Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kártérítés előzetesért

Az MTI híre szerint Egyezséget kötött az igazságügyi minisztériummal Burka Ferenc és fia, akiket ártatlanul tartottak előzetesben 5 év és 8 hónapon keresztül. Az egyezség értelmében 45 milliós kártérítés jár ártatlanul letöltött börtönévekért. Az ügy precedens értékkel bír, ilyen összegű kártérítést az igazságszolgáltatás által ártatlanul meghurcoltaknak még nem folyósítottak Magyarországon.  Talán költségkímélőbb megoldás lenne, ha az előzetes letartóztatás intézményét reformálnák végre meg egy kicsit.

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6829296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regina 2007.01.18. 16:14:57

És tessék mondani: Azok, akik miatt ez megtörténhetett, mit és mennyit kapnak? Rendőrök, ügyészek, bírák, tanúk.

Az igazi Trebics 2007.01.18. 16:52:24

Az előzetes hossza alapján még jóval az új Be hatálybalépése előtti történetről van szó, ami világcsúcsot tart a maga nemében, úgyanis még hatályba lépése előtt kb. 23456-szor módosították. Mégis mi a fenét kéne még megreformálni rajta????

kg 2007.01.18. 16:53:25

Érdekes szempontot dobok fel.

Azt hallottam, BTK-s ügyekben a vád 99%-ban sikeres, tehát legtöbbször az ügyész "nyer". (Cáfoljon, aki bennfentes!)
És azt hallottam, az előzetes elviselhetőbb, mint az életfogytiglanra ítéltek börtöne. (Bár tényleg nem tudom, mi a különbség.)
Ha a két fenti állítás igaz, akkor az igazságszolgáltatás 99%-ban enyhíti a büntetést azzal, hogy évekig "csak" előzetesben tartja a vádlottakat.

Szóval az 1% ártatlan rosszul jár, ami nagyon nem jó. A 99% bűnös jobban jár, amit én nem tartok szükségesnek, de talán nem olyan durva hiba.

derelyegrádi szellem 2007.01.18. 18:17:36

A szempont érdekes de pontosításokra szorul.

Amire célzol a vád 99%-ban sikeressel, azt úgy hívják véádhatékonysági jutató. Ennek általam utoljára ismert száma 97.5%, de ez nyilván könnyen aktualizálható. Én azért nem teszem meg mert különösebb jelentősége nincs, majd minden évben nagyon hasonló szám.

Ez nem azt jelenti, hogy az ügyészség annyire szuper jogászokból állna (persze vannak nagyon felkészült és képzett ügyészek szép számmal). Inkább azt, hogy csak akkor emel vádat, ha tuti a dolog. Ezt nem tartom jónak a bíróságokat azért találták ki,hogy ők mondják ki ki bűnös ki áratlan, ne az ügyész. De sajnos van bennük egy ilyne presztíszdolog ezzel kapcsolatban, amit én nem tartok helyesnek.

Még egy gondolat a vághatékonységhoz. Azt is beixszelik, tehát sikeres vádnak tartják (most extrém példa jön) valakit emberöléssel vádolnak, de mondjuk csak magánokirat hamisításért ítélik el? Tudtommal igen. És ez azért nem mindegy. (ennek egyébként van további folyománya is, de helyhiány miatt arra nem térnék ki, majd máskor)

Az előzet és fegyház között nagy különbség van. Az előzetes letartóztaottak mégha Bv intézetben van is kell különítei a jogerősen elítéltektől (bár ilyenkor Bv szabályzat hatálya alatt áll), és pl nem dolgozhat stb. Ha rendőrségi fogdában ül akkor a Rendőrségi Fogda Szabályzat hatálya alatt áll. Az előzetes nagyon szar több okból is, még izgul a sorsa miatt, egy-két személyes zárkában van, és hihetelenül lassan telik az idő. Kapcsolatot ellenőrzés nélkül (?) csak az ügyvédjéval tarthat, ellenőrzés mellett is csak az előre engedélyezett személyekkel. ELőzetben nagyon lassan megy az idő, nincs mozgástér, be van zárva egy lyukba, és csak ügyvédi (ha van fogadott ügyvéded, a kirendelt nem fog bemenni a palihoz)beszélőre, vagy kihallgatásra (ez sokszor egy-, kéthavonta történik meg egyszer) jöhet ki a lyukból.

