Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Bevont jogsi 30 napja

2007. július 16. - zugügyvéd

Látszólag egyszerű, de mégis sokakat érintő kérdéssel fordult Jaszy fedőnevű olvasónk a Zugügyvédhez. Tényleg, mi van akkor, ha a bevont jogosítvány leadása az okmányiroda miatt csúszik? Hiszen elvileg a határozat jogerőre emelkedésétől szól az eltiltás. Vagy mégsem?

 

Tisztelt Zugügyvéd!


Történt egyszer, hogy gépkocsimmal szabálysértést követtem el: gázoltam.
A szenvedő alanynak 8 napon belül gyógyuló sérülései lettek, így szabálysértési eljárást folytattak le ellenem.


Pénzbírsággal és 3 hónap jogosítvány-elvétellel büntettek, melyet végre is hajtottak "rajtam".
Miután ismét kezembe vehettem a jogsit, jött a meglepetés:
Értesített az ügyészség, hogy utólagosan (az eset után majd' háromnegyed évvel) bűncselekménnyé minősítette az esetet. Újbóli eljárás, vallomás, bíróság, majd új ítélet: pénzbírság, 1 év jogsi elvétel.


A szabálysértésben meghatározott és befizetett pénzt visszautalták, de természetesen a bírósági ítéletet követően ennek többszörösét fizettem be a kasszába.


És itt jön a gondom: Ellentétben a pénzzel, a szabálysértésben kiszabott és "letöltött" 3 hónap jogosítvány-elvételből csak 2 hónapot számítottak be.
Kérdésemre, hogy ez most hogy és miért, azt a választ kaptam, hogy mivel én csak 2 hónapra adtam le a jogsit, csak azt az időt számolják be.


A szabálysértési határozatban adott időponttól volt érvényes az eltiltásom. Én, jogkövető állampolgárként nem is vezettem e naptól. Igaz, hogy a jogsi még nálam volt, de nekem volt e nélkül is elég bajom, nem
óhajtottam még ezt is megkockáztatni. Szóval én már kb. 1 hónapja nem vezettem, amikor is jött a papír az okmányirodából, hogy megkapták a rendőrségtől az iratokat, és adjam le a jogsim.

 

Megtettem. Na, ők csak ezt a 2 hónapot számolták be az eltiltásba, és nem a ténylegesen kiszabott és becsületesen betartott 3 hónap eltiltást. Fellebbeztem, elbuktam.


Összegzés: A bűncselekményért kaptam jogerősen 12 hónap eltiltást, de a szabálysértés 3 hónapja, plusz a mostani 10 hónapos eltiltás összesen 13 hónap jogsielvétel.
Akkor én most 1 hónappal tovább nélkülözöm a papírt, mint amennyi időről a bírósági ítélet rendelkezett?

 

Érdekes és érthetetlen.
 
Jaszy

26 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr87118944

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Járművezetéstől eltiltás végleges hatállyal 2019.03.08. 17:34:49

A járművezetéstől eltiltás szabályait a Büntető Törvénykönyvben (Btk.) találhatjuk meg. Járművezetéstől eltiltás alkalmazható szabálysértési eljárásban is, azonban most csak azokat a szabályokat ismertetem, amelyek a Btk-ban találhatók meg. HatározottR…

Trackback: Sitio web similar 2018.01.23. 22:15:22

Göngyölt pulykamell - Sütés, Főzés, Konyhai Kísérletezések

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007.07.16. 15:36:24

Józan paraszti ésszel azt gondolná az ember, a gépjárművezetéstől eltiltás annyit jelent, hogy a határozat jogerőre emelkedését követően az illető nem vezethet gépjárművet.

Fogadni mernék, volt eset, mikor eltiltást követően, de még be nem vont engedéllyel vezetett valaki és megbűntették.

OkoskaTo:rp 2007.07.16. 16:31:17

Mókás dolog ám ez a bevonás. Például ha az elkövető is sérüléseket szerez, mi értelme van a kórházban töltött időt beszámítani az eltiltásba: az idő alatt amúgy sem tud vezetni, így ha kijön, mintha mi sem történt volna (a jogsi-bevonás szempontjából). Olyan büntetés, ami nem büntet.

