Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Meggyanúsították az első rendőröket

Az MTI híre szerint három hónapos nyomozás után az ügyészség hat  rendőrt gyanúsított meg a szeptember 18-21-ei eseményekkel kapcsolatban, a rendőröket civilek bántalmazása miatt hallgatták ki. Az őszi zavargások után összesen 171 feljelentés érkezett az ügyészséghez a rendőri fellépés miatt. A Zugügyvéd már egyszer foglalkozott a témával, akkor még csak három rendőr ellen indítottak eljárást. Mindenesetre már a hat is több ennél, de elég sajátos kommunikáció, hogy az ilyen nyilvánvaló eseteknél fontosabb a mundér becsülete, mint az igazság kiderítése.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1127850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hellisfitar 2007.01.12. 09:56:18

Én nem is értem miféle rendőrökről van szó. Én csupán police feliratos, sisakos, könnygázgránátos/viperás garázdákat láttam, de tuti nem rendőrök voltak, mert sem azonosító jelvény, sem egyéb billog nem volt rajtuk. Azaz az egyik oldalon nem lehetett hivatalos személy elleni erőszak, a másikon (ezen) meg nem volt hivatalos személy, csak egy nagy adag kék ruhás csürhe.

derelyegrádi szellem 2007.01.12. 10:33:49

Hellisfitar jó helyen feszegeti. Virág et.-sal már volt e vonatkozásban egy vitánk, amit egy becsületszóra kötött fogadás követett, következésképpen idevárom...

Virág et. 2007.01.12. 12:46:05

És valóban. De azért várjuk meg a nyomozások lezárultát. Mert ugye a 171 feljelentés közül nem lett mindből nyomozás. Ráadásul 171 eset között átfedés is lehet (többen egymástól függetlenül azonos cselekményt jelentettek az ügyészségnek). Ráadásul az elkövetők személye is lehet azonos több bántalmazásban is (ugyanaz a rendőr kétszer is erőszakoskodhatott).

Szóval adjunk még időt az ügyészeknek. Lesz itt még gyanusítás.

Virág et. 2007.01.12. 12:48:33

Arról nem is beszélve, hogy az igazi felháborodást nem a szeptemberi, hanem az októberi rendőri fellépés váltotta ki.

Azok a vizsgálatok meg még javában tartanak.

derelyegrádi szellem 2007.01.12. 12:50:37

Üdv Virág et.

Nem is kívántam "sürgetni" a dolgot. Várunk és figyelünk..

Virág et. 2007.01.12. 13:17:40

Üdv derelye!

Miközben mi csak várunk lett még három:

www.mno.hu/index.mno?cikk=391705&rvt=89

derelyegrádi szellem 2007.01.12. 13:32:09

Azt még várom, hogy Gergényit begyanúsítsák egy hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás bűntettével. Abból járna egy rész kitüntetőinek is..Az ábrándozás az élet megrontója...

Virág et. 2007.01.12. 13:35:00

Ha Gergényit begyanúsítják, akkor fel is függesztik. Ha pedig Gergényi megy, akkor Te bukod a fogadást. :)

derelyegrádi szellem 2007.01.12. 13:41:07

Azt oly jó szívvel adnám oda! :)

Virág et. 2007.01.12. 13:41:56

Mi tagadás, Gergényi miatt én sem ejtenék könnyeket - október 23-tól függetlenül.

Santos35 2007.01.12. 16:18:43

Ebben az esetben nem kellene hamis tanuzással automatikusan megvádolni a kékruhás huligánokat? index.hu/politika/belfold/kruchina7930/

Bélám 2007.01.13. 15:35:50

Már bocs, hogy vitatkozni merészelek, de azért szeretném tudni, ti hogyan viselkednétek, ha a rend őreként, parancsra el kellene tűrnötök egy csürhétől, hogy bottal, zászlónyéllel stb. üsse a lábatokat és nem tehettek ellen semmit? Még csak ki sem léphettek a sorból, a pajzzsal a fejeteket és az arcotokat kell védenetek, közben zárt rendben álldogáltok és tehetetlenül elviselitek a békés tüntetők megnyilvánulásait. Vajon, ha ezután parancsot kaptok a tömeg visszaszorítására, mennyire tudnátok finom úriemberek maradni?