Életfogytosok börtöne nem létezik. Van fegyház (az életfogytosoka dolog természetéből adódóan itt ülnek), börtön és fogház. Az előzetet és valahova a fegyház és börtön közé tenném.

A végkövetkeztetésedet nem értem sajnos.

doki 2007.01.18. 20:12:03

Azért az előzetesház több dologban is rosszabb mint a letöltő.
Gyakorlatilag minden csak ügyész engedéllyel.A tárgyalások miatt sok a szállitás. A letöltőben hamar kialakulnak a hierarchikus viszonyok és ehhez már lehet alkalmazkodni, ami a túlélés eszköze.Az előzetesházban viszont változnak a zárkaösszetételek és a bv.-ben ez a változás a legrosszabb, a csurmát meg senki nem szereti.Az előzete nem dolgozhat és lassabban múéik az idő.
A legfontosabb, hogy nem tudni, hol a vége. Egy előzetes nem mondhatja, hogy na még ennyi vagy annyi nap, mert nem tudja

Advokátusz 2007.01.20. 07:53:45

derelyegrádinak és kg-nak is:
Szerintem egyértelműen baj van mind az előzetes rendzserével, mind a bíróságokkal és az ügyészséggel..Enynire nem jó sem a rendőrségünk, sem az ügyészségünk, de ennyire elvakult és rossz a bíróságunk.. A kéréds viszont jogos, mikor nevezik meg és vonják felelősségr azokat,akik ebben az ügyben benne voltak? Mit kapnak ezért? Lesz aki szót emel ez ügyben?

doki 2007.01.20. 17:28:23

Soha senkit nem érdekel, ha valakinek a hynagsága miatt az államnap fizetni kell mindannyiunk pénzéből, pedig hát a felelős roppant gyorsan megtalálható az esetek döntő többségében
A legnagyobb felelős sajna a nyomozó, aki elkésziti a nyomozati anyagot egy bizonyos koncepció mentén, aztán az osztályvezető revizióján simán átmegy.
Az ügyész gyakorlatilag csak az öszefoglaló jelentést olvassa át és abból irja meg a vádiratot, amit az elsőfokú biróság készpénznek vesz és meghozza belőle az itéletet.
Az összefoglaló jelentéshez sok helyen nem lehet hozzájutni, mert azt mondják, hogy házi irat, nem a nyomozti anyag része és nem adják oda még olvasni sem.
Aki mégis hozzájut, az csak csodálkozik, hogy visszaköszönnek még mondatok is az itéletből.
Na aztán magasabb szinten már van idő mindenre. Szépen átolvassák az egész aktát, aztán azt mondják, hogy nocsak- nocsak.
Aztán lesz egy nevetséges összegű kártérités

doki 2007.01.21. 17:10:25

10 x ennyi pénzért sem vállalnám be.

Pióca 2007.01.21. 17:14:26

Hahaha! Akár logikus is lehetne az érved. De akkor a Lelkiismeret 88 vezetője miért kapott három napi fogvatartásért egymillió kártérítést? Ő ezt három nap alatt szokta megkeresni? Akkor már csak az nem logikus, hogy mi a fene baja van az illetőnek a Magyar Köztársasággal?

Pióca 2007.01.21. 18:00:44

Tudtommal az egyezséget jóváhagyó végzés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható. Így aztán nem igazán értem Burkáék ügyvédjét, hogy miért hagyta lemondani a megbízóit a fellebbezésről.


