójában a hivatkozott idézet volt megalapozás néküli hiteltelen kijelentés. Aki bekap egy ilyen történetet, annak sértő is.

bySys 2009.06.13. 19:14:54

@Seherezad: "Ez meg olyan vicces, veszek egy lakást ami szántó (rész)...és hogy senki nem akarja rendbe tenni?! "

Vagy nagyon fiatal vagy, vagy burokban éltél eddig. Az embernek élni kell valahogy, akkor is, ha a körülmények nem ideálisak. Ha nincs tulajdoni lap, akkor is adják-veszik az ingatlanokat. Lehet itt okoskodni, hogy megbízásra nem, meg tulajdoni lap nélkül nem, de volt idő, amikor az emberek szóban kötöttek üzletet és működött.

Számomra most is több garanciát jelent, ha belenézek a partner szemébe, mint az egész jogrendszer együttvéve.

bySys 2009.06.13. 20:05:06

@Seherezad: Konkrétan, csak kívülállóként ismerem a történetet:

83-ban hoztak egy törvényt, hogy onnantól az OTP-nek kell bejegyeztetnie a Földhivatalban az általa építtetett lakásokat. Kb 96 táján azt tapasztaltuk, hogy egyetlen egyet sem jegyeztetett be. Számomra is hihetetlennek tűnt elsőre. (Rengeteg protekcióval és eltökéltséggel megtaláltuk az irattárat, ahol ezeket az iratokat őrizték, de tovább nem jutottunk.)

Ezzel az első találkozásom a Tűzoltó utcai lakótelepen volt, de ugyanez volt a helyzet a XVI ker-i Kisz lakótelepen és két Csepeli lakótelepen a déli határ mellett, valamint valahol Budafokon vagy Tétényben is. Egy ismerősöm mondta, hogy Káposztásmegyeren (vagy egy részén) is ugyanez a helyzet, nem ellenőriztem, mert addigra teljesen hihető volt.

Később találkoztam egy nyugdíjas ügyvéddel, aki elmesélte, hogy aktív korában az volt a feladata, hogy az ilyen "rendezetlen" tulajdoni lapok ügyét megoldja Zuglóban, de a közel 4000 eset túl soknak bizonyult.

Közben meg zajlott a Földhivatal digitalizálása, ami még tovább rontotta a helyzetet. Pl az én eladott lakásom tulajdoni lapja hirtelen felvett egy kb 10 évvel korábbi állapotot. Ami különösen azért nem volt vicces, mert a vevőm rám akarta szabadítani a férje haverjait a VI kerületi rendőrségről. De aztán a Földhivatal korrigált.

Persze mindez rég volt, még a múlt században, lehet, hogy azóta már más a helyzet...

bySys 2009.06.13. 20:47:50

A posztolónak azt üzenem, hogy nem reagálja túl a dolgot.

Egy olyan helyzetben, ahol az ügyvédek maguknak alakítják a jogrendszert, a bírók különböző módon értelmezik a törvényeket, a bankoknak jelentős ráhatásuk van a törvényhozásra, míg a magánembereknek lényegében semmi, ott egy tulajdoni lap nem véd meg.

A szerződés pedig csak arra ad lehetőséget, hogy az eladóval szemben érvényesíts a követeléseidet, a bankkal szemben nem.
süti beállítások módosítása