Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Megszorul az önkormányzat

2007. március 23. - zugügyvéd

Az állam rafináltan oldotta meg az önkormányzatok költségvetési lyukainak befoltozását. A Zugügyvéd is nehezen tudja értelmezni az iparűzési adó kivetésének indokát a kizárólag tanácsadással foglalkozó vállalkozások – példának okáért az ügyvédek és könyvelők - részére. Egyáltalán: milyen ipar a jogipar? Károsítja a környezetet? Koptatják a kerület aszfaltját a betérő ügyfelek?


Tisztelt Zugügyvéd!

Egy érdekes dologra hívnám fel a figyelmet, méghozzá a helyi adókra. Meghökkenve figyelem, hogy hazánkban az egyébként valóban sanyarú gazdasági helyzetű önkormányzatok kezébe a magyar jog jóp ár etikátlan aduászt ad.



Ezek rendkívül egyszerű elvre épülnek: húzzuk le a cégeket, mert azok gazdagok. Ilyen adók a kommunális adó, az iparűzési adó és a telekadó. Az első kettőnél még könnyen visszavág egy vállalat, azt mondja kapjátok be és elhúzok a tetves településetekről. Természetesen van lojális mérték ezekből, nem magával az adó kivetésével van a baj, hanem azzal, hogy a jogszabályok nem szabnak meg felső határt.



Totális példája ennek a telekadó. Már a neve is egy mondvacsinált pénzbehajtás. Fizess mert van telked...Ez is rendben van, mindaddig, amíg Gipsz Jakabnak van 1-2 telkecskéje. Na de ott vannak a csúnya gazdag beruházók, akik lakóparkokat csinálnak. Egy lakóparknál bizony el kell adni a telkeket, ami nem feltétlenül fél év alatt történik meg.



Így előfordulhat, hogy évekig jegelődik akár 100 telek is a tulajdonosnál.
Tegyük fel 2004-ben elkezd valaki egy lakópark-beruházást, és a telkek is kimérésre kerülnek. Folynak a munkák, majd be is fejeződnek. Aztán az önkormányzat 2006-ban megszorul és kitalálja, hogy vessünk ki telekadót. 2004-ben még nem volt ilyen - ha lett volna, valószínű máshova mennek -, tehát nem kellett évi többmilliós pluszteherrel számolni. Na aztán 2-3 év múlva meg megmondják, hogy fizessen évi 10 millió magyar forintot. Nos, az ingatlanberuházó az nem egy üzem, ami elhúzza a belét, aztán csókolom. A telkeket nehéz elvinni más településre...



A Zugügyvédhez e kapcsán az az egyszerű kérdésem lenne, hogyan lehetséges az, hogy - mint már utaltam rá- "nincs felső határ"?

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5350013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moli 2007.03.23. 15:25:08

a kerulet aszfaltjanak koptatasara mar fizet az auto hasznaloja, igy ez fel sem merulhet, nem is ertem.

SzigMa 2007.03.26. 13:50:50

A legdebilebb dolog akkor is az öröklési illeték. Ott niylván az a mögöttes elképzelés, hogy ne hagyjunk kiskaput, nehogy az emberek a saját halálukkal próbáljanak trükközni. A Zugügyvéd nyomhatna erről is egy cikket.

Mille38 2007.03.26. 14:27:51

Az ügyvéd és ügyvédi iroda iparűzési adó kötelezettségét a Legfelsőbb Bíróság állapította meg, a részletes indoklással olvasható a honlapjukon. Szóval náluk kell kopogtatni a kifogással.

Az öröklési illetéktől nekem is borsózik a hátam, hiszen adózott vagyonról van szó. Ha nem adózott, az nem az örökös hibája, "tetszettek volna jobban ellenőrizni".

Joaquin 2007.03.26. 19:10:31

A örökösödési adónak inkább az az ihletése, hogy próbálnak olyan megszorításokat eszközölni amelyek nem befolyásolják közvetlenül a gazdaságot (ill annak fejlődését), mert az veszélyeztetné a konvergencia-programot. Erre példa a vizitdíj vagy a tandíjhozzájárulás.
A cikk pont egy ellenpélda, úgy látszik kifogytak az ötletekből. Reméljük ha hejrejön egy kicsit a gazdaság ezek "elpárolognak".

Joaquin 2007.03.26. 19:11:44

Államkasszára gondoltam nem a gazdaságra.*

dr. trafik nomac 2007.03.27. 23:28:07

Miert legyen felso hatart, az onkormanyazt befolyassal kel birjon a sajat varosara, ez egy jo mod hozza, es egyfajta egyenloseget is teremthet a varosban.

andika25 2007.04.04. 15:35:26

Ha már illeték, mi van a vagyonszerzési és az ajándékozási illetékkel? Ezek is az adózott vagyont adóztatják újra.

A kommunális adót a Bp. VII. ker. Önkormányzat már a magánszemélyekre is kiveti. Egy ismerősöm év elején kapott határozatot, hogy fizessen 22 eFt körüli összeget 2007. évre a 25 (nem elírás) m2 alapterületi kis lakására.
süti beállítások módosítása