Pióca 2007.01.21. 21:39:37

Hahaha! Ha Te mainapság a fiaddal vagy az apáddal közösen napi százezer forintot keresel, akkor vonjátok magatokat alapos gyanú alá, vonuljatok be mindketten az előzetesbe, gyertek ki 450 nap múlva (ha holnaptól ültök, akkor -- ha jól számolok -- 2008. április 16-án), és megkapjátok a 45 milkót az államtól. És még meg sem kellett érte dolgoznotok, csak ültetek. Meg még a sajtó is írt rólatok (csúnyákat, persze). Minél kevesebbet kerestek, annál tovább kell ülnötök, ugye? De a 45 az 45!

derelyegrádi szellem 2007.01.22. 10:38:12

Pióca!

"Ő ezt három nap alatt szokta megkeresni? Akkor már csak az nem logikus, hogy mi a fene baja van az illetőnek a Magyar Köztársasággal?"

Biztos halottál mát a vagyoni és nem vagyoni kértérítésről.

Emellett alaposan feltehető hogy Kocsis Irének (azt hiszem így hívják) nem a Magyar Köztársasággal van problémája, hanem Magyar Köztársaság nevében garázdálkodókkal. És jelen esetben úgy tűnik még igaza is volt, hisz ezt egy jogerős bírósági ítélet támasztja alá. Az meg megint egy tanulságos tény, hogy a Magyar Köztársaság rendőrsége szarik a bíróság jogerős ítéletére, úgy kell meginkasszózni a számlájukat.

Pióca 2007.01.22. 10:49:03

Igen, én már hallottam nem vagyoni kárról is, éppen ezért írtam, hogy félrevezető azt gondolni, a 45 millió 5 év 8 havi kiesett jövedelem, hiszen nyilván az 1 millió sem háromnapi. A jogerős ítéletet természetesen tiszteletben tartom, és tudomásul veszem, hogy valamit megint el...tak.

derelyegrádi szellem 2007.01.22. 10:59:49

Akkor minden ok, én értettelek valami miatt félre.

regina 2007.01.25. 21:05:55

Vajon én mennyire és mire számíthatok? Tíz és fél hónapot ültem. Első fokon nem elegendően bizonyítottság hiányában mentettek fel. Másodfokon remélem bcs. hiányát állapítja meg a Pest megyei Bíróság. Az ügyészség kiszállt az ügyemből. Az első fok cinikusan visszaadná az akkor modern számítógépemet, nyomtatómat, faxomat, telefonjainkat, lefoglalt kazettáinkat stb. Mit kezdjek most az azóta veszélyes hulladékká vált vacakokkal. 2001-ben nagyértékűek voltak, most csak bajom lesz velük... 2001-ben volt jól kereső munkám, biztosításaim, útlevelem, repülőjegyeim és meghívásaim tudományos konferenciákra. Most senki nem akar velem dolgozni. Kész volt a doktorim védéshez, ítéletem utánra idejétmúlt. És az életemből elment 6 év eddig. És még nincs vége...

EXLEXMAN 2007.01.26. 07:59:45

Néhány alapvető félreértést szeretnék kijavítani a kedves topictársak épülésére: Az előzetes letartóztatás alatt, a bűncselekmény jellege határozza meg azt, hogy lehet e dolgozni! A Fővárosi BV-ben 3 objektum is van, rendszeresen dolgoznak előzetesek, műhelyben, asztalosként, szerelőként, vagy ételosztó-szakácsként is! Ez tehát cáfolhatatlan tény!

Az előzetes letartóztatás nem előzetes büntetés, bár a BV-k ben a BV-dolgozók értsd. smasszerok,vagy. Más néven felügyelők, ezt nem tudják sok esetben elfogadni! A hierarchia így is meg van: A régi előzetes fölötte áll az újnak, de külön erőpróbával lehet rajta „tornázni” ha érted mire gondolok! :)

Az előzet és fegyház között semmi különbség nincsen: Mind kettő folyamatos zárású rezsim, napi 1 óra sétával. A Többi extrát meg lentebb ismerheted meg.