Egyébként az valóban szánalmas, hogy miért nem a bevonás pillanatában szedik el a jogosítványt; miért kell ennyi időnek eltelnie az aktatologatással. De jelen esetben szerintem jogos a határozat: amíg nem adtad le a jogosítványod, addig használhattad - és a kutyát nem érdekli, hogy becsszóra nem vezettél. Ilyen erővel egy vasárnapi vezető évekre előre ledolgozza a bevonást.

he? 2007.07.16. 16:43:14

Ismerősöm ismerőse nagy dumás, állítólag ő megcsinálta hogy pár hónapos bevonás közben amíg volt jogsija vezetett, a rendőrenek megmagyarázta hogy még nem kapott papírt az okmányirodától. (Pont a fentihez hasonló sztorik miatt hagyták is neki.) Aztán az okmányirodában megmagyarázta hogy ő már régesrégen nem vezet és mivel az iroda késése több volt mint a teljes eltiltás, egy napig sem volt leadva a jogsi... (állítólag)

doki 2007.07.16. 17:42:01

Általános, a multkor azt mondta a biró, hogy na jó az eltiltást nem mellőzi de a négy hónapot leveszi egyre, de húsz napon belül nem ér rá irásba foglalni a kihirdetéssel jogerőssé vált eltiltást. A többit az ügyvéd elmagyarázza. El lehet távozni.
Kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt
meg hát lakott területen 90 azért mégis sok, de hát a pénbirság is megmarad 60e.

oooyee 2007.07.16. 18:00:35

some day - and that day may never come - I'll call upon you to do a service for me. but until that day take this justice as a gift.

hulyemagyar 2007.07.16. 18:19:51

OkoskaTo:rp

Miért is lenne jogos a határozat!? Miért feltételezik, hogy törvényszegő módon vezetett? Miért nem az az alap, hogy a saját határozatukat (és annak a hatályba lépésének időpontját) veszik alapul?
Szerintük is ennyire komolytalan az, amit leirnak? Ugysem veszi senki sem figyelembe?
Elég vicces.
Ez pont olyan, mint amikor a CD árába eleve beépítik a szerzői jogi lóvét, feltételezve, hogy jogsértő anyag kerül rá. De amikor meg tényleg az kerül rá, akkor meg perelni akarnak. Szóval, jogos a határozat, de ha meg abban az egy hónapban meg elkapják vezetésért, akkor persze a büntetés is jogos? Ha van kalapja azért...

hulyemagyar 2007.07.16. 18:26:01

...igaz, hogy nem fogtak meg lopás közben, igaz, hogy nincs ellenem semmi bizonyíték, de mivel megtehettem volna, hogy lopok, ezért biztos loptam is...
Ez igy biztos, hogy OK?

2007.07.16. 18:44:08

Nem is vagy Te olyan hülyemegyar! De akkor, most ki itt a hülye magyar?

OkoskaTo:rp 2007.07.16. 19:20:51

hulyemagyar! Biztosan loptál. Mennek rád a kutyák. :-)

Itt arról van szó, hogy a nem-vezetést egyedül bemondásra kellene elhinniük. Olyan ez, mintha egy szabadságvesztésnél becsszóra mondanád, hogy te már egy hónapja bent vagy, csak a Bv. aktakukacai ezt lassan iktatták.

Igen, a dolognak van egy kicsit "bűnösség vélelme" szaga, de hát államvallásunk szerint mindenki az, aki megszületett. Ha a jogsidat leadod ügyvédi letétbe, akkor valamivel megalapozottan tudtad volna indokolni, hogy ezúttal törvénytisztelő voltál.

hulyemagyar 2007.07.16. 19:47:47

Mivel a jogsi fizikai megléte nem feltétele a vezetésnek, ezért a leadása után is ráfoghatják, hogy még mindig vezet!
Ja, és még valami: Ha szerintük nem számolható bele az eltiltásba az az 1 hónap, akkor amikor elvették fizikailag is, miért csak kettőre vették el neki? Akkor miért nem 3ra? Vagy akkor, ott beleszámított? Csak késöbb nem? Eskü, nem értem ezt.

Pióca 2007.07.16. 23:01:05

Csak hogy tudjuk, miről vitatkozunk, íme a jogszabályi környezet:

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény
117. § A járművezetéstől eltiltást a jogerős határozatot hozó szabálysértési hatóság, illetve bíróság értesítése alapján a körzetközponti feladatokat ellátó települési önkormányzat jegyzője hajtja végre.
19. § Az eltiltás tartamába be kell számítani azt az időt, amelynek tartamára az eljárás alá vont személy vezetői engedélyét a jogsértő cselekménnyel összefüggésben elvették, illetve bevonták.

