Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Nyomkodós főorvos

2006. november 08. - zugügyvéd
Címkék: betegjog

A betegjogokkal sajnos hadilábon állnak mind a páciensek, mind az orvosok. Bár bevezették a betegjogi képviselő intézményét, az alábbi levél is azt bizonyítja, hogy van még elég tennivaló a kórházak tájékán.

Tisztelt Zugügyvéd!


Élettársam bekerült egy kórházba. A főorvos "úr" úgy megkínozta nagyvizit
alkalmával, hogy amikor meglátogattam, Ő még percekig zokogva ült
az ágyon. A fődoki őt használta prezentációs figurának a rezidens orvosok
előtt, hogy miként kell jól megnyomni pár fájó pontot.

Nem pusztán túlreagálásról van szó a részünkről, mert minden kisdoki kezét odatette, és
a jól látható/hallható fájdalom ellenére tovább folytatta a prezentálást
spontán talált "élő próbabábúján". Az eset után szép lassan pironkodva
visszaszivárogtak a kisdokik elnézést kérni, h nem tudtak mit tenni a
fődokijukkal szemben...


Nem tudom van-e arra mód, hogy a beteg kérésére legközelebb ott
maradhassak mint hozzátartozó a párom mellett akár nagyvizit ideje alatt is?
Jelen esetben kétágyas szobában voltunk, de egyedüli betegként.

 

Másik kérdésem, hogy a beteg kérheti-e, hogy nevén nevezett embert, soha
többet a közelébe ne engedjék kórházi tartózkodása alatt (főorvos)?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3817448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lifesucks · http://www.tirkehonolulu.hu 2006.11.08. 16:19:58

nana, hogy kerhtei.

ha akadekoskodnak, akkor irasban erdemes megindokolni szerintem, hogy megalazo, empatiat nelkulozo banasmod, fajdalom szandekos, tobbszori okozasa (persze en is voltam orvostanhallgato es volt amikor megmutattak, hogy hogy faj, de van ennek egy hatara). egy peldany a betegjogi kepviselonek, egy peldany a fonoknek (ha ez a foorvos volt, akkor az o fonoke a korhaz igazgatoja)

a hozzatartoz vizitelese mar necces, de ha tenyleg egyedul van, akkor nem lehet akadalya, ha mas beteg is van a korteremben, akkor csak addig lehet bent amig roluk van szo, utana nem,.

csak kemenyen emberek. ne hagyjatok, hogy mi orvosok allandoan baszakodjunk, vannak jogaitok, vannak lehetosegek, oda kell csapni ha igazatok van.

hajra en drukkolok

mekkelek 2006.11.08. 16:38:14

Nyúl vagy öregem, ha ezt az én feleségemmel csinálja egy doki annak letépem azt a kezét amivel nyomkodta és a véres csonkal verem agyon. Aztán vihetik a kisdokik a balesetire össze ragasztgatni.

jogász 2006.11.08. 17:15:20

Én megköszönném az eddigi "szíves" ellátást, és villám gyorsan keresnék egy másik kórházat. El lehet menni a betegjogi képviselőhöz, de ezzel az erővel akár a Nőtanácsnak is be lehetne írni. A kórházigazgató főorvos pedig egyetlen osztályvezetővel sem akar balhét, tehát kapsz majd egy szép választ: "Panaszát kivizsgáltuk, és intézkedéseket tettünk hasonló esetek jövőbeni előfordulásának megakadályozására. Intézményünk valamennyi dogozója nevévben ismételten szíves elnézését kérem, stb stb."
Ezzel aligha vagy kisegítve.

Szó nincs artról, hogy az orvosi ellátás a "jogmentes magánszféra" keretei közé tartozna. Mindössze arról, hogy bizalmi kérdés. Egyszerűbb és hatékonyabb tehát odébbállni, mint megkísérelni jogot érvényesíteni - mondom erre az esetre én, a konfliktuskereső.