vhjoli 2007.01.13. 17:25:56

Kedves Béla!
Ha nekem lenne kék ruhám, istenbizony, nem érezném magam rendőrnek!! És tudom, hogy nem vagyok finom úriember, ezért nem rúgnék bele a földön fekvő EMBERBE, szörnyű, de tisztelném (úgye milyen szörnyű) a magyar zászlót!! Nem taposnám sárba!!
Az év kérdése:
Ha valaki sötétkék ruhában van, az rendőr?? Az uton sétálókat bármire utasíthatja?!! Esetleg megverheti?
(A sötétkék ruhás nem felelős semmiért, ő anonim, főnöke pedig nincsen, vagy van??))

vhjoli 2007.01.13. 17:38:46

Ami az okt. 23.-i ENGEDÉLY NÉLKÜLI tüntetést illet: A magyar kormány tv-n, rádión keresztül hívta az ország lakosságát: "ünnepeljünk együtt nemzeti ünnepünkön!" (ez nem engedély?) - ki gondolta volna, hogy viccelnek... Aki odament, az megérdemelte, mondta kuncze gábor!!
Tehát: a mi pémzünkből ünnepelt a kormány, és a néhány meghívott, mit sem tudó külföldi főnök.!!??!!

kg 2007.01.13. 18:11:21

Bélám!

"...ti hogyan viselkednétek, ha a rend őreként..." kérdésedre.

Úgy gondolom, törvényesen viselkednék, ahogy ez elvárható, és nem úgy, ahogy egy bűnöző. Megjegyzem, a nem rendőrök többsége törvényesen viselkedett, még azokon a bizonyos napokon, ott, az utcán.
És itt most nem utalgatnék ilyen-olyan jogszegésre, már megtették sokan előttem.

Santos35 2007.01.13. 20:57:20

Bélám! Mindenkinek lehet saját véleménye, de gondolj bele abba, hogy elvileg "demokrácia" van. A rendőröknek az a munkája, hogy a törvényt betartassák, ha ők is megszegik, akkor ne várjanak más bánásmódot. Szerencsére a tv-k jól dokumentálták, hogy nem a tüntetők kezdték el a rendőröket ütlegelni.

derelyegrádi szellem 2007.01.15. 10:47:30

Bélám!

A rendőr hivatalos személyként plusz védelmet érvez Btk.-k alapján (az egyértelműség kedvéért: ha egy civilnek adsz egy pofont az könnyű testi sértés, ha rendőrnek hivatalos személy elleni erőszak, jóval súlyosabb jogkövetkezményeket vonva maga után). Mindez pont azért van (sok más ok mellett), mert a rendőr MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT a jogszabályok (Btk. Szolgálati Szabályzat) keretei között tartozik maradni.

Ja és bosszú aljas indok! Tahát ha azért kegyetlenkedik egy rendőr,mert megütötték, akkor az nem hogy enyhítené, hanem súlyosítja cselekményét (ezt a súlyos testi sértés esetében a tv. minősítő körülményként szankcionálja is!)

Virág et. 2007.01.15. 11:15:54

A baj itt az, hogy a rendőröknek elvileg kiképzést kellett volna kapniuk nemcsak a tömegoszlatás technikájára vonatkozóan, hanem arra is, hogy csak akkor és úgy alkalmazzanak erőszakot, ahogy a helyzet megkívánja. Magyarul, hogy ne üssön vissza csak azért, mert dühös vagy mert fél. Csak a jogszabályban körülírt esetekben és mértékben (szükségesség és arányosság) alkalmazzon erőszakot.

Októberben ez sok esetben nem sikerült. Emberileg érthető néhány eset (elveszítette a rendőr a fejét pl.), de ettől függetlenül, még felelnie kell mindenkinek a tettéért.

derelyegrádi szellem 2007.01.15. 13:18:57

Meg az is baj, hogy sem ők, sem feletteseik (Gergényi ezt többször egynes adásban is bizonyította) nem ismerik a szolgálati szabályzatot és a rendőrségről szóló törvényt.