A régi előzetes fogdákhoz mérten, ami a rendőrségen volt, a szűkös mocskos, se TV, se semmi, egy kissé EU komformosabb a BV-k világa, 4-6-8-16 fős elhelyezéssel! A napi "project" valóban az 1 óra szabad-levegőn kívül, a zárkában zajlik, mint a fegyházban! Valóban, olyan az előzetes, mint ha fegyházban lennél! Aki azt hiszi, jó érzés 200 ember között, hierarchiában lenni, az még nem tudja milyen, 200 csöves, éhen kórász között élni, akik azt lesik, van e egy filtered, egy csokid, kis kávéd, vagy egy fél cigid! A nemdohányzók jogai mára rendeződtek, néha már nem bújik el közöttük, dohányos, álmenő! Az előzetes szar? Az lehet, hogy régen szar volt, mára szinte katonai laktanya. A régi katona időben is volt olyan zárt egy laktanya, mint ma az előzetes házak!

Az előzetes nagyon szar annak, aki nem tud magával mit kezdeni, és a napi elfoglaltsága csupán az, hogy rágja magát egész nap!

Kapcsolatot ellenőrzés nélkül az ügyészség vagy a nyomozási bíró által engedélyezett személyekkel, havi egy alkalommal személyesen, a BV tvr. szerinti 1 óra időtartamban tarthat az előzetes. Ezen látogatáson jelen lehet 2 felnőtt és kettő kiskorú is. A levelezés az ellenőrzött személyekkel folyhat, a levelet általában elolvassák, ki és be egyaránt! A telefonálás átlag heti minimum 5 perc időtartam, a beszélgetés ellenőrizhető, az intézetre veszélyes beszélgetés indoklás nélkül megszakítható. A beszélgetést az adott felügyelő ellenőrizheti, teljes időtartamú belehallgatásával is. (igaz a BV.tvr. A belehallgatást az intézet rendjének megzavarását okozó kommunikációk kiszűrése érdekében teszi, és tartalmi jelentése alapján nem a lehallgatást érti. :) ) ennek oka, hogy nem egyszer fenyegeti meg a „benti” delikvens, a szabadon lévő delikvens családját, vagy saját tanúját, bűntársát!

A napi 1 óra szabad-levegő mellett lehetőség van részt venni sportfoglalkozáson, sakkozni, nyelvet tanulni, 16 csatorna minimum a TV-ben, külön videó csatornával. Van könyv olvasási lehetőség illetve könyvtár is, ami olykor mobil, választhatsz könyvet, és olykor személyesen is le mehetsz! Kb. Ez az ami a fentiekben nem felelt meg a tényeknek ezidáig!

derelyegrádi szellem 2007.01.26. 09:57:21

EXLEXMAN

Ha már épülésére javítasz ki másokat pontosan tegyed.

"Kapcsolatot ellenőrzés nélkül az ügyészség vagy a nyomozási bíró által engedélyezett személyekkel, havi egy alkalommal személyesen, a BV tvr. szerinti 1 óra időtartamban tarthat az előzetes."

Ez nem így van, az előzetes fogvatartott ellenőrzés nélkül csak az ügyvédjével tarthat (egyébként sokan kételkednek abban, hogy az a beszélő mindig és mindenkinél "ellenőrzés nélküli") kapcsolatot. Az engedélyezett személyekkel való beszélőn (a "simán" és az "asztalin" is hallótávolságon belül ott vannak a fegyőrök, és sokszor még az előadója is, az SZBEI-n majd mindig)

"Az előzet és fegyház között semmi különbség nincsen:"

Hatályos jogunk ettől eltérő állásponton van. (Pl a csomagküldés és bedás szabályai eltérőek.)

