Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Alakítsunk rabszakszervezetet

2007. május 29. - zugügyvéd
Címkék: börtön

Akár érdekképviseletet is alakíthatnának az elítéltek az Európa Tanács ajánlása szerint, írja cikkében a Népszabadság.  Az Új európai börtönszabályok címen elfogadott dokumentum leszögezi: a börtönszemélyzet tagjai és az elítéltek közötti párbeszéd a büntetés-végrehajtási intézeteken belüli "helyes rend" kialakításának egyik feltétele, és a raboknak - akár választott képviselőik útján is - biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy saját életfeltételeiket alakíthassák. Vagyis beleszólhassanak például a fegyintézetek működésével kapcsolatos kérdésekbe.

A Zugügyvéd lelki szemei előtt felvillant  egy cigarettával finanszírozott érdekképviseleti választási kampány a Kozma utcai gyűjtőben.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8188690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McWolf 2007.05.29. 12:33:38

Jajj, ezt ki kellett próbálnom, amúgy meg ez egyszerre érdekes és hülye próbálkozás... ha ezt nem szabályozzák be miliméter pontosan, akkor pontosan az a cigis megoldás fog bevillanni, mint amit felvetettek...

SzigMa 2007.05.29. 13:50:24

Sokáig gondolkodtam, hogy mit is lehetne kezdeni az egyetemi hallgatói önkormányzatokkal, de ez most tényleg frappáns ötletnek bizonyult: a teljes állományt berakni valamelyik börtönbe.
:)

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2007.05.29. 13:56:52

SzigMa - teljesen egyetértek
:)))
ha létrejön, egész érdekes turpisságokra derülhet fény a BV dolgozóiról, és az ottani állapotokról

analfabéta 2007.05.29. 17:32:41

Lesley...ugye ezt nem gondoltad komolyan? Kinek lenne a legtöbb "kampányanyaga"? És azt ki juttatná be neki? Milyen eszközök vannak az őrök kezében? Mindent látnak az eseményekből, vagy csak azt amerre éppen fordulnak? Elég ha megkérded néhány volt lakótól: kapott elegendő érzéstelenítőt a beavatkozásokhoz? Nem? Mivel indokolt az egészségügyi személyzet? Ébredj már fel...vagy olvass el néhány kísérletet az alá és fölérendeltés igazolására/nézd meg guantanamót (hál istennek nem Magyarországon kell keresni!)
Ennek fényében beszélgessünk az érdekképviseletről...

Seduxen (már NEM dr.) 2007.05.30. 10:09:03

Én javasolnám a kedves jogalkotóknak, meg az emberi jogok piszkosul ráérő élharcosainak, hogy előbb a RENDES DOLGOZÓK juthassanak normális érdekképviselethez. Mert ami kis hazánkban jelenleg szakszervezetek címszó alatt működik, az egy rossz vicc. Komolyan ez a legégetőbb, hogy az elítéltek érdekképviselethez jussanak? Már így is gyakorlatilag panamázás lehet bent, azon információk alapján gondolkodva, amik napvilágra kerülnek. A helyes rendet szerintem nem szakszervezeti "dzsemborikkal", meg "üljünk le, és beszéljük meg" projektekkel lehet elérni. Egy börtönben legalább is... Az ott kőkeményen alá-fölé rendeltségi viszony. Jó, nem mondom, hogy a dél-amerikai börtön állapotok a követendő példa, de ne sajnáljuk már a szegény elítélteket... Bizonyára szörnyű állapotok uralkodnak a legtöbb BV. intézetben...

gargoyle 2007.05.30. 10:40:29

azert a Bv dolgozok erdekkepviseletehez van valami koze a Bv dolgozoknak is nem? szakszervezeti valasztasok mifene. annyira nem tunik lehetetlennek megreformalni ha akarjak...

persze lehet hogy en olvastam felre az alapfoku marxista tankonyvet es valojaban a szakszervezetek abszolutisztikus monarchia rendszerevel mukodnek, ebben az esetben elnezest

a rabok jogai es kotelessegei pedig 2 kulon teszta, nem attol lesz jobb egy igazsagszolgaltatasi rendszer ha a fegyorok egymassal pofoztatjak a rabokat unalmukban. elvben biztos hogy helyes lepes lenne, kerdes hogy a gyakorlati nehezsegeket at lehet-e hidalni

ferenc61 2007.05.30. 15:24:56

Na, elképzelem, ahogy az izomagyú, bivalynyakú szakszervezeti "bizalmi" a friss hús tarkójába leheli az éppen elfogadott belső szabályokat amelyek immár törvényessé teszik (tehetik) az első iccaka jogát:D

vernarancs 2007.05.31. 11:12:17

Egy bortonbe azert tesznek valakit, hogy ott leulje a bunteteset. Ha nincs megelegedve a bortonnel vagy a banasmoddal, akkor eljen ugy, hogy ne keruljon oda. Nem kell nekik semmifele erdekvedelem meg lof@sz. TV meg amit akarnak. Oda buntetesbol viszik oket es a buntetes szar dolog mert attol buntetes. Szerintem.