Hellisfitar 2007.01.15. 15:53:58

Inkább azon aggódom, hogy (meg nem erősített) belső információim szerint a nyomozók és irodisták látják el hamarosan a járőri feladatokat, ugyanis a rendőrjárőröket tömegoszlatási kiképezésre utalta be a rendőri (felső)vezetés.
Ha ez így van, akkor bizony kezdek félni március 15-e miatt. Remélem hamis az infó.

doki 2007.01.15. 19:57:28

Bélámnak.
Kötelékben a rendőr voltaképpen nem is rendőr hanem katona. ( A rendőrnek igen nagy önállósága van abban a tekintetben, hogy fellépjen az általa jogellenesnek minősitett magatartással szemben. Pl. önkényesen szolgálatba helyezi magatát, holott nincs is szolgálatban is intézkedéseket foganatosit)
Na most ha un csapaterős bevetésben van, akkor a rendőr még levegőt is parancsra vesz, mert minden cselekdetéért a parancsnoka a felelős. Ha a fejét ütik, akkor addig tartja oda, amig más parancs nem érkezik.Ha a csürhe dobál, akkor is áll a helyén mert erre kötelezi a parancs. Visszavonulni csak parancsra ( még akkor is, ha elfogyott a lőszere:-)))
Szóval a rendőr mindaddidig mindent tűrni köteles amig ellenkező parancsot nem kap, önállóan nem nem tehet semmit.
( Már csak azért sem mert sem harcászati képzettsége, sem a rendelkezésre álló információk nem elégségesek ahhoz, hogy fel tudja fogni, hogy fényes tekintetű elöljárói miféle startégiai húzások megvalósitásával erőltetik a szörkeállományukat) Ennél fogva a kötelékbe beosztott redőr csak akkor gumibotos fekvő embert ha erre parancsot kap. Ezért a parancsot kiadó a felelős.
Ha parancs nélkül cselekszi mindezt akkor bűncselekményt követ el éspedig nemcsak a már fentebb emlitett bántalmazást hivatalos eljásában, hanem a parancs iránti engedetlenséget is, mint katonai bűncselekmény. Megjegyzem, ha valamelyik elöljáró nem tudja beazonositani az általa vezényelt kötelék
parancstól eltérő ütlegelést folytató rendőrét, azért az elöljáró szintén felelős. Egyrészt azért mert a parancsot vagy nem adta ki a földön fekvő embernek látszó lény ütlegelésének tilalmára, vagy nem győződött meg arról, hogy a parancsát megértették, vagy pedig nem ellenőrizte kellő hatékonysággal a parancs végrehajtását.
Akkor most igazán az a kérdés, hogy mi itt a probléma, mit a akar a politika?
Mutassatok nekem egy embert és én találok a terhére egy tényállást a Btk.-ban !

Bélám 2007.01.15. 20:06:47

Tulajdonképpen igazi érvet csak "derelyegrádi szellem" és Virág et. tudott ellenemben felhozni. Belátom, nekik is igazuk van, de fenntartom, egy feszültebb idegállapot, egy szembenálló, feltüzelt tömeg nem kedvez a számításba jöhető megoldások latolgatásának.
Mint ahogy nem mondhatjuk minden tünetőről, hogy csupán békés demostráló volt, mert azért közöttük is akadt, aki kirakatokat tört be, autót gyújtott fel, vagy akár a tv-székház büféjét fosztotta ki, esetleg számítógépet lopott az irodákból - ugyanúgy nem mondható el minden rendőrről, hogy a szabályok betartásáva intézkedett. Mindkét oldalon feltüzelt emberek álltak szemben egymással.
Ezzel együtt nem a mundért védem, nincs közöm sem a rendőrökhöz, sem a tüntetőkhöz.