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény végrehajtásáról szóló 11/2000. (II. 23.) BM rendelet
4. § (1) A pénzbírság kiszabása mellett vagy önálló intézkedésként alkalmazott járművezetéstől eltiltásról szóló határozatban meg kell jelölni az eltiltás időtartama mellett azt a járműfajtát, illetve járműkategóriát, amelyre az eltiltás vonatkozik, és a határozatnak a vezetői engedély vagy igazolvány számát is tartalmaznia kell.
(2) A közúti járművezetéstől eltiltás esetén a lakóhely (tartózkodási hely) szerint illetékes közlekedési igazgatási hatósághoz kell a jogerős határozatot megküldeni. Ha nem közúti jármű vezetésétől történik az eltiltás, akkor az erről szóló határozat egy példányát a végrehajtásra tett intézkedés céljából az engedélyt kiadó hatóságnak kell megküldeni.
(3) A járművezetéstől eltiltás – a vezetői engedély helyszínen történő bevonása kivételével – az ezt elrendelő határozat jogerőre emelkedésével lép hatályba, függetlenül a vezetői engedély vagy igazolvány leadásának időpontjától.

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet
31. § (8) Amennyiben a vezetői engedély helyszíni elvételére nem került sor, a közlekedési igazgatási hatóság határozatában kötelezi az ügyfelet a vezetői engedély leadására. A határozat meghozatalával egyidejűleg a vezetői engedély visszavonását, bevonását és a vezetési jogosultság szünetelését nyilvántartásba veszi.

A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény
588. § (1) Az ítélet a jogerőre emelkedése után hajtható végre.
564. § A bíróság utólag határoz, ha az elítélt vezetői engedélye visszavonásának a járművezetéstől eltiltás időtartamába való beszámításáról a jogerős ítélet nem, vagy nem a törvénynek megfelelően rendelkezett.

A büntetések és az intézkedések végrehajtásáról szóló 1979. évi 11. törvényerejű rendelet
73. § (1) A járművezetéstől eltiltás tartamába be kell számítani azt az időt, amelynek tartamára az elítélt vezetői engedélyét a bűncselekménnyel összefüggésben visszavonták.

Pióca 2007.07.17. 01:28:45

Kedves Jaszy!

Nem betojni! A Bvtvr. a vezetői engedély "visszavonásáról" ír. A 35/2000 BM r. a "visszavonás" nyilvántartásba vételéről (nem ugyanaz!) ír. Akkor mikortól számít visszavontnak egy jogsi?

Szerintem a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésének a napjától (itt most ugye nem a jogsi helyszíni elvételéről van szó), nem pedig az okmányirodai határozat végrehajtásának (azaz a jogosítvány leadásának) az időpontjától.

2007.07.17. 01:45:35

Úgy látom, ez az érdekfeszitő jogi eset is azzal ér véget, hogy valaki megnézte, mit ir a jogszabály...

2007.07.17. 06:27:34

Az esetben nem az az érdekfeszítő, hogy mikortól kezdődik az eltiltás, hanem az, hogy ezt valamikor, valahol egy bíró nem tudta, egy másik pedig, talán szolidaritásból, jóváhagyta.

A eset nem ért véget, mert a tévedés szokásjoggá vált és felülírja az írott jogot.

Jaszy76 (törölt) 2007.07.17. 07:16:19

Sziasztok!

Tisztában voltam az ügyemre vonatkozó jogszabályokkal. Az eset óta eltelt 3 év alatt volt időm és lehetőségem tájékozódni. És jól felfogott érdekemben kötelező is.
Éppen ezért fellebbeztem meg a 2 hónapról szóló döntést is, de sikertelenül.
A rendörségen külön fel is hívták a figyelmemet, hogy az eltiltás a határozatban szereplő időponttól ketyeg, és nem a tényleges leadást követően. Saját maguknak mondtak ellent az itéletükben.
Igen, Zsir, vki megnézte a jogszabályt: pl. én is, az egy évvel ezelötti bírósági hercehurca idején. Tudom, hogy mit ir, ezért is értetlenkedek itt a blogon. Ok?