analfabéta 2007.05.31. 13:34:18

Vérnarancs...
Ugye azt nem gondolod hogy mindenki börtönbe való aki a börtönben ül???? (Még nem nyertem ilyen helyre beutalót, egyéb ügyben már volt szerencsém...) Mellesleg abban is kételkedem, hogy az elzárás maga ne lenne elég büntetés, minek kell azt még egyéb hátsó/mellsó plusz büntikkel fejelni??? (beszélgess néhány volt bentlakóval, aztán alkoss véleményt...)

regina 2007.05.31. 15:09:59

vernarancs:
A börtönbe nem tesznek senkit... Akit elítélnek, azt a társadalomtól, a közösségtől elkülönítik és szabadságában korlátozzák vagy megszűntetik szabadságát. De az embertelen bánásmód, kínzás, sanyargatás nincs benne az ítéletben. A szervezkedés nyilván valaki vicce, de a te elméleted, - miszerint ne legyen érdekvédelem - sem lehet komoly. Kellene legyen hathatós érdekvédelem a sanyargatás és embertelenség ellen.

regina 2007.05.31. 15:13:28

analfabéta:
Kívánom, hogy ne is nyerj ilyen "beutalót". Maradj a filmek romantikája mellett. Aki kikerül az soha nem az, aki bekerült...

regina 2007.05.31. 15:19:52

Börtönhumor:
Az egyik fegyőr (kétgyerekes apa) hetente kétszer vitte "külön-fürdésre" az egyik erősen pigmentált húszéves csajt. A csaj kábszer továbbítás miatt volt előzetesben, a fegyőr meg cigiért "használta" a csajt. Én mérges voltam a smasszerra és beigértem egy egész csomag EVE-t, ha egy hétig nem megy "fürdeni". A smasszer majd a falra mászott, hogy elmaradt a pásztoróra. :DD

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.31. 17:35:09

vernarancs: 1. sajnos akadnak bőven ártatlanul elítélt emberek. És a bíróról, ha kiderül, hogy mulasztott? Nem történik semmi. Nem kerül az ártatlanul oda küldött ember helyére. ÉS senkinek sem fogják megfizetni a börtönben elszenvedett sérelmek miatti tényleges kártérítést.

2. Nem mindegy, hogy miért kerül be valaki. Pl. mert a haverjának lemásolt egy játékprogramot és már másodszorra fogták meg ilyesmin, vagy mert gyereket erőszakolt meg.

3. Nem mindegy, hogy mit akarsz elérni, sajnos szerintem nem elég a fokozat, sok esetben sokkal többet érne, ha az elkövető kötelező oktatásban venne részt, mintha a sitten tanul bűnözni.

Sok esetben igenis jár neki az érdekképviselet.

4. Ha a szabadságuk, a választójoguk, és bizonyos alkotmányos jogaik korlátozható, akkor más jogok korlátozásának a lehetőségét is fel kell mérni.

Komolyabb esetben azonban fontos a többszörös kontrol.

Jogálom 2007.06.13. 17:14:39


A szakszervezet a munkavállalók érdekképviseleti szervezete, ezért az elítéltek nem alakíthatnak szakszervezetet.

Az 1978. évi IV. törvény (Btk.) 41. § (3) bekezdése szerint a szabadságvesztés végrehajtása alatt szünetelnek az elítéltnek azok az állampolgári jogai és kötelezettségei, amelyek a büntetés céljával ellentétesek, így különösen, amelyekre a közügyektől eltiltás kiterjed.

A Btk. 54. § (1) bekezdése értelmében a közügyektől eltiltott
a)nem vehet részt népképviseleti szerv tagjainak választásában, népszavazásban és népi kezdeményezésben,
b) nem lehet hivatalos személy,
c) nem működhet népképviseleti szerv testületében (bizottságában),
d)nem viselhet tisztséget társadalmi szervezetben, köztestületben, közalapítványban,
e) nem érhet el katonai rendfokozatot,
f) nem kaphat belföldi kitüntetést és külföldi kitüntetés elfogadására engedélyt.
(2) A közügyektől eltiltott az ítélet jogerőre emelkedésével elveszti
a) mindazon tagságát, állását, tisztségét, vagy megbízatását, amelynek elnyerését az (1) bekezdés kizárja,
b) katonai rendfokozatát, továbbá belföldi kitüntetését és azt a jogát, hogy külföldi kitüntetést viselhessen.

Az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény (Etv.) értelmében azonban a fenti szabályok nem zárják ki, hogy az elítéltek egyesületet ne alapíthatnának az érdekeik védelmére. A probléma ezzel kapcsolatban csak az, hogy tisztségviselője ennek az egyesületnek csak "külsős" lehet, mert a szabadságvesztés végrehajtása alatt nem lehet az élítélt az egyesület tisztségviselője, csak tagként léphet oda be.









Jogálom 2007.06.13. 17:21:09

A büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló 1979. évi 11. tvr. az egyesülési jog korlátozásával kapcsolatban tilalmakat nem állapít meg.
süti beállítások módosítása