Santos35 2006.11.08. 21:36:01

attól tartok mekk elek-hez hasonlóan én kipróbálnám ugyanazt a pontot a dokin a feleségem előtt, hogy más tanú ne legyen

2006.11.09. 10:15:15

Nem is tudom. Mikor a párom néhány napot a Péterfyben töltött, aláírattak vele egy vastagon eldöntendő jellegű nyilatkozatot ("Jelölje meg a megfelelő választ!"), hogy engedélyezi-e hogy vizsgálat/vizit/akármi rezidens orvosok jelenlétében történhet-e. Kérdés, hogy itt volt-e ilyen nyilatkozat. Ha volt, és azon az "igen" lett bejelölve, akkor nincs miről beszélni.

moli 2006.11.09. 11:27:13

a feleseg miert nem jelezte, hogy es ezt igy most hogy?
nema paciensnek orvosa se erti.. magara vessen.

OftF 2006.11.09. 12:30:16

Zsolt, az biztos nem volt ráírva, hogy "... akik taneszközként fogják kezelni, éles és ismételt fájdalmat okozva."

láncos kutya 2006.11.09. 15:57:29

az orvosok általában oly természetesnek veszik, h a kisdoktorok jelenlétéhez csupán az ő akaratuk szükséges, h tudok olyan esetet, mikor a paciens ismételt, és nyomatékos felszólítására sem tettek le arról, h bemutatandó eset legyen.
bár az még az átkosban volt, de pl anyám is így szült meg engem, tucatnyi szájtáti felé tárt lábakkal, kín-keservvel, mert a prof a magyarázattal volt elfoglalva, baszott segíteni a dologban.... :(

ButaTyuk 2006.11.11. 06:18:59

"rezidens orvosok jelenlétében" - azt jelenti magyarul, hogy a tanuló álldogálhat a paciens ágya mellett és meresztheti a szemét meg jegyzelhet de baromira nem nyúlkálhat.

Ami azt illeti a fődoki sem. Eleve úgy indul egy vizsgálat, hogy bemutatkozik, elmondja mit és miért szeretne csinálni a pacienssel és ehhez engedélyt is kér tőle. Igen, ahhoz is engedélyt kér, hogy a beteg teséhez hozzányúlhasson. És még arra is fölszólítható, hogy húzzon kesztyűt, melegítse föl a kezét. Vagy ez otthon nem így megy? :)

Abban van valami, hogy "nema paciensnek orvosa se erti", de az túlzás, hogy magára vessen. Nem tudhatjuk milyen panasszal került oda, talán komoly fájdalmai lehettek ergo kiszolgáltatott helyzetben feküdt ott, talán mozgásképtelenül. Vélhetően valóban durva eljárás volt, ha a medikusok/medikák visszamentek utána bocsánatot kérni. (Bár az se semmi, hogy helyben nem mertek szólni.)

Két bíztató momentum van számomra a történetben: a kisdokik bocsánatkérése és hogy a delikvens legalább tanácsot kér, nem hallgat.

Hempli 2006.11.13. 12:30:37

Sziasztok

Azthiszem az ideális megoldás ebben az esetben a vascső.

Bélabácsi 2006.11.15. 20:22:53

Hempli:

Egyetértek, ha az én feleségemmel esik ez meg, én is ráálltam volna pár percre a t. doktor úr lábára egy korrektebb téli bakancsomban a magam 130 kilójával, demonstrálandó a fájdalom fogalmát. Mindemellett ilyen esetben - kvázi megelőzendő a fájdalmat - mégiscsak rá lehet szólni a t. doktor úrra, hogy fejezze be már a dolgot, mert fáj. De ha tényleg magatehetetlen volt a kedves nej, akkor marad a vascső, mert szvsz. a bunkóságnak kell legyen határa akkor is, ha orvos az ember...
süti beállítások módosítása