Pióca 2007.01.15. 21:19:03

Lehet, hogy én is elveszíteném a fejemet rendőrként egy ilyen éles helyzetben. Nem is mentem rendőrnek, nehogy 25 év szolgálat után a rendőrség pszichológusa hívja fel erre a figyelmemet, és nyugdíjazzanak. Egyébként békés és békétlen tüntetőnek sem mentem el. És egyetértek Derelyével meg Dokival: a rendőr is, meg annak a rendőr- és politikusparancsnoka is tartsa magát a jogszabályokhoz. A sokszor szadizmussá fajuló durva őrjöngésen kívül vannak még bevált tömegoszlató módszerek.

derelyegrádi szellem 2007.01.16. 10:07:44

Bélám!

"Mindkét oldalon feltüzelt emberek álltak szemben egymással."

Hát ez így csúsztatás, mert lényegi információ kimaradt belőle. A civil "feltüzeltek" 2-2.5 évig terjedő börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetéseket kaptak csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakért!
Majd ha például a tüntető szemét kilövő rendőr maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésért kap minimum ugyanennyit, az erre esetleg paracsot adó Gergényi felbujtóként szintén, akkor kitehetjük az egyenlőségjeleket. Addig NEM!

totya4 2007.01.16. 14:27:46

Hm érdekes hogy ez a téma több hozzászólást eredményezett. Lehet hogy az emberkék felbátorodtak attól, hogy legalább eljárás folyik a bűnözők ellen? :)

Én inkább azon gondolkodnék el, hogy ha egyszer kikerült egy felvétel, melyen a miniszterelnök maga mondja el hogy hazudtak ergó csalással nyertek választást, akkor miért nem tartóztatja le őket a rendőrség őket ahelyett, hogy hülyére verné az ezen felháborodott adófizető állampolgárokat.

Virág et. 2007.01.16. 16:29:17

Azért mert valaki hazudik a választási kampányban, még nem követ el a Btk. szerinti bűncselekményt. Ellenkező esetben nemcsak a hazai, de alighanem a világ nagyrészének politikai elitje réges-rég büntető eljárás alá lenne vonva.

Büntetőjogi relevanciája nincs GyF hazugságának. A politikai felelősséget azonban viselniük kell és fogják is - legkésőbb a következő választásokon. (Illetve addig is: lásd önkormányzati választások pl.)

derelyegrádi szellem 2007.01.16. 16:36:38

Magával a hazug kampánnyal nem, de ezt nem állítanám ugyanilyen határozottan az eközben igénybevett eszközök némelyikére (pl a valós költségvetési adatok titokbantartására, meghamisításra vö. "többszáz apró trükk").

Virág et. 2007.01.16. 16:45:15

derelye

Ezzel kapcsolatban ha jól emlékszem már volt egy visszadobott feljelentés, nem? Visszaélés közérdekű adattal miatt talán?

derelyegrádi szellem 2007.01.16. 17:15:09

Jól emlékszel volt. De ennek ténye engem sem akkor, sem most nem győzött meg. Politikai döntésnek tartom, nem joginak. De ez persze nem jelenti azt, hogy igazam van, mert nekem nem volt lehetőségem áttanulmányozni az iratokat. Ami viszont engem látszik igazolni, hogy a döntés megvolt három napon belül. Az ehhez - meglátásom szerint - szükséges idő több hónap, mert ha "valódi" vizsgálat van, iratokat kellett volna áttanulmányozni tízezer oldalasával, és azokból jogi következtetéseket levonni. Ez nem megy három nap alatt, akkor sem ha huszan csak ezen dolgoztak.

doki 2007.01.16. 21:03:46

Nincs több hónap, gyakorlatilag azonnal dönteni kell.
Beérkezik a feljelentés, akkor
a Be. 170.§. (3) bek. alapján 3 napon belül el kell rendelni a nyomozást vagy
ugyancsak 3 napon belül a Be. 174.§ (1) bek. alapján el kell utasitani.
Ha a feljelentés kiegészitésére van szükség, akkor erre a Be. 172/A §. (1) bek. 15 napt ad.


derelyegrádi szellem 2007.01.17. 11:42:31

A nyomozás elrendelése nem jelenti azt hogy az ügy el is dőlt, és történt bűncselekmény. Csak annyit, hogy annak megalapozott gyanúja fennáll. A többi a nyomozás dolga amire az eljárs in personam megindulásától számítva két év áll rendelkezésre. Ha nem történt semmi, vagy az nem bcs. akkor a nyomozást meg lehet, és meg is kell szűntetni.