Keshet 2007.07.17. 09:32:18

Azt azért vedd figyelembe, hogy a szabs jogereje ha kifogással élsz akkor a bírósági végzés jogerőre emelkedése, és hacsak nem volt helyszíni elvétel akkor az elvétel onnan ketyeg, függeltenül attól, hogy leadod vagy sem, vagy hogy mit mondasz az okmányirodának vagy a rendőröknek. Egyébként a visszavonásról az okmányiroda is hoz egy fellebbezhető és utána bírói felülvizsgálható határozatot, csak éppen azonnal végrehajtható, tehát a nyilvántartásba be van jegyezve. Szóval a fizikai leadás nem sokat számít, kb mint amikor a kocsit kivonják a forgalomból...
Amúgy meg ha a bíró nem tudja, hogy honnan számítsa a jogkorlátozást akkor monnyon le és harakiri, ombudsman, fenyegetőlevél OIT-nek és vagdalkozás a LÜ-nél, feljelentés, jogvédő szervezetek, aztán Fókusz (csak legyél halmozottan hátrányos helyzetű).Ezzel el is telt akár a 10 éves eltiltás is...

Jaszy76 (törölt) 2007.07.17. 10:03:21

Kronológiai sorrend:
1. Elütöm
2. Szabálysértési eljárás
3. Határozat, hogy nem vezethetek adott
időponttól
4. Már egy hónapja nem vezethetek, amikor
is bekéri az Ok. iroda a jogsit (itt
érdekes módon a határozatban megadott
időponttól számolták az eltiltást, és
nem azt mondták, hogy öcsi, mivel csak
most kértük be, ezért innen ketyeg a 3
hónap)
5. 2 hónap mulva visszakapom
6. Nemsokkal rá indul az új ügy, csak
most már büncselekmény. (a szb.sértés
már régen lezárult, azon már tul
vagyunk, már a jogsi is a kezemben)
7. Háromnegyed évi nyomozás és bíróság
után megint megbüntetnek...

Szóval én azt mondom, hogy a szabálysértésben korrekt módon jártak el, valójában azt a büntetést kellett "letöltenem", amit kiszabtak rám.
Mindenhol az van leirva, hogy az eltiltás a határozatban/ítéletben megállapított időtöl számolandó. Igy lehetséges az is, hogy akinek 1 hónapra vonják be, annak le sem kell adni, mert mire az Ok. bekéri, addig le is telt a büntetés. Nekik "elhiszik", hogy nem vezettek, csak nekem nem!? Röhej!
Ez igy teljesen jogsértő, bárhogyan is olvasom/értelmezem a jogszabályt. És semmi jogorvoslati lehetőségem nem marad. Mert azt is közölték velem, hogy ha nem akarok "feketelistás" lenni a helyi szerveknél, akkor törődjek bele. Evvan. :)
Egyébként fellebbeztem a bírósági ítélet ellen is, meg az ok. iroda határozata ellen is. Hiába!

j311 2007.07.17. 10:36:43

Üdv a balkánon! :)
Fogadd el, hogy ezt beszoptad. Van ilyen. Én is beszoptam egy taxi kontra biciklit. Azóta túltettem magam rajta. Én voltam a biciklivel... Senkinek nem tűnt fel, hogy ellentétes a több mint fél méteres féknyom a gyalogátkelőhelyen és a taxis "éppen elindultam, mert előtte elengedtem egy gyalogost" vallomása.
Vagy túlteszed rajta magad vagy életed végéig szarul érzed magad miatta.

Tudom, se nem igazságos, se nem jogszerű, de ez most enm az az eset, amikor küzdeni kell. Főleg, hogy már vagy 2 éve megint van jogosítványod.

Jaszy76 (törölt) 2007.07.17. 11:03:45

Az eleje az stimmel: Igazából nem idegesítem magam már miatta, csak gondoltam
leírom.
A másik fele viszont sántít: nem kaptam vissza, még 1 hónap van hátra. Lassan telik az idő... :)

2007.07.17. 11:10:05

Meg kell tenni ami ésszerűen megtehető. Fellebezés, OIT, nyilvánosság. Nem fenyegetőzni persze, hanem helyből, és nem sorban, hanem mindet egyszerre. Az ombudsman egyedül amit célszerű talán a végére hagyni, hiszen amíg van fórum a fellebezésre, addig nem sok értelme. Mindez megtehető néhány óra pötyögtetés és kibírható illeték árán. Nem kell egyből elfogadni, mert éppen akkor fogod magaddal cipelni egész életedben. Jobb, ha az ember megteszi amit tud, és ha nem sikerül, akkor persze tovább lehet lépni.