Amiket leírtál azok jelentős részére semmilyen lehetősége nincs annak rendőrségi fogdában tölti az előzetest, mert pl. a fogdák jelentős részében nincs pl. könytár (voltam oylanban is ahoz az ügyvédi beszélő a szennyesraktárban volt !!) Tv is csak akkor van he ta vagy a cellatársad rendelkezik iylesmivel, mert nem a tv a fogdákban nem redszeresített berendezési tárgy.

"A levelezés az ellenőrzött személyekkel folyhat,"

Nem a levelező partnereket ellenőrzik hanem a leveleket. A levelezőpertnereket engedélyezik, ugyanúgy mint a telefonon felhívhatókat is. Ott sem azt ellenőrzik akit felhívtál, hanem a beszélgetést.

EXLEXMAN 2007.01.26. 12:30:13

derelyegrádi szellem bejegyzése alapján, néhány észrevétel megint: Jogszabályi környezetből idéztem a már fentiekben leírt dolgokat!

A rendőrségi fogdán 2005. január 1.t-ől maximum 2x15 napig lehet az előzetes! Ergo, aki ezt az időt nem bírja ki, az meg is érdemli! Azóta vannak az un. ELŐZETES-HÁZAK! Az előzetes házakban valóban nincsen TV mindenhol rendszeresítve, de van áram, és nem elemes TV-t kell használjon a delikvens! Tehát TV lehet ill. a régi rendőrségi fogdákkal ellentétesen, ha van 37cm képátmérőjű TV-d, használhatod!

Ezáltal, ma már nincsen olyan rendőrségi fogda, ahol Te , szennyes raktárban vennél részt az ügyészség/nyomozási bíró által engedélyezett kapcsolattartóddal a beszélőn! A hallótávolság normális esetben is szükséges, az egyéb problémák, átadás/ átnyúlás/ engedély nélküli kapcsolattartás megakadályozása miatt! Az, hogy nálad, hol állt az SZBEI, hát ezt Te tudod!

A csomagküldés előzetes esetében lévén az előzetes ház, azonos a börtön fokozatú fogvatartottéval: A Fővárosban 5 csomag élelmiszer, vagy 7 kg vegyes, amiben 2 kg-nyi tisztasági csomag lehet! Ez, mint írtam a FŐVÁROS 3 objektuma! A csomag küldése minden intézetben más, a beküldhető csomagok méretét és annak paramétereit, az Intézet Parancsnoka saját hatáskörében szabályozza!

A levelező partnereket, előzetesen engedélyezi az ügyészség/nyomozási bíró és kizárja a nyomozás érdekeit sértő kapcsolattartást, ez tehát : ellenőrzés!

A leveleit a fogvatartottnak meg a NEVELŐ és/vagy Biztonsági TISZT ellenőrzi le, olykor még maga a felügyelő is pl. zárka ellenőrzésnél !

A telefonálás un. Számítógépes rendszerben történik, nem tudsz mást hívni, mint akit engedélyeztek! Van egy vonalkódos kártyád, lehúzod, megmondja mennyi pénzed van, és tárcsázhatsz: Azt a számot amit előzetesen a BV Nevelő rögzített az ügyészség engedélye alapján a rendszerbe! Egyéb számot nem is tudsz hívni! Letöltősöknek persze van lehetősége, de előtte ezt meg kérelmi lapon kérelmeznie kell! A beszélgetés lejárta előtt 30 mp-el hang figyelmeztet és ezt követően ennek letelte után, automatikusan bontja a vonalat. További telefonálási lehetőség, csak az Intézet által engedélyezett időben lehetséges. Ez is eltérő, minden ház, más telefonálási paraméter!

A Rendőrségi fogdákban valóban nincsen könyvtár, de mint fentebb is írtam, maximum 30 nap után, az előzetes házakban VAN!

EXLEXMAN 2007.01.26. 12:33:10

--a fővárosban 5 kg-os csomag...--ezt a fentebbi bejegyzésemhez!
süti beállítások módosítása