Egy biztos. Ilyen bonyolulságú kérdésben 3 nap alatt abban sem lehet megalapozottan állást foglalni, hogy a gyanú fennáll, avagy sem, mert ennyi idő alatt a releváns iratok sem olvashatók végig, innen gondolom, hogy valódi vizsgálat nem történt.

totya4 2007.01.17. 11:50:49

Látom, nehéz kilátni a paragrafusok közül. A jog elvileg arra van, hogy igazságot szolgáltasson, ha pedig nem szolgáltat igazságot, akkor a rendszer rossz.

Eltitkolni az ország valós állapotát (amibe a kétségbeesett mszp hatalomra kerülés miatt jutottunk az eszetlen pénzszórás következtében pl közalkalmazotti 50!% béremelés) nem tenni meg a szükséges intézkedéseket, s ezáltal az országot még nagyobb bajba sodorni... a lehető legnagyobb bűncselekmény kellene legyen ez. Persze tudom, tudom, a jog a legnagyobb bűnözőket védi, és csak a kicsiket rugdossa.

Virág et. 2007.01.17. 12:03:39

Ez egy jogi blog. A tutimegmondásokért és politikai kinyilatkoztatásokért tessék az index politikai fórumaira átfáradni.

Itt azért remélem többségben lesznek a szakmai kommentek még sokáig.

totya4 2007.01.17. 18:28:26

Virág : Látod, a "szakma" ezt a kérdést hogy oldja meg, sokra mész vele. Ha nincs értelmes hozzáfűznivalód, mehetsz az indexre te magad.

doki 2007.01.17. 20:36:47

Szerintem a politikai kinyilatkozatások és állásfoglalások tényleg nem állnak túl közel egy jogi fórumhoz, még akkor sem ha a politika a jog egyenes megrendelője

Virág et. 2007.01.18. 08:58:00

totya4

Az "értelmes hozzáfűznivalóimat" már korábban megtettem. Tudod, erre mondtad, hogy nem látunk ki a paragrafusok mögül.

De nekem végülis mindegy. Nem vagyok én itt moderátor. Miattam ott büdöskomcsizol, ahol akarsz. Gondolom a te szótáradban ez az "értelmes hozzáfűznivaló", szóval hajrá!

derelyegrádi szellem 2007.01.18. 09:59:51

Virág et. alapvetően igazad van, meg kell jegyezzem viszont, hogy Totya4 nem "büdöskomcsizott", kivéve ha szerinted a jelenlegi magyar kormánynak (és köreinek) szinonímája a "büdöskomcsi". Nem úgy ismerlek :)

De ez tényleg jogi blog. Használjuk amire való.

Virág et. 2007.01.18. 10:10:26

derelye

Tényleg nem. :) Mármint legalábbis nem büdösek, komcsiknak komcsik voltak többségében, bár ma már nem azok. Ezt kár is lenne szépíteni.

Tudok a sorok között olvasni. Szó szerint tényleg nem így fogalmazott, de (nem is olyan) burkoltan nagyjából ezt mondta.

Virág et. 2007.01.18. 10:34:32

Voltam már néhányukkal egy légtérben és normális emberek voltak. Még a szagukkal sem volt baj, bár azt bevallom, nem erre figyeltem leginkább. :)

Virág et. 2007.01.19. 11:12:56

Hát ha arra figyeltem, akkor valamit rosszul csinálhattam, mert az állami szférához még csak érintőleges közöm sincs. Most már. Régen volt, de akkor is csak mint huszonnyolcadik senki. Bár akkor ez a brigád még sehol sem volt.

derelyegrádi szellem 2007.01.19. 11:34:28

Jó jó rendben, csak nem tudtam kihagyni.

Virág et. 2007.01.19. 11:45:19

Semmi gond. A magas labda sorsa, hogy valaki leüsse. :)

derelyegrádi szellem 2007.01.19. 12:17:21

Meg - hogy a témához is visszatérjünk - a tüntetőé is. :)
süti beállítások módosítása