2007.07.17. 12:06:35

teljesen nem ide tartozik, de hirtelen eszembe jutott. valaki ajánlgatta a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal számát, h van ügyelet. csak hát, ha épp nem fővárosi a problémám? a Központi Nyomozó Főügyészségnek is van ilyen telefonszáma? vagy a Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalokon is van ügyeleti telefonszám? vagy h is megy ez? ha elégedetlen vagyok a rendőri munkával, hozzáállással, akkor kihez, mihez fordulhatok? (nem hajlandó bejelentést fogadni, eljárni, nem tájékoztat arról, h btk-t sért az adott cselekmény, és szabálysértért feljelentést tehetnék, ilyesmi?) köszike, ha valaki segít...

nullstring · http://www.bmwfanatics.hu 2007.07.23. 14:10:25

Nade akkor most plíz valaki mondja meg, hogy akkor most mi van az én esetemben?

kb 2 éve volt egy bírságom, amikoris pénzbírság + 2 hónap eltiltással büntettek. Én mikor megkaptam a jogerős papírt, onnantól kezdve valóban nem vezettem 2 hónapig (lehet, hogy egy napot elszámoltam :D), viszont MAI NAPIG NEM VETTE EL SENKI A JOGSIM! Akkor számíthatok rá, hogy valamikor 3 év múlva kapok egy levelet, hogy adjam le a jogsimat?
Vagy, hogy van ez?

A válaszokat előre is köszi.

hernani 2007.07.25. 18:26:17

Nekem egy gyorshajtás miatt 3 hónapra vonták be a jogosítványom, határozat megjött de a kutya nem kérte be a jogosítványom. A három hónap letelt, elolvasgattam a jogszabályt ami szerint az eltiltás a határozat jogerőre emelkedésétől kezdődik, tehát némi aggodalommal de elkezdtem vezetni. Két héttel utána megállított a rendőr(nő) egy kis közúti ellenőrzésre, ahol rákérdezett van-e eltiltás, én mondta: volt. Berádiózott majd közölte minden rendben.... Ergo senkit nem érdekelt, hogy közben a jogosítványom merre járt vagy merre nem. Vagy csak simán lusták ennyi időre bekérni?

DRusza 2007.07.25. 23:47:35

Nem túl ördöngős ez az eset, a beszámítási szabályok a ludasak ebben a sztoriban: a büntetőbíró a bvtv alapján tud csak beszámítani. A szabályozás egyértelmű, tehát a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésétől él az eltiltás, ám a büntetőbíró csak azt az időt számíthatja be ebből, amikortól a vezetői engedélyt visszavonták. Ez van, egy nagy seggberúgás jár a jogalkotónak, ezt csak egy Alkotmánybírósági beadvánnyal lehetne jelenleg orvosolni. Akinek tehát szabálysértés miatt bevonták a jogsiját az újabb szabálysértést követ el, ha vezet ez idő alatt, hiába van nála a josija. Az okmányirodák elég hanyagul is tudnak működni, de lehet, hogy már a szabáylsértési hatóságnál (rendőrség) tűnt el a jegyzőnek szóló értesítés a végrehajtás foganatosításáról. Tehát, aki nem kapott felszólítást a jogsija leadására annak nem kell aggódnia, nem fogják 3 év múlva bekérni tőle....

DRusza 2007.07.25. 23:57:50

"Akinek tehát szabálysértés miatt bevonták a jogsiját az újabb szabálysértést követ el, ha vezet ez idő alatt, hiába van nála a josija." értsd/= Az akit tehát szabálysértés miatt eltiltottak a vezetéstől, újabb szabálysértést követ el, ha vezet ez idő alatt, hiába van nála a josija.

TGV 2007.07.30. 23:56:20

lattam egy adast a francia teveben: a birono sorra mondta a verdikteket a jogositvany bevonasarol (egy ora alatt kb 10-et, Marseilleben) piros lampa, gyorshajtas, ilyesmi miatt es ott a delikvenseknek, aki ugye allva hallgatta vegig az eljarast ott helyben a birono melletti ulo isztviselonek kellett otthagyni a jogsit.
süti beállítások módosítása